Logo
0800200000

Pravidlá mužskej a ženskej masturbácie bez poškodenia zdravia

Pravidlá mužskej a ženskej masturbácie bez poškodenia zdravia
Čítať 6 minút | Vytvorené: 20 jún 2022 | aktualizované: 20 jún 2022 | 114625 114625
114625
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Ľudská sexuálna aktivita sa neobmedzuje len na tradičný pohlavný styk. Existuje mnoho alternatívnych spôsobov, ako dosiahnuť sexuálne potešenie: orálny a análny sex, maznanie a masturbácia.

Čo je masturbácia?

Masturbácia je typ sexuálnej aktivity, ktorá zahŕňa získanie sexuálneho potešenia stimuláciou erotogénnych zón a genitálií bez účasti partnera. Masturbácia je prirodzený proces zameraný na dosiahnutie orgazmu. Orgazmus z masturbácie sa nelíši od koitáneho (orgazmus počas pohlavného styku s partnerom).

Sebauspokojenie sa netýka len dospelých, ale aj detí a dospievajúcich. Masturbácia u detí je prirodzeným dôsledkom prejavovania záujmu o vlastné telo v období puberty.

Druhy a metódy mužskej a ženskej masturbácie

Metódy medzi mužskou a ženskou masturbáciou sú rozdielne. Vo väčšine prípadov je masturbácia skrytým intímnym procesom. Niektoré páry praktizujú masturbáciu jeden pred druhým, aby zvýšili vzrušenie a sexuálny záujem.

Technika masturbácie u mužov a žien napodobňuje pohlavný styk. Existujú nasledujúce typy masturbácie:

  • masturbácia bez pomoci cudzích predmetov (masturbácia prstami);
  • masturbácia pomocou sexuálnych hračiek (masturbácia s vibrátorom) alebo inými prostriedkami.

Muži v procese masturbácie stimulujú penis, semenníky pomocou rúk alebo používajú predmety a sexuálne hračky, ktoré imitujú tvar ženskej vagíny. V prípade ženskej masturbácie hovoríme o nasledujúcich typoch:

  • masturbácia bez prieniku (masturbácia klitorisu, pyskov ohanbia, erotogénnych zón na tele);
  • masturbácia s penetráciou (zavedenie sexuálnych hračiek do vagíny a napodobňovanie trenia).

Muži aj ženy používajú rôzne spôsoby masturbácie: trenie a tlaku na pohlavné orgány, stimulácia prúdom vody, či zmeny teploty (kontrastná sprcha). Počas masturbácie možno použiť nielen špeciálne vyrobené sexuálne hračky, ale aj predmety falického tvaru (pre ženy) alebo duté predmety (pre mužov): domáce spotrebiče (vysávač) či ovocie.

Riziká a prínos masturbácie

Prínos masturbácie je schopnosť zmierniť sexuálne napätie. Orgazmus priaznivo pôsobí na nervový a kardiovaskulárny systém, zlepšuje spánok.

Pri dlhšej sexuálnej pauze (napríklad kvôli absencii stáleho sexuálneho partnera) masturbácia umožňuje udržiavať libido. Masturbácia môže byť použitá ako metóda psychoterapie sexuálnych porúch na riešenie problémov so vzrušením alebo orgazmom u mužov a žien. Sebauspokojenie taktiež prispieva k prevencii prekrvenia panvových orgánov u mužov.

Potreba sexuálneho potešenia je individuálna a závisí od typu sexuálnej konštitúcie. Ľudia so silnou sexuálnou konštitúciou potrebujú sexuálne uvoľnenie niekoľkokrát denne, pre ľudí so slabou sexuálnou konštitúciou môže byť normou jeden pohlavný styk za mesiac. Masturbácia pomáha udržiavať rovnováhu vo dvojici, ak majú muž a žena inú sexuálnu konštitúciu.

Masturbácia môže pomôcť páru aj počas tehotenstva. Muž môže uvoľniť sexuálne napätie masturbáciou, ak má jeho tehotná partnerka zdravotné kontraindikácie týkajúce sa sexu, ako aj v prvých dvoch mesiacoch po pôrode, keď sa ženám neodporúča vaginálny sex, kým sa úplne neobnoví pohlavný trakt. Tehotné ženy môžu tiež masturbovať, ak nemajú žiadne kontraindikácie sexuálnej aktivity (hroziaci potrat), o čom je potrebné konzultovať s pôrodníkom-gynekológom sledujúcim tehotenstvo.

V niektorých prípadoch môže byť masturbácia škodlivá. Medzi možné negatívne účinky masturbácie patria:

Pre diagnostiku erektilnej dysfunkcie u mužov môže urológ predpísať dopplerografiu penisu. Psychosexuálne poruchy po masturbácii sa môžu vyskytnúť u mužov aj žien. Návyk sebauspokojovania vedie k tomu, že pri pohlavnom styku s partnerom dochádza k problémom so vzrušením (u mužov) alebo nie je možné dosiahnuť orgazmus pri styku (u mužov a žien).

Ako správne masturbovať

Masturbácia je bežnou súčasťou sexuálneho života mužov a žien, ale aby bol proces sebauspokojovania bezpečný, je potrebné dodržiavať pravidlá zdravej masturbácie. Pred masturbáciou by ste mali dbať predovšetkým na hygienu rúk.

Z medicínskeho hľadiska je dôležité venovať pozornosť pravidlám používania doplnkových masturbačných predmetov. Bezpečné sexuálne hračky by mali byť:

  • certifikované (materiály používané na výrobu sexuálnych hračiek musia prejsť kontrolou kvality a musia byť hypoalergénne);
  • individuálne, osobné (nie je vhodné zdieľať sexuálne hračky);
  • neustále čistené (pranie, umývania, dezinfekcia).

Pri masturbácii sa neodporúča používať improvizované prostriedky, pretože môže dôjsť k poraneniu slizníc pohlavných orgánov. Masturbácia vankúšom či zubnou kefkou nie je hygienická. Pri používaní domácich predmetov falického tvaru sa odporúča nasadiť na ne kondóm. Pri použití zeleniny a ovocia na stimuláciu môžete sliznice veľmi podráždiť ovocnými kyselinami.

Na udržanie sexuálneho zdravia by masturbácia nemala pravidelne nahrádzať pohlavný styk s partnerom. Neexistuje však pravidlo, ako často môžete masturbovať.

Aj v spoločnosti je potrebné dodržiavať pravidlá sexuálneho správania. Nemôžete masturbovať na verejnom mieste a špehovať masturbáciu bez súhlasu iných ľudí.

Masturbácia očami sexuológa

Z hľadiska sexuológie je sex u ľudí, na rozdiel od zvierat, spolu s reprodukčnou funkciou nevyhnutný aj pre komunikáciu s partnerom a potešenie. Masturbácia je prirodzený proces, ktorý vám umožňuje realizovať tretiu funkciu sexu – dosiahnuť orgazmus.

Masturbácia môže byť aj príznakom sexuálnej choroby. Ak pri častej masturbácie dochádza k porušovaniu sexuálnej túžby, erektilnej dysfunkcii, anorgazmii (nedostatok orgazmu), mali by ste sa obrátiť na sexuológa. Konzultácia a vyšetrenie sexuológa odhalí príčinu porušení a vráti vám zdravý sexuálny život. Na liečbu sexuálnych porúch sa spravidla používajú metódy psychoterapie. Ak budú zistené choroby, ktoré môžu spôsobovať sexuálnu dysfunkciu, ženám sa odporúča liečba u gynekológa a mužom liečba u urológa (ktorý predpisuje ďalšie vyšetrenia, napríklad ultrazvuk semenníkov).

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Pravidlá mužskej a ženskej masturbácie bez poškodenia zdravia - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je masturbácia škodlivá pre tehotné ženy?

Rovnako ako tradičný sex, ani masturbácia nie je škodlivá pre tehotné ženy pri normálnom tehotenstve. Tehotným ženám sa však odporúča, aby si individuálne overili u svojho ošetrujúceho pôrodníka-gynekológa, či nie je kontraindikovaný pohlavný styk. Je tiež dôležité dodržiavať hygienické pravidlá masturbácie, aby nedošlo k infikovaniu genitálneho traktu.

2. Je v poriadku masturbovať v dospelom veku?

Masturbácia v dospelosti je normálna. Masturbácia môže byť alternatívnym spôsobom uvoľnenia sexuálneho napätia v obdobiach, keď nie je možný sex s pravidelným partnerom: na služobných cestách, v období po pôrode alebo počas choroby.

3. Môže masturbácia ublížiť?

V niektorých prípadoch môže masturbácia poškodiť fyzické aj psychosexuálne zdravie. Aby bola masturbácia z fyziologického hľadiska v procese sebauspokojovania bezpečná, je potrebné dodržiavať hygienické pravidlá (umývať si ruky mydlom a umývať sexuálne hračky) a nepoužívať pri masturbácii improvizované prostriedky. Pre psychosexuálne zdravie je dôležité, aby pravidelná masturbácia nenahrádzala sex s partnerom.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 6 hodnotení
Pravidlá mužskej a ženskej masturbácie bez poškodenia zdravia
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Júlia pred rokom
Dobrý deň, môže, prosím, masturbácia ublížiť tehotným ženám?
Odpovedať
Dobrý deň, masturbácia je pre tehotné ženy bezpečná. Mali by ste však dodržiavať hygienické pravidlá opísané v článku, aby sa zabránilo vniknutiu infekcie do genitálneho traktu.
Anny pred rokom
Dobrý deň, či je masturbácia dobrá pre fyzické zdravie? Čo ovplyvňuje masturbácia?
Odpovedať
Dobré deň, masturbácia vám umožňuje udržiavať libido pri dlhšej absencie sexu a tiež pomáha predchádzať preťaženiu panvových orgánov u mužov. Okrem toho môže byť masturbácia použitá ako terapia sexuálnych porúch na riešenie problémov s orgazmom a vzrušením.
Valéria pred rokom
Ako správne masturbovať a aké pravidlá treba dodržiavať, aby sa nepoškodilo zdravie?
Odpovedať
Dobré deň, existujú rôzne druhy masturbácie: tlak a trenie pohlavných orgánov, ako aj ich stimulácia pomocou sprchy, prúdu vody. Môžete tiež použiť špeciálne hračky. Pred masturbáciou by ste si však určite mali umyť ruky.
Marína pred rokom
Dobrý večer. Môže tínedžerská masturbácia negatívne ovplyvniť pubertu? Čím je masturbácia užitočná?
Odpovedať
Dobrý večer, nie, masturbácia nemôže negatívne ovplyvniť pubertu. Pri masturbácii je nevyhnutné dodržiavať hygienické pravidlá, aby sa zabránilo infekcii. Masturbácia je užitočná na uvoľnenie sexuálneho napätia, pretože orgazmus má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny a nervový systém a tiež zlepšuje spánok.
Vladlen pred rokom
Dobrý deň, ako často môžu muži masturbovať? Existujú nejaké obmedzenia?
Odpovedať
Dobrý deň. Potreba masturbácie závisí od sexuálnej konštitúcie človeka. Pri vysokom libide môže byť masturbácia potrebná niekoľkokrát denne a pri nízkom libide raz alebo dvakrát za mesiac. Všetko je individuálne.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.