Logo
0800200000
Čítať 7 minút

10 príčin erektilnej dysfunkcie

10 príčin erektilnej dysfunkcie
Čítať 7 minút | Vytvorené: 6 marec 2024 | aktualizované: 6 marec 2024 | 241 241
1

Čo je erektilná dysfunkcia?

Erektilná dysfunkcia je neschopnosť dosiahnuť a udržať erekciu dostatočnú pre dosiahnutie pohlavného styku. Ak máte príznaky erektilnej dysfunkcie, objednajte sa na konzultáciu k urológovi.

2

Ako spoznám, že mám erektilnú dysfunkciu?

Hlavnými príznakmi impotencie u mladých a zrelých mužov sú absencia erekcie a ťažkosti s jej udržiavaním, ktoré sa pozorujú pravidelne alebo z času na čas. Príznaky erektilnej dysfunkcie:

  • erektilná nestabilita (nedosiahnutá pred každým pohlavným stykom);
  • potreba použiť silnú stimuláciu na udržanie erekcie;
  • schopnosť dosiahnuť erekciu pred sexom, ale neschopnosť udržať ju až do ukončenia pohlavného styku (napríklad erektilná dysfunkcia spôsobená varikokélou);
  • znížené libido (sexuálna túžba).

Nesystematické problémy s erekciou spôsobené stresom, prepracovaním, užívaním liekov či pitím alkoholu nie sú vždy dôvodom na obavy a návštevu lekára. Ak nedostatok erekcie negatívne ovplyvňuje sebavedomie, psycho-emocionálny stav a znižuje kvalitu sexuálneho života, je potrebné vykonať diagnostiku. Po potvrdení diagnózy lekár predpíše liečbu erektilnej dysfunkcie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Ako sa erektilná dysfunkcia líši od impotencie?

Impotencia je synonymom pre erektilnú dysfunkciu. Pri opise ochorenia a sprievodných symptómov možno použiť oba termíny. V niektorých terminológiách sa úplná absencia erekcie nazýva impotencia a čiastočná absencia sa nazýva erektilná dysfunkcia.

4

Prečo vznikajú problémy s mužskou potenciou?

Problémy s mužskou potenciou vznikajú v dôsledku nedostatočného naplnenia penisu krvou. Bežné príčiny erektilnej dysfunkcie:

  • ochorenia kardiovaskulárneho systému;
  • obezita;
  • cukrovka;
  • Parkinsonova choroba;
  • Peyronieho choroba;
  • roztrúsená skleróza;
  • ochorenia prostaty;
  • epilepsia;
  • ochorenie obličiek;
  • endokrinné ochorenia (napríklad hypertyreóza alebo hypotyreóza);
  • hormonálna nerovnováha (napríklad nízky testosterón);
  • depresia, zvýšená úzkosť a strach zo zlyhania počas sexu;
  • poruchy spánku;
  • poranenia panvových kostí, penisu, prostaty, močového mechúra, mozgu alebo miechy;
  • liečenie ožiarením;
  • predchádzajúce operácie na genitáliách;
  • starnutie organizmu.

Neuspokojivá erekcia môže byť vedľajším účinkom zlozvykov alebo užívania liekov. Výsledkom vystavenia množstvu nepriaznivých faktorov je neschopnosť pohlavného styku.

5

1. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku aterosklerózy

Zvýšené hladiny cholesterolu v krvi môžu vyvolať rozvoj aterosklerózy, pri ktorej sa v cievach objavujú plaky, ktoré bránia normálnemu prekrveniu penisu. Rizikové faktory pre rozvoj aterosklerózy:

  • fajčenie a užívanie alkoholu;
  • vysoký krvný tlak;
  • cukrovka;
  • nadváha;
  • nízka úroveň fyzickej aktivity.

Lipidové profily sa používajú na hodnotenie koncentrácie cholesterolu v krvi. Liečba založená na diagnostických údajoch je predpísaná po konzultácii s terapeutom alebo kardiológom.

6

2. pričína. Erektilná dysfunkcia pri kardiovaskulárnych ochoreniach

Erektilná dysfunkcia (najmä ranná dysfunkcia) môže byť jedným z prejavov alebo následkov kardiovaskulárnych ochorení. Pri vysokom krvnom tlaku vznikajú cievne kŕče, ktoré narúšajú prirodzený mechanizmus erekcie (uvoľnenie ciev, prekrvenie tkanív, stláčanie tenkých žíl, blokovanie odtoku krvi a napätie penisu). Rizikovým faktorom pre vznik funkčných porúch penisu je nielen hypertenzia, ale aj užívanie liekov na vysoký krvný tlak.

Priemer ciev penisu je menší ako priemer periférnych tepien, ako aj ciev srdca a mozgu, takže problémy s erekciou môžu naznačovať na zvýšené riziko mŕtvice, srdcového infarktu alebo ischemickej choroby srdca v budúcnosti. V počiatočnom štádiu vývoja kardiovaskulárnych ochorení môžu absentovať aj iné príznaky ako slabá erekcia.

7

3. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku stagnácie moču, zlyhania obličiek alebo pečene

Zlyhanie obličiek a pečene a stagnácia moču sú sprevádzané hromadením odpadových látok v krvi. Vysoká koncentrácia toxínov spôsobuje zmeny hormonálnych hladín (pokles koncentrácie estradiolu a testosterónu v krvi) a má tiež negatívny vplyv na kavernózne tkanivo drieku penisu. Medzi negatívne faktory patrí aj užívanie diuretík alebo liekov, ktoré normalizujú krvný tlak, čo môže zhoršiť erektilnú dysfunkciu.

Riziko erektilnej dysfunkcie pri zlyhaní obličiek sa zvyšuje v prítomnosti sprievodných ochorení, ako je hypertenzia, ischémia alebo cukrovka. Jedným z dôsledkov zlyhania pečene sú hormonálne poruchy, najmä zníženie koncentrácie testosterónu v krvi a v dôsledku toho problémy s erekciou.

8

4. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku porúch nervového systému

Rozvoj neurogénnej erektilnej dysfunkcie možno vysvetliť poškodením nervov penisu (napríklad v dôsledku traumy, nádorov alebo predchádzajúcej operácie prostaty). Problémy s erekciou môžu nastať pri znížení citlivosti pohlavných orgánov v dôsledku zovretia nervových koreňov v krížovej alebo driekovej chrbtici.

Mužskú potenciu môže znížiť aj roztrúsená skleróza, mŕtvica, spinálna stenóza, epilepsia, Parkinsonova choroba a mnohopočetná systémová atrofia. Na vyliečenie neurogénnej impotencie je potrebné v prvom rade liečiť zistené neurologické ochorenia.

9

5. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku zápalových procesov v prostatickej žľaze

Zápalové procesy pri prostatitíde môžu viesť k poruchám kontrakcie a relaxácie hladkých svalov, ako aj k zhoršeniu prekrvenia tkanív penisu, čo znižuje schopnosť udržať erekciu. Zápal sa vyskytuje nielen v prostatickej žľaze, ale aj v močovej rúre, semenných vačkoch, miešku a semenníkoch.

Bolesť, močenie a poruchy krvného obehu, ktoré sa vyskytujú pri prostatitíde, môžu znížiť sexuálnu túžbu, frekvenciu pohlavného styku a viesť k erektilnej dysfunkcii. Príznaky môžu zahŕňať úzkosť, stres a depresiu. Počas exacerbácií prostatitídy môže byť erekcia silnejšia, ale neskôr, v dôsledku prítomnosti zápalu, sa erektilná dysfunkcia stáva výraznejšou.

10

6. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku zníženej produkcie testosterónu

Hormonálna nerovnováha vedie k zníženiu produkcie hormónu testosterónu a zvýšeniu hladiny estrogénu (ženský pohlavný hormón). Hormonálna nerovnováha spôsobuje slabú erekciu a znížené libido. Okrem toho sa pri nízkych koncentráciách testosterónu môže vyvinúť obezita, ktorá je ďalším rizikovým faktorom pre problémy s erekciou.

11

7. pričína. Erektilná dysfunkcia pri endokrinných ochoreniach

Hypogonadizmus (stav, pri ktorom žľazy neprodukujú dostatok testosterónu) negatívne ovplyvňuje libido a erektilnú funkciu. Ochorenia štítnej žľazy (najmä hypotyreóza) sú menej častými príčinami problémov s potenciou.

Erektilná dysfunkcia môže pri cukrovke progredovať. Aj mierne zvýšenie hladiny glukózy v krvi má deštruktívny účinok na cievy, ktoré sú zodpovedné za erektilnú funkciu penisu. Na liečbu impotencie spôsobenú zvýšením koncentrácie glukózy v krvi sa musíte poradiť s endokrinológom.

12

8. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku fajčenia a konzumácie alkoholu

Zložky cigaretového dymu a alkoholických nápojov (nikotín a alkohol) ničia srdce, cievy, spôsobujú cievne kŕče a poruchy prekrvenia, čo je jedna z príčin impotencie. Riziko problémov s erekciou stúpa úmerne s počtom denne vyfajčených cigariet a množstvom vypitého alkoholu. Pri pití alkoholu v malých dávkach sa zvyšuje hladina testosterónu, ale v priebehu niekoľkých dní hladina hormónu klesá, čo neumožňuje udržať normálnu erekciu.

13

9. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku stresu

Riziko vzniku psychogénnej erektilnej dysfunkcie sa zvyšuje so stresom, depresiou a úzkostnými poruchami. Ak sa erekcia zhorší v dôsledku únavy, emočného a psychického preťaženia, ktoré blokuje mechanizmy vzrušenia, je potrebná konzultácia s psychoterapeutom.

14

10. pričína. Erektilná dysfunkcia v dôsledku nepravidelného sexuálneho života

Pravdepodobnosť erektilnej dysfunkcie je nepriamo úmerná frekvencii pohlavného styku. Napríklad riziko problémov s erekciou pri každotýždennom sexe je nižšie ako pri pohlavnom styku raz za niekoľko mesiacov. Pri nesystematickom pohlavnom styku hladina testosterónu klesá a s obnovením pravidelnej sexuálnej aktivity stúpa.

15

Ako sa diagnostikuje erektilná dysfunkcia?

Urológ vykoná vyšetrenie, preštuduje anamnézu a v prípade potreby pošle pacienta na ultrazvukové vyšetrenie ciev penisu (dopplerografiu), konzultáciu s neurológom a ďalšími vysoko špecializovanými odborníkmi. Na objasnenie klinického obrazu je tiež potrebné odobrať moč a krvné testy. Pri diferenciálnej diagnostike erektilnej dysfunkcie je potrebné vylúčiť cukrovku, depresiu, hypertenziu, hypogonadizmus, onkológiu, epilepsiu a roztrúsenú sklerózu.

16

Metódy liečby erektilnej dysfunkcie

Liečba problémov s erekciou zahŕňa užívanie liekov, ktoré pomáhajú normalizovať krvný obeh v penise. Iné metódy liečby impotencie a erektilnej dysfunkcie:

  • hormonálne prostriedky;
  • psychoterapeutické sedenia;
  • vákuové zariadenia;
  • liečba sprievodných ochorení nervového, endokrinného a ​​kardiovaskulárneho systému;
  • zbavenie sa nadváhy;
  • komplexy fyzioterapie (pomáhajú obnoviť činnosť kavernózneho tkaniva);
  • udržiavanie vysokej úrovne fyzickej aktivity (napr. plávanie, bicyklovanie, skákanie, beh a rýchla chôdza).

Ak máte erektilnú dysfunkciu, musíte sa vzdať alkoholu, fajčenia a nekontrolovaného užívania liekov. Na prevenciu erektilnej dysfunkcie sa odporúča konzumovať potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov (napríklad ovocie, zelenina a obilniny).

17

Je možné úplne obnoviť potenciu?

Erektilná dysfunkcia sa dá liečiť. Nie je možné úplne obnoviť potenciu v každom klinickom prípade, ale kurzy liekov a fyzioterapeutické postupy sú účinnými metódami liečby erektilnej dysfunkcie.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

10 príčin erektilnej dysfunkcie - MUDr. Marek Kamenický
MUDr. Marek Kamenický
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
10 príčin erektilnej dysfunkcie
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Veronika pred 2 týždňami
Dobrý deň. Ako zistím, že muž berie tabletky na potenciu?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri užívaní tabliet sa penis naplní krvou a môže zostať vzpriamený aj po niekoľkých sexuálnych aktoch. Okrem toho, aktívne zložky tabliet na potenciu, ktoré blokujú rýchly tok krvi z penisu počas erektilnej dysfunkcie, môžu spôsobiť vedľajšie účinky (napríklad upchatý nos, dýchavičnosť alebo alergické reakcie).
Milan pred mesiacom
Dobrý deň. V akom veku začínajú mať muži problémy s potenciou?
Odpovedať
Dobrý deň. Pravdepodobnosť problémov s potenciou sa zvyšuje po 40. roku života a vrchol dosahuje medzi 50. a 70. rokom života. Hlavnými rizikovými faktormi erektilnej dysfunkcie súvisiacej s vekom sú sprievodné chronické ochorenia (napríklad hypertenzia alebo cukrovka).
Simona pred mesiacom
Dobrý deň. Ako sa zvyčajne správa muž, ak má problémy s potenciou?
Odpovedať
Dobrý deň. Muži môžu byť citliví na prejavy erektilnej dysfunkcie, ktorá sa prejavuje zníženým sebavedomím, úzkosťou, stresom, depresiou, podráždenosťou, konfliktmi, apatiou či zmenami nálad. Problémy s potenciou môžu viesť k psycho-emocionálnym poruchám a zníženiu kvality života.
Vanessa pred mesiacom
Dobrý deň. Vyskytuje sa erektilná dysfunkcia u žien?
Odpovedať
Dobrý deň. Erektilná dysfunkcia je ochorenie, ktoré možno diagnostikovať iba u mužov. U žien sa sexuálna dysfunkcia nenazýva erektilná, ale sexuálna. Medzi príznaky poruchy patrí bolesť pri sexe, nezáujem o pohlavný styk (nízke libido), vzrušenie alebo orgazmus. Diagnostiku a liečbu ženskej sexuálnej dysfunkcie vykonáva gynekológ, urológ alebo sexuálny terapeut.
Agata pred mesiacom
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, na akého lekára sa máme obrátiť, ak má môj manžel problém s erekciou?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak má váš manžel problémy s erekciou, mali by ste sa poradiť s urológom. Lekár vykoná diagnostiku, predpíše liečbu na zlepšenie erekcie a v prípade potreby odporučí konzultáciu s inými vysoko špecializovanými odborníkmi.
Adam pred mesiacom
Dobrý deň. Ako zariadiť rýchlu liečbu erektilnej dysfunkcie doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba erektilnej dysfunkcie doma zahŕňa vzdanie sa zlozvykov, normalizáciu hmotnosti, zintenzívnenie fyzickej aktivity, odstránenie porúch spánku a zlepšenie stravy. Domáce metódy liečby erektilnej dysfunkcie môžu doplniť (ale nie nahradiť) hlavný priebeh liečby. Rýchla liečba impotencie je nepravdepodobná, pretože ochorenie sa spravidla vyvíja dlhodobo pod vplyvom kombinácie nepriaznivých faktorov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.