Logo
0800200000

Orgazmus... všetko, čo potrebujete vedieť!

Orgazmus... všetko, čo potrebujete vedieť!
Čítať 7 minút | Vytvorené: 22 september 2023 | aktualizované: 22 september 2023 | 14139 14139
Orgazmus je vrcholom sexuálneho vzrušenia, počas ktorého dochádza k návalu nahromadeného sexuálneho napätia. Každý človek pociťuje orgazmus inak, najčastejšie k nemu dochádza po stimulácii genitálií alebo erotogénnych zón.

Čo je orgazmus?

Univerzálna definícia orgazmu neexistuje, no americký slovník Merriam-Webster Dictionary ho definuje ako „rýchle a príjemné uvoľnenie nervovosvalového napätia na vrchole sexuálneho vzrušenia, ktoré je zvyčajne sprevádzané ejakuláciou semena u mužov a vaginálnymi kontrakciami u žien. "

Lekári posudzujú orgazmus z hľadiska fyziológie a psychológovia sa riadia emocionálnym pozadím. Orgazmus prináša nielen potešenie, ale taktiež pomáha zmierniť stres, kŕče, bolesti hlavy a iné bolesti, normalizuje spánok a zlepšuje činnosť srdca.

Aké pocity sa vyskytujú pri orgazme?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Každý človek prežíva orgazmus inak. Cítiť ho môžete ako:

  • eufóriu;
  • pocit šťastia;
  • elektrický šok;
  • uvoľnenie nahromadeného napätia;
  • pocit pádu z výšky;
  • príjemné brnenie po celom tele.

Opísané vnemy sa spájajú s tým, že sú veľmi intenzívne a príjemné. Orgazmus je vnímaný ako neporovnateľné potešenie.

Čo sa deje počas orgazmu?

Počas vzrušenia sa zvyšuje prietok krvi do genitálií, čo spôsobuje, že sú citlivejšie. So zvyšujúcou sa excitáciou sa zrýchľuje aj dýchanie, stúpa krvný tlak a srdcová frekvencia. Svaly pohlavných orgánov a iných častí tela sa môžu naťahovať alebo sťahovať.

Čo sa deje v tele počas orgazmu

Štádium orgazmu

Príznaky

Zvýšenie vzrušenia

Zvýšená srdcová frekvencia a dýchanie, začervenanie kože, začervenanie a opuch pohlavných orgánov, tvrdnutie bradaviek a svalové napätie

Vrchol vzrušenia (orgazmus)

Zmeny hormonálnych hladín, intenzívne svalové kontrakcie a odstránenie nahromadeného napätia, u mužov – ejakulácia

Návrat do pokojného stavu

Upokojenie dýchania, uvoľnenie svalov, obnovenie prirodzenej farby pokožky a pôvodnej veľkosti genitálií, ktorých citlivosť sa môže na chvíľu zvýšiť

Po orgazme cíti človek pokoj a spokojnosť. Môžu sa vyskytnúť známky únavy alebo ospalosti.

Aké hormóny sa po orgazme uvoľňujú do krvi?

Počas orgazmu telo uvoľňuje dopamín („hormón dobrej nálady“) a oxytocín („hormón lásky“). Tieto hormóny, ktoré sa uvoľňujú počas orgazmu u žien a mužov, zvyšujú pocity šťastia a iné pozitívne emócie tým, že pôsobia proti kortizolu („stresovému hormónu“).

Mechanizmus vzniku orgazmu

Orgazmu predchádza fáza vzrušenia, ktorá sa zvyšuje fyzickou stimuláciou erotogénnych zón a myšlienkami na sex. Sexuálne pocity sú najintenzívnejšie pri fyzickej stimulácii hlavy klitorisu alebo penisu. K excitácii môže dôjsť aj v dôsledku stimulácie bradaviek, všetkých častí klitorisu a penisu, perinea a iných oblastí. Mechanizmus vzniku orgazmu:

  1. Opuch klitorisu a erekcia penisu sú výsledkom prívalu krvi do tkanív. Sexuálne vzrušenie spúšťa uvoľňovanie oxidu dusnatého (NO), ktorý uvoľňuje hladké svalstvo obklopujúce tepny, čo spôsobuje ich rozšírenie a umožňuje prietok arteriálnej krvi. Na pozadí zvýšeného tlaku sú stlačené tenkostenné cievy, v dôsledku čoho sa vytvára prekážka pre odtok krvi.

U žien impulzy, ktoré vznikajú pri vzrušení, spôsobujú vylučovanie hlienu z veľkých vestibulárnych žliaz. Kapiláry vaginálnych stien vylučujú seróznu tekutinu ako vaginálnu lubrikáciu.

  1. Keď podnety dosiahnu požadovanú hranicu, mozog vyšle sympatické impulzy, ktoré vedú k orgazmu. Pri orgazme sa mimovoľne stiahnu svaly pohlavného systému, hrádze, panvy a trupu, cez močovú rúru sa z prostaty uvoľní ejakulát.
  2. V priebehu 1 alebo 2 minút po orgazme sa stáza krvi v erektilných tkanivách eliminuje, uvoľňovanie NO sa zastaví a hladké svaly stien tepien sa vrátia do pôvodného tonusu.

Prítok krvi do erektilných tkanív je znížený. Pohlavné orgány obnovujú svoju pôvodnú veľkosť a tvar.

Druhy orgazmov u žien

Orgazmus nastáva v dôsledku stimulácie erotogénnych zón. V závislosti od stimulácie zóny, ktorá viedla k vrcholu vzrušenia, existuje niekoľko druhov orgazmov u žien:

  • klitoriálny orgazmus je najbližšie k mužskému orgazmu. Klitoris sa naplní krvou, opuchne a orgazmus poskytuje uvoľnenie z napätia. Po orgazme klitorisu sa v oblasti stimulácie môže objaviť pocit mravčenia;
  • vaginálny orgazmus - vzniká v dôsledku stimulácie erotogénnych bodov umiestnených na jej stenách (bez stimulácie klitorisu). Jednou z jeho odrôd je cervikálny orgazmus (objavuje sa pri hlbokom preniknutí). Počas orgazmu žena cíti pulzáciu stien vagíny;
  • kombinované - vzniká pri stimulácii viacerých erotogénnych zón. U žien sú napríklad bežné vaginálno-klitorálne orgazmy.

Malá časť žien môže dosiahnuť orgazmus aj dotykom a bozkávaním iných erotogénnych zón, akými sú ušné lalôčiky, krk, hrudník alebo lakte. Existuje aj koncept myotonického orgazmu, ktorý je relevantný len pre ženy. Ide o „náhodný“ orgazmus, ku ktorému dochádza u ženy zo silnej kontrakcie stien a svalového napätia vo vnútri vagíny. Mechanizmus jeho výskytu nie je úplne objasnený.

Niektoré ženy môžu pri stimulácii bodu G zažiť striekanie (prúdiaci orgazmus). Sprevádza ho hojný prúdiaci výtok obsahujúci kreatinín, močovinu a sekréty zo Skeneho žliazy priľahlej k močovej rúre. Okrem toho existuje orgazmus počas snánku, ku ktorému dochádza bez stimulácie erotogénnych zón v dôsledku dlhšej abstinencie od sexu, nadmernej excitácie v dôsledku stresu alebo chronickej únavy.

Ako vzniká ženský orgazmus?

Orgazmus u žien prechádza rovnakými štádiami ako u mužov, ale svoje vlastné fyziologické vlastnosti:

  1. Vzrušenie. Pri fyzickej alebo psychickej stimulácii sa krvné cievy v ženských genitáliách začnú rozširovať. To spôsobuje opuch klitorisu, malých pyskov ohanbia a vulvy. Cez steny vagíny začne prenikať tekutina – vaginálny sekrét. Dýchanie a srdcová frekvencia sa zvyšujú.
  2. Stimulácia. Zvyšuje sa prietok krvi do spodnej časti pošvy, v dôsledku čoho sa stáva pevnejšou a vytvára akúsi kupolu. Súčasne dochádza k opuchu prsníkov (môžu sa zväčšiť o 25%), zvyšuje sa citlivosť bradaviek a dvorcov.
  3. Orgazmus. Pohlavné svaly vrátane maternice a introitu (vstup do vagíny) sa rytmicky sťahujú v intervaloch približne 0,8 sekundy. Ženský orgazmus zvyčajne trvá dlhšie ako mužský (v priemere asi 13-51 sekúnd).
  4. Relaxácia. Postupne sa telo vracia do predchádzajúceho stavu, zmenšuje sa opuch, spomaľuje sa pulz a dýchanie.

Ako vzniká mužský orgazmus?

Na opísanie mechanizmu orgazmu v mužskom tele lekári používajú štvorúrovňový model Mastersa a Johnsona, podľa ktorého orgazmus zahŕňa štyri fázy:

  1. Vzrušenie. Keď je muž stimulovaný fyzicky alebo psychicky, dosiahne erekciu. Krv prúdi do hubovitého tkaniva, ktoré vedie po celej dĺžke penisu, čo spôsobuje zväčšenie a stvrdnutie orgánu. Miešok sa stiahne a semenníky sa pritiahnu bližšie k telu.
  2. Stimulácia. Keď sa krvné cievy v penise a okolo neho naplnia krvou, zväčší sa veľkosť žaluďa a semenníkov. Svaly stehien a zadku sa sťahujú, zvyšuje sa krvný tlak, zrýchľuje sa pulz a dýchanie.
  3. Orgazmus. Kontrakcie svalov panvového dna a prostaty spôsobujú vytlačenie spermií do močovej trubice a potom von z penisu (dochádza k ejakulácii). Mužský orgazmus trvá v priemere 10-30 sekúnd.
  4. Relaxácia. Muž sa dostáva do fázy dočasnej relaxácie, keď sú ďalšie orgazmy nemožné. Toto je takzvané refraktérne obdobie. Jeho trvanie sa pohybuje od niekoľkých minút až po niekoľko dní a závisí od fyziologických vlastností konkrétneho muža.

Okrem sexuálneho a emocionálneho potešenia je orgazmus prospešný aj pre iné fyziologické procesy. Telo po orgazme zažíva zvýšenú produkciu hormónu oxytocínu, ktorý ovplyvňuje hladinu stresu, nervového napätia a úzkostných stavov. To je dôvod, prečo zvyčajne máme po pohlavnom styku dobrú náladu. 

Podľa údajov American Heart Association má pravidelný sex a dosahovanie orgazmu pozitívny vplyv na fungovanie srdca a obehovej sústavy. Ľudia, ktorí sú spokojní so svojím sexuálnym životom, majú teda znížené riziko vzniku arteriálnej hypertenzie.

Okrem toho nám orgazmus pomáha lepšie spať. Hormóny, ktoré znižujú stres a úzkosť, môžu tiež spôsobiť ospalosť. Po sexuálnom vrchole sa uvoľňuje oxytocín, dopamín a endorfíny, ktoré sa šíria do celého tela. Po krátkom čase však ich aktivita klesá a začína pôsobiť prolaktín, ktorý uvoľňuje, upokojuje a „uspáva“.

Orgazmus nepriamo ovplyvňuje našu pokožku, čím spomaľuje proces starnutia. Faktom je, že rýchlosť prietoku krvi počas sexuálneho potešenia a bezprostredne po ňom je oveľa vyššia, vďaka čomu sa do pokožky dostane viac krviniek nesúcich kyslík. To zase stimuluje tvorbu kolagénu, ktorý zvyšuje elasticitu pokožky a zabraňuje vzniku jemných vrások.

Ako dlho trvá orgazmus?

Priemerná dĺžka trvania orgazmu sa pohybuje od 3 sekúnd do 2 minút. Stanislav Kratochvíl, český psychoterapeut, zverejnil v roku 1993 výsledky dotazníka SGZ, v ktorom 48 % lekárok uviedlo, že prežívajú prevažne dlhé orgazmy a 44 % krátke orgazmy.

Ako posilniť alebo predĺžiť orgazmus?

Prieskum vlastných reakcií na dotyk a rôzne druhy vzrušenia je jednou z hlavných metód posilnenia alebo predĺženia orgazmu. Ďalšie spôsoby, ako pomôcť zosilniť a predĺžiť orgazmus:

  • relaxácia a neprítomnosť cudzích myšlienok (napríklad nemôžete dosiahnuť orgazmus v prírode, ak sa bojíte, že vás niekto mohol špehovať);
  • predohra;
  • používanie sexuálnych hračiek a lubrikantov;
  • hranie rolí a iné predohry;
  • tréning svalov panvového dna;
  • experimenty s polohami;
  • sledovanie vzrušujúcich videí.

Ďalším spôsobom, ako posilniť a predĺžiť príjemné pocity, je technika prerušovaného orgazmu. Pred začiatkom orgazmu je potrebné zastaviť stimuláciu a po niekoľkých sekundách v nej pokračovať. Ak tieto kroky zopakujete niekoľkokrát, môžete zažiť silnejší a dlhší orgazmus.

Ako doviesť ženu k orgazmu?

Pre ženy je dôležitá nielen fyzická stimulácia, ale aj vzájomná dôvera medzi partnermi. Je potrebné venovať pozornosť tomu, ako žena reaguje na stimuláciu rôznych erotogénnych zón. Ak chcete doviesť ženu k orgazmu bez toho, aby ste konali náhodne, môžete sa jej opýtať na metódy stimulácie, ktoré jej prinášajú maximálne potešenie.

Pre ženy je ľahšie dosiahnuť orgazmus prostredníctvom stimulácie klitorisu (vrátane orálnej stimulácie), vaginálnej stimulácie alebo oboch spolu. Ak sex trvá aspoň 15 minút, zvyšuje sa pravdepodobnosť dosiahnutia orgazmu. Dôležitý je aj správny výber polohy tela. Niektoré ženy napríklad častejšie cítia orgazmus v polohe „na partnerovi“.

Ako dosiahnuť vaginálny orgazmus?

Pravdepodobnosť dosiahnutia vaginálneho orgazmu závisí od toho, ako hlboko žena preskúmala svoje telo. Čím viac sú stimulované erotogénne zóny nachádzajúce sa na genitáliách a iných častiach tela, tým ľahšie je dosiahnuť vaginálny orgazmus.

Prečo niektoré ženy nedosiahnu orgazmus?

Nedostatok orgazmu (anorgazmia alebo Coughlanov syndróm) možno vysvetliť nadmerným požívaním alkoholu alebo nekontrolovaným užívaním liekov. Iné príčiny ženskej anorgazmie:

  • hormonálna nerovnováha;
  • poranenia panvy;
  • komplikácie onkológie alebo radiačnej terapie;
  • roztrúsená skleróza;
  • stres alebo depresia;
  • nedostatok dôvery, emocionálne spojenie s partnerom;
  • zažité násilie.

Nedosiahnutie orgazmu môže byť tiež spôsobené anatomickými vlastnosťami ženského tela (napríklad, ak je bod G príliš hlboko vo vagíne, jeho úplná stimulácia je nemožná). V tomto prípade sa anorgazmia považuje za čiastočnú, pretože žena môže dosiahnuť orgazmus klitorisu.

Prečo muž nemá orgazmus?

Príčiny anorgazmie u mužov sa čiastočne zhodujú s faktormi indikovanými u žien a zahŕňajú aj anatomické patológie penisu, zvýšené hladiny prolaktínu a erektilnú dysfunkciu.

Dá sa otehotnieť z orgazmu bez sexu?

K otehotneniu dochádza, keď spermia oplodní vajíčko. Ak sa spermie nedostanú do vagíny, nie je možné otehotnieť z orgazmu bez sexu.

Existuje análny orgazmus?

V análnej oblasti sú nervové zakončenia, ktorých stimulácia môže zvýšiť sexuálne vzrušenie. So zvýšenou citlivosťou nervov je možné dosiahnuť análny orgazmus bez stimulácie pohlavných orgánov.

Je možné dosiahnuť orgazmus počas tehotenstva?

Tehotenstvo nie je prekážkou dosiahnutia orgazmu. Aby ste sa uistili, že je sex počas tehotenstva bezpečný, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.

Ako orgazmus ovplyvňuje tonus maternice počas tehotenstva?

Orgazmus spôsobuje uvoľňovanie oxytocínu, čo môže viesť ku kontrakciám maternice a vyvolať pôrod v neskoršom termíne tehotenstva. Lekár vám môže odporučiť zdržať sa sexu v prípadoch, keď by orgazmus mohol vyvolať potrat alebo predčasný pôrod.

Ako prolaktín ovplyvňuje orgazmus?

Nadbytok prolaktínu vedie k zníženiu libida u mužov a žien, čo sťažuje dosiahnutie orgazmu. Nízky nárast prolaktínu po orgazme je normálny.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Orgazmus... všetko, čo potrebujete vedieť! - Nataliia Kuričova
Nataliia Kuričova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dosiahnuť orgazmus po vazektómii?

Orgazmus po vazektómii je rovnaký ako pred sterilizáciou. Jedinou zmenou je, že v ejakuláte nie sú žiadne spermie.

2. Je možné dosiahnuť orgazmus, keď hrozí potrat?

Ak hrozí prerušenie tehotenstva, žena nestráca schopnosť dosiahnuť orgazmus. Lekár môže odporučiť zdržať sa sexu, ak existujú riziká pre vaše dieťa.

3. Je možné dosiahnuť orgazmus bez maternice?

Ženy môžu dosiahnuť orgazmus bez maternice (po hysterektómii), ale intenzita sa môže znížiť. Odstránenie celej maternice má väčší vplyv na sexuálnu funkciu ako čiastočná hysterektómia.

4. Ako prolaktín ovplyvňuje orgazmus?

Čím vyššia je hladina prolaktínu, tým nižšia je sexuálna túžba, sexuálne vzrušenie a pravdepodobnosť dosiahnutia orgazmu. Po orgazme sa koncentrácia prolaktínu zníži a potom sa obnoví. Ak je prolaktín neustále zvýšený (bez ohľadu na frekvenciu orgazmov), musíte zistiť dôvod na konzultácií so svojím lekárom.

5. Ako orgazmus ovplyvňuje tonus maternice počas tehotenstva?

Orgazmus môže zvýšiť tonus a aktivitu maternice, takže počas tehotenstva je potrebné dodržiavať odporúčania lekára týkajúce sa sexuálneho života. Sexuálna aktivita pred pôrodom môže samostatný pôrod urýchliť a uľahčiť pri absencii kontraindikácií.

6. Ako sa priviesť k orgazmu?

Jedným zo spôsobov, ako sa priviesť k orgazmu bez partnera, je masturbácia. Stimuláciu pohlavných orgánov a iných citlivých oblastí tela je možné vykonávať pomocou rúk, sexuálnych hračiek a iných predmetov.

7. Ako dosiahnuť orgazmus?

Orgazmus nastáva po stimulácii genitálií alebo erotogénnych zón. Patria sem semenníky, penis, klitoris, vagína, konečník a bradavky. Zoznam najcitlivejších erotogénnych zón je u každého človeka individuálny.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Orgazmus... všetko, čo potrebujete vedieť!
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Denisa pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Čo je to orgazmus a ako ho zažiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Orgazmus je najvyšším bodom sexuálneho vzrušenia. Počas orgazmu, sprevádzaného pocitom slasti, telo uvoľňuje sexuálne napätie. Orgazmus dosiahnete stimuláciou pohlavných orgánov a erotogénnych zón.
Júlia pred 6 mesiacmi
Zdravím. Existuje ženský orgazmus?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, orgazmus môžu zažiť obe pohlavia.
Anna pred 7 mesiacmi
Dobrý večer. Prečo je orgazmus taký príjemný?
Odpovedať
Dobrý deň. Dôvod, prečo je orgazmus taký príjemný, je ten, že počas orgazmu sa do krvného obehu uvoľňujú hormóny, ktoré prinášajú potešenie a pozitívne emócie.
Gréta pred 7 mesiacmi
Zdravím. Čo cíti žena počas orgazmu?
Odpovedať
Dobrý deň. Interpretácia toho, čo žena pri orgazme prežíva, je u každého organizmu individuálna. Orgazmus je pociťovaný ako eufória, šťastie, potešenie, blaženosť atď.
Petra pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, ak dosahujem orgazmus iba od cunnilingusa, je to odchýlka od normy?
Odpovedať
Dobrý deň. Pre metódy dosiahnutia orgazmu pojem „norma“ neplatí. Ak cítite orgazmus od cunnilingusa a nemôžete ho dosiahnuť inými spôsobmi, naznačuje to iba na individuálne vlastnosti tela a nie je to príznak patológie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.