Fermentatívna dyspepsia je ochorenie tráviaceho systému, ktoré sa vyskytuje v dôsledku narušenia produkcie tráviacich enzýmov v orgánoch gastrointestinálneho traktu (GIT). Ochorenie je sprevádzané periodickou bolesťou, nepohodou a ťažkosťou v bruchu.
Diagnostiku a liečbu fermentatívnej dyspepsie vykonávajú gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro. Objednať sa k lekárovi je možné 24 hodín denne.
Príčiny ferementatívnej dyspepsie
Vývoj fermentatívnej dyspepsie môže byť spôsobený organickým poškodením tráviacich orgánov, narušením ich funkčnosti alebo nesprávnou výživou. Medzi príčiny fermentatívnej dyspepsie patria:
- konzumácia veľkého množstva sladkostí, mastných, vyprážaných a údených jedál;
- nedostatok vitamínu B;
- zápal pankreasu (pankreatitída);
- ochorenia endokrinného systému, ktoré môžu viesť k metabolickým poruchám;
- GERD (gastroezofageálny reflux – patológia, pri ktorej sa kyslý obsah žalúdka vrhá do pažeráka, čo vedie k jeho podráždeniu);
- zápal žlčníka a cholelitiáza;
- syndróm dráždivého čreva (funkčná porucha čriev charakterizovaná zhoršenou stráviteľnosťou potravy a absorpciou živín);
- Crohnova choroba (chronický zápal gastrointestinálneho traktu);
- potravinové alergie alebo intolerancia niektorých potravín (napr. celiakia, intolerancia laktózy);
- nekontrolované užívanie liekov, ktoré ovplyvňujú sliznicu žalúdka (hormóny, antibiotiká, prípravky železa a draslíka, NSAID);
- ochorenia žalúdka a dvanástnika (gastritída, gastroduodenitída, peptický vred, znížená kyslosť žalúdočnej šťavy);
- neoplazmy gastrointestinálneho traktu (polypy, nádory);
- stavy po odstránení žlčníka.
Cukrovka, chronický stres a prepracovanie môžu ovplyvniť narušenie vyprázdňovania žalúdka a vyvolať dyspepsiu. Vývoj fermentatívnej dyspepsie sa zvyšuje u ľudí, ktorí konzumujú alkohol a fajčia, ako aj u ľudí so sedavým životným štýlom.
Príznaky fermentatívnej dyspepsie
Príznakom ochorenia je pocit nepohodlia a ťažkosti v epigastriu (horná časť brucha), ktorý sa vyskytuje pravidelne a nie je spojený s príjmom potravy. Medzi ďalšie príznaky ferementatívnej dyspepsie patria:
- pálenie záhy (pocit pálenia v hrudníku alebo pažeráku);
- nafukovanie, zvýšená tvorba plynu;
- grganie;
- pocit rýchleho nasýtenia, plnosti a roztiahnutia žalúdka;
- pohyby čriev (hnačka, zápcha, nepravidelné pohyby čriev);
- nevoľnosť, ktorá sa môže objaviť kedykoľvek (po jedle alebo nalačno).
Zvracanie nie je charakteristickým príznakom dyspepsie, ale v niektorých prípadoch sa môže objaviť a dočasne zmierniť stav. Počas fereminantatívnej dyspepsie je možné pozorovať aj patologické zmeny vo výkaloch: zmena farby, prímesy hlienu, pena alebo zvyšky nestrávenej potravy.
Ak máte príznaky enzymatickej dyspepsie, mali by ste sa poradiť s gastroenterológom. Bez liečby môže fermentatívna dyspepsia viesť ku komplikáciám, ktoré zahŕňajú:
- rýchla strata hmotnosti, anorexia;
- arytmia (nepravidelný srdcový tep);
- poškodenie sliznice pažeráka, jeho spazmus (v dôsledku vstupu a poškodenia jeho stien kyselinou chlorovodíkovou zo žalúdka).
Fermentatívna dyspepsia môže byť sprevádzaná zníženou chuťou do jedla, chronickou bolesťou a nepríjemným pocitom v bruchu, čo zhoršuje kvalitu života a vedie k psychickým problémom (apatia, emočný stres). V prípade ochorenia sa živiny nemusia absorbovať, čo vedie k nedostatku vitamínov a anémii.
Druhy fermentatívnej dyspepsie
Fermentatívna dyspepsia môže byť podľa charakteru priebehu a symptómov ulcerózna (sprevádzaná príznakmi peptického vredu, najmä bolesťou v epigastriu) a dyskinetická (prejavuje sa ťažobou v bruchu po jedle). Ochorenie sa klasifikuje v závislosti od príčiny jej vývoja a od toho, ktorý orgán má nedostatok enzýmov.
Druhy fermentatívnej dyspepsie | |
Gastrogénna | Nedostatok žalúdočných enzýmov. |
Pankreatogénna | Nedostatočná syntéza pankreatických enzýmov. |
Hepatogénna | Nedostatok pečeňových enzýmov. |
Enterogénny | Nedostatok črevnej šťavy. |
Kvasivá | Vyvíja sa v dôsledku veľkého množstva uhľohydrátov v strave (biela múka, droždie, cukrovinky, kvas, pivo), ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynov v gastrointestinálnom trakte. Charakterizovaná riedkou a spenenou stolicou. |
Hnilobná | Vyskytuje sa v dôsledku konzumácie veľkého množstva potravín obsahujúcich bielkoviny (mäsové výrobky, vajcia, ryby). Charakterizovaná porušením črevnej mikroflóry (pokles prospešných baktérií). Chorobný stav oslabuje imunitný systém a je sprevádzaný riedkou stolicou s hnilobným zápachom. |
Tuková | Objavuje sa ako dôsledok prevahy tukov v dennej strave. Sprevádzaná poruchami trávenia a stolicou s prímesami hlienu. |
Gastrogénna dyspepsia
Gastrogénna dyspepsia môže byť príznakom ochorení žalúdka a dvanástnika: gastritída alebo peptický vred. Môže sa vyvinúť aj v dôsledku zvýšenej kyslosti žalúdočnej šťavy v dôsledku metabolických porúch alebo nesprávnej výživy (jedenie suchého jedla, nadmerná konzumácia rýchleho občerstvenia a údených jedál).
Fermentatívna dyspepsia žalúdka je sprevádzaná bolesťou v epigastriu. Môže byť mierna alebo intenzívna a väčšinou súvisí s príjmom potravy (vyskytuje sa po jedle alebo počas obdobia pôstu). Príznakmi gastrogénnej dyspepsie sú tiež kyslá chuť v ústach a časté pálenie záhy.
Pankreatická dyspepsia
Pankreatická dyspepsia sa vyvíja na pozadí narušenej syntézy pankreatických enzýmov. Príčinou ochorenia môže byť zápal žľazy (pankreatitída), endokrinné poruchy, ktoré ovplyvňujú jej funkčnosť (napríklad cukrovka) a nezdravá strava.
Fermentatívna pankreatická dyspepsia je sprevádzaná porušením tráviaceho procesu, v dôsledku čoho sa jedlo nestrávi normálne, výkaly sa stávajú tučnými a obsahujú nestrávené zvyšky potravy. Pankreatická nedostatočnosť je často sprevádzaná nedostatkom vitamínov, anémiou a dehydratáciou.
Hepatogénna dyspepsia
Ochorenie pečene má tendenciu znižovať produkciu niektorých enzýmov, čo negatívne ovplyvňuje trávenie a procesy spracovania živín v tele. Fermentatívna dyspepsia pečene sa môže vyskytnúť na pozadí hepatitídy, tukovej hepatózy, cirhózy, častej intoxikácie alkoholom alebo otravy toxickými látkami (napríklad ťažkými kovmi). Znížená syntéza enzýmov môže byť spôsobená aj zmenami v organizme súvisiacimi s vekom.
Ochorenia pečene sú sprevádzané poruchami trávenia a bolesťou v správnom hypochondriu. Pri hepatogénnej dyspepsii je jedlo zle stráviteľné, do krvi sa dostáva nedostatočné množstvo živín, čo vedie k nedostatku bielkovín, sacharidov a lipidov, ako aj energie, takže možno pozorovať zvýšenú únavu.
Enterogénna dyspepsia
Enterogénna dyspepsia sa môže vyvinúť na pozadí črevných ochorení: enteritída, kolitída, divertikulitída, enzymopatia a syndróm dráždivého čreva. Môže to zároveň naznačovať na dysbakteriózu a črevnú infekciu.
Fermentatívna črevná dyspepsia je sprevádzaná plynatosťou a škvŕkaním v bruchu. Kľúčovým príznakom je porucha vyprázdňovania: zápcha alebo hnačka, ako aj ich striedanie.
Diagnostika fermentatívnej dyspepsie v Bratislave
Diagnostiku fermentatívnej dyspepsie vykonávajú súkromní gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro. Lekár odoberie anamnézu, vykoná vizuálne a fyzikálne vyšetrenie a pacienta odošle na ďalšie vyšetrenia. Diagnostika fermentatívnej dyspepsie zahŕňa:
- ultrazvuk brušných orgánov (na vizualizáciu a posúdenie stavu tráviaceho systému, určenie tvaru, štruktúry a lézií gastrointestinálneho traktu);
- všeobecné klinické krvné testy (na posúdenie celkového stavu organizmu);
- testy moču (na zistenie možných zápalových procesov a infekcií);
- koprogram (test stolice na množstvo mastných kyselín a triglyceridov na identifikáciu porúch vstrebávania tukov);
- test stolice na skrytú krv (na vylúčenie alebo potvrdenie prítomnosti vnútorného krvácania).
Gastroenterológ môže predpísať endoskopiu — vyšetrenie stien a slizníc tráviaceho traktu pomocou endoskopu. Lekár môže tiež nariadiť test na kontrolu hladiny kyslosti v žalúdku (pH-metria) a test na baktériu Helicobacter pylori.
Medikamentózna liečba enzymatickej dyspepsie v Bratislave
Liečba ochorenia je predpísaná gastroenterológom po vyšetrení berúc do úvahy typ a príčinu dyspepsie, ako aj individuálne charakteristiky organizmu. Liečba je zameraná na odstránenie gastrointestinálneho ochorenia, ktoré spôsobili tráviace ťažkosti a na zmiernenie príznakov. Medikamentózna liečba enzymatickej dyspepsie zahŕňa:
- fermentatívna liečba na zlepšenie procesov trávenia;
- prokinetika (regulujú fungovanie žalúdka a čriev, podporujú pohyb potravy cez gastrointestinálny trakt);
- spazmolytiká (na úľavu od bolesti v prípade silnej bolesti brucha).
Liečba gastrogénnej dyspepsie zahŕňa užívanie antacíd (znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy), antisekrečných látok a inhibítorov protónovej pumpy (regulujú produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku). V prípade refluxnej gastritídy lekár predpisuje lieky na normalizáciu motorickej funkcie gastrointestinálneho traktu.
Liečba pankreatickej dyspepsie zahŕňa normalizáciu funkcií pankreasu. Gastroenterológ môže predpísať pankreatické enzýmy (amyláza, lipáza a proteáza), ktoré pomáhajú tráviť bielkoviny, tuky a sacharidy, čím zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.
Liečba enterogénnej dyspepsie je zameraná na normalizáciu funkcie čriev a môže zahŕňať užívanie liekov, ktoré obnovujú normálnu mikroflóru (probiotiká, prebiotiká). V prípade porúch čriev môže byť potrebné užívať lieky proti hnačke.
Liečba hepatogénnej dyspepsie zahŕňa užívanie liekov (napr. hepatoprotektorov), zmenu životného štýlu a diétu. Na doplnenie tela živinami lekár predpisuje vitamínové komplexy.
Nemedikamentózna liečba fermentatívnej dyspepsie v Bratislave
Liečba enzymatickej dyspepsie bez liekov zahŕňa zmenu životného štýlu a stravovania. Pozitívny účinok na dyspepsiu poskytuje strava a najmä vyhýbanie sa mastným, korenistým a vyprážaným jedlám, jedlám, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynov, alkoholickým nápojom, sladkým sýteným nápojom, marinádam a údeným jedlám.
Gastroenterológ predpisuje liečebnú výživu individuálne berúc do úvahy stav tráviaceho systému a prítomnosť sprievodných ochorení. Je dôležité vyhnúť sa prejedaniu, konzumovať malé porcie a piť dostatok tekutín. Keďže vývoj dyspepsie môže byť ovplyvnený psycho-emocionálnymi faktormi (stres a nervové napätie), je potrebné dodržiavať režimy odpočinku a spánku, vyhýbať sa prepracovaniu a emočným šokom.
Na konzultáciu ku gastroenterológovi a liečbu fermentatívnej dyspepsie v medicínskom centre Doktorpro sa môžete objednať pomocou objednávkového formulára alebo na telefónnom čísle uvedenom na webovej stránke.
Название | Цена |
Kontrolné vyšetrenie u gastroenterológa | 55 eur |
Konzultácia s gastroenterológom on-line opakovana | 29 eur |
Opakovaná konzultácia s gastroenterológom | 29 eur |
Vstupné vyšetrenie u gastroenterológa | 55 eur |