Logo
0800200000

Polycystické vaječníky (PCOS): príznaky, príčiny a liečba

Polycystické vaječníky (PCOS): príznaky, príčiny a liečba
Čítať 5 minút | Vytvorené: 23 február 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 20142 20142
Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) sa vyskytuje u 10 - 15 % žien vo veku od 15 do 44 rokov. Prevenciou, diagnostikou a liečbou polycystických vaječníkov sa zaoberá gynekológ.

Čo sú to polycystické vaječníky?

Polycystické vaječníky je multifaktoriálne ochorenie charakterizované poruchou endokrinných žliaz (vaječníkov, pankreasu a nadobličiek) a hormonálnou nerovnováhou. V dôsledku zmien hladiny hormónov (zvýšenie androgénov, zníženie estrogénov a progesterónu) nedochádza k ovulácii a vznikajú cysty na vaječníkoch.

Príčiny vzniku polycystických vaječníkov

Ku vzniku polycystických vaječníkov (Stein-Leventhalov syndróm) prispieva genetická predispozícia. Riziko vzniku polycystických vaječníkov je vyššie v prípade, ak touto chorobou trpia blízki príbuzní (matka, sestra). Ďalšie príčiny vzniku polycystických vaječníkov sú:

  • inzulínová rezistencia telesných tkanív (zvýšené hladiny inzulínu vedú k zvýšenej syntéze androgénov);
  • chronický zápal v tele (v dôsledku úrazu alebo infekcie).

Ku vzniku choroby prispieva aj obezita, pretože nadváha zvyšuje produkciu testosterónu, ktorý zabraňuje vývoju folikulov (štrukturálnych jednotiek vajíčka). PCOS sa môže rozvinúť v dôsledku zvýšenej hladiny prolaktínu (hormón, ktorý ovplyvňuje tvorbu mlieka).

Príznaky polycystických vaječníkov

V dôsledku zvýšeného množstva androgénov v polycystických vaječníkoch dochádza k zvýšenému vylučovaniu kožného mazu, čo spôsobuje akné a pupienky na tvári, na chrbte a na hrudníku.

Príznaky polycystických vaječníkov

Príznaky polycystických vaječníkov

Ďalšie príznaky polycystických vaječníkov sú:

  • poruchy menštruačného cyklu (nepravidelná menštruácia, slabé krvácanie alebo príliš dlhé krvácanie);
  • hirsutizmus (nadmerný rast ochlpenia u žien na nohách, na tvári, a v oblasti podbruška);
  • čierna akantóza (hyperpigmentácia kože v záhyboch tela).

Syndróm polycystických vaječníkov spôsobuje rednutie a vypadávanie vlasov a alopéciu (plešatosť). Hormonálna nerovnováha vedie k vzniku mužskej (viscerálnej) obezity: tukové tkanivo sa hromadí na prednej brušnej stene a v ramennom pletenci.

Medzi komplikácie polycystických vaječníkov patrí rakovina sliznice a krčka maternice, diabetes mellitus 2. typu (pri PCOS sa znižuje citlivosť tkanív na inzulín a zvyšuje sa hladina cukru v krvi) a kardiovaskulárne ochorenia (hypertenzia, infarkt). Obezita, inzulínová rezistencia a zvýšenie kortizolu (stresového hormónu) pri polycystických vaječníkoch môžu viesť k depresii a poruchám príjmu potravy (bulímia, anorexia).

Polycystické vaječníky a tehotenstvo

Mladé ženy, ktoré majú polycystické vaječníky majú problém s počatím. Hormonálne poruchy spôsobujú nepravidelnú ovuláciu alebo jej absenciu v dôsledku čoho nemusí dôjsť k oplodneniu. Polycystické vaječníky počas tehotenstva zvyšujú riziko tehotenskej cukrovky (zvýšenie hladiny glukózy v krvi, ktoré sa prvýkrát objaví počas tehotenstva), predčasného pôrodu alebo potratu.

Nehormonálna liečba polycystických vaječníkov

Pri diagnostike syndrómu polycystických vaječníkov sa gynekológ oboznámi s anamnézou pacientky, vykoná vyšetrenie a predpíše krvné testy na kontrolu hladiny hormónov. Lekár vykoná aj ultrazvukové vyšetrenie (USG) orgánov malej panvy: pri polycystických vaječníkoch sa zobrazia zväčšené vaječníky a množstvo malých folikulov.

Nehormonálna liečba polycystických vaječníkov spočíva v užívaní liekov, ktoré znižujú hladinu inzulínu v krvi. Lekár môže predpísať aj lieky na blokovanie účinkov androgénov na pokožku.

Liečba polycystických vaječníkov závisí od charakteru hormonálnych zmien. Pri plánovaní tehotenstva lekár predpíše hormonálne lieky, ktoré vyvolávajú ovuláciu. V ostatných prípadoch sa používajú kombinované antikoncepčné lieky.

Chirurgické odstránenie cýst na vaječníkoch

Chirurgické odstránenie cýst na vaječníkoch sa vykonáva v prípade, ak lieky nezaberú (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Pri syndróme polycystických vaječníkov chirurg vykoná laparoskopickú operáciu.

Laparoskopické odstránenie cysty na vaječníku sa vykonáva v celkovej anestéze. Chirurg vykoná niekoľko malých rezov v podbrušku a pomocou tepelných alebo laserových lúčov zničí tkanivo produkujúce androgény bez poškodenia zdravých oblastí v okolí cysty. Po operácii sa normalizujú hladiny hormónov a obnoví sa ovulácia.

Laparoskopia znižuje riziko vzniku komplikácií a skracuje obdobie rehabilitácie. Pre rýchlu rekonvalescenciu po operácii sa v priebehu dvoch až troch týždňov nesmú vykonávať žiadne športové aktivity a nesmú sa zdvíhať ťažké bremená. V tomto období sa treba zdržať pohlavného styku.

Diéta pri syndróme polycystických vaječníkov

Pri syndróme folikulárnych polycystických vaječníkov je potrebné sledovať hmotnosť, pretože obezita zvyšuje hladinu androgénov. Strava pri PCOS by mala byť vyvážená a obsahovať dostatok vlákniny na zníženie hladiny cukru v krvi.

Diéta pri syndróme polycystických vaječníkov

Obilniny a strukoviny

Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice, hnedá ryža

Odtučnené mliečne výrobky

Syr, tvaroh, jogurt

Kaše

Pohánka, ovos, jačmeň

Ryby s nízkym obsahom tuku

Treska, šťuka, aljašská treska, merlúza 

Chudé mäso

Kuracie, teľacie, morčacie, králičie mäso

Zelenina

Paradajky, baklažány, karfiol, brokolica, uhorky, mrkva

Ovocie

Jablká, kivi, pomaranče, hrušky, slivky

Orechy a semená

Mandle, ľan, slnečnicové semienka

Pri skleropolycystických vaječníkoch je potrebné obmedziť príjem sacharidov, pretože zvyšujú hladinu inzulínu. Neodporúča sa konzumovať čerstvý biely chlieb a pečivo, vyprážané a mastné jedlá, rýchle občerstvenie, alkoholické a sýtené nápoje.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Polycystické vaječníky (PCOS): príznaky, príčiny a liečba - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže sa po laparoskopii syndróm polycystických vaječníkov vrátiť?

Po laparoskopickej liečbe polycystických vaječníkov je možné dosiahnuť dlhodobú remisiu a obnoviť normálnu funkciu vaječníkov. V prípade potreby lekár predpíše medikamentóznu liečbu vzniknutých komplikácií.

2. Čo nie je vhodné robiť pri polycystických vaječníkoch?

Pri polycystických vaječníkoch nie je vhodné konzumovať potraviny s vysokým obsahom sacharidov (sladkosti, chlieb, zemiaky), pretože prispievajú k zvýšeniu inzulínu v tele a zhoršujú príznaky ochorenia. Pri PCOS je možné vykonávať miernu fyzickú aktivitu.

3. Ako dlho trvá liečba polycystických vaječníkov?

Dĺžka liečby syndrómu polycystických vaječníkov závisí od závažnosti príznakov a stupňa hormonálnej nerovnováhy. V priemere sa polycystické vaječníky liečia približne tri-šesť mesiacov.

4. Je možné otehotnieť pri polycystických vaječníkoch?

Pri polycystických vaječníkoch je ťažké otehotnieť, pretože hormonálna nerovnováha spôsobuje nepravidelnú menštruáciu a anovulačné cykly. PCOS taktiež zvyšuje riziko predčasného pôrodu a potratu.

5. Prečo sú polycystické vaječníky nebezpečné?

Polycystické vaječníky sú nebezpečné z dôvodu vzniku rakoviny endometria (sliznice maternice), cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení (hypertenzia a infarkt). Táto patológia zvyšuje riziko vzniku úzkosti, depresie a porúch príjmu potravy.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 7 hodnotení
Polycystické vaječníky (PCOS): príznaky, príčiny a liečba
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Miroslava pred rokom
Dobrý deň, aké sú následky neliečených polycystických vaječníkov?
Odpovedať
Dobrý deň. Neliečené polycystické vaječníky vedú k neplodnosti, cukrovke a rakovine endometria. Táto patológia prispieva k rozvoju zvýšenej úzkosti, depresie a k poruchám príjmu potravy. Vzniku komplikácií možno predísť včasnou konzultáciou s gynekológom.
Maria pred rokom
Dobrý deň. Ako sa liečia polycystické vaječníky u tínedžerky?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri syndróme polycystických vaječníkov u dospievajúcej ženy gynekológ predpíše lieky na normalizáciu hormonálneho pozadia a diétnu liečbu. Ak je konzervatívna liečba neúčinná, cysty vaječníkov sa odstránia laparoskopicky.
Monika pred rokom
Dobrý deň. Je pravda, že polycystické vaječníky sú ochorenie, ktoré negatívne vplýva aj na vzhľad ženy?
Odpovedať
Dobrý deň. V dôsledku hormonálnej nerovnováhy pri polycystických vaječníkoch sa môže zmeniť vzhľad ženy: na pokožke tváre a chrbta sa objaví akné, hirsutizmus (ochlpenie pokožky mužského typu) a obezita. Aby ste predišli zmenám vzhľadu, mali by ste sa poradiť s gynekológom, ktorý vám predpíše liečbu PCOS.
Renáta pred rokom
Dobrý deň, dá sa syndróm polycystických vaječníkov liečiť chirurgicky?
Odpovedať
Dobrý deň. Chirurgická liečba polycystických vaječníkov sa predpisuje v prípade neúčinnosti konzervatívnej liečby. Lekári vykonávajú laparoskopické operácie, aby znížili riziko vzniku komplikácií a skrátili dobu rekonvalescencie.
Priska pred rokom
Dobrý deň. Môže sa laparoskopia vykonať v štvrtom štádiu syndrómu polycystických vaječníkov?
Odpovedať
Dobrý deň. Laparoskopia pri syndróme polycystických vaječníkov sa vykonáva v prípade, že sú lieky neúčinné. Gynekológ môže po vyšetrení určiť typ a trvanie liečby.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.