Logo
0800200000
Čítať 6 minút

Sexuálna zdržanlivosť pre mužov a ženy: výhody a nevýhody

Sexuálna zdržanlivosť pre mužov a ženy: výhody a nevýhody
Čítať 6 minút | Vytvorené: 20 september 2023 | aktualizované: 20 september 2023 | 4686 4686
4686
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
1

Čo je sexuálna zdržanlivosť?

Sexuálna zdržanlivosť je odmietnutie sexuálneho styku. Môže byť krátkodobá alebo dlhodobá, ako aj nútená a dobrovoľná, ktorá určuje zdravotný a emocionálny stav muža alebo ženy.

Sexuálna zdržanlivosť je zdržiavanie sa vaginálneho, análneho a orálneho sexu. Dôvodov zdržanlivosti môže byť veľa: nútené odlúčenie od stáleho partnera, zdravotný stav, citové zázemie, osobné presvedčenie a zásady týkajúce sa sexuálneho života.

Medzi dôvody odmietnutia sexu možno vyčleniť aj také faktory ako: náboženstvo, určitý model výchovy v rodine, psychické komplexy či traumy z detstva. Výhody a nevýhody sexuálnej abstinencie sú v každom prípade čisto individuálne, preto sa treba zamerať na vlastné potreby a odozvu organizmu v období sexuálneho života a jeho absencie.

2

Ako počítať dni sexuálnej zdržanlivosti?

Dni sexuálnej abstinencie by ste mali počítať odo dňa posledného pohlavného styku. Obdobie abstinencie u mužov sa počíta od okamihu poslednej ejakulácie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Aká je výhoda sexuálnej zdržanlivosti pre mužov?

Sexuálna abstinencia u mužov môže byť prospešná, ak ide o dobrovoľnú a vedomú voľbu, ktorá nespôsobuje psychické nepohodlie. Výhody sexuálnej zdržanlivosti pre mužov:

  • zvýšená koncentrácia a mozgová aktivita;
  • rozvoj sebakontroly;
  • zvýšenie fyzickej odolnosti a výkonnosti;
  • obnovenie energie (aktívny sexuálny život vyžaduje výdaj energie);
  • zlepšená kvalita spermií (s abstinenciou na 5 až 7 dní);
  • živé pocity z pohlavného styku po dlhšej pauze.

Predpokladá sa, že pre mladých chlapcov do 21 rokov je užitočné zdržiavať sa sexu, pretože obdobie puberty, formovanie mozgových štruktúr a nadväzovanie ich vzťahu sa končí. Prax sexuálnej abstinencie využívajú aj športovci pred súťažami, keďže krátkodobá abstinencia od pohlavného styku (cca 10 dní) zabezpečuje hromadenie testosterónu a adrenalínu, ktoré sú potrebné pre zvýšenie svalovej kapacity a zdravú agresivitu.

4

Ovplyvňuje sexuálna abstinencia potenciu?

Dlhotrvajúca mužská sexuálna zdržanlivosť (dĺžka závisí od ústavných príznakov) môže ovplyvniť potenciu. Nedostatok erekcie po dlhú dobu vedie k zúženiu krvných ciev penisu a k nedostatku kyslíka, čo môže spôsobiť erektilnú dysfunkciu alebo predčasnú ejakuláciu.

5

Dôsledky sexuálnej zdržanlivosti u mužov

Nedostatok sexu ovplyvňuje hormonálnu hladinu muža a môže vyvolať rozvoj chorôb (napríklad cukrovka, obezita alebo patológie reprodukčného systému). Dôsledky sexuálnej zdržanlivosti u mužov:

  • znížené libido a potencia (s abstinenciou viac ako 6 mesiacov);
  • zhoršenie kvality spermií;
  • urologické problémy (napríklad prostatitída alebo adenóm prostaty);
  • problémy vo vzťahoch medzi partnermi.

Pri zdržanlivosti od masturbácie a pohlavného styku dochádza k stagnácii krvi v panvovej oblasti, čo môže viesť ku kŕčovým žilám: varikokéle a hemoroidom. U mužov, ktorí potrebujú pohlavný styk na zmiernenie emocionálneho napätia, únavy a stresu, môže nedostatok sexuálnej intimity ovplyvniť psychiku: viesť k podráždenosti, neuróze, nespavosti a psychogénnej impotencii.

6

Ako dlho môže trvať sexuálna zdržanlivosť u mužov?

Obdobie správnej a bezpečnej sexuálnej abstinencie sa u každého muža určuje individuálne v závislosti od sexuálnej konštitúcie, veku a dôvodov. Muži sa môžu zdržiavať sexu v priemere 2 až 3 mesiace bez poškodenia reprodukčného systému. Po 50 rokoch je obdobie bez sexu viac ako mesiac nebezpečné pre zhoršenie erekcie a rozvoj impotencie.

7

Ako sexuálna zdržanlivosť ovplyvňuje testosterón?

Produkcia hormónu testosterón priamo súvisí so sexuálnou túžbou a sexuálnym stykom. Krátkodobá sexuálna abstinencia (1 až 3 týždne) môže zvýšiť hladinu testosterónu, no dlhodobá abstinencia od sexu, naopak, znižuje jeho tvorbu. Na udržanie normálnych pohlavných hormónov je potrebný pravidelný sexuálny život.

8

Prečo počas sexuálnej zdržanlivosti dochádza k polúcií (výron semena)?

K polúcií počas sexuálnej zdržanlivosti (úplné odmietnutie všetkých druhov sexu a masturbácie) dochádza v dôsledku nahromadenia semennej tekutiny v semenníkoch. K mimovoľnej ejakulácii zvyčajne dochádza počas spánku. Frekvencia výronu semien klesá s predĺženou abstinenciou od sexu a masturbácie, pretože produkcia spermií sa časom znižuje a tonus semenníkov sa zmenšuje.

9

Vzniká pri sexuálnej zdržanlivosti prostatitída?

Prostatitída je urologické ochorenie charakterizované zápalom prostaty. Riziko vzniku prostatitídy zo sexuálnej abstinencie sa zvyšuje, pretože nedostatok erekcie a ejakulácie vedie k akumulácii semennej tekutiny v prostatickej žľaze, čo môže vyvolať uchytenie a rozmnožovanie patogénnych mikroorganizmov.

10

Čo naznačuje bolesť počas sexuálnej zdržanlivosti u mužov?

Počas sexuálnej abstinencie môžu muži pociťovať bolesť v oblasti genitálií. Príznaky dlhodobej sexuálnej abstinencie u mužov:

  • nepohodlie a bolesť v semenníkoch;
  • bolesť v konečníku (v dôsledku rozšírenia žíl v panvovej oblasti);
  • opuch miešku;
  • zväčšenie semenníkov;
  • pálenie a štípanie počas močenia (v dôsledku zápalu prostaty).

Príčinou bolesti v semenníkoch pri absencii sexuálnej aktivity sú stagnujúce procesy v panve: pri vzrušení sú cievy miešku a penisu stlačené a krv aktívne vstupuje do kavernóznych teliesok a na uvoľnenie ciev je potrebná ejakulácia. Bolesť v slabinách sa môže objaviť aj v dôsledku nadmerného hromadenia spermií, čo vedie k natiahnutiu semenovodov. Pri bolestiach genitálií by sa muži mali poradiť s urológom, aby vylúčili alebo zabránili vzniku urologických ochorení.

11

Je sexuálna zdržanlivosť škodlivá?

Nedostatok sexu nemá priamy vplyv na ľudské zdravie a nemôže viesť ku gynekologickým problémom u žien a urologickým problémom u mužov. Nevýhody sexuálnej abstinencie závisia od individuálnej sexuálnej potreby a môžu ovplyvniť psychický stav: spôsobiť zmeny nálad, depresiu, nervozitu, nepokojný spánok alebo nespavosť. Pri absencii potreby uvoľňovania sexuálnej energie môže byť človek fyzicky a psychicky zdravý.

V prípade sexuálnej zdržanlivosti, ktorá prináša psychickú nepohodu a neuspokojenie potrieb dochádza u muža a ženy k hormonálnej nerovnováhe. Hormonálne zlyhanie po sexuálnej abstinencii môže viesť k zdravotným problémom: narušeniu reprodukčného, ​​endokrinného, ​​kardiovaskulárneho a nervového systému.

12

Je potrebná sexuálna abstinencia pred počatím?

U mužov a žien sa sexuálna abstinencia pred počatím nevyžaduje. Lekári môžu mužovi odporučiť, aby odmietol pohlavný styk, ak má problémy s oplodnením (počas diagnostiky a liečby neplodnosti). Sexuálna zdržanlivosť pred absolvovaním testov na posúdenie kvality spermií (koncentrácia, štruktúra a pohyblivosť spermií) je 2 až 7 dní.

Podľa mnohých medzinárodných výskumov trvá spermatogenéza u muža 30-74 dní. Za 1 až 2 mesiace sa mužské spermie úplne obnovia, čo je dôležité pre tých, ktorí sa chystajú počať dieťa. V období abstinencie pred počatím je tiež dôležité vyhýbať sa fajčeniu, alkoholu, nezdravému jedlu, intenzívnej fyzickej aktivite, prehriatiu alebo podchladeniu v oblasti slabín, aby sa vylúčili negatívne účinky na spermie.

13

Aké sú výhody sexuálnej abstinencie pre ženy?

Krátkodobá abstinencia od sexu môže mať pre ženský organizmus výhody, napríklad obnovenie a stabilizácia hormonálnych hladín po dlhodobom užívaní perorálnej alebo vnútromaternicovej antikoncepcie. Ak sa vyskytne dočasná nechuť k sexu (po pôrode alebo emočnom strese spojenom so vzťahmi), abstinencia môže zmierniť psychickú nepohodu a jej následky.

Gynekológ môže odporučiť pravidelné prestávky v sexuálnom živote ženy, napríklad pri liečbe gynekologických ochorení (myómy alebo maternicové polypy, menštruačná dysfunkcia) a pohlavne prenosných infekcií. Sexuálna zdržanlivosť je potrebná aj po potrate, aby sa predišlo komplikáciám: zápalu, poraneniu krčka maternice, krvácaniu a mimomaternicovému tehotenstvu (kým sa neobnoví priechodnosť vajíčkovodov).

14

Dôsledky sexuálnej zdržanlivosti u žien

Zdržanlivosť od sexu u žien môže viesť k hormonálnemu zlyhaniu a v dôsledku toho k poruchám metabolizmu. Dôsledky sexuálnej abstinencie u žien:

  • porušenie menštruačného cyklu;
  • neuróza (vyvíja sa v dôsledku nedostatku pozitívnych emócií a neuspokojenia potrieb);
  • apatia a depresia (kvôli nedostatku endorfínov, ktoré sa produkujú počas sexu);
  • slabosť svalov panvového dna;
  • stenčenie sliznice a suchosť vagíny (kvôli nedostatku estrogénu).

Pri dlhodobom odmietaní pohlavného styku môže u ženy dôjsť k zhoršeniu stavu nechtov, vlasov a pokožky v dôsledku nedostatku vitamínov, minerálov a hormónov. Zdržanlivosť tiež znižuje libido v dôsledku nižšej hladiny testosterónu a estrogénu.

15

Môže dôjsť k zlyhaniu menštruácie po dlhodobej sexuálnej abstinencii?

Zlyhanie menštruačného cyklu po sexuálnej  zdržanlivosti nastáva v dôsledku hormonálnych zmien a porúch vo fungovaní vaječníkov. Odmietnutie sexu, ktoré žene prináša stres, môže vyvolať nepravidelnosť cyklu, pretože nadmerná produkcia kortizolu ovplyvňuje fungovanie hypotalamu, hypofýzy a vaječníkov.

16

Môže sexuálna zdržanlivosť spôsobiť akné?

Sexuálna abstinencia od pohlavného styku môže spôsobiť akné v dôsledku zmien v hormonálnom systéme. U žien sa pri sexe uvoľňuje estrogén, ktorý je zodpovedný za tvorbu kolagénu a reguláciu mazových žliaz, jeho nedostatok zvyšuje mazovú sekréciu a zvyšuje riziko zápalov kože.

17

Je možné otehotnieť po dlhej sexuálnej abstinencii?

Nedostatok sexu u žien nemá priamy vplyv na jej reprodukčnú funkciu, takže aj po dlhšej zdržanlivosti je možné otehotnieť. V prípade dlhšej sexuálnej abstinencie spôsobujúcej stres, môže dôjsť k zlyhaniu endokrinného systému a k rozvoju dysfunkcie vaječníkov, čo vedie k problémom s počatím.

18

Ako sexuálna zdržanlivosť vplýva na psychiku?

Sexuálna abstinencia môže mať negatívny dopad na psychiku v dôsledku nenaplnených potrieb a nerovnováhy pohlavných hormónov. Nedostatok sexu môže viesť k neurózam, depresiám a fóbiám. Dočasná sexuálna abstinencia bez túžby a vzrušenia (napríklad u žien po pôrode) nevedie k psychickej nepohode a neovplyvňuje psychiku.

19

Sexuálna zdržanlivosť a vypadávanie vlasov

Sexuálna zdržanlivosť môže viesť k vypadávaniu vlasov a zhoršeniu ich stavu v dôsledku stresu z toho, že nemáte sex. Stres ovplyvňuje hormóny a metabolizmus a môže spôsobiť nedostatok vitamínov a minerálov potrebných pre vlasy.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Sexuálna zdržanlivosť pre mužov a ženy: výhody a nevýhody - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Sexuálna zdržanlivosť pre mužov a ženy: výhody a nevýhody
Lekár oddelenia urológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Richard pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Čo spôsobí sexuálna zdržanlivosť u mužov, prečo sa predpisuje pred IVF?
Odpovedať
Dobrý deň. Krátkodobá abstinencia od sexu u mužov (3 až 5 dní) pred IVF je nevyhnutná na maximalizáciu kvality spermií s vysokou plodnosťou. Ženy musia tiež dodržiavať abstinenciu sexu pred punkciou folikulov na IVF.
Viktor pred 6 mesiacmi
Zdravím. Ovplyvňuje sexuálna zdržanlivosť rast fúzov?
Odpovedať
Pozdravujem. Sekundárne sexuálne charakteristiky u mužov, vrátane rastu ochlpenia na tvári, sú riadené androgénnymi hormónmi, najmä testosterónom. Testosterón závisí od sexuálnej aktivity, výživy a spánku. Abstinencia od sexu na viac ako 2 týždne výrazne znižuje hladinu hormónov a môže viesť k pomalšiemu rastu fúzov.
Vlad pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Po dlhšej abstinencii od sexuálnej aktivity ma bolí podbruško a semenníky, je to kvôli odmietaniu sexu a čo to môže byť?
Odpovedať
Dobrý deň. Sexuálna zdržanlivosť u mužov môže spôsobiť bolesť v oblasti slabín, pretože krvný obeh je v oblasti panvy narušený. Okrem toho zo sexuálnej abstinencie sa v semenníkoch hromadí semenná tekutina, z ktorej semenníky bolia a opúchajú. Pri bolestiach pohlavných orgánov je potrebné poradiť sa s urológom, aby sa predišlo vzniku urologických ochorení a problémom s reprodukčnou funkciou.
Petra pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo je dlhodobá sexuálna zdržanlivosť pre ženy  nebezpečná?
Odpovedať
Dobrý deň. Dlhodobá sexuálna abstinencia pre ženy je nebezpečná pre hormonálne zmeny a psychické poruchy zo stresu. Odmietnutie pohlavného styku na dlhšie obdobie môže spôsobiť suchosť a nepohodlie vo vagíne, zlyhanie menštruačného cyklu a skorú menopauzu (u žien nad 40 rokov).
Alex pred 7 mesiacmi
Zdravím. Ako dlho je potrebná sexuálna zdržanlivosť po operácii varikokély?
Odpovedať
Pozdravujem. Obmedzenia počas rehabilitačného obdobia a pooperačnej starostlivosti predpisuje ošetrujúci urológ. Priemerná doba zdržanlivosť od sexuálnej aktivity po operácii (najmä Marmara alebo laparoskopická ligácia testikulárnej žily) trvá 7-10 dní.
Patrik pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Čo spôsobuje dlhotrvajúca zdržanlivosť od sexu u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Dlhodobá abstinencia od sexu u mužov môže viesť k urologickým ochoreniam a psychickým problémom. Stagnácia krvi v malej panve a nadmerné hromadenie semennej tekutiny môže vyvolať zápal prostaty, rozšírenie žíl semennej šnúry (varikokéla) a erektilnú dysfunkciu. Nedostatok sexu môže spôsobiť stres a zvýšenú nervozitu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.