Logo
0800200000
Čítať 9 minút

Gardnerelóza: prečo sa objavuje, ako sa prejavuje a ako sa jej zbaviť

Gardnerelóza: prečo sa objavuje, ako sa prejavuje a ako sa jej zbaviť
Čítať 9 minút | Vytvorené: 11 marec 2024 | aktualizované: 11 marec 2024 | 458 458
1

Čo je gardnerelóza?

Normálna vaginálna mikroflóra môže obsahovať až 250 druhov baktérií, z ktorých väčšinu tvoria laktobacily. Gardnerelóza je súčasťou zdravej mikroflóry a vyskytuje sa u približne 50 % žien.

Za normálnych okolností vo vagíne prevládajú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vytvárajú kyslé prostredie zabraňujúce množeniu patogénnych mikroorganizmov. Gardnerelóza patrí medzi anaeróbne baktérie, ktoré sa nachádzajú v malých množstvách vo vagíne žien.

Gardnerelóza je patologický stav, ktorý sa vyvíja s rýchlym rastom a zvýšením počtu baktérií gardnerella. V dôsledku toho sa zvyšuje kyslosť vagíny a zvyšuje sa riziko infekcie — bakteriálnej vaginózy.

2

Ako sa prenáša gardnerelóza?

Gardnerelóza nie je pohlavne prenosná choroba, a preto sa neprenáša nechráneným sexom. Keďže je gardnerella súčasťou normálnej mikroflóry, tak v malých množstvách nevedie k symptómom. Príčiny zvýšenia množstva gardnerelly u žien:

  • časté kúpanie;
  • sprchovanie;
  • chronický stres;
  • dlhodobé užívanie antibakteriálnych liekov;
  • používanie vaginálnych produktov (napríklad čapíkov);
  • hormonálna nerovnováha;
  • oslabený imunitný systém;
  • vystavenie žiareniu (na liečbu rakoviny);
  • pohlavne prenosné choroby (napr. trichomoniáza a chlamýdie).

Častý nechránený pohlavný styk zvyšuje riziko gardnerelózy u žien. Semenná tekutina má mierne kyslé alebo neutrálne prostredie, preto keď sperma vstúpi do vagíny, zmení sa jej mikroflóra a zvyšuje sa pravdepodobnosť gardnerelózy.

Na rozvoj patológie má vplyv aj prítomnosť viacerých sexuálnych partnerov, keďže mužská sperma obsahuje rôzne mikroorganizmy v rôznych koncentráciách, ktoré môžu ovplyvniť vaginálnu mikroflóru. Používanie kondómov počas sexu pomôže znížiť riziko gardnerelózy a kandidózy.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Môže sa gardnerelóza prenášať aj cez ústa?

Gardnerelóza sa na rozdiel od vírusu herpes, cytomegalovírusu alebo chlamýdií neprenáša ústami. Gardnerelóza nie je pohlavne prenosná infekcia, a preto sa nemôže vyvinúť v ústnej dutine pri nechránenom ústnom kontakte.

4

Aká je inkubačná doba pre gardnerelózu?

Inkubačná doba gardnerelózu sa pohybuje od 5 do 21 dní v prípade patologického rastu počtu baktérií. Prítomnosť gardnerelózy vo vagíne nevyžaduje liečbu, pokiaľ baktérie nespôsobujú symptómy.

5

Príznaky gardnerelózy u žien

Gardnerelóza je často asymptomatická alebo má mierne príznaky. Možné príznaky gardnerelózy u žien:

Charakteristickým príznakom patologického nárastu baktérií gardnerella je výtok, ktorý môže byť biely, sivý alebo zelený. Pri gardnerelóze sa môže objaviť „rybí“ zápach z vagíny, ktorý sa zintenzívňuje po pohlavnom styku alebo počas menštruácie.

6

Príznaky gardnerelózy u mužov

V zriedkavých prípadoch sa u mužov môže vyvinúť gardnerelóza, ktorá postihuje močovú rúru (močovú trubicu). U mužov gardnerelóza zvyčajne nespôsobuje príznaky.

Ak majú muži choroby, ktoré ich predisponujú k infekcii (napríklad cukrovka) alebo majú oslabený imunitný systém, baktéria gardnerella môže spôsobiť infekciu močových ciest. Príznaky infekcie môžu zahŕňať časté, bolestivé a ťažké močenie, zakalený moč a silný zápach.

7

Môže gardnerelóza prejsť sama?

Gardnerelóza, ktorá spôsobuje vývoj bakteriálnej vaginózy, nemôže prejsť sama. Na liečbu gardnerelózy u žien sa používajú antibakteriálne lieky, ktoré znižujú počet baktérií vo vagíne a prostriedky na normalizáciu mikroflóry.

8

Prečo je gardnerelóza nebezpečná?

Gardnerelóza je pre ženu nebezpečná, ak sa zvýši počet baktérií a vznikne bakteriálna vaginóza. Porušenie vaginálnej mikroflóry zvyšuje riziko ochorení panvových orgánov: zápal vnútornej vrstvy maternice (endometrióza) alebo vajcovodu (salpingitída).

9

Ako sa diagnostikuje gardnerelóza?

Na určenie typu ochorenia sa gynekológ (u žien) alebo urológ (u mužov) pýta pacienta na prítomnosť a čas vzniku ťažkostí a analyzuje rodinnú a osobnú anamnézu. Lekár tiež vykonáva fyzické vyšetrenie pohlavných orgánov, pričom hodnotí stav kože a slizníc na začervenanie alebo podráždenie.

Detekcia akútnej a chronickej gardnerelózy u žien, ako aj bakteriálnej vaginózy, ktorá sa proti nej vyvíja, sa vykonáva pomocou Amselových kritérií. Diagnostické kritériá pre gardnerelózu a bakvaginózu:

  • vaginálna kyslosť je vyššia ako 4,5;
  • „rybí“ zápach počas amínového testu (vykonávaného s použitím hydroxidu draselného);
  • prítomnosť výtoku charakteristického pre gardnerelózu, ktorá rovnomerne pokrýva vaginálne steny;
  • detekcia viac ako 20 % kľúčových buniek gardnerelly v testovanej vzorke.

Na testovanie gardnerelózy sa odoberie vzorka vaginálneho alebo uretrálneho výtoku. U žien sa ster na gardnerellu odoberá z vaginálnej sliznice a u mužov z močovej trubice. Normálne množstvo gardnerelly v stere nepresahuje 104 ekvivalentov genómu na 1 ml. V závislosti od jednotiek merania v laboratóriu sa norma pre gardnerelózu tiež považuje za indikátor nepresahujúci 10 až 3. mocniny.

10

Ktorý lekár lieči gardnerelózu?

Gynekológ sa špecializuje na diagnostiku a liečbu gardnerelózy u žien. Na výber liečebného postupu pri podozrení na urogenitálnu gardnerelózu u muža je potrebná konzultácia s urológom.

11

Ako sa lieči gardnerelóza u žien?

Priebeh liečby choroby u žien sa zvyčajne predpisuje, keď je podľa steru zistená gardnerelóza v množstve viac ako 10 na 5. mocninu. Liečebná schéma pre gardnerelózu u žien môže zahŕňať perorálne alebo intravaginálne (zavedené do vagíny) antibakteriálne lieky. Na normalizáciu mikroflóry a stimuláciu rastu laktobacilov sú predpísané eubiotiká.

12

Ako sa lieči gardnerelóza u mužov?

V prípadoch asymptomatického nosičstva nie je mužom predpísaná terapia. Na liečbu gardnerelózy, ktorá spôsobila infekciu genitourinárneho systému u mužov lekár predpisaje antibiotickú liečbu.

13

Ako zabrániť infekcii gardnerellou?

Používanie bariérovej antikoncepcie (kondómov) počas vaginálneho pohlavného styku pomôže zabrániť tomu, aby sa gardnerella u žien odchýlila od prijateľnej normy. Prevencia gardnerelózy:

  • udržiavanie intímnej hygieny;
  • nosenie spodnej bielizne vyrobenej z prírodných materiálov;
  • pravidelná výmena tampónov a vložiek počas menštruácie.

Odporúča sa vyhnúť sa výplachom, ktoré môžu zmeniť vaginálnu mikroflóru, vyvolať rast gardnerelly a viesť k bakteriálnej vaginóze. Je tiež dôležité rýchlo liečiť zápalové ochorenia panvových orgánov (napríklad endometritída, ooforitída, salpingitída a salpingooforitída).

14

Ako dlho žije gardnerella u mužov?

Gardnerella u mužov žije v močovej trubici 2-3 dni bez toho, aby spôsobila vývoj ochorenia. Baktérie sa často vylučujú samy močom.

15

Ovplyvňuje gardnerelóza potenciu u mužov?

Gardnerelóza u mužov neovplyvňuje potenciu, pretože nevedie k poškodeniu miešku alebo prostaty. Ak dôjde k zníženiu sexuálnej túžby (libida), bolestivej alebo predčasnej ejakulácii, erektilnej dysfunkcii alebo krvi v sperme, mali by ste sa poradiť s urológom, aby ste zistili príčinu.

16

Ovplyvňuje gardnerella počatie?

Gardnerella zvyčajne neovplyvňuje počatie, ale môže viesť ku komplikáciám u tehotných žien. Dôsledky gardnerelózy počas tehotenstva:

  • skorý potrat;
  • predčasný pôrod;
  • skoré prasknutie plodovej vody;
  • popôrodná endometritída;
  • nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa.

Ak má tehotná žena veľké množstvo gardnerelly (viac ako 10 na 6. mocninu), zvyšuje sa riziko infekcie dieťaťa pri prechode pôrodnými cestami matky. V dôsledku toho sa u dieťaťa môže vyvinúť novorodenecká bakteriálna meningitída (zápal výstelky mozgu a miechy).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Gardnerelóza: prečo sa objavuje, ako sa prejavuje a ako sa jej zbaviť - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Gardnerelóza: prečo sa objavuje, ako sa prejavuje a ako sa jej zbaviť
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Denisa pred mesiacom
Dobrý deň. Gardnerelóza mi spôsobila nepríjemné príznaky: pálenie vo vagíne, ako aj nepríjemný zápach. Po vyšetrení gynekológ diagnostikoval bakteriálnu vaginózu a predpísal liečebný postup. Gardnerelóza však po liečbe nezmizla, prečo?
Odpovedať
Dobrý deň. Napriek liečbe gardnerelózy antibiotikami infekcia nemusí prejsť alebo sa môže vrátiť. Môže k tomu dôjsť v dôsledku rôznych faktorov: nedostatočná dĺžka liečby, nedodržiavanie odporúčaní lekára, nedostatočná citlivosť baktérií na používané antibiotiká. Na preskúmanie priebehu terapie je potrebná konzultácia s gynekológom.
Sandra pred mesiacom
Dobrý deň. Vždy som si myslela, že gardnerella je škodlivá baktéria, ktorú treba určite liečiť, aj keď nespôsobuje žiadne príznaky. Povedzte mi, prosím, je gardnerelóza pohlavne prenosná choroba alebo nie?
Odpovedať
Dobrý deň. Gardnerelóza nie je pohlavne prenosná choroba. Zvýšený rast baktérií gardnerella však môže súvisieť s nechráneným pohlavným stykom, čo môže viesť k zmenám vaginálnej mikroflóry.
Michaela pred mesiacom
Dobrý deň. Mám svrbenie v oblasti pyskov ohanbia, ktoré sa zhoršuje pri sexe, ako aj "rybací" zápach z vagíny. Čo spôsobuje tieto príznaky? Ako liečiť výtok s rybím zápachom?
Odpovedať
Dobrý deň. Svrbenie a "rybací" zápach z pošvy môže naznačovať na bakteriálnu vaginózu spôsobenú nerovnováhou mikroflóry, čiže trichomoniázu. Na liečbu bakteriálnych infekcií sa používajú antibakteriálne lieky, ktorých typ a dávkovanie určuje gynekológ.
Katka pred mesiacom
Dobrý deň. Odkiaľ pochádza gardnerella vo vagíne? Čo môže spustiť jej rast? Je to kvôli chorobám vnútorných orgánov?
Odpovedať
Dobrý deň. Za normálnych okolností môže byť gardnerella prítomná vo vagíne v malých množstvách, ale jej rast môže byť stimulovaný rôznymi faktormi. Nerovnováha vaginálnej mikroflóry môže nastať v dôsledku zmien kyslosti, častého pohlavného styku bez kondómu, nedostatku laktobacilov, ako aj v dôsledku vystavenia tabakovému dymu alebo niektorých gynekologických zákrokov (napríklad vaginálna sprcha).
Adela pred mesiacom
Dobrý deň. Bola som u gynekológa kvôli svrbeniu a páleniu pri močení a zvláštnemu zápachu z pošvy. Po vyšetrení lekár diagnostikoval gardnerelózu. Povedzte mi, prosím, bráni gardnerella otehotneniu? Treba ju liečiť pred počatím?
Odpovedať
Dobrý deň. Gardnerella spravidla nie je priamou prekážkou počatia, ale odporúča sa liečba pred plánovaním tehotenstva. Predídete tak možným komplikáciám počas tehotenstva (napríklad predčasnému pôrodu) spojeným s bakteriálnou vaginózou a poskytnete optimálne podmienky pre zdravie nenarodeného dieťaťa.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.