0800200000

Liečba fermentatívnej dyspepsie v Bratislave

Fermentatívna dyspepsia je ochorenie tráviaceho systému, ktoré sa vyskytuje v dôsledku narušenia produkcie tráviacich enzýmov v orgánoch gastrointestinálneho traktu (GIT). Ochorenie je sprevádzané periodickou bolesťou, nepohodou a ťažkosťou v bruchu.

Diagnostiku a liečbu fermentatívnej dyspepsie vykonávajú gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro. Objednať sa k lekárovi je možné 24 hodín denne.

Príčiny ferementatívnej dyspepsie

Vývoj fermentatívnej dyspepsie môže byť spôsobený organickým poškodením tráviacich orgánov, narušením ich funkčnosti alebo nesprávnou výživou. Medzi príčiny fermentatívnej dyspepsie patria:

  • konzumácia veľkého množstva sladkostí, mastných, vyprážaných a údených jedál;
  • nedostatok vitamínu B;
  • zápal pankreasu (pankreatitída);
  • ochorenia endokrinného systému, ktoré môžu viesť k metabolickým poruchám;
  • GERD (gastroezofageálny reflux – patológia, pri ktorej sa kyslý obsah žalúdka vrhá do pažeráka, čo vedie k jeho podráždeniu);
  • zápal žlčníka a cholelitiáza;
  • syndróm dráždivého čreva (funkčná porucha čriev charakterizovaná zhoršenou stráviteľnosťou potravy a absorpciou živín);
  • Crohnova choroba (chronický zápal gastrointestinálneho traktu);
  • potravinové alergie alebo intolerancia niektorých potravín (napr. celiakia, intolerancia laktózy);
  • nekontrolované užívanie liekov, ktoré ovplyvňujú sliznicu žalúdka (hormóny, antibiotiká, prípravky železa a draslíka, NSAID);
  • ochorenia žalúdka a dvanástnika (gastritída, gastroduodenitída, peptický vred, znížená kyslosť žalúdočnej šťavy);
  • neoplazmy gastrointestinálneho traktu (polypy, nádory);
  • stavy po odstránení žlčníka.

Cukrovka, chronický stres a prepracovanie môžu ovplyvniť narušenie vyprázdňovania žalúdka a vyvolať dyspepsiu. Vývoj fermentatívnej dyspepsie sa zvyšuje u ľudí, ktorí konzumujú alkohol a fajčia, ako aj u ľudí so sedavým životným štýlom.

Príznaky fermentatívnej dyspepsie

Príznakom ochorenia je pocit nepohodlia a ťažkosti v epigastriu (horná časť brucha), ktorý sa vyskytuje pravidelne a nie je spojený s príjmom potravy. Medzi ďalšie príznaky ferementatívnej dyspepsie patria:

  • pálenie záhy (pocit pálenia v hrudníku alebo pažeráku);
  • nafukovanie, zvýšená tvorba plynu;
  • grganie;
  • pocit rýchleho nasýtenia, plnosti a roztiahnutia žalúdka;
  • pohyby čriev (hnačka, zápcha, nepravidelné pohyby čriev);
  • nevoľnosť, ktorá sa môže objaviť kedykoľvek (po jedle alebo nalačno).

Zvracanie nie je charakteristickým príznakom dyspepsie, ale v niektorých prípadoch sa môže objaviť a dočasne zmierniť stav. Počas fereminantatívnej dyspepsie je možné pozorovať aj patologické zmeny vo výkaloch: zmena farby, prímesy hlienu, pena alebo zvyšky nestrávenej potravy.

Ak máte príznaky enzymatickej dyspepsie, mali by ste sa poradiť s gastroenterológom. Bez liečby môže fermentatívna dyspepsia viesť ku komplikáciám, ktoré zahŕňajú:

  • rýchla strata hmotnosti, anorexia;
  • arytmia (nepravidelný srdcový tep);
  • poškodenie sliznice pažeráka, jeho spazmus (v dôsledku vstupu a poškodenia jeho stien kyselinou chlorovodíkovou zo žalúdka).

Fermentatívna dyspepsia môže byť sprevádzaná zníženou chuťou do jedla, chronickou bolesťou a nepríjemným pocitom v bruchu, čo zhoršuje kvalitu života a vedie k psychickým problémom (apatia, emočný stres). V prípade ochorenia sa živiny nemusia absorbovať, čo vedie k nedostatku vitamínov a anémii.

Druhy fermentatívnej dyspepsie

Fermentatívna dyspepsia môže byť podľa charakteru priebehu a symptómov ulcerózna (sprevádzaná príznakmi peptického vredu, najmä bolesťou v epigastriu) a dyskinetická (prejavuje sa ťažobou v bruchu po jedle). Ochorenie sa klasifikuje v závislosti od príčiny jej vývoja a od toho, ktorý orgán má nedostatok enzýmov.

Druhy fermentatívnej dyspepsie

Gastrogénna

Nedostatok žalúdočných enzýmov.

Pankreatogénna

Nedostatočná syntéza pankreatických enzýmov.

Hepatogénna

Nedostatok pečeňových enzýmov.

Enterogénny

Nedostatok črevnej šťavy.

Kvasivá

Vyvíja sa v dôsledku veľkého množstva uhľohydrátov v strave (biela múka, droždie, cukrovinky, kvas, pivo), ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynov v gastrointestinálnom trakte. Charakterizovaná riedkou a spenenou stolicou.

Hnilobná

Vyskytuje sa v dôsledku konzumácie veľkého množstva potravín obsahujúcich bielkoviny (mäsové výrobky, vajcia, ryby). Charakterizovaná porušením črevnej mikroflóry (pokles prospešných baktérií). Chorobný stav oslabuje imunitný systém a je sprevádzaný riedkou stolicou s hnilobným zápachom.

Tuková

Objavuje sa ako dôsledok prevahy tukov v dennej strave. Sprevádzaná poruchami trávenia a stolicou s prímesami hlienu.

Gastrogénna dyspepsia

Gastrogénna dyspepsia môže byť príznakom ochorení žalúdka a dvanástnika: gastritída alebo peptický vred. Môže sa vyvinúť aj v dôsledku zvýšenej kyslosti žalúdočnej šťavy v dôsledku metabolických porúch alebo nesprávnej výživy (jedenie suchého jedla, nadmerná konzumácia rýchleho občerstvenia a údených jedál).

Fermentatívna dyspepsia žalúdka je sprevádzaná bolesťou v epigastriu. Môže byť mierna alebo intenzívna a väčšinou súvisí s príjmom potravy (vyskytuje sa po jedle alebo počas obdobia pôstu). Príznakmi gastrogénnej dyspepsie sú tiež kyslá chuť v ústach a časté pálenie záhy.

Pankreatická dyspepsia

Pankreatická dyspepsia sa vyvíja na pozadí narušenej syntézy pankreatických enzýmov. Príčinou ochorenia môže byť zápal žľazy (pankreatitída), endokrinné poruchy, ktoré ovplyvňujú jej funkčnosť (napríklad cukrovka) a nezdravá strava.

Fermentatívna pankreatická dyspepsia je sprevádzaná porušením tráviaceho procesu, v dôsledku čoho sa jedlo nestrávi normálne, výkaly sa stávajú tučnými a obsahujú nestrávené zvyšky potravy. Pankreatická nedostatočnosť je často sprevádzaná nedostatkom vitamínov, anémiou a dehydratáciou.

Hepatogénna dyspepsia

Ochorenie pečene má tendenciu znižovať produkciu niektorých enzýmov, čo negatívne ovplyvňuje trávenie a procesy spracovania živín v tele. Fermentatívna dyspepsia pečene sa môže vyskytnúť na pozadí hepatitídy, tukovej hepatózy, cirhózy, častej intoxikácie alkoholom alebo otravy toxickými látkami (napríklad ťažkými kovmi). Znížená syntéza enzýmov môže byť spôsobená aj zmenami v organizme súvisiacimi s vekom.

Ochorenia pečene sú sprevádzané poruchami trávenia a bolesťou v správnom hypochondriu. Pri hepatogénnej dyspepsii je jedlo zle stráviteľné, do krvi sa dostáva nedostatočné množstvo živín, čo vedie k nedostatku bielkovín, sacharidov a lipidov, ako aj energie, takže možno pozorovať zvýšenú únavu.

Enterogénna dyspepsia

Enterogénna dyspepsia sa môže vyvinúť na pozadí črevných ochorení: enteritída, kolitída, divertikulitída, enzymopatia a syndróm dráždivého čreva. Môže to zároveň naznačovať na dysbakteriózu a črevnú infekciu.

Fermentatívna črevná dyspepsia je sprevádzaná plynatosťou a škvŕkaním v bruchu. Kľúčovým príznakom je porucha vyprázdňovania: zápcha alebo hnačka, ako aj ich striedanie.

Diagnostika fermentatívnej dyspepsie v Bratislave

Diagnostiku fermentatívnej dyspepsie vykonávajú súkromní gastroenterológovia medicínskeho centra Doktorpro. Lekár odoberie anamnézu, vykoná vizuálne a fyzikálne vyšetrenie a pacienta odošle na ďalšie vyšetrenia. Diagnostika fermentatívnej dyspepsie zahŕňa:

  • ultrazvuk brušných orgánov (na vizualizáciu a posúdenie stavu tráviaceho systému, určenie tvaru, štruktúry a lézií gastrointestinálneho traktu);
  • všeobecné klinické krvné testy (na posúdenie celkového stavu organizmu);
  • testy moču (na zistenie možných zápalových procesov a infekcií);
  • koprogram (test stolice na množstvo mastných kyselín a triglyceridov na identifikáciu porúch vstrebávania tukov);
  • test stolice na skrytú krv (na vylúčenie alebo potvrdenie prítomnosti vnútorného krvácania).

Gastroenterológ môže predpísať endoskopiu — vyšetrenie stien a slizníc tráviaceho traktu pomocou endoskopu. Lekár môže tiež nariadiť test na kontrolu hladiny kyslosti v žalúdku (pH-metria) a test na baktériu Helicobacter pylori.

Medikamentózna liečba enzymatickej dyspepsie v Bratislave

Liečba ochorenia je predpísaná gastroenterológom po vyšetrení berúc do úvahy typ a príčinu dyspepsie, ako aj individuálne charakteristiky organizmu. Liečba je zameraná na odstránenie gastrointestinálneho ochorenia, ktoré spôsobili tráviace ťažkosti a na zmiernenie príznakov. Medikamentózna liečba enzymatickej dyspepsie zahŕňa:

  • fermentatívna liečba na zlepšenie procesov trávenia;
  • prokinetika (regulujú fungovanie žalúdka a čriev, podporujú pohyb potravy cez gastrointestinálny trakt);
  • spazmolytiká (na úľavu od bolesti v prípade silnej bolesti brucha).

Liečba gastrogénnej dyspepsie zahŕňa užívanie antacíd (znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy), antisekrečných látok a inhibítorov protónovej pumpy (regulujú produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku). V prípade refluxnej gastritídy lekár predpisuje lieky na normalizáciu motorickej funkcie gastrointestinálneho traktu.

Liečba pankreatickej dyspepsie zahŕňa normalizáciu funkcií pankreasu. Gastroenterológ môže predpísať pankreatické enzýmy (amyláza, lipáza a proteáza), ktoré pomáhajú tráviť bielkoviny, tuky a sacharidy, čím zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.

Liečba enterogénnej dyspepsie je zameraná na normalizáciu funkcie čriev a môže zahŕňať užívanie liekov, ktoré obnovujú normálnu mikroflóru (probiotiká, prebiotiká). V prípade porúch čriev môže byť potrebné užívať lieky proti hnačke.

Liečba hepatogénnej dyspepsie zahŕňa užívanie liekov (napr. hepatoprotektorov), zmenu životného štýlu a diétu. Na doplnenie tela živinami lekár predpisuje vitamínové komplexy.

Nemedikamentózna liečba fermentatívnej dyspepsie v Bratislave

Liečba enzymatickej dyspepsie bez liekov zahŕňa zmenu životného štýlu a stravovania. Pozitívny účinok na dyspepsiu poskytuje strava a najmä vyhýbanie sa mastným, korenistým a vyprážaným jedlám, jedlám, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynov, alkoholickým nápojom, sladkým sýteným nápojom, marinádam a údeným jedlám.

Gastroenterológ predpisuje liečebnú výživu individuálne berúc do úvahy stav tráviaceho systému a prítomnosť sprievodných ochorení. Je dôležité vyhnúť sa prejedaniu, konzumovať malé porcie a piť dostatok tekutín. Keďže vývoj dyspepsie môže byť ovplyvnený psycho-emocionálnymi faktormi (stres a nervové napätie), je potrebné dodržiavať režimy odpočinku a spánku, vyhýbať sa prepracovaniu a emočným šokom.

Na konzultáciu ku gastroenterológovi a liečbu fermentatívnej dyspepsie v medicínskom centre Doktorpro sa môžete objednať pomocou objednávkového formulára alebo na telefónnom čísle uvedenom na webovej stránke.

Anna Komarova
Anna Komarova
Lekári oddelenia gastroenterológie
pattern
time
V Doktorpro sa môžete objednať na vyšetrenie 24 hodín denne, 7 dní v týždni!

Cena vyšetrenia lekárov gastroenterológov v Bratislave

Ceny za vyšetrenie sú uvedené v cenníku. Cena liečby závisí od výsledkov vyšetrenia. Platia vekové obmedzenia.
Kontrolné vyšetrenie u gastroenterológa
55 eur / 52 eur
Konzultácia s gastroenterológom on-line opakovana
29 eur / 28 eur
Opakovaná konzultácia s gastroenterológom
29 eur / 28 eur
Vstupné vyšetrenie u gastroenterológa
55 eur / 52 eur

Lekári oddelenia gastroenterológie Doktorpro Bratislava

Najnovšie články z oblasti Gastroenterológie

Všetky články

Recenzie o gastroenterológoch Doktorpro v Bratislave

Služby sú dostupné v medicínskych centrách

Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO: 8:00-17:00
NE: 9:00-13:00
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie