Logo
0800200000
Čítať 10 minút

Kegelove cviky: prečo sú potrebné a ako ich vykonávať správne

Kegelove cviky: prečo sú potrebné a ako ich vykonávať správne
Čítať 10 minút | Vytvorené: 17 apríl 2024 | aktualizované: 17 apríl 2024 | 150 150
150
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo sú Kegelove cviky?

Inkontinenciu moču má 5 až 70% populácie a približne 40% žien má prolaps panvového orgánu. Kegelove cviky sa používajú na prevenciu chorôb panvových orgánov.

Kegelove cviky sú zamerané na precvičenie a posilnenie svalov panvového dna, ktoré podporujú vagínu, maternicu, močový mechúr, tenké črevo a konečník. Kegelove cviky sú prospešné pre ženy a mužov, pretože pomáhajú predchádzať inkontinencii moču a stolice.

2

Aké sú výhody Kegelových cvikov?

Svaly panvového dna držia vnútorné orgány v správnej polohe a používajú sa pri močení, defekácii a pohlavnom styku. Výhody Kegelových cvikov pre mužov a ženy:

  • kontrola moču. Oslabené svaly panvového dna zvyšujú pravdepodobnosť inkontinencie moču pri smiechu, kašli, kýchaní alebo intenzívnej fyzickej aktivite;
  • podpora panvových orgánov. Kegelove cviky podporujú vnútorné orgány a zabraňujú ich prolapsu, ktorý je zvyčajne spôsobený zmenami v tele súvisiacimi s vekom;
  • zlepšenie sexuálnych funkcií. Intímna gymnastika pomáha zvyšovať krvný obeh v oblasti genitálií a zvyšuje citlivosť pri pohlavnom styku, čím podporuje dlhší a silnejší orgazmus;
  • zvýšený krvný obeh. Súbor Kegelových cvikov posilňuje silu, udržuje tonus a elasticitu krvných ciev, stimuluje mikrocirkuláciu a zabraňuje stagnácii krvi;
  • udržiavanie zdravých kostí a kĺbov. Cviky na panvu udržujú stabilitu driekovej chrbtice, pomáhajú udržiavať správne držanie tela počas dňa, znižujú namáhanie kostných štruktúr, zabraňujú osteoporóze a tiež uvoľňujú napätie v driekovej oblasti;
  • zníženie bolestivého syndrómu. Cvičenie na posilnenie svalov panvového dna môže pomôcť zmierniť chronickú bolesť v pošve, konečníku a dolnej časti chrbta uvoľnením a znížením svalovej kontrakcie.

Ženy by mali vykonávať Kegelove cvičenia počas menopauzy, pretože v dôsledku zníženia produkcie estrogénu, atrofie tkaniva a panvových svalov sa zvyšuje riziko prolapsu orgánov a inkontinencie moču. S pribúdajúcim vekom sa tiež môže znížiť citlivosť močového mechúra, čo vedie k častému a naliehavému nutkaniu na močenie (zvýšenie pravdepodobnosti mimovoľného úniku moču).

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Pre koho sú Kegelove cviky určené?

Posilňovanie panvového dna je vhodné pre mužov a ženy, ktorí patria do rizokovej skupiny alebo majú v oblasti panvy ochabnuté svalstvo (napríklad v dôsledku chorôb vnútorných orgánov). Stavy a patológie, ktoré oslabujú svaly panvového dna:

  • tehotenstvo. Zväčšenie maternice má mechanický vplyv na tkanivá panvového dna vrátane svalov, čo vedie k ich postupnému naťahovaniu;
  • pôrod. Prechod dieťaťa pôrodnými cestami matky môže viesť k natiahnutiu a poraneniu (natrhnutiu a odtrhnutiu) svalov, čo spôsobí oslabenie ich tonusu;
  • obezita. Nadmerná hmotnosť vytvára dodatočný stres na tkanivá a štruktúry panvového dna, čo môže viesť k strate svalového tonusu a elasticity;
  • chirurgická intervencia. Operácia panvy často zahŕňa rezanie svalov, čo ovplyvňuje ich štruktúru a funkciu;
  • starnutie. S vekom klesá elasticita a tonus svalov panvového dna, čo vedie k zhoršeniu kontroly nad nimi;
  • zápcha alebo chronický kašeľ. Nadmerná záťaž pri pohybe čriev alebo kašľaní môže opotrebovať a oslabiť svaly, čím sa zníži ich schopnosť účinne kontrolovať močenie;
  • intenzívne fyzické cvičenie. Skákanie, beh a zdvíhanie závaží vytvára dodatočný tlak na svaly panvového dna, čo môže viesť k poškodeniu alebo oslabeniu, najmä pri nedostatočnej fyzickej príprave alebo nesprávnej technike ​​cvičenia.

Kegelove cviky sa používajú pri úniku moču, pri vekom podmienenej a stresovej inkontinencii moču, ako aj pri imperatívnom (naliehavom) nutkaní na močenie. Kegelove cviky pomáhajú aj pri fekálnej inkontinencii.

Kegelove cviky možno použiť na hemoroidy, pretože pomáhajú predchádzať hromadeniu krvi v žilách a zmierňujú zápal hemoroidov. Cvičenia môžete vykonávať až po konzultácii s proktológom, ktorý vylúči prítomnosť kontraindikácií.

Pri chronickej prostatitíde a hyperplázii prostaty (zväčšenie) sa Kegelove cviky vykonávajú na zníženie bolesti a zmiernenie opuchov. Cvičenie pomáha zlepšiť tonus prostaty a zabezpečiť neustály krvný obeh v panvovej oblasti. Muži sa musia pred začatím cvičenia poradiť s urológom.

Keď dôjde k prolapsu maternice, Kegelove cviky môžu pomôcť obnoviť svalový tonus, znížiť stres na oslabené tkanivá a poskytnúť dodatočnú podporu panvovému dnu. Cvičenie môže byť predpísané ako príprava na operáciu pri liečbe prolapsu maternice a môže byť tiež zahrnuté do rehabilitačného kurzu na urýchlenie zotavenia po operácii.

Kegelove cviky sa precvičujú pri prolapse prednej steny - patologický stav, pri ktorom sa steny vagíny posúvajú nadol, čiastočne alebo úplne vypadnú z perinea. Cvičenie môže zabrániť progresii ochorenia, znížiť bolesť a nepohodlie a pomôcť oddialiť operáciu alebo sa jej vyhnúť.

4

Komu a prečo môžu byť Kegelove cviky kontraindikované?

Kegelove cviky môžu byť škodlivé, ak sa vykonávajú často, pretože existuje zvýšené riziko svalového napätia. V dôsledku toho môže dôjsť k strate kontroly a dysfunkcii panvových svalov. Kontraindikácie pre Kegelove cviky:

  • ostrá bolesť alebo zápal v panvovej oblasti;
  • bakteriálna alebo vírusová infekcia;
  • prítomnosť rán, rezov alebo poškodení vo vagíne, perineu a konečníku.

Kegelove cviky pre mužov môžu byť škodlivé pri akútnej bakteriálnej prostatitíde kvôli riziku šírenia patogénnych baktérií z prostaty do zdravých tkanív a orgánov. Cvičenie môže byť kontraindikovaná aj v prvých dňoch po operácii alebo pôrode, pretože existuje možnosť rozpadu stehov a krvácania.

Pri vykonávaní cvičení by nemala byť prítomná žiadna bolesť, pálenie alebo nepohodlie. Výskyt bolesti môže naznačovať na nesprávnu techniku ​​alebo nadmerné svalové napätie počas cvičenia.

5

Je rozdiel medzi Kegelovými cvikmi pre mužov a ženy?

Hlavným cieľom Kegelových cvikov pre mužov a ženy je posilnenie svalov panvového dna. Jediný rozdiel je v technike, pretože svaly majú rôzne umiestnenie kvôli anatomickým rozdielom.

Kegelove cviky pre ženy zahŕňajú postupné uvoľňovanie a napínanie svalov okolo vagíny a konečníka. Muži počas cvičenia pracujú so svalmi okolo močovej trubice, konečníka a prostaty.

6

Môžete robiť Kegelove cviky počas tehotenstva?

Pod vplyvom hormónov sa svaly panvového dna stávajú pružnými a poddajnými, pretože ich uvoľnenie a natiahnutie je nevyhnutné na zabezpečenie normálneho rastu plodu a prípravu tela na pôrod. Na svaly pôsobí aj zvýšená záťaž (v dôsledku hmotnosti ženy a tlaku zväčšenej maternice), zmeny polohy orgánov a objemu krvi.

Cvičenie sa môže vykonávať počas príprav na tehotenstvo a tehotenstva (pri absencii kontraindikácií a bolesti). Výhody Kegelových cvikov pre tehotné ženy:

  • kontrola močového mechúra;
  • posilnenie svalov, ktoré podporujú hmotnosť plodu;
  • prevencia úniku moču a inkontinencie.

Posilňovanie svalov panvového dna znižuje riziko napätia a poškodenia počas pôrodu. K správnemu tlačeniu pomôže pravidelný tréning, pretože žena sa naučí ľahšie kontrolovať kontrakciu svalov. Cvičenie tiež zníži riziko vzniku stresovej inkontinencie moču po pôrode.

7

Kedy môžete začať cvičiť Kegelove cviky po pôrode?

Kegelove cviky po vaginálnom pôrode bez komplikácií alebo nástrihu je možné zvyčajne vykonať do 3 až 7 dní. Po cisárskom reze, komplikovanom pôrode alebo rozsiahlej operácii vagíny môže zotavenie trvať 2 až 3 týždne.

Cvičenie by ste nemali vykonávať ak cítite nepohodlie, bolesť alebo krvácanie z vagíny. Pred začatím cvičení sa musíte poradiť s gynekológom.

8

Ako môže cvičenie panvového dna pomôcť pri sexe?

Kegelove cviky sú zamerané na spevnenie a zvýšenie svalového tonusu, preto pravidelné cvičenie pomáha zlepšovať ich kontrakcie, zvyšuje citlivosť a vedie k intenzivnejšiemu orgazmu. Pre ženy je cvičenie užitočné najmä počas menopauzy, počas ktorej môžu hormóny spôsobiť vaginálnu suchosť a znížené libido.

Kegelove cviky sú užitočné na zvýšenie potencie, pretože pomáhajú naplniť kavernózne telá v penise dostatočným množstvom krvi, čím pomáhajú dosiahnuť a udržať erekciu. Cvičenie slúži ako prevencia predčasnej ejakulácie a erektilnej dysfunkcie.

9

Ako správne robiť Kegelove cviky?

Kegelove cviky môžete vykonávať v akejkoľvek polohe (sedenie, ležanie alebo státie) a na akomkoľvek mieste (doma, v práci alebo pri chôdzi). Kroky, ktoré vám pomôžu vykonávať Kegelove cviky správne:

  1. Vyprázdnite močový mechúr a nájdite si pohodlnú polohu.
  2. Uvoľnite sa, zhlboka a plynulo dýchajte, nezadržiavajte dych.
  3. Napnite svaly panvového dna na 3 až 5 sekúnd.
  4. Uvoľnite svaly a počítajte do 5.
  5. Opakujte cvičenie 10-krát.

Na dosiahnutie čo najväčšej účinnosti sa odporúča vykonávať cvičenia trikrát denne: ráno, popoludní a večer. Čas vykonania a počet opakovaní by sa mali postupne zvyšovať. Kegelove cviky môžete cvičiť aj pred alebo počas akejkoľvek činnosti, ktorá vyvíja tlak na váš žalúdok (ako je kašeľ, kýchanie, smiech alebo zdvíhanie ťažkých predmetov).

10

Ako môžem nájsť svaly panvového dna?

Svaly panvového dna nájdete tak, že počas močenia zastavíte prúd moču. V dôsledku toho sa svaly močového mechúra, konečníka a vagíny (u žien) napínajú. Ďalšie spôsoby, ako nájsť svoje panvové svaly:

  • predstavte si, že sa snažíte zabrániť úniku plynu;
  • jemne vložte prst do vagíny (u žien) alebo konečníka (u mužov), napnite svaly a snažte sa prst stlačiť.

Môžete prestať močiť len preto, aby ste našli potrebné svaly. Časté prerušovanie močenia môže viesť k zadržiavaniu moču v močovom mechúre a rozvoju bakteriálnej infekcie.

11

Ako silno by ste mali stláčať svaly, keď robíte Kegelove cviky?

Keď robíte Kegelove cviky, musíte svaly stlačiť tak, aby ste cítili, ako sa sťahujú. Počas cvičenia sa neodporúča zadržiavať dych, dôležité je pravidelne dýchať. Pre lepšiu koncentráciu a zabezpečenie správneho dýchania môžete počas cvičenia počítať nahlas.

12

Čo sú Venušine guličky?

Venušine guličky sú špeciálne zariadenia okrúhleho tvaru vyrobené zo silikónu, plastu alebo kovu. Guličky môžu byť ťažké alebo môžu byť vo vnútri prázdne. Fázy vykonávania Kegeloveho cvičenia s guličkami:

  1. Vyberte si vhodné guličky. Ak nemáte skúsenosti s ich používaním, mali by ste dať prednosť ľahkým plastovým guličkám bez dodatočnej hmotnosti.
  2. Pripravte si guličky. Pred použitím ich dôkladne opláchnite teplou vodou a jemným mydlom a potom ich utrite do sucha.
  3. Umývajte si ruky. Umyte si ruky pod teplou tečúcou vodou bez použitia čistiacich prostriedkov s agresívnymi prísadami.
  4. Zaujmite pohodlnú polohu. Ak vkladáte guličky do vaginy môžete si ľahnúť na chrbát alebo si sadnúť na toaletu, v prípade potreby môžete použiť lubrikant na vodnej báze.
  5. Guličky vložte jemne do vagíny (technika je podobná zavádzaniu tampónu), pričom dbajte na to, aby vlákno alebo šnúrka (ak je prítomné) zostalo prístupné na vybratie pomôcky.
  6. Držte guličky. Po zavedení sa zamerajte na stiahnutie svalov panvového dna, aby ste udržali guličky vo vagíne.
  7. Zvýšte účinok. Ak je to možné, pridajte ľahkú fyzickú aktivitu alebo chôdzu, keď máte guličky v pošve.
  8. Vyberte guličky. Zaujmite pohodlnú pozíciu a guličky vytiahnite pomocou šnúrky.

Kegelove gule

Kegelove gule

Po použití je potrebné guličky umyť pod tečúcou vodou s mydlom. Potom je dôležité nechať ich vyschnúť alebo utrieť obrúskom, guličky nie je potrebné stláčať, aby sa nepoškodili.

Cvičenie s guličkami by mali na začiatku trvať 2 až 3 minúty. Časom sa môže doba používania vaginálnych guličiek predĺžiť na niekoľko hodín.

13

Kegelov cvičebný program

Tréningový program si môžete vytvoriť sami alebo môžete požiadať o pomoc lekára. Na začiatku môže tréning pozostávať len z jedného cviku, ktorý sa opakuje denne. Kegelov cvičebný program:

  • zníženie a zadržanie. Musíte zaujať pohodlnú polohu, napnúť panvové svaly na 3 až 5 sekúnd a potom ich na rovnakú dobu uvoľniť. Cvičenie pomáha posilňovať svaly a zvyšovať kontrolu nad nimi;
  • rýchle kontrakcie. Zahŕňa rýchlu kontrakciu a relaxáciu svalov panvového dna (každú jednu až dve sekundy). Cvičenie pomáha zlepšiť svalovú silu a vytrvalosť;
  • pomalé kontrakcie a relaxácia. Svaly sťahujte pomaly, sústreďte sa na každý pohyb, postupne zvyšujte kompresnú silu. Cvičenie je zamerané na zlepšenie kontroly a citlivosti;
  • zmiešané cvičenia. Zahŕňajú striedanie rýchlych a pomalých kontrakcií s rôznou silou pre komplexný tréningový efekt.

Postupom času môže program zahŕňať cvičenia v rôznych polohách (napríklad ľah na chrbte so zdvihnutou panvou, podrep). Ženy môžu do svojho plánu zaradiť cvičenia s venušinými guličkami.

14

Ktoré Kegelove cviky sú najlepšie?

Pri správnom a pravidelnom vykonávaní sú všetky Kegelove cviky rovnako prospešné. Môžete ich vykonávať v sede, v ľahu alebo v stoji. Tréningový plán si vytvorte s prihliadnutím na silu svalov panvového dna, prítomnosť zdravotných problémov (napríklad prostatitída alebo prolaps) a dôvod svalovej slabosti (napríklad v dôsledku obezity, tehotenstva alebo pôrodu).

15

Ako zistím či robím Kegelove cviky správne?

Počas cvičenia by nemala byť prítomná žiadna bolesť, pálenie, brnenie alebo nepohodlie. Počas cvičenia by svaly brucha, zadku, chrbta a bokov mali zostať uvoľnené.

16

Prečo môžu byť Kegelove cviky náročné?

Vykonávanie Kegelových cvikov pre ženy a mužov môže byť ťažké kvôli nepochopeniu a neschopnosti presne určiť lokalizáciu svalov, strachu z poškodenia zdravia a zhoršenej koncentrácie. Ťažkosti môžu nastať s parézou (strata svalovej sily), prolapsom panvových orgánov, nedávnou operáciou, akútnymi a chronickými infekciami.

Ak nie je možné cvičenie vykonávať, tak aby sa mali ženy poradiť s gynekológom a muži s urológom. Po vyšetrení a vylúčení zdravotných kontraindikácií môže lekár navrhnúť inštrumentálne metódy, ktoré pomôžu odhaliť svaly panvového dna.

Metódy na posilnenie svalov panvového dna

Metodika

Princíp fungovania

Biofeedback tréning

Zahŕňa použitie špeciálnych prístrojov na meranie aktivity svalov panvového dna. Lekár pripevní senzory na kožu alebo ich vloží do vagíny (u žien) a potom požiada pacientku, aby vykonala svalové kontrakcie. Na monitore sa ukáže, ktoré svaly sa používajú počas cvičenia a v prípade potreby vám lekár pomôže opraviť techniku ​​vykonávania cvikov.

Elektrická stimulácia svalov panvového dna

Zahŕňa použitie slabých elektrických impulzov na stimuláciu svalov panvového dna. Elektródy sú umiestnené v blízkosti zodpovedajúcich svalov, aby vytvorili kontrakcie.

Keďže svaly panvového dna sú riadené nervovým systémom, neexistujú na ich posilnenie žiadne lieky. Ak chcete zvýšiť svalový tonus a elasticitu, musíte použiť Kegelove cviky.

17

Ako často robiť Kegelove cviky?

Kegelove cviky pre mužov a ženy musíte vykonávať doma dvakrát až trikrát denne. Stláčanie svalov sa musí vykonávať 3 až 5 sekúnd, každé cvičenie sa musí opakovať až 10-krát. Počet cvičení v komplexe je možné určiť nezávisle.

18

Kedy sa prejavia účinky Kegelových cvikov?

Výsledky Kegelových cvikov možno vidieť za 6 až 7 týždňov. Účinnosť Kegelových cvikov pre ženy a mužov sa však môže líšiť v závislosti od správnosti a pravidelnosti vykonávania, ako aj od počiatočného stavu panvových svalov.

19

Môže byť cvičenie panvového dna škodlivé?

Pri správnom vykonávaní Kegelove cviky pre ženy a mužov doma nemôžu ublížiť. Výskyt bolesti brucha, chrbta alebo hlavy po cvičení môže naznačovať na porušenie techniky alebo zadržiavanie dychu počas cvičenia.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Kegelove cviky: prečo sú potrebné a ako ich vykonávať správne - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Kegelove cviky: prečo sú potrebné a ako ich vykonávať správne
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Vanessa pred 7 hodinami
Dobrý deň. Aké sú 3 hlavné cviky na svaly panvového dna? Záleží na polohe, v ktorej vykonávate Kegelove cviky?
Odpovedať
Dobrý deň. Medzi 3 hlavné cviky na svaly panvového dna patrí kontrakcia a držanie, rýchla kontrakcia a pomalá kontrakcia a uvoľnenie. Na vykonávanie cvičení je dôležité zvoliť si pohodlnú polohu. Môžete začať cvičiť v ľahu (toto je najjednoduchšia a najpohodlnejšia poloha), potom postupne pridávajte ďalšie (sedenie a státie), až kým sa vykonávanie cvikov nestane jednoduchou úlohou. Postupom času sa cvičenie môže vykonávať pri každodenných činnostiach (napríklad umývanie zubov, práca, chôdza alebo varenie).
Katarzyna pred 3 dňami
Dobrý deň. Môžu Kegelove cviky pomôcť pri úniku moču? Povedzte mi, prosím, ako liečiť inkontinenciu moču u žien doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Kegelove cviky môžu byť účinné na posilnenie svalov panvového dna a zlepšenie kontroly močenia u žien. Pravidelné precvičovanie Kegelových cvikov doma môže zahŕňať sťahovanie a uvoľňovanie svalov panvového dna v rôznych pozíciách. V niektorých prípadoch vám lekár môže navyše predpísať lieky na liečbu inkontinencie moču.
Michaela pred týždňom
Dobrý deň. Ako presne Kegelove cviky pomáhajú napumpovať svaly panvového dna? Pri ich vykonávaní sa nepoužíva žiadna ďalšia záťaž (ako napríklad pri cvičení v posilňovni na „napumpovanie“ bicepsov alebo tricepsov).
Odpovedať
Dobrý deň. Kegelove cviky cielene aktivujú a precvičujú svaly panvového dna, zabezpečujú ich stiahnutie a uvoľnenie. Cvičenie posilňuje svaly, zlepšuje ich tonus a koordináciu. Na rozdiel od tréningov v telocvični, kedy sa používajú závažia na zvýšenie odporu, Kegelove cviky fungujú tak, že využívajú sebaodolnosť na zlepšenie kontroly svalov.
Simona pred týždňom
Dobrý deň. Povedzte mi niečo o trenažéri pre Kegelove cviky. Je lepšie cvičiť bez venušiných guličiek alebo s nimi? V čom je rozdiel?
Odpovedať
Dobrý deň. Obe metódy sú účinné, výber závisí od preferencií a pohodlia osoby. Cvičenie bez venušiných guličiek (trenažér pre Kegelove cviky) je založené na kontrakcii a uvoľnení svalov panvového dna. Používanie guličiek zvyšuje odolnosť na zlepšenie tréningu, ale vyžaduje opatrnosť, aby sa predišlo nepohodliu.
Julia pred týždňom
Dobrý deň. Asi pred 3 rokmi som si nechala odstrániť maternicu kvôli veľkým myómom. Niekoľko mesiacov po operácii ma začala trápiť inkontinencia moču. Môžem robiť Kegelove cviky po hysterektómii? Alebo budú neúčinné?
Odpovedať
Dobrý deň. Po hysterektómii môžu svaly panvového dna stratiť časť nosnej štruktúry, čo môže viesť k inkontinencii moču. Kegelove cviky pomôžu posilniť vaše panvové svaly, zlepšiť kontrolu a zabrániť úniku moču.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.