0800200000

Polypy v maternici: Ako prebieha odstránenie a ako sa pripraviť?

Polypy v maternici: Ako prebieha odstránenie a ako sa pripraviť?
gynekológia
aktualizované: 15 July 2024
Čítať 9 minút Zverejnené: 15 July 2024 1676
Polypy maternice (alebo endometriálne polypy) sa vyskytujú u 20-40% žien v reprodukčnom veku s abnormálnym krvácaním z maternice. Najvyšší výskyt je vo vekovej skupine 40-50 rokov.

Čo je polyp maternice?

Polypy sú novotvary, ktoré sa objavujú na krčku maternice alebo na endometriu (sliznica vo vnútri maternice). Polypy v maternici zvyčajne nie sú zhubné, ale môžu spôsobiť nepravidelnosť menštruácie alebo znížiť plodnosť (schopnosť mať deti).

Ako vyzerá polyp maternice?

Polypy sú okrúhle alebo oválne (prstovité) výrastky na maternici alebo krčku maternice, ktoré majú veľkosť od niekoľkých milimetrov do niekoľkých centimetrov. Jednotlivé alebo viacnásobné polypy sa prichytávajú k endometriu širokými základňami alebo tenkými nožičkami a zasahujú do maternice. Polypy nemôžu zmiznúť alebo opustiť maternicu bez chirurgického zákroku. Ako vyzerá polyp v maternici, môžete vidieť na fotografii.

Polyp meternice

Polyp meternice

Prečo sa v maternici objavujú polypy?

Presný zoznam faktorov, ktoré vyvolali hyperpláziu endometria (prerastanie maternicovej sliznice), nie je možné určiť v každom prípade. Možné príčiny vzniku polypov v maternici:

  • nadváha alebo obezita;
  • vysoká hladina estrogénu;
  • hypertenzia;
  • Lynchov a Cowdenov syndróm (dedičné ochorenia, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny).

Polypy v maternici sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku užívania liekov (napr. antineoplastických alebo hormonálnych liekov). Pravdepodobnosť, že sa polypy stanú zhubnými, sa zvyšuje po 60. roku života, ako aj v prípade veľkých novotvarov, krvácaní a polycystických vaječníkov.

Druhy polypov maternice

V závislosti od vlastností tkaniva sa rozlišujú 3 typy polypov: žľazové, žľazovo-cystické a fibrózne. Klasifikácia polypov:

  • podľa počtu (jeden alebo viac);
  • veľkosť (malá alebo veľká);
  • umiestnenie (hrbolčeky sa môžu nachádzať v maternici alebo na krčku maternice);
  • typ základne (široká alebo tenká).

Histologicky je asi 1% polypov malígnych. Pri klasifikácii polypov sa môže zohľadniť aj spôsob krvácania (napr. intermenštruačné alebo postmenopauzálne).

Aké sú príznaky polypov maternice?

Hyperplázia a dysplázia (abnormálna štruktúra buniek) endometria môže spôsobiť bolestivú, nepravidelnú alebo silnú menštruáciu. Ďalšie príznaky polypov v maternici:

Charakter bolestivých pocitov môže pripomínať menštruačné kŕče. V počiatočných štádiách sa nemusia vyskytovať žiadne príznaky polypu v maternici.

Aké sú príznaky zhubného polypu maternice?

Medzi príznaky zhubného polypu maternice patrí dlhotrvajúca (niekoľko mesiacov trvajúca) bolesť brucha a abnormálne (časté a silné) krvácanie. Na určenie typu polypu maternice je potrebná laboratórna diagnostika (histológia) vzoriek tkaniva.

Metódy diagnostiky polypov maternice

Ak sa objavia príznaky charakteristické pre polypy endometria alebo krčka maternice, mali by ste sa poradiť s gynekológom. Metódy diagnostiky polypov maternice:

  • gynekologické vyšetrenie;
  • odber anamnézy;
  • laboratórne vyšetrenie sterov a vzoriek endometria;
  • transvaginálny ultrazvuk (vyšetrenie môže odhaliť aj polypy na vaječníkoch a placentárne polypy);
  • hysteroskopia (vyšetrenie maternice hysteroskopom).

Zoznam vyšetrení je doplnený o testy moču a krvi. Súčasťou diagnostiky je aj konzultácia s chirurgom.

Ako sa liečia polypy maternice?

Bez ohľadu na to, ako rýchlo polypy v maternici alebo krčku maternice rastú, musia sa chirurgicky odstrániť (polypektómia). Medikamentózna liečba hormónmi je indikovaná len v prípade kontraindikácií chirurgického zákroku. Tabletky a čapíky na polypy v maternici problém neriešia, ale len zastavujú rast novotvarov.

Kto je indikovaný na hysteroresekciu?

Hysteroresekcia (chirurgické odstránenie polypov v maternici) je indikovaná pri novotvaroch, ktoré spôsobujú bolesť, krvácanie, nepravidelnú menštruáciu alebo neplodnosť. Taktiež je potrebné odstrániť polypy v maternici a na krčku maternice pred mimotelovým (umelým) oplodnením.

Medzi absolútne kontraindikácie resekcie polypov v maternici patria infekčné ochorenia (napr. genitálny herpes), tehotenstvo a ischemická choroba srdca. Relatívnou kontraindikáciou hysteroresekcie polypov endometria je silné vaginálne krvácanie.

Ako sa mám pripraviť na chirurgické odstránenie polypov maternice?

V pravidelných cykloch sa polypy maternice odstraňujú počas týždňa po menštruácii (absencia výtoku uľahčuje vyšetrenie tkaniva). Po nástupe menopauzy sa polypy v maternici môžu odstrániť kedykoľvek. Vlastnosti prípravy na chirurgické odstránenie polypov maternice a krčka maternice:

  • úprava liečebného režimu (najmä dočasné vysadenie antikoagulancií, ktoré zabraňujú zrážaniu krvi);
  • gynekologické vyšetrenie;
  • ultrazvukové vyšetrenie panvových orgánov;
  • tehotenský test;
  • konzultácia so všeobecným lekárom;
  • krvné testy (klinické, biochemické, koagulogram, glukóza, inzulín, ovariálne onkomarkery, krvná skupina, Rh faktor, syfilis, HIV, koronavírus, hepatitída B a C);
  • laboratórne testy moču;
  • meranie krvného tlaku;
  • elektrokardiogram.

Mali by ste sa tiež vyhnúť jedlu (večer pred operáciou a v deň operácie) a pitiu (2 hodiny pred operáciou). Okrem toho je pred operáciou potrebná hygiena čriev pomocou klystíru, hygiena pohlavných orgánov (kúpeľ alebo sprcha) a vyprázdnenie močového mechúra. Používanie antikoncepcie nie je povinné.

Ako sa odstraňujú polypy v maternici?

Počas operácie na odstránenie polypov v maternici sa používa hysteroskop, teleskopický nástroj s malou kamerou a zdrojom svetla. Zavádza sa do maternice cez pošvu a krčok maternice, čo umožňuje odstránenie novotvaru pod vizuálnou kontrolou. Fázy chirurgického odstránenia polypov maternice:

  1. Anestézia (intravenózna anestézia).
  2. Antiseptické ošetrenie operačného priestoru.
  3. Dilatácia krčka maternice.
  4. Zavedenie hysteroskopu do maternice.
  5. Kontrola dutiny maternice a odstránenie polypov.

Operácia na odstránenie polypov v maternici trvá 1 hodinu. Odstránený materiál sa odošle na histologické vyšetrenie, ktoré potvrdí alebo vyvráti prítomnosť príznakov rakoviny.

Obdobie rekonvalescencie po odstránení polypov maternice

Priemerná dĺžka hospitalizácie po operácii polypov endometria je 1 deň. Bežné vedľajšie účinky hysteroskopie pri polypoch maternice:

  • slabosť a nevoľnosť (zvyčajne zmizne na druhý deň);
  • vaginálne krvácanie a výtok (môže sa objaviť až týždeň);
  • silná menštruácia (prvá menštruácia po operácii);
  • kŕče;
  • bolesť panvy.

Pravdepodobnosť komplikácií sa zvyšuje, ak bol v minulosti vykonaný chirurgický zákrok na maternici (napr. cisársky rez alebo myomektómia). Na zmiernenie pooperačných príznakov sa používajú antispazmodiká a analgetiká. Pri anémii sprevádzanej zvýšeným rizikom krvácania sa môžu predpísať doplnky železa.

Aby sa zabránilo šíreniu infekcií, odporúča sa používať vložky namiesto tampónov. Alkohol sa nemá konzumovať 24 hodín po odstránení polypu maternice. Až do ustania vaginálneho výtoku s krvou je potrebné zdržať sa kúpania, návštevy bazénov a pohlavného styku.

Rozpis pooperačných vyšetrení zostavuje lekár. V prípade horúčky, intenzívnej bolesti brucha alebo silného vaginálneho krvácania by ste mali okamžite navštíviť medicínske centrum.

Čo sa stane, ak sa neodstránia polypy maternice?

Polyp v maternici je nebezpečný, pretože sa môže vyvinúť do zhubného nádoru. Ďalšie následky polypov endometria:

  • potraty;
  • zvýšená frekvencia a intenzita krvácania a bolesti;
  • neplodnosť (šanca otehotnieť s polypmi v maternici je znížená, pretože novotvary môžu zabrániť uchyteniu oplodneného vajíčka v maternici a zablokovať krčok maternice alebo vajíčkovody).

Pri chirurgickej liečbe polypy maternice vo väčšine prípadov natrvalo zmiznú. Riziko recidívy po minimálne invazívnej resekcii polypu je 2,5 - 3,7%.

Môžu maternicové polypy zmiznúť alebo vyjsť samé?

Maternicové polypy nezmiznú samé od seba, ani pri konzervatívnej liečbe a čakacej taktike s neustálym sledovaním gynekológom. Účinné látky liekov môžu pomôcť spomaliť rast polypov a dočasne zmierniť príznaky polypov v maternici alebo na krčku maternice, ktoré sa po ukončení liečby liekmi vrátia. Chirurgická liečba polypov v maternici je nevyhnutná, aby sa predišlo komplikáciám.

Ako môžem zabrániť vzniku polypov na maternici?

Metódy špecifickej prevencie, ktoré by sa mohli použiť na zabránenie rastu polypov v maternici, neboli vyvinuté. Na odhalenie hyperplázie endometria vo včasných štádiách je potrebné absolvovať gynekologické vyšetrenia (pri absencii ťažkostí - každoročne, v prípade podozrenia na ochorenia reprodukčného systému - okamžite).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Polypy v maternici: Ako prebieha odstránenie a ako sa pripraviť?
Polypy v maternici: Ako prebieha odstránenie a ako sa pripraviť?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako zastaviť krvácanie pri polype maternice?

V prípade vaginálneho krvácania by ste mali používať hygienické vložky. Na zastavenie krvácania z polypov maternice je potrebné objednať sa ku gynekológovi, ktorý vykoná diagnostiku a predpíše liečbu.

Prečo po odstránení polypu je zakázané zdvíhať ťažké veci?

Zdvíhanie ťažkých predmetov môže zvýšiť záťaž na hojace sa tkanivá a zvýšiť riziko krvácania. Životný štýl po odstránení polypu maternice zahŕňa vyhýbanie sa zdvíhaniu ťažkých predmetov počas 2 až 6 týždňov (podľa pokynov lekára).

Je adenomatózny polyp maternice rakovina?

Adenomatózne polypy sú zriedkavé stopkaté útvary, ktoré obsahujú hladké svalstvo a endometriálne žľazy. Vzhľadovo sa nelíšia od normálnych polypov maternice a vo väčšine prípadov nie sú rakovinovými nádormi.

Ako dlho trvá hojenie maternice po odstránení polypu?

V priemere sa maternica zahojí do 2 týždňov po odstránení polypu. V prípade viacpočetných alebo veľkých výrastkov sa môže krvácanie vyskytnúť až 6 týždňov.

Je bolestivé odstránenie polypu v maternici?

Odstránenie polypu na krčku maternice nie je bolestivé. Operácia sa vykonáva v anestézii a nespôsobuje bolesť. Pooperačnú bolesť, ktorá je dočasným dôsledkom hysteroskopie polypu v maternici, možno liečiť anestetikami.

Môžu sa polypy maternice vyliečiť bez operácie?

Liečba polypov maternice bez chirurgického zákroku sa môže vykonať, ak sú výrastky malé a nehrozí riziko komplikácií. Medikamentózna liečba môže zastaviť rast výrastkov, ale nie ich odstránenie. Polypy nemôžu prejsť samé alebo vyjsť s menštruáciou, preto je alternatívnou metódou liečby chirurgický zákrok.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Polypy v maternici: Ako prebieha odstránenie a ako sa pripraviť?
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Simona pred 3 týždňami
Dobrý deň. Ako rýchlo rastie polyp v maternici?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 týždňami
Dobrý deň. Rýchlosť rastu polypov v maternici u žien, ktoré sa ešte nenarodili a narodili, je individuálna, pretože závisí od mnohých faktorov (najmä od dedičnosti, hormonálneho pozadia, prítomnosti alebo neprítomnosti sprievodných nádorov alebo ochorení reprodukčného systému). V priemere polyp rastie o 1% ročne.
Nataliia pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Pomáha lastovičník na polypy v maternici?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Používanie ľudových metód liečby novotvarov reprodukčného systému je sprevádzané zvýšeným rizikom vedľajších účinkov. Polypy v maternici sa odstraňujú chirurgicky.
Adriána pred 1 mesiacom
Dobrý večer. Čo mám robiť, ak sa polyp maternice ukáže ako rakovinový?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Po potvrdení prítomnosti zhubného nádoru by sa mali polypy maternice odstrániť. Na ďalšie konzultácie by ste sa mali objednať ku gynekológovi.
Eleonóra pred 1 mesiacom
Dobré ráno. Aké antibiotiká sa predpisujú po odstránení polypu maternice?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Druhy antibiotík a ich režim sa vyberajú individuálne s ohľadom na stav pacientky a riziko komplikácií. Pri absencii pooperačných nežiaducich účinkov nie je použitie antibiotík povinné.
Marína pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Pri akej hrúbke endometria sa robí zoškrab?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Ak je hrúbka endometria medzi 4 a 5 milimetrami, odporúča sa vyšetriť tkanivo a posúdiť onkologické riziko. Pozitívny výsledok testu alebo ďalší rast endometria je indikáciou na zoškrabanie polypu v maternici.
Eva pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Ako možno vysvetliť výskyt polypov v maternici z hľadiska psychosomatiky?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. V psychosomatike sa zvýšenie rizika vzniku myómov vysvetľuje individuálnymi vlastnosťami psychiky. Lekárska veda nemôže takéto predpoklady potvrdiť pre nedostatok relevantných štúdií.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie