Logo
0800200000

Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch: prvé príznaky

Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch: prvé príznaky
Čítať 14 minút | Vytvorené: 30 august 2022 | aktualizované: 28 september 2022 | 66091 66091
66091
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Plánovanie a monitorovanie tehotenstva je dôležité pre narodenie zdravého dieťaťa. Gynekológ môže pomôcť s prípravou na počatie, vykoná testy a vyšetrenia na posúdenie zdravotného stavu ženy a plodu a monitoruje budúcu matku pred pôrodom.

Ako plánovať tehotenstvo?

Pri plánovaní tehotenstva by ste sa mali poradiť s gynekológom, ktorý skontroluje vaše panvové orgány (maternicu, krčok maternice a vaječníky). Predtehotenská prehliadka zahŕňa aj:

  • krvné testy (na kontrolu genitálnych infekcií);
  • fyzické vyšetrenie (kontrola hmotnosti, krvného tlaku, telesnej teploty, pulzu a frekvencie dýchania);
  • Papanicolaouov ster (pri kolposkopii sa vzorka odoberá z krčka maternice a umožňuje zistiť prítomnosť rakovinových buniek).

Gynekológ skontroluje vašu anamnézu a v prípade potreby vás odošle k špecialistovi. Ak máte chronické ochorenie a ak užívate nejaké lieky, informujte svojho lekára o tejto skutočnosti (gynekológ vám môže odporučiť zmenu lieku, zníženie dávky alebo dočasné prerušenie liečby). Medzi ďalšie odporúčania patrí:

  • vyhýbanie sa alkoholu. Alkoholické nápoje môžu negatívne ovplyvniť plodnosť, hladinu hormónov, pravidelnosť menštruácie a ovuláciu. Alkohol zvyšuje riziko abnormalít plodu a predčasných pôrodov;
  • udržiavanie zdravej hmotnosti. U žien s nadváhou sa môže objaviť vysoký krvný tlak a cukrovka. Ak má žena podváhu, jej dieťa sa môže narodiť s nízkou pôrodnou hmotnosťou, čo môže spôsobiť dýchacie problémy (napr. syndróm respiračnej tiesne), žltačku a infekcie;
  • vyhýbanie sa aktívnemu a pasívnemu fajčeniu (kvôli riziku predčasného pôrodu, potratu, syndrómu náhleho úmrtia dojčiat a dýchacích problémov alebo sipotu v prvých šiestich mesiacoch života).

Tehotenstvo zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia ďasien, preto by žena mala navštíviť svojho zubára ešte pred otehotnením. Odporúča sa tiež obmedziť konzumáciu kávy a nápojov obsahujúcich kofeín (zvyšujú krvný tlak a srdcovú frekvenciu, znižujú množstvo tekutín v krvi a zvyšujú frekvenciu močenia).

Pri plánovaní tehotenstva je tiež vhodné skontrolovať očkovací kalendár a v prípade potreby sa dať zaočkovať proti rubeole. Tehotenstvo je možné plánovať mesiac po očkovaní.

Kyselina listová v tehotenstve je potrebná na zníženie rizika vrodených chýb mozgu a miechy (napr. rázštepu chrbtice). Kyselina listová sa užíva v dávke 400 mcg od začiatku plánovania tehotenstva do 12. týždňa tehotenstva.

Kedy sa objavia prvé príznaky tehotenstva?

Načasovanie príznakov tehotenstva sa líši podľa veku a individuálnych charakteristík ženy. Zvýšená citlivosť prsníkov sa môže objaviť pred menštruáciou (päť až sedem dní po počatí). Ďalšie príznaky tehotenstva (napríklad krvavý výtok) možno spozorovať po tom, ako sa oplodnené vajíčko prichytí na stenu maternice, zvyčajne 10 až 14 dní po počatí.

Aké sú prvé príznaky tehotenstva?

Príznaky tehotenstva sa v jednotlivých týždňoch môžu líšiť v závislosti od individuálnych charakteristík ženy. Tehotenstvo indikuje oneskorená menštruácia s pravidelným menštruačným cyklom (telo začne produkovať hormóny, ktoré úplne zastavia ovuláciu). Počiatočné príznaky tehotenstva sú:

  • časté močenie (v dôsledku zvýšeného prietoku krvi);
  • závraty a mdloby (v dôsledku rozšírenia ciev, nižšieho krvného tlaku a nižšej hladiny cukru v krvi);
  • pretrvávajúca únava (spôsobená zvýšenou hladinou progesterónu);
  • kovová chuť v ústach a pálenie záhy;
  • citlivý čuch;
  • výkyvy nálad.

V prvých týždňoch tehotenstva sú prsia bolestivé, citlivé a opuchnuté. V druhom a treťom trimestri sú bradavky tmavšie a väčšie.

Bolesti dolnej časti chrbta na začiatku tehotenstva sú spôsobené dodatočným zaťažením kĺbov dolnej časti chrbta a panvy. Svaly chrbta a panvy v prvom trimestri zmäknú a natiahnu sa, aby sa telo pripravilo na nosenie plodu a pôrod.

Nevoľnosť v tehotenstve sa objavuje jeden alebo dva mesiace po počatí a zvyčajne ustane do 13. alebo 14. týždňa. Nevoľnosť a vracanie sa počas tehotenstva považujú za normálne a vznikajú v dôsledku hormonálnych zmien. Ak je vracanie príliš časté, treba sa poradiť s gynekológom kvôli riziku hyperemézy v tehotenstve (strata hmotnosti a dehydratácia).

Nadúvanie a zápcha v tehotenstve sú spôsobené zvýšenou hladinou progesterónu (čo vedie k pomalému prechodu potravy črevami). Hnačka v tehotenstve môže byť spôsobená hormonálnymi alebo stravovacími zmenami, citlivosťou na potraviny alebo užívanými vitamínmi. Tráviace problémy môžu počas tehotenstva spôsobiť bolesti v podbrušku.

Tekutý, biely alebo číry výtok počas tehotenstva sa považuje za normálny. Červenkastý alebo hnedý výtok počas tehotenstva v prvom trimestri indikuje uhniezdenie oplodneného vajíčka v maternici. Typy abnormálneho výtoku počas tehotenstva sú:

  • biely výtok počas tehotenstva s hustou a rôsolovitou konzistenciou (indikuje zvýšené riziko predčasného pôrodu);
  • biely výtok s tvarohovitou konzistenciou (indikuje kvasinkovú infekciu);
  • žltý alebo zelený výtok (poukazuje na chlamýdie alebo trichomoniázu);
  • šedý výtok (príznak bakteriálnej vaginózy).

Nadmerný ružový výtok v neskorom tehotenstve naznačuje, že sa telo pripravuje na pôrod. V prvom a druhom trimestri môže ružový výtok znamenať potrat alebo mimomaternicové tehotenstvo.

Trimestre tehotenstva

Priemerná dĺžka tehotenstva je 40 týždňov, ale za donosené sa považuje dieťa narodené v 37.-42. týždni. Rozlišujeme tri trimestre tehotenstva.

Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch

Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch

Trimestre tehotenstva v jednotlivých týždňoch:

  • prvý trimester tehotenstva (1.-12. týždeň);
  • druhý trimester tehotenstva (13.-28. týždeň);
  • tretí trimester tehotenstva (29.-40. týždeň).

Na konci 1. trimestra sa završuje vývin dôležitých orgánov (okrem pľúc), prstov na rukách a nohách a pravidelného srdcového rytmu. Očné viečka zostávajú zatvorené do 28. týždňa (z dôvodu ochrany očí).

Na konci druhého trimestra plod vidí a počuje. Dieťa má vyvinutú pokožku, nechty, vlasy a chuťové poháriky. V závislosti od pohlavia dieťaťa sa v druhom trimestri presúvajú semenníky do mieška alebo sa vo vaječníkoch tvoria vajíčka. Do konca 28. týždňa tehotenstva začína kostná dreň produkovať krvné bunky.

U tehotnej ženy v druhom trimestri sa objavujú strie na zadku, prsiach, stehnách a bruchu. Prsty, členky a tvár jej začnú opúchať. V druhom trimestri môže žena cítiť pohyby dieťaťa.

V treťom trimestri sa dieťaťu spevňujú kosti, oči začínajú vnímať svetlo a pľúca sú plne vyvinuté. Pri pôrode plod klesne pod brucho ženy a zvyčajne sa otočí hlavičkou nadol. V treťom trimestri žena pociťuje nespavosť (napr. z dôvodu nemožnosti zaujať pohodlnú polohu, tlaku plodu na močový mechúr, bolesti chrbta alebo kŕčov v nohách). Tehotným ženám môže niekoľko týždňov alebo mesiacov pred pôrodom z prsníkov vytiecť kolostrum (prvé mlieko), čo sa považuje za normálne (mliečne žľazy sa pripravujú na produkciu mlieka a výživu dieťaťa).

V treťom trimestri začne žena pociťovať Braxton-Hicksove kontrakcie (falošné kontrakcie). Braxton-Hicksove kontrakcie nie sú na rozdiel od skutočných kontrakcií konštantné, nezvyšujú svoju frekvenciu, sú lokalizované v prednej časti brucha a zastavia sa pri zmene polohy alebo pohybe.

Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch

Veľkosť maternice a dĺžka krčka maternice sa líši v závislosti od týždňa tehotenstva a hmotnosti plodu. Hladiny hormónov (napr. progesterónu) sa u tehotných žien zvyšujú v každom trimestri v dôsledku vývoja plodu.

 

Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch

Trimester

Týždeň tehotenstva

Veľkosť maternice v jednotlivých týždňoch tehotenstva

Dĺžka maternice v jednotlivých týždňoch tehotenstva

 

Množstvo progesterónu v jednotlivých týždňoch tehotenstva

Prvý trimester

1-13 týždeň tehotenstva

do 15 cm

40-45 ml

9-47 ng/ml

Druhý trimester

13-28 týždeň tehotenstva

od 15 do 29 cm

35-40 ml

17-146 ng/ml

Tretí trimester

29-40 týždeň tehotenstva

od 29-32 cm (v 30-31 týždni) do 34-35 cm (v 40 týždni)

30-35 ml

49-300 ng/ml

Údaje v tabuľke používajú gynekológovia na určenie stavu ženy a jej pripravenosti na pôrod. Odchýlky od týchto hodnôt však nemusia nevyhnutne znamenať patológiu. V prípade potreby vás gynekológ odošle na ďalšie vyšetrenia, stanoví vám denný režim a predpíše vitamínové komplexy alebo lieky.

Hmotnosť plodu podľa týždňa tehotenstva

Dĺžka a hmotnosť plodu sa mení každý týždeň. Zmena hmotnosti je spôsobená vývojom telesných orgánov a systémov.

 

Dĺžka a hmotnosť plodu v jednotlivých týždňoch tehotenstva

Týždeň tehotenstva

Dĺžka plodu (cm)

Hmotnosť plodu (g)

1.-8. týždeň tehotenstva

1,6

1

9. týždeň tehotenstva

2,3

2

10. týždeň tehotenstva

3,1

4

11. týždeň tehotenstva

4,1

7

12. týždeň tehotenstva

5,4

14

13. týždeň tehotenstva

7,4

23

14. týždeň tehotenstva

8,7

43

15. týždeň tehotenstva

10,1

70

16. týždeň tehotenstva

11,6

100

17. týždeň tehotenstva

13

140

18. týždeň tehotenstva

14,2

190

19. týždeň tehotenstva

15,3

240

20. týždeň tehotenstva

25,6

300

21. týždeň tehotenstva

26,7

360

22. týždeň tehotenstva

27,8

430

23. týždeň tehotenstva

28,9

500

24. týždeň tehotenstva

30

600

25. týždeň tehotenstva

34,6

660

26. týždeň tehotenstva

35,6

760

27. týždeň tehotenstva

36,6

875

28. týždeň tehotenstva

37,6

1000

29. týždeň tehotenstva

38,6

1200

30. týždeň tehotenstva

39,9

1300

31. týždeň tehotenstva

41,1

1500

32. týždeň tehotenstva

42,4

1700

33. týždeň tehotenstva

43,7

1900

34. týždeň tehotenstva

45

2100

35. týždeň tehotenstva

46,2

2400

36. týždeň tehotenstva

47,4

2600

37. týždeň tehotenstva

48,6

2900

38. týždeň tehotenstva

49,8

3100

39. týždeň tehotenstva

50,7

3300

40. týždeň tehotenstva

51,2

3500

41. týždeň tehotenstva

51,5

3600

42. týždeň tehotenstva

51,7

3700

V tabuľke sú uvedené priemerné hodnoty, ktoré sa považujú za normálne pre vývoj plodu v jednotlivých týždňoch tehotenstva. Hmotnosť a dĺžka dieťaťa sa môže líšiť v závislosti od hmotnosti matky alebo genetických predispozícií. Gynekológ posudzuje tehotenstvo podľa jednotlivých týždňov a vykonáva bežné aj neplánované vyšetrenia, ultrazvukové vyšetrenia plodu pre monitorovanie vývinu plodu a v prípade potreby odošle ženu na ďalšie vyšetrenia.

Ako sa zväčšuje brucho v jednotlivých týždňoch tehotenstva?

Brucho sa v priebehu týždňov tehotenstva mení v závislosti od hmotnosti a dĺžky plodu. V prvom trimestri sú zmeny sotva viditeľné (brucho sa môže mierne zväčšiť v dôsledku nadúvania, zápchy alebo plynatosti).

V 20. týždni je viditeľné zaoblenie brucha. V treťom trimestri tehotenstva sa brucho výrazne zväčšuje, ale jeho veľkosť závisí od výšky, hmotnosti a svalovej hmoty ženy a od polohy plodu.

Aké testy sa vykonávajú v jednotlivých týždňoch tehotenstva?

Počas prvého stretnutia vám gynekológ urobí gynekologické vyšetrenie a ultrazvukové vyšetrenie. Lekár vás pošle na vyšetrenie moču na prítomnosť hormónu ľudského choriového gonadotropínu (hCG), bielkovín, cukru a príznakov infekcie. U tehotných žien sa vykonávajú krvné testy na určenie krvnej skupiny a Rh faktora, počtu červených krviniek, imunity proti ovčím kiahňam a rubeole.

V prípade rodinnej anamnézy alebo narodenia prvého dieťaťa s genetickou abnormalitou môže gynekológ odporučiť genetické vyšetrenie. Genetické abnormality, ktoré možno diagnostikovať pred narodením dieťaťa sú:

  • cystická fibróza;
  • Duchennova svalová dystrofia;
  • hemofília A;
  • polycystické ochorenie obličiek;
  • kosáčikovitá anémia;
  • Tay-Sachsova choroba;
  • talasémia.

V 24.-28. týždni tehotenstva sa vykonáva glukózový tolerančný test. Ak sa vyskytnú odchýlky, lekár vás odporučí na test tolerantnosti glukózy. Abnormálna hladina glukózy môže byť príznakom tehotenskej cukrovky.

Vyšetrenia v jednotlivých týždňoch tehotenstva

Termín tehotenstva

Vyšetrenia

Pred začiatkom tehotenstva alebo počas neho

Krvné testy na zisťovanie genetických ochorení

Do 12. týždňa tehotenstva

Krvné testy na stanovenie Rh faktora a krvnej skupiny — test na cukor, nalačno; klasický test moču a test moču na kultiváciu; protilátky na syfilis

6.-12. týždeň tehotenstva

Ultrazvuk plodu

10.-12. týždeň tehotenstva

Odber vzoriek choriových klkov (analýza placenty)

11.-13. týždeň tehotenstva

Krvné testy na PAPP-A a—free beta HCG, ultrazvuk golierovej zóny plodu

13.-17. týždeň tehotenstva

Rané vyšetrenie telesných systémov plodu ultrazvukom

16.-20. týždeň tehotenstva

Trojitý test (Triple test) (hladina voľného estriolu, alfa-fetoproteínu a b-HCG) alebo štvoritý test (trojitý test + inhibín)

16. týždeň tehotenstva

Amniocentéza (vyšetrenie plodovej vody)

19.-25. (odporúča sa pri 20.-23.) týždni tehotenstva

Ultrazvuk na podrobnejšie vyšetrenie telesných systémov plodu

24.-28. týždeň tehotenstva

Krvné testy, testy na cukor (v prípade potreby Rh protilátky)

Tretí trimester

Ultrazvuk plodu

Po predpokladanom termíne pôrodu

Vyšetrenie u lekára vrátane ultrazvuku a monitorovania plodu

V prvom až treťom trimestri sa na posúdenie stavu a vývoja plodu používa ultrazvuk. V prvom trimestri sa ultrazvuk používa na stanovenie presného gestačného veku, určenie počtu plodov, vyšetrenie maternice a diagnostiku potratu alebo mimomaternicového tehotenstva.

V 18.—20. týždni tehotenstva sa vykonáva druhý skríning na kontrolu anatómie plodu, množstva plodovej vody, prietoku krvi a aktivity plodu. Aj v druhom trimestri sa používa ultrazvuk na zistenie hmotnosti a dĺžky, posúdenie stavu placenty a zmeranie dĺžky krčka maternice na posúdenie rizika predčasného pôrodu. V treťom trimestri sa ultrazvukom skontroluje poloha plodu a stanoví sa približný dátum pôrodu. Gynekológ zaznamenáva výsledky testov a ultrazvukových vyšetrení a parametre plodu do tehotenského kalendára.

Zvýšenie hmotnosti v jednotlivých týždňoch tehotenstva 

Prírastok hmotnosti v jednotlivých týždňoch tehotenstva sa líši od trimestra k trimestru. Priemerne sa hmotnosť ženy v prvom trimestri zvýši zo 450 gramov na dva kilogramy. V druhom a treťom trimestri sa hmotnosť zvyšuje každý týždeň o 450-900 gramov. Faktory ovplyvňujúce prírastok hmotnosti počas tehotenstva sú:

  • hmotnosť dieťaťa (3-3,5 kg);
  • maternica (900 g);
  • prsia (do 1,5 kg);
  • ďalšia vrstva tuku (viac ako 3 kg);
  • plodová voda (v priemere 900 gramov);
  • medzibunková tekutina (do 1,5 kg)
  • placenta (približne 700 g);
  • objem krvi (zvyšuje sa o 1,5-1,8 kg).

Po pôrode sa hmotnosť nenormalizuje okamžite (energia sa spotrebuje na produkciu materského mlieka). Aby telo získalo dostatok energie, začne využívať vnútorné zásoby tuku.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch: prvé príznaky - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Koľko dní oneskorenej menštruácie sa považuje za tehotenstvo?

Neskorá menštruácia nemusí nevyhnutne znamenať tehotenstvo. Oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené hormonálnymi problémami, stresom, nízkou telesnou hmotnosťou, obezitou, chronickými ochoreniami (napríklad cukrovkou alebo Cushingovým syndrómom), užívaním antikoncepčných tabletiek a gynekologickými ochoreniami (nedostatočnosť vaječníkov). Ak sa vaša menštruácia oneskorí o viac ako sedem dní, mali by ste navštíviť gynekológa, aby skontroloval, či nie ste tehotná.

2. Môžem dostať menštruáciu počas tehotenstva?

Počas tehotenstva nie je možné dostať menštruáciu. Keď sa oplodnené vajíčko uhniezdi v maternici, môže dôjsť ku krvácaniu (trvajúcemu niekoľko hodín až tri dni).

Príčinou abnormálneho krvácania počas skorého tehotenstva môže byť mimomaternicové tehotenstvo, potrat, infekcia a subchorionálne krvácanie (medzi stenou maternice a placentou). Po 20. týždni tehotenstva môže krvácanie vzniknúť v dôsledku predčasného pôrodu, pohlavného styku, prasknutia maternice alebo odlúčenia placenty.

3. Môže byť tehotenský test falošne pozitívny?

Tehotenský test môže byť falošne pozitívny alebo falošne negatívny. Výsledok testu môžu ovplyvniť lieky obsahujúce hormón HCG, menopauza alebo problémy s vaječníkmi (napr. syndróm polycystických vaječníkov).

Test môže byť falošne negatívny, ak je moč príliš zriedený (musíte použiť ranný moč, pretože je vysoko koncentrovaný) alebo sa test vykoná nesprávne. Aby ste správne vykonali tehotenský test, musíte dodržiavať pokyny uvedené na teste.

4. Môžem si počas tehotenstva strihať vlasy?

Strihanie vlasov je neinvazívny zákrok a nemôže poškodiť matku ani dieťa. Tehotenstvo môže spôsobiť zvýšené lámanie vlasov, matnosť a riedkosť v dôsledku zmien hormonálneho pozadia, takže si vlasy strihať môžete, ale mali by ste sa vyhýbať používaniu prípravkov na starostlivosť o vlasy na chemickej báze.

5. V ktorom týždni je potrebné ísť na prehliadku ku gynekológovi?

Gynekológa by ste mali navštíviť v prípade, že máte pozitívny tehotenský test, že sa u vás objavili prvé príznaky tehotenstva alebo v prípade, že sa vám oneskorí menštruácia. Ak sa tehotenstvo potvrdí pri gynekologickom vyšetrení, lekár ho zaeviduje.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Tehotenstvo v jednotlivých týždňoch: prvé príznaky
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Irina pred rokom
Dobrý deň, viem, že existujú obmedzenia týkajúce sa užívania liekov počas tehotenstva z dôvodu vysokého rizika pre dieťa. Môžem užívať paracetamol počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň, paracetamol je možné užívať aj počas tehotenstva. Štúdie ukazujú, že paracetamol je pre ženu a plod neškodný a nespôsobuje potrat, predčasný pôrod, vrodené chyby, narodenie mŕtveho dieťaťa alebo nízku pôrodnú hmotnosť. Veľkosť dávky je potrebné konzultovať s gynekológom.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, som v 32. týždni tehotenstva. Včera večer som mala mierne kŕče v nohách. Prečo k nim dochádza? Ako ich môžem zmierniť?
Odpovedať
Dobrý deň, možnými príčinami kŕčov v nohách počas tehotenstva môže byť zvýšená záťaž nôh v dôsledku nadváhy, tlak plodu na cievy, ako aj nízka hladina vápnika v krvi. Naťahovanie lýtkových svalov, aktivita, udržiavanie vodnej rovnováhy a nosenie obuvi s pevnou pätou vám môžu pomôcť znížiť pravdepodobnosť výskytu opakovaných kŕčov. Váš gynekológ vám môže odporučiť aj užívanie vitamínových komplexov s horčíkom a vápnikom.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, môže byť múčnivka príznakom tehotenstva? Ako sa prejavuje?
Odpovedať
Dobrý deň, v prípade, že ste tehotná, múčnivka sa zvyčajne prejavuje v treťom trimestri. Príznakmi múčnivky môže byť biely výtok pripomínajúci tvaroh, svrbenie, začervenanie a podráždenie pošvy a vulvy. Počas močenia a pohlavného styku sa môže objaviť bolesť a mravčenie.
Karina pred rokom
Dobrý deň, som v 28. týždni tehotenstva. Včera som sa objednala ku gynekológovi. Lekár povedal, že mám tonus maternice. Čo je to? Aké riziko predstavuje tonus maternice na konci druhého trimestra? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, tonus maternice je stav zvýšeného napätia v maternicových svaloch, ktorý spôsobuje mimovoľné kontrakcie maternice. Tonus maternice môže spôsobiť predčasný pôrod a narodenie predčasne narodeného dieťaťa. Ak pociťujete napätie v maternici, mali by ste sa riadiť radami svojho gynekológa, ktorý vám upraví denný režim, aby ste predišli komplikáciám v tehotenstve.
Anna pred rokom
Dobrý deň, som v 37. týždni tehotenstva. Pred niekoľkými dňami som začala mať ťahavú bolesť v podbrušku. Prečo sa počas tehotenstva v 3. trimestri v podbrušku vyskytuje táto bolesť? Je to nebezpečné? Nemám žiadne iné príznaky.
Odpovedať
Dobré popoludnie. Bolesti a nepríjemné pocity v podbrušku v treťom trimestri sú spôsobené napätím svalov a väzov a tlakom zväčšenej maternice na iné orgány (napríklad črevá a obličky). Ak sa objavia akútne bolesti v hornej časti brucha a vysoký krvný tlak, je potrebné urýchlene vyhľadať gynekológa kvôli riziku preeklampsie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.