Čo je to hnačka?
Hnačka u dospelých a detí starších ako 1 rok sa ako riedka alebo tekutá stolica vyskytuje trikrát alebo niekoľkokrát denne. V dôsledku zhoršeného vstrebávania živín alebo poškodenia črevnej sliznice sa v stolici môže objaviť krv, hnis, hlien a nestrávené zvyšky potravy. Súčasne s hnačkou sa môže objaviť nevoľnosť, vracanie a bolesť brucha.
Príčiny vzniku hnačky
Hnačka vzniká dôsledkom poškodenia črevnej sliznice spôsobeného patogénmi, ako sú rotavírus, adenovírus, koronavírus, E. coli, salmonela a dyzentéria. Zdrojom infekcie je infikovaná voda alebo potraviny a neumyté ruky.
Príčiny hnačiek
Ďalšie príčiny vzniku hnačky sú:
- dlhodobé a nekontrolované užívanie antibiotík;
- otrava jedlom;
- neznášanlivosť laktózy (cukor obsiahnutý v mliečnych výrobkoch);
- pankreatitída (zápal pankreasu);
- celiakia — neznášanlivosť lepku (bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v pšenici, jačmeni a raži);
- nadmerná konzumácia výrobkov s obsahom umelých sladidiel, ako sú sorbitol a manitol, ktoré sa pridávajú do žuvačiek a lízaniek bez cukru.
Hnačka sa môže vyskytnúť po očkovaní, počas tehotenstva a v dôsledku operácie brucha (žlčníka, hrubého a tenkého čreva, pankreasu, žalúdka). Pretrvávajúca hnačka sa vyskytuje pri Crohnovej chorobe (chronický zápal čreva), ulceróznej kolitíde (erozívne a ulcerózne poškodenie sliznice hrubého čreva) a syndróme dráždivého čreva (chronická funkčná porucha čriev).
Chologénna hnačka vzniká pri zvýšenom objeme žlčových kyselín v črevách. V závislosti od príčiny vzniku rozlišujeme tieto typy hnačky:
- sekrečná — vyskytuje sa pri vírusovej infekcii a je charakterizovaná silnou vodnatou stolicou, masívnymi stratami tekutín a elektrolytov (sodík, chlór, draslík);
- osmotická — vyskytuje sa pri vírusovom poškodení črevnej sliznice, ako aj pri celiakii, ochoreniach pečene a pankreasu;
- invazívna — charakterizovaná preniknutím infekčného patogénu do črevnej steny a rozvojom zápalu a zvýšenej pohyblivosti (motorickej aktivity) v čreve.
Gastroenterológovia rozlišujú aj funkčnú hnačku ako poruchu funkcie čriev, ktorá sa prejavuje zvýšenou frekvenciou vyprázdňovania až trikrát alebo niekoľkokrát denne a vyprázdňovaním tekutej alebo pastovitej stolice. Zmeny charakteru a frekvencie stolice sú spôsobené zvýšenou citlivosťou črevných receptorov pri rozťahovaní čriev a častým stresom.
Príznaky hnačky
Akútna hnačka začína náhle a trvá 1-2 dni. Chronická hnačka trvá minimálne štyri týždne a je charakterizovaná striedaním období exacerbácie a remisie (absencie príznakov). Príznaky hnačky sú:
- slabosť, letargia;
- plynatosť, nadúvanie;
- krv v stolici;
- tenezmy (bolestivé nutkanie na vyprázdňovanie).
Hnačka u dojčiat je charakterizovaná zvýšenou frekvenciou stolice (zvyčajne sa počet vyprázdnení rovná počtu kŕmení) a zmenou konzistencie stolice (vodnatá). Hnačka pri pankreatitíde je charakterizovaná spenenou, častou stolicou s ostrým, nepríjemným zápachom a čiastočkami nestrávenej potravy.
Hnačku často sprevádzajú kŕče, bolesť brucha a grganie s nepríjemným zápachom. Pri hnačke sa môže vyskytovať škvŕkanie v bruchu, zvýšenie telesnej teploty na 38 °C a viac, nevoľnosť, vracanie a svrbenie konečníka.
Hnačka pri covide
Hnačka pri covide je spôsobená poškodením gastrointestinálnej sliznice koronavírusom. Okrem hnačky a katarálnych príznakov (horúčka, kašeľ, nádcha) sa pri COVID-19 môže vyskytnúť aj nevoľnosť, vracanie a bolesti brucha.
Hnačka pri menštruácii
Hnačka počas menštruácie je spôsobená zvýšeným množstvom prostaglandínov — hormónov, ktoré spôsobujú sťahovanie hladkého svalstva maternice a čriev. Hormonálne zmeny počas menštruácie majú za následok zvýšenú aktivitu gastrointestinálneho svalstva, zníženú absorpciu potravy a zvýšenú sekréciu elektrolytov do črevného lúmenu, čo následne prispieva k častejšiemu vyprázdňovaniu.
Vodnatá hnačka
Vodnatá hnačka je častým príznakom celiakie, črevných infekcií (cholera, rotavírus, yersinióza) a syndrómu dráždivého čreva. Vodnatá hnačka sa vyskytuje aj pri otrave jedlom a zmene klímy.
Často sa vyskytujúce vodnaté hnačky môžu viesť k dehydratácii, patologickému stavu, ktorý sa vyznačuje znížením množstva vody v tele. Dehydratácia sa prejavuje závratmi, suchosťou slizníc, smädom a zníženou frekvenciou močenia. Na zastavenie hnačky a predídenie komplikáciám je potrebné vyhľadať gastroenterológa.
Hnačka s prímesou krvi
Krv v stolici je spôsobená rastom a množením patogénnych organizmov (rotavírus, shigella, améba) v črevnej stene. Ďalšie príčiny vzniku hnačky s prímesou krvi sú:
- Crohnova choroba;
- nešpecifická ulcerózna kolitída;
- dlhodobé užívanie antibiotík.
Ďalšími príčinami vzniku hnačky s prímesou krvi môžu byť hemoroidy, análne trhliny, rakovina konečníka alebo polypy. Pri podozrení na tieto stavy je potrebné vyhľadať proktológa.
Zelená a žltá hnačka
Zelená hnačka môže byť spôsobená konzumáciou veľkého množstva ovocia a zeleniny, jedál z rýchleho občerstvenia, črevnými infekciami (salmonelóza, giardióza) a dlhodobým užívaním antibiotík. Zelená hnačka sa môže vyskytnúť pri Crohnovej chorobe, ulceróznej kolitíde a syndróme dráždivého čreva.
Žltá hnačka je charakteristická pre ochorenia pečene (hepatitída, cirhóza, Gilbertov syndróm) a pankreasu (chronická pankreatitída, rakovina pankreasu), celiakiu. Žltá stolica sa vyskytuje pri vírusových alebo bakteriálnych črevných infekciách, ako aj pri konzumácii potravín s vysokým obsahom farbív, mrkvy, batátov.
Ako zastaviť hnačku?
Na diagnostikovanie hnačky sa gastroenterológ oboznámi s anamnézou, vykoná vyšetrenie a odošle pacienta na celkové a biochemické vyšetrenie krvi. Liečba hnačky závisí od príčiny a závažnosti príznakov.
Na liečbu hnačky gastroenterológ predpisuje antibakteriálne lieky, enzýmy, probiotiká (lieky obsahujúce prospešné baktérie). Lekár vám môže predpísať aj lieky na obnovenie rovnováhy vody a elektrolytov v tele. Na normalizáciu množstva stolice a jej konzistencie lekár môže upraviť stravu. Strava pri hnačke zahŕňa:
- chudé mäso a ryby pripravené na pare alebo v rúre;
- ryžovú kašu;
- zemiakovú kašu;
- sucháre z bielej múky.
Medzi potraviny, ktoré zahusťujú stolicu patria aj čerstvé banány a pečené jablká. Na zabránenie dehydratácii je potrebné piť dostatočné množstvo vody a silný čierny čaj.
Pri hnačke je dôležité vyhýbať sa mastným, pikantným a vyprážaným jedlám. Pri hnačke sa neodporúča konzumovať tieto potraviny:
- mlieko a mliečne výrobky;
- strukoviny;
- údeniny, konzervované potraviny, uhorky a slané pokrmy;
- sladkosti;
- sušené ovocie (sušené slivky, marhule);
- čierny chlieb.
Niektoré druhy zeleniny (červená repa, kapusta, brokolica) a ovocia (slivky, hrozno), ktoré taktiež zrieďujú stolicu. Počas hnačky nie je vhodné konzumovať kávu, alkohol, sýtené nápoje a ovocné šťavy.
Liečba hnačky ľudovými prostriedkami
Ak chcete zastaviť hnačku, mali by ste navštíviť gastroenterológa, ktorý vám poskytne liečebný plán a poradí, ako sa pri hnačke stravovať. Používanie ľudových prostriedkov alebo samoliečba hnačky môže viesť k dehydratácii.
Proktológia v DoktorPRO v Bratislave


Časté otázky
Pri hnačke by ste mali jesť potraviny s nízkym obsahom vlákniny: banány, ryžovú kašu s vodou, jablčné pyré a sucháre z bielej múky. Slivky, hrozno, mlieko, sladkosti a čierny chlieb nie je vhodné jesť, pretože môžu hnačku vyvolať.
Počas hnačky musíte piť dostatok vody, aby ste sa vyhli dehydratácii. Nepite alkoholické nápoje, kávu ani ovocné šťavy, pretože môžu hnačku zhoršiť.
Hnačka a horúčka môžu byť príznakmi bakteriálnej infekcie. Pri týchto príznakoch je potrebné vyhľadať gastroenterológa.
Zvracanie a hnačka sa môžu vyskytnúť pri otrave jedlom, bakteriálnych, vírusových črevných infekciách a pankreatitíde. Príčinu vzniku príznakov treba konzultovať s gastroenterológom.
Na zastavenie hnačky u dieťaťa doma je potrebné upraviť stravu (konzumovať potraviny s nízkym obsahom vlákniny). Hnačka zvyčajne ustane po 2-3 dňoch. Ak sa stav dieťaťa nezlepší je potrebné navštíviť lekára.
So sťažnosťami na gastrointestinálne ťažkosti, t.j. s akútnou alebo chronickou hnačkou by ste sa mali poradiť s praktickým lekárom alebo gastroenterológom.
Hnačku doma možno zastaviť nasledovne:
- pri infekčnej hnačke by sa mali užívať antimikrobiálne látky pôsobiace na mikroorganizmy, ktoré spôsobujú intoxikáciu tela, medzi ne patria napríkladnitrofurány;
- príjmom látok, ktoré odstraňujú toxíny z tela;
- dodržiavaním špeciálnej diéty;
- obnovením rovnováhy medzi vodou a soľou s pomocou rehydratačných produktov;
- užívaním probiotík a prebiotík, ktoré obnovujú narušenú črevnú mikroflóru.
Hnačku je možné liečiť doma len vtedy, ak ju nesprevádzajú akútne bolesti brucha, vysoká telesná teplota, t.j. nad 38 °C, vracanie a krv v stolici a tiež ak netrvá dlhšie ako dva dni. Výnimku tvoria deti a starší ľudia, tí by mali ihneď navštíviť odborníka – terapeuta, pediatra alebo gastroenterológa.
Dehydratácia je stav tela, pri ktorom je obsah tekutín pod normálnou hladinou. Ak chcete zastaviť dehydratáciu, musíte najskôr odstrániť jej príčinu, akými sú hnačka, zvracanie alebo vysoká telesná teplota. Pri dehydratácii musíte piť veľa tekutín v malých dávkach. Na obnovenie rovnováhy medzi vodou a soľou je potrebné užívať rehydratačné roztoky, ktoré obsahujú soľ, cukor, chlorid draselný a kyselinu citrónovú. Látky na obnovenie rovnováhy v trele sa dajú zakúpiť v lekárni.