Sekundárna dyspepsia je porucha trávenia vyvolaná nekontrolovaným množením patogénov v gastrointestinálnom trakte (GIT). Do kategórie patogénov, ktoré produkujú toxíny patria vírusy, kvasinky, parazity alebo baktérie.
Liečbu sekundárnej dyspepsie v Bratislave je možné podstúpiť v medicínskom centre Doktorpro. Ku gastroenterológovi sa môžete objednať kedykoľvek.
Príčiny sekundárnej dyspepsie
SEkundárnu dyspepsiu môžu spôsobiť komplikácie infekčných a zápalových ochorení, akými sú rotavírus, salmonelóza, giardióza alebo gastritída sprevádzaná baktériou Helicobacter pylori. Medzi ďalšie príčiny sekundárnej dyspepsie patria:
- gastroparéza (porucha peristaltiky žalúdka, ktorá spôsobuje, že potrava zostáva v žalúdku príliš dlho, čo vedie k zvýšenému množeniu plynu a baktérií);
- konzumácia potravín kontaminovaných patogénmi;
- ťažký priebeh cukrovky sprevádzaný poškodením svaloviny žalúdka, ako aj okolitých ciev a nervov;
- chirurgický zákrok žalúdka;
- autoimunitné ochorenia;
- črevná dysbakterióza;
- nádory žalúdka;
- cystická fibróza (genetické ochorenie sprevádzané poruchou enzymatickej aktivity tráviaceho traktu);
- zápcha, črevná obštrukcia.
Zhoršenie ochorenia môže nastať v dôsledku nekontrolovaného užívania liekov. Medzi rizikové faktory patria aj zlozvyky (napr. alkoholizmus alebo fajčenie).
Príznaky sekundárnej dyspepsie
Jedným z prejavov patológie je bolesť v epigastriu (hornej časti brucha). Medzi ďalšie príznaky sekundárnej dyspepsie patria:
- nafúknuté brucho;
- strata chuti do jedla;
- rýchly nástup pocitu sýtosti pri jedení;
- pálenie záhy;
- nevoľnosť alebo vracanie;
- reflux kyseliny;
- zápcha;
- čierna, dechtovitá stolica;
- poruchy prehĺtania;
- malátnosť.
Príznaky sa môžu zhoršiť v priebehu niekoľkých hodín po jedení. Komplikácie sekundárnej dyspepsie môžu zahŕňať aj kolaps, dehydratáciu a stratu vedomia.
Typy sekundárnej dyspepsie
Neexistuje oficiálna klasifikácia štádií sekundárnej dyspepsie, patológia sa líši len lokalizáciou. Rozlišujeme tieto typy sekundárnej dyspepsie:
- sekundárna dyspepsia žalúdka. Môže sa vyskytovať na pozadí infekčných ochorení (napríklad črevnej chrípky);
- sekundárna dyspepsia čreva. Medzi bežné príčiny patológie patrí dysbakterióza, konzumácia starého jedla kontaminovaného patogénmi a črevná obštrukcia;
- sekundárna dyspepsia pečene. Môže vzniknúť v dôsledku otravy alkoholom, chemikáliami alebo nekontrolovaným užívaním liekov.
V prípade, že je narušená činnosť viacerých vnútorných orgánov podieľajúcich sa na trávení, možno diagnostikovať kombinovanú formu dyspepsie. Stupeň ich závažnosti sa určuje na základe výsledkov vyšetrení.
Diagnostika sekundárnej dyspepsie v Bratislave
V prípade, že u seba spozorujete príznaky dyspepsie, mali by ste sa objednať na vyšetrenie k súkromnému gastroenterológovi. Diagnostika sekundárnej dyspepsie môže zahŕňať:
- vyšetrenie;
- oboznámenie sa s pacientovou anamnézou (spresnenie informácií o prevládajúcich ťažkostiach, čase ich výskytu a sprievodných ochoreniach);
- palpáciu brucha;
- endoskopiu (vyšetrenie pomocou endoskopu umožňuje vizuálne posúdenie stavu slizníc tráviacich orgánov);
- ultrazvuk brušnej dutiny (na zistenie príznakov sprievodných patologických stavov tráviaceho traktu).
Lekár môže pacientovi predpísať aj vyšetrenie krvi a stolice. Laboratórne testy umožňujú odhaliť príznaky zápalu a infekcií.
Liečba sekundárnej dyspepsie v Bratislave
Typ liečby závisí od príčiny patológie. Medikamentózna liečba sekundárnej dyspepsie môže zahŕňať:
- antibiotiká (v prípade bakteriálnych infekcií);
- antimykotiká (v prípade mykóz);
- antiparazitárne lieky (v prípade parazitárnych infekcií);
- antivirotiká (v prípade vírusových infekcií);
- lieky, ktoré normalizujú motilitu tráviaceho traktu (ak je narušená);
- rehydratačné roztoky (v prípade dehydratácie).
Liečba sekundárnej dyspepsie trvá v priemere 7-14 dní. V prípade opakujúceho sa charakteru tsekundárnej dyspepsie môže byť potrebná opakovaná (napríklad jeden alebo dva týždne v priebehu jedného mesiaca) alebo nepretržitá liečba.
Nemedikamentózna liečba sekundírnej dyspepsie v Bratislave
Na prevenciu komplikácií patológie sa odporúča diéta, ktorá môže zahŕňať obmedzenie konzumácie tukov, cukru, kontrolu príjmu vlákniny a vyhýbanie sa konzumácie alkoholu. Nemedikamentózna liečba sekundárnej dyspepsie zahŕňa aj udržiavanie vodnej rovnováhy (pitie dostatočného množstva tekutín na uspokojenie potrieb organizmu a prevenciu dehydratácie).
Na konzultáciu s gastroenterológom a liečbu sekundárnej dyspepsie v Bratislave v medicínskom centre Doktorpro sa môžete objednať na telefónnom čísle uvedenom na webovej stránke alebo prostredníctvom objednávacieho formulára.
Название | Цена |
Kontrolné vyšetrenie u gastroenterológa | 55 eur |
Konzultácia s gastroenterológom on-line opakovana | 29 eur |
Opakovaná konzultácia s gastroenterológom | 29 eur |
Vstupné vyšetrenie u gastroenterológa | 55 eur |