Otázky a odpovede str. 7

Dobrý deň. Asi pred troma týždňami som začala mávať bodavé bolesti v podbrušku a pozorujem krvácanie uprostred cyklu. Ako sa prejavuje dysfunkcia vaječníkov? Musím pred návštevou gynekológa absolvovať nejaké testy?
Odpoveď: 16.08.2022

Dobrý deň. Dysfunkcia vaječníkov sa prejavuje nepravidelnou, bolestivou a silnou menštruáciou, krvácaním medzi bez medzi periódami ohľadu na deň menštruačného cyklu. V takýchto situáciách sa pred návštevou gynekológa odporúča urobiť ultrazvukové vyšetrenie panvových orgánov. Na základe výsledkov ultrazvuku, lekár predpíše potrebné hormonálne vyšetrenie. Taktiež pred návštevou môžete absolvovať krvný test ktorý detekuje prítomnosť hormónu hCG. Ultrazvuk neuvidí tehotenstvo ak trvá kratšie ako 2-3 týždne, ako aj mimomaternicové tehotenstvo.

Nataliia Biletska
Lekár oddelenia gynekológie.
Ahoj. V dôsledku zvýšeného stresu sa mi zmenil menštruačný cyklus, t.j. objavila sa nepravidelná menštruácia. Môžete otehotnieť aj s nepravidelným menštruačným cyklom? A ako si vypočítať dátum ovulácie?
Odpoveď: 16.08.2022

Dobrý deň. Stres skutočne môže ovplyvniť menštruačný cyklus, pretože hormóny prednej hypofýzy, akými sú: prolaktín, FSH, LH, upravujú menštruáciu. Ich úroveň priamo závisí od úrovne stresu. Je možné otehotnieť aj s nepravidelnou menštruáciou, ak nepoužívate antikoncepciu. Pri nepravidelnom menštruačnom cykle nemožno vypočítať dátum ovulácie. Preto je potrebné používať metódy antikoncepcie. Aj pri pravidelnom menštruačnom cykle sa u žien vyskytuje skorá (hneď po menštruácii) aj neskorá (v predvečer menštruácie) ovulácia. Pri nepravidelnom cykle nie je možné sledovať tieto deň ovulácie. Je možné použiť ovulačné testy, ktoré môžu pomôcť určiť dni, v ktorých môžete otehotnieť. V každom prípade, ak máte nepravidelný menštruačný cyklus, či už je to spojené so stresom alebo z inými dôvodmi, je potrebné sa poradiť s lekárom, aby sa vylúčila endometria, endokrinné poruchy ovariálnych cýst alebo iné ochorenia.

Nataliia Biletska
Lekár oddelenia gynekológie.
Dobrý deň, počas pohlavného styku mi praskol prezervativ. Do troch hodín som užila “tabletku Po”. Ako pochopiť, či bola účinná alebo nie? Kedy si urobiť tehotenský test po použití antikoncepcii?
Odpoveď: 16.08.2022

Dobrý deň. Dana antikoncepcia nezabráni tehotenstvu vo všetkých prípadoch. Ak sa vaša nasledujúca menštruácia oneskorí o viac ako 5 dní alebo ak sa v deň očakávanej menštruácie vyskytne nezvyčajné krvácanie, napríklad slabý výtok, znížený počet dní menštruácie, zmenený priebeh menštruačných dní – ak nie je menštruácia, ako obvykle. Existujú aj iné príznaky tehotenstva, preto by ste sa mali poradiť s lekárom, ktorý vykonať ultrazvuk panvových orgánov, krvný test ktorý detekuje prítomnosť hormónu hCG. Ak je váš tehotenský test po použití núdzovej antikoncepcie pozitívny, mali by ste si uvedomiť aj možnosť mimomaternicového tehotenstva. Treba tiež poznamenať, že “tabletka Po” by nemala nahrádzať bežnú antikoncepciu, preto sa určite poraďte s lekárom, aby ste si vybrali individuálnu spoľahlivú a bezpečnú metódu antikoncepcie.

Nataliia Biletska
Lekár oddelenia gynekológie.
Dobrý deň, po pohlavnom styku som zistila, že mám zápal na pyskoch ohanbia a taktiež ma trápi silné svrbenie. Najlepším postupom na liečbu daného ochorenia je výter alebo test na pohlavné choroby alebo najskôr musím navštíviť gynekológa?
Odpoveď: 16.08.2022

Dobrý deň. Ak je to možné navštívte lekára a ten vykoná potrebné štúdie, vyšetrenia, výtery, ktoré sú v tomto konkrétnom prípade veľmi potrebné. Po získaní výsledkov, lekár prevedie priebežnú diagnostiku a predpíše liečbu na zlepšenie vášho zdravotného stavu, ako aj rozhodne o predpísaní prevencie proti pohlavne prenosným chorobám. Často rôzne ochorenia majú podobné príznaky, preto je pre pacienta veľmi ťažké ich odlíšiť. Lepšie je nestrácať čas a materiálne prostriedky na nesprávne postupy, ale okamžite sa obráťte k lekárovi, ktorí Vám poskytne odbornú konzultáciu.

Nataliia Biletska
Lekár oddelenia gynekológie.
Dobrý deň! Mám 54 rokov a pri bežnom mamografickom vyšetrení mi lekár našiel malú hrčku v ľavom prsníku. Povedzte mi, má zmysel robiť ultrazvuk mliečnych žliaz, ak už bola predpísaná mamografia? Ktorá štúdia by mohla viac odhaliť?
Odpoveď: 26.07.2022

Sonografia je jednou z popredných a najúčinnejších metód diagnostiky ochorení prsníka. Jedným z hlavných ukazovateľov pri ultrazvuku prsníka je posúdenie zhlukov, ktoré sú identifikované samotnými ženami alebo lekármi. Sonografia mliečnych žliaz sa vykonáva po röntgenovej mamografii na objasnenie štruktúry hustých útvarov. Preto má zmysel robiť ultrazvuk mliečnych žliaz, ak je predpísaná mamografia.

MUDr. Marek Hergel
Lekár oddelenia USG.
Dobrý deň! V poslednom čase mám problémy so spánkom, cítim únavu a slabosť. Endokrinológ mal podozrenie na tyreoiditídu. Povedzte mi, je možné určiť tyroiditídu ultrazvukom štítnej žľazy, ak sú testy na hormóny štítnej žľazy v poriadku?
Odpoveď: 26.07.2022

Sonografia, najmä v kombinácii s punkčnou biopsiou, vám umožňuje diagnostikovať väčšinu ochorení štítnej žľazy s vysokou presnosťou. Častými dôvodmi odoslania pacientov na ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy je prítomnosť hmatateľných objemových útvarov v predných častiach krku, sťažnosti pacientov na dusenie a zvýšená nervozita. Pri poruchách spánku, únave, slabosti je potrebné aj vyšetrenie štítnej žľazy.

Hashimotova tyreoiditída je autoimunitné ochorenie, ktoré je bežnejšie u žien. Má svoje špeciálne vlastnosti. Môže ísť o difúzne zväčšenie štítnej žľazy, jej štruktúra je heterogénna, hrubozrnná (s prítomnosťou viacerých hypoechogénnych oblastí bez jasných kontúr). Preto pri týchto ultrazvukových príznakov možno určiť tyroiditídu.

MUDr. Marek Hergel
Lekár oddelenia USG.
Dobrý deň, rýchlo sa mi mastia vlasy. Dá sa to vyliečiť?
Odpoveď: 26.07.2022

Dobrý deň! Mastné vlasy závisia od množstva kožného mazu, ktorý je produkovaný mazovými žľazami pokožky. Ak chcete zistiť príčinu mastnej pokožky hlavy a zvoliť vhodnú formu liečby, musíte kontaktovať trichológa.

MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Lekár v špecializácii dermatológií
Na druhý deň po umývaní hlavy sa objavuje svrbenie pokožky a dnes som si všimla červené bodky.S čím je to spojené a nakoľko je to problematické?
Odpoveď: 26.07.2022

Dobrý deň! Daný jav môže súvisieť s ochorením pokožky hlavy, akým je seboroická dermatitída. Dané ochorenie je chronická, zápalová choroba, ktorá postihuje tie oblasti pokožky hlavy a tela, kde sa nachádzajú vyvinuté mazové žľazy. Ochorenie je charakterizované nadmernou produkciou kožného mazu a sekrétu, ktoré je priaznivým prostredím pre rast mikroorganizmov a často spôsobujú zápal. Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú seboreu patria:

  • hormonálne pozadie, najmä prevaha androgénov, mužské hormóny;
  • chronický stres - podvýživa a problémy s gastrointestinálnym traktom;
  • nesprávna starostlivosť o pokožku hlavy.

Seborea je spojená s komplikáciami, ako je chronická telogénna strata vlasov a pyodermia pokožky hlavy. Ak chcete podstúpiť liečbu a zabrániť komplikáciám, musíte kontaktovať trichológa.

MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Lekár v špecializácii dermatológií
Dobrý deň, poraďte mi, prosím vás, pri bitke mi boli vytrhnuté vlasy a teraz, keď si po nich prejdem rukou, neskutočne mi vypadávajú. Som veľmi znepokojená. Existuje spôsob, ako to vyliečiť? Ako dlho bude trvať, kým sa mi vlasy zotavia?
Odpoveď: 26.07.2022

Dobrý deň. Odporúčam absolvovať kúry s upokojujúcimi preparátmi, ktorú vám predpíše trichológ, keďže opísaný obrázok zodpovedá príznakom stresového vypadávania vlasov. Ak ste predtým nemali problémy s vypadávaním vlasov, očakávajte zotavenie do mesiaca. Ak neuvidíte zlepšenie, znova navštívte trichológa.

MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Lekár v špecializácii dermatológií
Dobrý deň! Mám niekoľko papilómov na bedrách. Niečo podobné som si všimla aj v oblasti konečníka. Môžete ich prosím odstrániť?
Odpoveď: 26.07.2022

Dobrý deň! V medicínskom centre DoktorPRO je možné odstrániť papilómy pomocou rádiového a vlnového prístroja Surgitron, ktorý nezanecháva prakticky žiadne stopy ani jazvy. Odstraňujeme aj výrastky v oblasti konečníka a pri genitáliách žien a mužov. Chceme Vás však upozorniť na skutočnosť, že prítomnosť papilómov naznačuje prítomnosť ľudského papilomavírusu (HPV) v tele, preto vám odporúčame vyšetrenie na HPV a absolvovanie antivírusovej a imunomodulačnej terapie.

MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Lekár v špecializácii dermatológií
Dobrý deň! Zaujíma by ma jedna otázka, či je lišaj nákazlivý pre osoby v mojom okolí? Veľmi ma to znepokojuje. Dnes som bola na vyšetrení a zabudla som sa na to opýtať.
Odpoveď: 26.07.2022

Lišaj je plesňová infekcia kože, ktorá sa prenáša kontaktom a môže sa preniesť na ľudí, s ktorými ste v kontakte alebo žijete v spoločnej domácnosti.

MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Lekár v špecializácii dermatológií
Mám 20 rokov a na tvári mám akné, ktoré mi nezmizlo už 4 roky. Kozmetička mi povedala, že sa s tým nedá nič robiť a treba ich liečiť liekmi. Čo mám robiť?
Odpoveď: 26.07.2022

Prítomnosť akné môže naznačovať poruchy v endokrinnom alebo tráviacom systéme a všetko závisí od životného štýlu, výživy, starostlivosti o pleť. Na vyliečenie akné je potrebné absolvovať ďalšie vyšetrenia, na základe ktorých sa vypracuje liečebný program.

MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Lekár v špecializácii dermatológií