Logo
0800200000

Čo je impotencia (erektilná dysfunkcia) a ako ju liečiť?

Čo je impotencia (erektilná dysfunkcia) a ako ju liečiť?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 28 október 2022 | aktualizované: 29 november 2022 | 29830 29830
V závislosti od veku postihuje erektilná dysfunkcia 3% až 76,5% mužov po celom svete. Prevalencia problému s erekciou sa odhaduje na 26% u mužov mladších ako 40 rokov a 57-70 % u mužov vo veku 40 až 70 rokov.

Čo je impotencia (erektilná dysfunkcia)?

Erektilná dysfunkcia je neschopnosť dosiahnuť a udržať erekciu, ktorá je potrebná na pohlavný styk. Typy erektilnej dysfunkcie u mužov sú:

  • organická (spôsobená proktologickými, urologickými, endokrinnými ochoreniami);
  • psychogénna (spôsobená stresom, nervovým napätím).

Určenie typu a príčiny sexuálnej dysfunkcie je nevyhnutné pre výber liečby. Urológ sa špecializuje na diagnostiku, liečbu a prevenciu impotencie.

Príznaky impotencie (erektilnej dysfunkcie)

Nedosiahnutie erekcie z dôvodu nervozity je normálne v 20% prípadov a nevyžaduje si liečbu. Konzultácia s urológom je potrebná v prípade problémov s potenciou pri 50% vaginálneho, análneho a orálneho styku. Príznaky erektilnej dysfunkcie sú:

  • absentujúca erekcia;
  • znížené libido (sexuálna túžba);
  • neschopnosť dosiahnuť orgazmus;
  • erektilná dysfunkcia počas sexu;
  • predčasná alebo žiadna ejakulácia.

Vonkajším znakom impotencie u mužov môže byť ochabnutý penis počas pohlavného styku. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné vyhľadať urológa, aby určil príčinu.

Príčiny vzniku impotencie (erektilnej dysfunkcie)

V 90% prípadov je zlá erekcia spôsobená ochoreniami a abnormalitami systému organizmu (napr. endokrinného, urologického a kardiovaskulárneho).

Príčiny erektilnej dysfunkcie

Príčiny erektilnej dysfunkcie

Príčiny vzniku erektilnej dysfunkcie sú:

  • neurologické poruchy (skleróza multiplex, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, mozgová príhoda, rakovina miechy);
  • varikokéla (kŕčové žily semenníka);
  • poranenie miechy, penisu alebo panvových orgánov;
  • hormonálne poruchy (zvýšený prolaktín, nedostatok alebo nadbytok hormónov štítnej žľazy, nízka hladina testosterónu);
  • prostatitída (zápal prostaty);
  • ateroskleróza (kôrnatenie tepien);
  • rádioterapia panvových orgánov;
  • adenóm prostaty.

Erektilná dysfunkcia pri cukrovke vzniká v 35-50% prípadov v dôsledku predčasného zhrubnutia tepien, zhoršeného prietoku krvi a poškodenia nervov. Slabú erekciu môže taktiež spôsobiť metabolický syndróm charakterizovaný zvýšenou hladinou cholesterolu a inzulínu a hypertenziou. 

Ranná erektilná dysfunkcia súvisí so zhoršeným prietokom krvi do penisu. Ak muž nemá ráno erekciu, môže to byť spôsobené nízkou hladinou testosterónu, obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom, stresom a chronickou úzkosťou.

Pri medzistavcovej hernii dochádza k erektilnej dysfunkcii v dôsledku zápalu a deformácii tkaniva chrupavky, poruchy prekrvenia a stagnácie procesov v tkanivách. Venózna erektilná dysfunkcia vzniká v dôsledku predčasného odtoku krvi z penisu počas sexu.

Beta-blokátory, diuretiká, antikonvulzíva, hormóny, nesteroidné protizápalové lieky, antihistaminiká a antidepresíva môžu taktiež spôsobiť erektilnú dysfunkciu znížením dopamínu (hormónu zodpovedného za vzrušenie). Ak sa po začatí liečby objaví erektilná dysfunkcia, mali by ste navštíviť svojho lekára, aby upravil liečebný plán.

Fajčenie, drogy (marihuana, kokaín, barbituráty) a alkoholické nápoje môžu prispieť k vzniku erektilnej dysfunkcie, pretože narúšajú nervový systém a poškodzujú cievy. Erektilná dysfunkcia v mladom veku môže byť spôsobená nadváhou, nedostatkom pohybu a hormonálnou nerovnováhou.

Impotencia sa po očkovaní nevyskytuje. Vedci tvrdia, že ťažký priebeh koronavírusovej infekcie môže viesť k vzniku problémov s potenciou.

Psychogénna erektilná dysfunkcia

Psychogénna impotencia je erektilná dysfunkcia spôsobená psychickým ochorením alebo emocionálnymi stavmi. Možné príčiny vzniku psychogénnej erektilnej dysfunkcie sú:

  • depresie;
  • strach z intimity;
  • úzkosť a obavy;
  • psychický stres;
  • nervové napätie.

Ak neexistujú žiadne fyzické príčiny problémov s potenciou, nedochádza k erekcii počas pohlavného styku (erekcia počas samostimulácie penisu, ráno zostáva), urológ môže diagnostikovať psychogénnu impotenciu. Na liečbu psychologickej erektilnej dysfunkcie je pacientovi indikovaná psychoterapia (lekár identifikuje príčinu a pomáha mu ju zvládnuť) a lieky na zvýšenie potencie.

Ako liečiť impotenciu (erektilnú dysfunkciu)?

Pred liečbou impotencie sa urológ oboznámi s vašou anamnézou (opýta sa vás, kedy sa objavili problémy s potenciou a na lieky, ktoré užívate). Diagnostika erektilnej dysfunkcie zahŕňa:

  • fyzikálne vyšetrenie a palpáciu. Urológ skontroluje citlivosť nervov, penis a semenníky, kvôli prítomnosti zápalu, zjazveného tkaniva, zatvrdlín;
  • krvné testy. Na vylúčenie ochorenia srdca a cukrovky, kontrola hladiny hormónov (napr. testosterónu, tyroxínu);
  • vyšetrenie moču. Potrebné na meranie bielych krviniek, červených krviniek a glukózy;
  • ultrazvuk ciev penisu (dopplerografia). Umožňuje zistiť poruchy prietoku krvi, zmeny na cievnych stenách, cievne lézie (zúženie, upchatie) a zmerať rýchlosť prietoku krvi.

Lekár taktiež vykoná vazoaktívny test, počas ktorého urológ hodnotí rýchlosť nástupu a intenzitu erekcie zavedením lieku a masážou penisu. Pri podozrení na ochorenia prostaty (adenóm, prostatitída) vám urológ odporučí absolvovať ultrazvukové vyšetrenie prostaty.

Podľa výsledkov vyšetrenia urológ určí najlepší spôsob liečby. Erektilná dysfunkcia sa dá liečiť:

  • perorálnymi liekmi (inhibítory fosfodiesterázy typu 5). Zlepšujú prekrvenie penisu a pomáhajú dosiahnuť erekciu v reakcii na stimuláciu penisu;
  • testosterónom;
  • penilnými injekciami.

Typ a dávkovanie liekov vyberá urológ po určení príčiny erektilnej dysfunkcie. Pred predpísaním lieku lekár zváži aj prípadné kontraindikácie lieku (napr. cukrovka alebo ochorenie srdca).

Liečba erektilnej dysfunkcie doma

Liečba erektilnej dysfunkcie doma môže viesť k zhoršeniu príznakov a progresii ochorenia, ktoré spôsobuje zlú erekciu (napr. prostatitída, varikokéla, adenóm prostaty). Impotencia môže spôsobiť aj psychické problémy (depresiu, úzkosť) a neplodnosť.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je impotencia (erektilná dysfunkcia) a ako ju liečiť? - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako predĺžiť erekciu?

Predĺžiť erekciu môže pomôcť tréning na posilnenie svalov panvového dna (Kegelove cviky). Pred cvičením by ste sa mali poradiť s urológom, aby sa vylúčili akékoľvek fyzické kontraindikácie.

2. Ako zlepšiť erekciu?

Zlepšiť erekciu pomáha mierna fyzická aktivita a intenzívne aeróbne cvičenia (ktoré zvyšujú prietok krvi do penisu), zníženie hladiny cholesterolu a udržiavanie zdravej hmotnosti. Potenciu môžete zvýšiť aj pomocou liekov, ktoré vám predpíše urológ.

3. Ako predísť impotencii?

Impotencii alebo problémom s močením, libidom a potenciou predídete tak, že raz ročne absolvuje preventívnu prehliadku u urológa. Ak chcete predísť sexuálnej dysfunkcii, musíte sa vzdať fajčenia, alkoholu a drog. Výskum Harvardskej univerzity dokázal, že 30 minút chôdze denne znižuje riziko impotencie o 41 %.

V prípade chronických ochorení (ateroskleróza, cukrovka) musí človek sledovať príznaky pomocou liečby predpísanej lekárom. Vylúčenie červeného a údeného mäsa zo stravy môže tiež pomôcť znížiť pravdepodobnosť vzniku erektilnej dysfunkcie.

4. Ako určiť potenciu u mužov?

Problémy s potenciou u muža sa prejavujú nedostatočnou erekciou v reakcii na vlastnú stimuláciu alebo stimuláciu penisu počas pohlavného styku. V prípade slabej erekcie alebo zníženého libida je potrebná konzultácia s urológom, ktorý pomocou vazoaktívneho testu určí mužskú potenciu a v prípade potreby predpíše liečbu.

5. Čo vplýva na potenciu?

Na potenciu vplýva fyzická aktivita, telesná hmotnosť, fajčenie a konzumácia alkoholu. Na erekciu majú vplyv aj cievne problémy, ktoré môžu byť indikované vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cukru v krvi, cholesterolu a triglyceridov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je impotencia (erektilná dysfunkcia) a ako ju liečiť?
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Gabriel pred rokom
Dobrý deň, aký je najúčinnejší liek na impotenciu? Existuje nejaká tabletka, ktorá vyrieši tento problém?
Odpovedať
Dobrý deň, vhodnú liečbu impotencie vám individuálne vyberie urológ. Lekár predpíše lieky na základe typu a príčiny vzniku impotencie, výsledkov testov, vyšetrenia a veku pacienta.
Michal pred rokom
Dobrý večer. Čo pomáha pri impotencii? Veľmi sa chcem zbaviť tohto problému, ale bojím sa ísť k urológovi. Bol by som veľmi rád, keby ste mi pomohli.
Odpovedať
Dobrý deň, pri problémoch s potenciu je potrebné poradiť sa s urológom, pretože lekár predpíše liečbu až po určení príčiny vzniku impotencie (napr. prítomnosť chronických ochorení, zlé prekrvenie tkaniva penisu). Absencia alebo nesprávna liečba môže spôsobiť zhoršenie erektilnej dysfunkcie.
Štefan pred rokom
Dobrý deň. Môžete poradiť či je bezpečné užívať lieky na zvýšenie potencie alebo je lepšie to neriešiť?
Odpovedať
Dobrý deň, samostatne zvolené lieky na erektilnú dysfunkciu môžu viesť k zhoršeniu problémov s potenciou. Vedľajším účinkom liekov sa môžete vyhnúť dodržiavaním liečby a odporúčaním urológa.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, mám problém s dokončením pohlavného styku. Po piatich až desiatich minútach pohlavného styku môj penis zmäkne a ochabne. Urológ mi diagnostikoval venookluzívnu erektilnú dysfunkciu. Je možné ju liečiť?
Odpovedať
Dobrý deň, áno, venookluzívna erektilná dysfunkcia je liečiteľná. V závislosti od rýchlosti prietoku krvi a stavu ciev vám urológ odporučí lieky alebo chirurgický zákrok, pri ktorom sa vykoná podviazanie hlbokých žíl (na zníženie prietoku krvi z kavernóznych telies).
Vratislav pred rokom
Dobrý deň, často mám problémy s erekciou (niekedy mi napätie v penise klesá priamo počas pohlavného styku). Navštívil som urológa. Ukázalo sa, že ide o sexuálnu dysfunkciu. Je možné liečiť erektilnú dysfunkciu?
Odpovedať
Dobrý deň, erektilnú dysfunkciu možno liečiť perorálnymi liekmi, injekciami a hormonálnou liečbou. O liečbe by však mal rozhodnúť urológ po určení príčiny vašej erektilnej dysfunkcie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.