0800200000

Ako často by ste mali mať pohlavný styk?

Ako často by ste mali mať pohlavný styk?
mužské zdravie
aktualizované: 03 July 2024
Čítať 7 minút Zverejnené: 03 July 2024 1630
1
Aké sú benefity pohlavného styku?
2
Aký má vyzerať správny pohlavný styk?
3
Existuje nejaká norma na vykonávanie pohlavného styku?
4
Čo ovplyvňuje častotu pohlavných stykov?
5
Môžem mať pohlavný styk každý deň?
6
Koľkokrát denne môžem mať pohlavný styk?
7
Ako často by som mala mať sex, aby som otehotnela?
8
Môžem mať pohlavný styk počas tehotenstva?
9
Je potrebné používať ochranu počas tehotenstva?
10
Môže byť sex škodlivý?
1

Aké sú benefity pohlavného styku?

Neexistuje žiadne merítko, ktoré by určovalo, koľkokrát za deň, týždeň alebo mesiac by ste mali mať sex. Neexistuje žiadna norma pre frekvenciu pohlavného styku, všetko závisí od túžob každého človeka a páru. Ak libido (sexuálna túžba) klesá, je potrebné poradiť sa s gynekológom alebo urológom, aby sa zistili možné patológie močovo-pohlavného systému.

Milovanie je prospešné, pretože posilňuje imunitný a kardiovaskulárny systém. Ďalšie prínosy sexu sú:

  • pozitívne emócie;
  • produkcia dopamínu a serotonínu;
  • zníženie krvného tlaku;
  • zníženie stresu;
  • spaľovanie kalórií;
  • zníženie bolesti (bolesti hlavy a menštruačné bolesti);
  • zlepšenie spánku.

Prínosom pohlavného styku pre ženy je produkcia hormónu estrogénu, ktorý je zodpovedný za reprodukčné zdravie. U mužov aktívny sexuálny život znižuje riziko vzniku rakoviny semenníkov.

2

Aký má vyzerať správny pohlavný styk?

Neexistujú žiadne normy ako správne prevádzať pohlavný styk. Všetko závisí od temperamentu, potrieb a túžob partnerov. Je dôležité, aby ste sa obaja chceli milovať, a aby bol sexuálny akt príjemný. Odporúčania, ktoré môžu pomôcť zlepšiť sex:

  • vyberte si partnera, ktorý sa vám páči a ktorý vás sexuálne priťahuje;
  • chráňte sa pred pohlavne prenosnými chorobami (STD);
  • absolvujte testy s partnerom na pohlavne prenosné choroby, aby ste sa uistili, že obaja nemáte pohlavne prenosné choroby;
  • chráňte sa pred nechceným tehotenstvom (používajte kondómy, iné antikoncepčné metódy);
  • vyberte si vhodné miesto na milovanie;
  • vydeľte si dostatok času na milovanie (nenechajte sa rušiť telefónmi a inými aktivitami);
  • experimentujte a spestrite si sexuálny život (vyskúšajte nové polohy, sexuálne hračky);
  • nerozčuľujte sa, ak sexuálne experimentovanie neprebieha tak, ako ste si predstavovali. Vždy si môžete vybrať rôzne varianty pohlavného styku (orálny, vaginálny, análny sex) alebo si milovanie spestriť zmenou miesta, polohy, kúpou erotickej bielizne;
  • komunikujte so svojím partnerom. Ak poznáte svoje erotogénne zóny, povedzte partnerovi, kde sa nachádzajú.

Dobrovoľný súhlas s pohlavným stykom je verbálny súhlas partnera (osoba ho slovne prejaví). Mlčanie alebo neodmietnutie partnera nemožno považovať za súhlas s pohlavným stykom.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Existuje nejaká norma na vykonávanie pohlavného styku?

Žiadna jednotná norma na pohlavný styk neexistuje. Ľudia sú rôzni a majú rôzne túžby a potreby v oblasti sexu. Niekomu sa stačí milovať niekoľkokrát do mesiaca a niekto potrebuje pohlavný styk každý deň. Neexistuje ani žiadny plán milovania, ktorý by sa musel dodržiavať. Pohlavný styk by mal byť vtedy, keď ho chcú obaja partneri.

Podľa štatistík 47 % manželských párov má sex menej ako raz týždenne, 16 % - sa miluje dva alebo trikrát týždenne. Na začiatku vzťahu sa pohlavný styk medzi partnermi môže vyskytovať častejšie, časom sa ich počet môže znížiť (nie je to norma, ani abnormalita). Ak existuje túžba niečo zmeniť alebo zlepšiť, môžete to urobiť sami alebo sa objednať k sexuológovi.

4

Čo ovplyvňuje častotu pohlavných stykov?

Častotu sexu ovplyvňuje fyzická a psychická pohoda. Možné príčiny zníženia libida:

  • vek (po 50. roku života sa sexuálna túžba znižuje);
  • ochorenia močovo-pohlavného systému (prostatitída, vaginitída);
  • menopauza u žien;
  • hormonálne zmeny a endokrinné ochorenia (hypotyreóza);
  • stres;
  • pretrvávanie nevyriešených konfliktov.

Znížiť chuť na milovanie môže aj veľké množstvo práce a nedostatok voľného času. U žien môže dôjsť k zníženiu libida po pôrode v dôsledku hormonálnej reštrukturalizácie organizmu a náročného obdobia starostlivosti o dieťa. Pri absencii chuti na sex a zníženej potencii by sa muži mali objednať k urológovi. Ženy s bolesťami a nepríjemnými pocitmi počas pohlavného styku by sa mali objednať ku gynekológovi.

5

Môžem mať pohlavný styk každý deň?

Pohlavný styk je možné mať každý deň, ak si to obaja partneri želajú. Častota milovania je individuálna pre každý pár. Na začiatku vzťahu môžu mať partneri sex každý deň alebo aj niekoľkokrát denne.

6

Koľkokrát denne môžem mať pohlavný styk?

Ak chcete, môžete mať pohlavný styk aj niekoľkokrát denne. Častota milovania nie je obmedzená. Ak pohlavný styk trvá dlho, môžete poškodiť sliznice pohlavných orgánov, preto sa odporúča používať lubrikanty, ktoré uľahčujú kĺzanie a zabraňujú odieraniu. Mali by ste sa tiež chrániť pri sexe pred pohlavne prenosnými infekciami a nechceným tehotenstvom. Ak budete mať pohlavný styk často, ale budete rešpektovať zásady ochrany, nebude to mať žiadne negatívne následky na váš organizmus.

7

Ako často by som mala mať sex, aby som otehotnela?

Ak chcete otehotnieť, musíte mať pohlavný styk častejšie počas ovulácie, ktorá nastáva v polovici menštruačného cyklu. Ovulácia však u žien môže nastať v rôzne dni, preto gynekológovia odporúčajú mať nechránený pohlavný styk každé dva alebo tri dni počas celého menštruačného cyklu.

8

Môžem mať pohlavný styk počas tehotenstva?

Ak tehotenstvo prebieha bez komplikácií, môžete mať pohlavný styk bez akýchkoľvek obmedzení. Plod je chránený amniotickým vakom, pohlavný styk a orgazmus počas tehotenstva mu nemôžu uškodiť. Počas tehotenstva môže žena masturbovať. Masturbácia neohrozuje zdravie.

V prípade, ak hrozí potrat alebo iné patologické stavy v tehotenstve, gynekológ môže odporučiť zdržať sa pohlavného styku. V tehotenstve je potrebné pri pohlavnom styku vyberať si také polohy, ktoré nezaťažia brucho partnerky.

9

Je potrebné používať ochranu počas tehotenstva?

V tehotenstve nie je potrebná ochrana počas sexu, ak je váš partner zdravý. Ak partner trpí pohlavne prenosnými infekciami, je lepšie počas pohlavného styku používať kondómy.

10

Môže byť sex škodlivý?

Pohlavný styk nemôže byť škodlivý, ak sa chránite pred pohlavne prenosnými chorobami, nechceným tehotenstvom a používate lubrikanty. Aby sexuálny život prinášal len pozitívne emócie a pôžitok, odporúča sa mať sex na základe vzájomnej túžby. Pohlavnému styku je lepšie sa vyhnúť v prípade, ak chcete partnera odmietnuť a predpokladáte, že by ste ho mohli uraziť.

Muži musia mať pohlavný styk, aby predišli urogenitálnym ochoreniam. U žien pohlavný styk zlepšuje kontrolu činnosti močového mechúra. Pohlavný styk môže byť škodlivý po operácii pohlavných orgánov, pri zhoršení zápalových ochorení urogenitálneho systému. V prípade potreby vám lekár odporučí sexuálnu zdržanlivosť pre rýchlejšie zotavenie.

3 s 5 na základe 2 hodnotenia
Ako často by ste mali mať pohlavný styk?
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Zlatan pred 4 dňami
Dobrý večer! Môžete mi, prosím, vysvetliť, čo je to pohlavný styk?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 4 dňami
Dobrý večer! Pohlavný styk je genitálny kontakt medzi mužom a ženou, pri ktorom dochádza k fyzickémi a psychickému uspokojeniu partnerov. Pohlavný styk slúži na rozmnožovanie.
Adriána pred 1 mesiacom
Dobrý deň! Viete mi prosím povedať, ako dlho by nemal mať muž pohlavný styk pred počatím?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň! Nie je potrebné, aby sa muž zdržiaval pohlavného styku. Predpokladá sa však, že malá pauza v milovaní, dva alebo tri dni môže zlepšiť kvalitu spermií a ich aktivitu.
Irena pred 1 mesiacom
Dobrý deň! Môžete mi povedať, koľkokrát za noc môžem mať pohlavný styk?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň! Pohlavný styk môžete mať tak často, ako chcete. Ľudia majú rôznu sexuálnu konštitúciu, temperament a fyzické zdravie, takže počet sexuálnych aktov za noc je pre každý pár individuálny.
Simona pred 1 mesiacom
Dobrý deň! Môžete mi prosím vysvetliť, aké by malo byť prvé milovanie?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň! K pohlavnému styku je potrebný súhlas partnera a nemal by prebiehať v protiklade s jeho želaniami. Je tiež potrebné sa chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami a nechceným tehotenstvom, aby ste sa vyhli negatívnym následkom sexu.
Yevhenii pred 2 mesiacmi
Dobrý večer! Povedzte mi, prosím, do akého veku si môže muž udržať potenciu?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý večer! Najaktívnejší vek u mužov je od začiatku dospelosti do 45 rokov. Muž si môže udržať potenciu až do 60-70 rokov. S vekom však libido klesá a počet sexuálnych aktov za mesiac sa znižuje.
Blažena pred 2 mesiacmi
Dobrý deň! Zaujíma ma, či je možné mať pohlavný styk počas ovulácie a neotehotnieť?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň! Obdobie ovulácie neznamená zaručené počatie. Počas ovulácie je však šanca otehotnieť vyššia ako v iných dňoch menštruačného cyklu, preto je vhodné používať antikoncepciu (tabletky, čapíky, kondómy).
Vratislav pred 2 mesiacmi
Dobrý deň! Povedzte mi prosím, do akého veku môže mať muž erekciu?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň! Erektilná funkcia u mužov závisí od veku, zdravotného, psychického a emocionálneho stavu. Erektilná funkcia môže byť zachovaná až do 60-70 rokov, ak muž vedie zdravý životný štýl a nemá chronické ochorenia močopohlavného systému.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie