Bez jej dodržiavania sa výrazne zvyšuje riziko zhoršenia bolesti brucha, vracania a hnačky. Správne zvolená strava pomáha znížiť zaťaženie žalúdka a čriev, zmierniť príznaky a urýchliť regeneráciu sliznice.
Aké sú základné pravidlá stravovania pri gastroenteritíde?
Diéta sa používa ako doplnková metóda popri medikamentóznej liečbe gastroenteritídy (sorbentmi, rehydratačnými roztokmi, spazmolytikami, enzýmami a antibiotikami). Základné pravidlá stravovania pri gastroenteritíde zahŕňajú:
- dostatočný príjem tekutín. Odporúča sa vypiť najmenej jeden a pol až dva litre tekutín denne, aby sa kompenzovala strata vody a elektrolytov po vracaní a hnačke;
- hladovanie počas prvých dní. Pri silnom vracaní v akútnej fáze ochorenia je vhodné dočasne prestať jesť, aby sa nevyvolalo zhoršenie príznakov;
- konzumácia malými porciami. Jedzte malé porcie po 150 - 200 gramov každé dve až tri hodiny, aby ste nepreťažili tráviaci trakt a znížili riziko podráždenia sliznice;
- šetrné spôsoby prípravy jedál. Uprednostňujte varené, dusené a pečené jedlá. Vyhnite sa vyprážaným, údeným a ostrým jedlám.
- vyhnite sa príliš studenej a horúcej strave. Odporúča sa konzumovať iba teplé jedlá, aby sa nezhoršili kŕče žalúdka a čriev.
Pri akútnej forme ochorenia by sa návrat k bežnej strave mal uskutočniť postupne – v priebehu dvoch až štyroch týždňov. Dĺžku diéty pri gastroenteritíde určuje ošetrujúci lekár v závislosti od závažnosti príznakov, ťažkosti ochorenia a rýchlosti zotavovania organizmu. Potraviny by sa mali do stravy zavádzať postupne, počnúc ľahkými jedlami (kyslé mlieko, sucháre, zeleninové vývary).
Prečo je potrebné pri gastroenteritíde držať diétu?
Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!
Diéta pri gastroenteritíde je potrebná na zmiernenie zápalu a podráždenia sliznice žalúdka a tenkého čreva, zmiernenie príznakov (vracanie, hnačka a bolesti brucha) a urýchlenie obnovy tráviacej funkcie. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, nemala by zaťažovať gastrointestinálny trakt a mala by dopĺňať stratu tekutín a živín.
Čo sa stane, ak počas gastroenteritídy nebudete držať diétu?
Pri nedodržiavaní diéty sa môže zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva zhoršiť. V dôsledku toho sa môže zvýšiť frekvencia hnačky a vracania, čo zvyšuje riziko dehydratácie. Dlhodobé podráždenie tráviaceho traktu zvyšuje pravdepodobnosť vzniku komplikácií – vredovej choroby, dysbakteriózy a prechodu ochorenia do chronickej formy.
Jedným z nepriamych príznakov pretrvávajúceho zápalu a poruchy trávenia môže byť biely alebo žltkastý povlak na jazyku. Vzniká v dôsledku nahromadenia baktérií a produktov rozkladu. Povlak, ktorý pretrváva aj napriek liečbe, často poukazuje na potrebu prehodnotiť stravu a liečebný režim.
Ako funguje diéta pri gastroenteritíde a podľa akého princípu sa zostavuje?
Pri gastroenteritíde sa odporúča diéta číslo 5, ktorá funguje na princípe vyradenia potravín, ktoré dráždia sliznicu žalúdka a čriev (vyprážané, ostré, kyslé, údené, slané a mastné). Princípy diéty pri gastroenteritíde zahŕňajú:
- minimalizáciu mechanického pôsobenia na sliznicu vylúčením tvrdých, vláknitých a suchých potravín zo stravy;
- zníženie chemického podráždenia sliznice vďaka vylúčeniu potravín, ktoré zvyšujú kyslosť žalúdočnej šťavy (ostré, kyslé, slané a mastné);
- vylúčenie tepelného poškodenia sliznice zdržaním sa konzumácie horúcich a studených jedál;
- normalizáciu sekrécie žalúdočnej šťavy prostredníctvom častého stravovania v rovnakých časových intervaloch.
Strava pri zhoršení gastroenteritídy by mala byť vyvážená a stredne kalorická. Strava by mala obsahovať minimálne množstvo tukov, ale zabezpečovať dostatočný príjem bielkovín a sacharidov na dodanie energie organizmu a regeneráciu poškodených tkanív.
Úloha stravovania a čas prijímania potravy vo vývoji gastroenteritídy: vedecké výskumy
Nevyvážená strava môže oslabiť imunitnú ochranu čriev a prispieť k rozmnožovaniu patogénnych mikroorganizmov (rotavírus, norovírus, shigella), ktoré sú pôvodcami infekčnej gastroenteritídy. Nedostatok vitamínov (A, D) a minerálov (zinok, selén a železo) znižuje schopnosť organizmu bojovať s infekciami.
Konzumácia nekvalitných alebo kontaminovaných potravín zvyšuje riziko vniknutia vírusov a baktérií do organizmu, ktoré spôsobujú gastroenteritídu. Nepravidelné stravovanie (nedostatočná výživa a prejedanie sa) môže narušiť normálnu činnosť gastrointestinálneho traktu, oslabiť jeho ochranné mechanizmy a prispieť k rozvoju zápalu.
Aké potraviny môžete konzumovať pri gastroenteritíde?
Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva odporúčame zaradiť do stravy dobre stráviteľné obilniny (ryža, pohánka, ovsené vločky a jemne mletý bulgur). Zoznam potravín, ktoré možno konzumovať pri gastroenteritíde, zahŕňa aj:
- sladké ovocie a bobule (banány, jablká, maliny);
- nekyslé zeleniny (zemiaky, cuketa, mrkva, karfiol a brokolica);
- chudé mäso (morčacie, kuracie a králičie);
- chudé ryby (treska, hejk alebo morská šťuka);
- pekárske výrobky (galety, sucháre z bieleho chleba);
- kyslé mliečne výrobky (jogurt, tvaroh);
- dezerty (prírodná pastila, zefir bez cukru).
Pri gastroenteritíde odporúčame konzumovať vajcia vo forme bielkovinovej parenej omelety. Pri gastroenteritíde môžete jesť aj varené cestoviny z tvrdých odrôd pšenice bez omáčky.
Aké potraviny sa nesmú konzumovať pri gastroenteritíde?
Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva sú kontraindikované sladkosti s pridaným cukrom (torty, koláče, sušienky a cukrovinky). Zoznam potravín zakázaných pri gastroenteritíde zahŕňa aj:
- tučné mäso (bravčové, jahňacie, kačacie a husacie);
- tučné ryby (losos, makrela a sleď);
- strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica);
- kyslé ovocie a bobule (citrusové plody, kiwi, ananás, granátové jablko, ríbezle);
- čerstvá zelenina s hrubou vlákninou (kapusta, paprika, reďkovka, cibuľa, cesnak);
- huby;
- čerstvý chlieb a pečivo (buchty, koláče a croissanty).
Odporúčame vyhnúť sa konzumácii omáčok (majonézy, kečupu, sójovej omáčky a horčice). Tiež by ste mali vylúčiť potraviny s umelými prísadami a dochucovadlami (čipsy, sušienky a instantné rezance), ktoré môžu vyvolať zhoršenie príznakov.
Aké nápoje sú povolené a zakázané pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde je zakázaný alkohol, pretože dráždi sliznicu žalúdka a čriev, zosilňuje zápal a môže spôsobiť dehydratáciu. Medzi ďalšie nápoje, ktoré sú kontraindikované pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria:
- káva – stimuluje sekréciu žalúdočnej šťavy a môže zintenzívniť bolesť, nevoľnosť a hnačku;
- čierny čaj – obsahuje kofeín a triesloviny, ktoré dráždia gastrointestinálny trakt pri gastroenteritíde;
- sýtené nápoje – vyvolávajú nadúvanie, zosilňujú peristaltiku čriev a hnačku;
- ovocné šťavy – zvyšujú kyslosť, dráždia sliznicu a prispievajú k zosilneniu príznakov gastroenteritídy;
- energetické nápoje – obsahujú kofeín, cukor a chemické prísady, ktoré zaťažujú tráviaci systém.
Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva odporúčame tiež zdržať sa konzumácie mliečnych kokteilov. Vzhľadom na vysoký obsah cukru, aromatických látok a laktózy môžu zhoršovať nevoľnosť, vracanie, nadúvanie a hnačku.
V akútnom období by ste mali piť teplú vodu – pomáha doplniť stratu tekutín, zmierňuje príznaky intoxikácie a znižuje riziko dehydratácie. Na normalizáciu trávenia a doplnenie minerálnej rovnováhy pri gastroenteritíde môže byť užitočná alkalická minerálna voda, pred jej konzumáciou je však potrebné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom. Medzi ďalšie nápoje povolené pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria:
- zelený čaj – má protizápalové a antiseptické účinky;
- bylinný čaj (rumančekový, lipový, feniklový, mätový, zázvorový) – upokojuje sliznicu a zmierňuje nevoľnosť pri gastroenteritíde;
- zemiaková šťava – pri gastroenteritíde na lačný žalúdok ráno pre normalizáciu kyslosti žalúdočnej šťavy a zmiernenie pálenia záhy;
- kompóty zo sladkých plodov a bobúľ (jablká, hrušky, maliny, čučoriedky a jahody) – hasia smäd bez podráždenia žalúdka.
V rekonvalescenčnom období je možné použiť propolisovú tinktúru. Alkoholový extrakt je kontraindikovaný kvôli svojej schopnosti dráždiť sliznicu. Vodné a olejové tinktúry sú povolené, ale len po dohode s ošetrujúcim lekárom. Propolis môže mať antiseptické, protizápalové a hojivé účinky, čím prispieva k regenerácii poškodenej sliznice žalúdka a čriev.
Ako sa mení diéta v závislosti od typu gastroenteritídy?
Súkromní gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro vyberajú stravu s ohľadom na formu a štádium ochorenia. Do úvahy sa berie aj závažnosť symptómov a prítomnosť sprievodných ochorení (cukrovka, potravinová alergia a ateroskleróza).
Akútna forma ochorenia vyžaduje čo najšetrnejšiu stravu: v prvých dňoch je možné dočasné hladovanie s konzumáciou teplej vody, rehydratačných roztokov alebo slabého zeleninového vývaru. Ak sa stav stabilizuje, strava sa postupne rozširuje – pridávajú sa sucháre z bieleho chleba, tekuté kaše na vode a zeleninové pyré. Pri chronickej gastroenteritíde je diéta pestrejšia. Povolená je varená zelenina, chudé mäso a ryby, kyslé mliečne výrobky, kaše a pečené ovocie.
Aká je najlepšia kuchyňa na gastroenteritídu?
Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva je vhodná pestrá strava slovanskej kuchyne s dôrazom na varené, dusené, pečené a jedlá priprávené na pare. Základom stravy sú obilniny (ryža, ovsené vločky, pohánka a krupica), zelenina (zemiaky, mrkva, cuketa, tekvica a karfiol) chudé mäso (kuracie, morčacie a králičie) a ryby (merlúza, morská šťuka, treska). Táto strava má nízky obsah tuku, mäkkú konzistenciu, je ľahko stráviteľná a netraumatizuje zapálenú sliznicu žalúdka a čriev.
Akým potravinám by ste sa mali úplne vyhnúť pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde sa odporúča vyhýbať sa potravinám, ktoré dráždia žalúdočnú a črevnú sliznicu, vyvolávajú zvýšenú plynatosť, kŕče, nevoľnosť, vracanie a hnačku. Medzi jedlá, ktoré by sa nemali konzumovať pri gastroenteritíde, patria:
- polotovary (rezne, knedle, polievky);
- mastné jedlá (s vysokým obsahom tuku, rafinovaného rastlinného oleja, margarínu a nátierok);
- údené jedlá (masť, syry, klobásy, ryby a mäso);
- vyprážané jedlá (mäso, ryby, zemiaky a placky);
- konzervované potraviny (ovocie, zelenina, ryby a mäso);
- korenené jedlá (so zázvorom, korením, cesnakom, horčicou);
- husté polievky (hubové, rybie, silné mäsové vývary);
- jedlá so strukovinami (polievky a prílohy z hrachu, fazule, šošovice).
Rýchle občerstvenie (hamburgery, čipsy, hot dogy, bagety), ktoré obsahuje spracované tuky a ostré koreniny, ktoré môžu skomplikovať priebeh gastroenteritídy, by sa malo úplne vylúčiť. Kontraindikované sú aj kyslé jedlá s paradajkovou omáčkou, octom, citrónovou šťavou, kyslou kapustou, ktoré dráždia sliznicu žalúdka a čriev a prispievajú k zvýšeniu zápalu.
Aké ovocie je povolené a zakázané pri gastroenteritíde?
Pri akútnom zápale sa odporúča zdržať sa konzumácie ovocia, pretože môže dráždiť žalúdočnú a črevnú sliznicu, zvyšovať sekréciu žalúdočných štiav, spôsobovať nadúvanie, kŕče a hnačky. V období rekonvalescencie možno ovocie zaradiť do stravy najlepšie v pečenej a varenej forme, ako aj vo forme pyré a kaší, čo znižuje mechanické a chemické dráždenie sliznice a uľahčuje trávenie.
Pri gastroenteritíde sú povolené sladké odrody jabĺk, ktoré je lepšie piecť bez šupky (možno kombinovať s tvarohom). Jablká sú bohaté na pektín, ktorý normalizuje činnosť črevného traktu a podporuje obnovu mikroflóry.
Vzhľadom na mäkkú štruktúru a nízku kyslosť sú pri gastroenteritíde povolené banány, ktoré obaľujú sliznicu a prispievajú k jej ochrane a regenerácii. Je lepšie jesť ich čerstvé a úplne zrelé. Ďalšie ovocie, ktoré sa môže konzumovať pri gastroenteritíde:
- avokádo – obsahuje zdravé mononenasýtené tuky, pri gastroenteritíde pomáha zmierňovať zápal a podporuje regeneráciu sliznice;
- hurmikaki – bohaté na antioxidanty, pri gastroenteritíde pomáhajú normalizovať trávenie. Mal by sa však konzumovať úplne zrelý, bez trpkosti a v malých množstvách;
- hrušky – mäkké a šťavnaté, bohaté na vlákninu a pektín, zlepšujú činnosť čriev, odporúčajú sa v pečenej forme.
Z bobuľového ovocia sú vhodné čerešne, jahody a maliny, najlepšie však v tepelne upravenej forme. Surové bobule môžu mechanicky dráždiť sliznicu. Neodporúča sa kyslé bobuľové ovocie (černice, brusnice, čerešne, ríbezle, egreše) kvôli riziku zvýšenia zápalu. Hrozno pri gastroenteritíde je zakázané aj kvôli vysokému obsahu cukru, hrubej šupke a kôstkam, ktoré vyvolávajú podráždenie sliznice a nadúvanie brucha.
Pri gastroenteritíde sa treba vyhýbať datliam. Sú veľmi sladké, ťažko stráviteľné a môžu zvýšiť tvorbu plynov v čreve. Neodporúča sa konzumovať citrusové plody (pomaranče, citróny, grapefruity), kiwi a ananás pre vysoký obsah kyselín, ktoré dráždia sliznicu a zvyšujú pálenie záhy. Melón pri gastroenteritíde je v akútnej fáze kontraindikovaný. Je sladký, takže môže spôsobiť nadúvanie, zvýšiť hnačku a podráždenie sliznice. V období rekonvalescencie je melón povolený v malých množstvách na doplnenie straty tekutín.
Ktoré mliečne výrobky sú povolené a zakázané pri gastroenteritíde?
Mliečne výrobky sa pri akútnej gastroenteritíde zvyčajne vylučujú kvôli riziku zvýšenej hnačky, nadúvania brucha, nevoľnosti a vracania. V remisnej fáze gastroenteritídy je povolená mierna konzumácia mlieka – odstredeného alebo zriedeného s vodou, ako súčasť kaše alebo nákypov. Syry pri gastroenteritíde sa neodporúčajú ani vo fáze rekonvalescencie pre vysoký obsah tuku a soli, ktoré môžu dráždiť sliznicu tráviaceho traktu. Medzi zvláštnosti konzumácie fermentovaných mliečnych výrobkov pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria:
- jogurt pri gastroenteritíde je povolený počas obdobia rekonvalescencie. Odporúča sa konzumovať prírodné netučné výrobky bez cukru a ochucujúcich prísad. Jemne pôsobí na sliznicu a pomáha obnoviť črevnú mikroflóru vďaka vysokému obsahu probiotík;
- kefír pri gastroenteritíde je v akútnom období kontraindikovaný kvôli vysokej kyslosti a schopnosti zvyšovať zápal sliznice. V období remisie je možné konzumovať kefír, ale v obmedzenom množstve;
- zakysanka pri gastroenteritíde je zvyčajne horšie znášaná ako kefír kvôli zvýšenému obsahu tuku. Ak je žalúdok citlivý, treba sa jej vyhnúť aj v období remisie.
Čerstvý odstredený tvaroh je povolený pri gastroenteritíde počas obdobia rekonvalescencie. Môže sa konzumovať čistý alebo zapečený s jablkami a hruškami. Výrobok je vhodný aj na prípravu tvarohového nákypu, ktorý je pri gastroenteritíde ľahko stráviteľný a nedráždi sliznicu. Tvaroh je užitočný vďaka vysokému obsahu ľahko stráviteľných bielkovín, potrebných na obnovu poškodených tkanív.
Aké pečivo je povolené a zakázané konzumovať pri gastroenteritíde?
Pečivo z kysnutého a lístkového cesta, najmä s plnkami z mäsa, húb, kapusty, syra, vajec, džemu, čokolády, maslového krému, kondenzovaného mlieka alebo orechov, je zakázané. Obsahuje veľa tuku, takže je ťažko stráviteľné, dráždi zapálenú sliznicu žalúdka a čriev, zvyšuje tvorbu plynov a môže spôsobiť kŕče, nadúvanie a bolesti brucha. Kontraindikovaný je aj čerstvý chlieb (čierny a biely) kvôli schopnosti vyvolať kvasenie v čreve a zvýšiť záťaž tráviaceho traktu.
Počas remisie je povolené konzumovať nekvasené pečivo bez cukru, soli, oleja a korenia. Pri gastroenteritíde môžete jesť sušený biely chlieb, sucháre, galetky, domáce sušienky na vode. Sú ľahko stráviteľné a nedráždia žalúdok a črevá.
Aké oleje, prísady a koreniny sú povolené a zakázené pri gastroenteritíde?
Pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva sa odporúča uprednostniť rafinované rastlinné oleje, pretože sú ľahšie stráviteľné, nemajú ostrý zápach a chuť. Medzi užitočné oleje pri gastroenteritíde patria:
- olivový olej – má protizápalové vlastnosti a podporuje hojenie sliznice;
- ľanový olej – bohatý na omega-3 mastné kyseliny, podporuje obnovu tkanív a znižuje zápal;
- rakytníkový olej – urýchľuje regeneráciu sliznice a má antiseptický účinok.
Maslo pri gastroenteritíde by sa malo z jedálnička vylúčiť, najmä v akútnej fáze. Výrobok obsahuje nasýtené tuky, ktoré môžu zvyšovať zápal a zaťažovať trávenie.
V akútnom období ochorenia sú prísne zakázané všetky koreniny. Na zníženie nevoľnosti a vracania môžete do čaju pri gastroenteritíde pridať malé množstvo zázvoru. Jeho nadmerné užívanie však môže zvýšiť podráždenie sliznice, zhoršiť kŕče a bolesti brucha.
Aké semená, orechy a bylinky sú povolené a zakázené pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde sú orechy zvyčajne kontraindikované, pretože ich tvrdá štruktúra a drsná vláknina dráždia zapálenú sliznicu žalúdka a čriev, čo zhoršuje príznaky. Na zníženie podráždenia sliznice môžete piť bylinkové čaje. Medzi bylinky povolené pri gastroenteritíde patria:
- harmanček – zmierňuje zápaly a kŕče;
- fenikel – znižuje plynatosť a aktivuje trávenie;
- mäta pieporná (v malom množstve) – zmierňuje žalúdočné kŕče a nevoľnosť.
Semená (slnečnicové, tekvicové, ľanové a sezamové) sú kontraindikované pre ich drsnú štruktúru, ktorá môže dráždiť sliznicu a zhoršovať zápal. Je povolené používať tinktúru z ľanových semienok, ktorá môže mať mierny obaľujúci a protizápalový účinok. Jej použitie si však vyžaduje predchádzajúcu konzultáciu s lekárom.
Aké kaše a obilniny sú povolené a zakázané pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde môžete jesť dobre uvarenú kašu s vodou z ľahko stráviteľných obilnín, ktoré jemne pokrývajú sliznicu žalúdka a čriev, zlepšujú trávenie a nespôsobujú podráždenie. Medzi obilniny, ktoré možno konzumovať pri gastroenteritíde, patrí ryža, pohánka, ovsené vločky, jemne rozdrvený bulgur a krupica.
Ryža má sťahujúce vlastnosti a pomáha zastaviť hnačku. Pohánka je pri gastroenteritíde užitočná vďaka vysokému obsahu ľahko stráviteľných bielkovín a železa, ktoré je potrebné na obnovu poškodených tkanív. Ovsené vločky sa odporúčajú pri gastroenteritíde pre ich schopnosť obaľovať sliznicu, znižovať kyslosť žalúdočnej šťavy a zmierňovať zápal. Krupica je pri gastroenteritíde povolená, pretože má mäkkú homogénnu štruktúru. Jemný bulgur sa môže jesť pri gastroenteritíde, pretože je ľahko stráviteľný.
Pri gastroenteritíde nie je povolené proso, kukurica, jačmeň, obilniny obsahujúce hrubú nerozpustnú vlákninu. Vláknina v tráviacom trakte napučnie a zvyšuje nevoľnosť a vracanie. Pri gastroenteritíde by ste mali odmietnuť pšeničnú kašu, ktorá môže dráždiť sliznicu kvôli obsahu lepku a hrubej vlákniny. Müsli a instantné kaše vo vrecúšku sú pri gastroenteritíde zakázané kvôli prítomnosti umelých dochucovadiel a aróm, ktoré zhoršujú zápal a bránia regenerácii sliznice žalúdka a čriev.
Aké mäso je povolené a zakázané konzumovať pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde je mäso povolené len počas remisie. V akútnej fáze môžu bielkovinové výrobky preťažiť žalúdok a črevá, skomplikovať trávenie a spomaliť regeneráciu sliznice. Dôležité je vyberať chudé druhy mäsa (kuracie, morčacie, prepeličie a králičie), variť ich šetrne (napr. na pare, dusiť alebo piecť) a podávať v sekanej forme (rozdelené na vlákna alebo jemne nakrájané). Prípustné sú aj mäsové nákypy, kotlety pripravené v pare a domáce paštéty bez soli a korenia.
Tučné druhy mäsa (baranie, husacie, kačacie, bravčové a hovädzie) sú kontraindikované. Dráždia sliznicu, dlho sa trávia, stimulujú tvorbu žalúdočných štiav a môžu spôsobiť nevoľnosť, nadúvanie, ťažobu, kŕče a bolesti brucha.
Aké šaláty sa môžu konzumovať pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde sú povolené šaláty z nekyslej zeleniny, ktoré neobsahujú hrubú vlákninu. Zelenina do šalátov pri gastroenteritíde by mala byť vopred uvarená alebo upečená. V surovej forme môže dráždiť zapálenú sliznicu žalúdka a čriev, zvýšiť plynatosť a hnačku.
Pri gastroenteritíde sa odporúčajú šaláty zo zapečenej cvikly, ktorá jemne stimuluje peristaltiku, bez podráždenia tráviaceho traktu. Pri gastroenteritíde môžete pripraviť aj šaláty z varenej brokolice a karfiolu, pretože sú ľahko stráviteľné a prispievajú k obnove slizníc. Do jedál je povolené pridávať dusenú cuketu a varenú mrkvu. V štádiu remisie môžete do zloženia šalátov zaradiť varené kuracie alebo morčacie filé, predtým rozobraté na vlákna.
Čerstvá cibuľa a cesnak sú pri gastroenteritíde kontraindikované – agresívne pôsobia na sliznicu a môžu zvýšiť zápal. Pri gastroenteritíde sa neodporúčajú ani paradajky, pretože obsahujú organické kyseliny, ktoré zvyšujú pálenie záhy a podráždenie tráviaceho traktu. Biela kapusta sa pri gastroenteritíde vylučuje z jedálnička kvôli hrubej vláknine, ktorá vyvoláva nadúvanie a bolesti brucha. Kyslá kapusta pri gastroenteritíde je tiež zakázaná pre vysoký obsah kyselín a soli, ktoré zhoršujú zápal a narúšajú rovnováhu vody a soli.
Šaláty odporúčame zalievať rafinovaným rastlinným olejom. Mastná smotana, majonéza, omáčky na báze octu alebo citrusových plodov, horčica a sójová omáčka ako dressing nie sú vhodné, pretože dráždia sliznicu a môžu vyvolať recidívu ochorenia.
Aké polievky je možné podávať pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde by sa polievky mali pripravovať na ľahkom zeleninovom vývare, bez korenia, tuku a vyprážania. Počas remisie môžete pridať varené králičie, morčacie alebo kuracie mäso, vopred nakrájané alebo rozdelené na vlákna. Polievky na silných mäsových, rybacích a hubových vývaroch, s vyprážanými zložkami, údeninami, pikantným korením a strukovinami môžu dráždiť sliznicu žalúdka a čriev, zvyšovať tvorbu žalúdočných štiav, spôsobovať nadúvanie, kŕče a bolesti brucha. Medzi povolené polievky pri gastroenteritíde patria:
- krémová polievka z varenej zeleniny (zemiaky, cuketa, tekvica);
- krémové polievky na báze varených obilnín (pohánka, ryža a ovsené vločky);
- tekuté polievky s najemno nakrájanými zemiakmi, mrkvou, brokolicou, karfiolom.
Mliečne polievky sú povolené len v období pretrvávajúcej remisie pri absencii intolerancie laktózy. Pripravujú sa z odstredeného mlieka (alebo zriedeného vodou v pomere 1:1) s prídavkom obilnín (ryža, krupica, ovsené vločky) bez cukru a oleja. V akútnom období sa mliečne polievky neodporúčajú, pretože môžu spôsobiť zvýšenú tvorbu plynov, nevoľnosť a hnačku.
Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri gastroenteritíde?
Pri gastroenteritíde môžete jesť sladkosti len počas remisie, keď sliznica žalúdka a čriev nie je zapálená. V akútnom období sú kontraindikované, pretože môžu dráždiť sliznicu a zvyšovať príznaky ochorenia (bolesť brucha, pálenie záhy a nevoľnosť). Zoznam sladkostí povolených pri gastroenteritíde:
- prírodné ovocné želé a marmelády bez cukru, aróm a farbív;
- prírodné marshmallows bez pridaného cukru;
- pyré zo sladkého ovocia a bobuľovín (banány, jablká, jahody);
- marshmallows bez glazúry, cukru a aróm.
Med pri gastroenteritíde sa môže konzumovať v malých množstvách (jedna alebo dve čajové lyžičky denne), ak sa nevyskytujú alergie. Má protizápalový a hojivý účinok na rany, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém.
Čokoláda pri gastroenteritíde je kontraindikovaná v akútnej fáze a počas remisie, pretože obsahuje veľa tukov, ktoré dráždia sliznicu, aktivujú tvorbu žalúdočných štiav a môžu vyvolať zvýšenie príznakov. Medzi ďalšie zakázané sladkosti pri zápale sliznice žalúdka a tenkého čreva patria:
- koláče, zákusky a oblátky;
- lízanky, čokoládové a želé cukríky;
- poleva, karamel a kondenzované mlieko;
- marmeláda a marshmallows s cukrom, farbivami, arómami;
- džemy a marmelády s pridaným cukrom;
- sušienky so smotanou, čokoládou alebo vysokým obsahom tuku.
Zmrzlina je kontraindikovaná aj pri gastroenteritíde. Je studená a mastná, takže môže podráždiť sliznicu žalúdka a čriev, spomaliť trávenie, spôsobiť kŕče, bolesť a nevoľnosť.
Čo si dať na raňajky pri gastroenteritíde?
Na raňajky pri gastroenteritíde je vhodná dobre uvarená tekutá alebo polotekutá kaša na vode (ovsené vločky, ryža alebo pohánka) bez soli, cukru a oleja. Môžete si tiež pripraviť dusenú bielkovinovú omeletu, tvarohové suflé alebo pečené jablko s nízkotučným tvarohom. Ako nápoj sa ráno odporúča piť sypaný čaj (zelený, harmančekový), šípkový odvar alebo teplú nesýtenú vodu. Ľahké raňajky zabezpečia jemný štart trávenia bez preťaženia žalúdka a čriev, čo je dôležité najmä v období zápalu a regenerácie sliznice.
Ako má vyzerať obed pri gastroenteritíde?
Obed pri gastroenteritíde by mal byť výživný, ale ľahký, s dôrazom na ľahko stráviteľné jedlá, pripravené bez vyprážania, tuku a ostrého korenia. Optimálne je zaradiť do jedálnička: polievku na zelenine alebo nevýrazný kurací vývar, dobre uvarenú pohánkovú kašu alebo zemiakovú kašu, dusené mäso (kuracie, morčacie, králičie) alebo pečenú chudú rybu (merlúza a morská šťuka).
Všetky produkty by mali byť dôkladne nakrájané, aby netraumatizovali zapálenú sliznicu žalúdka a čriev. Obed môžete zapiť teplým slabým čajom (zeleným, lipovým, harmančekovým alebo feniklovým), kompótom alebo kefírom zo sladkého ovocia (jablká, hrušky, broskyne) bez cukru.
Aká je najvhodnejšia večera pri gastroenteritíde?
Večera pri gastroenteritíde by mala byť ľahká, aby nedošlo k preťaženiu tráviaceho systému v noci. Uprednostňovať by sa mali jedlá s jemnou konzistenciou – pyré, polotekuté, dobre uvarené. Vhodná je ovsená alebo ryžová kaša na vode, kašovitá polievka, zemiaková alebo cuketová kaša bez oleja, dusená omeleta z bielkovín, biele sucháre bez korenia. Na pitie sa neodporúča silný zelený čaj, odvar z harmančeka, šípok alebo teplá nesýtená voda.
Týždenné menu pri gastroenteritíde
Nižšie je uvedený príklad týždenného jedálnička, ktorý môžete použiť ako základ pri zostavovaní stravovacieho plánu pri chronickej gastroenteritíde v štádiu remisie. Jedálniček je potrebné prekonzultovať s gastroenterológom – v prípade potreby lekár upraví jedálniček s ohľadom na individuálnu znášanlivosť potravín a špecifiká priebehu gastroenteritídy.
Týždenné menu pri gastroenteritíde | |||||
Deň týždňa | Raňajky | Desiata | Obed | Olovrant | Večera |
Pondelok | Pohánková kaša na vode, parná proteínová omeleta, harmančekový čaj | Banánové pyré | Ryžová polievka, varené morčacie filé, zemiaková kaša, jablkový kisel | Galety, odvar zo šípok | Tekvicové pyré, parená kotleta z králika, slabý zelený čaj |
Utorok | Krupicová kaša na vode, pečené jablko s tvarohom, lipový čaj | Nesladený nízkotučný jogurt | Zeleninová polievka, pohánková kaša, parená kuracia kotleta, hruškový kompót | Pečená hruška | Kabáčkové ragú, parené mäsové suflé, čerešňový kisel |
Streda | Ryžová kaša na vode, sucháre z bieleho chleba, feniklový čaj | Tvarohové suflé | Zeleninový vývar, zemiaková kaša, varená treska, broskyňový kompót | Galety, rumančekový čaj | Mrkvové pyré, omeleta na páre, teplá voda |
Štvrtok | Ovsená kaša na vode s banánom, vývar zo šípok | Jahodovo-jablkové pyré | Zeleninová polievka s farebnou kapustou, ryžová kaša na vode, kuracie filé na pare, hruškový kisel | Nesladený nízkotučný jogurt | Dusené cukety, varená morka, lipový čaj |
Piatok | Pohánková kaša na vode, pečená hruška, slabý zelený čaj | Nesladený nízkotučný jogurt, sušienky | Cuketová polievka, králičie mäsové suflé, tekvicové pyré, jahodový kompót | Pečené jablko s tvarohom, vývar z šípky | Zeleninové ragú, bielkovinová omeleta, jablkový kisel |
Sobota | Krupicová kaša na vode, tvarohové suflé, lipový čaj | Banánové pyré | Kurací vývar, ovsená kaša, varená morka, hruškový kompót | Galety, slabý zelený čaj | Mrkvové pyré, kuracie rezníky na pare, teplá voda |
Nedeľa | Ovsená kaša na vode, jahodové pyré, slabý zelený čaj | Nesladený nízkotučný jogurt, sušienky | Ryžová polievka, zemiaková kaša, rybia fašírka na pare, čerešňový kisel | Sušienky z bieleho chleba, harmančekový čaj | Dusené cukety, kuracie suflé, vývar zo šípok |
Nižšie sú uvedené recepty na jedlá z týždenného jedálnička pri gastroenteritíde, ktoré prispievajú k normalizácii trávenia a podporujú regeneráciu tráviaceho traktu po zápale.