Logo
0800200000

Príčiny, príznaky a liečba chronickej endometritídy

Príčiny, príznaky a liečba chronickej endometritídy
Čítať 7 minút | Vytvorené: 26 január 2024 | aktualizované: 12 február 2024 | 761 761
Chronická endometritída je zápalové ochorenie ženského reprodukčného systému. Na prevenciu, diagnostiku a liečbu endometritídy sa špecializuje gynekológ.

Čo je to endometritída?

Endometritída je zápal sliznice maternice (endometria). Za normálnych okolností endometrium pokrýva dutinu maternice zvnútra a je potrebné na implantáciu (uhniezdenie) oplodneného vajíčka. Endometrium sa obnovuje počas každého menštruačného cyklu. V priebehu mesiaca sa hrúbka sliznice zväčšuje pod vplyvom pohlavných hormónov, a ak nedôjde k oplodneniu, endometrium sa odlupuje a začína sa menštruácia.

Endometritída

Endometritída

Čo je chronická endometritída?

Chronická endometritída je dlhodobý zápal endometria (sliznice maternice). Exacerbácie chronickej endometritídy sa môžu podobať akútnemu zápalovému procesu a sú sprevádzané prudkým zhoršením celkového stavu ženy, zvýšením telesnej teploty, výskytom silného výtoku a bolesťou v dolnej časti brucha.

Príčiny vzniku chronickej endometritídy

Vo väčšine prípadov je endometritída infekčná, často spôsobená baktériami. Chronickú endometritídu spôsobujú STD (pohlavne prenosné infekcie), akými sú kvapavka, chlamýdie a tuberkulóza. Pohlavne prenosné ochorenia sa prenášajú pri nechránenom pohlavnom styku (bez prezervatívu).

Vzniku chronickej endometritídy zvyčajne predchádza akútna endometritída. Medzi príčiny vzniku chronickej endometritídy patrí:

  • akútna endometritída po prirodzenom pôrode;
  • cisársky rez;
  • spontánny potrat;
  • terapeutické a diagnostické chirurgické zákroky na maternici (hysteroskopia, vákuová extrakcia, kyretáž);
  • vnútromaternicové pomôcky;
  • chemické popáleniny endometria počas vaginálneho výplachu.

Neinfekčná endometritída môže mať autoimunitný a postradiačný charakter. Chronický zápal sliznice maternice spôsobuje aj menopauza. Chronická autoimunitná endometritída vzniká v dôsledku porúch imunitného systému, kedy ochranné krvné bunky napádajú telu vlastné tkanivá.

Typy chronickej endometritídy

Endometritída spôsobená jednotlivými pôvodcami sexuálnych infekcií (gonokok, chlamýdie, tuberkulózny bacil) sa nazýva špecifická. Chronickú nešpecifickú endometritídu spôsobujú stafylokoky, streptokoky, vírusy, patogénne huby, ako aj neinfekčné agensy.

Ako sa prejavuje chronická endometritída?

Príznaky chronickej endometritídy môžu byť nevýrazné a nešpecifické. Medzi príznaky chronickej endometritídy patrí:

  • ťahavá bolesť v podbrušku;
  • výtok z pohlavných orgánov;
  • poruchy menštruácie (slabá alebo silná menštruácia, krvácanie uprostred mesačného cyklu).

Exacerbáciu chronickej endometritídy môže sprevádzať zvýšenie telesnej teploty, výrazná slabosť a zvýšená bolesť v podbrušku. Akútny zápal v maternici sprevádza výskyt silného výtoku z pohlavných orgánov.

Diagnostika chronickej endometritídy

Diagnostika chronickej endometritídy začína gynekologickým vyšetrením. Lekár prehmatá brucho a vyšetrí pohlavné ústrojenstvo na gynekologickom kresle.

Po vyšetrení gynekológ predpíše ďalšie prístrojové a laboratórne vyšetrenia na spresnenie diagnózy a určenie príčiny ochorenia. Pri diagnostike chronickej endometritídy je potrebné absolvovať:

  • klinické a biochemické vyšetrenie krvi;
  • vyšetrenie moču;
  • testy na pohlavne prenosné ochorenia;
  • vaginálny výter na mikroflóru;
  • ultrazvuk orgánov malej panvy;
  • hysteroskopia (prístrojové vyšetrenie dutiny maternice pomocou prístroja s kamerou, ktorý sa zavádza cez pošvu);
  • biopsiu sliznice maternice (odber malej vzorky tkaniva endometria na vyšetrenie pod mikroskopom);
  • diagnostickú laparoskopiu (minimálne invazívny postup, ktorý umožňuje vyšetriť maternicu).

Chronická endometritída sa spoľahlivo určiť len pomocou biopsie endometria. Markerom chronickej endometritídy je prítomnosť plazmatických buniek v hrúbke maternicovej sliznice.

Ako sa lieči chronická endometritída?

Na liečbu chronickej endometritídy sa špecializuje gynekológ. Kauzálna liečba chronickej endometritídy (liečba jej príčiny) spočíva v užívaní antibakteriálnych liekov.

Antibakteriálne lieky na liečbu chronickej endometritídy môže predpísať len lekár (na lekársky predpis). Výber antimikrobiálneho lieku závisí od stanovenia citlivosti mikroflóry pohlavného traktu na antibakteriálne lieky (bakteriálny kultivačný test). Po liečbe chronickej endometritídy antibiotikami môže gynekológ predpísať vaginálne čapíky na obnovenie vaginálnej mikroflóry.

Pri liečbe chronickej endometritídy sa môže použiť fyzioterapia. Magnetoterapia pri chronickej endometritíde sa používa na zmiernenie dlhotrvajúcej bolesti v podbrušku. Elektroforéza sa pri liečbe chronickej endometritíde nepoužíva, pretože maternica sa nachádza príliš hlboko a elektrický prúd neprenikne do jej vnútornej slizničnej vrstvy.

Dá sa chronická endometritída úplne vyliečiť?

Správnou voľbou antibakteriálnych liekov sa dá chronická endometritída úplne vyliečiť. Trvalá remisia chronickej endometritídy znamená, že sa zastavil zápalový proces v maternicovej sliznici, po ktorom sa endometrium obnoví a je priaznivým prostredím pre uhniezdenie vajíčka.

Je možné otehotnieť pri chronickej endometritíde?

Pri chronickom zápale maternice je možné otehotnieť, ale pravdepodobnosť otehotnenia a jeho úspešného donosenia u žien s chronickou endometritídou je nižšia ako u zdravých žien. Chronická endometritída môže spôsobiť neplodnosť a potrat, pretože oplodnené vajíčko sa nevie uhniezdiť na poškodenej sliznici maternice.

Je možné donosiť plod pri chronickej endometritíde?

Priebeh tehotenstva po liečbe chronickej endometritídy závisí od účinnosti liečby. Pri stabilnej remisii po vyliečenom chronickom zápale v maternici môže tehotenstvo prebehnúť bez komplikácií.

Priebeh tehotenstva pri chronickej endometritíde môžu komplikovať abnormality prichytenia placenty (nízke umiestnenie placenty alebo vcestná placenta), ako aj zvýšené riziko krvácania z maternice. Ženy, ktoré chcú podstúpiť asistovanú reprodukciu, by mali byť liečené na chronickú endometritídu pred IVF (oplodnením in vitro), aby sa zvýšili šance na úspešnú implantáciu embrya.

Komplikácie chronickej endometritídy

Dôsledkom chronickej endometritídy môže byť neplodnosť a (chronický) potrat. Priebeh chronickej endometritídy môže byť skomplikovaný aj šírením infekcie na priľahlé panvové orgány (vaječníky, vajíčkovody, pošva), tvorbou infekčných abscesov v brušnej dutine a vznikom sepsy (systémovej infekcie celého organizmu), keď sa baktérie dostanú do krvi.

Prevencia chronickej endometritídy

Prevencia chronickej endometritídy spočíva v ochrane pred pohlavne prenosnými infekciami (používanie bariérovej antikoncepcie). Pred začiatkom nechráneného pohlavného života by si obaja partneri mali nechať urobiť výtery z pošvy a močovej trubice na pohlavne prenosné infekcie.

Na včasné odhalenie zápalových ochorení reprodukčných orgánov by mali všetky ženy absolvovať každoročné preventívne prehliadky u gynekológa. Po pôrode a chirurgických zákrokoch na panvových orgánoch je potrebné dodržiavať odporúčania gynekológa a jeden až dva mesiace sa zdržať vaginálneho styku, kúpania v otvorených a uzavretých vodných nádržiach a návštevy sauny. Erotické pomôcky a hygienické potreby, ktoré sa zavádzajú do pošvy (tampóny, menštruačné kalíšky) by mali byť čisté a mali by sa používať podľa návodu.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny, príznaky a liečba chronickej endometritídy - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako prebieha menštruácia pri chronickej endometritíde?

Príznakom chronickej endometritídy môže byť nepravidelná menštruácia. Zápal endometria sa môže prejavovať oligomenoreou (zredkavo vyskytujúca sa menštruácia) alebo hypermenoreou (silná menštruácia). Menštruácia pri chronickej endometritíde je zvyčajne pravidelná a prichádza bez oneskorenia, pretože hormonálna funkcia vaječníkov pri chronickej endometritíde nie je narušená.

2. Ako dlho trvá liečba chronickej endometritídy?

Liečba chronickej nešpecifickej endometritídy trvá niekoľko týždňov. Liečba chronickej endometritídy závisí od závažnosti ochorenia a typu patogénu.

3. Môže byť chronická endometritída viditeľná na ultrazvuku?

Ultrazvuk je doplnkovým vyšetrením pri endometritíde. Chronická endometritída nízkeho stupňa sa na ultrazvuku nemusí vôbec zobraziť. Gynekológ dokáže určiť zhrubnutie alebo stenčenie endometria, ako aj jeho anomálie, ale výsledky vyšetrenia nemusia jednoznačne poukazovať na chronickú endometritídu. Presnejšie diagnostikovať alebo vylúčiť chronickú endometritídu môže pomôcť hysteroskopia s biopsiou endometria.

4. Ako vyzerá výtok pri chronickej endometritíde?

Výtok pri chronickej endometritíde je riedky, s nepríjemným zápachom. Zhoršenie chronického zápalu sliznice maternice môže byť sprevádzané výskytom silného výtoku z pohlavného ústrojenstva.

5. Kde sa vyskytuje bolesť pri chronickej endometritíde?

Chronická endometritída sa môže prejavovať ťahavou bolesťou v podbrušku. Bolesť sa vyskytuje v strede brucha nad lonovou kosťou a môže sa zhoršovať pri pohybe, pri plnom močovom mechúre, pri fyzickej aktivite a pri pohlavnom styku.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príčiny, príznaky a liečba chronickej endometritídy
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Mária pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Po pôrode som mala endometritídu a teraz mám pravidelné bolesti v podbrušku. Ako by sa mal správne vykonávať vaginálny výplach pri chronickej endometritíde?
Odpovedať
Dobrý deň. Vaginálny výplach je neúčinný a kontraindikovaný pri zápalových ochoreniach ženských pohlavných orgánov. Príčinu opakujúcich sa bolestí podbruška odhalí gynekológ po vyšetrení.
Matilda pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Zápal sliznice maternice som si liečila antibiotikami, ktoré mi predpísal gynekológ. Ako je to s tehotenstvom po liečbe chronického zápalu endometria?
Odpovedať
Dobrý deň. Riziko komplikácií počas tehotenstva po úspešne liečenej endometritíde sa nelíši od rizika u zdravých žien. Po ukončení liečby endometritídy antibiotikami by ste sa mali opýtať svojho ošetrujúceho gynekológa, kedy môžete začať plánovať tehotenstvo.
Katarzyna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň.Trpím chronickou endometritídou a už tri roky sa mi nedarí otehotnieť. Môj gynekológ ma odporučil do centra IVF na umelé oplodnenie. Má chronická endometritída vplyv na účinnosť IVF?
Odpovedať
Dobrý deň. Implantácia (uhniezdenie) embrya na sliznici maternice po chronickej endometritíde nemusí podariť. Pred absolvovaním umelého oplodnenia je potrebné endometritídu vyliečiť.
Adriána pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Liečila som sa na endometritídu, dlho som nemala príznaky a včera sa mi objavil žltý výtok z pošvy. Aký výtok sa objavuje pri chronickej endometritíde?
Odpovedať
Dobrý deň. Chronická endometritída sa môže prejavovať mastným, hnedým alebo zelenkastým výtokom z pohlavných orgánov. Charakter výtoku z pošvy pri chronickej endometritíde závisí od príčiny ochorenia.
Ivana pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Gynekológ mi diagnostikoval zápal v maternici, ale nechcem brať antibiotiká. Aké ľudové prostriedky sú vhodné na liečbu chronického zápalu endometria?
Odpovedať
Dobrý deň, chronickú endometritídu sa neodporúča liečiť ľudovými prostriedkami, pretože sú neúčinné a môžu viesť k progresii zápalu sliznice maternice. Na liečbu endometritídy je potrebné dodržiavať odporúčania gynekológa.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.