Logo
0800200000

Skoré príznaky tehotenstva

Skoré príznaky tehotenstva
Čítať 17 minút | Vytvorené: 26 august 2021 | aktualizované: 28 september 2022 | 98279 98279
Jediným správnym riešením, ako zistiť či je žena tehotná, je domáci tehotenský test. Tehotenstvo však môžu sprevádzať príznaky, ktoré by mala rozpoznať každá žena, aby o tejto skutočnosti vedela čím skôr.

Príznaky tehotenstva pred menštruáciou

Počatie spôsobuje mnohé zmeny v tele ženy. Stimuluje reštrukturalizáciu jej telesných systémov a ovplyvňuje výskyt prvých príznakov tehotenstva. Prvé príznaky tehotenstva pred menštruáciou sú:

  • krvavé škvrny na spodnej bielizni. Zvyčajne spôsobené implantačným krvácaním: embryo sa uhniezdi v maternici 6 -12 dní po počatí, počas ktorých niektoré ženy pociťujú kŕčovité bolesti brucha;
  • ranná nevoľnosť je charakteristickým príznakom tehotenstva. Nevoľnosť sa zvyčajne vyskytuje medzi druhým a ôsmym týždňom po počatí a môže ju sprevádzať vracanie. Zvracanie je bežné v prvom trimestri, ale niektoré ženy pociťujú nevoľnosť počas celého obdobia tehotenstva;
  • zmeny na prsníkoch sa môžu objaviť 1-2 týždne po počatí. Prsia sú opuchnuté a citlivé a okolo bradaviek je cítiť mravčenie, v dôsledku zvýšeného prietoku krvi;
  • únava je typickým znakom tehotenstva. V prvom týždni po počatí sa mnohé ženy sťažujú na pocit slabosti.

Medzi prvé príznaky tehotenstva patria psycho-emocionálne zmeny spojené so zvýšenou podráždenosťou, únavou a plačlivosťou.

Tehotenstvo po týždňoch

Počas 40 týždňov tehotenstva prechádza plod rýchlym vývojom, od jednej bunky až po novorodenca, takže v tele ženy sa každý deň odohráva množstvo zmien. Príznaky a charakteristiky tehotenstva podľa týždňov:

Rozdelenie obdobia tehotenstva po týždňoch

 

Obdobie tehotenstva

Vlastnosti priebehu tehotenstva

8. týždeň tehotenstva

V tomto období sa v prvej polovice tehotenstva môže vyskytnúť toxémia, ktorá sa prejavuje rannou nevoľnosťou a vracaním.

14. týždeň tehotenstva

V tejto fáze tehotenstva môže ženu trápiť nadúvanie a zápcha.

15. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo môže mať za následok svrbenie mliečnych žliaz, v dôsledku ich rýchleho zväčšenia sa.

16. týždeň tehotenstva

Žena začne pociťovať prvé pohyby plodu.

17. týždeň tehotenstva

Ženu môže trápiť pálenie záhy, ktoré sa zhoršuje v noci.

18. týždeň tehotenstva

Završuje sa tvorba placenty.

20. týždeň tehotenstva

Rastúce brucho vyvíja tlak na brušné orgány vrátane močového mechúra, takže nutkanie na močenie je častejšie.

28. týždeň tehotenstva

Keď počas tohto obdobia tehotenstva žena leží na chrbte, môže pociťovať kŕče v nohách alebo necitlivosť v dôsledku toho, že maternica tlačí na veľké cievy.

32. týždeň tehotenstva

Plod rastie a je v maternici stiesnený, takže intenzita jeho pohybov sa postupne znižuje.

36. týždeň tehotenstva

Maternica zasahuje do hrudníka, pri chôdzi sa môže vyskytnúť dýchavičnosť a opuchy nôh.

37. týždeň tehotenstva

Od tohto štádia sa plod považuje za donosený a pôrod sa môže začať kedykoľvek. Žena môže pociťovať prípravné kontrakcie.

38. týždeň tehotenstva

Priezračný výtok s prímesou krvi v 38.- 40. týždni tehotenstva môže byť predzvesťou pôrodu.

Žena si môže viesť aj tehotenský kalendár, do ktorého si každý deň alebo niekoľkokrát týždenne zaznamenáva, ako sa cíti. Takýto kalendár môže byť užitočný pri budúcich návštevách gynekológa a môže byť aj spomienkou na dôležité obdobie v živote ženy.

Majú všetky ženy skoré príznaky tehotenstva?

Každá žena je jedinečná. Preto je nemožné určiť rovnaké príznaky pre všetky, môžu byť celkom individuálne. A niekedy sa tiež stane, že tá istá žena má jedno tehotenstvo výrazne odlišné od druhého.

Skoré príznaky sú navyše veľmi často podobné obdobiu pred a po menštruácii. Niektoré príznaky tehotenstva sa dajú zmýliť s príznakmi počas menštruácie. Žena teda nemusí ani vedieť, že je v druhom stave.

Skoré príznaky tehotenstva

Skoré príznaky tehotenstva

Navyše je potrebne zdôrazniť, že sa nemôžete odvolávať iba na príznaky, pretože ich príčiny môžu byť celkom odlišné. 

Pálenie záhy počas tehotenstva

Pálenie záhy u tehotných žien je spôsobené tlakom maternice na žalúdok a uvoľnením pažerákového zvierača vplyvom pohlavných hormónov. Intenzita pálenia záhy sa zvyšuje v noci.

Pálenie záhy sa objavuje v 2. alebo 3. trimestri. Ak sa chcete zbaviť pálenia záhy počas tehotenstva, je potrebné:

  • stravovať sa v malých porciách;
  • večerať aspoň 2 hodiny pred spaním;
  • vyhýbať sa sýteným nápojom;
  • spať s podloženou hlavou.

Lekár vám môže predpísať aj tabletky proti páleniu záhy. Ak je pálenie záhy spôsobené gastritídou alebo refluxnou chorobou, mali by ste navštíviť praktického lekára alebo gastroenterológa, ktorý vám poskytne liečbu.

Výtok počas tehotenstva

Normálny genitálny výtok počas tehotenstva je číry alebo mierne žltkastý. Zelený, zapáchajúci výtok pripomínajúci tvaroh, môže byť počas tehotenstva príznakom infekcie reprodukčného traktu.

Výskyt krvavého alebo hnedého výtoku počas tehotenstva môže byť znakom ukončenia tehotenstva (potratu). Krvácanie je tiež príznakom odlúpenia sa a prasknutia placenty, preto ak krvácate, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Zvýšenie hmotnosti počas tehotenstva

Zvýšenie hmotnosti počas tehotenstva je prirodzený proces a zvyčajne sa pohybuje v rozmedzí 11,5 a 18 kg. Hmotnosť ženy sa zvyšuje v dôsledku rastu plodu, zväčšovania maternice a mliečnych žliaz a tvorby placenty. Dochádza tiež k zadržiavaniu tekutín a zvýšeniu objemu cirkulujúcej krvi. Odporúčaná rýchlosť prírastku hmotnosti ženy je 400 gramov za týždeň. Odporúčaná miera prírastku hmotnosti u ženy s nadváhou je 230-270 gramov, pretože nadmerný príjem živín pre plod môže viesť k vrodenej cukrovke. Nie je možné schudnúť bez poškodenia zdravia dieťaťa, ale je možné schudnúť (ruky, boky) počas tehotenstva dodržiavaním správnej stravy.

Tehotenská horúčka

Horúčka počas tehotenstva je zvyčajne príznakom vírusových alebo bakteriálnych ochorení. Infekčné ochorenia môžu negatívne ovplyvniť plod, preto by tehotná žena mala navštíviť lekára hneď, ako dostane horúčku.

V prvom trimestri môžu vírusové ochorenia spôsobiť malformácie plodu. Horúčka v druhej polovici tehotenstva môže vyvolať predčasný pôrod. Zvýšená bazálna teplota počas tehotenstva môže byť tiež znakom zápalu panvy a vyžaduje si návštevu gynekológa.

Menštruačné kŕče

Po oplodnení sa vajíčko pripája k endometriu maternice. To môže spôsobiť mierne krvácanie a bolesti v dolnej časti brucha, čo je jeden z prvých príznakov tehotenstva. Toto krvácanie sa nazýva implantačným, pretože v tomto okamihu sa vajíčko implantuje do sliznice maternice. Obdobie pripájania sa deje počas prvých 6 – 12 dní po počatí. Príznak sa často mýli s menštruáciou. Kŕče sú však menej výrazné.

Okrem krvi si žena môže všimnúť výdatný pošvový výtok. Vyzerá ako biele mliečne zrazeniny. Je to tým, že nenarodené dieťa súčasne začína svoj vývoj na bunkovej úrovni. Začína sa zhrubnutie stien vagíny. Dochádza k zosilnenému rastu buniek, ktorý tieto sekréty vyvoláva.

Tento príznak môže sprevádzať ženu počas celého tehotenstva. Výtok je zvyčajne neškodný a nevyžaduje si žiadne ošetrenie. Ale ak pocítite nepríjemný zápach, pocit pálenia a svrbenia, mali by ste sa obrátiť na svojho gynekológa, ktorý určí, či máte plesňovú alebo bakteriálnu infekciu. Pamätajte, že choroba môže uškodiť nielen vám, ale aj dieťaťu. Neskoré riešenie zdravotného problému predstavuje hrozbu pre jeho zdravie a aj život. 

Zmeny prsníkov

Príznak ako zmena v  prsníkoch sa zvyčajne objaví ako prvý. Dôležité zmeny a reštrukturalizácia hormonálneho zázemia sa totiž začínajú ihneď po počatí. Telo sa pripravuje na laktáciu. Zmení sa štruktúra prsného tkaniva. Po niekoľkých týždňoch môžete pocítiť mravčenie, bolesť.

Aj keď konkrétna zmena rastu ešte nie je badateľná, prsia sa začnú nalievať, sú čoraz ťažšie, plnšie a areola môže tmavnúť. Okrem toho sa bradavky stávajú veľmi citlivými. Aj mierny dotyk môže spôsobiť nepríjemné pocity.

Existujú aj ďalšie dôvody, ktoré ovplyvňujú zmeny v mliečnych žľazách, od obyčajného pribratia po menštruáciu. Ale v prípade tehotenstva musíte toto náročné obdobie len vydržať. Postupom času si na tieto pocity a zmeny v tele zvyknete. Bolesť, citlivosť a nepohodlie v prsníku by sa mali neskôr zmierniť. 

Únava

V dôsledku zmien v hladinách progesterónu sa tehotná žena môže cítiť veľmi unavená. To je v tomto období úplne bežné. Už v prvých týždňoch po oplodnení vynakladá telo veľa energie a zdrojov na reštrukturalizáciu a zmeny.

Na pretrvávajúcu únavu majú vplyv aj ďalšie faktory: zvýšený krvný obeh, zvýšená tvorba krvi, nízka hladina cukru v tele, znížený krvný tlak, ako aj nedostatok spánku v dôsledku iných vedľajších účinkov tehotenstva (nevoľnosť, bolesti chrbta, časté močenie atď.).

Je zaujímavé, že stav nemohúcnosti sa môže zmeniť na výrazný výbuch energie. Tieto dva opačné pocity sa môžu pravidelne striedať v závislosti od zmien hormonálnych hladín.

Ak vám únava spôsobí veľa problémov a zabráni vám plnohodnotne žiť, venujte pozornosť svojej strave. Jedzte čo najviac potravín s vysokým obsahom bielkovín a železa, ktoré vám pomôžu zmierniť únavu.

Nevoľnosť ako príznak je zo všetkých príznakov tehotenstva najpopulárnejší. Aj keď sa neprejavuje u každej ženy. Najčastejšie sa nevoľnosť objavuje medzi štvrtým a šiestym týždňom až do začiatku druhého trimestra. V niektorých prípadoch sa príznak prejavuje vo všetkých štádiách tehotenstva.

Existuje veľa dôvodov rannej nevoľnosti a nie je možné presne určiť, čo ovplyvňuje malátnosť. Rovnako ako iné príznaky, aj v tomto prípade môžu byť hlavnou príčinou zmeny endokrinného systému a proces vylučovania toxínov. Okrem toho sa u niektorých nevoľnosť prejavuje nielen v prvej polovici dňa, ale kedykoľvek počas dňa.

Počas tehotenstva sa navyše u žien niekedy objavuje aj nevoľnosť súvisiaca s úplným odporom k určitým jedlám. Samotná myšlienka na niektoré produkty môže viesť k nevoľnosti alebo až zvracaniu.

Napriek tomuto stavu je pre telo dôležité prijímať živiny a vitamíny. Je potrebné poradiť sa so svojím lekárom a zvoliť si stravu, ktorá bude obsahovať individuálne preferencie a zohľadňovať neznášanlivosť určitých potravín. Zdravé stravovanie je jedným z kľúčov k správnemu vývoju vášho dieťaťa. 

Nevoľnosť v dôsledku tehotenstva

Nevoľnosť je najčastejším príznakom tehotenstva a najčastejšie sa objavuje medzi štvrtým a šiestym týždňom až do začiatku druhého trimestra (ale v niektorých prípadoch sa vyskytuje počas celého obdobia tehotenstva).

Príčinou nevoľnosti počas tehotenstva je zvýšenie hladiny hormónu hCG, ktorý produkuje tkanivo plodu po implantácii embrya. Chorionický gonadotropín vyvoláva nevoľnosť dvoma spôsobmi: vysielaním signálov cez tráviaci systém a do mozgu.

Nevoľnosť sa počas tehotenstva vyskytuje aj v dôsledku averzie voči určitým potravinám: už len pomyslenie na jedlo, ktoré vám nechutí, môže viesť k záchvatu zvracania.

Napriek vracaniu je dôležité, aby tehotná žena prijímala živiny a vitamíny. Je potrebné poradiť sa s lekárom zodpovedným za liečbu a zvoliť diétu, ktorá zohľadňuje individuálne preferencie a potravinové intolerancie. Zdravá strava je jedným zo základov správneho vývoja dieťaťa.

Oneskorenie menštruácie

Najzrejmejším skorým príznakom tehotenstva a dôvodom, prečo si väčšina žien kupuje test, je oneskorenie menštruácie. Ale nie všetky oneskorenia naznačujú tehotenstvo. Môžu byť spôsobené aj hormonálnymi poruchami alebo chorobami spojenými s reprodukčným systémom, rýchlym priberaním alebo chudnutím.

Niektoré ženy navyše majú počas tehotenstva krvácanie. Odporúčame opýtať sa svojho lekára, kedy je normálne, že sa objaví krvácanie a kedy je jeho objavenie príznakom problému. 

Časté močenie v dôsledku tehotenstva

Počas tehotenstva sa časté močenie vyskytuje v polovici prvého trimestra. Žena môže pociťovať neustálu potrebu vyprázdňovať si močový mechúr, aj keď nie je plný, čo vedie k neustálym návštevám toalety a samovoľnému vylučovaniu malých množstiev moču pri smiechu, kašli, kýchaní atď.

Hlavným dôvodom častého močenia v druhom a treťom trimestri je zvýšený tlak maternice na močový mechúr, ktorý nie je patologický. Je však dôležité poradiť sa s gynekológom a informovať ho o zmenách v tele, pretože pravidelné nutkanie na močenie môže byť spôsobené infekciami ženských pohlavných orgánov. Aj zmeny v panve a znížená imunita u tehotných žien zvyšujú riziko uretritídy, cystitídy, pyelonefritídy.

Aby ste sa vyhli neustálemu nutkaniu vyprázdňovať si močový mechúr, snažte sa piť menej kávy, čaju a iných močopudných nápojov. Množstvo vypitej vody by sa nemalo znižovať, pretože je dôležité pre zdravie ženy a normálny vývoj dieťaťa.

Je dôležité si pri močení všímať aj rôzne zmeny. Nasledujúce príznaky by mal okamžite vyšetriť urológ.

  • pocit pálenia vo vagíne;
  • bolesť a nepohodlie pri chôdzi na toaletu;
  • krv v moči.

Malé množstvo moču, zmena farby, nepríjemný zápach a bolesť v podbrušku alebo v dolnej časti chrbta môžu znamenať zápal močového mechúra, ktorého komplikáciou môže byť infekcia obličiek.

Zápcha počas tehotenstva

Tehotenstvo často sprevádzajú problémy s vyprázdňovaním, ktoré sú v prvom trimestri spôsobené zmenami hladiny progesterónu v tele. V druhom a treťom trimestri rastúca maternica tlačí na hrubé črevo, čo spôsobuje jeho nepohyblivosť a zníženú peristaltiku (črevo posúva potravu pomalšie kvôli uvoľneným svalom v jeho stenách). Zápcha sa môže vyskytnúť aj v dôsledku príjmu vitamínových komplexov a železa.

Aby ste uľahčili vyprázdňovanie čriev, zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vlákninu a veľa vody. Dôležité je jesť často (3-5-krát denne) a v malých porciách a cvičiť. Cvičenie má priamy vplyv na mechanické spracovanie potravín.

Výkyvy nálady u tehotných žien

Počas prvého trimestra je telo ženy v dôsledku reštrukturalizácie organizmu vystavené veľkému stresu. Nervový systém sa stáva zraniteľnejším a akákoľvek nepríjemná udalosť je vnímaná silnejšie a intenzívnejšie ako pred tehotenstvom.

Nervozita a emocionálna labilita sa vyskytujú takmer u každej tehotnej ženy. Je dôležité snažiť sa vyhýbať stresovým situáciám, nájsť si čas na odpočinok a fyzickú a emocionálnu relaxáciu. V ranom štádiu tehotenstva sa formuje nervový systém dieťaťa. Je dôležité, aby bol vývoj nervového systému ovplyvnený čo najmenej.

Bolesti hlavy a chrbta v dôsledku tehotenstva

Tehotné ženy môžu pociťovať bolesti hlavy a chrbta. Bolesti chrbta, najčastejšie v dolnej časti chrbta, sú ovplyvnené väčším zaťažením obličiek: v prvom trimestri telo dôkladnejšie vylučuje toxíny a obličky pracujú aktívnejšie, čo môže viesť k nepríjemným pocitom.

Na závažnosť bolesti počas tehotenstva majú vplyv rôzne faktory: vysoké hladiny estrogénu, fyziologická depresia, poruchy spánku, vplyv estrogénu na krvné doštičky, trombóza.

Závraty a mdloby u tehotných žien

Tehotenstvo často sprevádza pokles krvného tlaku. Ženy, ktoré sú v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia vystavené výrazným výkyvom krvného tlaku, pociťujú časté závraty a môžu omdlievať.

Príznaky prerušeného tehotenstva

Prerušené tehotenstvo je tehotenstvo, pri ktorom plod zomrel v maternici. Príznaky prerušeného tehotenstva sú absencia pohybov plodu (po 20. týždni tehotenstva) a bolesti v podbrušku.

Prerušené tehotenstvo vedie k zápalu maternice a intoxikácii. Intoxikácia môže mať za následok aj slabosť, bolesti a horúčku. Prerušené tehotenstvo bez včasnej liečby môže viesť k sepse (otrave krvi).

Kedy je vhodné si urobiť tehotenský test?

Je dôležité si urobiť tehotenský test pri prvých príznakoch tehotenstva. Aby ste sa vyhli falošným výsledkom, je dôležité vykonať tehotenský test, ktorý identifikuje hladinu hormónu hCG v moči. Testy majú rôznu citlivosť a výkonnosť a na obale je vždy uvedená minimálna hladina hCG v moči. Čím je hladina nižšia, tým je test citlivejší. Včasné tehotenské testy majú hodnotu 10 mIU/ml.

Tehotenský test by sa mal vykonať v prvých dňoch menštruačného cyklu, najlepšie ráno, s prvou dávkou moču (počas dňa koncentrácia hCG v moči klesá). Ak však do menštruácie zostáva ešte niekoľko dní, tehotenský test sa môže vykonať aspoň 7-12 dní po počatí. Každé dva dni po počatí sa hladina hCG zdvojnásobí. Preto ak je výsledok tehotenského testu po nechránenom pohlavnom styku nepresný, test by sa mal zopakovať po 2 - 3 dňoch.

Ak došlo k počatiu krátko pred menštruáciou a došlo k oneskoreniu, negatívny tehotenský test môže byť falošný. Je potrebné počkať 5-7 dní a test zopakovať: je možné, že hladina hCG nedosiahla správnu koncentráciu v moči.

Tehotenský test sa považuje za pozitívny, keď sa na teste objavia dve čiarky. Tehotenské testy sú veľmi presné, ak sa vykonávajú správne.

Ak ste tehotná, zvyčajne nedostanete menštruáciu. Ak je tehotenský test počas menštruácie pozitívny, mali by ste venovať pozornosť dátumu expirácie testu a uistiť sa, že nie je po expirácii: výsledok je pravdepodobne nesprávny. Test totiž reaguje na hladinu hCG, ktorá sa vytvára len počas tehotenstva. Ak máte počas tehotenstva krvavý výtok podobný menštruácii a bolesti brucha, vždy by ste mali kontaktovať svojho gynekológa (informácia je určená len na informačné účely, gynekológovia medicínskeho centra DoktorPRO neposkytujú poradenstvo v otázkach tehotenstva).

To, či ste tehotná, môžete zistiť aj bez skorého tehotenského testu, a to pomocou krvného testu na hladinu hCG. Pomocou ultrazvukových prístrojov je možné vidieť plod už 14 dní po oplodnení. Už v prvom trimestri tehotenstva môžete cítiť zmeny vo svojom tele. Vonkajšie príznaky tehotenstva sa objavujú oveľa neskôr, v druhom trimestri.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Skoré príznaky tehotenstva - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako vypočítať dĺžku tehotenstva?

Existuje niekoľko spôsobov, ako vypočítať dĺžku tehotenstva. Medzi ne patrí metóda kalendára alebo metóda ultrazvukového vyšetrenia (ultrazvuk) plodu. V 1. trimestri gravidity gynekológ určí gestačný vek a predpokladaný termín pôrodu na základe dátumu začiatku poslednej menštruácie. V druhom a treťom trimestri gravidity sa môže obdobie meniť v závislosti od určenia veku plodu ultrazvukom.

2. Ako zvládnuť chuť do jedla počas tehotenstva?

Na zvládnutie apetítu v tehotenstve je potrebné jesť malé porcie 4-5x denne a prijímať dostatok tekutín a vlákniny. Neustály pocit hladu môže byť tiež znakom nedostatku vitamínu alebo stopových prvkov. Ak chcete stanoviť diagnózu a odstrániť nedostatky, je potrebné sa poradiť s lekárom a ten v prípade potreby vykona testy.

3. Môžu sa farbiť vlasy počas tehotenstva?

Počas tehotenstva si vlasy farbiť môžete. Farba na vlasy sa cez pokožku hlavy nevstrebáva do krvného obehu a neovplyvňuje tak vývoj plodu. Výpary pri farbení však môžu byť nebezpečné, preto by sa vlasy mali farbiť v dobre vetranom priestore.

4. Dá sa milovať v tehotenstve?

Počas tehotenstva sa môžete milovať, ak sa neobjavili kontraindikácie, medzi ktoré môžeme zaradiť hrozbu prerušenia tehotenstva, krvácanie alebo infekčné pohlavné ochorenia u jedného z partnerov. Kontraindikácie sexuálnej aktivity určuje gynekológ.

5. Aké bývajú výtoky počas tehotenstva?

Fyziologický výtok počas tehotenstva je spravidla hlienovitý a je bielej farby. Výtok sa môže objaviť v ranných štádiách tehotenstva a to v prvých dňoch po oneskorení menštruácie a sprevádzať ženu počas celého tehotenstva. Normálny výtok počas tehotenstva má neutrálny zápach a nie je nepríjemný. Ak sa objaví nepríjemný zápach, svrbenie a pálenie, mali by ste sa poradiť s gynekológom.

6. Kedy si urobiť tehotenský test?

Vďaka moderným a citlivým tehotenským testom sa môžete o tehotenstve dozvedieť v priemere dva týždne po počatí. Existujú domáce testy, ktoré môžu dokázať tehotenstvo 1-2 dni pred očakávanou menštruáciou. Je potrebné si urobiť tehotenský test, ak dôjde k oneskoreniu menštruácie alebo ak sa objavia nepriame príznaky, ktoré môžu naznačovať nástup tehotenstva, ako sú napríklad: bolesť hrudníka alebo bodavá bolesť spodnej časti brucha, ktorá nie je spôsobená menštruáciou.

7. Aké sú príznaky mimomaternicového tehotenstva?

Počiatočné príznaky fyziologického a mimomaternicového tehotenstva sú si v mnohých ohľadoch podobné. Ak dôjde k otehotneniu, oneskorí sa menštruačný cyklus a objavia sa nepriame príznaky počatia, ako sú zväčšené prsníky alebo biely výtok namiesto menštruácie. Pozitívne budú aj domáce tehotenské testy a krvný test na hCG, t.j.na test detekcie ľudského choriogonadotropínu. Pri mimomaternicovom tehotenstve sa môže objaviť bolesť v podbrušku na jednej strane, po ktorej sa odplavuje sekrét z genitálneho traktu. Mimomaternicové tehotenstvo sa dá spoľahlivo diagnostikovať gynekologickým ultrazvukom panvových orgánov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Skoré príznaky tehotenstva
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Karina pred rokom
Dobrý deň! Menštruácia mi mešká už 2 týždne, ale tehotenský aj hCG test sú negatívne. Aké môžu byť príčiny omeškania menštruácie okrem tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň! Dôvodom oneskorenia menštruácie môže byť stres, aklimatizácia a hormonálne ochorenia ženských reprodukčných orgánov. Ak chcete objasniť príčinu oneskorenia menštruácie, najskôr musíte navštíviť gynekológa a podstúpiť vyšetrenie.
Anna pred rokom
Dobrý deň! Gynekológ mi stanovil gestačný vek plodu na 10 týždňov, ale zatiaľ mi vôbec nevidno bruško. Kedy začína počas tehotenstva rásť bruško?
Odpovedať
Dobrý deň! Počas tehotenstva bruško začína rásť z dolnej časti malej panvy. V priemere, počas tehotenstva začína maternica rásť v 12. týždni a stáva sa väčšou ako je lonová kosť, takže v tomto období sa bruško začína zväčšovať.
Júlia pred rokom
Dobrý deň! Sú biele bodky na bradavkách znakom toho, že som tehotná?
Odpovedať
Dobrý deň! Biele bodky na prsných dvorcoch sú mazové žľazy. Práca mazových žliaz, rovnako ako všetky procesy v tele, závisí od kolísania hormonálneho prostredia, takže počet bodiek sa môže zvýšiť v rôznych fázach menštruačného cyklu, na pozadí endokrinných ochorení, ako aj počas tehotenstva alebo laktácie.
Dáša pred rokom
Dobrý deň! Dá sa nepribrať počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň! Prírastok hmotnosti počas tehotenstva je spôsobený rastom maternice, vývojom plodu a placenty, zadržiavaním tekutín v tele a hromadením plodovej vody. K tvorbe telesného tuku prispievajú aj tehotenské hormóny. Tento proces je prirodzený a nevyhnutný pre zdravý vývoj plodu.
Katarzyna pred rokom
Dobrý deň. Som v 9 týždni tehotenstva. Posledné 3-4 dni ma bolia kríže. Môžu sa na začiatku tehotenstva objaviť bolesti chrbta?
Odpovedať
Dobrý deň. Menšie svalové nepohodlie môže byť spôsobené vplyvom pohlavných hormónov na väzivové a svalové ústrojenstvo chrbta. Bolesť chrbta taktiež môže byť príznakom ochorenia obličiek. Ak chcete vylúčiť infekciu močových ciest, musíte sa objednať k lekárovi a absolvovať vyšetrenie moču.
Nadežda pred rokom
V prvý deň pri oneskorení menštruácie sa u mňa objavili bodavé bolesti v pupku. Môže to byť príznak tehotenstva? Kde bolí brucho na začiatku tehotenstva?
Odpovedať
Nástup tehotenstva nie je sprevádzaný bodavou bolesťou v bruchu. Nepríjemné pocity, ktoré vznikajú v blízkosti pupka môže byť príznakom ochorenia tráviaceho traktu. V počiatočných štádiách tehotenstva sa môže vyskytnúť bolesť v dolnej časti brucha.
Irena pred rokom
Koľko dní pred začiatkom menštruácie by som mala mať citlivé prsia? A musí mi byť zle - na vracanie? Tehotenský test mi ukázal dve čiarky, ale na tele necítim žiadne zmeny. Som určite tehotná?
Odpovedať
Výskyt takých príznakov tehotenstva, akými sú zväčšenie prsníkov, nevoľnosť či zmena chutí je u každej ženy individuálny. Zdravé tehotenstvo môže prebiehať aj bez vonkajších znakov a zmien. Ak Vám tehotenský test ukáže pozitívny výsledok, ste s najväčšou pravdepodobnosťou tehotná. Pre spoľahlivé určenie tehotenstva je potrebné kontaktovať gynekológa, ktorý vykoná vyšetrenie a pošle vás na ultrazvuk panvových orgánov.
Mária  pred rokom
Uprostred cyklu došlo k nechránenému pohlavnému styku. "Tabletku po" som neužila. Po koľkých dňoch môžem zistiť či som alebo nie som tehotná?
Odpovedať
Tehotenský test si môžete urobiť 1 až 2 dni pred očakávaným začiatkom menštruácie, v návode by malo byť uvedené, či je test vhodný na použitie v tomto období. Ak je tehotenský test negatívny, môžete si urobiť krvný test na obsah hCG, t.j na ľudský choriogonadotropín, čo je najcitlivejší tehotenský test.
Frederika pred rokom
Menštruácia mi mešká 6 dní a tehotenský test je negatívny. Objavil sa výtok podobný výtokom, ktoré sú príznakom tehotenstva. Čo mám robiť? Som alebo nie som tehotná?
Odpovedať
Pri oneskorení menštruácie a negatívnom tehotenskom teste by ste mali kontaktovať gynekológa, jedine ten Vám objasní príčinu oneskorenia menštruácie. Lekár môže odporučiť vykonať test hCG a urobiť ultrazvuk panvových orgánov. Vaginálny výtok nie je spoľahlivým znakom tehotenstva.
Adriána pred rokom
Ako určiť tehotenstvo pred vynechaním menštruácie?
Odpovedať
Tehotenské testy ukazujú výsledok 1 až 2 dni pred predpokladaným dátumom začiatku menštruácie. Citlivejšou metódou diagnostiky tehotenstva sú laboratórne vyšetrenie hladiny hCG, t.j. ľudského choriogonadotropínu z krvi ženy.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.