0800200000

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
gastroenterológia
aktualizované: 15 August 2025
Čítať 13 minút Zverejnené: 15 August 2025 12
Gastroenteritída je ochorenie, ktoré sa môže vyvinúť na pozadí črevnej infekcie, otravy jedlom a nadmernej konzumácie ostrých, vyprážaných, mastných a kyslých jedál, ktoré dráždia tráviaci trakt. Preto je jednou z hlavných zložiek liečby gastroenteritídy strava.

Bez jej dodržiavania sa výrazne zvyšuje riziko zhoršenia bolesti brucha, vracania a hnačky. Správne zvolená strava pomáha znížiť zaťaženie žalúdka a čriev, zmierniť príznaky a urýchliť regeneráciu sliznice.

Aké sú základné pravidlá stravovania pri gastroenteritíde?

Diéta sa používa ako doplnková metóda popri medikamentóznej liečbe gastroenteritídy (sorbentmi, rehydratačnými roztokmi, spazmolytikami, enzýmami a antibiotikami). Základné pravidlá stravovania pri gastroenteritíde zahŕňajú:

  • dostatočný príjem tekutín. Odporúča sa vypiť najmenej jeden a pol až dva litre tekutín denne, aby sa kompenzovala strata vody a elektrolytov po vracaní a hnačke;
  • hladovanie počas prvých dní. Pri silnom vracaní v akútnej fáze ochorenia je vhodné dočasne prestať jesť, aby sa nevyvolalo zhoršenie príznakov;
  • konzumácia malými porciami. Jedzte malé porcie po 150 - 200 gramov každé dve až tri hodiny, aby ste nepreťažili tráviaci trakt a znížili riziko podráždenia sliznice;
  • šetrné spôsoby prípravy jedál. Uprednostňujte varené, dusené a pečené jedlá. Vyhnite sa vyprážaným, údeným a ostrým jedlám.
  • vyhnite sa príliš studenej a horúcej strave. Odporúča sa konzumovať iba teplé jedlá, aby sa nezhoršili kŕče žalúdka a čriev.

Pri akútnej forme ochorenia by sa návrat k bežnej strave mal uskutočniť postupne – v priebehu dvoch až štyroch týždňov. Dĺžku diéty pri gastroenteritíde určuje ošetrujúci lekár v závislosti od závažnosti príznakov, ťažkosti ochorenia a rýchlosti zotavovania organizmu. Potraviny by sa mali do stravy zavádzať postupne, počnúc ľahkými jedlami (kyslé mlieko, sucháre, zeleninové vývary).

Prečo je potrebné pri gastroenteritíde držať diétu?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Diéta pri gastroenteritíde je potrebná na zmiernenie zápalu a podráždenia sliznice žalúdka a tenkého čreva, zmiernenie príznakov (vracanie, hnačka a bolesti brucha) a urýchlenie obnovy tráviacej funkcie. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, nemala by zaťažovať gastrointestinálny trakt a mala by dopĺňať stratu tekutín a živín.

Čo sa stane, ak počas gastroenteritídy nebudete držať diétu?

Pri nedodržiavaní diéty sa môže zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva zhoršiť. V dôsledku toho sa môže zvýšiť frekvencia hnačky a vracania, čo zvyšuje riziko dehydratácie. Dlhodobé podráždenie tráviaceho traktu zvyšuje pravdepodobnosť vzniku komplikácií – vredovej choroby, dysbakteriózy a prechodu ochorenia do chronickej formy.

Jedným z nepriamych príznakov pretrvávajúceho zápalu a poruchy trávenia môže byť biely alebo žltkastý povlak na jazyku. Vzniká v dôsledku nahromadenia baktérií a produktov rozkladu. Povlak, ktorý pretrváva aj napriek liečbe, často poukazuje na potrebu prehodnotiť stravu a liečebný režim.

Ako funguje diéta pri gastroenteritíde a podľa akého princípu sa zostavuje?

Pri gastroenteritíde sa odporúča diéta číslo 5, ktorá funguje na princípe vyradenia potravín, ktoré dráždia sliznicu žalúdka a čriev (vyprážané, ostré, kyslé, údené, slané a mastné). Princípy diéty pri gastroenteritíde zahŕňajú:

  • minimalizáciu mechanického pôsobenia na sliznicu vylúčením tvrdých, vláknitých a suchých potravín zo stravy;
  • zníženie chemického podráždenia sliznice vďaka vylúčeniu potravín, ktoré zvyšujú kyslosť žalúdočnej šťavy (ostré, kyslé, slané a mastné);
  • vylúčenie tepelného poškodenia sliznice zdržaním sa konzumácie horúcich a studených jedál;
  • normalizáciu sekrécie žalúdočnej šťavy prostredníctvom častého stravovania v rovnakých časových intervaloch.

Strava pri zhoršení gastroenteritídy by mala byť vyvážená a stredne kalorická. Strava by mala obsahovať minimálne množstvo tukov, ale zabezpečovať dostatočný príjem bielkovín a sacharidov na dodanie energie organizmu a regeneráciu poškodených tkanív.

Úloha stravovania a čas prijímania potravy vo vývoji gastroenteritídy: vedecké výskumy

Nevyvážená strava môže oslabiť imunitnú ochranu čriev a prispieť k rozmnožovaniu patogénnych mikroorganizmov (rotavírus, norovírus, shigella), ktoré sú pôvodcami infekčnej gastroenteritídy. Nedostatok vitamínov (A, D) a minerálov (zinok, selén a železo) znižuje schopnosť organizmu bojovať s infekciami.

Konzumácia nekvalitných alebo kontaminovaných potravín zvyšuje riziko vniknutia vírusov a baktérií do organizmu, ktoré spôsobujú gastroenteritídu. Nepravidelné stravovanie (nedostatočná výživa a prejedanie sa) môže narušiť normálnu činnosť gastrointestinálneho traktu, oslabiť jeho ochranné mechanizmy a prispieť k rozvoju zápalu.

Aké potraviny môžete konzumovať pri gastroenteritíde?

Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva odporúčame zaradiť do stravy dobre stráviteľné obilniny (ryža, pohánka, ovsené vločky a jemne mletý bulgur). Zoznam potravín, ktoré možno konzumovať pri gastroenteritíde, zahŕňa aj:

  • sladké ovocie a bobule (banány, jablká, maliny);
  • nekyslé zeleniny (zemiaky, cuketa, mrkva, karfiol a brokolica);
  • chudé mäso (morčacie, kuracie a králičie);
  • chudé ryby (treska, hejk alebo morská šťuka);
  • pekárske výrobky (galety, sucháre z bieleho chleba);
  • kyslé mliečne výrobky (jogurt, tvaroh);
  • dezerty (prírodná pastila, zefir bez cukru).

Pri gastroenteritíde odporúčame konzumovať vajcia vo forme bielkovinovej parenej omelety. Pri gastroenteritíde môžete jesť aj varené cestoviny z tvrdých odrôd pšenice bez omáčky.

Aké potraviny sa nesmú konzumovať pri gastroenteritíde?

Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva sú kontraindikované sladkosti s pridaným cukrom (torty, koláče, sušienky a cukrovinky). Zoznam potravín zakázaných pri gastroenteritíde zahŕňa aj:

  • tučné mäso (bravčové, jahňacie, kačacie a husacie);
  • tučné ryby (losos, makrela a sleď);
  • strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica);
  • kyslé ovocie a bobule (citrusové plody, kiwi, ananás, granátové jablko, ríbezle);
  • čerstvá zelenina s hrubou vlákninou (kapusta, paprika, reďkovka, cibuľa, cesnak);
  • huby;
  • čerstvý chlieb a pečivo (buchty, koláče a croissanty).

Odporúčame vyhnúť sa konzumácii omáčok (majonézy, kečupu, sójovej omáčky a horčice). Tiež by ste mali vylúčiť potraviny s umelými prísadami a dochucovadlami (čipsy, sušienky a instantné rezance), ktoré môžu vyvolať zhoršenie príznakov.

Aké nápoje sú povolené a zakázané pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde je zakázaný alkohol, pretože dráždi sliznicu žalúdka a čriev, zosilňuje zápal a môže spôsobiť dehydratáciu. Medzi ďalšie nápoje, ktoré sú kontraindikované pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria:

  • káva – stimuluje sekréciu žalúdočnej šťavy a môže zintenzívniť bolesť, nevoľnosť a hnačku;
  • čierny čaj – obsahuje kofeín a triesloviny, ktoré dráždia gastrointestinálny trakt pri gastroenteritíde;
  • sýtené nápoje – vyvolávajú nadúvanie, zosilňujú peristaltiku čriev a hnačku;
  • ovocné šťavy – zvyšujú kyslosť, dráždia sliznicu a prispievajú k zosilneniu príznakov gastroenteritídy;
  • energetické nápoje – obsahujú kofeín, cukor a chemické prísady, ktoré zaťažujú tráviaci systém.

Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva odporúčame tiež zdržať sa konzumácie mliečnych kokteilov. Vzhľadom na vysoký obsah cukru, aromatických látok a laktózy môžu zhoršovať nevoľnosť, vracanie, nadúvanie a hnačku.

V akútnom období by ste mali piť teplú vodu – pomáha doplniť stratu tekutín, zmierňuje príznaky intoxikácie a znižuje riziko dehydratácie. Na normalizáciu trávenia a doplnenie minerálnej rovnováhy pri gastroenteritíde môže byť užitočná alkalická minerálna voda, pred jej konzumáciou je však potrebné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom. Medzi ďalšie nápoje povolené pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria:

  • zelený čaj – má protizápalové a antiseptické účinky;
  • bylinný čaj (rumančekový, lipový, feniklový, mätový, zázvorový) – upokojuje sliznicu a zmierňuje nevoľnosť pri gastroenteritíde;
  • zemiaková šťava – pri gastroenteritíde na lačný žalúdok ráno pre normalizáciu kyslosti žalúdočnej šťavy a zmiernenie pálenia záhy;
  • kompóty zo sladkých plodov a bobúľ (jablká, hrušky, maliny, čučoriedky a jahody) – hasia smäd bez podráždenia žalúdka.

V rekonvalescenčnom období je možné použiť propolisovú tinktúru. Alkoholový extrakt je kontraindikovaný kvôli svojej schopnosti dráždiť sliznicu. Vodné a olejové tinktúry sú povolené, ale len po dohode s ošetrujúcim lekárom. Propolis môže mať antiseptické, protizápalové a hojivé účinky, čím prispieva k regenerácii poškodenej sliznice žalúdka a čriev.

Ako sa mení diéta v závislosti od typu gastroenteritídy?

Súkromní gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro vyberajú stravu s ohľadom na formu a štádium ochorenia. Do úvahy sa berie aj závažnosť symptómov a prítomnosť sprievodných ochorení (cukrovka, potravinová alergia a ateroskleróza).

Akútna forma ochorenia vyžaduje čo najšetrnejšiu stravu: v prvých dňoch je možné dočasné hladovanie s konzumáciou teplej vody, rehydratačných roztokov alebo slabého zeleninového vývaru. Ak sa stav stabilizuje, strava sa postupne rozširuje – pridávajú sa sucháre z bieleho chleba, tekuté kaše na vode a zeleninové pyré. Pri chronickej gastroenteritíde je diéta pestrejšia. Povolená je varená zelenina, chudé mäso a ryby, kyslé mliečne výrobky, kaše a pečené ovocie.

Aká je najlepšia kuchyňa na gastroenteritídu?

Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva je vhodná pestrá strava slovanskej kuchyne s dôrazom na varené, dusené, pečené a jedlá priprávené na pare. Základom stravy sú obilniny (ryža, ovsené vločky, pohánka a krupica), zelenina (zemiaky, mrkva, cuketa, tekvica a karfiol) chudé mäso (kuracie, morčacie a králičie) a ryby (merlúza, morská šťuka, treska). Táto strava má nízky obsah tuku, mäkkú konzistenciu, je ľahko stráviteľná a netraumatizuje zapálenú sliznicu žalúdka a čriev.

Akým potravinám by ste sa mali úplne vyhnúť pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde sa odporúča vyhýbať sa potravinám, ktoré dráždia žalúdočnú a črevnú sliznicu, vyvolávajú zvýšenú plynatosť, kŕče, nevoľnosť, vracanie a hnačku. Medzi jedlá, ktoré by sa nemali konzumovať pri gastroenteritíde, patria:

  • polotovary (rezne, knedle, polievky);
  • mastné jedlá (s vysokým obsahom tuku, rafinovaného rastlinného oleja, margarínu a nátierok);
  • údené jedlá (masť, syry, klobásy, ryby a mäso);
  • vyprážané jedlá (mäso, ryby, zemiaky a placky);
  • konzervované potraviny (ovocie, zelenina, ryby a mäso);
  • korenené jedlá (so zázvorom, korením, cesnakom, horčicou);
  • husté polievky (hubové, rybie, silné mäsové vývary);
  • jedlá so strukovinami (polievky a prílohy z hrachu, fazule, šošovice).

Rýchle občerstvenie (hamburgery, čipsy, hot dogy, bagety), ktoré obsahuje spracované tuky a ostré koreniny, ktoré môžu skomplikovať priebeh gastroenteritídy, by sa malo úplne vylúčiť. Kontraindikované sú aj kyslé jedlá s paradajkovou omáčkou, octom, citrónovou šťavou, kyslou kapustou, ktoré dráždia sliznicu žalúdka a čriev a prispievajú k zvýšeniu zápalu.

Aké ovocie je povolené a zakázané pri gastroenteritíde?

Pri akútnom zápale sa odporúča zdržať sa konzumácie ovocia, pretože môže dráždiť žalúdočnú a črevnú sliznicu, zvyšovať sekréciu žalúdočných štiav, spôsobovať nadúvanie, kŕče a hnačky. V období rekonvalescencie možno ovocie zaradiť do stravy najlepšie v pečenej a varenej forme, ako aj vo forme pyré a kaší, čo znižuje mechanické a chemické dráždenie sliznice a uľahčuje trávenie.

Pri gastroenteritíde sú povolené sladké odrody jabĺk, ktoré je lepšie piecť bez šupky (možno kombinovať s tvarohom). Jablká sú bohaté na pektín, ktorý normalizuje činnosť črevného traktu a podporuje obnovu mikroflóry.

Vzhľadom na mäkkú štruktúru a nízku kyslosť sú pri gastroenteritíde povolené banány, ktoré obaľujú sliznicu a prispievajú k jej ochrane a regenerácii. Je lepšie jesť ich čerstvé a úplne zrelé. Ďalšie ovocie, ktoré sa môže konzumovať pri gastroenteritíde:

  • avokádo – obsahuje zdravé mononenasýtené tuky, pri gastroenteritíde pomáha zmierňovať zápal a podporuje regeneráciu sliznice;
  • hurmikaki – bohaté na antioxidanty, pri gastroenteritíde pomáhajú normalizovať trávenie. Mal by sa však konzumovať úplne zrelý, bez trpkosti a v malých množstvách;
  • hrušky – mäkké a šťavnaté, bohaté na vlákninu a pektín, zlepšujú činnosť čriev, odporúčajú sa v pečenej forme.

Z bobuľového ovocia sú vhodné čerešne, jahody a maliny, najlepšie však v tepelne upravenej forme. Surové bobule môžu mechanicky dráždiť sliznicu. Neodporúča sa kyslé bobuľové ovocie (černice, brusnice, čerešne, ríbezle, egreše) kvôli riziku zvýšenia zápalu. Hrozno pri gastroenteritíde je zakázané aj kvôli vysokému obsahu cukru, hrubej šupke a kôstkam, ktoré vyvolávajú podráždenie sliznice a nadúvanie brucha.

Pri gastroenteritíde sa treba vyhýbať datliam. Sú veľmi sladké, ťažko stráviteľné a môžu zvýšiť tvorbu plynov v čreve. Neodporúča sa konzumovať citrusové plody (pomaranče, citróny, grapefruity), kiwi a ananás pre vysoký obsah kyselín, ktoré dráždia sliznicu a zvyšujú pálenie záhy. Melón pri gastroenteritíde je v akútnej fáze kontraindikovaný. Je sladký, takže môže spôsobiť nadúvanie, zvýšiť hnačku a podráždenie sliznice. V období rekonvalescencie je melón povolený v malých množstvách na doplnenie straty tekutín.

Ktoré mliečne výrobky sú povolené a zakázané pri gastroenteritíde?

Mliečne výrobky sa pri akútnej gastroenteritíde zvyčajne vylučujú kvôli riziku zvýšenej hnačky, nadúvania brucha, nevoľnosti a vracania. V remisnej fáze gastroenteritídy je povolená mierna konzumácia mlieka – odstredeného alebo zriedeného s vodou, ako súčasť kaše alebo nákypov. Syry pri gastroenteritíde sa neodporúčajú ani vo fáze rekonvalescencie pre vysoký obsah tuku a soli, ktoré môžu dráždiť sliznicu tráviaceho traktu. Medzi zvláštnosti konzumácie fermentovaných mliečnych výrobkov pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria:

  • jogurt pri gastroenteritíde je povolený počas obdobia rekonvalescencie. Odporúča sa konzumovať prírodné netučné výrobky bez cukru a ochucujúcich prísad. Jemne pôsobí na sliznicu a pomáha obnoviť črevnú mikroflóru vďaka vysokému obsahu probiotík;
  • kefír pri gastroenteritíde je v akútnom období kontraindikovaný kvôli vysokej kyslosti a schopnosti zvyšovať zápal sliznice. V období remisie je možné konzumovať kefír, ale v obmedzenom množstve;
  • zakysanka pri gastroenteritíde je zvyčajne horšie znášaná ako kefír kvôli zvýšenému obsahu tuku. Ak je žalúdok citlivý, treba sa jej vyhnúť aj v období remisie.

Čerstvý odstredený tvaroh je povolený pri gastroenteritíde počas obdobia rekonvalescencie. Môže sa konzumovať čistý alebo zapečený s jablkami a hruškami. Výrobok je vhodný aj na prípravu tvarohového nákypu, ktorý je pri gastroenteritíde ľahko stráviteľný a nedráždi sliznicu. Tvaroh je užitočný vďaka vysokému obsahu ľahko stráviteľných bielkovín, potrebných na obnovu poškodených tkanív.

Aké pečivo je povolené a zakázané konzumovať pri gastroenteritíde?

Pečivo z kysnutého a lístkového cesta, najmä s plnkami z mäsa, húb, kapusty, syra, vajec, džemu, čokolády, maslového krému, kondenzovaného mlieka alebo orechov, je zakázané. Obsahuje veľa tuku, takže je ťažko stráviteľné, dráždi zapálenú sliznicu žalúdka a čriev, zvyšuje tvorbu plynov a môže spôsobiť kŕče, nadúvanie a bolesti brucha. Kontraindikovaný je aj čerstvý chlieb (čierny a biely) kvôli schopnosti vyvolať kvasenie v čreve a zvýšiť záťaž tráviaceho traktu.

Počas remisie je povolené konzumovať nekvasené pečivo bez cukru, soli, oleja a korenia. Pri gastroenteritíde môžete jesť sušený biely chlieb, sucháre, galetky, domáce sušienky na vode. Sú ľahko stráviteľné a nedráždia žalúdok a črevá.

Aké oleje, prísady a koreniny sú povolené a zakázené pri gastroenteritíde?

Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva sa odporúča uprednostniť rafinované rastlinné oleje, pretože sú ľahšie stráviteľné, nemajú ostrý zápach a chuť. Medzi užitočné oleje pri gastroenteritíde patria:

  • olivový olej – má protizápalové vlastnosti a podporuje hojenie sliznice;
  • ľanový olej – bohatý na omega-3 mastné kyseliny, podporuje obnovu tkanív a znižuje zápal;
  • rakytníkový olej – urýchľuje regeneráciu sliznice a má antiseptický účinok.

Maslo pri gastroenteritíde by sa malo z jedálnička vylúčiť, najmä v akútnej fáze. Výrobok obsahuje nasýtené tuky, ktoré môžu zvyšovať zápal a zaťažovať trávenie.

V akútnom období ochorenia sú prísne zakázané všetky koreniny. Na zníženie nevoľnosti a vracania môžete do čaju pri gastroenteritíde pridať malé množstvo zázvoru. Jeho nadmerné užívanie však môže zvýšiť podráždenie sliznice, zhoršiť kŕče a bolesti brucha.

Aké semená, orechy a bylinky sú povolené a zakázené pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde sú orechy zvyčajne kontraindikované, pretože ich tvrdá štruktúra a drsná vláknina dráždia zapálenú sliznicu žalúdka a čriev, čo zhoršuje príznaky. Na zníženie podráždenia sliznice môžete piť bylinkové čaje. Medzi bylinky povolené pri gastroenteritíde patria:

  • harmanček – zmierňuje zápaly a kŕče;
  • fenikel – znižuje plynatosť a aktivuje trávenie;
  • mäta pieporná (v malom množstve) – zmierňuje žalúdočné kŕče a nevoľnosť.

Semená (slnečnicové, tekvicové, ľanové a sezamové) sú kontraindikované pre ich drsnú štruktúru, ktorá môže dráždiť sliznicu a zhoršovať zápal. Je povolené používať tinktúru z ľanových semienok, ktorá môže mať mierny obaľujúci a protizápalový účinok. Jej použitie si však vyžaduje predchádzajúcu konzultáciu s lekárom.

Aké kaše a obilniny sú povolené a zakázané pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde môžete jesť dobre uvarenú kašu s vodou z ľahko stráviteľných obilnín, ktoré jemne pokrývajú sliznicu žalúdka a čriev, zlepšujú trávenie a nespôsobujú podráždenie. Medzi obilniny, ktoré možno konzumovať pri gastroenteritíde, patrí ryža, pohánka, ovsené vločky, jemne rozdrvený bulgur a krupica.

Ryža má sťahujúce vlastnosti a pomáha zastaviť hnačku. Pohánka je pri gastroenteritíde užitočná vďaka vysokému obsahu ľahko stráviteľných bielkovín a železa, ktoré je potrebné na obnovu poškodených tkanív. Ovsené vločky sa odporúčajú pri gastroenteritíde pre ich schopnosť obaľovať sliznicu, znižovať kyslosť žalúdočnej šťavy a zmierňovať zápal. Krupica je pri gastroenteritíde povolená, pretože má mäkkú homogénnu štruktúru. Jemný bulgur sa môže jesť pri gastroenteritíde, pretože je ľahko stráviteľný.

Pri gastroenteritíde nie je povolené proso, kukurica, jačmeň, obilniny obsahujúce hrubú nerozpustnú vlákninu. Vláknina v tráviacom trakte napučnie a zvyšuje nevoľnosť a vracanie. Pri gastroenteritíde by ste mali odmietnuť pšeničnú kašu, ktorá môže dráždiť sliznicu kvôli obsahu lepku a hrubej vlákniny. Müsli a instantné kaše vo vrecúšku sú pri gastroenteritíde zakázané kvôli prítomnosti umelých dochucovadiel a aróm, ktoré zhoršujú zápal a bránia regenerácii sliznice žalúdka a čriev.

Aké mäso je povolené a zakázané konzumovať pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde je mäso povolené len počas remisie. V akútnej fáze môžu bielkovinové výrobky preťažiť žalúdok a črevá, skomplikovať trávenie a spomaliť regeneráciu sliznice. Dôležité je vyberať chudé druhy mäsa (kuracie, morčacie, prepeličie a králičie), variť ich šetrne (napr. na pare, dusiť alebo piecť) a podávať v sekanej forme (rozdelené na vlákna alebo jemne nakrájané). Prípustné sú aj mäsové nákypy, kotlety pripravené v pare a domáce paštéty bez soli a korenia.

Tučné druhy mäsa (baranie, husacie, kačacie, bravčové a hovädzie) sú kontraindikované. Dráždia sliznicu, dlho sa trávia, stimulujú tvorbu žalúdočných štiav a môžu spôsobiť nevoľnosť, nadúvanie, ťažobu, kŕče a bolesti brucha.

Aké šaláty sa môžu konzumovať pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde sú povolené šaláty z nekyslej zeleniny, ktoré neobsahujú hrubú vlákninu. Zelenina do šalátov pri gastroenteritíde by mala byť vopred uvarená alebo upečená. V surovej forme môže dráždiť zapálenú sliznicu žalúdka a čriev, zvýšiť plynatosť a hnačku.

Pri gastroenteritíde sa odporúčajú šaláty zo zapečenej cvikly, ktorá jemne stimuluje peristaltiku, bez podráždenia tráviaceho traktu. Pri gastroenteritíde môžete pripraviť aj šaláty z varenej brokolice a karfiolu, pretože sú ľahko stráviteľné a prispievajú k obnove slizníc. Do jedál je povolené pridávať dusenú cuketu a varenú mrkvu. V štádiu remisie môžete do zloženia šalátov zaradiť varené kuracie alebo morčacie filé, predtým rozobraté na vlákna.

Čerstvá cibuľa a cesnak sú pri gastroenteritíde kontraindikované – agresívne pôsobia na sliznicu a môžu zvýšiť zápal. Pri gastroenteritíde sa neodporúčajú ani paradajky, pretože obsahujú organické kyseliny, ktoré zvyšujú pálenie záhy a podráždenie tráviaceho traktu. Biela kapusta sa pri gastroenteritíde vylučuje z jedálnička kvôli hrubej vláknine, ktorá vyvoláva nadúvanie a bolesti brucha. Kyslá kapusta pri gastroenteritíde je tiež zakázaná pre vysoký obsah kyselín a soli, ktoré zhoršujú zápal a narúšajú rovnováhu vody a soli.

Šaláty odporúčame zalievať rafinovaným rastlinným olejom. Mastná smotana, majonéza, omáčky na báze octu alebo citrusových plodov, horčica a sójová omáčka ako dressing nie sú vhodné, pretože dráždia sliznicu a môžu vyvolať recidívu ochorenia.

Aké polievky je možné podávať pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde by sa polievky mali pripravovať na ľahkom zeleninovom vývare, bez korenia, tuku a vyprážania. Počas remisie môžete pridať varené králičie, morčacie alebo kuracie mäso, vopred nakrájané alebo rozdelené na vlákna. Polievky na silných mäsových, rybacích a hubových vývaroch, s vyprážanými zložkami, údeninami, pikantným korením a strukovinami môžu dráždiť sliznicu žalúdka a čriev, zvyšovať tvorbu žalúdočných štiav, spôsobovať nadúvanie, kŕče a bolesti brucha. Medzi povolené polievky pri gastroenteritíde patria:

  • krémová polievka z varenej zeleniny (zemiaky, cuketa, tekvica);
  • krémové polievky na báze varených obilnín (pohánka, ryža a ovsené vločky);
  • tekuté polievky s najemno nakrájanými zemiakmi, mrkvou, brokolicou, karfiolom.

Mliečne polievky sú povolené len v období pretrvávajúcej remisie pri absencii intolerancie laktózy. Pripravujú sa z odstredeného mlieka (alebo zriedeného vodou v pomere 1:1) s prídavkom obilnín (ryža, krupica, ovsené vločky) bez cukru a oleja. V akútnom období sa mliečne polievky neodporúčajú, pretože môžu spôsobiť zvýšenú tvorbu plynov, nevoľnosť a hnačku.

Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde môžete jesť sladkosti len počas remisie, keď sliznica žalúdka a čriev nie je zapálená. V akútnom období sú kontraindikované, pretože môžu dráždiť sliznicu a zvyšovať príznaky ochorenia (bolesť brucha, pálenie záhy a nevoľnosť). Zoznam sladkostí povolených pri gastroenteritíde:

  • prírodné ovocné želé a marmelády bez cukru, aróm a farbív;
  • prírodné marshmallows bez pridaného cukru;
  • pyré zo sladkého ovocia a bobuľovín (banány, jablká, jahody);
  • marshmallows bez glazúry, cukru a aróm.

Med pri gastroenteritíde sa môže konzumovať v malých množstvách (jedna alebo dve čajové lyžičky denne), ak sa nevyskytujú alergie. Má protizápalový a hojivý účinok na rany, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém.

Čokoláda pri gastroenteritíde je kontraindikovaná v akútnej fáze a počas remisie, pretože obsahuje veľa tukov, ktoré dráždia sliznicu, aktivujú tvorbu žalúdočných štiav a môžu vyvolať zvýšenie príznakov. Medzi ďalšie zakázané sladkosti pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria: 

  • koláče, zákusky a oblátky;
  • lízanky, čokoládové a želé cukríky;
  • poleva, karamel a kondenzované mlieko;
  • marmeláda a marshmallows s cukrom, farbivami, arómami;
  • džemy a marmelády s pridaným cukrom;
  • sušienky so smotanou, čokoládou alebo vysokým obsahom tuku.

Zmrzlina je kontraindikovaná aj pri gastroenteritíde. Je studená a mastná, takže môže podráždiť sliznicu žalúdka a čriev, spomaliť trávenie, spôsobiť kŕče, bolesť a nevoľnosť.

Čo si dať na raňajky pri gastroenteritíde?

Na raňajky pri gastroenteritíde je vhodná dobre uvarená tekutá alebo polotekutá kaša na vode (ovsené vločky, ryža alebo pohánka) bez soli, cukru a oleja. Môžete si tiež pripraviť dusenú bielkovinovú omeletu, tvarohové suflé alebo pečené jablko s nízkotučným tvarohom. Ako nápoj sa ráno odporúča piť sypaný čaj (zelený, harmančekový), šípkový odvar alebo teplú nesýtenú vodu. Ľahké raňajky zabezpečia jemný štart trávenia bez preťaženia žalúdka a čriev, čo je dôležité najmä v období zápalu a regenerácie sliznice.

Ako má vyzerať obed pri gastroenteritíde?

Obed pri gastroenteritíde by mal byť výživný, ale ľahký, s dôrazom na ľahko stráviteľné jedlá, pripravené bez vyprážania, tuku a ostrého korenia. Optimálne je zaradiť do jedálnička: polievku na zelenine alebo nevýrazný kurací vývar, dobre uvarenú pohánkovú kašu alebo zemiakovú kašu, dusené mäso (kuracie, morčacie, králičie) alebo pečenú chudú rybu (merlúza a morská šťuka).

Všetky produkty by mali byť dôkladne nakrájané, aby netraumatizovali zapálenú sliznicu žalúdka a čriev. Obed môžete zapiť teplým slabým čajom (zeleným, lipovým, harmančekovým alebo feniklovým), kompótom alebo kefírom zo sladkého ovocia (jablká, hrušky, broskyne) bez cukru.

Aká je najvhodnejšia večera pri gastroenteritíde?

Večera pri gastroenteritíde by mala byť ľahká, aby nedošlo k preťaženiu tráviaceho systému v noci. Uprednostňovať by sa mali jedlá s jemnou konzistenciou – pyré, polotekuté, dobre uvarené. Vhodná je ovsená alebo ryžová kaša na vode, kašovitá polievka, zemiaková alebo cuketová kaša bez oleja, dusená omeleta z bielkovín, biele sucháre bez korenia. Na pitie sa neodporúča silný zelený čaj, odvar z harmančeka, šípok alebo teplá nesýtená voda.

Týždenné menu pri gastroenteritíde

Nižšie je uvedený príklad týždenného jedálnička, ktorý môžete použiť ako základ pri zostavovaní stravovacieho plánu pri chronickej gastroenteritíde v štádiu remisie. Jedálniček je potrebné prekonzultovať s gastroenterológom – v prípade potreby lekár upraví jedálniček s ohľadom na individuálnu znášanlivosť potravín a špecifiká priebehu gastroenteritídy.

Týždenné menu pri gastroenteritíde

Deň týždňa

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Pohánková kaša na vode, parná proteínová omeleta, harmančekový čaj

Banánové pyré

Ryžová polievka, varené morčacie filé, zemiaková kaša, jablkový kisel

Galety, odvar zo šípok

Tekvicové pyré, parená kotleta z králika, slabý zelený čaj

Utorok

Krupicová kaša na vode, pečené jablko s tvarohom, lipový čaj

Nesladený nízkotučný jogurt

Zeleninová polievka, pohánková kaša, parená kuracia kotleta, hruškový kompót

Pečená hruška

Kabáčkové ragú, parené mäsové suflé, čerešňový kisel

Streda

Ryžová kaša na vode, sucháre z bieleho chleba, feniklový čaj

Tvarohové suflé

Zeleninový vývar, zemiaková kaša, varená treska, broskyňový kompót 

Galety, rumančekový čaj

Mrkvové pyré, omeleta na páre, teplá voda

Štvrtok

Ovsená kaša na vode s banánom, vývar zo šípok

Jahodovo-jablkové pyré

Zeleninová polievka s farebnou kapustou, ryžová kaša na vode, kuracie filé na pare, hruškový kisel

Nesladený nízkotučný jogurt

Dusené cukety, varená morka, lipový čaj

Piatok

Pohánková kaša na vode, pečená hruška, slabý zelený čaj

Nesladený nízkotučný jogurt, sušienky

Cuketová polievka, králičie mäsové suflé, tekvicové pyré, jahodový kompót

Pečené jablko s tvarohom, vývar z šípky

Zeleninové ragú, bielkovinová omeleta, jablkový kisel

Sobota

Krupicová kaša na vode, tvarohové suflé, lipový čaj

Banánové pyré

Kurací vývar, ovsená kaša, varená morka, hruškový kompót 

Galety, slabý zelený čaj

Mrkvové pyré, kuracie rezníky na pare, teplá voda

Nedeľa

Ovsená kaša na vode, jahodové pyré, slabý zelený čaj

Nesladený nízkotučný jogurt, sušienky

Ryžová polievka, zemiaková kaša, rybia fašírka na pare, čerešňový kisel

Sušienky z bieleho chleba, harmančekový čaj

Dusené cukety, kuracie suflé, vývar zo šípok

Nižšie sú uvedené recepty na jedlá z týždenného jedálnička pri gastroenteritíde, ktoré prispievajú k normalizácii trávenia a podporujú regeneráciu tráviaceho traktu po zápale.

Diétne recepty

1
Kisel z čerešní
2
Kuracie suflé
3
Zeleninové ragú
4
Parené rybie fašírky
5
Ryžová polievka s kuracím mäsom
1

Kisel z čerešní

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Celkový čas
30 minút
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
50
Porcie
4

Ingrediencie

  • voda – 1 l;
  • čerstvé čerešne – 200 g;
  • zemiakový škrob – 2 lyžice;
  • studená voda (na rozmiešanie škrobu) – 4 lyžice.

Varenie

  1.  Čerešne umyte a odstráňte kôstky.
  2. Vložte bobule do hrnca, zalejte vodou a priveďte k varu na strednom ohni.
  3. Varte 10 – 15 minút, aby bobule pustili šťavu.
  4. Preceďte vývar a prepasírujte bobule cez sito. 
  5. V samostatnej miske rozmiešajte v studenej vode zemiakový škrob.
  6. Nalejte precedený vývar do čerešňového pyré a varte na miernom plameni.
  7. Pomaly vmiešajte rozmiešaný škrob do bobuľového vývaru a neustále miešajte.
  8. Zmes priveďte k varu a stiahnite z ohňa.
  9. Pred podávaním nechajte kisel vychladnúť pri izbovej teplote.

2

Kuracie suflé

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Celkový čas
50 minút
Príprava
15 minút
Varenie
35 minút
Kcal na porciu
130
Porcie
6

Ingrediencie

  • kuracie filé – 800 g;
  • mlieko – 100 ml;
  • vajcia – 2 ks;
  • soľ – ¼ čajovej lyžičky.

Varenie

  1.  
  2.  
  3. Kuracie filé dôkladne umyte, osušte, nakrájajte na kocky a rozmixujte v mixéri do podoby homogénneho mletého mäsa.
  4. Do mletého mäsa pridajte vajcia, mlieko, soľ a dobre premiešajte.
  5. Do parného hrnca dajte papier na pečenie, položte naň mleté mäso a vyrovnajte.
  6. Suflé varte na pare 35 minút.
  7. Pripravenosť skontrolujte drevenou špajdľou – mala by byť čistá.
  8.  
  9.  

3

Zeleninové ragú

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Celkový čas
55 minút
Príprava
15 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
90
Porcie
4

Ingrediencie

  • zemiaky – 3 ks;
  • cuketa – 1 ks;
  • mrkva – 1 ks;
  • karfiol – 150 g;
  • olivový olej – 1 čajová lyžička;
  • voda – 200 ml;
  • soľ – ¼ čajovej lyžičky.

Varenie

  1.  Očistite a nakrájajte na malé kocky zemiaky a mrkvu.
  2. Cuketu očistite od šupky a semien, nakrájajte na kúsky.
  3. Karfiol rozdeľte na malé ružičky.
  4. Všetku zeleninu vložte do hrnca s hrubým dnom.
  5. Zalejte vodou, pridajte soľ a rastlinný olej.
  6. Duste na miernom plameni alebo v režime „Dusenie“ v parnom hrnci asi 40 minút, kým zelenina nezmäkne.

4

Parené rybie fašírky

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Celkový čas
45 minút
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
100
Porcie
4

Ingrediencie

  • filé z nízkotučnej ryby (morská šťuka; hejk alebo treska) – 500 g;
  • vajce – 1 ks;
  • krupica – 1½ lyžice;
  • voda – 3 lyžice;
  • soľ – ¼ lyžičky.

Varenie

  1.  Rybie filé umyte, osušte a rozmixujte v mixéri.
  2. Do výsledného mletého mäsa pridajte vajce, krupicu, vodu a soľ.
  3. Dobre premiešajte a nechajte zmes 10 – 15 minút odstáť, kým krupica nasaje vodu.
  4. Vytvorte malé fašírky a vložte ich do parného hrnca.
  5. Varte na pare 25 - 30 minút.
5

Ryžová polievka s kuracím mäsom

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Celkový čas
55 minút
Príprava
15 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
120
Porcie
4

Ingrediencie

  • voda – 2 l;
  • ryža – 4 lyžice;
  • zemiaky – 2 ks;
  • mrkva – 1 ks;
  • cibuľa – 1 ks;
  • kuracie filé – 200 g;
  • soľ – ¼ lyžičky;
  • petržlenová vňať – 3-4 vetvičky.

Varenie

  1.  Ryžu prepláchnite a zalejte studenou vodou.
  2. Kuracie filé vložte do vriacej vody a varte 20 minút, potom vyberte a rozdeľte na vlákna.
  3. Vyvár preceďte.
  4. Zemiaky, cibuľu a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky.
  5. Do vriaceho vývaru vložte zeleninu a ryžu, varte na miernom ohni 15 – 20 minút do mäkka.
  6. Pridajte mäso späť do polievky a trochu osoľte.
  7. Petržleňovú vňať nakrájajte na jemno a pridajte do hrnca.
  8. Varte ešte 5 minút. Podľa želania môžete zeleninu pred podávaním jemne rozpučiť.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO-NE: 8:00-18:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Je prerušované hladovanie pri gastroenteritíde povolené?

Prerušované hladovanie je režim stravovania, pri ktorom je príjem potravy obmedzený na určité časové „okno“ (napríklad počas ôsmich hodín denne môžete jesť a zvyšok času môžete piť len vodu). Pri gastroenteritíde je prerušovaný pôst kontraindikovaný, pretože dlhé prestávky medzi jedlami môžu zhoršiť podráždenie zapálenej sliznice žalúdka a čriev a spomaliť zotavenie.

Je možné schudnúť pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde je možné schudnúť. Úbytok hmotnosti je najčastejšie spojený so stratou tekutín, odmietaním jedla kvôli dlhotrvajúcej nevoľnosti, vracaniu a hnačke, ako aj poruchou vstrebávania živín.

Je možné vynechať jedlá pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde, najmä v období zotavovania, sa neodporúča vynechávať jedlá. Dlhodobé hladovanie pri gastroenteritíde môže vyvolať nadmernú sekréciu žalúdočnej šťavy, ktorá bude dráždiť poškodenú sliznicu a spomaľovať jej regeneráciu.

Je možné konzumovať večer pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde by sa nemalo jesť v noci, aby sa zabránilo nadmernému zaťaženiu tráviaceho traktu, zhoršeniu nevoľnosti, pálenia záhy a vracaniu. Posledné jedlo by malo byť najneskôr dve až tri hodiny pred spaním.

Je možné piť vodu nalačno pri gastroenteritíde?

Pri gastroenteritíde môžete piť teplú neperlivú vodu na lačný žalúdok. Pomáha doplniť stratu tekutín, znižuje riziko dehydratácie, jemne aktivizuje trávenie a žalúdok pripraví na príjem potravy.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta pri gastroenteritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s chutnými receptami
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Júlia pred 9 hodín
Dobrý deň. Mám rotavírus, tri dni som vracala a mala hnačku. Nemohla som nič jesť. Teraz už príznaky nemám, jem ľahké polievky a zeleninové pyré. Ale stále mám pocit hladu. Povedzte mi, prosím, ako zmierniť pocit hladu po jedle pri gastroenteritíde?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 8 hodín
Dobrý deň. Pocit hladu môže pretrvávať kvôli vyčerpaniu organizmu a obmedzenému stravovaniu. Na jeho zníženie je vhodné jesť päť-šesťkrát denne malé porcie s pridaním bielkovín do stravy (tvaroh, vajcia, morčacie a kuracie filé). Pomáha aj pitie teplej vody medzi jedlami – napĺňa žalúdok a znižuje chuť do jedla.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.
Spätné volanie

Prostredníctvom kontaktného centra kliniky Doktorpro sa môžete:

  • objednať na konzultáciu k lekárovi, absolvovať lekárske vyšetrenie, odber a hodnotenie výsledkov testov;
  • zmeniť plánovaný termín návštevy vyšetrenia;
  • informovať sa o pravidlách prípravy na vyšetrenie;
  • kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára prostredníctvom konzultačnej linky.
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie