Logo
0800200000

Sú antikoncepčné tabletky škodlivé? Ako vplývajú na ženský organizmus?

Sú antikoncepčné tabletky škodlivé? Ako vplývajú na ženský organizmus?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 30 október 2023 | aktualizované: 30 október 2023 | 1214 1214
Antikoncepcia chráni pred neželaným tehotenstvom, pomáha pri plánovaní rodiny a znižuje počet gynekologických ochorení. Jednou z najmodernejších metód antikoncepcie sú antikoncepčné tabletky.

Ako fungujú antikoncepčné tabletky?

Perorálna antikoncepcia (OC) je typ hormonálnej antikoncepcie vo forme tabletiek. Hormonálne antikoncepčné lieky obsahujú ženské pohlavné hormóny estrogén a progesterón. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že „kombinovaná perorálna antikoncepcia je účinná na 99,7 %". Nehormonálne antikoncepčné tabletky neexistujú.

Normálny menštruačný cyklus pozostáva z dvoch fáz a je regulovaný hormónmi hypofýzy (fyziostimulačným a luteinizačným). Pod vplyvom hormónov hypofýzy produkuje vaječník estrogén a progesterón, ktoré sú zodpovedné za dozrievanie folikulov, ovuláciu a prípravu endometria (sliznice maternice) na tehotenstvo.

Hormonálne antikoncepčné tabletky môžu byť jednozložkové (minipilulky obsahujúce len progesterón) a kombinované (obsahujúce estrogén a progesterón). Rozlišujeme tieto typy kombinovaných antikoncepčných tabletiek:

  • monofázické (všetky tabletky obsahujú rovnakú dávku estrogénu a progesterónu);
  • dvojfázové (všetky tabletky obsahujú rovnakú dávku estrogénu, dávka progesterónu je vyššia v druhej polovici cyklu);
  • trojfázové (21-dňový cyklus pozostáva z troch typov tabletiek s rôznymi koncentráciami estrogénu a progesterónu);
  • štvorfázové (28-dňový cyklus pozostáva zo štyroch typov tabletiek s rôznymi koncentráciami estrogénu a progesterónu).

Antikoncepčné tabletky zabraňujú nástupu ovulácie. Kombinované perorálne kontraceptíva (COC) tiež pomáhajú zužovať reprodukčné cesty a spomaľujú vývoj endometria (výstelky maternice), takže implantácia nie je možná, aj keď dôjde k počatiu.

Ako si vybrať antikoncepčnú tabletu?

Perorálnu antikoncepciu možno užívať len na lekársky predpis. Antikoncepčné tabletky nie je možné kúpiť bez lekárskeho predpisu.

Pred začatím užívania hormonálnej antikoncepcie vám gynekológ predpíše krvné testy na množstvo ženských pohlavných hormónov. Výber tabletky závisí od veku, reprodukčných plánov, hormonálneho pozadia a prítomnosti sprievodných ochorení reprodukčného systému.

Tabuľka výberu antikoncepčných tabletiek

Vek

Hyperestrogénny typ

Нормальный тип

Гиперандрогенный тип

do 25 rokov

Monofázové OC

Trojfázové FQHC

Trojfázové FQHC

25-35 rokov

Monofázové OC

Monofázové OC

Monofázové OC

po 35. roku

Mini tabletky

Nízkodávkové tabletky

Nízkodávkové tabletky

Vo väčšine prípadov gynekológ predpíše dvojfázovú a trojfázovú antikoncepciu, pretože zmena dávky hormónov v rôznych týždňoch napodobňuje prirodzený ženský cyklus. Mini tabletky sa predpisujú dojčiacim matkám. Ak má žena obavy z vedľajších účinkov, lieky je možné po začatí užívania zmeniť.

Ako sa užívajú antikoncepčné tabletky?

Antikoncepčné tabletky sa užívajú raz denne, najlepšie v rovnakom čase a v prísnom poradí (zvyčajne sú tabletky očíslované).

Ak sa žena chce chrániť pred neželaným tehotenstvom alebo zo zdravotných dôvodov, može antikoncepčné tabletky užívať bez prestávky dlhší čas (niekedy 5 - 10 rokov).

Obyčajné antikoncepčné tabletky nechránia pred otehotnením po akte. Gynekológ vám môže predpísať hormonálnu núdzovú antikoncepciu, ktorá sa užíva po sexe.

Antikoncepcia a alkohol

Antikoncepcia a alkohol sú kompatibilné. Mierne dávky alkoholu (150-200 ml vína alebo 30-50 ml liehovín) neznižujú účinnosť perorálnych antikoncepčných prostriedkov.

Neexistujú žiadne štúdie bezpečnosti veľkých dávok alkoholu, ale možno predpokladať, že v prípade nadmerného zaťaženia pečene môže dôjsť k zmene metabolizmu antikoncepcie v organizme. Ženy trpiace ochoreniami pečene (hepatitída, cirhóza), ktoré užívajú antikoncepciu, by sa mali vyhnúť konzumácii alkoholu.

Ako vplývajú antikoncepčné tabletky na ženský organizmus?

Antikoncepčné tabletky vplývajú na ženský organizmus mnohými spôsobmi. Pohlavné hormóny v antikoncepčných tabletkách ovplyvňujú reprodukčné orgány (maternicu, vaječníky a pošvu), metabolizmus a nervový systém.

Antikoncepčné tabletky znižujú riziko vzniku rakoviny endometria, používajú sa na liečbu cýst na vaječníkoch a syndrómu polycystických vaječníkov a pomáhajú zachovať ovariálnu rezervu (počet vajíčok). Antikoncepcia znižuje výskyt vyrážok pri akné a tiež odstraňuje príznaky predmenštruačného syndrómu.

Nežiaduce účinky antikoncepčných tabletiek

Existujú priaznivé a nepriaznivé vedľajšie účinky antikoncepčných tabletiek. Pozitívnym účinkom OC na organizmus ženy je prevencia rakoviny endometria, odstránenie cýst na vaječníkoch. OC tiež pomáhajú udržiavať hustotu kostí u starších žien (prevencia vzniku osteoporózy).

Negatívne účinky antikoncepcie sa nevyskytujú u všetkých žien. Medzi negatívne vedľajšie účinky užívania antikoncepcie patrí:

  • znížené libido;
  • zvýšenie telesnej hmotnosti;
  • výkyvy nálad;
  • zvýšená náchylnosť na trombózu;
  • nepatrné zvýšenie rizika rakoviny prsníka.

Počas užívania antikoncepcie sa môžu vyskytnúť aj ťahavé bolesti v podbrušku, bolesti hlavy a zmeny nálad. Nepretržitá menštruácia počas užívania antikoncepcie môže byť príznakom krvácania z maternice. Výskyt nežiadúcich účinkov antikoncepcie je pri správnom užívaní pod dohľadom gynekológa minimálny.

Účinok antikoncepčnej tabletky na nervový systém

Účinok antikoncepčných tabletiek na nervový systém sa prejavuje emocionálnou labilitou (výkyvy nálad) a zníženým libidom (sexuálnym záujmom). Po začatí užívania perorálnej antikoncepcie sa môžu objaviť aj bolesti hlavy.

Ako zvýšiť libido pri užívaní antikoncepcie?

Neexistuje žiadny lekársky spôsob, ako zvýšiť libido počas užívania antikoncepcie. Ak pokles sexuálneho záujmu nastane súčasne so začiatkom užívania antikoncepcie a pretrváva dlhšie ako dva mesiace, mali by ste navštíviť gynekológa, aby vám zmenil perorálnu antikoncepciu.

Za ako dlho zmizne akné pri užívaní antikoncepcie?

Počet vyrážok akné (pupienkov) pri užívaní antikoncepčných tabletiek sa môže znížiť už jeden mesiac po užívaní perorálnej antikoncepcie. Účinok perorálnej antikoncepcie závisí od dĺžky užívania tabletiek.

Antikoncepcia pri nepravidelnom pohlavnom styku

Výber antikoncepcie pri nepravidelnom pohlavnom styku závisí od želania ženy, intenzity sexuálnej aktivity a počtu sexuálnych partnerov. Ak je pohlavný styk nepravidelný, ale sexuálny partner je len jeden, antikoncepčná tableta je najlepším riešením vzhľadom na jej vysokú účinnosť. Ak k pohlavnému styku dochádza raz - dvakrát mesačne alebo ak sa sexuálni partneri menia, odporúča sa uprednostniť bariérové metódy antikoncepcie, pretože len tie chránia pred prenosom pohlavne prenosných infekcií.

Ako počítať menštruačný cyklus počas užívania antikoncepčných tabletiek?

Pri užívaní perorálnej antikoncepcie je cyklus regulovaný hormónmi obsiahnutými v tabletkách. Menštruačný cyklus pri užívaní antikoncepcie by sa mal počítať od prvého dňa užívania nového balenia, pričom pseudomenštruácia (falošná menštruácia pri užívaní antikoncepcie) sa vyskytuje na konci cyklu, nie na začiatku, ako pri fyziologickej menštruácii.

Ako prestať užívať antikoncepčné tabletky?

Antikoncepčné tabletky by ste mali prestať užívať po konzultácii so svojím gynekológom. Lekár spravidla odporučí doužívať začaté balenie a až potom prestať užívať perorálnu antikoncepciu.

Ak bola OC predpísaná kvôli diagnóze (napríklad pri polycystických vaječníkoch), antikoncepciu môžete prestať užívať len vtedy, ak ukončenie jej užívania nezhorší priebeh ochorenia. Gynekológ môže predpísať liek s iným dávkovaním.

V prípade, že neplánujete tehotenstvo, je po prerušení užívania antikoncepčných tabletiek potrebné okamžite začať používať alternatívne antikoncepčné prostriedky. Niekoľko dní po doužívaní hormonálnej antikoncepcie sa môže objaviť abstinenčný syndróm, ktorý sa prejavuje krvácaním z maternice.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Sú antikoncepčné tabletky škodlivé? Ako vplývajú na ženský organizmus? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem užívať antikoncepčné tabletky bez sedemdňovej prestávky?

Antikoncepcia sa užíva podľa pokynov vášho gynekológa. Existujú prípravky, ktoré sa môžu užívať bez každomesačnej sedemdňovej prestávky. Pri dlhodobom užívaní OC sa umelá menštruácia vyvoláva raz za tri mesiace.

2. Ktoré antikoncepčné tabletky znižujú hmotnosť?

Vedľajším účinkom väčšiny perorálnych kontraceptív je zvýšenie telesnej hmotnosti v dôsledku zadržiavania vody v tele. Gynekológ vám môže predpísať antikoncepčné tabletky, ktoré znižujú hmotnosť, na základe výsledkov testov na ženské pohlavné hormóny, ktoré sa vykonali pred začatím užívania perorálnej antikoncepcie.

3. Môžem počas dojčenia užívať antikoncepčné tabletky?

Kombinované antikoncepčné tabletky sú počas dojčenia kontraindikované. Váš gynekológ vám môže predpísať jednozložkovú perorálnu antikoncepciu (mini tabletky), ktorá obsahuje len progesterón.

4. Ako dostanem menštruáciu po užívaní antikoncepcie?

Prítomnosť menštruácie okamžite po doužívaní antikoncepcie sa nazýva vysadenie. Krvácanie z vysadenia perorálnej antikoncepcie nie je pravá menštruácia a trvá v priemere do piatich dní. Ak zabudnete užiť jednu antikoncepčnú tabletu, môže sa u vás vyskytnúť aj mazľavý výtok.

Normálna menštruácia sa obnoví za dva - tri (maximálne šesť) mesiace po užití poslednej antikoncepčnej tabletky. Po obnovení pravidelnej menštruácie je plodnosť zachovaná a žena môže otehotnieť bez ohľadu na to, ako dlho užívala antikoncepciu.

5. Prečo neustále krvácam, keď užívam antikoncepciu?

Počas užívania antikoncepčných tabletiek nedostanete skutočnú menštruáciu. Menštruácia uprostred cyklu pri užívaní antikoncepcie môže byť znakom krvácania z maternice, ktoré má dyshormonálny charakter (pri poruche rovnováhy pohlavných hormónov).

Pseudomenštruácia (nepravá menštruácia), ktorá sa vyskytuje na konci každého cyklu, je normálna. Výtoky pri užívaní OC sú regulované hormónmi obsiahnutými v zložení liekov, majú nižšiu intenzitu v porovnaní s bežnou menštruáciou.

6. Prečo nemôžem dostať menštruáciu, keď užívam antikoncepciu?

Pri užívaní antikoncepčných tabletiek je normálna menštruácia zastavená, pretože hormóny v nich obsiahnuté blokujú menštruačný cyklus. Ak sa počas pauzy medzi baleniami perorálnej antikoncepcie nedostaví menštruačné krvácanie, mali by ste sa poradiť s lekárom. Oneskorená umelá menštruácia pri užívaní antikoncepčných tabletiek môže byť znakom poruchy pri užívaní tabletiek alebo nesprávne zvolenej dávky lieku.

7. Dostanem počas užívania antikoncepcie menštruáciu?

Prirodzený menštruačný cyklus sa pri užívaní antikoncepcie zastaví. Väčšina kombinovanej antikoncepcie obsahuje na konci každého cyklu niekoľko prázdnych tabletiek bez hormónov (alebo je po každom balení sedemdňová prestávka). Počas tohto obdobia žena pociťuje krvácanie, ktoré je menej intenzívne ako menštruácia a zvyčajne trvá tri - štyri dni. Krvácanie, ktoré napodobňuje menštruáciu, nespôsobuje bolesť a zabraňuje prerastaniu endometria.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Sú antikoncepčné tabletky škodlivé? Ako vplývajú na ženský organizmus?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Petra pred 4 týždňami
Dobrý deň. Čo mám robiť, ak si v ten istý deň užijem dve antikoncepčné tabletky? Druhú som užila večer, no a zabudla som, že prvú som užila už ráno.
Odpovedať
Nataliia Biletska
Nataliia Biletska Petra Petra pred 4 týždňami
Dobrý deň. Po náhodnom užití dvoch antikoncepčných tabletiek v jeden deň by ste mali pokračovať v užívaní perorálnej antikoncepcie 24 hodín po užití druhej tabletky. Ďalej je potrebné užívať liek v rovnakom dennom čase, čo pomáha vyrovnať hormonálny profil a pravidelné užívanie lieku.
Júlia pred mesiacom
Dobrý deň, mám 42 rokov, mám pravidelného sexuálneho partnera. Môžem užívať antikoncepčné tabletky po 40. roku života?
Odpovedať
Dobrý deň. Používanie perorálnej antikoncepcie je možné u všetkých žien v reprodukčnom veku. Gynekológ vyberie vhodný antikoncepčný liek, ktorý zodpovedá vášmu hormonálnemu pozadiu.
Irena pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Po prerušení užívania antikoncepcie som trochu krvácala a potom som dva mesiace nemala menštruáciu. Je to normálne? Kedy mi začne menštruácia po doužívaní antikoncepcie?
Odpovedať
Dobrý deň. Menštruácia sa môže obnoviť za dva - šesť mesiacov po ukončení užívania perorálnej antikoncepcie. Napriek absencii menštruácie (ak tehotenstvo neplánujete), by ste mali používať iné metódy antikoncepcie.
Adriana pred 3 mesiacmi
Dobrý deň, počas menštruácie sa zvyčajne cítim zle. Môžem začať užívať antikoncepciu po menštruácii?
Odpovedať
Dobrý deň. Gynekológovia zvyčajne predpisujú užívanie antikoncepčných tabletiek od prvého dňa menštruácie. Antikoncepčné tabletky môžete začať užívať aj v prvých 2 - 4 dňoch menštruácie, potom sa to neodporúča.
Zuzana pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Prestala som užívať antikoncepciu v polovici balenia, pretože som zvracala. Môžem v jej užívaní pokračovať?
Odpovedať
Dobrý deň. Po prestávke v užívaní antikoncepčných tabletiek by ste sa mali poradiť s gynekológom a na určitý čas sa vrátiť k používaniu bariérovej antikoncepcie. Lekár určí, kedy môžete liek užívať v závislosti od jeho zloženia.
Maria pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, začala som užívať antikoncepčné tabletky bez toho, aby som počkala na menštruáciu, čo mám robiť? Lekár povedal, že ich mám začať užívať až po nástupe menštruácie. Bolelo ma brucho a myslela som, že menštruácia mi začne dnes.
Odpovedať
Dobrý deň. Ak nezačnete užívať antikoncepciu správne, mali by ste sa poradiť s gynekológom. Napriek začatiu užívania antikoncepčných tabletiek je potrebné až do konzultácie s gynekológom pokračovať v používaní ochrany počas sexu.
Katarzyna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, niekoľko dní som vynechala antikoncepčné tabletky a dnes som mala s manželom vaginálny sex. Môžem užiť antikoncepciu po pohlavnom styku?
Odpovedať
Dobrý deň. Na zabránenie počatia po pohlavnom styku môžete po konzultácii s gynekológom užiť núdzovú antikoncepciu. Dlhodobé antikoncepčné tabletky nechránia pred otehotnením po akte.
Marína pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, chcem začať užívať antikoncepciu. Ktorá antikoncepcia je najlepšia?
Odpovedať
Dobrý deň, antikoncepčné tabletky predpisuje len gynekológ po vykonaní testov na pohlavné hormóny. Lekár vyberie vhodný liek v závislosti od hormonálneho pozadia, veku, reprodukčných plánov a prítomnosti sprievodných ochorení.
Blažena pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, začala som užívať hormonálnu antikoncepciu. Môžem mať vaginálny sex, keď užívam antikoncepčné tabletky?
Odpovedať
Dobrý deň. Hormonálna perorálna antikoncepcia spoľahlivo chráni pred otehotnením vrátane ejakulácie do pošvy. Treba mať na pamäti, že tabletková antikoncepcia nechráni pred pohlavne prenosnými infekciami.
Miriam pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Bojím sa, že napriek užívaniu OC otehotniem a tabletky dieťaťu ublížia. Čo sa stane, ak budem užívať antikoncepciu počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak dôjde k otehotneniu na pozadí užívania perorálnej antikoncepcie (spravidla ak žena vynechá dávku), hormonálna antikoncepcia nemá negatívny vplyv na vývoj plodu. Užívanie perorálnej antikoncepcie je potrebné ukončiť hneď, ako sa o tehotenstve dozviete.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.