0800200000

Žľazová hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby

Žľazová hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
aktualizované: 20 June 2024
Čítať 7 minút Zverejnené: 05 June 2024 666
Pri žľazovej hyperplázii endometria dochádza k aktívnemu prerastaniu žľazových štruktúr maternice a zmenám jej vnútornej výstelky. Bez liečby môže táto choroba spôsobiť neplodnosť.

Čo je žľazová hyperplázia endometria?

Žľazová hyperplázia endometria je choroba charakterizovaná nadmerným rastom žľazového tkaniva sliznice maternice. K atypickému prerastaniu zvyčajne dochádza v dôsledku mechanického poškodenia endometriálnej vrstvy vystielajúcej dutinu maternice. Traumatizácia je možná počas operácie. K vzniku hyperplázie endometria môžu prispieť aj hormonálne poruchy v organizme. Vznik choroby je možný v každom veku, ale v osobitnej rizikovej skupine - u žien v reprodukčnom veku je táto choroba nebezpečná.

Príčiny žľazovej hyperplázie endometria

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Neexistuje jednotný názor na vzhľad a priebeh ochorenia. Možné príčiny vzniku žľazovej hyperplázie endometria:

  • hormonálna nerovnováha;
  • užívanie liekov obsahujúcich estrogén;
  • endokrinné ochorenia (cukrovka a autoimunitná tyreoiditída);
  • metabolické poruchy;
  • novotvary vaječníkov;
  • dedičná predispozícia.

Presné príčiny chorobného prerastania žľazového tkaniva maternice nie sú úplne známe. Medzi rizikové faktory patrí nadváha, reprodukčný vek a chronická anovulácia (stav, pri ktorom nedozrieva vajíčko a neopúšťa vaječník). Hyperplázia žliaz sa zriedkavo vyskytuje po menopauze (pokiaľ žena nepodstupuje hormonálnu substitučnú liečbu).

Príznaky žľazovej hyperplázie endometria

Niekedy je cystická žľazová hyperplázia endometria asymptomatická, žena sa o patologickom procese dozvie náhodou, počas gynekológeho vyšetrenia. Najčastejšie sú prvými a hlavnými príznakmi krvácanie z maternice (pri žľazovej hyperplázii endometria sa môžu vyskytovať počas menštruácie aj mimo nej). Ťažkosti sa môžu týkať nepravidelnosti cyklu, častých meškaní a predĺženia trvania menštruácie. Ďalšie príznaky žľazovej hyperplázie:

  • krvné zrazeniny počas menštruácie;
  • bolestivé pocity v podbrušku;
  • hlienovitý žltý a hnedý výtok;
  • absencia menštruácie;
  • krvácanie po menopauze.

Niekedy sa pacientky sťažujú na bolestivé pocity po sexe. Niektoré z nich si všimnú výskyt hojného žlto hnedého výtoku a pocit cudzieho telesa v podbrušku.

Aké sú druhy žľazovej hyperplázie endometria?

Žľazová hyperplázia sa klasifikuje podľa zmien v bunkách maternicovej sliznice. Hyperplastické procesy sa delia na jednoduché a komplexné, s atypiami a bez atypií.

Druhy žľazovej hyperplázie endometria

Druh

Popis

Jednoduchá

Bez atypií

Dochádza k zväčšeniu žliaz, ale štruktúra buniek zostáva nezmenená. Jednoduchá typická žľazová hyperplázia endometria sa považuje za najbezpečnejší typ ochorenia s minimálnym rizikom vzniku malignity.

S atypiami

Zvyšuje sa počet žliaz, mení sa štruktúra buniek v sliznici.

Zložitá

Bez atypií

Žľazové štruktúry rastú, bunky zostávajú nezmenené. Transformácia komplexnej neatypickej žľazovej hyperplázie endometria na rakovinu je veľmi zriedkavá.

S atypiami

Jeden z najnebezpečnejších typov ochorenia. Dochádza k výraznému zvýšeniu žliaz. Pri komplexnej žľazovej hyperplázii endometria s atypiami sa v sliznici nachádzajú abnormálne (zhubné) bunky.

Aj žľazová hyperplázia endometria môže mať zmiešanú formu, keď rastú nielen tkanivá, ale aj cysty. V tomto prípade sa ložiská môžu vyskytovať kdekoľvek v maternici: na jej stenách a dne.

Žľazová hyperplázia endometria v tehotenstve

Pri žľazovej hyperplázii endometria maternice je pravdepodobnosť počatia znížená. Možnosť otehotnenia závisí od závažnosti hyperplastického procesu a závisí od sprievodných ochorení. V prípade anovulácie (nezrelosť vajíčka) k počatiu nedochádza. V tomto prípade by mala žena podstúpiť ďalšie vyšetrenia a liečbu.

Žľazová hyperplázia endometria v menopauze

Jednou z hlavných príčin fokálnej žľazovej hyperplázie endometria sú zmeny hormonálneho pozadia. Menopauza je prechodné obdobie u žien, ktoré je spojené so zmenami hormonálneho stavu. Preto sa choroba zvykne diagnostikovať počas menopauzy.

Pri žľazovej hyperplázii endometria sa u žien v menopauze môže vyskytnúť krvácanie z maternice. Nie je spojené s menštruáciou a ak sa vyskytne, je potrebné objednať sa ku gynekológovi.

Diagnostika žľazovej hyperplázie endometria

Gynekológ si na vyšetrení vypočuje ťažkosti, vykoná vizuálne vyšetrenie pacientky na kresle pomocou zrkadiel a kolposkopiu (vyšetrenie pošvových stien, pošvového vchodu a krčka maternice pomocou špeciálneho roztoku a optického prístroja - kolposkopu). Diagnostika žľazovej hyperplázie endometria môže tiež zahŕňať:

  • biopsia (odber malého množstva endometriálnych buniek alebo tkaniva). V laboratóriu sa materiál vyšetrí pod mikroskopom, aby sa našli abnormálne bunky;
  • hysteroskopia (vizuálne posúdenie endometria pomocou hysteroskopu). Metóda umožňuje posúdiť stav orgánu a odhaliť ochorenie vo včasnom štádiu;
  • transvaginálny ultrazvuk panvových orgánov. Umožňuje posúdiť a analyzovať stav panvových orgánov a vylúčiť iné príčiny krvácania z maternice.

Lekár môže predpísať aj testy na hormóny a ďalšie laboratórne testy. Krvné testy môžu pomôcť vylúčiť iné patologické stavy, ale ich výsledky nie sú dostatočné na stanovenie diagnózy „žľazová hyperplázia endometria“.

Metódy liečby žľazovej hyperplázie endometria

V prípade krvácania a iných príznakov ochorenia je potrebná konzultácia s gynekológom. Výber liečby závisí od typu žľazovej hyperplázie endometria a klinického obrazu pacientky.

Pri silnom krvácaní spôsobenom žľazovou hyperpláziou sa môže odporučiť zoškrabávací zákrok, ktorým sa odstráni funkčná vrstva endometria a patologické útvary. Jednoduchá abnormalita bez atypií sa lieči konzervatívne hormonálnou liečbou progesterónom (na zníženie účinku estrogénu). Liečba je zameraná aj na normalizáciu procesov ovulácie a menštruácie. 

Počas premenopauzy a menopauzy sa hormonálna liečba používa na urýchlenie vymiznutia menštruačných funkcií. Na tento účel sa predpisuje hormonálna liečba (vo väčšine prípadov je indikované užívanie progestínu - umelej verzie progesterónu, hormónu, ktorý telu pri hyperplázii chýba). Formy uvoľňovania progestínu, ktoré možno predpísať pri žľazovej hyperplázii endometria:

  • tabletky;
  • vnútromaternicové teliesko;
  • injekčné roztoky;
  • vaginálne krémy a masti.

Symptomaticky sa predpisujú lieky na zastavenie krvácania (ak je krvácanie z maternice výrazné). Môžu byť predpísané aj lieky na anémiu. Ak sa stav pacientky so žľazovou hyperpláziou endometria zhorší, zistia sa rakovinové bunky alebo je liečba progestínom neúčinná, vykoná sa chirurgická liečba, ktorá zahŕňa odstránenie maternice.

Komplikácie žľazovej hyperplázie endometria

Jednou z najčastejších komplikácií tohto ochorenia je neplodnosť. Aj v dôsledku častého a výdatného krvácania na podklade difúznej alebo fokálnej žľazovej hyperplázie endometria sa u pacientky môže vyvinúť anémia. Ide o patologický stav, pri ktorom sa znižuje množstvo hemoglobínu a červených krviniek v krvi.

Nebezpečenstvo žľazovej hyperplázie endometria spočíva v rozvoji malígnych procesov (rakovina endometria). Preto je potrebné včas navštíviť gynekológa na bežné vyšetrenia. Pomôže to odhaliť ochorenie vo včasnom štádiu a podstúpiť liečbu predpísanú lekárom.

Prevencia žľazovej hyperplázie endometria

Úplne zabrániť rozvoju fokálnej alebo difúznej endometriálnej chorobe v dôsledku zmien hormónov a menštruačných cyklov je nemožné. Pri hyperplázii žliaz sú dôležité pravidelné kontroly hormonálneho pozadia. Pri častých poruchách menštruačných cyklov sa odporúča navštíviť lekára, aby zistil príčiny oneskorenia menštruácie. Preventívne vyšetrenia pomôžu odhaliť ochorenie v ranom štádiu a prijať opatrenia na zastavenie jeho progresie.

Pacientky na hormonálnej substitučnej liečbe počas menopauzy by mali užívať progesterón spolu s estrogénom. Klinické usmernenia pre žľazovú hyperpláziu endometria zahŕňajú možnosť užívania antikoncepčných tabliet s estrogénom a progestínom.

V prípade prítomnosti zápalových ochorení reprodukčného systému je dôležité, aby bola poskytnutá včasná liečba. Je potrebné dodržiavať zdravý životný štýl (zásady správnej výživy, odpočinku a spánku), vzdať sa zlozvykov (nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie) a udržiavať si normálnu hmotnosť.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Žľazová hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
Žľazová hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Môže sa žľazová hyperplázia endometria vyvinúť u tínedžerov?

Ochorenie sa môže vyskytnúť v každom veku, najmä v období hormonálnej reštrukturalizácie organizmu. Pri aktívnej žľazovej hyperplázii endometria majú dievčatá krvácanie z maternice sprevadzane zrazeninami.

Aké nebezpečenstvo predstavuje žľazová hyperplázia endometria?

Bez včasnej liečby môžu hyperplastické procesy spôsobiť vznik závažných komplikácií (krvácanie z maternice, anémia a neplodnosť). Ochorenie môže viesť aj k rozvoju zhubných onkologických procesov v maternici.

Je možné vyliečiť žľazovú hyperpláziu endometria domácimi prostriedkami?

Ľudovými prostriedkami nie je možné zbaviť sa tohto ochorenia, liečbu žľazovej hyperplázie endometria by mal riešiť lekár. Domáce recepty možno použiť ako doplnkovú liečbu po dohode s gynekológom. Ak choroba prebieha bez atypií, je možné zaobísť sa bez chirurgického zákroku alebo užívania hormonálnych liekov na žľazovú hyperpláziu endometria. Pri včasnom odoslaní ku gynekológovi sa dá žľazová hyperplázia endometria vyliečiť konzervatívnymi metódami bez chirurgického zákroku.

Môžem otehotnieť so žľazovou hyperpláziou endometria?

Možnosť otehotnenia pri dyshormonálnej žľazovej hyperplázii endometria závisí od mnohých faktorov: celkového zdravotného stavu ženy, pridružených chorôb a typu hyperplázie. Vo väčšine prípadov je možnosť otehotnenia pri žľazovej hyperplázii endometria znížená.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Žľazová hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Komentáre

Komentovať článok

Karina pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Čoho sa treba obávať pri hyperplázii endometria?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Netreba sa báť, lepšie je začať liečbu bezodkladne. Pomôže to vyhnúť sa možným komplikáciám a zbaviť sa ochorenia.
Vanessa pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Pri akej hrúbke endometria sa robí zoškrab?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Postup závisí od klinického obrazu a veku pacientky. V postmenopauze je hrúbka hyperplastického endometria 4 mm. V reprodukčnom veku sa hrúbka endometria mení v závislosti od fázy cyklu. O potrebe skrápania rozhoduje len lekár, pričom zohľadňuje všetky súvisiace faktory.
Michaela pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Môže sa žľazová hyperplázia endometria úplne vyliečiť?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Áno, ochorenie je možné vyliečiť, ak včas navštívite lekára. Na tento účel sa predpisuje farmakologická liečba na normalizáciu hormonálneho pozadia a obnovenie metabolických procesov, endokrinných funkcií. Niekedy je indikované odstránenie hyperplastického endometria.
Vanessa pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Mám náhle krvácanie z maternice. Po zoškrabaní mi bola diagnostikovaná hyperplázia žliaz. Je to rakovina?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Nie, žľazová hyperplázia nie je rakovinový výrastok. Je to ochorenie, pri ktorom žľazové tkanivo zväčšuje svoj objem. Ak sa v ňom nájdu atypické bunky, môže sa táto choroba stať predrakovinovým stavom. Aby sa zabránilo vzniku zhubných procesov, je potrebné podstúpiť vyšetrenie a liečbu predpísanú lekárom.
Kristína pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Aký je môj postup pri žľazovej hyperplázii endometria? Gynekológ trvá na operácii.
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Pri správnej liečbe žľazovej hyperplázie endometria je prognóza pozitívna. Chirurgická liečba je indikovaná len vtedy, ak hormonálna liečba nepriniesla požadované výsledky alebo ak sa stav pacientky zhoršuje. Ak sa ochorenie zistí včas, je indikovaná konzervatívna liečba.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie