Logo
0800200000
Čítať 9 minút

Kandidózna vulvitída: príčiny, symptómy a liečba

Kandidózna vulvitída: príčiny, symptómy a liečba
Čítať 9 minút | Vytvorené: 8 marec 2024 | aktualizované: 8 marec 2024 | 222 222
1

Čo je kandidózna vulvitída?

Kandidóza je zápalové ochorenie spôsobené hubami rodu Candida. Vaginálna kandidóza, ktorá postihuje vonkajšie ženské pohlavné orgány, je kandidózna vulvitída.

Kandidózna vulvitída je infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal veľkých a malých pyskov ohanbia, klitorisu, pubisu a predsieň pošvy. Ochorenie sa vyskytuje v dôsledku nadmerného rastu oportúnnych kvasinkových húb Candida.

2

Príznaky kandidóznej vulvitídy

Kandidózna vulvitída je u žien sprevádzaná pálením a svrbením pohlavných orgánov. Zvyčajne sa svrbenie v perineálnej oblasti zvyšuje pred menštruáciou (v dôsledku zvýšenej hladiny estrogénu). Ďalšie príznaky kandidálnej vulvitídy:

Silné svrbenie vulvy vedie k podráždeniu jej slizníc, opuchu a začervenaniu kože v perineálnej oblasti. Pri kandidóznej vulvitíde u žien sa na vonkajších genitáliách (veľké a malé pysky ohanbia) môže objaviť malá pľuzgierovitá vyrážka, ktorá sa neustálym škrabaním môže zmeniť na vredy.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Môže byť kandidózna vulvitída reakciou na zmenu partnera?

Pri častých zmenách sexuálnych partnerov bez použitia bariérovej antikoncepcie dochádza k výmene biologických tekutín, čo môže viesť k narušeniu normálnej vaginálnej mikroflóry u ženy a vytvoreniu priaznivých podmienok pre proliferáciu plesní. Patogénne mikroorganizmy sa môžu na ženu preniesť aj z infikovaného muža sexuálnym kontaktom a interakciou so sliznicami (napríklad bozkom alebo orálnym sexom). Kandidóza sa zakorení v tele s oslabeným imunitným systémom alebo prítomnosťou iných infekcií (genitálneho alebo gastrointestinálneho traktu).

4

Aké sú príčiny kandidóznej vulvitídy?

Candida je prítomná v malom množstve v tráviacom trakte a vagíne, za normálnych okolností je jej aktivita potláčaná kyslými podmienkami. Kandidózna vulvitída je spôsobená patologickým množením plesní, ktoré narúšajú vagínovú mikroflóru a spôsobujú zápaly vonkajších pohlavných orgánov.  Faktory ovplyvňujúce pre rozvoj plesňovej vulvitídy:

  • znížená imunita (v dôsledku častých akútnych respiračných vírusových infekcií, fajčenia, užívania alkoholu, nedostatku vitamínov a metabolických porúch);
  • nedostatočná alebo nadmerná intímna hygiena (používanie agresívnych chemikálií pri kúpaní, časté návštevy bazénov a plávanie v znečistených vodných tokoch);
  • nekontrolované používanie antibakteriálnych alebo hormonálnych liekov;
  • hormonálna nerovnováha (napríklad pri dlhodobom používaní perorálnych kontraceptív, častých potratoch, patológiách štítnej žľazy alebo nadobličiek);
  • častý a dlhodobý pobyt v miestnostiach s vysokou vlhkosťou a teplom (kúpele a sauny);
  • črevná dysbióza;
  • predchádzajúce sexuálne prenosné infekcie (chlamýdie, mykoplazmóza, kvapavka, genitálny herpes a trichomoniáza);
  • alergické reakcie (na latex, hygienické vložky a výrobky intímnej hygieny);
  • dlhodobé používanie vnútromaternicového telieska.

Riziko vzniku kandidóznej vulvitídy je zvýšené u žien s cukrovkou a obezitou, pretože zvýšené hladiny glukózy v krvi podporujú množenie húb. Infekcia kandidózou sa môže aktívne množiť aj pri poranení slizníc vulvy, pretože je narušená ich ochranná funkcia.

5

Prečo sa kandidózna vulvitída môže stať chronickou?

Bez liečby (pri absencii alebo neúplnej terapii) sa kandidózna vulvitída môže stať chronickou, ktorá je charakterizovaná striedaním období remisie (bez známok alebo miernych symptómov) a exacerbácií. Kandidóza sa môže stať chronickou v prípade nesprávnej liečby (v dôsledku liečby samostatne vybranými farmaceutickými liekmi alebo domácimi prostriedkami). Samoliečba neprinesie požadovaný účinok a môže tiež zvýšiť odolnosť patologických mikroorganizmov voči antibiotikám.

6

Prečo sa kandidózna vulvitída zhoršuje?

Exacerbácie chronickej kandidózy sú vyvolané vonkajšími faktormi a opätovnou infekciou kvasinkovými hubami. Provokujúce faktory pre exacerbáciu kandidóznej vulvitídy:

  • stres, emocionálny stres a prepracovanie;
  • hypotermia tela;
  • zvýšené potenie v perineu (v dôsledku nepretržitého používania hygienických vložiek, nosenia tesného a syntetického spodného prádla);
  • konzumácia alkoholických nápojov (najmä piva);
  • užívanie liekov (antibiotických a hormonálnych);
  • tehotenstvo (v dôsledku hormonálnych zmien).

K aktívnej reprodukcii kandidy dochádza počas obdobia oslabenej imunity: počas akútnych respiračných a bakteriálnych infekcií, exacerbácie iných chronických patológií (napríklad močového alebo tráviaceho systému). Recidíva kandidóznej vulvitídy môže byť vyvolaná nadmernou konzumáciou sladkostí (čokoláda a cukrovinky) a múky (pečivo a biely chlieb).

7

Zvláštnosti kandidóznej vulvitídy u detí

Kandidózna vulvitída u detí sa môže vyskytnúť v prípade infekcie patogénnymi hubami prostredníctvom predmetov osobnej hygieny (napríklad uterákov alebo posteľnej bielizne) alebo pri dlhodobom užívaní antibiotík, ktoré narúšajú mikroflóru čriev a vagíny. Kandidózu u dieťaťa môže tiež vyvolať alergická reakcia (na plienky, syntetické spodné prádlo, prací prášok alebo mydlo).

Hlavným príznakom vulvitídy u dievčat je opuch a začervenanie vonkajších genitálií a silné svrbenie v perineálnej oblasti. Vulválna kandidóza môže byť tiež indikovaná leukoreou alebo zrazeným vaginálnym výtokom.

Liečba kandióznej vulvitídy u detí sa vykonáva hlavne pomocou lokálnych liekov. Detský gynekológ môže predpísať liečbu vonkajších genitálií antiseptikom a aplikáciu antifungálnej masti na postihnutú oblasť. V prípade alergickej reakcie lekár predpisuje antihistaminiká. Počas liečby je dôležité dodržiavať osobnú hygienu a meniť posteľnú bielizeň každý druhý deň.

8

Ako sa diagnostikuje kandidózna vulvitída?

Gynekológ môže diagnostikovať vulvitídu, jej povahu a príčiny až po vyšetrení. Diagnostika kandidóznej vulvitídy zahŕňa:

  • odber anamnézy a vyšetrenie vonkajších genitálií;
  • kolposkopiu (mikroskopické vyšetrenie vagíny a krčka maternice kolposkopom);
  • ster z cervikálneho kanála na vaginálnu mikroflóru, bakteriologické vyšetrenie a cytológiu (detekcia atypických buniek krčka maternice);
  • analýzu pohlavne prenosných infekcií.

Gynekológ vás môže poslať aj na laboratórne krvné testy (na posúdenie zápalu a celkového zdravotného stavu). Ak existuje podozrenie na ochorenie orgánov reprodukčného systému, môže lekár predpísať gynekologický ultrazvuk.

9

Ako liečiť kandidóznu vulvitídu?

Liečba kandidóznej vulvitídy je komplexná: zahŕňa medikamentóznu terapiu a elimináciu provokujúcich faktorov (vylúčenie niektorých potravín, alergénov a dodržiavanie správnej hygieny). Liečba kandidózy môže byť tiež doplnená o fyzioterapeutické postupy zamerané na obnovu vulválneho tkaniva (na zmiernenie svrbenia, opuchu a podráždenia).

Medikamentózna terapia kandidóznej vulvitídy môže zahŕňať perorálne podávanie antifungálnych liekov a použitie lokálnych činidiel (masti, vaginálne čapíky alebo tablety). Je potrebné prísne dodržiavať režim a absolvovať priebeh liečby predpísaný gynekológom. Po liečbe je dôležité absolvovať opätovné vyšetrenie u lekára a urobiť kontrolný test.

10

Základné schémy medikamentóznej liečby vulvitídy

Liečba kandidózy prebieha podľa prísneho režimu, ktorý predpisuje gynekológ berúc do úvahy výsledky testov, vek ženy, individuálne charakteristiky tela a prítomnosť sprievodných ochorení. Terapia je zameraná na odstránenie zápalového procesu pohlavných orgánov, zničenie patogénnych mikroorganizmov a zastavenie ich reprodukcie, ako aj zvýšenie lokálnej imunity.

Základné schémy liečby vulvitídy

Charakter ochorenia

Schéma liečby

Akútna kandidózna vulvitída

  1. Perorálne antimykotiká (priebeh používania závisí od rozsahu zápalu a účinnej látky tabliet).
  2. Lokále prípravky na zmiernenie svrbenia a zápalu (masti, gély a čapíky).
  3. Imunostimulanty (na zvýšenie obranyschopnosti tela).
  4. Diéta (vylúčenie alkoholu, údených potravín, plnotučného mlieka, sladkostí, tučných mliečnych výrobkov a múky zo stravy).
  5. Produkty na obnovu normálnej mikroflóry a vaginálneho pH.

Chronická kandidóza vulvy

Liečba je predpísaná počas obdobia exacerbácie a zahŕňa antifungálne lieky všeobecného a lokálneho účinku.

Pri chronickej forme je potrebné dodržiavať preventívne opatrenia predpísané lekárom, aby nedošlo k relapsu. V období zníženej imunity a v prípade antimikrobiálnej liečby je potrebné užívať perorálne antimykotiká (podľa predpisu).

Recidivujúca kandidózna vulvitída

Systematické používanie antifungálnych látok (dávky lieku a interval medzi liečebnými cyklami predpisuje gynekológ).

Kandidózna vulvitída počas tehotenstva

Používa sa lokálna liečba (predpisujú sa čapíky, suppositoria, vaginálne tablety alebo krémy). Diéta pri vaginálnej kandidóze je povinná.

Recidivujúca forma kandidóznej vulvitídy je diagnostikovaná v prítomnosti 4 alebo viacerých exacerbácií v priebehu jedného roka. Časté epizódy kandidózy sa zvyčajne vyskytujú u žien s nekontrolovanou cukrovkou a stavmi imunodeficiencie (napríklad HIV, chronické ochorenia krvi a onkológické ochorenia).

Antibiotiká na kandidóznu vulvitídu sa užívajú v prípade infekcie pohlavných orgánov (ak sa zistí bakteriálna flóra). Antimikrobiálna terapia je doplnená užívaním probiotík na obnovu črevnej mikroflóry.

11

Ako prebieha liečba kandidóznej vulvitídy tabletami a ako dlho trvá?

Trvanie medikamentóznej liečby kandidóznnej vulvitídy závisí od závažnosti patologického procesu a formy ochorenia. Vaginálna kandidóza v akútnom štádiu môže vymiznúť do 3 až 6 dní za predpokladu, že bude dodržaná liečba predpísaná gynekológom.

Liečba komplikovaných foriem kandidóznej vulvitídy (napríklad pri postihnutí vagíny - vulvovaginitída alebo prítomnosť genitálnych infekcií), terapeutický režim si vyžaduje rozšírenie. Chronická kandidózna vulvitída u žien vyžaduje integrovaný prístup (odstránenie príčiny ochorenia, zvýšenie imunity, zbavenie sa následkov), dĺžka terapie je individuálna.

12

Ako fungujú masti proti kandidóznej vulvitíde?

Masť proti kandidóznej vulvitíde sa aplikuje len na vonkajšie pohlavné orgány približne 2-3krát denne. Hlavnou účinnou látkou masti je zložka, ktorá môže spôsobiť odumretie patogénnych mikroorganizmov. Prípravok tiež zmierňuje opuchy a svrbenie, má antiseptický a analgetický účinok.

Antifungálne masti môžu byť predpísané ženám a mužom (pri kandidóznej balanitíde). Miestne činidlá sa zvyčajne používajú v spojení s perorálnymi liekmi.

13

Kandidózna vulvitída: liečba v domácich podmienkach

Kandidózna vulvitída sa môže liečiť doma pomocou liekov, ktoré predpíše gynekológ po vyšetrení. Použitie tradičnej medicíny (obklady, tinktúry liečivých bylín) je neúčinné a nebezpečné z dôvodu komplikácií: ochorenie sa stáva chronickým výskytom alergických reakcií, zhoršením symptómov, rozšírením zápalu a popálenín.

14

Ako sa umývať pri kandidóznej vulvitíde?

Pri kandidóznej vulvitíde je potrebné umývať sa teplou tečúcou vodou bez použitia mydla, gélov alebo špongií. Toaleta vonkajších genitálií sa musí vykonávať najmenej dvakrát denne. Počas liečby vulvitídy by ste sa nemali kúpať v horúcich kúpeľoch, pretože vysoké teploty vody prispievajú k aktívnemu množeniu húb, zhoršeniu zápalu a šíreniu infekcie.

15

Je potrebné sa sprchovať pri kandidóznej vulvitíde?

Pri kandidóznej vulvitíde sa nemôžete sprchovať. Výplachové roztoky môžu narušiť pH vagíny, zhoršiť príznaky (svrbenie, opuch a pálenie) a spôsobiť rozšírenie infekcie.

16

Je možné byť sexuálne aktívny s kandidóznou vulvitídou?

V prípade akútnej kandidóznej vulvitídy gynekológovia odporúčajú zdržať sa pohlavného styku, aby sa predišlo podráždeniu a poraneniu sliznice vulvy, ktoré môže zhoršiť príznaky. Počas liečby je potrebné dodržiavať „sexuálny odpočinok“, aby sa zabránilo pridaniu sekundárnej infekcie.

17

Ako sa vyhnúť opätovnému výskytu kandidóznej vulvitídy?

Aby ste sa vyhli recidíve kandidóznej vulvitídy, je dôležité dodržiavať všetky odporúčania lekára. Odporúčania gynekológa po liečbe vaginálnej kandidózy:

  • dodržiavať diétu predpísanú lekárom;
  • sprchovať sa podľa predpisu gynekológa;
  • používať prostriedky na intímnu hygienu pri zachovaní normálnej kyslosti vagíny.

Po liečbe kandidózy je dôležité vykonať následné vyšetrenie, aby sa zabezpečilo odstránenie patológie. Gynekológ tiež vyberie antikoncepčné prostriedky s prihliadnutím na individuálne potreby a vlastnosti tela.

18

Prevencia kandidóznej vulvitídy

Na zníženie rizika vzniku vulvovaginitídy u žien je dôležité dodržiavať preventívne opatrenia. Prevencia kandidóznej vulvitídy zahŕňa:

  • správna osobná hygiena (používanie hygienických výrobkov bez vonných látok a farbív, ktoré môžu dráždiť pokožku a sliznice vonkajších pohlavných orgánov);
  • používanie bariérových antikoncepčných prostriedkov;
  • obmedzená konzumácia alkoholu a odvykanie od fajčenia;
  • pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava (aby sa zabránilo obezite, metabolickým poruchám a hormonálnej nerovnováhe);
  • užívanie liekov (vrátane perorálnych kontraceptív) iba podľa predpisu lekára;
  • včasná liečba endokrinných a zápalových ochorení panvových orgánov.

Je dôležité nepoužívať hygienické vložky a syntetické spodné prádlo každý deň, aby sa v perineálnej oblasti nevytvoril „skleníkový efekt“. Aby sa zabránilo rozvoju gynekologických ochorení, ženy musia každoročne absolvovať preventívne vyšetrenia u gynekológa. Taktiež pri striedaní sexuálnych partnerov je dôležité, aby sa ženy nechali aspoň raz ročne otestovať na skryté pohlavne prenosné infekcie.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Kandidózna vulvitída: príčiny, symptómy a liečba - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Kandidózna vulvitída: príčiny, symptómy a liečba
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Gréta pred mesiacom
Dobrý deň. Na vonkajších pyskoch sa mi objavil vred, ktorý ma svrbí. Potrebujem sa otestovať na pohlavne prenosné infekcie?
Odpovedať
Dobrý deň. Vredy na pyskoch môžu naznačovať na pohlavne prenosnú infekciu (napríklad syfilis, trichomoniáza alebo kvapavka), alergie (na spodnú bielizeň, latex a intímne mazivá), dermatologické ochorenia alebo plesňové infekcie vulvy. Dôležité je absolvovať vyšetrenie u gynekológa. Po zhromaždení anamnézy a vyšetrení lekár predpíše potrebné testy.
Simona pred mesiacom
Dobrý deň. Môže byť silný výtok reakciou ženského tela na zmenu partnera?
Odpovedať
Dobrý deň. Ženské telo sa prispôsobuje zmene sexuálneho partnera. Môže sa objaviť reakcia na oportúnne mikroorganizmy (začervenanie vonkajších genitálií a nezvyčajný výtok) so znížením lokálnej imunity (ochranná mikroflóra vagíny). Odporúča sa objednať sa ku gynekológovi na vyšetrenie, aby sa vylúčili pohlavne prenosné infekcie a zabránilo sa vzniku vulvitídy (zápalu vulvy).
Katarzyna pred mesiacom
Dobrý deň. Aký krém alebo masť mám použiť, ak ma bolí vagína zvonka?
Odpovedať
Dobrý deň. Bolesť vonkajších genitálií môže byť príznakom mnohých gynekologických ochorení (vulvitída, kolpitída alebo vulvovaginitída), ktorých liečba závisí od ich príčiny a povahy (napríklad poranenie, bakteriálna infekcia a plesňová infekcia). Počas samoliečby sa nezbavite ochorenia a môžete si dokonca spôsobiť komplikácie. Je potrebné poradiť sa s gynekológom.
Júlia pred mesiacom
Dobrý deň. Na čo môžu naznačovať červené rany na pyskoch ohanbia?
Odpovedať
Dobrý deň. Vyrážky, vredy a začervenanie na pyskoch môžu naznačovať na vývoj pohlavne prenosnej infekcie (napríklad trichomoniázy alebo chlamýdií) a môžu byť aj príznakom kandidóznej vulvitídy. Na diagnostiku a liečbu je potrebné poradiť sa s gynekológom.
Lenka pred mesiacom
Dobrý deň. Vyskytuje sa kandidózna vulvitída u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Kandidóza je zápalové ochorenie spôsobené patogénnou proliferáciou húb Candida. Plesňová infekcia vonkajších ženských pohlavných orgánov sa nazýva kandidózna vulvitída a u mužov kandidózna balanitída. Ochorenie je sprevádzané začervenaním a opuchom žaluďa penisu a belavým výtokom z močovej trubice. Kandidóza u mužov je liečená urológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.