Ochorenie sa prejavuje kŕčovitou bolesťou brucha, vracaním a hnačkou. Liečba gastroenteritídy zahŕňa medikamentóznu terapiu na odstránenie pôvodcu ochorenia a zmiernenie príznakov, šetrnú diétu na zníženie podráždenia sliznice a obnovenie trávenia, ako aj rehydratáciu na doplnenie straty tekutín a elektrolytov.
Aké sú príznaky gastroenteritídy?
Prvým príznakom gastroenteritídy je zvyčajne náhla kŕčovitá bolesť v bruchu. Po nej sa pri gastroenteritíde objavuje nevoľnosť spôsobená podráždením sliznice žalúdka a poruchou motility tráviaceho traktu. Jazyk pri gastroenteritíde môže byť pokrytý bielym povlakom, čo svedčí o poruche trávenia. Medzi ďalšie príznaky gastroenteritídy patria:
- vracanie s prvkami nestráveného jedla;
- sucho v ústach a smäd;
- zriedkavé močenie;
- tmavý (hnedý) moč;
- strata chuti do jedla;
- zvýšené nadúvanie a tlak v bruchu;
- celková slabosť;
- závraty;
- zimnica.
Hnačka pri gastroenteritíde je tiež jedným z bežných príznakov. Stolica pri gastroenteritíde môže nadobudnúť zelenkastý odtieň, mať nepríjemný zápach a obsahovať prímesi hlienu. Zápcha pri gastroenteritíde nie je typickým príznakom, ale môže sa objaviť v rekonvalescenčnom období na pozadí dehydratácie organizmu alebo poruchy črevnej motility.
Aké bolesti sprevádzajú gastroenteritídu a kde sú lokalizované?
Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!
Pri gastroenteritíde sú bolesti zvyčajne kŕčovitého (kolikového) charakteru a lokalizujú sa v hornej a strednej časti brucha – pod hrudnou kosťou a v oblasti pupka. Bolestivé pocity môžu silnieť počas defekácie a pri vracaní. Záchvaty gastroenteritídy sú často sprevádzané pocitom nafúknutia a tlakom v bruchu.
Čo spôsobuje gastroenteritídu?
Najčastejšie sa gastroenteritída objavuje na pozadí infekčného poškodenia žalúdka a tenkého čreva. Príčiny infekčnej gastroenteritídy zahŕňajú:
- vírusové infekcie (rotavírus, norovírus, adenovírus a astrovírus);
- bakteriálne infekcie (salmonelóza, šigelóza a Helicobacter pylori);
- parazitárne infekcie (lamblióza, askaridóza, amébióza a kryptosporidióza);
- plesňové infekcie (kandidóza a aspergilóza).
Infekcie, ktoré spôsobujú zápal žalúdka a tenkého čreva, sa prenášajú z človeka na človeka. Hlavnými spôsobmi nákazy infekčnou gastroenteritídou sú fekálno-orálny (cez kontaminovanú vodu a potraviny), kontaktno-domáci (cez neumyté ruky, kľučky, hračky, dosky stolov) a vzdušno-kvapôčkový (pri kýchaní, bozkávaní, jedení zo spoločného riadu).
Neinfekčný zápal žalúdka a tenkého čreva môže byť dôsledkom dlhodobého alebo nekontrolovaného užívania liekov (cytostatík, nesteroidných protizápalových liekov, antibiotík). Ďalšie príčiny neinfekčnej gastroenteritídy zahŕňajú:
- otravu ťažkými kovmi (ortuťou, olovom, soľami medi);
- konzumáciu toxických rastlín (jedovatých húb, bobúľ a bylín);
- prevažovanie mastných, ostrých, kyslých alebo nezdravých potravín v strave;
- užívanie alkoholu;
- alergickú reakciu na potraviny (citrusové plody, morské plody, orechy a mlieko);
- chronický stres, ktorý narúša reguláciu činnosti tráviaceho traktu.
Neinfekčný typ ochorenia nie je nákazlivý. Keďže zápal súvisí s vplyvom vnútorných alebo vonkajších nepriaznivých faktorov a nie s infekciou, neprenáša sa z človeka na človeka.
Klasifikácia gastroenteritídy podľa etiológie (príčiny vzniku)
V gastroenterológii je bežné klasifikovať gastroenteritídu podľa príčiny jej vzniku. Tento prístup pomáha lekárovi určiť metódy liečby a odstrániť faktor, ktorý ochorenie vyvolal.
Klasifikácia gastroenteritíd podľa etiológie (príčiny vzniku) | |
Druh | Charakteristika |
Vírusová gastroenteritída | Vyvíja sa v dôsledku infekcie vírusmi (norovírusom, rotavírusom a adenovírusom) |
Bakteriálna gastroenteritída | Vzniká pri vniknutí choroboplodných baktérií (salmonely, shigelly) do žalúdka a tenkého čreva |
Parazitárna gastroenteritída | Objavuje sa pri postihnutí tráviaceho traktu parazitmi (askárdiami a lambliami) |
Hubová gastroenteritída | Vzniká v dôsledku infekcie hubami (aspergilom, kandidou) |
Toxická gastroenteritída | Vyvíja sa na pozadí otravy toxickými látkami (ťažkými kovmi, jedovatými rastlinami) |
Alergická gastroenteritída | Je dôsledkom neznášanlivosti potravín (citrusových plodov, medu, orechov a morských plodov) |
Alergická gastroenteritída | Je spôsobená nevyváženou stravou (dlhými prestávkami medzi jedlami, prevahou vyprážaných, mastných a ostrých jedál v strave) |
Medikamentózna gastroenteritída | Súvisí s dlhodobým užívaním liekov, ktoré ovplyvňujú sliznicu žalúdka a čriev (antibiotiká, kortikosteroidy a cytostatiká) |
Pankreatická gastroenteritída | Vzniká ako komplikácia zápalu pankreasu (pankreatitída), pri ktorom dochádza k narušeniu produkcie tráviacich enzýmov a procesu trávenia potravy |
Zápal, ktorý sa vyvíja z neznámej príčiny, sa nazýva idiopatický. Diagnóza sa stanoví po vylúčení všetkých možných infekčných a neinfekčných faktorov pomocou komplexného laboratórneho a inštrumentálneho vyšetrenia.
Aké sú formy gastroenteritídy?
Ochorenie sa klasifikuje podľa charakteru poškodenia sliznice žalúdka a čriev. Podľa tohto kritéria sa rozlišujú tri formy gastroenteritídy: nešpecifická, vredová a hemoragická.
Nešpecifická gastroenteritída
Nešpecifická gastroenteritída je zápalové ochorenie sliznice žalúdka a tenkého čreva, ktoré nie je spojené s infekčnými činiteľmi (vírusmi, baktériami, parazitmi a hubami). Patológia sa najčastejšie vyskytuje ako reakcia na vonkajšie a vnútorné dráždivé faktory – nesprávna výživa, alergické reakcie, pôsobenie toxínov alebo chronický stres.
Sliznica žalúdka a čriev je pri nešpecifickej forme ochorenia dráždená a opúcha. V dôsledku toho dochádza k narušeniu sekrécie tráviacich enzýmov a hlienu, ktoré sú potrebné na ochranu stien žalúdka a čriev pred poškodením. V dôsledku zápalu a opuchu epitelu sa zhoršuje vstrebávanie vody, elektrolytov a vitamínov.
Vredová gastroenteritída
Vredová gastroenteritída je zápal žalúdka a tenkého čreva, pri ktorom sa na sliznici tvoria hlboké vredy. Symptómy vredovej gastroenteritídy zahŕňajú:
- vracanie s hnedými zrazeninami čiastočne strávenej krvi;
- spastické bolesti brucha, ktoré sa zhoršujú po jedle;
- tekutá čierna stolica, s prímesou krvi, ktorá bola čiastočne strávená v horných častiach gastrointestinálneho traktu.
Ochorenie je často sprevádzané bledosťou a suchosťou kože. Na pozadí narastajúcej straty krvi sa môže postupne zrýchľovať srdcový tep a znižovať krvný tlak.
Hemoragická gastroenteritída
Hemoragická gastroenteritída je zápalové ochorenie žalúdka a tenkého čreva, sprevádzané silným krvácaním z vredov a erózií v sliznici. Príznaky hemoragickej gastroenteritídy zahŕňajú:
- krvavé vracanie;
- bodavé bolesti v bruchu;
- hnačka s prímesou krvi.
V dôsledku značnej straty krvi môže dôjsť k zblednutiu kože a závratom. Možné je tiež zrýchlenie srdcového tepu (tachykardia), pokles krvného tlaku a porucha vedomia.
Aké sú druhy gastroenteritídy?
Zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva sa klasifikuje aj podľa charakteru priebehu. Podľa tohto kritéria sa v gastroenterológii rozlišujú dva druhy gastroenteritídy: akútna a chronická.
Akútna gastroenteritída
Akútna gastroenteritída je náhle sa rozvíjajúci zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva. Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje na pozadí vírusovej, bakteriálnej alebo parazitárnej infekcie, menej často v dôsledku otravy toxínmi (nitrátmi, soľami ťažkých kovov, rastlinnými jedmi) alebo liekmi.
Pre akútny zápal je charakteristický rýchly vývoj symptómov: kŕčovité bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie a hnačka. Pri infekčnej gastroenteritíde môže telesná teplota stúpnuť až na 38 - 39 °C. V dôsledku silného vracania a hnačky sa zvyšuje riziko dehydratácie organizmu.
Chronická gastroenteritída
Chronická gastroenteritída je často sa opakujúci zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva. Na rozdiel od akútneho ochorenia, ktoré sa vyvíja náhle a zvyčajne rýchlo prechádza, chronické ochorenie sa vyznačuje dlhodobým priebehom a menej výraznými príznakmi: tupou bolesťou v oblasti brucha, častou nevoľnosťou, striedaním hnačky a zápchy, plynatosťou a zníženou chuťou do jedla.
Ochorenie sa môže vyvinúť na pozadí neliečeného akútneho zápalu alebo neustáleho pôsobenia dráždivých faktorov (nevyvážená strava s prevahou mastných a ostrých jedál, nadmerné užívanie alkoholu, chronické infekcie) alebo ochorení iných orgánov tráviaceho ústrojenstva (pečene, pankreasu a žlčníka). Bez liečby môže ochorenie viesť k poruche vstrebávania živín v tenkom čreve a vyčerpaniu organizmu.
Kde sa lokalizuje gastroenteritída?
Gastroenteritída sa lokalizuje v žalúdku a tenkom čreve. V týchto častiach tráviaceho systému prebieha trávenie potravy a vstrebávanie živín (vody, mikroelementov, vitamínov, bielkovín, tukov a sacharidov).
Ako sa gastroenteritída vyvíja v jednotlivých štádiách?
Zápalové ochorenie sliznice žalúdka a tenkého čreva prechádza vo svojom vývoji tromi po sebe nasledujúcimi fázami. Štádia gastroenteritídy zahŕňajú:
- Inkubačná doba – čas od nakazenia infekciou alebo vystavenia dráždivému faktoru až po objavenie sa prvých príznakov. V tejto fáze sa pôvodcovia infekcie aktívne množia v organizme a neinfekčné faktory (toxíny, alergény a lieky) začínajú poškodzovať sliznicu žalúdka a tenkého čreva. V priemere trvá inkubačná doba od niekoľkých hodín do jedného až troch týždňov v závislosti od príčiny zápalu.
- Akútna fáza – obdobie výrazných klinických prejavov. Táto fáza je sprevádzaná kŕčovitou bolesťou brucha, opakovaným vracaním a hnačkou, zvýšenou telesnou teplotou a slabosťou.
- Fáza remisie – obdobie zotavenia organizmu. Príznaky postupne ustupujú, normalizuje sa stolica, chuť do jedla a činnosť tráviaceho traktu. V tejto fáze je potrebná diéta a podporná terapia, vrátane užívania probiotík a vitamínov.
Zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva sa klasifikuje podľa stupňa závažnosti na ľahký, stredný a ťažký. Pri ľahkej forme gastroenteritídy sa pozoruje mierne vracanie (jeden až dvakrát denne) a krátkodobá hnačka (až päťkrát denne), ktoré trvajú jeden až dva dni. Pre strednú formu gastroenteritídy sú charakteristické výrazné bolesti brucha, opakované vracanie a hnačka päť až sedemkrát denne s celkovou dĺžkou trvania 3 až 5 dní.
Ťažká forma gastroenteritídy je sprevádzaná opakovanou hnačkou a vracaním (viac ako 10-krát za deň), vysokou telesnou teplotou (38 - 39 °C) a zimnicou. Výrazné príznaky dehydratácie: silný smäd, vpadnuté oči, znížený krvný tlak, zriedkavé močenie, niekedy až porucha vedomia. Príznaky môžu pretrvávať až 10-14 dní.
Prečo je gastroenteritída nebezpečná?
Gastroenteritída je nebezpečná rizikom dehydratácie organizmu v dôsledku vracania a hnačky. Pri strate tekutín môže dôjsť k nedostatku elektrolytov (draslíka, horčíka alebo sodíka), čo môže spôsobiť svalovú slabosť, srdcovú arytmiu a zlyhanie obličiek. Medzi ďalšie komplikácie gastroenteritídy patria:
- hypovitaminóza – nedostatok vitamínov v dôsledku poruchy ich vstrebávania v čreve;
- ezofagitída – zápal sliznice pažeráka, ktorý vzniká na pozadí častého vracania;
- vredy pažeráka – hlboké defekty sliznice pažeráka, ktoré vznikajú pod vplyvom žalúdočnej kyseliny pri častom vracaní;
- striktúry pažeráka – zúženie pažeráka v dôsledku zjazvenia po poškodení sliznice;
- Barrettov pažerák – nahradenie normálneho epitelu orgánu žalúdočným v dôsledku vrátenia obsahu žalúdka do pažeráka.
V závažných prípadoch sa infekcia môže dostať do krvného obehu a vyvolať sepsu (systémový zápal v reakcii na infekciu). Tento stav je nebezpečný rizikom rozvoja multiorgánovej nedostatočnosti.
Ako sa diagnostikuje gastroenteritída?
Počas prvej konzultácie gastroenterológ medicínskeho centra Doktorpro analyzuje ťažkosti pacienta, upresňuje informácie o charaktere stravovania, prekonaných črevných infekciách a kontaktoch s infikovanými osobami. Potom lekár vykoná fyzikálne vyšetrenie, ktoré zahŕňa palpáciu brucha na zistenie bolestivých miest a príznakov nadúvania, auskultáciu (vyšetrenie stetoskopom) na posúdenie peristaltiky.
Vzhľadom na podobnosť symptómov gastroenteritídu možno zameniť s pankreatitídou, vredovou chorobou, syndrómom dráždivého čreva. Preto na potvrdenie diagnózy môže súkromný gastroenterológ predpísať laboratórne analýzy a inštrumentálne vyšetrenia. Laboratórne metódy diagnostiky gastroenteritídy zahŕňajú:
- všeobecné krvné a močové testy;
- biochemická analýza krvi;
- mikroskopické vyšetrenie stolice (koprogram);
- vyšetrenie stolice na skrytú krv;
- testy stolice na parazitárne infekcie (helmintóza, lamblióza);
- testy na baktériu Helicobacter pylori;
- vyšetrenie stolice na kalprotektín (marker zápalu sliznice čreva);
- analýzy na hepatitídu A, B a C.
Pre upresnenie diagnózy a vylúčenie komplikácií môže lekár odporučiť ultrazvukové vyšetrenie brušnej dutiny. Vyšetrenie umožňuje vizualizovať žalúdok, črevá, pečeň, pankreas a žlčník, zistiť prítomnosť zápalových zmien v nich, ako aj odhaliť novotvary a nahromadenie tekutiny v brušnej dutine.
Aké sú metódy liečby gastroenteritídy?
Liečba sa volí individuálne v závislosti od príčiny ochorenia a závažnosti klinických prejavov. Metódy liečby gastroenteritídy v medicínskom centre Doktorpro zahŕňajú:
- medikamentóznu terapiu zameranú na odstránenie pôvodcu, zmiernenie zápalu a úľavu od symptómov;
- diétu na zníženie zaťaženia gastrointestinálneho traktu a obnovenie sliznice.
Povinnou súčasťou liečby je rehydratácia – doplnenie tekutín a elektrolytov, ktoré organizmus stratil v dôsledku intenzívneho vracania a hnačky. Gastroenterológovia zvyčajne predpisujú pacientom perorálne soľné roztoky, ale v prípade výraznej dehydratácie môže byť potrebné intravenózne podanie elektrolytov.
Aká je schéma medikamentóznej liečby gastroenteritídy?
Pri potvrdenej bakteriálnej infekcii môže gastroenterológ predpísať antibiotiká a na odstránenie parazitárnych infekcií antiparazitárne lieky. Dodatočná medikamentózna liečba gastroenteritídy zahŕňa:
- enterosorbenty – viažu a vylučujú toxíny;
- lieky proti vracaniu – zmierňujú nevoľnosť a vracanie;
- lieky proti horúčke – normalizujú telesnú teplotu;
- spazmolytiká – zmierňujú črevné kŕče a zmierňujú bolesť;
- enzýmy – urýchľujú trávenie potravy pri enzýmovej nedostatočnosti;
- probiotiká – obnovujú črevnú mikroflóru a znižujú riziko dysbakteriózy;
- protihnačkové lieky – zmierňujú frekvenciu stolice;
- gastroprotektory – chránia sliznicu žalúdka a čriev pred podráždením.
V prípade potreby môže gastroenterológ na zníženie sekrécie žalúdočnej šťavy predpísať inhibítory protónovej pumpy a na neutralizáciu nadbytku kyseliny chlorovodíkovej antacida. Pri ťažkom priebehu ochorenia môžu byť na urýchlenie imunitnej reakcie potrebné imunomodulátory, pri nedostatku vitamínov a mikroelementov vitamínovo-minerálne komplexy.
Aká diéta sa odporúča pri gastroenteritíde?
Diéta pri zápale žalúdka a tenkého čreva pomáha znížiť zaťaženie tráviacich orgánov, zabrániť ďalšiemu podráždeniu a urýchliť regeneráciu sliznice. Pomocou diéty je možné zmierniť príznaky (hnačka, nevoľnosť a vracanie, bolesti brucha) a uľaviť od nich. Medzi princípy stravovania pri gastrointestinálnej gastroenteritíde patria:
- konzumácia malých porcií päť-šesťkrát denne;
- vyhýbanie sa teplým a studeným jedlám a nápojom;
- vyhýbanie sa kyslým, pikantným, mastným a vyprážaným jedlám, údeninám, nakladaným a marinovaným potravinám;
- vyhýbanie sa potravinám, ktoré spôsobujú nadúvanie (čerstvé ovocie a zelenina, mliečne výrobky, sýtené nápoje, sladkosti, múčne výrobky a strukoviny);
- konzumáciu ľahko stráviteľných jedál (kaše na vode, zemiaková kaša, dusená, parená alebo varená zelenina);
- zaradenie hustých polievok do stravy (s rozvarenými obilninami a zeleninou).
Odporúčame tiež piť veľa tekutín, aby ste doplnili stratu tekutín. Môžete piť slabý bylinný čaj, kompót zo sušeného ovocia alebo alkalickú minerálnu vodu. Postupné rozširovanie stravy je možné po zlepšení stavu pod dohľadom ošetrujúceho lekára.
Aké ľudové prostriedky pomáhajú pri gastroenteritíde?
V prípade potreby môže gastroenterológ okrem liečby liekmi predpísať tiež rastlinné prostriedky, ktoré zmierňujú zápal sliznice žalúdka a tenkého čreva. Ľudové metódy liečby gastroenteritídy zahŕňajú:
- odvar z harmančeka – má protizápalové a spazmolytické vlastnosti;
- odvar z ryže – má sťahujúci a obaľujúci účinok, pomáha pri hnačke;
- čaj z mäty – zmierňuje nevoľnosť a uvoľňuje hladké svalstvo čriev;
- nálev z čučoriedok – má antimikrobiálne vlastnosti;
- odvar zo semien ľanu – obalí sliznicu žalúdka a čriev, zmierňuje podráždenie;
- zázvorový čaj – zmierňuje nevoľnosť a zápal;
- kyslá kaša zo škrobu – chráni sliznicu pred podráždením.
Ľudové metódy však nemôžu nahradiť liečbu liekmi, pretože dočasne zmierňujú príznaky, ale neodstraňujú príčinu ochorenia. Pred použitím rastlinných prostriedkov odporúčame poradiť sa s ošetrujúcim lekárom. Ich nekontrolované užívanie môže viesť k zhoršeniu príznakov a alergickej reakcii.
Klinické odporúčania na prevenciu gastroenteritídy
Na prevenciu infekčnej gastroenteritídy odporúčame dôkladne si umývať ruky mydlom pred prípravou a konzumáciou jedla, po návšteve toalety a výmene plienok u detí, kontakte so zvieratami, znečistenými povrchmi a odpadkami. Ak nie je možné umyť si ruky, môžete použiť antiseptiká. Dodatočné klinické odporúčania na prevenciu gastroenteritídy zahŕňajú:
- dôkladné tepelné spracovanie mäsa, rýb a vajec;
- umývanie ovocia, zeleniny, byliniek pod tečúcou vodou;
- odmietnutie konzumácie potravín s prekročenou dobou spotreby;
- umývanie riadu a povrchov, ktoré prišli do kontaktu so surovými potravinami;
- skladovanie potravín pri dodržaní odporúčanej teploty;
- konzumáciu čistej alebo balenej pitnej vody;
- očkovanie proti rotavírusovej infekcii;
- vyhýbanie sa nekontrolovanému užívaniu liekov;
- odmietnutie fajčenia a konzumácie alkoholu;
- vyváženú stravu s obmedzením tučných, pikantných a kyslých jedál.
Na prevenciu gastroenteritídy odporúčame tiež vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky črevnej infekcie (bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie a hnačka). Ak je v rodine infikovaný člen, je potrebné používať samostatný riad, uteráky, dôkladne dezinfikovať toaletu, kľučky, dosky stolov a hračky.
Je možné úplne vyliečiť gastroenteritídu?
Pri včasnej návšteve lekára je možné gastroenteritídu úplne vyliečiť v priebehu 2 – 14 dní v závislosti od príčiny ochorenia. Po odstránení provokujúcich faktorov sa sliznica žalúdka a tenkého čreva môže úplne zotaviť bez štrukturálnych zmien.
Pri chronickom ochorení, sprevádzanom dlhodobým zápalom a trvalou poruchou trávenia, je dosiahnutie úplného uzdravenia zložitejšie. Neustále dodržiavanie diéty a pravidelné liečenie liekmi je zamerané na dosiahnutie trvalej remisie a prevenciu exacerbácií.