Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Čo zahŕňa ultrazvuk malej panvy a ako sa naň pripraviť?

Čo zahŕňa ultrazvuk malej panvy a ako sa naň pripraviť?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 19 september 2022 | aktualizované: 7 august 2023 | 13292 13292
1

Čo zahŕňa ultrazvukové vyšetrenie malej panvy?

Ultrazvuk malej panvy (USG OMT) je diagnostická metóda, ktorá využíva ultrazvukové vlny na včasné odhalenie ochorení močovej a pohlavnej sústavy. Ultrazvukový prístroj vysiela vysokofrekvenčné vlny, ktoré sa odrážajú od príslušného orgánu a zobrazujú jeho zmeny. Ultrazvukové vyšetrenie malej panvy sa môže vykonávať aj u detí a tehotných žien, pretože tento postup je bezpečný a bezbolestný.

Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje posúdiť štruktúru, veľkosť a stav močových a pohlavných orgánov. Ultrazvuk orgánov malej panvy u žien zahŕňa vyšetrenie vaječníkov, maternice a prídavných orgánov. Ultrazvuk orgánov malej panvy u mužov zahŕňa vyšetrenie semenníkov a prostaty. Ultrazvuk vyšetruje nielen orgány malej panvy, ale aj okolité tkanivá a lymfatické uzliny.

2

Čo zobrazuje ultrazvukové vyšetrenie malej panvy?

Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje zobraziť aj tie najmenšie abnormality v močovej a pohlavnej sústave.

Čo ukazuje ultrazvuk panvy?

Čo ukazuje ultrazvuk panvy?

Ultrazvuk orgánov malej panvy zobrazuje:

  • zdravotný stav všetkých orgánov malej panvy;
  • anatomické abnormality v štruktúre orgánov;
  • ložiská zápalu;
  • príčinu bolesti alebo atypického výtoku;
  • novotvary (cysty, polypy, myómy, fibrómy);
  • tehotenstvo;
  • riziká prerušenia tehotenstva a abnormálneho vývoja plodu.

Ultrazvuk orgánov malej panvy môže odhaliť ochorenia ženských a mužských močových orgánov v ranom štádiu (cystitída, vaginitída, endometrióza, polycystóza, prostatitída, močové kamene). Vyšetrenie tiež umožňuje sledovať orgán v priebehu času a hodnotiť účinnosť liečby. 

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Kedy sa vykonáva ultrazvuk malej panvy?

Ultrazvukové vyšetrenie orgánov malej panvy sa vykonáva na piaty až siedmy deň menštruačného cyklu, pretože maternica a vaječníky sú v tomto období najlepšie viditeľné. Ultrazvukovú vyšetrenie panvových orgánov (OMT) by ste mali absolvovať aj vtedy, ak máte bolesti alebo nepríjemné pocity v podbrušku. Medzi indikácie gynekologického ultrazvuku patria:

  • poruchy menštruačného cyklu;
  • podozrenie na novotvary;
  • neplodnosť;
  • bolesť a nepohodlie počas pohlavného styku;
  • vaginálny výtok mimo menštruácie;
  • tehotenstvo.

Ultrazvukové vyšetrenie malej panvy je nevyhnutné vykonať pri plánovaní tehotenstva. Ultrazvuk maternice pomáha počas tehotenstva odhaliť možné komplikácie a riziká potratu. Ultrazvuk maternice a prídavných orgánov tiež pomáha odhaliť prítomnosť zápalu a abnormalít v pohlavných orgánoch. 

Ultrazvuk orgánov malej panvy je u mužov menej obľúbený ako u žien. Medzi indikácie na ultrazvukové vyšetrenie prostaty patria:

  • bolesť v oblasti slabín;
  • nepríjemné pocity pri močení;
  • bolesť pri ejakulácii;
  • erektilná dysfunkcia;
  • podozrenie na novotvar.

Transrektálny ultrazvuk (cez konečník) sa u mužov vykonáva pred operáciou močových ciest. Na posúdenie stavu orgánov po operácii sa odporúča aj ultrazvuk.

4

Ako sa vykonáva ultrazvuk malej panvy?

Ultrazvuk malej panvy vykonáva gynekológ, sonológ alebo urológ. Existujú tri spôsoby, ako vykonať ultrazvukové vyšetrenie malej panvy:

  1. Transabdominálny ultrazvuk ― vykonáva sa cez podbruško. Pacient leží na chrbte, na kožu brucha sa nanesie gél na zlepšenie vodivosti ultrazvukových vĺn a na zobrazenie výsledku na obrazovke sa použije špeciálny snímač.
  2. Transvaginálny ultrazvuk ― vykonáva sa cez pošvu. Žena si ľahne na chrbát, pokrčí nohy a lekár jej do pošvy zavedie ultrazvukovú sondu. Transvaginálne vyšetrenie ultrazvukom je bezbolestné a umožňuje vidieť maternicu, vaječníky a prídavné orgány podrobnejšie ako prostredníctvom transabdominálneho ultrazvuku. 
  3. Transrektálne vyšetrenie ultrazvukom ― vykonáva sa cez konečník a umožňuje vyšetrenie prostaty, močového mechúra a semenných mechúrikov. Počas vyšetrenia pacient leží na ľavom boku, pokrčí nohy a pritiahne si kolená k bruchu. 

Vyšetrenie ultrazvukom netrvá dlhšie ako 20 minút a lekár vám bezprostredne po ňom odovzdá správu o ultrazvukovom vyšetrení orgánov malej panvy. Ultrazvuk malej panvy by mal za normálnych okolností zobrazovať homogénnu štruktúru a hladké kontúry orgánov, veľkosť zodpovedajúcu veku a hmotnosti a neprítomnosť novotvarov.

5

Ako sa mám pripraviť na ultrazvuk panvy?

Príprava na ultrazvukové vyšetrenie malej panvy zahŕňa dvoj až trojdňovú diétu pred vyšetrením. Pacient by sa mal vyhýbať konzumácii potravín, ktoré spôsobujú nadmernú plynatosť: strukoviny, mliečne výrobky, pečivo, čerstvé ovocie a zelenina. Ultrazvukové vyšetrenie OMT by sa malo vykonať nalačno. Pred abdominálnym ultrazvukom musí byť močový mechúr naplnený a pred transvaginálnym ultrazvukom vyprázdnený. Pred transrektálnym ultrazvukom je potrebné prečistiť črevá klystírom.

6

Môžem absolvovať gynekologický ultrazvuk počas menštruácie?

Gynekologický ultrazvuk počas menštruácie sa neodporúča, pretože krvné zrazeniny sťažujú zobrazenie maternice a posúdenie stavu endometria. Ultrazvuk orgánov malej panvy je lepšie vykonať na piaty až desiaty deň cyklu. Pri endometrióze sa vyšetrenie vykonáva v 25.-28. deň cyklu. Pred ultrazvukovým vyšetrením orgánov malej panvy u žien by ste sa mali kontaktovať so svojím gynekológom, aby vám odporučil vhodný čas na vyšetrenie. 

7

Koľko vody je potrebné vypiť pred gynekologickým ultrazvukom?

Transabdominálny ultrazvuk sa vykonáva s plným močovým mechúrom, pre lepšie zobrazenie vnútorných orgánov. Pred gynekologickým ultrazvukom je potrebné vypiť približne jeden a pol litra neperlivej vody. Nemali by ste piť džúsy, kávu ani čaj, iba vodu. Jednu až dve hodiny pred vyšetrením by ste nemali močiť.

8

Ako často môžem podstúpiť transvaginálne ultrazvukové vyšetrenie?

Transvaginálny ultrazvuk OMT sa môže vykonávať tak často, ako je potrebné na diagnostiku a monitorovanie progresie ochorenia. Ultrazvukové vlny nemajú na telo žiadne škodlivé účinky, preto neexistujú žiadne kontraindikácie ultrazvukového vyšetrenia. Gynekológovia odporúčajú vykonať ultrazvukové vyšetrenie panvy aspoň raz ročne pre preventívne účely. Na zistenie možných abnormalít plodu, je do 12. týždňa tehotenstva povinné podstúpiť transvaginálny ultrazvuk.

9

Ako sa vykonáva ultrazvuk prostaty?

Ultrazvuk prostaty je účinný spôsob diagnostiky prostatitídy, adenómu a rakoviny prostaty. Ultrazvukové vyšetrenie prostaty sa vykonáva dvoma spôsobmi:

  1. Transabdominálnym ultrazvukom ― vykonáva sa cez brušnú dutinu v ľahu na chrbte. Pred vyšetrením musí pacient vypiť aspoň jeden liter vody a močový mechúr sa nesmie vyprázdniť.
  2. Transrektálnym ultrazvukom ― vykonáva sa cez konečník v ľahu na boku s pokrčenými nohami. 10-12 hodín pred zákrokom sa nesmie nič konzumovať a je potrebné vyprázdniť črevá. 

Transrektálna metóda sa považuje za informatívnejšiu, pretože umožňuje lepšiu vizualizáciu prostaty. Muži starší ako 40 rokov by mali každoročne absolvovať ultrazvukové vyšetrenie prostaty, aby sa včas odhalili prípadné abnormality.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Čo zahŕňa ultrazvuk malej panvy a ako sa naň pripraviť? - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo zahŕňa ultrazvuk malej panvy a ako sa naň pripraviť?
Lekár oddelenia USG.

Súvisiace články:

Komentáre

Irina pred rokom
Dobrý deň. Aké typy gynekologických ultrazvukov existujú a aký je medzi nimi rozdiel?
Odpovedať
Dobrý deň. Gynekologický ultrazvuk môže byť transvaginálny (sonda ultrazvukového prístroja sa zavádza do pošvy) a transabdominálny (ultrazvuk sa vykonáva cez brušnú dutinu). Transvaginálny ultrazvuk je informatívnejší a lepšie zobrazuje vnútorné orgány. Transabdominálny ultrazvuk sa vykonáva pri plnom močovom mechúre a transvaginálny ultrazvuk sa vykonáva s prázdnym močovým mechúrom. U dievčat, ktoré nie sú sexuálne aktívne, sa vykonáva transrektálny ultrazvuk (snímač sa zavádza cez konečník).
Xénia pred rokom
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či môžem jesť pred gynekologickým ultrazvukom?
Odpovedať
Dobrý deň, gynekologický ultrazvuk je najlepšie vykonať ráno na prázdny žalúdok. Ak sa vyšetrenie vykonáva počas dňa, nemali by ste jesť tri až štyri hodiny pred ultrazvukovým vyšetrením. Vykonanie gynekologického ultrazvuku s plným črevným traktom môže skresliť obraz a narušiť vizualizáciu reprodukčných orgánov.
Dáša pred rokom
Chcela by som sa spýtať, že kedy je vhodné podstúpiť transvaginálny ultrazvuk?
Odpovedať
Transvaginálny ultrazvuk sa nevykonáva počas menštruácie. Najlepší čas na vyšetrenie je piaty až siedmy deň menštruačného cyklu. Pri podozrení na cysty vaječníkov sa ultrazvuk vykonáva na začiatku cyklu, pri endometrióze na konci menštruačného cyklu.
Karina pred rokom
Dobrý deň. Čo zobrazuje transabdominálny ultrazvuk?
Odpovedať
Dobrý deň. Transabdominálny ultrazvuk panvových orgánov je postup, ktorý zobrazuje veľkosť, štruktúru a prítomnosť ochorenia v ranom štádiu. Pomocou abdominálneho ultrazvuku je možné zistiť tehotenstvo, novotvary a zápaly panvových orgánov.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Môže ultrazvuk predstojnej žľazy odhaliť rakovinu?
Odpovedať
Dobrý deň. Transrektálnym ultrazvukom predstojnej žľazy sa zisťuje prítomnosť novotvarov v tomto orgáne. Po ultrazvukovom vyšetrení nemožno diagnostikovať rakovinu prostaty. Na dodatočnú diagnostiku rakoviny sa vykonáva biopsia, pretože ultrazvukové vyšetrenie nedokáže určiť, či je útvar benígny alebo malígny.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.