Dyspepsia (žalúdočné ťažkosti) je porucha trávenia sprevádzaná bolesťou a nepríjemnými pocitmi v hornej časti brucha po jedle, pálením záhy, nevoľnosťou a zvýšenou plynatosťou. Dyspepsia nie je samostatne vyskytujúce sa ochorenie a najčastejšie sprevádza ochorenia tráviaceho traktu (napr. gastritídu, žalúdočné vredy).
Liečbu dyspepsie je možné podstúpiť v Bratislave v medicínskom centre Doktorpro. Na vyšetrenie ku gastroenterológovi sa môžete objednať kedykoľvek.
Príčiny dyspepsie
Predispozícia k dyspeptickým poruchám môže byť dedičná. Medzi ďalšie príčiny dyspepsie patria:
- prejedanie sa, rýchle jedenie;
- reflux kyseliny (spätný tok obsahu žalúdka do dolnej časti pažeráka);
- peptický vred, gastritída, pankreatitída, cholecystitída;
- zlozvyky (napr. fajčenie, nadmerné požívanie alkoholu);
- vedľajšie účinky nekontrolovaného užívania liekov (napr. lieky proti bolesti, prípravky s obsahom železa);
- chronický stres;
- bakteriálne infekcie žalúdka alebo čriev (napr. infekcia Helicobacter pylori);
- celiakia;
- zápcha;
- žlčové kamene;
- syndróm dráždivého čreva;
- nádory žalúdka;
- hiátová hernia;
- diabetes mellitus;
- poruchy štítnej žľazy;
- ischémia (porucha cirkulácie) žalúdka alebo čreva.
Ďalším rizikovým faktorom je neznášanlivosť niektorých potravín. Príznaky dyspepsie môže zhoršiť nadmerná konzumácia sýtených a kofeínových nápojov, čokolády, mastných či pikantných jedál.
Príznaky dyspepsie
Jedným z častých prejavov dyspepsie je pocit plnosti v žalúdku po konzumácii malého množstva jedla. Medzi ďalšie príznaky dyspepsie patria:
- bolesť a pálenie v nadbrušku (v hornej časti brucha, medzi spodnou časťou hrudnej kosti a pupkom);
- kyslá pachuť pri grganí;
- pálenie záhy;
- nevoľnosť alebo vracanie;
- nadúvanie, nepríjemné pocity v bruchu (pocit, že jedlo nie je strávené);
- nadmerná tvorba plynov;
- pálenie v konečníku po vyprázdnení;
- strata chuti do jedla.
V mnohých prípadoch sa príznaky dyspepsie zhoršujú po jedle. Trvanie dyspeptických prejavov sa pohybuje od troch do piatich hodín (čas potrebný na strávenie potravy v žalúdku, kým sa dostane do čreva).
Typy dyspepsie
Dyspepsia sa rozdeľuje na dva hlavné typy: organickú a funkčnú (idiopatickú, nevredovú dyspepsiu). Organická dyspepsia môže byť spôsobená vredovou chorobou žalúdka, infekciou Helicobacter pylori, gastroezofageálnym refluxom, nádormi žalúdka, neznášanlivosťou na niektoré potraviny alebo lieky. Funkčná dyspepsia sa vyskytuje bez príznakov ochorení, ktoré by mohli vyvolať príznaky patológie. Podrobnejšia klasifikácia zohľadňuje etiológiu (mechanizmy vzniku) dyspeptických javov.
Typy dyspepsie | |
Názov | Charakteristika |
Infekčná dyspepsia | Vyskytuje sa na pozadí gastrointestinálnych infekcií (napr. salmonelózy, dyzentérie) |
Toxická dyspepsia | Je dôsledkom intoxikácie (vstrebávanie toxínov prítomných v tráviacom trakte do krvi) |
Enzymatická dyspepsia | Vzniká v dôsledku nedostatku enzýmov (napr. dyspepsia pri pankreatitíde vzniká v dôsledku nedostatočnej produkcie enzýmov pankreasom, biliárna dyspepsia vzniká v dôsledku poruchy prietoku žlče) |
Alimentárna (tráviaca) dyspepsia | Súvisí s poruchou trávenia tukov, bielkovín alebo sacharidov |
Existuje aj psychogénna dyspepsia, ktorá vzniká ako komplikácia psychických a emocionálnych ochorení a porúch (napr. depresia, stres). Z hľadiska lokalizácie patologických javov sa rozlišuje žalúdočná dyspepsia, biliárna dyspepsia, črevná dyspepsia, dyspepsia pečene a dyspepsia pankreasu.
Štádiá dyspepsie
Pri určovaní štádia sa berie do úvahy trvanie príznakov patológie. Rozlišujeme tieto štádiá dyspepsie:
- akútne (klinické príznaky dyspepsie sú prítomné do troch mesiacov);
- chronické (viac ako tri mesiace);
- recidivujúce (najmenej tri mesiace v priebehu šiestich mesiacov).
Komplikácie dyspepsie môžu zahŕňať chronickú bolesť brucha, zjazvenie pažeráka a striktúry, ktorých riziko sa zvyšuje pri gastroezofageálnom refluxe. Ak sa ochorenie nelieči, môže syndróm žalúdočnej alebo črevnej dyspepsie viesť k pylorostenóze (stenóze pyloru), abnormálnemu zúženiu otvoru medzi žalúdkom a dvanástnikom.
Diagnostika dyspepsie v Bratislave
V prípade, že u seba spozorujete príznaky dyspepsie, mali by ste sa objednať na vyšetrenie k súkromnému gastroenterológovi. Diagnostika dyspepsie môže zahŕňať:
- vyšetrenie, palpáciu brucha;
- oboznámenie sa s pacientovou anamnézou (spresnenie informácií o charaktere prítomných príznakov, čase ich výskytu, užívaných liekoch, strave a zlozvykoch);
- krvné testy;
- koprogram (na zistenie príznakov zápalu a infekcie);
- endoskopiu (vyšetrenie tráviaceho traktu pomocou endoskopu);
- ultrazvuk tráviaceho systému.
Pre presnejšiu diagnostiku sa vyšetrenie vykonáva nalačno. Ak sú vyšetrenia naplánované popoludní, nemali by ste jesť aspoň tri hodiny pred vyšetrením.
Medikamentózna liečba dyspepsie v Bratislave
Klinické usmernenia pre liečbu dyspepsie zahŕňajú liečbu, ktorej cieľom je zmiernenie bolesti, pálenia v žalúdku, nepríjemných pocitov (pocit plného žalúdka), normalizácia motility tráviaceho traktu a prevencia komplikácií. Medikamentózna liečba dyspepsie môže zahŕňať:
- antacidá (neutralizujú kyselinu, ktorá môže dráždiť steny žalúdka);
- antagonisty histamínových receptorov (pomáhajú znížiť produkciu histamínu);
- inhibítory protónovej pumpy (blokátory kyseliny, ktoré pomáhajú urýchliť hojenie tkaniva pri dyspepsii na základe kyseliny);
- prokinetiká (aktivujú peristaltiku pri poruche motorickej funkcie žalúdka).
Liečbu je možné doplniť antibiotikami, ktoré zastavujú rast patogénnych baktérií v tráviacom trakte. Lekár môže pacientovi odporučiť aj vysadenie liekov, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu (napr. nesteroidné protizápalové lieky).
Nemedikamentózna liečba dyspepsie v Bratislave
V rámci nemedikamentóznej liečby dyspepsie sa odporúča prestať s konzumáciou alkoholu a nefajčiť. Nemedikamentózna liečba dyspepsie môže zahŕňať aj:
- pitie malého množstva vody v prípade refluxu kyseliny;
- úprava stravy (vyhýbanie sa prejedaniu, rýchlemu jedeniu a neskorým večeriam, ktoré môžu zvyšovať bolesti brucha a pocit preplneného čreva);
- zníženie konzumácie pikantných, vyprážaných a mastných jedál, čokolády, citrusových plodov, kávy a nápojov s obsahom oxidu uhličitého;
- vyhýbanie sa chronickému stresu;
- normalizácia telesnej hmotnosti.
Na posúdenie vplyvu konzumovaných potravín na intenzitu a frekvenciu príznakov dyspepsie (napr. gastralgie) sa odporúča viesť si potravinový denník. V prípade tendencie k recidívam je potrebné pravidelne navštevovať lekára.
Na gastroenterologické vyšetrenie a liečbu dyspepsie v Bratislave v medicínskom centre Doktorpro sa môžete objednať na telefónnom čísle uvedenom na webovej stránke alebo prostredníctvom objednávacieho formulára.
Название | Цена |
Kontrolné vyšetrenie u gastroenterológa | 55 eur |
Konzultácia s gastroenterológom on-line opakovana | 29 eur |
Opakovaná konzultácia s gastroenterológom | 29 eur |
Vstupné vyšetrenie u gastroenterológa | 55 eur |