0800200000

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
gastroenterológia
aktualizované: 19 August 2025
Čítať 12 minút Zverejnené: 18 August 2025 19
Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k vracaniu obsahu žalúdka do pažeráka. Jednou z príčin vzniku ochorenia je nevyvážená strava (časté prejedanie sa, nadmerná konzumácia mastných, vyprážaných a korenených jedál, jedenie tesne pred spaním).

Preto sa za dôležitú súčasť liečby považuje diéta, bez ktorej sa zhoršujú bolesti alebo pálenie za hrudnou kosťou, grganie a ťažkosti s prehĺtaním. Správne zvolená strava pomáha zastaviť progres ochorenia a dosiahnuť trvalú remisiu.

Aké sú základné pravidlá stravovania pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD sa odporúča diéta číslo 5, ktorá obmedzuje nasýtené tuky, rýchle sacharidy, hrubú vlákninu, soľ a koreniny. Základné pravidlá stravovania pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe zahŕňajú:

  • častejšie stravovanie (päť-šesťkrát denne) v malých porciách (po 200-250 g);
  • dodržiavanie rovnakých intervalov medzi jedlami (od 2,5 do 3 hodín);
  • dôkladné prežúvanie jedla;
  • vyhýbanie sa príliš studeným (pod +20 °C) a horúcim (nad +40 °C) jedlám a nápojom;
  • nejesť tri až štyri hodiny pred spaním;
  • šetrné tepelné spracovanie potravín (uprednostňujte pečené, varené, parené a dusené jedlá);
  • vyhýbanie sa jedlám s hrubou a tvrdou štruktúrou.

Pri GERD sa odporúča piť jeden a pol až dva litre tekutín denne, rovnomerne rozložených medzi jedlami, aby sa nevytváral nadmerný tlak na žalúdok a nedochádzalo k vracaniu jeho obsahu do pažeráka (reflux). Porušenie pitného režimu a nesprávna strava môžu prispieť k vzniku bieleho alebo žltkastého povlaku na jazyku pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe, čo signalizuje zhoršenie stavu sliznice a nerovnováhu mikroflóry.

Načo je potrebná diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Diéta sa používa ako doplnková metóda pri medikamentóznej liečbe gastroezofageálnej refluxnej choroby (antacidami, inhibítormi protónovej pumpy, gastroprotektormi a prokinetikami). Pomáha zmierniť podráždenie sliznice pažeráka, normalizovať kyslosť žalúdočnej šťavy a zabrániť vracaniu obsahu žalúdka do pažeráka. Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je diéta potrebná na zastavenie progresie ochorenia, zníženie frekvencie exacerbácií a dosiahnutie trvalej remisie. 

Čo hrozí pri nedodržiavaní diéty pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe trvá neustále, pretože ochorenie je chronické. V období exacerbácie gastroezofageálnej refluxnej choroby je diéta prísnejšia, zatiaľ čo vo fáze zotavenia je stravovanie rozšírené, avšak strava zostáva aj naďalej šetrná. Diéta pomáha udržať stabilnú remisiu ochorenia. Nedodržiavanie diéty môže viesť k častejším zhoršeniam a rozvoju komplikácií, ako je chronická ezofagitída, vredy, zúženie pažeráka či Barrettov syndróm.

Ako funguje diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe a podľa akého princípu sa zostavuje?

V medicínskom centre Doktorpro sa strava pri GERD zostavuje individuálne, po konzultácii s gastroenterológom, a jej cieľom je minimalizovať agresívne pôsobenie potravín na sliznicu pažeráka. Princípy stravy pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe zahŕňajú:

  • zníženie chemického podráždenia sliznice prostredníctvom vylúčenia konzumácie ostrých, kyslých, slaných jedál, vyprážaných a údených potravín;
  • minimalizácia mechanického podráždenia sliznice prostredníctvom konzumácie mäkkých, tepelne upravených potravín bez hrubých vlákien;
  • normalizácia kyslosti žalúdočnej šťavy konzumáciou zásaditých produktov (kaše, zeleninové pyré a odtučnené mliečne výrobky);
  • zníženie tlaku v žalúdku a prevencia uvoľnenia dolného pažerákového sfinktera pomocou častého stravovania, obmedzenia veľkosti porcií a odmietnutia jedla pred spaním.

Súkromný gastroenterológ medicínskeho centra Doktorpro vyberie stravovací plán, ktorý podporuje hojenie erózií a vredov na sliznici pažeráka. Na tento účel sa do stravy zaradia jemné jedlá (kaše a polievky, kisiel) a bielkovinové produkty (tvaroh, chudé biele mäso), ktoré sú potrebné na regeneráciu poškodených tkanív.

Význam stravy a čas stravovania vo vývoji GERD: vedecké výskumy

Výskum vykonaný japonskými odborníkmi ukázal, že neskoré jedenie zvyšuje riziko gastroezofageálneho refluxu. Účastníci experimentu, ktorí večerali menej ako tri hodiny pred spaním, častejšie trpeli nočnými epizódami refluxu v porovnaní s tými, ktorí jedli tri a viac hodín pred spaním. Vedci preto odporúčajú večerať najneskôr tri až štyri hodiny pred spaním, aby sa znížilo riziko nočného refluxu.

Thajská štúdia ukázala, že časté jedenie s obmedzením rýchlych sacharidov prispieva k zníženiu úrovne kyslej expozície sliznice pažeráka. U pacientov s GERD, ktorí dodržiavali nízkosacharidovú diétu, bolo zaznamenané zníženie intenzity symptómov a zníženie frekvencie refluxov. Vedci dospeli k záveru, že strava s nízkym obsahom jednoduchých sacharidov môže byť účinným doplnkom k liečbe GERD.

Čo je vhodné jesť pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri refluxnej chorobe sú povolené obilniny, ktoré neobsahujú hrubú vlákninu (biela ryža, pohánka, ovsené vločky a krupica). Zoznam potravín, ktoré možno konzumovať pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe, zahŕňa aj:

  • nízkotučné mäso (králik, prepelica, kura a morka);
  • nízkotučná ryba (zubáč, hejk, riečny okoun, treska);
  • nekyslé ovocie (avokádo, banány, jablká a hrušky);
  • nízkotučné mliečne výrobky (tvaroh, kefír, jogurt);
  • nekyslé zeleniny (brokolica, karfiol, cukety, mrkva, zemiaky, tekvica a červená repa);
  • pekárske výrobky (galety, včerajší biely chlieb, sucháre z bieleho chleba);
  • rastlinné oleje (rakytníkový, olivový, ľanový);
  • prírodné sladkosti bez pridaného cukru a konzervačných látok (med, pastila, želé a marmeláda).

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sú povolené aj varené cestoviny z tvrdých odrôd pšenice. Vajcia pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je lepšie konzumovať vo forme parnej omelety pripravenej z bielkov (žĺtky obsahujú veľa tuku a môžu zhoršovať príznaky refluxu).

Aké potraviny sa nesmú konzumovať pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD sa neodporúčajú obilniny s vysokým obsahom nerozpustnej vlákniny (pšeničné, jačmenné, kukuričné a jačmenné). Zoznam potravín, ktoré sú kontraindikované pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe, zahŕňa aj:

  • tučné druhy mäsa (kačica, hus, bravčové, hovädzie, jahňacie);
  • tučné druhy rýb (losos, sleď, makrela);
  • strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa);
  • huby;
  • tučné mliečne výrobky (smotana, syry, mlieko);
  • zelenina obsahujúca hrubé vlákniny (biela kapusta, reďkev, repa, cesnak, cibuľa);
  • ovocie a bobule s vysokým obsahom kyselín (čerešne, černice, brusnice, pomaranče, kiwi, mandarínky, ananásy);
  • kyslé a pikantné prísady (kečup, adžika, horčica, chren).

Pri refluxnej chorobe nie je možné jesť čerstvý chlieb a sladké pečivo (buchty, koláče, torty a rolády). Takisto by sa malo vyhnúť konzumácii sladkostí (torty, koláče a cukrovinky).

Aké nápoje sú povolené a zakázané pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD sa odporúča vyhnúť sa nápojom, ktoré zvyšujú kyslosť, uvoľňujú dolný pažerákový sfinkter a vyvolávajú spätný tok obsahu žalúdka do pažeráka. Medzi nápoje, ktoré sú pri refluxoch kontraindikované, patria:

  • alkohol – zvyšuje sekréciu kyseliny chlorovodíkovej, pri gastroezofageálnej chorobe dráždi sliznicu a oslabuje pažerákový sfinkter;
  • čierny čaj a káva – obsahujú kofeín a triesloviny, ktoré pri gastroezofageálnej chorobe zvyšujú kyslosť žalúdočnej šťavy;
  • ovocné šťavy (pomarančová, jablková, ananásová a paradajková) – obsahujú kyseliny , ktoré pri gastroezofageálnej chorobe vyvolávajú pálenie záhy;
  • sýtené nápoje – zvyšujú vnútrožalúdočný tlak a vyvolávajú vracanie obsahu žalúdka do pažeráka;
  • alkoholová tinktúra z propolisu – môže uvoľňovať dolný pažerákový sfinkter a zhoršovať príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby (na zmiernenie zápalu sliznice pažeráka je možné použiť olejové a vodné výluhy len po predchádzajúcej konzultácii s lekárom).

Pri gastroezofageálnej chorobe sú povolené slabý zelený čaj, kompóty a kisiel zo sladkého ovocia (broskyne, jablká, hrušky). Môžete piť aj bylinné čaje (lipový, feniklový, harmančekový), ktoré pri gastroezofageálnej chorobe upokojujú podráždenú sliznicu a zmierňujú zápal.

Na neutralizáciu kyseliny chlorovodíkovej a zmiernenie ranného pálenia záhy pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sa odporúča konzumácia zemiakovej šťavy na lačný žalúdok. Znížiť kyslosť pomáha alkalická minerálna voda, avšak pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe ju možno piť len so súhlasom ošetrujúceho lekára.

Ako sa mení diéta v závislosti od typu gastroezofageálnej refluxnej choroby?

Pri výbere diéty pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro zohľadňujú formu ochorenia (erozívnu/neerozívnu), prítomnosť sprievodných patológií (chronická gastritída, pankreatitída, cukrovka) a potravinové alergie (na vajcia, mlieko, med alebo orechy).

Erozívna forma GERD vyžaduje čo najšetrnejšiu stravu: odporúča sa podávať jedlo v polotekutom alebo pyréovom stave. Pri neerozívnej forme je prípustná hustejšia konzistencia jedla – nemusí byť pyré, ak je nakrájané na malé kúsky.

Aký typ stravy je najvhodnejší pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD sa odporúča diétna verzia slovanskej kuchyne. V nej je dôraz kladený na varené, dusené a pečené jedlá zo zeleniny, chudé ryby a biele mäso, obilniny, rastlinný olej a jemné bylinky. Takáto strava obsahuje málo nasýtených tukov, je ľahko stráviteľná, nedráždi sliznicu pažeráka a nezhoršuje reflux.

Ktoré jedlá je potrebné úplne vylúčiť pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe odporúčame vyhnúť sa jedlám, ktoré zvyšujú produkciu žalúdočnej šťavy, dráždia sliznicu a zvyšujú vnútrobrušný tlak, čím prispievajú k vracaniu obsahu žalúdka do pažeráka. Medzi jedlá nevhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe patria:

  • mastné jedlá (s pridaním mastného mäsa, masla a sadla);
  • polotovary (varené knedle, kotlety, mrazené polievky a prílohy rýchlej prípravy);
  • ostré jedlá (s pridaním korenia, zázvoru, chrenu, horčice);
  • vývarové polievky (na výrazných mäsových, hubových a rybích bujónoch);
  • vyprážané jedlá (zemiaky, mäso, ryby);
  • údeniny (klobásy, mäso, ryby a syr);
  • kyslé jedlá (s pridaním paradajok, octu, limetkovej a citrónovej šťavy);
  • fast food (hranolky, hamburgery, hot dogy).

Pri refluxe je potrebné vyhnúť sa aj konzervovanému mäsu, rybám, ovociu a zelenine. Obsahujú ocot a koreniny, ktoré dráždia sliznicu pažeráka. Odporúčame vyhnúť sa aj strukovinovým (fazuľovým, hrachovým a šošovicovým) polievkam a prílohám, pretože spôsobujú nadúvanie v črevách a zvyšujú riziko refluxu.

Aké druhy ovocia a bobúľ sú vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sú vhodné banány. Neobsahujú agresívne ovocné kyseliny a vďaka jemnej štruktúre obalia sliznicu pažeráka a zmierňujú jej podráždenie.

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je prospešné aj avokádo. Je mäkké a nekyslé, preto nespôsobuje mechanické a chemické podráždenie sliznice. Avokádo obsahuje nenasýtené tuky nenasýtené tuky a vitamín E, ktoré urýchľujú regeneráciu poškodených tkanív. Medzi ďalšie ovocie povolené pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe patria:

  • hrušky (pečené bez šupky);
  • kaki (pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sú povolené len zrelé plody bez trpkosti);
  • jablká (pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sú povolené len sladké odrody);
  • broskyne a marhule (bez šupky vo forme pyré alebo želé);
  • melón (pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je povolený v malom množstve iba v období remisie).

Z bobuľového ovocia sú pri GERD vhodné čerešne, čučoriedky, jahody a maliny. Najvhodnejšie je konzumovať ich vo forme pyré alebo želé bez pridania cukru. Medzi nevhodné bobuľové plody pri refluxe patria ríbezle, brusnice, rakytník, čerešne a černice. Obsahujú veľa organických kyselín, ktoré stimulujú tvorbu žalúdočnej šťavy a pálenie záhy. Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe by ste sa mali vzdať aj hrozna, pretože spôsobuje kvasenie v črevách, zvyšuje vnútrobrušný tlak a prispieva k refluxu.

Zoznam ovocia, ktoré sa neodporúča pri GERD, zahŕňa kiwi a citrusové plody (pomaranče, citróny, grapefruity, mandarínky) kvôli vysokej kyslosti a dráždivému účinku na pažerák. Ananásy sú tiež kontraindikované: obsahujú hrubé vlákna, ktoré môžu poškodiť zapálenú sliznicu. Nevhodné sú aj datle, ktoré sa pre vysoký obsah cukru ťažko trávia a podporujú kvasenie v črevách.

Aké mliečne výrobky sú vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Mliečne výrobky pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe možno konzumovať, ak nie je prítomná neznášanlivosť laktózy. Odstredené mlieko je prípustné v malom množstve (najviac 150 – 200 ml denne) a len v teplom stave. Možno ho použiť ako základ na prípravu kaší a pudingov.

Tuková smotana a kyslá smotana, plnotučné mlieko sú pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe nevhodné, pretože obsahujú nasýtené tuky, ktoré zvyšujú tvorbu žalúdočnej šťavy a môžu znižovať tonus dolného pažerákového sfinktera, čím vyvolávajú reflux. Medzi odstredené mliečne výrobky povolené pri GERD patria:

  • jogurt (pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je povolený bez cukru a ovocných prísad) – normalizuje črevnú mikroflóru a podporuje trávenie;
  • kefír (pre kyslosť je povolený len počas remisie) – zlepšuje črevnú motilitu a pomáha pri zápche;
  • kyslé mlieko (rovnako ako kefír, pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je povolené mimo období exacerbácie) – prispieva k urýchleniu trávenia;
  • tvaroh (pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sa odporúča odtučnený alebo s obsahom tuku do 5 %) — je zdrojom bielkovín potrebných na obnovenie poškodenej sliznice pažeráka.

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sú povolené iba nízkotučné, neostré a bez korenín (adygejský, mozzarella, ricotta alebo mäkký tvarohový syr). Nedráždia sliznicu pažeráka a ľahko sa trávia. Tukové, slané, údené a plesňové syry (čedar, parmezán, bryndza, dorblu) sú kontraindikované, pretože zvyšujú kyslosť žalúdka a vyvolávajú uvoľnenie dolného pažerákového zvierača, čo môže zhoršiť príznaky ochorenia.

Aké pečivo je vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je čerstvý chlieb (pšeničný, ražný) kontraindikovaný. Podporuje tvorbu plynov, zvyšuje vnútrobrušný tlak a prispieva k refluxu. Odporúča sa vyhýbať sa kvasenému a lístkovému pečivu (ako sú buchty, rolky, koláčiky, šišky či croissanty), najmä s náplňou z džemu, kondenzovaného mlieka, čokolády, kyslých bobúľ a ovocia. Obsahujú tuky, cukor a kyseliny, ktoré zvyšujú produkciu žalúdočnej šťavy a uvoľňujú dolný pažerákový zvierač.

Povolené pečivo pri GERD zahŕňa vysušený alebo včerajší pšeničný chlieb, sušienky, diétne sucháre, domáce sušienky bez kakaa a korenín.Odporúča sa konzumovať ich v primeranom množstve, ideálne v prvej polovici dňa.

Aké oleje, prísady a koreniny sú vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD je povolené konzumovať rastlinné oleje v malých množstvách. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa dobre trávia a nezvyšujú nadmernú produkciu žalúdočnej šťavy. Uprednostňovať by sa mali rafinované oleje bez výraznej chuti a silnej arómy. Zoznam rastlinných olejov povolených pri GERD:

  • rakytníkový olej – má hojivé a protizápalové účinky, pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe pomáha obnovovať sliznicu pažeráka a žalúdka;
  • olivový olej – zlepšuje trávenie, znižuje kyslosť a pomáha zmierniť príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby;
  • ľanový olej – znižuje zápal a chráni sliznicu pažeráka.

Rafinované oleje nie sú pri GERD vhodné: pri spracovaní strácajú svoje prospešné vlastnosti a môžu dráždiť tráviaci trakt. Margaríny a nátierky sú kontraindikované kvôli vysokému obsahu trans-tukov, ktoré prispievajú k zápalu a poruchám motility žalúdka. Maslo pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je možné konzumovať v období remisie v minimálnych množstvách (do piatich gramov denne). Vysoký obsah nasýtených tukov v masle môže podporovať tvorbu žalúdočnej kyseliny a zhoršovať reflux.

Z omáčok sú pri GERD zakázané kečupy, majonézy a marinády. Obsahujú ocot, koreniny a dochucovadlá, ktoré dráždia sliznicu a zvyšujú riziko refluxu. Koreniny, ktoré sú povolené pri GERD, zahŕňajú:

  • kôpor – zlepšuje trávenie a znižuje tvorbu plynov;
  • petržlen – má protizápalové účinky a podporuje mierny odtok žlče;
  • bobkový list – má antiseptické vlastnosti.

Zakázané sú ostré a pikantné koreniny (čierne a červené korenie, chren, horčica, kari). Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe nie je povolený ani zázvor, pretože stimuluje sekréciu žalúdočnej šťavy, môže uvoľňovať dolný pažerákový zvierač a zhoršovať pálenie záhy.

Aké semená, orechy a bylinky sú vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD sú užitočné semená ľanu a chia. Zo semien ľanu možno pripravovať odvary a nálevy, ktoré sa užívajú v teplej forme 20 – 30 minút pred jedlom. Obaľujú sliznicu, znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy a chránia pažerák pred podráždením.

Semená chia sú bohaté na rozpustnú vlákninu a pri kontakte s tekutinou vytvárajú želatínovú hmotu. Pred konzumáciou sa namáčajú do neperlivej vody. Zmes jemne obalí sliznicu a znižuje riziko vzniku pálenia záhy.

Sezamové, slnečnicové a tekvicové semienka sú pri GERD kontraindikované (najmä pražené a slané). Obsahujú veľa tukov, ktoré uvoľňujú dolný pažerákový zvierač a spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka, čo môže vyvolať reflux.

Orechy pri GERD môžete konzumovať len v období remisie. Je lepšie vyhnúť sa mastným druhom (arašidy, para orechy, kešu, pekanové orechy), pretože môžu spôsobiť uvoľnenie dolného pažerákového zvierača a zosilnenie kyslej refluxnej choroby. Orechy povolené pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe zahŕňajú:

  • mandle – obsahujú prospešné tuky a vitamín E, prispievajú k regenerácii sliznice;
  • vlašské orechy – sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, podporujú regeneráciu poškodených tkanív;
  • lieskový orech — ľahko stráviteľný a pri umiernenom konzumovaní nedráždi tráviaci trakt.

Orechy sa odporúča konzumovať surové a v malom množstve (najviac päť až šesť kusov denne). Pražené, solené a karamelizované orechy sú nevhodné – zvyšujú zaťaženie tráviaceho traktu a môžu vyvolať reflux.

Pri GERD sú prospešné bylinné výluhy a čaje. Pomáhajú upokojiť podráždenú sliznicu, uľahčiť trávenie a zmierniť príznaky ochorenia (pálenie záhy, grganie a nevoľnosť). Zoznam bylín povolených pri refluxe zahŕňa:

  • rumanka – má protizápalové vlastnosti;
  • šalvia – má antiseptické a protiprúdové účinky;
  • lipa – znižuje kyslosť žalúdočnej šťavy;
  • nechtík lekársky – zmierňuje zápal sliznice pažeráka a podporuje jej hojenie;
  • fenikel – znižuje tvorbu plynov, čím pomáha znížiť vnútrobrušný tlak.

Odporúčame vyhnúť sa čaju z mäty piepornej. Obsahuje látky, ktoré môžu uvoľňovať dolný pažerákový zvierač, čo môže zvýšiť spätný tok žalúdočného obsahu do pažeráka a vyvolať pálenie záhy.

Aké kaše a obilniny sú vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe môžete konzumovať obilniny, ktoré neobsahujú hrubú vlákninu. Mali by sa dôkladne uvariť do mäkkej konzistencie. Najlepšie je variť ich vo vode, a ak nemáte intoleranciu na laktózu, ako základ môžete použiť odstredené mlieko. Pridávanie cukru a korenín sa neodporúča. Zoznam kaší vhodných pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe zahŕňa:

  • ryža – obalí sliznicu a zmierňuje pálenie záhy, má adstringentné vlastnosti a pomáha zastaviť hnačku;
  • ovsená kaša – je prospešná pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe, pretože zmierňuje podráždenie sliznice, zasýti, zlepšuje peristaltiku čriev a znižuje riziko zápchy; 
  • poľnohospodárska kaša – vhodná pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe, pretože sa rýchlo vstrebáva, nespôsobuje kvasenie a nezhoršuje reflux;
  • krupicová kaša – má homogénnu štruktúru a pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe nedráždi sliznicu pažeráka;
  • jemne mletý bulgur – rýchlo sa varí do mäkkej konzistencie, neobsahuje hrubé vlákna a nezaťažuje žalúdok pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe.

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sa neodporúča konzumovať pšeničnú kašu, ktorá obsahuje hrubé vlákna a môže dráždiť sliznicu pažeráka. Kukuričné, jačmenné a perlové obilniny sú pri GERD nevhodné, pretože sa dlho trávia, spôsobujú nadúvanie, zvyšujú vnútrobrušný tlak a zhoršujú reflux.

Instantné kaše pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe odporúčame vylúčiť zo stravy. Obsahujú aromatické látky, stabilizátory a vysoký obsah soli alebo cukru, čo môže zhoršiť príznaky ochorenia (pálenie záhy, bolesť na hrudi, grganie).

Aké mäso je vhodné konzumovať pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD je nevhodné tučné mäso (hus, kačica, bravčové, jahňacie a tučné hovädzie). Nasýtené živočíšne tuky, ktoré obsahuje, sa pomaly trávia, stimulujú produkciu žalúdočnej šťavy a zvyšujú tlak na žalúdok, čo prispieva k uvoľneniu dolného pažerákového zvierača a refluxu. Druhy mäsa vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe zahŕňajú:

  • kuracie filé;
  • morku;
  • králika;
  • chudé hovädzie mäso;
  • prepelice.

Uvedené druhy mäsa obsahujú málo tuku, preto sa rýchlejšie trávia a nespôsobujú nadmernú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej. Sú tiež zdrojom bielkovín potrebných na regeneráciu poškodenej sliznice pažeráka. Mäso sa odporúča pripravovať na pare, variť, dusiť alebo piecť bez kôrky.

Aké šaláty sa môžu konzumovať pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD je potrebné pri príprave šalátov zohľadniť povolené a zakázané druhy zeleniny. Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe môžete konzumovať cviklu, mrkvu, farebnú kapustu, cukety a zemiaky. Do zoznamu povolených potravín pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe patrí aj brokolica. Uvedené druhy zeleniny majú nízku kyslosť a nedráždia sliznicu pažeráka. Je lepšie pridávať ich do šalátov vo varenej alebo pečenej forme, aby sa uľahčilo trávenie a zabránilo refluxu.

Jedlo môžete urobiť sýtejším pridaním malého množstva uvareného chudého mäsa (kuracie, morčacie, prepelice), rozdeleného na vlákna. Šaláty pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe treba dochutiť malým množstvom rastlinného oleja (olivového alebo ľanového). Majonéza, sójová omáčka, horčica, citrónová a limetková šťava ako zálievky sú kontraindikované, pretože stimulujú produkciu žalúdočnej šťavy a vyvolávajú reflux.

Čerstvá cibuľa a cesnak pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sú zakázané kvôli dráždivému účinku na sliznicu pažeráka, preto by sa nemali pridávať do šalátov. Čerstvé uhorky sú povolené len v období stabilnej remisie, pretože u niektorých ľudí môžu vyvolať nafukovanie a pocit ťažoby v žalúdku. Medzi ďalšiu zeleninu, ktorá je zakázaná pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe, patria:

  • baklažány – obsahujú hrubú vlákninu a pri smažení rýchlo absorbujú tuk, čo zvyšuje zaťaženie žalúdka a môže vyvolať reflux;
  • paradajky – sú bohaté na organické kyseliny, stimulujú sekréciu žalúdočnej šťavy, preto pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe môžu zhoršiť pálenie záhy a bolesť za hrudnou kosťou;
  • balkánska paprika – obsahuje éterické oleje a hrubú šupku, ktoré dráždia sliznicu pažeráka;
  • biela kapusta – podporuje tvorbu plynov v črevách, zvyšuje vnútrobrušný tlak a prispieva k zhoršeniu gastroezofageálnej refluxnej choroby.

Kyslá kapusta je napriek vysokému obsahu probiotík pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe tiež kontraindikovaná. Obsahuje kyseliny, ktoré dráždia sliznicu pažeráka a zvyšujú riziko pálenia záhy.

Aké polievky sú vhodné pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD sa odporúča konzumovať polievky bez opraženej zeleniny a ostrých korenín, ktoré zvyšujú produkciu žalúdočnej šťavy, dráždia sliznicu pažeráka a vyvolávajú reflux. Medzi polievky, ktoré sú povolené pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe patria:

  • mliečne polievky (v období remisie a pri neznášanlivosti laktózy), pripravené z odstredeného mlieka s cestovinami z tvrdých druhov pšenice, pohánkou alebo ryžou;
  • polievky na báze rozvarených obilnín (pohánka, biela ryža, ovsené vločky);
  • zeleninové polievky varené na jednom zeleninovom vývare s nadrobno nakrájanými zemiakmi, mrkvou, brokolicou a farebnou kapustou; 
  • krémové polievky z rozmixovanej varenej zeleniny (tekvica, cuketa a zemiaky).

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe môžete do polievok pridávať chudé varené mäso (kuracie, morčacie, prepelacie alebo králičie). Silné mäsové, hubové a rybie vývary sú pri GERD kontraindikované, pretože stimulujú produkciu žalúdočnej šťavy a môžu vyvolať reflux.

Aké sladkosti sú povolené pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri GERD sa odporúča vyhýbať sa väčšine sladkostí (torty, koláče, cukrovinky, karamelky, kondenzované mlieko, cukrovinky a vafle). Obsahujú veľa cukru, nasýtených tukov, umelých farbív a aromatických látok, pomaly sa trávia a môžu vyvolať reflux zvýšením sekrécie žalúdočnej šťavy a tlakom na žalúdok.

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je kontraindikovaná aj čokoláda, pretože obsahuje teobromín – alkaloid, ktorý znižuje tonus dolného pažeráka. Zmrzlina sa pri GERD neodporúča: chlad a tuky zvyšujú podráždenie sliznice pažeráka a prispievajú k vzniku refluxu.

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe môžete konzumovať prírodné sladkosti bez cukru, tukov a umelých prísad. Medzi povolené sladkosti pri GERD patria:

  • prírodná pastila bez pridaného cukru;
  • marshmallow bez polevy, cukru a príchutí;
  • jablká zapekané s nízkotučným tvarohom;
  • kisiel zo sladkých plodov a bobúľ (čerešne, marhule a broskyne);
  • pyré zo sladkých druhov ovocia a bobuľových plodov (banánov, jabĺk a jahôd).

V období remisie je možné konzumovať malé množstvo medu (najviac 1–2 čajové lyžičky denne). Má jemný obalujúci účinok a chráni sliznicu pažeráka pred podráždením. Pri alergii na včelie produkty je však med kontraindikovaný. Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je povolené aj tvarohové suflé so sladkým ovocím (hrušky, banány, broskyne a jablká).

Čo raňajkovať pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Na jemné naštartovanie trávenia by ste si mali vyberať ľahko stráviteľné jedlá. Medzi vhodné raňajky pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe patria:

  • hladká kaša (ovsená, pohánková, ryžová) na vode alebo odstredenom mlieku s banánmi alebo ovocným pyré (jahodovým, hruškovým a jablkovým);
  • parená bielkovinová omeleta;
  • zapekaná tvarohová kaša bez cukru a kôrky;
  • pečená hruška alebo jablko s nízkotučným tvarohom;
  • nízkotučný jogurt bez prísad a sušienky;
  • toast z bieleho včerajšieho chleba a nízkotučná mozzarella.

Pred raňajkami môžete na lačný žalúdok vypiť pohár teplej neperlivej vody alebo slabého bylinného čaju (rumančekového, lipového). Nápoj pomôže zvlhčiť sliznicu a pripraviť žalúdok na príjem potravy.

Ako by mal vyzerať obed pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Obed pri GERD môže pozostávať z polievky a hlavného jedla, avšak jedlá musia byť ľahko stráviteľné a v malých množstvách (asi 150 gram každý), aby nedráždili reflux a pálenie záhy. Obed pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe môže obsahovať:

  • zeleninová polievka (zemiakmi, mrkvou a karfiolom) alebo krémová polievka (tekvicová, cuketová a mrkvová) bez opraženej zeleniny a pikantných korenín;
  • hladká kaša pripravená na vode (poľnohospodárska, ryžová, ovsená);
  • zeleninové pyré (zemiakové, cuketové, mrkvové);
  • pečená alebo dusená ryba (hejk, treska);
  • varené alebo dusené chudé mäso (kuracie prsia, morčacie);
  • parené kotlety (z kuracieho, morčacieho alebo králičieho mäsa);
  • šaláty z varenej zeleniny (červenej repy, mrkvy, brokolice) s rastlinným olejom (olivovým, ľanovým).

Z nápojov je vhodný kompót z nekyslých plodov (broskyne, čerešne a marhule). Alternatívou môže byť aj šálka slabého zeleného alebo bylinkového čaju.

Ako správne večerať pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Večera pri GERD by mala byť ľahko stráviteľná, aby nezaťažovala žalúdok a nevyvolávala vracanie jeho obsahu do pažeráka. Na večeru pri GERD sú vhodné napríklad tieto jedlá:

  • varené, pečené bez kôrky alebo dusené nemastné mäso (kuracie prsia, morčacie a králičie);
  • zeleninové pyré (zemiakové, tekvicové);
  • tekutá alebo polotekutá kaša na vode alebo odstredenom mlieku (ovsená, ryžová a pohánková);
  • šalát z varenej zeleniny (červená repa, mrkva, karfiol a brokolica);
  • tvarohové suflé alebo odstredený tvaroh;
  • nízkotučný jogurt a sušienky.

Môžete piť teplý slabý bylinný čaj, kompót alebo ovocný nápoj z nekyslých plodov.Tieto nápoje nedráždia sliznicu a podporujú tráveniu.

Menu na týždeň pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe

Diétu pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe vrátane týždenného menu a základných receptov je potrebné konzultovať s gastroenterológom. Ošetrujúci lekár upraví stravu podľa štádia ochorenia a individuálnej tolerancie potravín. Nižšie je uvedený príklad týždenného menu s piatimi jedlami, ktoré možno použiť ako základ pre zostavenie individuálneho jedálnička v období remisie.

Týždenné menu pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe

Deň týždňa

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsená kaša vo vode, pečené jablko, harmančekový čaj

Banán

Cuketová polievka, varená morka, zemiaková kaša, čerešňový kisiel

Nesladený zefír, nízkotučná zakysanka

Tvarohové suflé, šípkový odvar

Utorok

Krupicová kaša z odstredeného mlieka, pečená hruška, feniklový čaj

Avokádo

Ryžová polievka, kuracie filé na pare, varená cuketa, jablkový kompót

Sušienky, nízkotučný jogurt bez príchutí

Parná omeleta z bielkov, marhuľový kisiel

Streda

Pečené jablko s nízkotučným tvarohom, lipový čaj

Broskyňové pyré

Polievka s farebnou kapustou, dusený králik, mrkvové pyré, broskyňový kompót

Nekysnuté pečivo, kefír

Pečená tekvica s tvarohom, zelený čaj

Štvrtok

Kaša z bulguru vo vode, banán, zelený čaj

Jablkové pyré

Pohánková polievka, dusená kura, brokolicové pyré a jahodový kisiel

Pastila bez cukru, zakysané mlieko

Nízkotučný jogurt bez príchutí, sušienky

Piatok

Ryžová kaša s mliekom, pečené jablko, harmančekový čaj

Marhuľové pyré

Zeleninová polievka, varená morka, dusené zemiaky, hruškový kompót

Pečená tekvica

Pečené syrové placky, čerešňový kisiel 

Sobota

Ovsená kaša s kúskami banánu, feniklový čaj

Pečená hruška

Zemiaková polievka, parená morčacia fašírka, dusené cukety, jahodový kisiel

Zefir bez polevy a cukru, zakysané mlieko

Karfiolové pyré s kuracím mäsom, šípkový odvar

Nedeľa

Pohánková kaša, pečené jablko s nízkotučným tvarohom, lipový čaj

Banán

Polievka s cestovinami z tvrdej pšenice, pečené morčacie filé, mrkvové pyré a jablkový kompót

Pečená hruška, odtučnený jogurt bez cukru

Tvarohové suflé, broskyňový kisiel

Nižšie sú uvedené podrobné recepty na jedlá odporúčané pri GERD. Znižujú zaťaženie tráviaceho systému, nedráždia sliznicu pažeráka a zabraňujú zhoršeniu ochorenia.

Diétne recepty

1
Kurací vývar s ovsenými vločkami
2
Tvárohové lievance
3
Omeleta na pare
4
Jablkový kisiel
5
Tekvicová polievka
1

Kurací vývar s ovsenými vločkami

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
55 minút
Príprava
15 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
190
Porcie
4

Ingrediencie

  • voda – 2 l;
  • zemiaky – 3 ks;
  • mrkva – 1 ks;
  • cibuľa – 1 ks;
  • kuracie prsia – 350 g;
  • ovsené vločky – 2½ lyžice;
  • soľ – ¼ lyžičky;
  • bylinky (kôpor a petržlen) – 4 vetvičky.

Varenie

  1.  Varte kuracie prsia na strednom ohni počas 30 minút.
  2. Kým sa varí vývar, očistite, umyte a nakrájajte na malé kúsky zemiaky, cibuľu a mrkvu.
  3. Hotové kuracie mäso vyberte z hrnca, preceďte vývar, vložte do neho pripravenú zeleninu a varte na strednom ohni 10 minút.
  4. Pridajte ovsené vločky a nakrájané kuracie prsia.
  5. Polievku osoľte a päť minút pred dokončením pridajte zeleninu.

2

Tvárohové lievance

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
30 minút
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
140
Porcie
4

Ingrediencie

  • odtučnený tvaroh – 500 g;
  • vajcia – 2 ks;
  • múka z tvrdých odrôd pšenice – 5 lyžíc;
  • vanilkový cukor (podľa chuti) – 5 g;
  • rastlinný olej (olivový alebo ľanový) na potretie formy – 1 lyžica.

Varenie

  1.  Roztlačte tvaroh vidličkou alebo pretlačte cez sito, až vznikne homogénna hmota.
  2. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte do peny, pridajte k nim múku, tvaroh a vanilkový cukor, dobre premiešajte, až vznikne homogénna hmota.
  3. Z hmoty vytvarujte malé placky a položte ich na plech potretý rastlinným olejom alebo vystlaný papierom na pečenie. 
  4. Pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút (bez zlatistej kôrky).
  5. Podávajte teplé, môžete s nízkotučným jogurtom alebo prírodným ovocným pyré bez cukru.

3

Omeleta na pare

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
25 minút
Príprava
5 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
120
Porcie
1

Ingrediencie

  • vajcia – 2 ks;
  • odstredené mlieko – 100 ml;
  • soľ – štipka;
  • zelená kôpor alebo petržlen – 2 vetvičky.

Varenie

  1.  Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte s mliekom a soľou do homogénnej hmoty.
  2. Zmes nalejte do malej žiaruvzdornej formy alebo misy na parenie.
  3. Varte v pare 15 - 20 minút.
  4. Podávajte teplé, podľa chuti posypané jemne nasekanou zeleninou.

4

Jablkový kisiel

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
30 minút
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
60
Porcie
2

Ingrediencie

  • sladké jablká – 2 ks;
  • voda – 500 ml;
  • zemiakový škrob – 1 lyžica;
  • škorica – na špičke noža (povolená v období stabilnej remisie).

Varenie

  1.  Ošúpte jablká a odstráňte jadierka, nakrájajte na malé kocky.
  2. Vložte jablká do hrnca, zalejte vodou, priveďte do varu a varte 10 - 15 minút, kým nezmäknú.
  3. Vyberte jablká naberačkou a pretlačte cez sito alebo rozmixujte mixérom do konzistencie hladkého pyré. Pyré vylejte do vývaru a premiešajte.
  4. Škrob rozmiešajte v 50 ml studenej vody, vylejte tenkým prúdom do jablkového vývaru a neustále miešajte.
  5. Pridajte škoricu, priveďte do varu a ihneď stiahnite z ohňa.

5

Tekvicová polievka

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
40 minút
Príprava
10 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
100
Porcie
4

Ingrediencie

  • tekvica – 400 g;
  • zemiak – 1 ks;
  • mrkva – ½ ks;
  • voda – 600 ml;
  • odstredené mlieko – 100 ml;
  • soľ – ¼ čajovej lyžičky;
  • olivový olej – 1 čajová lyžička.

Varenie

  1.  Očistite tekvicu, zemiaky a mrkvu, umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte na malé kocky.
  2. Vložte zeleninu do hrnca, zalejte vodou a varte na slabom ohni 20 - 25 minút, kým nezmäkne. Stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.
  3. Zmes rozmixujte mixérom do hladka.
  4. Pridajte teplé mlieko, soľ a olivový olej, premiešajte.
  5. Hrniec vráťte na sporák, polievku zahrejte 2 až 3 minúty na slabom ohni, bez toho, aby ste ju doviedli do varu, a podávajte. 

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO-NE: 8:00-18:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Je povolený prerušovaný pôst pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Prerušovaný pôst je režim stravovania, pri ktorom sa striedajú obdobia úplného zdržania sa jedla s obmedzenými „oknami“ na príjem potravy. Jedným z populárnych schém prerušovaného pôstu je „16/8“, ktorý predpokladá každodenné zdržanie sa jedla počas 16 hodín a príjem potravy počas osemhodinového „okna“.

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sa prerušovaný pôst neodporúča. Dlhé obdobia bez jedla zvyšujú produkciu žalúdočnej šťavy, v dôsledku čoho sa zvyšuje frekvencia refluxu a príznaky ochorenia (pálenie záhy, nevoľnosť, bolesť za hrudnou kosťou) sa zosilňujú. Preto je lepšie jesť päť-šesť krát denne v intervaloch dvoch a pol až troch hodín.

Je možné schudnúť pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Schudnúť pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je možné, a ak máte výraznú nadváhu, je to nevyhnutné. Zníženie telesnej hmotnosti znižuje tlak na brušnú dutinu a dolný pažerákový zvierač, čím pomáha znížiť frekvenciu refluxu a zmierniť príznaky (pálenie záhy, grganie, bolesť na hrudi).

Chudnúť treba postupne, kombinovať liečebnú diétu (bez vyprážaných, mastných, sladkých a údených jedál) s miernou fyzickou aktivitou (plávanie, jóga, športová chôdza). Vyhýbajte sa cvičeniam s predklonmi, skákaniu, prudkým rotáciám a posilňovaniu brušných svalov, pretože zvyšujú vnútrobrušný tlak a môžu vyvolať reflux.

Je vhodné vynechávať jedlá pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sa nesmie vynechávať jedlo. Strava by mala byť pravidelná a častá – štyri až šesťkrát denne v malých porciách. Dlhodobé hladovanie pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe zvyšuje produkciu žalúdočnej šťavy, čo zvyšuje riziko refluxu.

Je možné jesť večer pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe sa nesmie jesť večer. Jedlo prijaté pred spaním zostáva v žalúdku, čo zvyšuje riziko refluxu. Preto by posledné jedlo malo byť najneskôr tri až štyri hodiny pred spaním. Pri silnom hlade môžete zjesť pečené jablko bez šupky, trochu tvarohového soufflé alebo ovsenú kašu na vode.

Je vhodné piť vodu na lačný žalúdok pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?

Piť vodu nalačno pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe je vhodné a aj prospešné. Pomáha znížiť kyslosť žalúdočnej šťavy, zmierniť pálenie záhy a šetrne pripraviť sliznicu tráviaceho traktu na príjem potravy. Odporúča sa vypiť pohár teplej neperlivej vody ráno po prebudení. Piť treba pomaly, malými dúškami, aby sa zabránilo podráždeniu sliznice a kŕčom.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Oliver pred 3 hodinami
Dobrý deň. Rád pridávam šafran do rýb. Ale zistili mi GERD a gastroenterológ mi povedal, že musím prestať konzumovať koreniny. Poradíte mi, prosím, či môžem konzumovať šafran pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe?
Odpovedať
Matej pred 1 dňom
Dobrý deň. Už dva mesiace sa liečim na reflux. Dodržiavam časté stravovanie, jem šesťkrát denne. Ale neviem pochopiť, prečo mám neustále pocit hladu po jedle pri gastroezofageálnej refluxnej chorobe? Mohli by ste mi vysvetliť, s čím to súvisí? Ďakujem.
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 1 dňom
Dobrý deň. Diéta pri GERD zahŕňa konzumáciu ľahko stráviteľných potravín, ktoré sa rýchlo trávia a opúšťajú žalúdok. Prekonzultujte svoj jedálny plán s ošetrujúcim lekárom. Možno budete musieť trochu zväčšiť porcie alebo zvýšiť kalorický príjem.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.
Spätné volanie

Prostredníctvom kontaktného centra kliniky Doktorpro sa môžete:

  • objednať na konzultáciu k lekárovi, absolvovať lekárske vyšetrenie, odber a hodnotenie výsledkov testov;
  • zmeniť plánovaný termín návštevy vyšetrenia;
  • informovať sa o pravidlách prípravy na vyšetrenie;
  • kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára prostredníctvom konzultačnej linky.
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie