Logo
0800200000

Môže byť análny sex prospešný?

Môže byť análny sex prospešný?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 24 február 2020 | aktualizované: 25 máj 2023 | 78787 78787
Análny sex je pohlavný styk, ktorý sa vykonáva zasunutím penisu alebo sexuálnej hračky do konečníka.

Na rozdiel od vaginálneho a orálneho sexu si análny sex vyžaduje dôkladnú prípravu. 

Môžem mať análny sex?

Análny sex môže pomôcť spestriť váš intímny život. Sliznica konečníka je však tenšia ako vo vagíne, ľahšie sa traumatizuje a riziko poranenia a natrhnutia je oveľa vyššie ako pri vaginálnom sexe. Medzi kontraindikácie análneho sexu patria:

  • hemoroidy;
  • análne trhliny;
  • proktitída;
  • análna fistula;
  • trombóza hemoroidálneho uzla.

Novotvary v oblasti konečníka (kondylómy, papilómy, fimbrie) sa môžu počas análneho sexu traumatizovať. Ak máte v anamnéze proktologické ochorenia, mali by ste sa poradiť s proktológom, aby sa vylúčili akékoľvek kontraindikácie. 

Čo je potrebné urobiť pred análnym sexom?

Pred análnym sexom je potrebné si pripraviť análny otvor na penetráciu. Pred análnym sexom je potrebné:

  1. Očistiť oblasť konečníka. Oblasť konečníka by ste mali umyť teplou vodou a mydlom. Ak nemáte nutkanie na stolicu, klystír užiť nemusíte, pretože môže narušiť mikroflóru črevného traktu a zvýšiť náchylnosť na infekciu. Pred análnym sexom sa odporúča konečník vypláchnuť teplou vodou bez mydla, aby sa konečník očistil od zvyškov stolice.
  2. Použiť lubrikant. Konečník neprodukuje prirodzený lubrikant, ktorý by chránil sliznicu pred poškodením a infekciami, preto by sa mal používať lubrikant. Pri análnom sexe je vhodné použiť lubrikant na báze vody alebo silikónu.
  3. Pripraviť sa na penetráciu. Na uvoľnenie svalov zvierača a zabránenie bolestivým pocitom možno použiť špeciálne krúžky a dilatátory.
  4. Použiť kondóm. Pri análnom sexe existuje riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami a odporúča sa používať kondóm, aby sa zabránilo preniknutiu infekcií do konečníka.

Penetrácia by mala prebiehať plynulo, bez prudkých pohybov. Ak počas análneho sexu pociťujete bolesť, okamžite prestaňte. 

Môžem mať orgazmus pri análnom sexe?

Análny sex je nový a príjemný zážitok pre mužov aj ženy. Hoci konečník nie je biologicky určený na kopuláciu, pri análnom sexe je možné dosiahnuť orgazmus. Je potrebné pripraviť a uvoľniť zvierač masážnymi pohybmi a prienik by mal byť pomalý a plynulý.

Pri análnom sexe sa stimuluje zadný fornix pošvy, to znamená, že je možné dosiahnuť orgazmus, ktorý sa pri klasickej penetrácii dosahuje ťažko. Mali by ste si tiež vybrať pohodlné polohy, v ktorých vám styk nebude spôsobovať diskomfort. Najvhodnejšie polohy na análny sex sú v sede na vrchu a v ľahu na boku, pretože umožňujú kontrolovať hĺbku prieniku penisu.

Je potrebné pri análnom sexe používať kondóm? 

Pri análnom sexe je na ochranu pred pohlavne prenosnými infekciami potrebné používať kondóm. Výkaly v konečníku môžu spôsobiť zápal močových ciest, ktorého pôvodcom je E. coli. Kondóm obsahuje lubrikant, ktorý chráni sliznicu konečníka pred poškodením, preto sa odporúča análny sex vykonávať s použitím bariérovej antikoncepcie. 

Dá sa pri análnom sexe nakaziť pohlavne prenosnou chorobou?

Riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami pri nechránenom análnom sexe zvyšuje vysoká pravdepodobnosť mikrotraumy tkanív vo vnútri konečníka, ktorá uľahčuje vniknutie patogénov. Análny sex praktizovaný bez preventívnych opatrení môže viesť k poraneniu sliznice konečníka, čím sa výrazne zvyšuje riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami (PHL). Medzi infekcie, ktoré sa prenášajú análnym sexom patrí:

  • syfilis;
  • chlamýdie;
  • kvapavka;
  • mykoplazmóza;
  • herpes;
  • papilomavírusová infekcia;
  • hepatitída.

K pohlavne prenosným infekciám dochádza nielen prostredníctvom mikrotrhlín v sliznici konečníka, ale aj prostredníctvom telesných tekutín: krvi, semena a prirodzeného maziva pohlavných orgánov. Pravdepodobnosť nákazy vírusom HIV pri análnom sexe je oveľa vyššia ako pri vaginálnom alebo orálnom sexe.

Môžem mať análny sex bez kondómu?

Proktológovia neodporúčajú análny sex bez kondómu z dôvodu zvýšeného rizika nákazy pohlavne prenosnými chorobami. Pri análnom sexe je potrebné používať kondóm, a to aj so stálym sexuálnym partnerom, pretože do mikrotrhlín v sliznici konečníka môžu preniknúť baktérie z výkalov a spôsobiť zápal. Kondóm by ste mali meniť aj pri každom prechode z análneho na vaginálny sex, pretože hrozí preniknutie patogénnych baktérií z konečníka do pohlavných orgánov.

Koľkokrát za mesiac môžem mať análny sex?

Análny sex môžete mať približne dva - trikrát mesačne. Ak sa do konečníka preniká častejšie, jeho steny sa porania a natiahnu, čo môže viesť k análnym trhlinám, trhlinám konečníka a inkontinencii stolice. 

Análny sex pri hemoroidoch

Hemoroidy sú sprevádzané zápalom, rozšírením a krútením hemoroidálnych žíl, ktoré vytvárajú uzly okolo konečníka, ktoré môžu spôsobovať svrbenie, mierne krvácanie a bolesť. Análny sex s hemoroidmi sa neodporúča, pretože je ťažké zabrániť poškodeniu hemoroidov. Neopatrné alebo príliš rýchle pohyby môžu spôsobiť krvácanie, zvýšené svrbenie a bolesť. Pre zníženie rizika poškodenia hemoroidálnych uzlov a podráždenia sliznice konečníka je potrebné dodržiavať nasledujúce pravidlá:

  • začnite pomaly. Netreba sa ponáhľať. Prienik by mal byť plynulý a opatrný;
  • používajte dostatočné množstvo lubrikantu na báze vody. Je lepšie vybrať si lubrikanty určené špeciálne na análny sex: s anestetickými (znecitlivujúcimi), antibakteriálnymi a regeneračnými zložkami;
  • venujte pozornosť pocitu počas análneho sexu. Ak sa objaví bolesť, okamžite styk prerušte.

Análny sex nespôsobuje hemoroidy, ale pri rizikových faktoroch (sedavý spôsob života, sedavé zamestnanie, častá zápcha, fajčenie, nadváha, tehotenstvo a pôrod) je ich výskyt pravdepodobnejší. Ak po análnom sexe pociťujete bolesť v konečníku, mali by ste sa poradiť s proktológom, aby sa vylúčil zápal hemoroidov.

Riziká análneho sexu pri rektálnej fistule

Análny sex je spojený so zvýšeným rizikom vzniku rektálnej fistuly (patologický kanál, ktorý vzniká v mäkkom tkanive perianálnej oblasti). Fistula je spôsobená hnisavým zápalom tkanív konečníka a análneho otvoru. Infekcia sa dostáva do kanála análnej žľazy cez kožnú léziu konečníka alebo mikrotrhlinu v sliznici konečníka, čo spôsobuje zápal tukového tkaniva v okolí konečníka. Choré tkanivo sa postupne zapáli a kolabuje, čo spôsobí prasknutie fistuly.

Keďže stolica obsahuje veľké množstvo baktérií, prítomnosť fistuly predstavuje riziko infekcie vnútorných orgánov a tkanív. Rektálna fistula je zriedkavou, no nie vylúčenou komplikáciou análneho sexu, preto je potrebné prijať preventívne opatrenia. 

Je análny sex nebezpečný?

Po správnej príprave a prijatí preventívnych opatrení nie je análny sex škodlivý. Pohlavný styk cez análny otvor môže byť nebezpečný z dôvodu prudkých ťahov alebo hlbokého prieniku penisu, ak svaly zvierača nie sú dostatočne uvoľnené.

Možné následky análneho sexu

Možné následky análneho sexu

Medzi možné negatívne dôsledky análneho sexu patria:

  • análne trhliny;
  • inkontinencia stolice;
  • kolpitída;
  • paraproktitída;
  • hemoroidy;
  • trhliny a praskliny v konečníku.

Pri análnom sexe existuje aj riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami. Pri častom análnom sexe sa odporúča absolvovať vyšetrenie u proktológa aspoň raz ročne . 

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Môže byť análny sex prospešný? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem mať análny sex po cisárskom reze?

Po cisárskom reze sa neodporúča mať vaginálny a análny sex v priebehu jedného mesiaca, aby sa vaše telo stihlo zotaviť. Análny sex vytvára dodatočný tlak na oblasť maternice, čo môže spôsobiť bolesť a diskomfort.

2. Môžem mať análny sex po kauterizácii erózie?

Neexistuje žiadna absolútna kontraindikácia pre análny sex po kauterizácii erózie, ale je potrebné dodržiavať všetky bezpečnostné opatrenia (používať kondóm, aby sa predišlo infekcii, a vyhýbať sa prudkým pohybom počas pohlavného styku, aby nedošlo ku krvácaniu maternice, ktorá je blízko konečníka).

3. Môžem mať análny sex po potrate?

Po potrate by ste nemali mať análny sex, pretože existuje riziko vzniku infekcie panvových orgánov. Pri análnom sexe sa do pohlavných orgánov dostáva krv, ktorá môže spôsobiť krvácanie a traumatizovať maternicu po potrate. Po lekárskom potrate by ste sa tiež mali niekoľko týždňov zdržať análneho sexu, aby ste príliš netlačili na maternicu.

4. Môže sa vazelína používať pri análnom sexe?

Vazelína sa pri análnom sexe neodporúča používať, pretože sa ťažko zmýva zo sliznice a neposkytuje dostatočné kĺzanie. Vazelína môže tiež znehodnotiť kondóm, preto je lepšie používať lubrikanty na báze vody alebo silikónu.

5. Môžem mať análny sex pri cystitíde?

Urológovia neodporúčajú análny sex pri zhoršení zápalu močového mechúra. Patogénne baktérie (mykoplazmy a ureaplazmy) sa môžu dostať do konečníka a spôsobiť zápal. Pri sexe so zápalom močového mechúra je tiež nevyhnutné používať kondóm, aby ste sa vyhli riziku nakazenia partnera.

6. Je možné mať análny sex pri proktologických ochoreniach?

V prípade proktologických ochorení (napríklad hemoroidov, análnych trhlín, proktitídy, análnych fistúl) je potrebné sa оhľadom análného sexu poradiť s proktológom. Análny sexuálny kontakt zvyšuje riziko poškodenia novotvarov (hemoroidov, strapcov, bradavíc a papilómov) v okolí konečníka a v jeho blízkosti. Taktiež vám lekár môže odporučiť zdržať sa pohlavného styku až do konca liečby.

7. Dá sa nakaziť HPV pri análnom sexe?

Ľudský papilomavírus sa prenáša vaginálnym, orálnym a análnym sexom. Predísť infekcii HPV je možné používaním mechanickej antikoncepcie. Kontaktu s pokožkou sa treba vyhýbať aj vtedy, ak sa okolo a blízko konečníka nachádzajú výrastky (kondylómy, papilómy alebo bradavice).

8. Môžem mať análny sex po vaginoplastike?

Zotavenie po vaginoplastike trvá od niekoľkých týždňov až do niekoľkých mesiacov a to v závislosti od typu a rozsahu operácie. Kým sa vagína úplne nezahojí, neodporúča sa mať sex (vaginálny ani análny), dvíhať ťažké závažia, používať tampóny. Chirurg po operácií určuje dĺžku abstinencie od pohlavného styku.

9. Môžem mať análny sex po prenose embrya?

Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že vaginálny alebo análny styk môže uškodiť nastávajúcej matke alebo plodu. Pri bolestiach počas análneho sexu sa však žena musí informovať u svojho gynekológa o obmedzeniach a dĺžke trvanie, pretože potraty, predčasné pôrody, umelé prerušenia tehotenstva alebo iné gynekologické ochorenia vo vašej anamnéze môžu ovplyvniť možnosť análneho styku.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Môže byť análny sex prospešný?
Lekár oddelenia proktológie.
Môže byť análny sex prospešný?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Lubomira pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Musím pred análnym sexom užiť klystír?
Odpovedať
Dobrý deň. Klystír pred análnym sexom nie je potrebný. Ak nemáte nutkanie na stolicu, konečník neobsahuje výkaly, postačí bežné umytie konečníka teplou vodou a mydlom.
Miroslava pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem mať análny sex každý deň?
Odpovedať
Dobrý deň. Vykonávanie análneho sexu každý deň môže byť nebezpečné, pretože deformuje steny zvierača a zvyšuje riziko inkontinencie stolice. Častý análny sex tiež zvyšuje riziko poranení a trhlín konečníka, čo môže viesť k vzniku proktologických ochorení (hemoroidy, proktitída).
Lilya pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, chcela by som vedieť, či môžem mať análny sex počas menštruácie.
Odpovedať
Dobrý deň, análny sex počas menštruácie nie je kontraindikovaný. Dodržujte však správne hygienické návyky a počas pohlavného styku používajte lubrikant a kondóm.
Zuzka pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Ako mať análny sex bez bolesti?
Odpovedať
Dobrý deň. Aby ste sa vyhli bolestivým pocitom pri análnom sexe, je potrebné vopred pripraviť konečník (pomocou dilatátorov a análnych krúžkov). Mali by ste tiež používať lubrikant na vodnej báze a penis zavádzať postupne a vyhýbať sa prudkým pohybom. Počas análneho styku sa neodporúča používať lidokaín alebo iné anestetiká. Ak sa počas análnej penetrácie vyskytne silná bolesť, mali by ste styk prerušiť.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Dnes ráno som mal svoj prvý análny sex. Všetko prebehlo v poriadku - nepocítil som žiadnu bolesť, ale po análnom sexe stále pociťujem nepríjemný pocit v konečníku. Je to normálne?
Odpovedať
Dobrý deň, nepohodlie po análnom styku môže pretrvávať niekoľko hodín, čo sa považuje za normálne. Avšak, ak bolesť a krvácanie z konečníka pretrváva alebo ak nachádzate krv vo výkaloch, je potrebné poradiť sa s proktológom, aby sa vylúčilo poškodenie sliznice konečníka.
Gabriel pred rokom
Dobrý deň. Svojej priateľke som navrhol, aby sme skúsili análny sex. Ona však nesúhlasí a hovorí, že ho nechce vyskúšať kvôli možnej bolesti. Môže byť análny sex bolestivý? Ako sa dá odstrániť nepohodlie počas análneho pohlavného styku u žien?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, análny styk môže byť bolestivý. Na zníženie nepohodlia a bolesti je potrebné použiť lubrikant, ktorý zmäkčuje a zvlhčuje pokožky genitálnej sliznice.
Irina pred rokom
Dobrý deň, som v 30 týždni tehotenstva a lekár hovorí, že hrozí predčasný pôrod. Nestanovil mi však žiadne obmedzenia, ktoré by sa týkali pohlavného styku. Povedzte mi, je možné vyskúšať análny sex aj počas tehotenstva alebo je lepšie počkať?
Odpovedať
Dobrý deň, tehotenstvo nie je dôvodom k zabráneniu análnemu pohlavnému styku, avšak gynekológ môže stanoviť obmedzenia z dôvodu vzniku komplikácií počas tehotenstva. Preto je lepšie sa pred análnym sexom poradiť s gynekológom, ktorý vám vie povedať, či existuje riziko predčasného pôrodu vo vašom konkrétnom prípade a či by ste mali obmedziť análny sex.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, s manželom často experimentujeme v posteli, dokonca aj pri análnom sexe. Nedávno mi však zistili vnútorné hemoroidy, na ktoré sa teraz liečim. Poraďte mi, existujú nejaké obmedzenia pri análnom pohlavnom styku a môžu medzi nich patriť aj hemoroidy?
Odpovedať
Dobrý deň, problémom pri análnom pohlavnom styku sú zápalové procesy v análnom otvore a konečníku. Je potrebné zdržať sa análneho pohlavného styku ak sa liečite na vonkajšie, vnútorne alebo kombinované hemoroidmi, análne trhliny, fistuly a fimbrie, análne kondylómy, papilómy alebo bradavice. Ak máte jedno z daných ochorení, tak sa zvyšuje riziko vzniku symptómov, rozvoja a poškodenia novotvarov v konečníku, ak sa oddávate análnemu sexu.
Dáša pred rokom
Dobrý deň. Ak spermie môžu uniknúť z konečníka a dostať sa do vagíny, čo vedie k oplodneniu vajíčka, ako zabrániť týmto vedľajším účinkom počas análneho sexu? Môžu pomôcť konvenčné metódy antikoncepcie alebo pre análny sex je potrebné niečo iné?
Odpovedať
Dobrý deň, riziko otehotnenia pri análnom styku je menšie, ako pri vaginálnom. Medzi antikoncepciu, ktorá sa môže použiť pri análnom sexe, patria bariérová ​​antikoncepcia (kondómy), perorálne kontraceptíva alebo vnútromaternicové telieska. Ak chcete vybrať správnu metódu antikoncepcie, musíte sa poradiť s gynekológom.
Karina pred rokom
Dobrý večer, v akých prípadoch je potrebné použiť klystír pred análnym sexom? Žiaľ, zdroje na internete sú veľmi protichodné, ale chcela by som si to vyjasniť. S manželom sme sa rozhodli vyskúšať análny sex. Predtým sme nič také nemali a chceme, aby všetko prešlo hladko.
Odpovedať
Dobrý deň, pred použitím klystíru ako prípravy na pohlavný análny styk by ste sa mali poradiť s proktológom, pretože použitie nesprávneho klystíru môže spôsobiť problémy. Napríklad nesprávny výber alebo použitie klystíru môže zvýšiť riziko vzniku infekcie v dôsledku narušenia mikroflóry.
Anna pred rokom
Dobrý deň, veľmi sa bojím negatívnych dôsledkov análneho sexu, ale chcem ho vyskúšať, pretože všetci moji priatelia sú z neho nadšení. Povedzte mi, ako často sa po análnom sexe vyskytuje fekálna inkontinencia? Dá sa tomu nejako zabrániť?
Odpovedať
Dobrý deň, fekálna inkontinencia sa môže vyvinúť pri pravidelnom análnom pohlavnom styku a to v dôsledku zníženia tonusu análneho zvierača. Niektorí odborníci sa domnievajú, že jedným zo spôsobov, ako zabrániť fekálnej inkontinencii, je cvičenie svalov panvového dna. Pred cvičeniami sa odporúča konzultácia s proktológom, pretože u vás môžu existovať okolnosti, ktoré vylučujú dané tréningy.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, môj priateľ chce vyskúšať análny sex. Mne to neprekáža, ale neviem ako sa na neho mám pripraviť. Poraďte mi prosím či je pri análnom sexe potrebná nejaká diéta? Vďaka.
Odpovedať
Dobrý deň, diéta nie je povinnou súčasťou prípravy na análny styk. Ak však máte problémy s trávením a pravidelnosťou vyprázdňovania, mali by ste zmeniť svoj jedálniček. Do stravy môžete zaradiť strukoviny, zeleninu (mrkva, zelený hrášok), ovocie (jablká so šupkou, pomaranče, hrušky) a celozrnné výrobky. Odporúča sa tiež udržiavať správny pitný režim.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.