Logo
0800200000

Ako vyvolať menštruáciu pri oneskorení?

Ako vyvolať menštruáciu pri oneskorení?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 5 apríl 2024 | aktualizované: 5 apríl 2024 | 226 226
Oneskorenie menštruácie naznačuje na zmeny v organizme ženy: hormonálne zmeny alebo poruchy v reprodukčnom systéme. Môže to naznačovať aj na reakciu na vonkajšie faktory (stres, prepracovanosť či klimatické zmeny).

Aký je normálny menštruačný cyklus?

Menštruačný cyklus sa považuje za normálny s pravidelnými menštruáciami so stabilným intervalom od 21 do 35 dní. Menštruácia by mala trvať 4-7 dní, pričom priemerná strata krvi je 90 – 150 mililitrov denne. Za normálnych okolností by menštruáciu nemalo sprevádzať silné krvácanie a intenzívna bolesť brucha alebo krížov.

Ako správne počítať dni menštruačného cyklu?

Menštruačný cyklus sa počíta od prvého dňa menštruácie do prvého dňa nasledujúcej (napríklad pri 30-dňovom cykle nastane ďalšia menštruácia 30 dní po prvom dni poslednej menštruácie). Gynekológovia odporúčajú viesť si kalendár menštruačného cyklu a sledovať pravidelnosť a cyklickosť menštruácie, ako aj jej intenzitu, trvanie a vaše pocity (vzhľad, bolesti alebo zmeny v jej povahe).

Od ktorého dňa menštruačného cyklu možno považovať oneskorenie menštruácie?

Oneskorená menštruácia je absencia menštruačného krvácania v prvý deň menštruačného cyklu. Oneskorenie sa počíta odo dňa očakávaného dátumu menštruácie (ak by napríklad menštruácia mala začať dnes, ale chýba, dnes sa považuje za prvý deň oneskorenia).

Koľko dní meškania menštruácie sa považuje za prijateľné?

Prípustné oneskorenie menštruácie nie je dlhšie ako 7 dní. Neprítomnosť menštruácie do 7 dní od predpokladaného termínu je dôvodom na kontaktovanie gynekológa.

Čo naznačuje oneskorenie menštruácie?

Oneskorenie menštruácie môže byť skorým príznakom tehotenstva. Zlyhanie menštruačného cyklu (jeho nepravidelnosť alebo absencia menštruácie) signalizuje na zmeny vo fungovaní endokrinného alebo reprodukčného systému. Príčinou meškania menštruácie môže byť okrem tehotenstva aj hormonálna nerovnováha a gynekologické ochorenia. Príčiny oneskorenia menštruácie:

  • hormonálna nerovnováha (v dôsledku metabolických porúch, nekontrolovaného užívania perorálnych kontraceptív, kortikosteroidov a nedostatku vitamínov);
  • endokrinné poruchy (patológia štítnej žľazy, nadobličiek a hypofýzy);
  • dysfunkcia vaječníkov (zhoršená produkcia pohlavných hormónov vo vaječníkoch);
  • vývoj zápalových ochorení maternice a jej príloh (ooforitída, salpingooforitída a endometritída);
  • novotvar reprodukčných orgánov (ovariálna cysta, myómy alebo polypy maternice);
  • ukončenie tehotenstva (potrat alebo spontánny potrat);
  • dlhodobé používanie hormonálneho vnútromaternicového telieska alebo jeho nesprávne používanie (nosenie dlhšie ako je stanovené, jeho posunutie v maternici).

Oneskorenie menštruácie môže nastať v dôsledku stresu a silného emočného napätia v dôsledku zvýšenej produkcie kortizolu. Nepravidelnosť menštruácie po 45 rokoch môže naznačovať na premenopauzálne obdobie (pokles reprodukčných funkcií a nástup menopauzy).

Ak vám mešká menštruácia, mali by ste sa poradiť s gynekológom. Lekár vykoná vyšetrenie a v prípade potreby predpíše vyšetrenie na identifikáciu príčiny menštruačnej dysfunkcie, potvrdenie tehotenstva alebo nástupu menopauzy.

Fyziologické príčiny oneskorenia menštruácie

Príčiny oneskorenia menštruácie môžu byť fyziologické (nespojené s poruchami v tele) a patologické (vznikajúce na pozadí chorôb). Fyziologické príčiny oneskorenej menštruácie:

  • tehotenstvo a dojčenie;
  • obdobie menopauzy;
  • dospievanie.

U dospievajúcich môže byť menštruačný cyklus oneskorený a acyklický v dôsledku hormonálnych zmien. Menštruačný cyklus počas puberty by sa mal samostatne normalizovať do jedného roka po prvej menštruácii. Ak sa menštruácia nedostaví pred 16. rokom života a ak je nepravidelná dlhšie ako jeden rok, mali by ste sa poradiť s gynekológom.

Dôvodom meškania menštruácie v lete môže byť prehriatie a dlhodobé vystavovanie sa slnku. Taktiež menštruačný cyklus ovplyvňujú zmeny denného biorytmu (napríklad práca v noci, spánok cez deň a zmena časového pásma).

Oneskorená menštruácia počas tehotenstva a po pôrode

Oneskorenie menštruácie počas tehotenstva nastáva v dôsledku zastavenia odmietania endometriálnych buniek (slizničnej výstelky) maternice. Keď je vajíčko oplodnené, endometrium sa podieľa na vývoji placenty. Za normálnych okolností by počas tehotenstva nemala byť prítomná menštruácia ani krvácanie.

Počas laktácie taktiež môže meškať menštruácia (v priemere sa menštruácia vyskytuje 6-12 mesiacov po pôrode), čo je spôsobené normalizáciou hormonálnych hladín. Pri návrate k menštruácii po pôrode môže mať žena nepravidelné menštruačné cykly a periodické meškania, ktoré sú spôsobené kolísaním hladín hormónov.

Psychologické príčiny oneskorenia menštruácie

Oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené psychickými faktormi, ktoré ovplyvňujú endokrinný systém (vylučovanie hormónov) a imunitu. Psychologické príčiny oneskorenej menštruácie:

  • stres (v dôsledku zvýšenej produkcie kortizolu a inzulínu je narušená syntéza pohlavných hormónov);
  • chronická únava (imunita klesá, telo akumuluje energiu, čo je dôvodom, prečo reprodukčný systém funguje menej aktívne);
  • emočný stres a poruchy spánku (narušujú sa cirkadiánne biorytmy).

Oneskorenie menštruácie môže nastať po prvom pohlavnom styku v dôsledku emočného stresu (vzrušenie, napätie alebo strach). Zlyhanie menštruačného cyklu v dôsledku psychických problémov sprevádza nervozita, podráždenosť, plačlivosť a náhle zmeny nálad.

Oneskorená menštruácia v dôsledku nevyváženej stravy

Nevyvážená strava (strava s nedostatkom kalórií a živín) môže vyvolať metabolické poruchy v tele, nedostatok vitamínov a hormonálnu nerovnováhu. Vitamíny a minerály sa podieľajú na regulácii hormónov, ich nedostatok v ženskom organizme môže viesť k narušeniu menštruačného cyklu.

Oneskorená menštruácia v dôsledku užívania liekov

Príčinou oneskorenia menštruácie môže byť dlhodobé a nekontrolované užívanie liekov (napríklad antidepresíva, antipsychotiká, lieky ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi a krvný tlak, glukokortikosteroidy). Lieky môžu ovplyvniť kardiovaskulárny, tráviaci a endokrinný systém, čo môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu a metabolické problémy.

Oneskorená menštruácia po spustení alebo zastavení PA

Pri dlhodobom a nekontrolovanom užívaní antikoncepčných tabletiek môže dôjsť k oneskoreniu menštruácie. Perorálna antikoncepcia zabraňuje procesu ovulácie tým, že potláča gonadotropnú funkciu hypofýzy (stimuluje vaječníky a znižuje produkciu pohlavných hormónov). Antikoncepčné tabletky sa musia užívať bez prestávky 21 dní, po ktorých nasleduje sedemdňová prestávka. V dôsledku nedostatočnej ovulácie pri užívaní PA žena nemá menštruáciu, namiesto toho sa začne krvácanie po vysadení (počas sedemdňovej prestávky medzi užívaním tabliet).

Oneskorené krvácanie po začatí užívania PA je spojené so zmenami v tele. Vysadenie perorálnych kontraceptív môže dôjsť k narušeniu menštruačného cyklu. Dlhodobé odmietnutie užívania hormonálnych liekov môže vyvolať ovariálny hyperinhibičný syndróm (inhibícia ich funkcie).

Oneskorená menštruácia v dôsledku menopauzy

Oneskorená menštruácia alebo slabá menštruácia (špinenie) u žien po 45. roku života môžu naznačovať na premenopauzálne obdobie. Pokles reprodukčných funkcií (znížená produkcia pohlavných hormónov) vo veku 45-50 rokov je prirodzený fyziologický proces. Ak počas diagnostikovanej menopauzy dôjde ku krvácaniu z maternice, je potrebné poradiť sa s gynekológom, aby sa v počiatočnom štádiu vylúčili alebo identifikovali gynekologické ochorenia (napríklad myómy maternice).

Oneskorená menštruácia pri športovaní

Menštruačné nepravidelnosti počas športu sú spojené s reštrukturalizáciou tela v reakcii na intenzívnu fyzickú aktivitu. Oneskorenie menštruácie môže nastať v dôsledku prepracovanosti, zmeny životného štýlu a stravovacích návykov. Namáhavý športový tréning podporuje aktívnu tvorbu neurotransmiterov (dopamín, endorfín, oxytocín a serotonín) a kortizolu, čo vedie k zníženiu sekrécie gonadotropínov (pohlavných hormónov) a narušeniu endokrinnej funkcie vaječníkov.

Oneskorená menštruácia v dôsledku presťahovania sa do inej krajiny

Môže dôjsť k dočasnému oneskoreniu menštruácie v dôsledku preletu (rozdiel v atmosférickom tlaku), klimatických zmien, úrovne vlhkosti a časového pásma. Menštruačný cyklus sa spravidla obnoví sám, keď sa ženské telo prispôsobí zmenám vonkajšieho prostredia.

Oneskorená menštruácia po potrate

Potrat je umelé prerušenie tehotenstva, ktoré ovplyvňuje funkciu vaječníkov a sekréciu pohlavných hormónov. Po potrate môže ženské telo zaznamenať hormonálnu nerovnováhu v dôsledku prudkého poklesu hladiny progesterónu a estrogénu.

Menštruačný cyklus po ukončení tehotenstva sa obnoví cca o mesiac (za deň potratu sa považuje prvý deň menštruácie). V rámci jedného alebo dvoch cyklov sa oneskorenie 7-10 dní považuje za normálne.

Gynekologické ochorenia, ktoré vyvolávajú oneskorenie menštruácie

Hlavnou príčinou menštruačnej dysfunkcie sú ochorenia reprodukčného systému. Gynekologické ochorenia, ktoré vyvolávajú oneskorenie menštruácie:

  • syndróm polycystických ovárií (hormonálna nerovnováha, pri ktorej nedochádza k ovulácii a tvoria sa cysty na vaječníkoch);
  • zápal maternice a maternicových príveskov (vaječníky - ooforitída, vajíčkovody - salpingitída, maternica - endometritída);
  • nádory a novotvary maternice a krčka maternice (fibrómy, leiomyómy, cystické útvary, polypy a rakovina krčka maternice);
  • patologická proliferácia endometriálneho tkaniva (endometrióza).

Menštruačný cyklus môžu ovplyvniť komplikované a dlhodobé pohlavne prenosné choroby, ktoré môžu viesť až k zápalom ženského reprodukčného systému. Gynekológ môže po diagnostikovaní určiť gynekologické ochorenie.

Oneskorená menštruácia v dôsledku hormonálnej nerovnováhy

Menštruačný cyklus priamo závisí od stavu a funkčnosti maternice, ktorá reaguje na hladinu hormónov v krvi. Vo vaječníkoch sa produkujú pohlavné hormóny (estrogény a progesterón), ktorých fungovanie ovplyvňujú všetky orgány endokrinného systému (štítna žľaza a prištítne telieska, hypofýza a nadobličky).

Akákoľvek nerovnováha vo fungovaní orgánov vnútornej sekrécie môže viesť k poruchám menštruačného cyklu. Príčiny hormonálnej nerovnováhy:

  • ochorenia štítnej žľazy (hypertyreóza, hypotyreóza alebo struma štítnej žľazy);
  • ochorenia nadobličiek (adenóm alebo hyperplázia nadobličiek);
  • narušenie funkcie vaječníkov (kvôli cystám v orgánoch alebo zápalu);
  • ochorenia hypofýzy (dysfunkcia hypofýzy, Itsenko-Cushingova choroba);
  • dlhodobé a nekontrolované užívanie hormonálnych liekov, antibiotík alebo kortikosteroidov.

Hormonálna nerovnováha môže byť spôsobená metabolickým syndrómom (zhoršené metabolické procesy v tele), náhlymi zmenami telesnej hmotnosti (prírastok alebo úbytok hmotnosti) a obezitou (v dôsledku narušenej regulácie progesterónu). Rovnováhu hormónov ovplyvňujú aj vonkajšie faktory, životný štýl a emocionálny stav.

Oneskorená menštruácia v dôsledku nádorov maternice a vaječníkov

Novotvary reprodukčných orgánov sú nádory (nezhubné alebo zhubné) a môžu sa vyskytnúť z mnohých dôvodov. Príčiny nádorov maternice a vaječníkov:

  • hormonálne poruchy;
  • poranenie maternice a vaječníkov (v dôsledku potratu alebo chirurgického zákroku);
  • infekcia HPV (ľudský papilomavírus);
  • zápal maternice alebo vaječníkov.

Novotvary maternice a vaječníkov môžu byť sprevádzané bolesťou brucha a periodickým abnormálnym krvácaním (silné krvácanie, ktoré sa vyskytuje chaoticky v ktorýkoľvek deň cyklu). Keď sa na nich vytvorí cysta, môže dôjsť k oneskoreniu menštruácie a bolesti vo vaječníkoch. Myóm (nádor) maternice sa prejavuje bolesťou v podbrušku a krížoch, ktorá sa zintenzívňuje po pohlavnom styku alebo fyzickej aktivite. Novotvary maternice môžu byť sprevádzané oneskorením menštruácie a silným krvácaním z maternice po nej.

Oneskorená menštruácia v dôsledku infekcií panvových orgánov

Infekcie panvových orgánov spôsobujú zápalový proces, ktorý môže ovplyvniť reprodukčný a močový systém žien. Bez včasnej liečby sa zápal môže rozšíriť a viesť ku komplikáciám.

Vírusové, bakteriálne a plesňové infekcie oslabujú imunitný systém a ovplyvňujú hypofýzu a hypotalamus, ktoré regulujú produkciu hormónov. Infekcie panvových orgánov sú sprevádzané oneskorenou menštruáciou, častým a bolestivým močením, ako aj patologickým vaginálnym výtokom (žltý, hrudkovitý, zelenkastý, s nepríjemným zápachom).

Oneskorená menštruácia v dôsledku synechie

Synechia je patologický stav, ktorý je charakterizovaný tvorbou zrastov vo vajíčkovodoch alebo v dutine maternice. Synechia môže viesť k narušeniu menštruačného cyklu: oneskorenie, predĺženie trvania menštruácie, zníženie intenzity až po amenoreu (neprítomnosť menštruácie). V dôsledku zrastov v maternici a vajcovodoch môže dôjsť k narušeniu odtoku menštruačnej krvi, čo vedie k absencii menštruácie.

Iatrogénne oneskorenie menštruácie

Iatrogénne oneskorenie menštruácie je absencia menštruácie v dôsledku odstránenia maternice (hysterektómia) alebo bilaterálnej ovarianektómie (ooforektómia). Iatrogénna amenorea je charakterizovaná neustálou absenciou menštruácie.

Ako vyvolať menštruáciu, ak dôjde k oneskoreniu?

Je prísne zakázané vyvolať menštruáciu pomocou farmaceutických liekov alebo ľudových prostriedkov (napríklad horúce kúpele alebo infúzie liečivých bylín). Nezávislé akcie na vyvolanie menštruácie môžu viesť ku komplikáciám v reprodukčnom systéme a poškodiť celé telo.

Je možné vyvolať menštruáciu domácimi prostriedkami?

Nie je možné vyvolať menštruáciu v domácich podmienkach. Používanie ľudových prostriedkov alebo farmaceutických liekov bez lekárskeho predpisu je nebezpečné z dôvodu vývoja následkov v reprodukčnom systéme (zápal pohlavných orgánov, neplodnosť a hormonálna nerovnováha). Počas tehotenstva môže dôjsť k oneskoreniu, samoprerušenie môže viesť ku krvácaniu z maternice a naliehavému stavu vyžadujúcemu okamžitú lekársku pomoc.

Prečo je vynechanie menštruácie nebezpečné a ako určiť, kedy je čas navštíviť lekára?

Pravidelné a krátkodobé meškanie menštruácie môže byť spôsobené psychologickými faktormi (stres, fyzická námaha a prepracovanie) a spravidla nevyžaduje liekovú terapiu. Neustále poruchy menštruačného cyklu (nepravidelnosť, acyklickosť alebo zmeny v hojnosti menštruácie) môžu naznačovať na poruchy v organizme: gynekologické ochorenia alebo choroby endokrinného systému.

Choroby, ktoré ovplyvňujú menštruačný cyklus, môžu vyvolať poruchy vo fungovaní kardiovaskulárneho systému (srdcové choroby alebo trombóza), oslabiť imunitný systém, viesť k neplodnosti, potratu a predčasnej menopauze. Oneskorená menštruácia ovplyvňuje hormonálne hladiny, čo môže spôsobiť ochorenia pankreasu, cukrovku a obezitu.

Ktorého lekára mám kontaktovať, ak mi mešká menštruácia?

Diagnostiku a liečbu menštruačnej dysfunkcie vykonáva gynekológ. Ak existuje podozrenie na ochorenie orgánov endokrinného systému (štítna žľaza, nadobličky a prištítne telieska), lekár vás pošle ku endokrinológovi.

Ako sa vykonáva diagnostika oneskorenej menštruácie?

Ak menštruačný cyklus zlyhá, gynekológ zhromaždí anamnézu (údaje o veku, tehotenstve, pôrode a chirurgických zákrokoch na reprodukčných orgánoch), vykoná vyšetrenie na gynekologickom kresle a predpíše potrebné testy. Diagnostika oneskorenej menštruácie zahŕňa:

  • kolposkopia (mikroskopické vyšetrenie sliznice vagíny a krčka maternice optickým zariadením);
  • gynekologický ultrazvuk (prieskum stavu a funkčnosti panvových orgánov);
  • výter z cervikálneho kanála na vyšetrenie vaginálnej mikroflóry a cytológie (detekcia atypických buniek);
  • analýza hladín pohlavných hormónov;
  • klinický krvný test (na identifikáciu a posúdenie stupňa zápalu a celkového zdravotného stavu).

Ak existuje podozrenie na endokrinné patológie, gynekológ môže predpísať konzultáciu s endokrinológom a ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy a nadobličiek. Ak sú prítomné príznaky pohlavne prenosných chorôb (vyrážka, začervenanie, opuch vonkajších genitálií, prítomnosť kondylómov a papilómov), môže lekár predpísať testy na pohlavne prenosné infekcie (kvapavka, trichomoniáza, chlamýdie, syfilis a HPV).

Aké testy je potrebné urobiť, ak mešká menštruácia?

Gynekológ po vyšetrení predpíše laboratórne testy na menštruačnú dysfunkciu v závislosti od prítomných symptómov. Testy pri oneskorenej menštruácie môžu zahŕňať:

  • všeobecná analýza krvi;
  • vaginálny ster (na určenie mikroflóry a identifikáciu patogénnych mikroorganizmov);
  • PCR test na pohlavne prenosné infekcie;
  • vyšetrenie pohlavných hormónov;
  • cytologická analýza steru z krčka maternice (na identifikáciu atypických buniek).

Pri podozrení na sprievodné zápalové ochorenia močových ciest môže byť potrebné vyšetrenie moču a biochemické krvné parametre (na posúdenie funkcie obličiek). Gynekológ môže predpísať aj test na hormóny štítnej žľazy.

Metódy liečby oneskorenej menštruácie

Liečba oneskorenej menštruácie zahŕňa odstránenie chorôb a provokujúcich faktorov, ktoré spôsobujú poruchu menštruačného cyklu. Liečba môže byť medikamentózna, chirurgická a komplexná (pomocou chirurgického zákroku a medikamentóznej liečby). Liečbu možno doplniť aj fyzioterapeutickými procedúrami (laser alebo magnetoterapia) na zmiernenie zápalu a urýchlenie regenerácie poškodeného genitálneho tkaniva.

Ako sa lieči fyziologické oneskorenie menštruácie?

Fyziologické oneskorenie menštruácie nie je spôsobené chorobami, a preto nevyžaduje liečbu. Gynekológ môže odporučiť úpravu stravy a životného štýlu (normalizácia režimu spánku a odpočinku, pravidelná a mierna fyzická aktivita, vyhýbanie sa stresu). V prípade potreby môže lekár predpísať vitamínové doplnky (napríklad doplnky horčíka a vitamíny B na normalizáciu psycho-emocionálneho stavu).

Metódy liečby patologického oneskorenia menštruácie

Gynekológ po identifikácii príčiny poruchy predpisuje liečbu na normalizáciu menštruačného cyklu. Liečba patologického oneskorenia menštruácie je zameraná na odstránenie choroby, ktorá vyvoláva menštruačné nepravidelnosti.

Metódy liečby patologického oneskorenia menštruácie

Hormonálna liečba

Pri endokrinných poruchách, ovariálnych patológiách, endometrióze (proliferácia endometria maternice)

Antibakteriálne, protizápalové a imunomodulačné lieky

Pri infekciách panvových orgánov 

Chirurgická intervencia

Pri novotvaroch reprodukčných orgánov (polypy a myómy maternice, cysty na vaječníkoch)

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako vyvolať menštruáciu pri oneskorení? - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo robiť, keď sa vám menštruácia oneskorí?

Oneskorená menštruácia je príznakom mnohých gynekologických ochorení (zápal pohlavných orgánov alebo dysfunkcia reprodukčného systému) a hormonálnej nerovnováhy. Okrem toho je oneskorenie menštruácie skorým príznakom tehotenstva, vrátane mimomaternicového tehotenstva, preto sa odporúča urobiť tehotenský test. Ak sa menštruácia nedostaví dlhšie ako 7 dní, mali by ste sa poradiť s gynekológom.

2. Čo robiť, aby sa začala menštruácia pri oneskorení?

Ak je menštruačný cyklus narušený, je potrebné identifikovať príčinu zlyhania, preto, ak ste nedostali menštruáciu dlhšie ako 7 dní, musíte kontaktovať gynekológa. Samostatné pokusy o vyvolanie menštruácie pri oneskorení môžu viesť k nebezpečným následkom: zhoršenie gynekologických ochorení, krvácanie z maternice, neplodnosť a strata vedomia.

3. Môže vaginálna kandidóza spôsobiť vynechanie menštruácie?

Vaginálna kandidóza je infekčné ochorenie, ktoré sa vyskytuje v dôsledku patologickej proliferácie húb candida a je charakterizované zápalovým procesom vonkajších pohlavných orgánov (vulvy alebo vagíny). Bez liečby sa kandidóza môže stať chronickou alebo sa môže skomplikovať rozšírením zápalu do reprodukčných orgánov.

Vaginálna kandidóza bez včasnej liečby môže spôsobiť oneskorenie menštruácie, pretože nedostatok liečby môže vyvolať rozvoj komplikácií (napríklad zápal vaječníkov, vajcovodov a maternice). Pri vaginálnej kandidóze je tiež narušená normálna mikroflóra vagíny a je znížená ochranná funkcia jej sliznice, čo prispieva k pridaniu infekcie (napríklad infekcie STI).

4. Ako viem, že sa blíži menštruácia pri oneskorení?

To, že menštruácia sa začne čoskoro po oneskorení, môžete pochopiť podľa obvyklých predmenštruačných príznakov: opuch mliečnych žliaz (pocit ťažoby a zväčšenia prsníkov), bolesti v podbrušku a zvýšená únava. Ak máte príznaky predmenštruačného syndrómu a nemáte menštruáciu 1-2 dni, mali by ste sa poradiť s gynekológom. Oneskorenie viac ako 7 dní je dôvodom na konzultáciu s lekárom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako vyvolať menštruáciu pri oneskorení?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Agata pred týždňom
Dobrý deň. Aké je maximálne oneskorenie menštruácie, ktoré sa považuje za normálne?
Odpovedať
Dobrý deň. Prípustné oneskorenie menštruácie je 7 dní. Počas tehotenstva (vrátane mimomaternicového) sa môže vyskytnúť absencia menštruácie dlhšie ako 7 dní. Oneskorenie menštruácie môže byť príznakom gynekologických ochorení alebo endokrinných porúch. Ak váš menštruačný cyklus zlyhá, mali by ste sa objednať ku gynekológovi na diagnostiku.
Karina pred 2 týždňami
Pozdravujem. Mám 43 rokov a mešká mi menštruácia. Môže to naznačovať na menopauzu?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova Karina Karina pred 2 týždňami
Pozdravujem. Oneskorená menštruácia u žien starších ako 45 rokov môže naznačovať na premenopauzu alebo menopauzu. Absencia menštruácie vo veku 43 rokov môže naznačovať na skorú menopauzu, hormonálnu nerovnováhu alebo gynekologické ochorenia. Je potrebné poradiť sa s gynekológom. Lekár vykoná vyšetrenie a zistí príčinu narušenia menštruačného cyklu.
Katarzyna pred 3 týždňami
Dobrý deň. Mešká mi menštruácia a mám biely výtok a taktiež pravidelne pociťujem bolesti v podbrušku. Ako si môžem vyvolať menštruáciu?
Odpovedať
Dobrý deň. Tieto príznaky môžu naznačovať na infekciu alebo zápal panvových orgánov. Na diagnostiku musíte kontaktovať gynekológa. Menštruáciu si nemôžete vyvolať sami. Používanie ľudových prostriedkov alebo liekov bez lekárskeho predpisu je nebezpečné z dôvodu vývoja komplikácií (alergická reakcia, zhoršenie symptómov a šírenie infekcie, ak je prítomná).
Irena pred 3 týždňami
Dobrý deň. Môžem byť tehotná ak menštruácia mi mešká 10 dní a tehotenský test je negatívny?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova Irena Irena pred 3 týždňami
Dobrý deň. Tehotenský test je pri správnej technike (uvedenej v návode) vysoko presný. Oneskorenie menštruácie môže byť okrem tehotenstva príznakom gynekologických ochorení a môže tiež naznačovať na hormonálnu nerovnováhu. Ak chcete vylúčiť alebo potvrdiť tehotenstvo alebo určiť príčinu menštruačného cyklu, musíte sa poradiť s gynekológom.
Nadežda pred 3 týždňami
Dobrý deň. Prečo dochádza k oneskoreniu menštruácie, ak určite nie som tehotná (nedošlo k pohlavnému styku)?
Odpovedať
Dobrý deň. Oneskorenie menštruácie naznačuje na zmeny vo fungovaní endokrinného alebo reprodukčného systému. Zlyhanie menštruačného cyklu sa môže vyskytnúť na pozadí pohlavne prenosných infekcií, zápalových ochorení a novotvarov pohlavných orgánov a tiež naznačovať na hormonálnu nerovnováhu. Na diagnostiku a identifikáciu príčiny oneskorenia je dôležité poradiť sa s gynekológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.