0800200000

Čo ovplyvňuje zdravie mužov a ako si ho udržať?

Čo ovplyvňuje zdravie mužov a ako si ho udržať?
mužské zdravie
aktualizované: 01 September 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 22 July 2024 593
Schopnosť mužov udržať pohlavný styk a reprodukciu závisí od kombinácie mnohých faktorov: psycho-emocionálneho stavu, fyziologických a hormonálnych zmien.

Čo je erektilná dysfunkcia?

Erektilná dysfunkcia (impotencia) je neschopnosť udržať erekciu pre plnohodnotný pohlavný styk. V závislosti od príčiny môžu byť problémy s erekciou dočasné (situačné) alebo trvalé, charakterizované postupným, ale trvalým poklesom libida. 

Poruchy ejakulácie. Čo s nimi?

Dôvodom, prečo sa chlap nemože uspokojiť alebo nedokáže udržať pohlavný styk, môžu byť organické (fyziologické) alebo psychogénne faktory. Fyziologické príčiny erektilnej dysfunkcie:

  • nedostatočná alebo nadmerná syntéza pohlavných hormónov (hypogonadizmus alebo hypergonadizmus);
  • zhoršený prietok krvi do kavernózneho telesa v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení (hypotenzia, varikóza alebo ateroskleróza);
  • pohlavné choroby alebo choroby močovo-pohlavného systému (prostatitída a uretritída);
  • úraz penisu alebo semenníkov (prasknutie kavernózneho telesa a skrútenie semenníka);
  • poruchy periférneho nervového systému (mŕtvica, srdcový infarkt a pooperačné poranenia);
  • užívanie psychoaktívnych látok (alkohol, kofeín a lieky);
  • fajčenie;
  • nadváha.

Medzi dôvody, prečo sa muži nevedia uspokojiť patria aj: kvalita a dĺžka spánku, pravidelnosť fyzickej aktivity a sexuálneho života, ako aj vek (hladina testosterónu s vekom klesá, preto sa znižuje libido). Pravdepodobnosť problémov s erekciou pritom nie je ovplyvnená veľkosťou penisu ani rasou.

Psychologické problémy s erekciou

Emocionálne a psychologické faktory môžu viesť k dočasnému zníženiu libida: strate sexuálnej príťažlivosti k partnerovi a túžbe po sexuálnej intimite. Emocionálne príčiny problémov s erekciou: 

  • traumatické zážitky, ktoré spôsobujú strach zo zlyhania v posteli;
  • pocit viny;
  • únava;
  • chronický stres;
  • partnerské problémy;
  • nízke sebavedomie;
  • sociálne mylné predstavy.

Depresia, úzkostná porucha osobnosti a iné psychické poruchy tiež ovplyvňujú schopnosť udržať pohlavný styk a dosiahnuť orgazmus. Psychologické problémy s erekciou si vyžadujú odporúčanie psychológa alebo psychoterapeuta.

Hormonálne poruchy, ktoré spôsobujú, že sa muž neuspokojí

Hormonálne poruchy, ako je nízka hladina testosterónu (hypogonadizmus) alebo hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza), môžu byť dôvodom, prečo sa muž dlho nevie uspokojiť alebo nemôže dosiahnuť a udržať erekciu. Cukrovka poškodením ciev penisu a následnou poruchou krvného obehu tiež ovplyvňuje potenciu. Hormonálne poruchy si vyžadujú konzultáciu s endokrinológom. 

Aké kardiovaskulárne ochorenia ovplyvňujú zdravie mužov?

Funkčnosť zdravého mužského penisu schopného erekcie do veľkej miery závisí od stavu obehového systému. Kardiovaskulárne ochorenia (ateroskleróza a kŕčové žily) spôsobujú zhoršený krvný obeh, v dôsledku čoho je prietok krvi do kavernózneho telesa narušený. Pri liečbe hypertenzie (vysokého krvného tlaku) môže byť erektilná dysfunkcia dôsledkom užívania hypotenzívnych liekov. 

Ako ovplyvňujú ochorenia močovo-pohlavného systému zdravie penisu?

Zápalové ochorenia pohlavného systému (balanopostitída a epididymitída) spôsobia nepríjemné pocity v oblasti hlavičky penisu, bolesť počas erekcie a pohlavného styku. Zápalové procesy ovplyvňujú aj estetickú zložku: zdravý penis sa vyznačuje prirodzenou jednotnou farbou kože, úplným otvorením žaluďa, neprítomnosťou útvarov, drsnosti, výtoku a zápachu. 

Infekčné ochorenia (pohlavne prenosné choroby ako kvapavka, syfilis a chlamýdie) a chorobné stavy močového systému (uretritída a urolitiáza) sa prejavujú bolesťou pri močení, svrbením, výtokom a nepríjemným zápachom, čo bráni bežnej spoločenskej aktivite a pohlavnému styku. Pri podozrení na ochorenia močových a pohlavných ciest je potrebné navštíviť urológa

Čo je anorgazmia u mužov?

Mužská anorgazmia je neschopnosť ejakulovať a zároveň udržať erekciu počas pohlavného styku. Anorgazmus u mužov môže byť vrodený alebo sekundárny (na pozadí psychologických alebo fyziologických problémov), ako aj situačný (dosiahnutie orgazmu sa dosahuje za určitých podmienok, napríklad počas stimulácie prostaty masážou, masturbáciou alebo orálnym sexom). Nedostatok orgazmu u mužov môže byť spôsobený aj užívaním liekov (antidepresíva, hypotenzíva alebo diuretiká).

Je pre muža škodlivé nevyvrcholiť?

Štúdie na tému dlhodobého nevyvrcholenia nedávajú jednoznačnú odpoveď na otázku, či je pre muža škodlivé nevyvrcholiť. Vedci sa však odvolávajú na skutočnosť, že dočasná abstinencia môže zlepšiť kvalitu spermy, ako aj znížiť riziko rakoviny prostaty v prípade častej ejakulácie (viac ako 21-krát za mesiac). Napriek tomu sa nedokázalo žiadne priame poškodenie zdravia mužov v dôsledku dlhodobej abstinencie. 

Čo robiť, ak sa muž počas pohlavného styku neuspokojí?

Ak sa chlap počas pohlavného styku neuspokojí a teda nevyvrcholí, závisí to od príčiny stavu - aby ste zistili, či je príčinou impotencia, môžete sa poradiť s urológom alebo sexuológom. Pri situačnom riešení problému, ak muž nedokáže ejakulovať v dôsledku stresu alebo prepracovanosti, môže lekár predpísať stimulačné lieky. Viagra sa pri absencii kontraindikácií na krátky čas predpisuje na udržanie erekcie a uskutočnenie plnohodnotného pohlavného styku. 

Mal by muž navštíviť lekára, ak nevie vyvrcholiť?

Včasná lekárska pomoc, ak sa muž počas sexu niekoľko týždňov neuspokojí, pomôže vyhnúť sa dlhodobej liečbe. Ak muž nemá orgazmus dlhšie obdobie, je nevyhnutné odborné poradenstvo. Príznaky problémov s erekciou:

  • znížené libido;
  • nedostatok rannej erekcie;
  • skrátenie času potrebného na ejakuláciu;
  • predĺženie refrakčného obdobia (čas medzi ejakuláciou a ďalším pohlavným stykom);
  • neudržanie erekcie počas celého pohlavného styku;
  • ochabnutie penisu a náhla strata erekcie po jej dosiahnutí;
  • neschopnosť dosiahnuť orgazmus.

Kontaktovanie lekára pomôže nájsť hlavnú príčinu tohto stavu, lekár môže predpísať fyzické cvičenia na zvýšenie potencie, v prípade potreby aj liečbu liekmi. Včasné odoslanie k odborníkovi zachová zdravie penisu, zabráni dlhodobej liečbe a možným komplikáciám (nižšie sebavedomie, zhoršenie kvality života a problémy vo vzťahoch). 

Ako si muži udržiavajú zdravie močových a pohlavných orgánov?

Na zabezpečenie zdravého močovo-pohlavného systému a udržanie erektilnej funkcie je potrebných niekoľko pravidiel. Na udržanie zdravého penisu a močovo-pohlavného systému je potrebné:

Na udržanie zdravia močovo-pohlavného systému je potrebné, aby ho pravidelne vyšetroval urológ. Komplexné systematické vyšetrenie, najmä u užšie špecializovaných odborníkov (andrológ, endokrinológ a venerológ), pomôže odhaliť možné ochorenia v počiatočných štádiách.

Môže sa potencia zlepšiť cvičením?

Fyzická aktivita pomáha zvyšovať hladinu pohlavných hormónov, čo pomáha zlepšovať duševnú pohodu a zvyšovať libido. Fyzické cvičenie, vrátane Kegelových cvikov pre mužov, tiež zlepšuje krvný obeh, vďaka čomu sa ľahšie napĺňa kavernózne teleso (časť penisu, ktorá je zodpovedná za jeho prekrvenie).

Čo je Kegelove cvičenie pre mužov?

Kegelove cvičenia sú súborom pohybov svalov panvového dna zameraných na zlepšenie erekcie, dĺžky trvania pohlavného styku, citlivosti pohlavných orgánov a kvality orgazmu. Kegelove cviky pre mužov pozostávajú zo sťahovania a rozťahovania svalov panvového dna. Reverzný Kegel pre mužov sa používa pri problémoch s močením - cvičenie pomáha sťahovať orgány močovej sústavy, zabraňuje úniku a mimovoľnému močeniu. 

Aké sú výhody Kegelových cvikov pre zdravie mužov?

Kegelove cviky pre mužov pomáhajú posilniť svaly panvového dna, ktoré sa tiahnu od chvostovej kosti až po lonovú kosť. Medzi výhody Kegelových cvikov pre mužov patrí zlepšenie erekcie, ako aj udržanie a zlepšenie tonusu močového mechúra a čriev. Muži môžu dosiahnuť hmatateľné výsledky po 3 mesiacoch každodenného cvičenia (2 alebo 3 prístupy po 10 - 15 minút).

Kedy sú pre muža kontraindikované Kegelove cviky?

Kegelove cviky pre mužov by sa mali vykonávať opatrne v prípade akútnych alebo chronických ochorení močového a pohlavného systému a čriev. Je kontraindikované vykonávať Kegelove cviky, ak je zavedený uretrálny katéter. Ďalšie kontraindikácie Kegelových cvikov pre mužov: závažné hemoroidy, akútny zápal prostaty, krvné zrazeniny alebo nádory v oblasti pohlavných orgánov, hnisavé zápalové ložiská v oblasti slabín.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Čo ovplyvňuje zdravie mužov a ako si ho udržať?
Čo ovplyvňuje zdravie mužov a ako si ho udržať?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Čo je syndróm úzkostného očakávania sexuálneho zlyhania?

Syndróm úzkostného očakávania sexuálneho zlyhania sprevádzajú vtieravé myšlienky a emocionálne napätie, ktoré bránia pohlavnému styku. Stav sa vyskytuje na pozadí neúspešnej skúsenosti - hyperkontrola penilného napätia často vedie k psychogénnej erektilnej dysfunkcii. Syndróm úzkostného očakávania sexuálneho zlyhania si vyžaduje odporúčanie psychológa alebo psychoterapeuta.

Je možné vykonávať cvičenia na potenciu v staršom veku?

Ak neexistujú kontraindikácie (komplikované hemoroidy, prostatitída, zápalové procesy a útvary v oblasti pohlavných orgánov), sú indikované cvičenia na zvýšenie potencie. Pravidelné cvičenia na potenciu v staršom veku pomôžu nielen pri zlepšení erektilnej funkcie, ale aj pri udržiavaní močovo-pohlavného systému a črevných orgánov, čo pomôže zabrániť úniku moču a prolapsu (vypadnutiu panvových orgánov).

Aké potraviny zlepšujú mužské zdravie?

Výživa má významný vplyv na potenciu a reprodukčnú funkciu. Produkty pre mužské zdravie: orechy (mandle, lieskové a vlašské orechy), tučné ryby (losos a tuniak) a morské plody (krevety a raky), chudé mäso (teľacie, morčacie a kuracie), ovocie (avokádo, ananás a kivi) a zelenina (špargľa, špenát a cesnak), vajcia, tmavá čokoláda a celozrnné výrobky. Kyslé mliečne výrobky (tvaroh, smotana, prírodný jogurt a kefír) majú tiež priaznivý vplyv na mužské zdravie.

Ako môže muž prekonať strach zo zlyhania v posteli?

Zlý zážitok spôsobený napríklad únavou, intoxikáciou, konfliktom s partnerom alebo neúspechom v posteli u muža môže spôsobiť psychickú traumu. Kvôli neúspešným skúsenostiam v neskoršom sexuálnom živote muž často nie je schopný vyvrcholiť a udržať erekciu. Strach zo zlyhania v posteli možno odstrániť rôznymi psychoterapeutickými technikami, okrem ktorých môže lekár predpísať aj farmakologickú liečbu.

Ako pochopiť, keď sa mužovi nepodarí dlho vyvyrcholiť?

Neexistujú žiadne jasné časové kritériá pre začiatok ejakulácie, takže je možné určiť, či muž nevyvrcholí dlhý čas len subjektívne. O tom, že sa muž neuspokojí dlhší čas, môže svedčiť: zníženie pružnosti penisu počas pohlavného styku, zníženie sekrécie prirodzeného lubrikantu, strata citlivosti hlavičky penisu alebo nepríjemné pocity pre oboch partnerov.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo ovplyvňuje zdravie mužov a ako si ho udržať?
Autor
Yevhenii Repryntsev
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Dominika pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo robiť, ak má muž problémy s erekciou?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. V prípade neúspešného pohlavného styku, aby ste sa vyhli vzniku syndrómu očakávania neúspechu, v prvom rade by ste sa naň nemali sústreďovať, a to ani svojou, ani partnerovou pozornosťou. Ak sa situácia opakuje, je potrebné myslieť na komplexné lekárske vyšetrenie, ktoré určí príčinu erektilnej dysfunkcie.
Gertrúda pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čo robiť, ak má muž problémy s erekciou?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. V prípade problémov s erekciou by ste mali zistiť príčinu tohto stavu. Za týmto účelom by ste sa mali objednať na konzultáciu k urológovi, ktorý vás na základe anamnézy nasmeruje na potrebné vyšetrenia. Na základe diagnózy lekár stanoví postup liečby vrátane fyzickej aktivity, odporúčaní na zmenu stravy a životného štýlu, v prípade indikácie (ochorenia močového, endokrinného alebo kardiovaskulárneho systému) - medikamentóznu liečbu. V prípade psychogénnej erektilnej dysfunkcie je potrebné konzultovať psychoterapeuta.
Andrej pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako vyriešiť problémy s erekciou?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Riešenie problémov s erekciou závisí od hlavnej príčiny tohto stavu. Fyziologické príčiny si vyžadujú odoslanie k urológovi, psychogénne príčiny k psychológovi, psychoterapeutovi alebo sexuológovi. Ak je príčinou erektilnej dysfunkcie užívanie liekov, mali by ste počkať na ukončenie liečby alebo sa poradiť so svojím lekárom. Erektilná dysfunkcia súvisiaca s vekom si vyžaduje zvýšenú fyzickú aktivitu, vykonávanie Kegelových cvikov, ktoré sú ako preventívne opatrenie relevantné aj v mladšom veku.
Julia pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné otehotnieť, ak muž neejakuloval?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ak máte nechránený pohlavný styk, existuje možnosť otehotnenia, aj keď muž neejakuloval. Pohlavný styk bez ejakulácie môže skončiť tehotenstvom, pretože sa vylučuje preejakulát. Okrem toho, ak muž neejakuluje prvýkrát za deň, životaschopné spermie môžu zostať v jeho močovej trubici a kanálikoch.
Radovan pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Sú cvičenia na potenciu u starších ľudí účinné?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Cviky na potenciu v staršom veku pomáhajú zlepšiť erekciu. Kegelove cviky a iná fyzická aktivita (športová chôdza, beh a plávanie) tiež pomôžu zabrániť prolapsom a mimovoľnému úniku, zvýšiť tonus orgánov močovo-pohlavného systému a čriev. V prípade závažných hemoroidov, zápalu prostaty, útvarov alebo krvných zrazenín v oblasti slabín sa však cvičenie neodporúča.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie