Logo
0800200000

Typy, príznaky a liečba uretritídy u mužov a žien

Typy, príznaky a liečba uretritídy u mužov a žien
Čítať 7 minút | Vytvorené: 27 marec 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 13463 13463
Uretritída postihuje každoročne približne 150 miliónov ľudí po celom svete. Diagnostikou, liečbou a prevenciou uretritídy sa zaoberá urológ.

Čo je to uretritída?

Uretritída je ochorenie dolných močových ciest, ktoré spôsobuje opuch, podráždenie a zápal močovej trubice. Uretritída môže mať infekčný (spôsobený prienikom baktérií, vírusov alebo plesní do močovej trubice) alebo neinfekčný (spôsobený mechanickým poškodením močovej trubice) charakter.

Typy a príčiny vzniku uretritídy

Vo všeobecnosti je uretritída spôsobená bakteriálnou infekciou, ktorá infikuje močovú trubicu.

Typy a príčiny vzniku uretritídy

Plesňová uretritída

Kandidová uretritída je spôsobená šírením huby rodu Candida, ktorá spôsobuje múčnivku.

Bakteriálna uretritída

Podráždenie a opuch močovej trubice spôsobené chlamýdiami, trichomonádami, mykoplazmami, ureaplazmami

Vírusová uretritída

Je spôsobená adenovírusom, cytomegalovírusom, herpesvírusom alebo ľudským papilomavírusom.

Najčastejšie sa vyskytuje kvapavková uretritída spôsobená baktériou gonokok, ktorej inkubačná doba (čas od nákazy po objavenie sa prvých príznakov) je dva až päť dní. Zriedkavými príčinami vzniku uretritídy sú Haemophilus influenzae a meningokoky, ktoré sa prenášajú orálnym sexom so sekrétom z dýchacích ciest.

Príznaky uretritídy

Väčšina prípadov zápalu močovodu a močovej trubice je asymptomatická alebo má mierne príznaky.

Príznaky uretritídy

Príznaky uretritídy

Medzi možné príznaky vzniku uretritídy patrí:

  • pálenie a bolesť počas močenia;
  • svrbenie a nepríjemné pocity v močovej trubici;
  • časté a naliehavé nutkanie na močenie;
  • bolesť počas a po pohlavnom styku;
  • ťažkosti pri začatí močenia;
  • ťahavá bolesť v oblasti panvy.

Infekčnú uretritídu môže sprevádzať horúčka, zimnica, celková slabosť a únava. Ak sa objavia príznaky zápalu močovej trubice je potrebné vyhľadať urológa.

Uretritída u žien

Uretritídu u žien často sprevádza cervicitída (zápal krčka maternice), ktorá spôsobuje krvácanie po pohlavnom styku a medzi menštruáciami. Príznaky uretritídy u žien zahŕňajú:

Kandidová uretritída u žien sa prejavuje hustým bielym výtokom tvarohovitej konzistencie. Ženy so zápalom močovej trubice spôsobeným pohlavne prenosnou infekciou môžu mať silný žltý alebo zelený výtok s nepríjemným zápachom.

Neinfekčná uretritída u žien môže byť spôsobená používaním nevhodných prostriedkov intímnej hygieny (napr. obsahujúcimi alergény alebo neprirodzené zložky), nosením tesnej spodnej bielizne alebo úrazom močovej trubice. Počas klimaktéria vzniká uretritída v dôsledku nedostatku hormónu estrogénu, ktorý spôsobuje, že tkanivo močovej trubice a močového mechúra je tenšie, suchšie a zapálené.

Ak sa ochorenie nelieči, infekcia z močovej trubice sa môže rozšíriť od panvových orgánov. Medzi možné následky uretritídy u žien patrí:

  • zápal maternice (endometritída);
  • zápal pohlavných orgánov (vulvovaginitída);
  • zápal vajíčkovodov a vaječníkov (salpingooforitída);
  • infekcia vaginálnych žliaz (bartholinitída).

Uretritída u žien môže viesť aj k neplodnosti, pretože infekcia pohlavných orgánov môže spôsobiť zjazvenie alebo atrofiu. V prípade výskytu príznakov uretritídy je potrebné vyhľadať urológa, aby sa predišlo vzniku komplikácií.

Uretritída u mužov

Uretritídu u mužov sprevádza výtok z penisu, ktorého farba sa mení v závislosti od typu baktérií. Pri gonokokovej uretritíde je výtok silný, hnisavý, pri chlamýdiovej uretritíde je vodnatý a hlienovitý a pri adenovírusovej uretritíde zas riedky a sivastý. Medzi ďalšie príznaky uretritídy u mužov patrí:

  • zápal hlavičky penisu (balanitída) alebo predkožky (postitída);
  • bolestivá ejakulácia;
  • krv v ejakuláte alebo v moči;
  • pocit mravčenia a pálenia v penise;
  • zväčšené lymfatické uzliny v slabinách;
  • opuch a zdurenie penisu.

Nepríjemné pocity v močovej trubici u mužov môžu byť spôsobené aj pohlavnými chorobami, cystitídou, ochorením prostaty. V prípade svrbenia, pálenia alebo bolesti v penise je potrebné sa poradiť s urológom, aby stanovil diagnózu a zvolil spôsob liečby.

Akútna uretritída sa môže stať chronickou, ak sa nelieči správne alebo včas. Medzi ďalšie komplikácie uretritídy u mužov patrí:

  • zápal prostaty (prostatitída);
  • benígna hyperplázia prostaty;
  • striktúra (zúženie) močovej trubice;
  • zápal semenníkov a prídavných orgánov (epididymoorchitída);
  • rozšírenie infekcie do močového mechúra alebo obličiek;
  • sexuálna dysfunkcia alebo neplodnosť.

V zriedkavých prípadoch môže kvapavková uretritída viesť k nahromadeniu hnisu (abscesu) v okolí močovej trubice. Absces spôsobuje vyklenutie steny močovej trubice a zvyšuje riziko rozpadu kože a vzniku abnormálneho otvoru (uretrálnej fistuly).

Uretritída u detí a dospievajúcich

U detí sa rozvoj uretritídy spája s bakteriálnymi infekciami, dysfunkčným eliminačným syndrómom (patológia charakterizovaná inkontinenciou stolice a moču) a imunologickými stavmi (napr. Reiterov syndróm). Chemickú uretritídu zvyčajne spôsobuje mydlo alebo sprchový gél (v dôsledku podráždenia sliznice močovej trubice).

Zápal močovej trubice spôsobuje pálenie a pichanie pri močení, bolesť v miešku a v dolnej časti chrbta, ako aj hematúriu (prímes krvi v moči). Zápal močovej trubice u detí sa zvyčajne lieči steroidmi, ktoré sa môžu užívať perorálne alebo aplikovať do močovej trubice instiláciou (cez močový katéter).

Nešpecifická uretritída

Nešpecifická uretritída je zápal močovej trubice spôsobený inou infekciou ako napríklad kvapavkou alebo chlamýdiami. Nešpecifickú uretritídu môžu spôsobiť baktérie, vírusy alebo plesne, prípadne mechanické podráždenie močovej trubice alebo nadmerný tlak na penis.

Chronická uretritída

Chronická uretritída je diagnostikovaná v prípade, že sa ju nepodarilo vyliečiť v priebehu aspoň šiestich týždňov. Charakterizujú ju obdobia exacerbácie (príznaky sú závažné) a remisie (opuch a podráždenie vonkajších genitálií zostávajú, bolesť pri močení môže absentovať).

Ako sa lieči uretritída u mužov a žien?

Pred liečbou uretritídy u žien a mužov sa urológ oboznámi s pacientovou anamnézou a analyzuje jeho ťažkosti. Diagnostika zápalu močovej trubice zahŕňa:

  • vyšetrenie vonkajších genitálií na opuch, začervenanie alebo podráždenie;
  • všeobecné vyšetrenie moču;
  • výter z uretry (u mužov) a výter z pošvy (u žien) na prítomnosť pohlavne prenosných infekcií.

Liečba uretritídy sa volí podľa typu infekcie a môže zahŕňať užívanie antibakteriálnych, antivírusových alebo antimykotických liekov. Na liečbu uretritídy u mužov sa môžu predpísať aj lieky proti bolesti. Aby sa predišlo opätovnému nakazeniu seba aj partnera je potrebné sa zdržať pohlavného styku až do úplného vyliečenia ochorenia.

Prevencia uretritídy

Zápalu močovej trubice možno predchádzať používaním kondómov počas pohlavného styku s novými partnermi. Prevencia zápalov močovej trubice zahŕňa:

  • pravidelné testovanie na pohlavne prenosné choroby (frekvenciu určuje urológ u mužov a gynekológ u žien);
  • vyhýbanie sa používaniu prostriedkov na intímnu hygienu s agresívnymi chemickými zložkami;
  • obmedzenie tlaku na močovú trubicu (napr. bicyklovanie).

Je dôležité sa vyhnúť aj intenzívnemu treniu počas pohlavného styku a masturbácie, aby sa predišlo poškodeniu sliznice a zápalu močovej trubice. Včasná liečba iných ochorení močovo-pohlavných orgánov (napr. cystitídy) pomôže minimalizovať riziko vzniku zápalu močovej trubice.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Typy, príznaky a liečba uretritídy u mužov a žien - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako zmierniť pálenie močovej trubice?

Urológ môže pomôcť zmierniť pálenie močovej trubice po určení príčiny bežným vyšetrením a vyšetrením moču. Na liečbu pálenia a zmiernenie zápalu močovej trubice môžu byť predpísané protizápalové a antibakteriálne lieky.

2. Čo je to močová trubica?

Močová trubica je dutá trubica, ktorá začína od močového mechúra a končí pri vonkajšom otvore močovej rúry. Funkciou močovej trubice je vylučovanie moču a ejakulátu u mužov.

3. Ako odlíšiť zápal močového mechúra od uretritídy?

Urológ môže odlíšiť cystitídu alebo uretritídu po oboznámení sa s pacientovou anamnézou, analýze príznakov a laboratórnych testoch. Vzhľadom na podobné príznaky (bolestivé a časté močenie, pálenie v močovej trubici, výtok z pošvy alebo penisu, bolesť pri sexe) nie je možné samostatne rozlíšiť zápal močového mechúra od uretritídy.

4. Ako sa prenáša uretritída?

Uretritída sa prenáša počas nechráneného vaginálneho, análneho alebo orálneho pohlavného styku v prípade, že je príčinou sexuálna infekcia močovej trubice. Neinfekčné formy uretritídy nie sú nákazlivé a neprenášajú sa pri pohlavnom styku ani pri blízkom kontakte.

5. Ako liečiť uretritídu doma?

Uretritídu u mužov možno liečiť doma pomocou perorálnych antibiotík predpísaných lekárom. Liečba uretritídy u žien ľudovými prostriedkami nie je bezpečná a môže viesť ku komplikáciám (zápal močového mechúra, zápalové ochorenie panvy). Liečba uretritídy pomocou sódy bikarbóny je neúčinná, pretože na usmrtenie patogénnych baktérií je potrebné užívať lieky.

Hodnotenie článku:
0 s 5 na základe 0 hodnotenie
Typy, príznaky a liečba uretritídy u mužov a žien
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Ilona pred rokom
Dobrý deň, po sexe sa u mňa prejavilo časté močenie a bolesť pri močení. Môže sa po sexe objaviť uretritída?
Odpovedať
Dobrý deň, uretritída sa môže vyskytnúť po pohlavnom styku v prípade, že vás váš partner nakazil pohlavne prenosnou chorobou. Príznaky, ktoré popisujete, však môžu znamenať aj postkoitálnu cystitídu, t. j. zápal močového mechúra po sexe (v dôsledku poranenia močovej trubice, baktérií, vaginálnej mikroflóry).
Sofiia pred rokom
Dobrý deň, pred tromi týždňami mi pri bežnej kontrole diagnostikovali trichomoniázu. Na konci liečby sa objavili bolesti pri močení. Išla som k lekárovi a ukázalo sa, že ide o zápal močovej trubice. Ako sa lieči trichomonádová uretritída?
Odpovedať
Dobrý deň, keďže trichomonády sú patogénne baktérie, lekár vám na liečbu trichomonádovej uretritídy zvolí antibiotickú liečbu. Dĺžka liečby zvyčajne nepresahuje jeden - dva týždne.
Iveta pred rokom
Dobrý večer. Ktoré antibiotikum je najspoľahlivejšie pri liečbe uretritídy? Chcem sa vyliečiť za pár dní, ale nemôžem nájsť na internete liek, ktorý by pomohol. Vopred ďakujem.
Odpovedať
Dobrý večer, antibiotiká vyberá urológ po určení príčiny ochorenia a závažnosti zápalu. Samostatný výber liekov môže viesť k progresii patológie.
Anna pred rokom
Dobrý deň, dočítala som sa, že umývanie pošvy harmančekom pomôže zmierniť vaginálne svrbenie a zápal močovej trubice. Je to pravda? Môže harmanček pomôcť pri chlamýdiovej uretritíde?
Odpovedať
Dobrý deň, liečba uretritídy iba harmančekom je neúčinná. Pri chlamýdiovej uretritíde vám lekár predpíše antibakteriálne lieky. Lekár však môže dodatočne predpísať aj výplach s harmančekom alebo inými bylinkami na zmiernenie svrbenia a pálenia.
Pavol pred rokom
Dobrý deň, pred týždňom som začal mať nepríjemné pocity pri močení a bolesti pri ejakulácii. Bol som u urológa a on zistil, že ide o zápal močovej trubice. Aká je najúčinnejšia liečba uretritídy?
Odpovedať
Dobrý deň, účinnosť liekov závisí od formy (akútnej alebo chronickej) a pôvodcu (napr. gonokok, trichomonáda, ureaplazma) ochorenia, závažnosti zápalového procesu a prítomnosti komplikácií. Spôsob liečby vyberá urológ po určení príčiny ochorenia.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.