Logo
0800200000

Krv v stolici: príčiny, príznaky, diagnostika a liečba

Krv v stolici: príčiny, príznaky, diagnostika a liečba
Čítať 6 minút | Vytvorené: 24 december 2021 | aktualizované: 18 november 2022 | 161902 161902
Krv v stolici je príznakom ochorení gastrointestinálneho traktu. Krv v stolici sa nachádza v dôsledku poškodenia sliznice, žalúdka, tenkého alebo hrubého čreva.

Prečo sa vyskytuje krv v stolici

Príčinou krvi v stolici môžu byť kŕčové žily v konečníku, žalúdočné alebo dvanástnikové vredy a genitálne bradavice. Iné príčiny krvi v stolici sú:

  • hemoroidy (rozšírené rektálne žily);
  • análne trhliny;
  • proktitída (zápal sliznice konečníka);
  • angiodysplázia (cievna malformácia) čreva;
  • erozívna gastritída (zápal a poškodenie sliznice žalúdka);
  • zhubné nádory gastrointestinálneho traktu (GIT).

Krv v stolici a bolesti v podbrušku môžu byť spôsobené Crohnovou chorobou (chronický zápal hrubého čreva) a ulceróznou kolitídou (erozívne a ulceratívne postihnutie sliznice hrubého čreva). Krvácanie počas defekácie môže byť spôsobené poranením konečníka alebo análneho otvoru pri análnom pohlavnom styku.

Prítomnosť krvi v stolici môže byť spôsobená divertikulózou (vyklenutím steny) čreva a vypadnutím konečníka z análneho otvoru. Počas tehotenstva sa krv v stolici môže objaviť v dôsledku častej zápchy alebo poškodenia črevnej sliznice stolicou.

Dlhodobé a nekontrolované užívanie antibiotík môže tiež spôsobiť krvácanie pri defekácii. Antibiotiká narúšajú normálny stav črevnej mikroflóry, čo vedie k množeniu oportúnnych baktérií. Tieto baktérie produkujú toxíny a poškodzujú črevnú sliznicu, čo spôsobuje vznik červených žiliek v stolici. Na diagnostiku príčiny prítomnosti krvi v stolici u mužov a u žien je potrebná konzultácia s proktológom.

Krv v stolici

Krv v stolici

Ako vyzerá krv v stolici?

Typ a množstvo krvavého výtoku v stolici závisí od stupňa a charakteru poškodenia tráviaceho traktu. V závislosti od miesta patologického procesu v gastrointestinálnom trakte sa vyskytujú tieto farby krvi v stolici:

  • jasne červená krv v stolici — objavuje sa pri hemoroidoch a análnych trhlinách;
  • tmavofialová krv v stolici — objavuje sa pri črevnej divertikulóze;
  • čierna krv (meléna) — indikuje krvácanie do žalúdka, napr. z vredu.

Stolica s prímesou krvi, hlienu a hnisu je charakteristická pre nešpecifickú ulceróznu kolitídu. Krvavú stolicu spôsobujú aj črevné infekcie (šigelóza, escherichióza).

Krv v stolici bez prítomnosti bolesti

Jasnočervená krv v stolici bez prítomnosti bolesti pri defekácii sa môže vyskytnúť v dôsledku angiodysplázie. Krvácanie z konečníka pri deformite črevných ciev sa často vyskytuje po nadmernej fyzickej námahe. Dlhodobé krvácanie vedie k anémii, bledej pokožke, chronickej únave a slabosti.

Krv v stolici u dieťaťa

Červené žilky v stolici u dojčaťa sa objavujú preto, lebo bradavky dojčiacej matky sú popraskané: dieťa počas dojčenia prehĺta mlieko obsahujúce malé množstvo krvi matky. Prítomnosť krvi vo výkaloch dieťaťa môže zapríčiniť:

  • alergia na bielkoviny v kravskom mlieku;
  • zápcha.

Krv v stolici u novorodenca môže byť spôsobená infekčnými ochoreniami (šigelóza, amebióza, salmonelóza). Pri krvavom výtoku z análneho otvoru je potrebné vyhľadať proktológa.

Tmavočervená krv v stolici

Tmavočervená krv v stolici, ktorá sa objavuje vo forme kvapiek na konci defekácie, je spôsobená vnútornými hemoroidmi. Aj pri kŕčových žilách konečníka je vyprázdňovanie sprevádzané bolesťou, svrbením a pálením. Jasnočervená krv na toaletnom papieri sa môže objaviť v dôsledku análnych trhlín alebo kondylómov.

Skrytá krv v stolici

V počiatočných štádiách gastrointestinálneho ochorenia sa môže v stolici vyskytnúť malé množstvo krvi, ktoré nie je vizuálne badateľné. Vyšetrenie stolice na prítomnosť krvi môže odhaliť malé množstvo krvi a diagnostikovať základný gastrointestinálny problém v jeho počiatočnom štádiu. Indikácie na vyšetrenie stolice na prítomnosť krvi v stolici sú:

  • dlhotrvajúca bolesť brucha;
  • častá hnačka;
  • výrazný úbytok hmotnosti bez zjavnej príčiny.

Pri príprave na vyšetrenie stolice na prítomnosť krvi je potrebné dodržiavať tieto pravidlá: 2-3 dni pred vyšetrením stolice nejedzte mäso, neužívajte laxatíva ani nepoužívajte klystír. Na vyšetrenie je potrebné odobrať stolicu, tak aby sa do odobratej vzorky nedostal moč. Odobratú vzorku treba doručiť do laboratória najneskôr do troch hodín.

Pozitívny test na skrytú krv v stolici naznačuje prítomnosť gastrointestinálneho ochorenia, ktoré spôsobuje poškodenie črevnej sliznice (vred na dvanástniku, nešpecifická ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, zhubné alebo nezhubné nádory gastrointestinálneho traktu).

Krv v stolici pri gastritíde

Krv v stolici sa vyskytuje pri chronickej erozívnej gastritíde v dôsledku poškodenia žalúdočnej sliznice. Stolica pri gastritíde je zvyčajne čierna a môže ju sprevádzať aj zvracanie s prímesou krvi a bolesť v hornej časti brucha.

Liečba krvi v stolici ľudovými prostriedkami

Používanie ľudových prostriedkov na liečbu krvi v stolici môže viesť k zvýšenému krvácaniu a k progresii základnej patológie. Na určenie príčiny prítomnosti krvi v stolici a predpísanie liečby je potrebné vyhľadať proktológa.

Diagnostika krvi v stolici zahŕňa anamnézu, vonkajšie vyšetrenie análnej oblasti a vyšetrenie konečníka prstom. Príprava na vyšetrenie u proktológa:

  • deň pred vyšetrením vylúčte zo stravy potraviny, ktoré zvyšujú plynatosť (strukoviny, kapusta, čierny chlieb, sýtené nápoje), ako aj vyprážané a mastné jedlá;
  • 3-4 hodiny pred vyšetrením je potrebné si prečistiť črevá klystírom alebo preháňadlom;
  • bezprostredne pred návštevou proktológa sa osprchujte a oblečte si čistú spodnú bielizeň.

Pri vyšetrení čreva sa vykonáva aj rektoskopia a anoskopia (endoskopické vyšetrenie sliznice hrubého čreva). Liečba krvi v stolici závisí od príčiny krvavého výtoku z konečníka.

Pri črevných infekciách lekár predpíše antibakteriálne lieky. Hemoroidy a análne trhliny sa môžu liečiť liekmi proti bolesti alebo steroidmi (hormónmi); ak sú konzervatívne metódy liečenia neúčinné, môžu sa vykonať miniinvazívne zásahy, napr. odstránenie hemoroidu rádiovými vlnami. Ak sa v stolici vyskytuje krv z dôvodu zápchy, proktológ predpíše diétu, ktorá obsahuje potraviny s vysokým obsahom vlákniny (sušené slivky, jablká, citrusové plody, strukoviny).

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Krv v stolici: príčiny, príznaky, diagnostika a liečba - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo môže pripomínať krv v stolici?

Po konzumácii červenej repy, paradajok a paradajkovej šťavy sa môže stolica sfarbiť do červena a pripomínať krv v stolici. Zmena farby stolice sa môže objaviť do dvoch dní po konzumácii týchto potravín.

2. Je možné večer odobrať vzorku stolice na test na prítomnosť skrytej krvi?

Na zabezpečenie spoľahlivého výsledku vyšetrenia stolice na prítomnosť skrytej krvi sa musí odobrať čerstvá stolica. Stolicu je potrebné odniesť do laboratória najneskôr do troch hodín po jej odobratí.

3. Aké potraviny farbia stolicu na červeno?

Medzi potraviny, ktoré sfarbujú stolicu na červeno, patria: červená repa, brusnice, paradajky a paradajková omáčka, červené sladkosti alebo červená poleva.

4. Ako odlíšiť krv a červenú repu v stolici?

Po konzumácii červenej repy sa môže dva dni objavovať tmavočervená stolica, no bez prítomnosti ťažkostí (bolesť pri vyprázdňovaní, svrbenie a pálenie v análnej oblasti).

5. Ako liečiť stolicu s prímesou krvi bez prítomnosti bolesti?

Pri prítomnosti krvi v stolici proktológ určí príčinu krvácania a predpíše liečbu. Samoliečba môže viesť k masívnej strate krvi a vzniku komplikácií (anémia, strata vedomia).

6. Aké vyšetrenia treba urobiť na krv v stolici?

Pri krvi v stolici sa robí krvný test a analýza stolice, t.j. koprograma. Po obdržaní výsledkov môže lekár predpísať ďalšie vyšetrenia, ako je digitálne rektálne vyšetrenie, kolonoskopiu alebo anoskopiu.

7. Akého lekára mám kontaktovať pri krvi v stolici?

Keďže krv v stolici môže značiť nielen proktologické ochorenia, ale aj o ochorenia žalúdka a čriev, mali by ste navštíviť svojho všeobecného lekára. Po zhromaždení anamnézy vás lekár pošle k proktológovi alebo gastroenterológovi, aby zistil príčinu a predpísal liečbu.

8. V akých prípadoch, ak sa v stolici nachádza krv, je treba urýchlene vyhľadať lekársku pomoc?

Výskyt krvi v stolici môže naznačovať krvácanie z konečníka, ochorenia čriev, žalúdka alebo poranenia konečníka. Preto, ak si v stolici nájdete krv, a pociťujete príznaky, ako je svrbenie alebo bolesť v konečníku, silná bolesť brucha, zmena štruktúry stolice, by ste okamžite mali vyhľadať lekársku pomoc.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 8 hodnotení
Krv v stolici: príčiny, príznaky, diagnostika a liečba
Lekár oddelenia proktológie.
Krv v stolici: príčiny, príznaky, diagnostika a liečba
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Michal pred rokom
Dobrý deň, mám bolesti v konečníku pri vyprázdňovaní a taktiež mám v stolici krv. Môžu daný jav spôsobovať hemoroidy? Môžu byť hemoroidy zodpovedné za krv v stolici? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, pri vnútorných ako aj pri kombinovaných hemoroidoch sa môže objaviť krvácanie z hemoroidov, ktoré sa nachádzajú v dolnej časti čreva. Krv vo výkaloch je však typická nielen pre hemoroidy, ale aj pre iné proktologické a gastroenterologické ochorenia, preto pre správne stanovenie diagnózy je potrebná konzultácia s proktológom.
Gabriel pred rokom
Dobrý deň, ako sa lieči krvácanie z konečníka bez prítomnosti bolesti pri defekácii?
Odpovedať
Dobrý deň, liečba krvácania z konečníka závisí od príčiny krvácania. Na diagnostiku ochorenia, ktoré vyvolalo krvácanie z konečníka a na stanovenie liečby je potrebná konzultácia s proktológom.
Štefan pred rokom
Dobrý deň, pred týždňom som navštívil gastroenterológa a to kvôli tupej bolesti na ľavej strane brucha, falošnému nutkaniu na veľkú potrebu a celkovej slabosti. Lekár mi diagnostikoval ulceróznu kolitídu a predpísal liečbu. Ale neskôr som zistil, že sa v mojich výkaloch nachádza krv. Prečo sa pri ulceróznej kolitíde v stolici môže nachádzať krv? Mám navštíviť gastroenterológa alebo proktológa?
Odpovedať
Dobrý deň, krv v stolici pri ulceróznej kolitíde sa môže objaviť v dôsledku tvorby vredov na sliznici hrubého čreva. Počas vyprázdňovania sa vredy poškodia a začnú krvácať, čo vedie k zmene farby stolice. Keďže krv vo výkaloch je príznakom ulceróznej kolitídy, musíte sa poradiť s gastroenterológom.
Diana pred rokom
Dobrý deň, ako sa môže u 3-ročného dieťa vyskytnúť krv v stolici?
Odpovedať
Dobré deň. Príčinou krvi v stolici u dieťaťa môžu byť črevné infekcie alebo análne trhliny. Na diagnostiku príčiny krvi v stolici je potrebné poradiť sa s proktológom.
Sofia pred rokom
Dobrý deň. Ako môžem doma zistiť či je v stolici prítomná krv?
Odpovedať
Dobrý deň. Prítomnosť krvi v stolici môžete zistiť doma vizuálne: v stolici sa objavia jasne červené kvapky alebo tmavé krvné zrazeniny. V počiatočných štádiách gastrointestinálnych ochorení nie je vždy možné spozorovať krv v stolici, preto sa na presnú diagnostiku prítomnosti krvi môže vykonať test na skrytú krv v stolici.
Jaroslav pred rokom
Dobrý deň. Čo mám robiť, ak mám v stolici krv?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri výskyte krvi v stolici je potrebné objednať sa k proktológovi. Lekár vás vyšetrí a predpíše vám liečbu.
Katarzyna pred rokom
Dobrý deň, prečo sa vyskytuje tmavočervená krv v stolici?
Odpovedať
Dobrý deň. Tmavočervená krv v stolici sa môže vyskytnúť pri Crohnovej chorobe alebo nešpecifickej ulceróznej kolitíde. Na zistenie príčiny krvácania z konečníka je potrebné komplexné vyšetrenie u proktológa.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, prvýkrát som bol na kolonoskopickom zákroku, na ktorý ma poslal môj lekár kvôli nadúvaniu, zápche a bolestiam brucha. Zdalo sa, že vyšetrenie prebehla dobre, ale keď anestéza prestala účinkovať, pocítil som bolesť v konečníku a po niekoľkých hodinách som si našiel v stolici krv. Čo robiť, ak mám po kolonoskopii krv v stolici?
Odpovedať
Dobrý deň, po kolonoskopii môže dôjsť k opuchu a nepohodliu v konečníku. Krv vo výkaloch, hnačka a zápcha, ktoré sa objavili po kolonoskopii si vyžadujú konzultáciu s proktológom. Lekár bude môcť určiť príčinu až po vyšetrení.
Vratislav pred rokom
Dobrý deň, pred tromi dňami som sa stretol so zvláštnou situáciou. Pri veľkej potrebe som pocítil, že výkaly sú príliš šmykľavé, čo sa mi ešte nikdy predtým nestalo. Keď som sa pozrel na výkaly, uvidel som, že je tam krv. Z akého dôvodu sa krv a hlien nachádza v stolici?
Odpovedať
Dobrý deň, hlien a krv vo výkaloch môže naznačovať črevné infekcie, Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu, syndróm dráždivého čreva, nezhubné alebo zhubné novotvary v hrubom čreve. Presnú príčinu hlienu a krvi vo výkaloch bude vedieť určiť až proktológ po zistení anamnézy, vyšetreniach a v prípade potreby vám predpíše endoskopické vyšetrenie (napríklad kolonoskopiu alebo anoskopiu).
Anna pred rokom
Čítala som, že pri krvácaní z konečníka sa objavuje krv na toaletnom papieri, zafarbuje sa voda vo WC a objavujú sa výkaly tmavej farby, ktoré ja nemám. Niekedy však vidím červené pruhy v stolici. Môžete mi povedať, čo znamenajú krvavé pruhy v stolici? Musím absolvovať nejaké testy?
Odpovedať
Dobrý deň, pruhy krvi v stolici môžu poukazovať na problémy s hemoroidmi, análnymi trhlinami, polypmi a fistulami, divertikulózou hrubého čreva, peptickými vredmi, kolitídou a problémami s pažerákom, kŕčovými žilami alebo trhlinami. Ak spozorujete vo výkaloch krv je potrebná konzultácia s proktológom, aby sa zistila príčina a predpísala sa správna liečba. Nie je potrebné sa vopred testovať.
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Včera večer som na večeru zjedla cviklový šalát a dnes ráno som si v stolici našla niečo červené. Ako mám rozoznať, či je v stolici krv alebo cvikla? Musím podniknúť nejaké kroky alebo mám počkať na ďalšiu stolicu?
Odpovedať
Dobrý deň, cvikla, paradajky, ale aj iné červené potraviny skutočne môžu spôsobiť zafarbenie výkalov, keďže červený pigment sa nemusí úplne rozštiepiť. Ak nie je veľká potreba sprevádzala bolesťou, nepohodlím alebo pálením, potom môžete počkať na ďalšiu stolicu. Ak máte krv v stolici a pociťujete bolesť brucha alebo konečníka, je potrebné poradiť sa s proktológom.
Karina pred rokom
Dobrý deň, som v 25. týždni tehotenstva a cítim sa dobre. Dnes som si však vo výkaloch našla červené pruhy. Prečo je krv v stolici počas tehotenstva? Je to nebezpečné? Musím sa objednať k lekárovi?
Odpovedať
Dobrý deň, krv v stolici počas tehotenstva nie je normálna. Červené pruhy v stolici môžu byť spôsobené hemoroidmi, análnymi trhlinami, zápalovým ochorením čriev, žalúdočným vírusom alebo bakteriálnou infekciou. Ak v stolici máte krv, mali by ste sa poradiť s proktológom.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, včera som si po vyprázdňovaní našla červené škvrny na toaletnom papieri. Nepociťujem svrbenie, pálenie ani bolesť v konečníku. Aké potraviny môžu spôsobiť krv v stolici? A čo mám robiť, ak dôvod nie je v strave?
Odpovedať
Dobrý deň, pri konzumácií veľkého množstva potravín, ktoré obsahujú červené farbivo, môže stolica naozaj zmeniť farbu, nejedná sa však o krv, ale o červený pigment. Zmenu farby výkalov môžu spôsobiť napríklad repa, paradajky alebo červená paprika. Ak pri ďalšom vyprázdňovaní zostane stolica červenej farby a v bruchu a konečníku sa objavia bolesti alebo nepríjemné pocity, je potrebné, aby ste navštívili proktológa.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.