0800200000

Ako rozpoznať a liečiť chronickú gastritídu a vyhnúť sa jej exacerbácii?

Ako rozpoznať a liečiť chronickú gastritídu a vyhnúť sa jej exacerbácii?
gastroenterológia
aktualizované: 10 June 2025
Čítať 12 minút Zverejnené: 09 June 2025 25
Chronická gastritída je zápalové ochorenie žalúdka, ktoré sa vyznačuje dlhým priebehom a pravidelnými recidívami. Časté exacerbácie vedú k atrofii žalúdočnej sliznice a poškodeniu jej funkcií.

Čo je chronická gastritída?

Chronická gastritída je opakujúce sa ochorenie charakterizované zápalovými a dystrofickými zmenami žalúdočnej sliznice. Štrukturálne zmeny v žalúdočných tkanivách (nahradenie žľazového epitelu spojivovým tkanivom) vedú k poruchám funkčnosti a poruchám trávenia.

Prečo sa gastritída stáva chronickou?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Gastritída môže byť akútna alebo chronická. Akútna forma sa vyznačuje rýchlym rozvojom a vzniká v dôsledku infekcie, zlých stravovacích návykov alebo častých stresových situácií. Keď sa zápal sliznice žalúdka stane trvalým a trvá dlhšie ako tri mesiace, prechádza do chronického štádia. Chronická gastritída sa vyvíja na pozadí absencie alebo nedostatočnej liečby akútnej formy.

V klinickej praxi existujú vonkajšie a vnútorné rizikové faktory pre rozvoj ochorenia. Medzi provokujúce faktory pre vznik chronickej gastritídy patria:

  • poruchy stravovania (nepravidelné stravovanie, suché jedlá, nedostatočné prežúvanie a jedenie "za pochodu");
  • zlé stravovacie návyky (konzumácia veľkého množstva ostrých, vyprážaných, kyslých a údených jedál);
  • častá konzumácia alkoholických nápojov (alkohol podporuje zvýšenú sekréciu žalúdočných štiav a spôsobuje podráždenie žalúdočnej sliznice);
  • fajčenie (nikotín zvyšuje tonus ciev, čo zhoršuje prekrvenie žalúdočných tkanív);
  • dlhodobé užívanie liekov (lieky zo skupiny nesteroidných protizápalových liekov);
  • endokrinné poruchy (hypertyreóza, hypotyreóza a diabetes mellitus);
  • metabolické poruchy;
  • autoimunitné poruchy (imunitný systém produkuje protilátky proti vlastným tkanivám).

Riziko vzniku gastritídy sa zvyšuje pri iných chronických patologických stavoch gastrointestinálneho traktu (napr. pankreatitída, hepatitída a cirhóza pečene). Ochorenia tráviacich orgánov vyvolávajú patologické zmeny v činnosti žalúdočných žliaz, poškodenie žalúdočnej sliznice a vedú k jej chronickému zápalu. Poruchy črevnej peristaltiky spôsobujú refluxnú gastritídu (zápal sliznice spôsobený spätným tokom žlče z dvanástnika).

Aké sú príznaky chronickej gastritídy?

Príznaky chronickej gastritídy závisia od typu, lokalizácie a závažnosti chorobného procesu a môžu sa pohybovať od miernych dyspeptických ťažkostí až po závažnejšie prejavy. Klinická symptomatológia ochorenia sa zvyšuje s postupujúcim ochorením. Medzi príznaky chronickej gastritídy patria:

V dôsledku porúch trávenia a zhoršeného vstrebávania živín sa môže vyskytnúť celková slabosť, strata sily a nedostatok energie. Narušenie vstrebávania stopových prvkov a vitamínov vedie k hypovitaminóze a anémii a následne k suchej pokožke, vyrážkam, lámavým nechtom a vlasom, ako aj k neurologickým a psychickým poruchám (napr. nespavosť, podráždenosť a necitlivosť končatín).

Pri príznakoch chronickej gastritídy je potrebná konzultáciu s gastroenterológom. Dôležité je včasné zistenie patológie a začatie liečby, aby sa predišlo komplikáciám a zlepšila sa kvalita života pacienta.

Kde je lokalizovaná bolesť pri chronickej gastritíde?

Pri chronickej gastritíde sa bolesť zvyčajne vyskytuje v epigastriu – v hornej strednej časti brucha, bližšie k celiakálnemu plexu. Chronické chorobné stavy gastrointestinálneho traktu môžu byť indikované stálou alebo periodicky sa opakujúcou tupou bolesťou. Pri exacerbácii gastritídy sa objavuje intenzívna spastická bolesť, kŕče sú badateľné v celom žalúdku.

Bolesť žalúdka pri gastritíde má súvislosť s príjmom potravy. Bolestivé pocity a pocit nafukovania žalúdka sa objavujú po jedle (bezprostredne alebo niekoľko hodín po jedle), počas hladu alebo v noci počas spánku.

Aké sú formy chronickej gastritídy?

Klasifikácia ochorenia podľa príčiny vývoja (etiológie), lokalizácie lézie a morfologických zmien umožňuje lekárom presne diagnostikovať chorobu, určiť jej štádium a zvoliť optimálny liečebný režim. Včasná detekcia a diagnostika prispievajú k účinnej kontrole ochorenia a prevencii jeho komplikácií.

Klasifikácia chronickej gastritídy

Podľa etiológie

Typ A (autoimunitná gastritída)
 

Vzniká v dôsledku autoimunitných procesov, pri ktorých imunitný systém organizmu napáda bunky žalúdočnej sliznice

Typ B (bakteriálna gastritída)

Vzniká v dôsledku infekcie baktériou Helicobacter pylori, ktorá postihuje sliznicu žalúdka a spôsobuje jej zápal

Typ C (refluxná gastritída)

Vyvíja sa v dôsledku účinkov žlče, pankreatickej šťavy alebo iných dráždivých látok, ktoré vstupujú do žalúdka z dvanástnika

Zmiešaný typ (AB)

Kombinuje autoimunitné a bakteriálne faktory

Podľa lokalizácie lézie

Antrálna gastritída

Zápal je obmedzený na antrálnu časť žalúdka (vyvíja sa v dolnej časti orgánu)

Gastritída tela žalúdka

Charakterizovaná poškodením sliznice tela žalúdka

Pangastritída

Na zápalovom procese sa podieľa celá žalúdočná sliznica

Podľa štrukturálnych zmien

Povrchová gastritída
 

Charakterizovaná zápalom horných vrstiev žalúdočnej sliznice bez výrazných štrukturálnych zmien

Atrofická gastritída

Sprevádzaná zriedením sliznice a znížením jej funkčnej aktivity

Metaplastická gastritída

Je charakterizovaná nahradením normálneho epitelu žalúdočnej sliznice epitelom črevného typu A

Erytematózna (exsudatívna) gastritída

Zápalový proces je sprevádzaný sčervenaním a opuchom žalúdočnej sliznice

Erozívna gastritída

Zápal je sprevádzaný tvorbou vredov (erózií) na sliznici orgánu

Hemoragická gastritída
 

Charakterizovaná prítomnosťou vredov a krvácaní na sliznici žalúdka

Hyperplastická gastritída

Dochádza k zhrubnutiu sliznice s možnou tvorbou záhybov a bradavíc

Existujú aj rôzne formy chronickej gastritídy na základe hladiny kyseliny chlorovodíkovej, ktorá je súčasťou žalúdočnej šťavy. Gastritída s vysokou kyslosťou je charakterizovaná zvýšenou sekréciou kyseliny chlorovodíkovej a zvýšením pH žalúdočnej šťavy a je sprevádzaná pálením záhy a kyslou chuťou v ústach. Gastritída s nízkou kyslosťou sa vyvíja na pozadí dysfunkcie buniek, ktoré produkujú kyselinu chlorovodíkovú.

Chronická gastritída typu A (autoimunitná)

Chronická autoimunitná gastritída je dlhodobý zápal žalúdočnej sliznice tela a fundusu žalúdka, spôsobený protilátkami, ktoré postihujú parietálne bunky. Medzi rizikové faktory ochorenia patrí genetická predispozícia, exogénne škodlivé účinky a infekcia Helicobacter pylori.

Ochorenie je charakterizované pomalými príznakmi alebo asymptomatickým priebehom, čo sťažuje jeho včasnú diagnostiku. Hlavným klinickým prejavom autoimunitnej gastritídy je žalúdočná dyspepsia. Medzi príznaky chronickej gastritídy typu A patria:

  • pocit ťažkosti a plnosti v epigastriu po jedle;
  • nevoľnosť a nafukovanie;
  • zápach z úst;
  • nestabilná stolica (zápcha a hnačka).

S progresiou ochorenia sa objavujú ťažkosti spojené so stratou chuti do jedla a rýchle nasýtenie aj z malých porcií, čo vedie k zníženiu telesnej hmotnosti. V dôsledku zhoršeného vstrebávania živín vzniká anémia, ktorá sa prejavuje bledosťou pokožky, dýchavičnosťou pri námahe, zvýšenou únavou a závratmi.

Autoimunitnú gastritídu nemožno úplne vyliečiť, ale včasnou diagnózou a podpornou liečbou je možné dosiahnuť dlhodobú remisiu. Vzhľadom na zvýšené riziko onkológie je v prípade patológie nevyhnutné pravidelné sledovanie gastroenterológom a absolvovaní endoskopie každé dva až tri roky.

Chronická gastritída typu B (bakteriálna)

Chronická bakteriálna gastritída je ochorenie spôsobené mikroaerofilnou gramnegatívnou baktériou Helicobacter pylori. Infekcia postihuje žalúdočný epitel a je odolná voči kyslým podmienkam. Šíriteľmi baktérií sú pacienti so zjavnou alebo latentnou infekciou Helicobacter pylori, domáce a hospodárske zvieratá.

Infekcia H. pylori zostáva dlhý čas asymptomatická. Rozvoj chronickej gastritídy typu B je spôsobený zvýšenou produkciou kyseliny chlorovodíkovej a gastrínu. S progresiou ochorenia sa vytvárajú oblasti atrofie žalúdočnej sliznice a kyslosť klesá. Medzi príznaky chronickej bakteriálnej gastritídy patria:

  • periodická bolesť v epigastrickej oblasti;
  • pocit ťažkosti a nepohodlia po jedle;
  • nevoľnosť;
  • zvýšená frekvencia pohybov čriev a zmeny charakteru stolice.

Dlhodobá infekcia Helicobacter bez liečby vedie k žalúdočnému alebo dvanástnikovému vredu. Liečba ochorenia závisí od reverzibility morfologických zmien v sliznici tráviaceho traktu.

Chronická gastritída typu C (refluxná gastritída)

Chronická refluxná gastritída je opakujúci sa zápalový proces, ktorý sa vyvíja v sliznici antra žalúdka v dôsledku spätného toku potravy z dvanástnika. Potravinové hmoty majú negatívny vplyv na sliznicu žalúdka, pretože sú kyslejšie a obsahujú žlčové kyseliny a iné enzýmy.

Príznaky chronickej refluxnej gastritídy závisia od stupňa poškodenia žalúdočnej sliznice a povahy patológie. Medzi typy chronickej gastritídy typu C patria:

  • duodenogastrický typ. Chorobný proces sa vyvíja v dôsledku nedostatočného uzavretia pyloru;
  • biliárny typ. Vyskytujú sa poruchy vo fungovaní pankreasu a žlčových ciest, v dôsledku čoho sa žlč dostáva do žalúdka.

V závislosti od lokalizácie lézie žalúdočnej sliznice sa rozlišuje fokálna a difúzna forma. V ohniskovej forme sa lézia pozoruje v obmedzenej oblasti sliznice; v difúznej forme zápalový proces postihuje väčšiu oblasť žalúdočnej sliznice.

Dlhodobý zápalový proces vedie k vzniku defektov v sliznici žalúdka vo forme erózií, ktoré prenikajú do svalovej vrstvy. Chronická atrofická gastritída sa vyvíja v dôsledku degeneratívnych zmien na sliznici žalúdka, čo je sprevádzané dysfunkciou žliaz, ktoré vylučujú žalúdočnú šťavu.

Zmiešaný typ chronickej gastritídy (AB)

Zmiešaná chronická gastritída je zápalové ochorenie sliznice žalúdka, ktoré je spôsobené viacerými faktormi (baktérie Helicobacter a autoimunitné poruchy). Ochorenie sa prejavuje vo forme erozívnych, hyperplastických a atrofických lézií sliznice.

Príznaky chronickej formy ochorenia nie sú jasne vyjadrené. Pacienti pociťujú občasné nepohodlie v bruchu. Medzi ďalšie príznaky chronickej gastritídy typu AB patria:

  • neustále pálenie záhy a grganie;
  • nevoľnosť a vracanie;
  • hladové bolesti, ktoré sa vyskytujú v noci;
  • nafukovanie a plynatosť.

Počas exacerbácie sa môže vyskytnúť vracanie s krvou a kŕčovité bolesti. K exacerbácii dochádza pri porušení diéty alebo pri vážnych chybách v stravovaní.

Prečo je chronická gastritída nebezpečná?

Ak sa chronická gastritída nelieči, časom sa zhorší na vredovú chorobu žalúdka, pri ktorej dochádza k ulcerácii sliznice žalúdka. Erózie sa môže prehĺbiť a krvácať, čo je nebezpečné v dôsledku žalúdočného krvácania, anémie a zápalu pobrušnice. Okrem toho atrofia žalúdočnej sliznice vyvoláva prekancerózne zmeny (črevná metaplázia) a rakovinu žalúdka.

Ako sa diagnostikuje chronická gastritída?

Chronickú gastritídu diagnostikujú súkromní gastroenterológovia v medicínskom centre Doktorpro. Vyšetrenie zahŕňa anamnézu, externé a fyzikálne vyšetrenie. Gastroenterológ identifikuje ťažkosti, zisťuje povahu symptómov, pýta sa na životný štýl a stravovacie návyky. Diagnóza chronickej gastritídy zahŕňa:

  • endoskopické vyšetrenie žalúdka (fibrogastroduodenoskopia);
  • test na infekciu Helicobacter pylori;
  • biopsiu (odber fragmentov žalúdočnej sliznice na morfologické a histologické vyšetrenie, ako aj kyslosť žalúdka);
  • klinické a biochemické krvné testy (na posúdenie celkového stavu tela, stupňa zápalu);
  • test na skrytú krv vo výkaloch.

Ultrazvuk brušných orgánov umožňuje kvalitnú diferenciálnu diagnostiku a identifikáciu gastrointestinálnych ochorení spojených s chronickou gastritídou.

Aké metódy sa používajú na liečbu chronickej gastritídy?

Liečba chronickej gastritídy je zvyčajne konzervatívna a zahŕňa užívanie liekov a dodržiavanie odporúčaní gastroenterológa o výžive. Chirurgické zákroky sú potrebné iba v naliehavých prípadoch, akými sú otvorené vredy a krvácanie do žalúdka. Chirurgická intervencia sa vykonáva aj vtedy, ak je príčinou gastritídy cudzie teleso v žalúdku alebo obštrukcia pažeráka.

Aký je režim liečby chronickej gastritídy?

Liečba ochorenia je zameraná na odstránenie infekcie, zníženie produkcie kyseliny chlorovodíkovej, ochranu sliznice žalúdka a zlepšenie trávenia. Schéma medikamentóznej liečby chronickej gastritídy zahŕňa:

  • inhibítory protónovej pumpy a H2-histamínové blokátory (znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy);
  • gastroprotektíva (urýchľujú proces obnovy žalúdočnej sliznice, vytvárajú na jej povrchu ochranný povlak);
  • antibiotiká (na odstránenie baktérie Helicobacter pylori);
  • prokinetiká (zlepšujú pohyblivosť tráviacich orgánov);
  • probiotiká a prebiotiká (podporujú zdravú žalúdočnú mikroflóru);
  • antispazmodiká (odstraňujú žalúdočné kŕče a zmierňujú bolesť);
  • enzýmové prípravky (normalizujú trávenie potravy);
  • vitamínové prípravky (v prípade anémie a avitaminózy).

Liečbu chronickej gastritídy v štádiu exacerbácie alebo remisie predpisuje gastroenterológ na základe charakteristík konkrétnej klinickej situácie. V prípade súbežných patológií gastrointestinálneho traktu je dôležité liečiť ich spoločne.

Pomáhajú ľudové metódy pri liečbe chronickej gastritídy?

V rámci komplexnej liečby sa pacientovi môžu odporučiť niektoré prostriedky ľudovej medicíny. Napríklad odvar z harmančeka má protizápalový účinok. Musí ich však predpísať lekár.

Prečo dochádza k zhoršeniu chronickej gastritídy?

Exacerbácia ochorenia môže byť vyvolaná rôznymi faktormi, vrátane zlých stravovacích návykov a zníženej imunity. Medzi faktory vyvolávajúce exacerbáciu chronickej gastritídy patria:

  • konzumácia ostrých, mastných alebo kyslých potravín;
  • intoxikácia organizmu, črevné infekcie a otravy jedlom;
  • hypotermia;
  • alkohol a fajčenie;
  • prepracovanie, stresové situácie a dlhotrvajúce psychické napätie;
  • nedodržiavanie diéty stanovenej lekárom;
  • užívanie liekov, ktoré majú toxický a dráždivý účinok na steny čriev a žalúdka.

Je dôležité zvážiť potenciálne negatívne faktory, ktoré prispievajú k exacerbácii choroby a prijať opatrenia na jej prevenciu.

Ako dlho trvá exacerbácia chronickej gastritídy?

Exacerbácia chronickej gastritídy môže trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov, v závislosti od charakteristík a závažnosti patologického procesu. Pri akútnej forme ochorenia je dôležité začať liečbu čo najskôr, aby sa predišlo komplikáciám. Ak sa liečba začne včas, exacerbácia sa zastaví do 3 až 5 dní.

Ako zabrániť exacerbácii chronickej gastritídy?

Aby sa predišlo relapsu ochorenia, je dôležité sledovať si stravu, dodržiavať diétu, vyhýbať sa stresovým situáciám, viesť aktívny životný štýl a pravidelne absolvovať vyšetrenia u lekára, aby sa včas rozpoznali možné zmeny vo fungovaní tráviacich orgánov.

Klinické odporúčania na prevenciu chronickej gastritídy

Prevencia chronickej gastritídy zahŕňa množstvo odporúčaní zameraných na udržanie zdravia gastrointestinálneho traktu. Klinické odporúčania pre chronickú gastritídu zahŕňajú:

  • konzumovať vyváženú stravu. Konzumovať pravidelne čerstvé ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Obmedziť konzumáciu tučných, ostrých a kyslých jedál a vyhnúť sa sýteným sladkým nápojom;
  • udržiavať zdravý životný štýl a vzdať sa zlých návykov (fajčenie a pitie alkoholu);
  • znížiť úroveň stresu. Fyzická aktivita, relaxačné praktiky, joga a prechádzky na čerstvom vzduchu pomáhajú znižovať negatívny vplyv stresu na gastrointestinálny trakt;
  • dodržiavanie diéty. Vyhnúť sa hladovaniu, nenechávať dlhé intervaly medzi jedlami, vyhýbať sa jedeniu na cestách a prejedaniu;
  • udržiavať telesnú hmotnosť v rámci fyziologických noriem;
  • udržiavať vodnú rovnováhu (vypiť aspoň 1,5 a 2 litre vody denne);
  • užívať lieky a doplnky stravy len podľa pokynov lekára;
  • vyhnúť sa konzumácii nekvalitných potravín a kontaminovanej vody a dodržiavať pravidlá osobnej hygieny.

Pravidelné kontroly u svojho lekára pomôžu identifikovať skoré príznaky potenciálnych žalúdočných problémov. Dôležité je absolvovať preventívne prehliadky u gastroenterológa aspoň raz ročne.

Aká strava je potrebná pri chronickej gastritíde?

Priebeh liečby chronickej gastritídy počas jej exacerbácie zahŕňa liečebnú diétu č. 5. Počas obdobia remisie ochorenia sa pacientom odporúča dodržiavať odporúčania pre zdravú výživu a vyhýbať sa potravinám, ktoré dráždia sliznicu žalúdka.

Strava pri chronickej gastritíde

Zakázané potraviny pri chronickej gastritíde

Povolené potraviny pri chronickej gastritíde

Mastné, údené a vyprážané jedlá (tučné mäso a bujóny, marinády, koreniny a bylinky)

Varená a pečená zelenina, chudé mäso a ryby, morské plody

Alkoholické, sýtené, energetické nápoje a plnotučné mlieko

Bezlaktózové mlieko (mandľové, ryžové a kokosové), nízkotučné mliečne výrobky (jogurty a kefír)

Produkty, ktoré podporujú zvýšenú tvorbu plynov v črevách (strukoviny, kapusta, reďkovky, pečivo a cukrovinky)

Ovsené vločky, perličkový jačmeň, pohánka, proso, kukuričná kaša a quinoa

Kyslé ovocie (citróny, granátové jablká, čerešne, slivky, broskyne a ananás) a bobuľové ovocie (brusnice, maliny, rakytník a červené ríbezle)

Banány, melón a marhule

Umelé sladidlá (žuvačky a tvrdé cukríky)

Mandle, arašidy, vlašské orechy a píniové oriešky

Omáčky a marinády (horčica, kečup, sójová omáčka, ocot a chren)

Nerafinované oleje (olivový, slnečnicový a avokádový olej)

Týždenné menu pri chronickej gastritíde

Pri chronickej gastritíde by mala byť výživa diétna, zdravá a zlomková (v malých porciách). Strava by mali byť pravidelná, aspoň trikrát denne, medzi nimi by sa malo pridať občerstvenie. Medzi občerstvenie patria orechy, povolené ovocie, sušienky, želé, kefír a jogurt.

Menu na týždeň pri chronickej gastritíde

Raňajky

Obed

Večera

Pondelok

Nízkotučný tvaroh s kyslou smotanou a cukrom, bobuľové želé.

Kurací vývar, jačmenná kaša s mäsom nakrájaným na malé kúsky. Zelený čaj.

Polotekutá tekvicová kaša, varené vajíčko. Kyseľ.

Utorok

Ovsené vločky na vode, banán. Zelený čaj.

Zeleninová polievka. Rybie guličky a zemiaková kaša.

Tvárohový koláč. Nízkotučný jogurt.

Streda

Omeleta z vaječných bielkov a jablkový pretlak.

Polievka so zeleninou. Varená ryba a dusená kapusta.

Dusená zelenina. Pohár nízkotučného jogurtu.

Štvrtok

Pohánka s nízkotučným mliekom a bylinkový čaj.

Polievka z kuracieho vývaru a celozrnný chlieb. Kompót.

Dusená cuketa s morčacím mäsom.

Piatok

Ryžová kaša s vodou alebo mliekom. Zelený čaj.

Zemiaková kaša a fašírky na pare.

Tvarohový koláč s tekvicou a medom, kompót.

Sobota

Tvarohový koláč a bylinkový čaj.

Diétny polievka bez kapusty. Dusený králik so zeleninou.

Pečené jablká. Nízkotučný kefír bez prísad.

Nedeľa

Ovsená kaša na vode s medom a škoricou.

Tekvicová polievka a varená ryba

Zapečená brokolica so syrom.

Recepty pri chronickej gastritíde

Výživa pri chronickej gastritíde by mala byť vyvážená, s dostatočným množstvom vitamínov a minerálov. Je dôležité pripravovať stravu z prírodných produktov bez farbív, stabilizátorov a konzervantov. Uprednostňujte pečené, varené alebo dusené jedlo. Medzi odporúčané recepty pri chronickej gastritíde patria:

Diétne recepty

1
Pohánkové palacinky na pare
2
Dusené kuracie mäso so zeleninou
1

Pohánkové palacinky na pare

Ako rozpoznať a liečiť chronickú gastritídu a vyhnúť sa jej exacerbácii?
Celkový čas
75 minút
Príprava
15 minút
Varenie
60 minút
Kcal na porciu
340
Porcie
16

Ingrediencie

  • mleté ​​mäso — 500 g;
  • pohánka — 200 g;
  • cibuľa — 1 ks;
  • vaječný bielok — 2 ks;
  • tavený syr — 1 briketa;
  • soľ podľa chuti ľanové a sezamové semienka (každá jedna polievková lyžica).

Varenie

  1. Opláchnite pohánku a varte, kým nebude hotová.
  2. Cibuľu nastrúhajte a zmiešajte s mletým mäsom a bielkom.
  3. Do hotovej zmesi pridajte pohánku a semienka a poriadne premiešajte.
  4. Tavený syr nakrájajte na kocky.
  5. Pripravenú zmes naberte mokrými rukami, do stredu vtlačte kúsok syra a vytvarujte palacinku.
  6. Pohánkové palacinky varte v parnom hrnci 50-60 minút.
2

Dusené kuracie mäso so zeleninou

Ako rozpoznať a liečiť chronickú gastritídu a vyhnúť sa jej exacerbácii?
Celkový čas
55 minút
Príprava
15 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
380
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie filety — 1300 g;
  • karfiol — 500 g;
  • cibuľa — 1 ks;
  • mrkva — 1 ks;
  • paprika — 1 ks;
  • ghí alebo olivový olej — 30 g;
  • soľ a provensálske bylinky.

Varenie

  1. Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky, cibuľu a papriku nakrájajte, karfiol rozdeľte na kusy a nastrúhajte mrkvu.
  2. Mäso vložte do hrnca a varte do polomäka, potom sceďte vodu.
  3. K mäsu pridajte zeleninu, maslo, soľ, provensálske bylinky, zalejte 250 ml horúcej vody.
  4. Mäso a zeleninu duste na miernom ohni asi 30 minút.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Ako rozpoznať a liečiť chronickú gastritídu a vyhnúť sa jej exacerbácii?
Ako rozpoznať a liečiť chronickú gastritídu a vyhnúť sa jej exacerbácii?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO: 8:00-17:00
NE: 9:00-13:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Ako dlho trvá bolesť pri chronickej gastritíde?

Bolesť počas exacerbácie chronickej gastritídy vzniká v dôsledku zápalu a poškodenia žalúdočnej sliznice. Pri včasnej liečbe sa bolesť môže zmierniť za 3 až 5 dní. V období remisie ochorenia, ak sa dodržiavajú preventívne opatrenia recidívy, môže klinická symptomatológia chýbať.

Ako často sa chronická gastritída zhoršuje?

Frekvencia exacerbácií chronickej gastritídy závisí od závažnosti chorobného procesu a dodržiavania preventívnych opatrení pacienta. Odstránením všetkých provokujúcich faktorov (stres, konzumácia zakázaných potravín a alkoholu) možno dosiahnuť dlhodobú remisiu na niekoľko rokov.

Aká je chuť v ústach pri chronickej gastritíde?

Pri gastritíde sa mení charakter sekrécie žalúdočnej šťavy. Človek pociťuje kovovú chuť v ústach. Po jedle sa často objavuje aj kyslé grganie.

Prečo chronická gastritída spôsobuje nevoľnosť?

Nevoľnosť pri chronickej gastritíde vzniká v dôsledku zápalu a podráždenia sliznice žalúdka. Príznaky sa dajú zmierniť dodržiavaním liečebnej diéty.

Je možné liečiť chronickú gastritídu doma?

Chronická gastritída sa môže liečiť doma pomocou liekov predpísaných gastroenterológom. Liečba pomocou tradičnej medicíny nie je povolená počas obdobia exacerbácie, pretože môže vyvolať komplikácie ako napríklad žalúdočné krvácanie.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako rozpoznať a liečiť chronickú gastritídu a vyhnúť sa jej exacerbácii?
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Anna pred 14 hodín
Dobrý deň. Aký druh bolesti brucha sa vyskytuje pri chronickej gastritíde?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 11 hodín
Dobrý deň. Pri chronickej gastritíde možno pozorovať tupé, pulzujúce bolesti v epigastriu, ktoré sa zvyčajne objavujú po jedle alebo počas obdobia hladu. Ochorenie môže byť sprevádzaná ťažkosťou alebo distenziou brucha po jedle.
Sofia pred 1 dňom
Dobrý deň. Nešpecifikovaná chronická gastritída, čo to je?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 1 dňom
Dobrý deň. Nešpecifikovaná chronická gastritída je dlhodobo sa opakujúce ochorenie charakterizované zápalom žalúdočnej sliznice a vznikajúce v dôsledku infekcie alebo vystavenia tepelným, chemickým alebo mechanickým faktorom. Poznámka „nešpecifikované“ sa v diagnostike uvádza, ak neexistujú žiadne ďalšie objasnenia (typ a forma ochorenia).
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie