Logo
0800200000

Čo by malo vedieť dospievajúce dievča o intímnej hygiene?

Čo by malo vedieť dospievajúce dievča o intímnej hygiene?
Čítať 12 minút | Vytvorené: 28 marec 2023 | aktualizované: 28 marec 2023 | 6239 6239
6239
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Vo veku od 8 do 13 rokov dochádza k aktívnemu rastu a vývoju organizmu. U dievčat sa objavuje vaginálny výtok a začne im rásť ochlpenie, čo znamená, že by sa mala hygiene tela venovať ešte väčšia pozornosť.

Pre udržanie zdravia a zníženie rizika gynekologických ochorení je dôležité, aby dospievajúce dievča dodržiavalo pravidlá hygieny genitálií.

Ako funguje ženský reprodukčný systém?

Ženské reprodukčné orgány sa delia na vonkajšie a vnútorné. Vonkajšie pohlavné orgány (vulva) zahŕňajú:

  • pubis (elevácia v dolnej časti brucha);
  • labia majora (kožné záhyby pokryté vlasmi);
  • labia minora (kožné záhyby, ktoré sú medzi veľkými pyskami);
  • klitoris (orgán umiestnený nad spojnicou malých pyskov. Vonku je len časť - žaluď).

Medzi vnútorné pohlavné orgány patria:

  • vagína (orgán, cez ktorý sa menštruačný výtok vylučuje z maternice);
  • maternica (orgán, v ktorom sa vyvíja plod - nenarodené dieťa);
  • vajíčkovody (spájajú maternicu s vaječníkmi);
  • vaječníky (žľazy, ktoré produkujú pohlavné hormóny a vajíčka).

Pri vchode do pošvy sa nachádza panenská blana - tenká vrstva sliznice, ktorá chráni vnútorné pohlavné orgány pred infekciou. Panenská blana má jeden alebo viac otvorov, cez ktoré sa uvoľňuje menštruačná krv. Stáva sa, že panenská blana sa nevyvinie. Neznamená to žiadny defekt, považuje sa to za možný normálny jav.

Každodenná osobná hygiena dievčat

V období dospievania dievčatám vyrastá ochlpenie na ohanbí a v podpazuší, zvyšuje sa činnosť mazových a potných žliaz, dochádza k menštruácii. Výlučky organizmu sa môžu hromadiť na pokožke alebo na spodnej bielizni, kde vytvárajú ideálne prostredie pre rozmnožovanie baktérií. Ak je baktérií veľa, telo môže nepríjemne zápachať. Pri zlej a nepravidelnej hygiene sa môže objaviť aj zápal pohlavných orgánov. Aby sa predišlo rôznym chorobám musia dospievajúce dievčatá dodržiavať základné pravidlá osobnej hygieny.

Ako by sa mali dievčatá umývať? Aký je správny postup?

Dospievajúce dievčatá by sa mali umývať aspoň raz denne a počas menštruácie 3 až 4 krát teplou vodou. Nemali by používať špongie, aby si nespôsobili podráždenie a nepoškodili jemnú pokožku vulvy. Pohlavné orgány je potrebné umývať v smere spredu dozadu (od pubis po konečník), aby sa mikroorganizmy z konečníka nedostali do pošvy.

Počas umývania si stačí umyť vonkajšie pohlavné orgány. Nie je potrebné smerovať prúd vody do pošvy (môže to spôsobiť podráždenie sliznice, zmývať prirodzené ochranné sekréty (hlien, lubrikant) a prospešné baktérie). Po hygienickej procedúre je treba jemne osušiť pokožku suchým uterákom.

Na intímnu hygienu používajte teplú vodu alebo gély na intímnu hygienu s neutrálnym pH (kyslosťou) a bez parfumácie. Umývanie gélom niekoľkokrát denne nie je potrebné.

Pri intímnej hygiene sa neodporúča používať dezodoranty, pretože môžu spôsobiť svrbenie a pálenie genitálií. Ak má váš vaginálny výtok nepríjemný zápach, môže to byť príznak infekcie. Nemali by ste sa snažiť maskovať zápach pomocou dezodorantov. Lepšie je okamžite dohodnúť stretnutie s gynekológom.

Rovnako je dôležité dodržiavať intímnu hygienu konečníka: po každej toalete by ste ho mali osprchovať alebo umyť v bidete. Ak to nie je možné, môžete análnu oblasť jemne utrieť vlhkým toaletným papierom a umyť sa neskôr pri najbližšej príležitosti.

Pomôcky osobnej hygieny pre dievčatá (uteráky, hubky, holiace strojčeky) by mali byť vždy čisté, mali by sa pravidelne vymieňať za nové a nemali by byť používané inými osobami. Na intímnu hygienu by sa mal používať samostatný uterák (ktorý sa nepoužíva na iné časti tela).

Čo sa stane, ak sa dlho nebudem umývať?

Ak dievča nedodržiava pravidlá intímnej hygieny, na povrchu jej pokožky sa nahromadia baktérie, ktoré môžu spôsobiť začervenanie a svrbenie. Mikroorganizmy môžu preniknúť do pošvy a spôsobiť zápalové ochorenia vnútorných pohlavných orgánov. Ak sa nemáte ako umyť, na intímnu hygienu môžete použiť vlhké, neparfumované obrúsky. Pomôžu zbaviť sa nepríjemných pachov a zabránia hromadeniu baktérií.

Ak má dievča žltý alebo zelený výtok,alebo bolesť alebo nepríjemné pocity v oblasti genitálií, treba sa okamžite poradiť s detským gynekológom.

Od akého veku môže dievča nosiť slipové vložky?

V dospievaní sa objavuje leukorea, t.j. biely alebo priehľadný výtok z pošvy, ktorý sa môže objaviť u každého dievčaťa. Uprostred menštruačného cyklu môže dôjsť k väčšiemu množstvu výtoku, preto by sa v tomto období mali používať slipové vložky, ktoré sú tenšie a menšie ako obyčajné a takýto výtok absorbujú. Slipové vložky môžu byť potrebné aj počas posledných dní menštruácie, keď menštruácia nie je už taká silná a nie sú potrebné bežné vložky alebo tampóny.

Slipové vložky by sa mali meniť každé 3-4 hodiny, pretože teplé a vlhké prostredie je skvelým miestom na rozmnožovanie baktérií. Napriek tomu, že vložky sú „denné“, neodporúča sa ich používať každý deň – v prípade potreby je lepšie sa častejšie umývať vodou.

Je možné si oholiť ohanbie?

Zvyčajne sa ochlpenie začína objavovať vo veku od 9 až 11 rokov. Dochádza k tomu v dôsledku hormonálnych zmien v organizme dievčaťa. Ochlpenie v intímnych zónach chráni pokožku pred trením a znižuje riziko infekcie v genitáliách.

Ochlpenie v intímnej oblasti je pre dospievajúce dievča normálne a nie je potrebné ho odstraňovať ani pred návštevou gynekológa. Ak sa dievča rozhodne si chĺpky oholiť v intímnej oblasti, potom je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel: používajte vlastný holiaci strojček, vyhýbajte sa porezaniu pokožky, holte si chĺpky plynulými pohybmi a nehoľte si viackrát jeden úsek pokožky.

Aké spodné prádlo je vhodné pre dievčatá? 

Spodná bielizeň pre dievčatá by mala byť vyrobená z prírodných materiálov. Syntetika neumožňuje priechod vzduchu a zadržiava vlhkosť, čo vytvára priaznivé podmienky pre rast baktérií. Bielizeň by nemala tlačiť, aby nespôsobovala nepohodlie a neporanila pokožku. Teenagerkám sa neodporúča nosiť tangá, pretože môžu spôsobiť podráždenie jemnej pokožky pohlavných orgánov. Spodnú bielizeň treba meniť každý deň.

Pre dospievajúce dievčatá je lepšie nosiť podprsenku bez výstuže a push-up, aby neprichádzalo k stlačeniu alebo k poraneniu mliečnych žliaz. Na šport by sa mali nosiť športové topy, ktoré lepšie fixujú prsia.

Prečo je dôležité umývať si ruky pred toaletou a po nej?

Ak sa dievča dotkne svojich pohlavných orgánov, nohavičiek, vložiek alebo tampónov neumytými rukami, môže si baktérie zaniesť do vulvy alebo vagíny. V dôsledku toho môže dôjsť k zápalu pohlavných orgánov. Aby ste tomu zabránili, musíte pred toaletou dodržiavať pravidlá hygieny a umyť si ruky.

Ako používať verejné WC?

Pri návšteve verejnej toalety je dôležité nedotýkať sa cudzích predmetov rukami (kľučky na dverách, kohútik, tlačidlo na WC). Môžete si vziať kúsok toaletného papiera alebo vreckovku a dotýkať sa predmetov prostredníctvom nich.

Záchodovú dosku utierajte vlhkými dezinfekčnými utierkami, antiseptikom alebo použite špeciálne jednorazové kryty. Po použití toalety si umyte ruky a osušte ich čistými suchými obrúskami.

Môžu dievčatá používať tampóny?

Tampóny sú pre panny bezpečné, pretože panenská blana sa nachádza asi 2 až 3 centimetre od vchodu do pošvy a je dosť elastická. Panenská blana je natiahnutá, takže je mimoriadne ťažké ju poškodiť tampónom. Zo začiatku je lepšie používať najmenšie tampóny, aby sa dievča cítilo pohodlnejšie.

Pred zavedením tampónu si musíte umyť ruky, uvoľniť sa a zaujať pohodlnú polohu. Jednu nohu si môžete položiť na okraj vane alebo si sadnúť na záchod. Tampón treba zaviesť pomaly a opatrne, mal by úplne vstúpiť do vnútra pošvy. Ak chcete tampón odstrániť, musíte mierne potiahnuť za niť na tampóne, to by nemalo spôsobovať bolesť alebo nepohodlie.

Tampóny je nutné vymieňať každých 4 až 6 hodín alebo podľa potreby (keď je nasiaknutý krvavým výtokom). Pri neskorej výmene tampónu môže prísť k syndrómu toxického šoku - ťažká intoxikácia tela spôsobená baktériami. V tomto stave dievčaťu prudko stúpa teplota, klesá krvný tlak, objavuje sa nevoľnosť a zvracanie. Syndróm toxického šoku je zriedkavý, ale je život ohrozujúci. Ak má dospievajúce dievča pri používaní tampónu príznaky intoxikácie, je nutné navštíviť gynekológa.

Ako správne používať hygienické vložky?

Pred použitím vložiek si dôkladne umyte ruky mydlom a vodou. Potom odstráňte ochrannú pásku a prilepte vložku na spodnú bielizeň. Vložky by sa mali meniť každé 3-4 hodiny alebo podľa potreby, keď vložka nasiakne sekrétom.

Pri výbere vložiek je potrebné venovať pozornosť počtu kvapiek nakreslených na obale: čím viac kvapiek, tým vyšší je stupeň absorpcie. Vložky môžu byť spočiatku nepríjemné, môžu sa posúvať a pretekať. Postupom času sa každé dievča naučí vybrať si hygienické vložky, ktoré jej vyhovujú. Odporúča sa vyskúšať niekoľko typov vložiek.

Ako používať opakovane použiteľné hygienické vložky?

Opakovane použiteľná vložka sa podobná na bežnú vložku, len je vyrobená z látky. Takéto menštruačné vložky sa môžu používať každodenne. Dané výrobky na intímnu hygienu musíte meniť každé 3 až 4 hodiny a po použití sa musia vyprať a vysušiť.

Existujú aj menštruačné nohavičky na opakované použitie, ktorých klin (podšívka) pozostáva zo savej tkaniny. Menštruačné nohavičky musíte tiež meniť každé 3 až 4 hodiny. Po použití je ich nutné vyprať.

Ako používať menštruačný kalíšok? 

Menštruačný kalíšok je opakovane použiteľný produkt na intímnu hygienu vyrobený z lekárskeho silikónu. Ak si chcete vložiť kalíšok, musíte sa uvoľniť, zaujať pohodlnú polohu (v stoji alebo zdvihnutím jednej nohy na podperu), zložiť kalíšok a jemne ho vložiť do vagíny.

Výhody menštruačného kalíšku sú, že ho môžete jednorázovo používať až 12 hodín a že sa do neho sa zmestí väčšie množstvo výtoku. Nevýhodou je jeho aplikácia. Môže trvať dlhšie, kým sa naučíte, ako si ho správne vložiť. Ak je kalíšok umiestnený nesprávne, menštruačná krv môže mimo kalíška unikať von. Pred každým použitím je potrebné kalíšok umyť.

Čo je lepšie: vložky, tampóny alebo menštruačné kalíšky? 

Hlavnou výhodou vložiek je, že sa dajú ľahko prilepiť a odstrániť. Používanie vložiek je vhodné pre dievčatá, ktoré len začali menštruovať, a ešte majú obavy z používania tampónov. Počas spánku môžete používať „nočné“ vložky: sú väčších rozmerov, lepšie sajú a preto znižujú riziko pretečenia.

Nevýhodou vložiek je, že sa pri aktívnom pohybe a športe môžu posúvať. Ak vložky nevymeníte včas, môžu nepríjemne zápachať a pretiecť.

Výhodami používania tampónov sú menšie riziko pretečenia a možnosť s nimi plávať a cvičiť. Zavedenie tampónu nie je ťažké, ale prvýkrát môže dievča na to potrebovať viac úsilia a času. Neodporúča sa používať tampóny počas nočného spánku, aby nedošlo k syndrómu toxického šoku. Ak používate tampóny v noci, musíte si nastaviť budík, aby ste si ho včas vymenili.

Rozdiel medzi menštruačným kalíškom a inými ochranami pri menštruácii je v tom, že ten istý menštruačný kalíšok je možné používať až desať rokov. Kalíšok sa môže použiť neptretržite až 12 hodín, čo znamená, že s najväčšou pravdepodobnosťou ho nebude potrebné počas dňa vyberať a vyprázdňovať. Môžete s ním športovať, plávať v mori aj v bazéne. Správne umiestniť kalíšok sa nie vždy podarí na prvý raz. Musíte si to natrénovať. Možno budete musieť vyskúšať niekoľko rôznych kalíškov, aby ste našli svoju veľkosť.

Ak sa vyskytnú ťažkosti s používaním alebo výberom produktov osobnej hygieny, dievča sa musí poradiť so svojimi rodičmi a dohodnúť si stretnutie s detským gynekológom, ktorý odpovie na všetky jej otázky a pomôže jej urobiť správnu voľbu.

Môže ísť dospievajúce dievča ku gynekológovi samostatne?

Dospievajúce dievča staršie ako 14 rokov môže ísť ku gynekológovi samostatne. Gynekológ, ako každý iný lekár, prijíma deti do 14 rokov v sprievode rodičov alebo zákonného zástupcu. Ak má dievča menej ako 18 rokov, lekár môže o jej zdravotnom stave informovať rodičom. Gynekológ nemôže informovať cudzie osoby o tom, či je dievča pohlavne aktívne.

Príjem detského gynekológa zahŕňa vyšetrenie mliečnych žliaz (prsníkov), posúdenie charakteru rastu ochlpenia a palpáciu (prehmatanie) brucha. Vyšetrenie vnútorných pohlavných orgánov u dievčaťa staršieho ako 6 až 7 rokov sa vykonáva v gynekologickom kresle. Ak dievča nie je pohlavne aktívne, tak sa vyšetrenie robí cez konečník. V opačnom prípade sa vyšetrenie robí cez vagínu. Pri vyšetrení lekár odoberie ster (vzorku sekrétu) z vnútorných pohlavných orgánov na zistenie prítomnosti patogénnych baktérií.

Pred návštevou gynekológa je potrebné sa umyť a obliecť si čisté spodné prádlo. Pred rektálnym (cez konečník) vyšetrením je nutné sa vyprázniť alebo použiť čapík. Ak dievča pociťuje akútnu bolesť alebo silno krváca, vyšetrenie sa vykoná bez predchádzajúcej prípravy.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo by malo vedieť dospievajúce dievča o intímnej hygiene? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako často by ste sa mali umývať?

Musíte sa umyť aspoň raz denne a počas menštruácie - každé 3-4 hodiny. Po výmene vložiek alebo tampónov by ste sa mali osprchovať. Ak dievča používa menštruačný pohár, potom sa môžete umyť podľa obvyklého rozvrhu.

2. Ako používať hygienické vložky, aby nepretiekli?

Vložka musí byť fixovaná lepivou vrstvou v strede spodného prádla. Aby nedošlo k úniku, dievčatá si musia vybrať výrobky na intímnu hygienu s dostatočnou mierou absorpcie a nosiť pohodlnú spodnú bielizeň.

3. Čo robiť, ak vložka preteká?

Treba si brať vložky s vyšším množstvom kvapiek a častejšie ich meniť. Môžete tiež vyskúšať vložky od rôznych výrobcov, aby ste našli tie najpohodlnejšie. Ak je vaša menštruácia príliš silná, mali by ste sa objednať ku gynekológovi.

4. Aký je rozdiel medzi bežnými vložkami a nočnými vložkami?

Nočné vložky sú širšie a dlhšie ako bežné vložky. Dobre absorbujú sekréty a zabraňujú úniku počas spánku.

5. Môžem sa kúpať počas menštruácie?

Počas menštruácie si môžete urobiť teplý kúpeľ, ktorý môže znížiť bolesť z kŕčov maternice a uvoľniť svaly vagíny. Je dôležité mať na pamäti, že dlhodobé vystavenie horúcej vode môže zvýšiť krvácanie a spôsobiť závraty, preto by ste nemali zostať vo vani príliš dlho.

6. Čo robí detský gynekológ?

Detský gynekológ sa zaoberá diagnostikou a liečbou chorôb pohlavných orgánov a mliečnych žliaz u dievčat od narodenia do 18 rokov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo by malo vedieť dospievajúce dievča o intímnej hygiene?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Daniela pred rokom
Dobrý deň. Ako dlho sa môže používať tampón a menštruačný kalíšok?
Odpovedať
Dobrý deň. Tampón možno nosiť 4-6 hodín, menštruačný kalíšok až 12 hodín.
Jana pred rokom
Dobrý deň, môžem sa počas menštruácie kúpať v mori?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno môžete sa, pri kúpaní sa odporúča použiť tampóny alebo menštruačné kalíšky.
Bohdana pred rokom
Dobrý deň, ako hlboko treba zaviesť tampón?
Odpovedať
Dobrý deň. Tampón by mal úplne vstúpiť do vagíny, iba nitka by mala zostať vonku. Dospievajúce dievčatá si môžu vziať malé tampóny – dajú sa jednoducho a bezbolestne zaviesť do vagíny.
Viera pred rokom
Dobrý deň, môže 13 ročné dievča používať tampóny? A ako ho správne vložiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno môže. Pred zavedením tampónu si musíte umyť ruky a zaujať pohodlnú polohu (v stoji, v sede alebo položením nohy na podložku). Tampón treba vkladať pomaly a opatrne, nitka by mala zostať vonku.
Alexandra pred rokom
Dobrý deň, ako sa čím je vhodné sa umývať?
Odpovedať
Dobrý deň. Umývať sa môžete normálnou teplou vodou. Na udržanie intímnej hygieny môžu dievčatá používať aj gély s neutrálnou kyslosťou a bez vôní.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.