0800200000

Všetko, čo potrebujete vedieť o gastroduodenitíde: príznaky, typy, formy, klasifikácia a moderné liečebné postupy

Všetko, čo potrebujete vedieť o gastroduodenitíde: príznaky, typy, formy, klasifikácia a moderné liečebné postupy
gastroenterológia
aktualizované: 11 August 2025
Čítať 13 minút Zverejnené: 11 August 2025 3
Gastroduodenitída je zápal sliznice žalúdka a dvanástnika, ktorý vzniká v dôsledku nevyváženej stravy, infekcie baktériou Helicobacter pylori, ochorenia pečene, pankreasu a čriev. Toto ochorenie sa môže prejavovať bolesťou v hornej časti brucha, horkou chuťou v ústach, nevoľnosťou, vracaním a striedaním zápchy a hnačky.

Liečba gastroduodenitídy zahŕňa farmakologickú liečbu na odstránenie príčin zápalu a diétu na zníženie podráždenia sliznice a prevenciu recidív.

Aké sú príznaky gastroduodenitídy?

Jedným z príznakov gastroduodenitídy je horká chuť v ústach spojená so spätným tokom žlče z dvanástnika do žalúdka a následne do pažeráka (duodenogastrický a gastroezofageálny reflux). Pri gastroduodenitíde môže byť jazyk pokrytý bielym alebo žltkastým povlakom v dôsledku porúch trávenia a stagnácie žalúdočného obsahu. V dôsledku podráždenia žalúdočnej sliznice a spomaleného posunu potravy môže gastroduodenitída spôsobiť nevoľnosť, ktorá sa po jedle zvyšuje. Medzi ďalšie príznaky gastroduodenitídy patria:

  • ťažoba a bolesť brucha;
  • nepríjemný zápach z úst;
  • plynatosť (zvýšená tvorba plynov);
  • grganie s kyslou alebo horkou chuťou;
  • chronické pálenie záhy;
  • časté vracanie;
  • strata chuti do jedla;
  • strata hmotnosti;
  • bledá a suchá pokožka;
  • celková slabosť a únava.

Gastroduodenitídu môžu sprevádzať poruchy vyprázdňovania (zápcha, hnačka). Zápcha je pri gastroduodenitíde zvyčajne spojená so spomalenou črevnou motilitou. Hnačka pri gastroduodenitíde môže byť spôsobená poruchou vstrebávania tekutín v tenkom čreve. Stolica pri gastroduodenitíde môže obsahovať kúsky nestrávenej stravy, hlien a krv. Pri infekčnej gastroduodenitíde sa telesná teplota často zvýši na 37-38 °C.

Aké sú bolesti pri gastroduodenitíde a kde ich pociťujeme ?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Pri gastroduodenitíde vznikajú bolesti v hornej a strednej časti brucha (pod hrudnou kosťou a v pupočnej oblasti). Bolesť môže byť ostrá a tupá alebo pálivá a kŕčovitá. Záchvaty gastroduodenitídy sa často zhoršujú nalačno, bezprostredne po jedle, a aj po konzumácii korenistých, mastných a vyprážaných jedál a alkoholu. Bolesť môže vyžarovať do dolnej časti chrbta a do krížov.

Prečo sa objavuje gastroduodenitída       

Gastroduodenitída sa najčastejšie vyskytuje v dôsledku infekcie baktériou Helicobacter pylori, ktorá poškodzuje sliznicu žalúdka a dvanástnika a vyvoláva zápal. Medzi ďalšie príčiny gastroduodenitídy patrí:

  • nepravidelné stravovanie (príliš dlhé intervaly medzi jedlami, prejedanie sa);
  • prevaha mastných, korenených, vyprážaných, údených jedál v strave;
  • dlhodobé a nekontrolované užívanie liekov (nesteroidné protizápalové lieky, hormóny, antibiotiká);
  • parazitárne infekcie (helmintóza, giardióza);
  • autoimunitné ochorenia (celiakia, nedostatok laktázy);
  • ochorenia pečene (hepatitída, cirhóza), pankreasu (pankreatitída), čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), žlčníka (cholecystitída), ktoré narúšajú trávenie;
  • endokrinné patologické stavy (diabetes mellitus, hypotyreóza).

Medzi rizikové faktory gastroduodenitídy patrí chronický stres a nervové vypätie, pretože zvyšujú produkciu kyseliny chlorovodíkovej, ktorej nadbytok narúša ochranné vlastnosti žalúdočnej a črevnej sliznice. Ochorenie môžu vyvolať zlozvyky (nadmerné požívanie alkoholu, fajčenie). Etanol a nikotín dráždia sliznicu žalúdka a narúšajú prekrvenie tkanív, čo zvyšuje jej náchylnosť na zápal.

Gastroduodenitída sa neprenáša z človeka na človeka ako samostatné ochorenie. Môžete sa však nakaziť baktériou Helicobacter pylori a parazitárnymi infekciami (helmintóza, giardióza), ktoré môžu vyvolať zápal sliznice žalúdka a dvanástnika. Najčastejšie spôsoby nákazy pri gastroduodenitíde sú fekálno-orálne (prostredníctvom kontaminovanej vody, neumytej zeleniny a ovocia) a kontaktné (prostredníctvom spoločného riadu, uterákov, povrchov v domácnosti).

Klasifikácia gastroduodenitídy podľa etiológie (príčiny vzniku)

Klasifikácia gastroduodenitídy podľa etiológie (príčiny vzniku) zahŕňa dva typy: infekčný a neinfekčný. Infekčná gastroduodenitída vzniká pri postihnutí sliznice žalúdka a dvanástnika patogénnymi mikroorganizmami (Helicobacter pylori, Giardia lamblia, helminty). Neinfekčná gastroduodenitída vzniká pod vplyvom faktorov, ktoré nesúvisia s infekciou.

Typy neinfekčnej gastroduodenitídy

Typ

Charakteristika

Vyvolaný liekmi a drogami

Vzniká v dôsledku dlhodobého a nekontrolovaného užívania liekov, ktoré dráždia sliznicu (nesteroidné protizápalové lieky, antibiotiká, glukokortikosteroidy)

Psychogénny

Vyskytuje sa na pozadí chronického stresu a zvýšenej úzkosti

Alimentárny

Vzniká v dôsledku nesprávneho stravovania ( korenené, mastné a vyprážané jedlá), prejedanie sa alebo dlhodobé hladovanie

Vyvolaný alkoholom

Vyskytuje sa pri pravidelnej konzumácii alkoholu, ktorý má toxický a dráždivý účinok na sliznicu

Toxický

Vzniká, keď sa do tela dostanú toxické látky (výpary rozpúšťadiel, ťažké kovy), ktoré spôsobujú zápal sliznice

Autoimunitný

Vzniká pri poruche imunitného systému, keď vlastné bunky organizmu "napadnú" žalúdočnú a črevnú sliznicu

Existuje aj idiopatická gastroduodenitída. Tento typ gastroduodenitídy sa stanovuje vtedy, keď sa po komplexnom laboratórnom a prístrojovom vyšetrení nepodarilo určiť presnú príčinu ochorenia.

Formy gastroduodenitídy podľa stupňa poškodenia sliznice

V gastroenterológii existuje klasifikácia gastroduodenitídy podľa stupňa poškodenia sliznice. Podľa tohto kritéria existujú tri formy gastroduodenitídy: povrchová, erozívna a ulceratívna. 

Povrchová gastroduodenitída

Povrchová gastroduodenitída je zápal sliznice žalúdka a dvanástnika, ktorý postihuje len vrchné vrstvy tkanív bez hlbokých štrukturálnych zmien. Príznaky akútnej povrchovej gastroduodenitídy môžu zahŕňať:

  • miernu bolesť brucha;
  • nevoľnosť;
  • horkú chuť v ústach;
  • pálenie záhy;
  • grganie;
  • pocit ťažoby po jedle.

Chronickú povrchovú gastroduodenitídu môže sprevádzať striedanie hnačky a zápchy. V dôsledku straty chuti do jedla je možný postupný úbytok hmotnosti.

Erozívna gastroduodenitída

Erozívna gastroduodenitída je zápalové ochorenie žalúdka a dvanástnika, pri ktorom sa na sliznici vytvárajú povrchové defekty (erózie) bez postihnutia hlbších vrstiev tkaniva. Príznaky akútnej erozívnej gastroduodenitídy môžu zahŕňať:

  • pálivú bolesť v bruchu;
  • nevoľnosť a vracanie, často s prímesou krvi;
  • pálenie záhy a horkú chuť v ústach;
  • slabosť a závraty.

Chronickú erozívnu gastroduodenitídu môže sprevádzať výskyt čiernych inklúzií v stolici. Poukazujú na skryté krvácanie z poškodených oblastí sliznice.

Ulcerózna gastroduodenitída

Ulcerózna gastroduodenitída je typ gastroduodenitídy, pri ktorej sa na pozadí zápalového procesu vytvárajú hlboké defekty (vredy) na sliznici žalúdka a dvanástnika. Príznaky ulceróznej gastroduodenitídy môžu zahŕňať:

  • kŕčovitú bolesť brucha, ktorá sa zvyšuje na lačný žalúdok a ustupuje po jedle;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • hnačku;
  • bledú pokožku.

Pri ulceróznej gastroduodenitíde sa môže objaviť čierna dechtovitá stolica, ktorá poukazuje na krvácanie do tráviaceho traktu. Zvratky môžu tiež získať hnedastý odtieň v dôsledku prítomnosti zrazenej krvi.

Kde je gastroduodenitída lokalizovaná?

Gastroduodenitída je lokalizovaná v žalúdku (gastritída) a dvanástniku (duodenitída). Zápal najčastejšie postihuje gastroduodenálne spojenie, oblasť, kde žalúdok prechádza do dvanástnika.

Fázy vývoja gastroduodenitídy 

Gastroduodenitída sa nedelí podľa štádií jej vývoja, ale klasifikuje sa podľa charakteru jej priebehu a závažnosti klinického obrazu. Typy gastroduodenitídy podľa charakteru priebehu patológie:

  1. Akútna gastroduodenitída. Začína sa náhle a sprevádzajú ju výrazné príznaky (pálivá kŕčovitá bolesť v hornej a strednej časti brucha, nevoľnosť a vracanie, pálenie záhy, hnačka alebo zápcha).
  2. Chronická gastroduodenitída. Je dôsledkom neliečenej akútnej formy a vyznačuje sa menej výraznými, ale stálymi príznakmi (periodická tupá bolesť brucha, ťažoba po jedle, nevoľnosť, strata chuti do jedla, nestabilná stolica).

Pri včasnom odstránení príčiny akútnej gastroduodenitídy (liečba helikobakterovej infekcie alebo parazitárnych lézií, úprava výživy) zápal ustupuje a príznaky ochorenia miznú. Chronická gastroduodenitída môže trvať roky, pričom sa striedajú obdobia remisie a exacerbácie.

Prečo je gastroduodenitída nebezpečná?

Gastroduodenitída je nebezpečná kvôli riziku vzniku žalúdočných a dvanástnikových vredov. Dlhotrvajúci zápal stenčuje sliznicu a narúša jej ochranné vlastnosti, čo môže viesť k poškodeniu tkaniva pod vplyvom pôsobenia žalúdočnej šťavy a žlče. Medzi ďalšie komplikácie gastroduodenitídy môžu patriť:

  • vnútorné krvácanie v dôsledku vytvorenia priechodného otvoru (perforácie) v stenách žalúdka a dvanástnika;
  • anémia z nedostatku železa v dôsledku zhoršeného vstrebávania železa a vitamínov skupiny B;
  • dehydratácia v dôsledku chronickej hnačky a vracania;
  • rozvoj gastroezofageálnej refluxnej choroby v dôsledku poruchy motility žalúdka a zvýšeného tlaku v brušnej dutine;
  • stenóza (zúženie) vrátnika (zvrátná chlopňa medzi žalúdkom a dvanástnikom) na pozadí zjazvenia tkaniva po dlhotrvajúcom zápale.

Atrofické zmeny sliznice zvyšujú riziko vzniku rakoviny žalúdka a dvanástnika. Stenčená sliznica stráca schopnosť normálnej regenerácie, čo môže viesť k malígnej degenerácii buniek.

Ako sa diagnostikuje gastroduodenitída?

Pri vstupnej konzultácii gastroenterológ analyzuje ťažkosti pacienta, upresní údaje o stravovacích návykoch a prítomnosti chronických ochorení tráviaceho traktu (žalúdok, črevá, pečeň, žlčník, pankreas). Ďalej lekár vykoná fyzikálne vyšetrenie vrátane palpačného vyšetrenia brucha na zistenie bolestivosti a svalového napätia, ako aj auskultácie (počúvanie cez stetoskop) na posúdenie črevnej motility.

Vzhľadom na podobnosť príznakov sa gastroduodenitída môže zamieňať so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi, gastroezofageálnou refluxnou chorobou, cholecystitídou a pankreatitídou. Na upresnenie diagnózy môže súkromný gastroenterológ v medicínskom centre Doktorpro predpísať laboratórne a prístrojové vyšetrenia. Laboratórne metódy na diagnostiku gastroduodenitídy môžu zahŕňať:

  • test na Helicobacter pylori;
  • kompletný krvný obraz na zistenie príznakov zápalu a anémie;
  • koprogram (mikroskopické vyšetrenie stolice) na zistenie porúch trávenia;
  • biochemické vyšetrenie krvi na posúdenie činnosti pečene a pankreasu;
  • vyšetrenie stolice na parazity (helminty, giardia);
  • test okultnej krvi v stolici na vylúčenie krvácania z tráviaceho traktu.

Na posúdenie stavu brušných orgánov a odhalenie sprievodných ochorení (cholecystitída, pankreatitída, tuková hepatóza, nádory) môže byť potrebné ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny. Vyšetrenie umožňuje určiť veľkosť a štruktúru pečene, žlčníka, pankreasu a čriev, odhaliť známky zápalu, zhrubnutie stien a stázu žlče.

Aké metódy sa používajú na liečbu gastroduodenitídy?

V medicínskom centre Doktorpro sa liečba zápalu žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice volí individuálne v závislosti od príčiny ochorenia, závažnosti príznakov a prítomnosti sprievodných patológií (cholecystitída, cholestáza, kolitída, Crohnova choroba). Metódy liečby gastroduodenitídy môžu zahŕňať:

  • farmakologickú liečbu zameranú na odstránenie príčiny zápalu a obnovenie sliznice;
  • diétu na zníženie záťaže gastrointestinálnych orgánov, normalizáciu trávenia a zníženie podráždenia sliznice.

Diéta pri gastroduodenitíde je doplnkovou metódou liečby. Neodstraňuje príčinu ochorenia, ale pomáha zmierniť jej príznaky a minimalizovať riziko exacerbácií.

Aké lieky sa používajú pri liečbe gastroduodenitídy?

Antibiotiká sa zvyčajne predpisujú pri zápale spôsobenom baktériou Helicobacter pylori. Okrem toho môže lieková liečba gastroduodenitídy zahŕňať:

  • antacidá — neutralizujú prebytok kyseliny chlorovodíkovej;
  • inhibítory protónovej pumpy — znižujú produkciu žalúdočnej kyseliny;
  • gastroprotektíva — chránia sliznicu pred poškodením a podporujú jej obnovu;
  • antispazmodiká — znižujú bolesť a kŕče v žalúdku a črevách;
  • probiotiká — obnovujú a udržujú normálnu črevnú mikroflóru;
  • enzýmy — uľahčujú trávenie potravy;
  • antiemetiká — odstraňujú nevoľnosť a zabraňujú vracaniu;
  • lieky proti hnačke — znižujú frekvenciu a intenzitu hnačky;
  • preháňadlá — normalizujú činnosť čriev v prípade zápchy;
  • prokinetiká — zlepšujú motilitu žalúdka a čriev, čím prispievajú k normálnemu pohybu potravy v črevách. 

V prípade zhoršeného vstrebávania vitamínov a mikroprvkov môže gastroenterológ predpísať vitamínové a minerálne komplexy. V prípade zápalu sprevádzaného stagnáciou žlče (cholestáza) môžu byť potrebné choleretické lieky.

Aká diéta sa predpisuje pri gastroduodenitíde a prečo?

Hlavným cieľom diéty pri zápale žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice je minimalizovať podráždenie sliznice a uľahčiť trávenie. Zásady stravovania pri gastroduodenitíde:

  • frakcionované jedlo (malé jedlá, päť až šesťkrát denne);
  • vyhýbanie sa prejedaniu a dlhým intervalom medzi jedlami;
  • šetrná tepelná úprava jedla (varenie, dusenie, pečenie, varenie v pare);
  • vylúčenie potravín, ktoré môžu dráždiť sliznicu (sladkosti, údené mäso, uhorky, marinády, kyslé, korenené a vyprážané jedlá);
  • vyhýbanie sa horúcim a studeným jedlám;
  • dôkladné prežúvanie jedla na urýchlenie trávenia.

Pri gastroduodenitíde odporúčame konzumovať polievky s vývarom zo zeleniny, kaše s vodou, chudé ryby, diétne mäso (kuracie, morčacie, králičie), nízkotučné mliečne výrobky (jogurt, tvaroh), zeleninu, ktorá nie je kyslá (zemiaky, uhorky, cukety) a ovocie (banány, avokádo, hrušky, sladké jablká), piť nálev z kompótov, slabý bylinkový čaj a neperlivú vodu.

Aké ľudové lieky pomáhajú pri gastroduodenitíde?

V prípade potreby môže gastroenterológ okrem medikamentóznej liečby predpísať aj rastlinné lieky, ktoré pomáhajú zmierniť zápal žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice. Ľudové metódy liečby gastroduodenitídy môžu zahŕňať:

  • čaj z harmančeka alebo nechtíka lekárskeho — má protizápalový a ukľudňujúci účinok;
  • odvar z ľanových semienok — obalí žalúdočnú sliznicu, čím znižuje podráždenie;
  • zemiakovú šťavu — neutralizáciou kyseliny chlorovodíkovej znižuje pálenie záhy a bolesť;
  • čaj z koreňa sladkého drievka — urýchľuje hojenie sliznice a znižuje zápal.

Bylinné prípravky však nemôžu nahradiť hlavnú liečbu, pretože neodstraňujú príčinu ochorenia, ale len dočasne zmierňujú jej príznaky. Pred použitím akýchkoľvek ľudových prostriedkov odporúčame konzultáciu s lekárom, najmä ak existujú súbežné chronické ochorenia tráviaceho traktu (cholecystitída, pankreatitída) a alergie. Samoliečba bylinnými odvarmi a nálevmi môže stav aj zhoršiť.

Klinické odporúčania na prevenciu gastroduodenitídy

Na prevenciu gastroduodenitídy spôsobenej Helicobacter pylori a parazitárnych infekcií (helmintóza, giardióza) odporúčame umývanie rúk pred jedlom, po pobyte na verejných miestach a po použití toalety. Mali by ste piť len filtrovanú vodu a konzumovať dôkladne umytú zeleninu, ovocie a bylinky. Aby ste sa vyhli infekcii, je potrebné používať len vlastné hygienické potreby (zubné kefky, uteráky) a vyhýbať sa zdieľaniu riadu s nakazenými osobami. Ďalšie odporúčania na prevenciu gastroduodenitídy:

  • jesť malé jedlá a dôkladne požuť jedlo;
  • vyhýbať sa sa konzumácii príliš horúcich a studených jedál;
  • obmedziť mastné, kyslé, slané, korenené a vyprážané jedlá;
  • vyhýbať sa zlozvykom (fajčenie, nadmerné pitie alkoholu);
  • vyhýbať sa dlhodobému a nekontrolovanému užívaniu liekov (nesteroidné protizápalové lieky, antibiotiká, kortikosteroidy);
  • znížiť hladinu stresu (prostredníctvom jogy, meditácie, dýchacích cvičení).

K prevencii gastroduodenitídy patrí včasná liečba zápalových ochorení žalúdka (gastritída), čriev (kolitída), pečene (hepatitída), žlčníka (cholecystitída) a pankreasu (pankreatitída). Pravidelné preventívne prehliadky u gastroenterológa môžu odhaliť zápal v ranom (bezpríznakovom) štádiu a zabrániť vzniku komplikácií.

Je možné úplne vyliečiť gastroduodenitídu?

Pri včasnej liečbe sa dá akútna gastroduodenitída úplne vyliečiť. Dôležité je odstrániť vyvolávajúce ho faktory ochorenia (nekontrolované užívanie liekov, parazitárne a bakteriálne infekcie, zlé stravovacie návyky) a dodržiavať diétu. Pri chronickej forme je možné dosiahnuť stabilnú remisiu stálou podpornou liečbou a vyváženou stravou.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Všetko, čo potrebujete vedieť o gastroduodenitíde: príznaky, typy, formy, klasifikácia a moderné liečebné postupy
Všetko, čo potrebujete vedieť o gastroduodenitíde: príznaky, typy, formy, klasifikácia a moderné liečebné postupy
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO-NE: 8:00-18:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Ako zabrániť zhoršovaniu gastroduodenitídy?

Pravidelná strava s obmedzením dráždivých potravín: alkoholu, korenených a mastných jedál, kyslého ovocia a zeleniny pomáha predchádzať zhoršeniu gastroduodenitídy. Dôležité je vyhýbať sa dlhým prestávkam medzi jedlami a prejedaniu sa. Aby ste predišli infekcii baktériou Helicobacter pylori a parazitmi (helminty, giardia), mali by ste si pred jedlom umývať ruky, piť filtrovanú vodu a jesť dôkladne umytú zeleninu a ovocie. Mali by ste tiež absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u gastroenterológa pre včasnú diagnostiku zápalových zmien sliznice.

Čo zhoršuje gastroduodenitídu?

Gastroduodenitídu zhoršuje nevyvážená strava s prevahou vyprážaných, mastných, korenených jedál a sladkostí, stres, fajčenie, nadmerné požívanie alkoholu. Nekontrolované užívanie liekov, helikobakterové a parazitárne infekcie a exacerbácie chronických ochorení (cholecystitída, pankreatitída, duodenálny reflux) môžu tiež viesť k recidívam. Pod ich vplyvom sa zvyšuje kyslosť žalúdka, stupňuje sa zápal a spomaľuje sa proces hojenia sliznice, čo vedie k bolesti, páleniu záhy, nevoľnosti a horkosti v ústach.

Dá sa gastroduodenitída liečiť doma?

Gastroduodenitídu liečiť doma bez konzultácie s lekárom nie je možné. Liečebný režim závisí od príčiny ochorenia, ktorú možno stanoviť až po komplexnej prístrojovej a laboratórnej diagnostike. Domáce lieky (bylinné čaje, odvary, diéta) pomáhajú zmierniť príznaky, ale neodstraňujú príčinu ochorenia. Bez odbornej liečby sa môže stav zhoršiť a viesť ku komplikáciám (žalúdočné vredy, krvácanie, anémia).

Ako sa dá obnoviť sliznica pri gastroduodenitíde?

Na zníženie podráždenia sliznice sa odporúča vzdať sa zlozvykov (fajčenie, konzumácia alkoholu), príliš horúcich a studených jedál, kyslého ovocia a zeleniny, korenených a vyprážaných jedál. Na neutralizáciu nadmerného množstva žalúdočných štiav, ktoré poškodzujú sliznicu, môže lekár predpísať inhibítory protónovej pumpy, antacidá a gastroprotektíva na urýchlenie hojenia erózií a vredov. Probiotiká, ktoré pomáhajú normalizovať mikroflóru žalúdka a čriev, taktiež pomáhajú obnoviť sliznicu pri gastroduodenitíde.

Aké vonkajšie faktory vedú ku vzniku gastroduodenitídy?

Jedným z faktorov, ktoré môžu spôsobiť zápal sliznice žalúdka a dvanástnika, je nevyvážená strava s prevahou vyprážaných a mastných jedál, sladkostí a údenín. Medzi ďalšie faktory spôsobujúce gastroduodenitídu patria:

  • nadmerné pitie alkoholu;
  • fajčenie
  • chronický stres;
  • samoliečba antibiotikami, kortikosteroidmi, nesteroidnými protizápalovými liekmi;
  • parazitárne a bakteriálne infekcie.

Ku vzniku zápalu môže prispieť aj nepravidelná strava (dlhodobé hladovanie, prejedanie sa). Príliš horúce alebo studené jedlá tiež zaťažujú sliznicu žalúdka.

Ako sa začína gastroduodenitída?

Gastroduodenitída sa začína podráždením sliznice žalúdka a dvanástnika. Výsledkom je ťažoba v hornej časti brucha, najmä po jedle, pálenie záhy, nevoľnosť, zlá chuť v ústach a strata chuti do jedla.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Všetko, čo potrebujete vedieť o gastroduodenitíde: príznaky, typy, formy, klasifikácia a moderné liečebné postupy
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Karol pred 3 hodinami
Dobrý deň, povedzte mi prosím, čo sa horšie lieči - gastroduodenitída alebo gastropatia?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 hodinami
Dobrý deň, liečba gastroduodenitídy a gastropatie závisí od stupňa poškodenia sliznice. Bez ohľadu na diagnózu sa ľahšie liečia povrchové zmeny na sliznici ako erozívne.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.
Spätné volanie

Prostredníctvom kontaktného centra kliniky Doktorpro sa môžete:

  • objednať na konzultáciu k lekárovi, absolvovať lekárske vyšetrenie, odber a hodnotenie výsledkov testov;
  • zmeniť plánovaný termín návštevy vyšetrenia;
  • informovať sa o pravidlách prípravy na vyšetrenie;
  • kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára prostredníctvom konzultačnej linky.
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie