0800200000

Aké choroby sa prenášajú počas sexu a ako sa im vyhnúť?

Aké choroby sa prenášajú počas sexu a ako sa im vyhnúť?
mužské zdravie
aktualizované: 21 August 2024
Čítať 12 minút Zverejnené: 21 August 2024 245
1
Čo sú pohlavne prenosné choroby (STD)?
2
Aké choroby sa prenášajú počas sexu?
3
Aké sú príznaky pohlavne prenosných chorôb?
4
Kedy sa objavia prvé príznaky pohlavne prenosných chorôb?
5
Môžu byť pohlavne prenosné choroby asymptomatické?
6
Aké druhy sexu prispievajú k nákaze pohlavne prenosnými chorobami?
7
Je možné sa nakaziť pohlavne prenosnou chorobou bez pohlavného styku?
8
Prenášajú sa pohlavne prenosné choroby transfúziou krvi?
9
Je možné sa nakaziť STD po návšteve sauny a bazéna?
10
Je možné sa nakaziť STD cez záchodové sedadlo?
11
Je možné sa nakaziť STD v kozmetických, manikérskych a tetovacích salónoch?
12
Aké testy je potrebné vykonať na zistenie STD?
13
Čo zahŕňa komplexný test na STD?
14
Ako často sa treba dať otestovať na STD?
15
Aký lekár diagnostikuje a lieči pohlavne prenosné choroby?
16
Ako liečiť pohlavne prenosné choroby?
17
Pomáha používanie antiseptických roztokov chrániť pred STD?
18
Môžu byť pohlavne prenosné choroby neliečené?
19
Je možné zabrániť nákaze STD po nechránenom pohlavnom styku?
20
Čo robiť, ak praskne kondóm?
21
Aké komplikácie spôsobujú pohlavne prenosné choroby?
22
Čo je bezpečný sex?
23
Ako sa môžem chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami?
1

Čo sú pohlavne prenosné choroby (STD)?

Podľa WHO sa každoročne vyskytne viac ako 1 milión prípadov pohlavne prenosných chorôb. Najčastejšími infekciami sú chlamýdie, kvapavka, trichomoniáza a syfilis.

Pohlavne prenosné choroby (STD) sú skupinou infekčných ochorení, ktoré sa prenášajú pri nechránenom pohlavnom styku medzi infikovanou osobou a zdravou osobou. K pohlavne prenosným chorobám môže dôjsť počas vaginálneho, análneho a orálneho sexu, kontaktom s pokožkou, krvou a slinami.

2

Aké choroby sa prenášajú počas sexu?

Existuje viac ako 30 známych pohlavne prenosných chorôb, z ktorých 4 sú nevyliečiteľné: hepatitída typu B, ľudské papilomavírusy (HPV), vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV) a herpes simplex. Zoznam pohlavne prenosných chorôb:

  • bakteriálne (chlamýdie, syfilis a kvapavka);
  • vírusové (HPV, HIV, herpes vírus, hepatitída B a C);
  • plesňové (kandidóza);
  • parazitárne (trichomoniáza a pubické vši).

Existujú aj oportúnne baktérie (ureaplazma, mykoplazma a gardnerella), ktoré sú v normálnej mikroflóre prítomné v malom množstve a u žien a mužov s dobrou imunitou nespôsobujú príznaky pohlavne prenosných ochorení. Liečbu si vyžadujú len v prípade oslabenia imunitného systému, v dôsledku ktorého sa zvyšuje počet baktérií, čo vedie k svrbeniu a páleniu v pošve.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Aké sú príznaky pohlavne prenosných chorôb?

Pohlavne prenosné choroby u mužov postihujú močovú trubicu, semenníky a ich prídavky, prostatu, u žien vagínu a vulvu, krčok maternice, maternicu a močové cesty. Možné príznaky pohlavne prenosných chorôb:

  • nepríjemné pocity a bolestivosť v oblasti genitálií počas pohlavného styku;
  • opuch slizníc vonkajších pohlavných orgánov;
  • svrbenie, pálenie a pichanie v oblasti genitálií;
  • medzimenštruačné krvácanie;
  • krvavý výtok počas pohlavného styku alebo po ňom;
  • zväčšené a bolestivé lymfatické uzliny (najmä inguinálne lymfatické uzliny);
  • výskyt výrastkov (bradavíc, papilómov a kondylomov) v oblasti genitálií;
  • sťažené alebo časté močenie.

Chlamýdie a kvapavka môžu spôsobiť zápal slizníc urogenitálneho traktu a močového mechúra. Zápal pri pohlavne prenosných chorobách môže viesť k príznakom charakteristickým pre zápal močového mechúra (napr. bolesť pri močení a nepríjemné pocity v podbrušku).

U žien s pohlavne prenosnými chorobami sa môže vyskytnúť vaginálny výtok s nepríjemným zápachom. Pri vaginálnej kandidóze je to biely, hustý výtok tvarohovitej konzistencie, pri bakteriálnych infekciách (napr. chlamýdiách) žltý alebo zelený výtok. Ak sa objavia tieto príznaky, ženy potrebujú absolvovať konzultáciu u gynekológa.

Príznaky pohlavne prenosných chorôb u mužov môžu zahŕňať predčasnú alebo bolestivú ejakuláciu, hnedé alebo červené vyrážky, pľuzgiere na penise alebo okolo konečníka. Pohlavne prenosné choroby u mužov môžu tiež spôsobiť biely, priesvitný, zelený a žlto sfarbený výtok z močovej trubice.

V závislosti od typu pohlavne prenosného ochorenia sa u pacienta môžu vyskytnúť ďalšie príznaky, ako je hnačka, bolesti tela, horúčka, zimnica a bolesť v konečníku, ktorá sa zvyšuje pri vyprázdňovaní. Hepatitída môže spôsobiť zožltnutie kože a očného bielka, úbytok hmotnosti, chlamýdie - číry alebo žltý výtok z očí, zvýšenú citlivosť na svetlo, slzenie, pocit „piesku“ v očiach a bolesť hrdla.

4

Kedy sa objavia prvé príznaky pohlavne prenosných chorôb?

Pohlavne prenosné choroby sa prejavia po uplynutí inkubačnej doby (čas, ktorý uplynie od nákazy do prvých príznakov pohlavne prenosných chorôb).

Inkubačné obdobia pohlavne prenosných chorôb

genitálny a orálny herpes

2-12 dní

trichomoniáza

5-28 dní

cytomegalovírus

3-12 týždni

kvapavka

1-14 dní

chlamýdie

7-21 dní

hepatitída typu A

15-50 dní

hepatitída typu В

8-22 týždni

hepatitída typu С

2-26 týždni

vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti

2-4 týždni

ľudský papilomavírus

30 dní-10 rokov

syfilis

21 dní-20 rokov

Napriek inkubačnej dobe je mnoho žien a mužov bez príznakov pohlavne prenosných infekcií (STI). Keď sa objavia príznaky pohlavne prenosných infekcií, muži by mali navštíviť urológa a ženy gynekológa.

5

Môžu byť pohlavne prenosné choroby asymptomatické?

Pohlavne prenosné infekcie môžu byť asymptomatické alebo môžu mať nenápadné príznaky alebo znaky, ktoré sa objavia až počas pohlavného styku alebo po ňom. Pohlavné infekcie, ktoré môžu byť asymptomatické:

  • ľudský papilomavírus;
  • genitálny herpes;
  • syfilis, chlamýdie a kvapavka;
  • vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti.

Asymptomatický priebeh venerologických ochorení u žien a mužov môže súvisieť so zvláštnosťami fungovania imunitného systému. Na včasné odhalenie pohlavných infekcií sa odporúča pravidelne (aspoň raz ročne) absolvovať testy na pohlavne prenosné choroby v prípade nechránených kontaktov s novými sexuálnymi partnermi.

6

Aké druhy sexu prispievajú k nákaze pohlavne prenosnými chorobami?

Pohlavne prenosnú infekciu môžete dostať pri akomkoľvek type sexu bez ohľadu na penetráciu. Typy pohlavného styku, ktoré môžu viesť k pohlavne prenosným chorobám:

  • vaginálny penetračný sex (zavedenie penisu do vagíny). Infekcia je možná aj vtedy, ak penis nie je zasunutý úplne alebo ak nedôjde k ejakulácii;
  • análny penetračný sex (zavedenie penisu do konečníka partnera). Riziko infekcie je vyššie kvôli možnosti poškodenia sliznice konečníka (kvôli jej tenkosti) a preniknutiu baktérií;
  • orálny sex (orál, cunnilingus a anilingus). Baktérie môžu byť prítomné v sperme, vaginálnom sekréte a krvi. Riziko infekcie pri orálnom sexe sa zvyšuje, ak sú v ústach alebo na perách, v oblasti genitálií, perinea alebo konečníka rany, poranenia alebo vredy;
  • prstovanie (stimulácia klitorisu, vagíny, penisu alebo konečníka prstami). Riziko infekcie je nízke, ale zvyšuje sa, ak sú na koži rany alebo poranenia.

Pohlavne prenosnou chorobou sa môžete nakaziť aj kontaktom s infikovanými výkalmi (napr. ak si pred análnym stykom riadne nevyčistíte črevá). Hepatitídou typu A sa môžete nakaziť kontaktom s výkalmi počas pohlavného styku.

7

Je možné sa nakaziť pohlavne prenosnou chorobou bez pohlavného styku?

Pohlavne prenosné choroby sa prenášajú rôznymi telesnými tekutinami (napr. spermou, vaginálnym sekrétom, slinami a krvou). Spôsoby nákazy pohlavne prenosnými chorobami bez pohlavného styku:

  • kožný kontakt (herpes a HPV). K infekcii dochádza dotykom bradavíc, papilómov, akútnych kondylomov, vredov a kontaktom s tekutinou z pľuzgierov;
  • placenta (syfilis a HIV). K prenosu počas tehotenstva dochádza cez placentu (orgán, ktorý spája ženu a plod);
  • pôrod (kvapavka, chlamýdie a hepatitída B). Pri prechode pôrodnými cestami prichádza dieťa do kontaktu s aktívnymi infekčnými ložiskami (vyrážky, rany a pľuzgiere) v oblasti genitálií matky;
  • kojenie (HIV). K prenosu vírusu počas kojenia dochádza v dôsledku obsahu patogénov v mlieku. Kojenie pri herpese, syfilise, trichomoniáze, kvapavke je možné za predpokladu, že sa dodržiavajú odporúčania lekára (napr. pri liečbe antibakteriálnymi liekmi);
  • krv (napr. hepatitída B a C). Infikovanie je možné pri transfúzii alebo darovaní krvi, zubnom ošetrení, zdieľaní ihiel, prieniku kontaminovanej krvi na rany a poranenia;
  • slinami (herpes a cytomegalovírus). K prenosu baktérií a vírusov dochádza pri bozkávaní alebo pri vredoch a pľuzgieroch v ústach, z ktorých sa patogény dostávajú do slín.

Pubické vši sa môžu prenášať kontaktom s oblečením, uterákmi alebo posteľnou bielizňou infikovanej osoby. Prenos pohlavne prenosných chorôb je možný aj vtedy, ak sa sexuálne hračky pred použitím bezprostredne po infikovanom partnerovi riadne nevyčistia.

8

Prenášajú sa pohlavne prenosné choroby transfúziou krvi?

Pohlavne prenosné choroby sa môžu prenášať pri transfúzii krvi, keď sa použije netestovaná krv darcu alebo sa opakovane použijú injekčné striekačky. Krvou sa môže prenášať HIV, hepatitída B a C a syfilis.

9

Je možné sa nakaziť STD po návšteve sauny a bazéna?

Pri návšteve bazénov a sáun je prakticky nemožné infikovať sa pohlavne prenosnými chorobami, ak na týchto miestach nedochádza k pohlavnému styku. Patogénne mikroorganizmy spôsobujúce pohlavne prenosné choroby sa nachádzajú vo vysokých koncentráciách v ľudských biologických tekutinách, a keď sa dostanú do vody alebo na povrchy (vane a lavičky), takmer okamžite hynú. Aj v bazénoch sa na dezinfekciu vody používa chlór a v saunách sa používajú dezinfekčné prostriedky, aby sa minimalizovalo riziko nákazy.

10

Je možné sa nakaziť STD cez záchodové sedadlo?

Štúdie ukazujú, že náhodným kontaktom s predmetmi v domácnosti (záchodové dosky, kľučky dverí a príbory) je nemožné nakaziť pohlavne prenosnými chorobami. Neexistuje žiadne riziko nákazy vzhľadom na neschopnosť baktérií a vírusov prežiť mimo ľudského tela.

11

Je možné sa nakaziť STD v kozmetických, manikérskych a tetovacích salónoch?

Pravdepodobnosť nákazy pohlavne prenosnou chorobou počas kozmetických procedúr, manikúry a tetovania je minimálna. Ak sú nástroje správne ošetrené dezinfekčnými prostriedkami, prenos vírusov alebo baktérií je prakticky nemožný.

12

Aké testy je potrebné vykonať na zistenie STD?

Typ testu určí ošetrujúci lekár v závislosti od príznakov ochorenia pacienta. Možné testy na pohlavne prenosné choroby:

  • testovanie moču. Pacient prinesie vzorku moču odobratú ráno do laboratória alebo medicínskeho centra, kde sa môže nariadiť vyšetrenie moču na diagnostiku kvapavky a trichomoniázy;
  • krvný test. PCR na diagnostiku pohlavne prenosných chorôb zahŕňa odber krvi zo žily, používa sa pri podozrení na herpes, včasné štádium syfilisu a HIV;
  • ster. Vzorky sekrétov sa odoberajú z vagíny alebo krčka maternice u žien, z močovej trubice alebo penisu u mužov, ster môže byť predpísaný na herpes, kvapavku, HPV a chlamýdie;
  • lumbálna punkcia. Zahŕňa odber miechy zavedením tenkej ihly medzi 2 stavce. Je indikovaná pri neskorom štádiu syfilisu alebo pri podozrení na herpes v mozgu alebo mieche.

Ženy by sa mali vyhnúť používaniu vaginálnych produktov (napr. krémov) a sprejov deň pred výterom a vyšetrením moču, pretože hrozí zmena mikroflóry a skreslenie výsledkov. Pred lumbálnou punkciou môže byť potrebné vyprázdniť močový mechúr.

Môže sa vykonať aj rýchly test na pohlavne prenosné choroby, ktorý zahŕňa pichnutie do prsta a odobratie kvapky krvi na prúžok, ster z úst alebo odber vzorky moču. Odporúča sa prediskutovať možnosť použitia domáceho testu s lekárom, pretože je potrebné poznať typ biologickej tekutiny, v ktorej sa dá patogén zistiť.

13

Čo zahŕňa komplexný test na STD?

Komplexný test zahŕňa krvný test na 12 typov STD. Výhodou testu je možnosť skontrolovať krv na rôzne pohlavne prenosné choroby naraz, nevýhodou je nemožnosť identifikovať infekcie, ktoré sa diagnostikujú len pomocou výteru.

14

Ako často sa treba dať otestovať na STD?

Na preventívne účely by sa testy na pohlavne prenosné choroby mali robiť raz ročne a po každom nechránenom pohlavnom styku s novým partnerom. Pred prvým pohlavným stykom s partnerom sa tiež odporúča nechať sa vyšetriť na pohlavne prenosné infekcie, aby sa vylúčili pohlavne prenosné choroby.

15

Aký lekár diagnostikuje a lieči pohlavne prenosné choroby?

Na diagnostiku a liečbu pohlavne prenosných chorôb u mužov je potrebná konzultácia s urológom a u žien s gynekológom. Lekár analyzuje ťažkosti, vykoná fyzikálne vyšetrenie a odoberie stery alebo odošle na laboratórne testy.

Lekár bude vedieť pomôcť vybrať ochranu proti pohlavne prenosným chorobám v závislosti od typu sexu, ktorý pacient preferuje. Gynekológ bude tiež schopný odporučiť dievčaťu antikoncepciu, ktorej výber bude závisieť od jej veku a reprodukčných plánov.

16

Ako liečiť pohlavne prenosné choroby?

Liečebný postup zvolí ošetrujúci lekár (gynekológ alebo urológ) v závislosti od typu infekcie a výsledkov antibiotikogramu (test, ktorý určí vhodný typ antibiotika na liečbu). Možnosti liečby pohlavne prenosných infekcií u mužov a žien:

  • antibakteriálne lieky. Antibiotiká na pohlavne prenosné choroby sa môžu používať jednorazovo (napr. na kvapavku, syfilis a chlamýdie) alebo počas 1 či 2 týždňov;
  • antivirotiká. Tie sa predpisujú na prevenciu herpesu a kontrolu infekcie HIV.

Počas liečby sa neodporúča mať pohlavný styk. Pohlavný styk pred úplným zotavením môže viesť k infekcii partnera alebo k opätovnej infekcii.

17

Pomáha používanie antiseptických roztokov chrániť pred STD?

Štúdie ukazujú, že používanie antiseptických roztokov na výplach úst po orálnom sexe mierne znižuje koncentráciu patogénnych baktérií. Všetky vykonané štúdie však mali malú vzorku (počet účastníkov), takže účinnosť antiseptík pri ochrane pred pohlavne prenosnými chorobami nie je vedecky dokázaná.

18

Môžu byť pohlavne prenosné choroby neliečené?

Pohlavne prenosné choroby sa nemôžu neliečiť, pretože infekcia baktériami, vírusmi a parazitmi si vyžaduje medikamentóznu liečbu. Pohlavná infekcia môže prejsť do latentného (skrytého) štádia v dôsledku potlačenia rastu patogénneho mikroorganizmu imunitným systémom alebo mutácie vírusu, čo vedie k dočasnému vymiznutiu príznakov.

19

Je možné zabrániť nákaze STD po nechránenom pohlavnom styku?

Močenie môže pomôcť znížiť riziko infekcie po nechránenom pohlavnom styku. Ak má osoba pohlavný styk s HIV pozitívnym partnerom bez bariérovej antikoncepcie, môže byť indikovaná aj postkoitálna profylaxia, ktorá zahŕňa užívanie antivírusových liekov (zvyčajne do 72 hodín po pohlavnom styku).

Štúdie potvrdzujú, že užívanie antibiotík bezprostredne po nechránenom pohlavnom styku s partnerom s bakteriálnou pohlavnou infekciou pomáha znížiť riziko infekcie. Niektorí vedci sa však obávajú, že u ľudí, ktorí tento typ profylaxie používajú pravidelne, sa môže vyvinúť rezistencia na antibiotiká.

20

Čo robiť, ak praskne kondóm?

Ak sa kondóm počas sexu pretrhne, mali by ste ukončiť pohlavný styk. Po pohlavnom styku sa ihneď vymočte, aby ste znížili riziko vniknutia baktérií cez močovú trubicu. Sprchovanie alebo kúpeľ po pohlavnom styku nepomôžu zabrániť infekcii.

V prípade potreby by ženy mali navštíviť gynekológa, ktorý im predpíše núdzovú antikoncepciu. Zvyčajne sa odporúča užiť tabletu ihneď po pohlavnom styku, najneskôr však 120 hodín po nechránenom pohlavnom styku (presný čas užitia tablety sa môže líšiť v závislosti od typu lieku).

21

Aké komplikácie spôsobujú pohlavne prenosné choroby?

Pohlavne prenosné choroby u žien môžu spôsobiť panvové zápalové ochorenie (vulvitídu, bartolinitídu, kolpitídu alebo cervicitídu). Ďalšie komplikácie pohlavne prenosných chorôb:

  • chronická panvová bolesť;
  • zápal očí (konjunktivitída);
  • ochorenie srdca;
  • artritída (zápal kĺbov);
  • neplodnosť u mužov a žien;
  • rakovina krčka maternice alebo konečníka.

V tehotenstve zvyšujú pohlavne prenosné infekcie riziko predčasného pôrodu, abnormalít plodu, narodenia mŕtveho plodu, nízkej pôrodnej hmotnosti a infekcií maternice po pôrode. Ak sa pohlavne prenosné choroby prenášajú počas tehotenstva alebo pôrodu, u detí sa môžu vyskytnúť očné infekcie, slepota, hluchota, poškodenie alebo zápal mozgu, poruchy koordinácie a chronické ochorenia pečene.

22

Čo je bezpečný sex?

Bezpečným je sex, pri ktorom sa používajú bariérové metódy na ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami. Ľudia, ktorí sú HIV pozitívni, by mali pravidelne užívať antivírusové lieky a používať kondómy, aby zabránili prenosu vírusu na svojho partnera.

23

Ako sa môžem chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami?

Bariérové metódy antikoncepcie, medzi ktoré patria mužské a ženské kondómy, môžu pomôcť chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami. Ďalšie spôsoby prevencie pohlavne prenosných chorôb:

  • kofferdamy (latexové utierky). Môžu sa používať počas cunnilingu a anilingu na prevenciu infekcie;
  • latexové rukavice. Používajú sa počas prstovania, aby sa znížilo riziko vniknutia baktérií cez rany a rezné rany na koži.

Očkovanie je spoľahlivou metódou ochrany pred niektorými pohlavne prenosnými chorobami. Môžete sa dať zaočkovať proti ľudskému papilomavírusu, hepatitíde A a B. Výskum potvrdzuje, že obriezka môže znížiť riziko infekcie HIV u mužov o 6 %, ako aj zabrániť šíreniu HPV a genitálneho herpesu. Pred prvým pohlavným stykom s novým partnerom môžete spoločne absolvovať testy na pohlavne prenosné choroby, aby ste sa uistili, že pohlavný styk je bezpečný.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Aké choroby sa prenášajú počas sexu a ako sa im vyhnúť?
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Marína pred 1 týždňom
Dobrý deň. S priateľom sme nepoužívali ochranu a neboli sme testovaní na pohlavne prenosné choroby. Po druhom pohlavnom styku sa mi na pokožke objavili červenkasté škvrny. Aké pohlavne prenosné choroby spôsobujú vyrážky na tele?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Vyrážka na tele môže byť príznakom rôznych pohlavne prenosných chorôb vrátane syfilisu, herpesu a HPV. Pri syfilise sa vyrážka zvyčajne začína v mieste primárnej infekcie a môže sa rozšíriť po celom tele, zatiaľ čo pri genitálnom herpese sa objavujú hrbolčeky, pľuzgiere a vredy. V prípade HPV sa vyrážka môže objaviť ako genitálne bradavice na vonkajších genitáliách.
Mária  pred 2 týždňami
Dobrý večer. Čítala som o nešpecifických príznakoch pohlavných chorôb, preto sa na vás obraciam s otázkou: ktoré pohlavne prenosné choroby spôsobujú hnačku? A prečo môže sexuálna infekcia ovplyvniť črevá podobným spôsobom?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 týždňami
Dobrý večer. Niektoré pohlavne prenosné choroby (napríklad chlamýdie a kvapavka) môžu spôsobovať hnačku. Účinok na črevá je spôsobený tým, že infekcia sa šíri z pohlavných orgánov do konečníka a spôsobuje zápal a podráždenie čriev. Sexuálna infekcia môže mať vplyv na črevá aj prostredníctvom systémových účinkov na organizmus, ktoré spôsobujú hnačku v dôsledku účinkov na imunitný systém a zápalových reakcií.
Eva pred 3 týždňami
Dobrý deň. Nemám veľmi rada lekárov, ale mám podozrenie, že mám pohlavnú infekciu (po sexe častejšie močím, v pošve ma svrbí a páli a medzi stehnami mám zvláštne škvrny). Viete mi poradiť, ako sa dá liečiť pohlavná infekcia doma ľudovými metódami?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 týždňami
Dobrý deň. Liečba pohlavných chorôb ľudovými prostriedkami je neúčinná a nebezpečná, pretože pohlavné choroby spôsobujú baktérie a vírusy, ktoré si vyžadujú špecializované antibiotiká alebo antivirotiká. Ľudové prostriedky nedokážu zničiť pôvodcov sexuálnych infekcií a neposkytujú spoľahlivú liečbu, ich používanie môže viesť k zhoršeniu stavu a komplikáciám, ako aj k infekcii partnera.
Katarzyna pred 3 týždňami
Dobrý deň. Počula som, že liečba pohlavne prenosných ochorení antibiotikami môže trvať aj viac ako týždeň a nechcela by som negatívne ovplyvniť črevnú mikroflóru. Povedzte mi, prosím, je možné liečiť pohlavne prenosné choroby jednou tabletkou?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 týždňami
Dobrý deň. Liečba pohlavne prenosných chorôb jednou tabletkou je možná, ale priebeh liečby sa líši v závislosti od typu pohlavne prenosnej choroby. Kvapavku, syfilis a chlamýdie je možné liečiť jednou tabletkou, zatiaľ čo HIV si vyžaduje dlhšiu liečbu.
Svyatoslav pred 3 týždňami
Dobrý deň. Viem, že kondómy môžu chrániť pred pohlavnými infekciami, ktoré sa prenášajú prostredníctvom spermy alebo vaginálneho výtoku. Chcel by som si však ujasniť, pred akými infekciami kondóm nechráni?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 týždňami
Dobrý deň. Viem, že kondómy môžu chrániť pred pohlavnými infekciami, ktoré sa prenášajú prostredníctvom spermy alebo vaginálneho výtoku. Chcel by som si však ujasniť, pred akými infekciami kondóm nechráni?
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie