Logo
0800200000

Krehké, slabé a suché vlasy

Krehké, slabé a suché vlasy
Čítať 7 minút | Vytvorené: 10 november 2023 | aktualizované: 4 december 2023 | 1073 1073
Vlasy majú obrannú a termoregulačnú funkciu. V kanáliku vlasového vačku sa nachádza tuk, ktorý pokrýva pokožku hlavy. Narušenie činnosti mazových žliaz spôsobuje rednutie, lámanie a vypadávanie vlasov.

Prečo sú vlasy suché a lámavé?

Vlasovú stonku tvorí dreň, kôra a kutikuly. Medzi príčiny suchých vlasov patria genetické poruchy, systémové ochorenia a environmentálne faktory, ktoré spôsobujú patologické zmeny vo vlasových štruktúrach.

Príčiny lámania vlasov

Vonkajšie

  • chemické poškodenie (pri farbení, bielení);
  • vystavenie ultrafialovému žiareniu (v dôsledku častého pobytu na slnku);
  • mechanické poškodenie (v dôsledku prísnych účesov, pravidelného používania žehličiek а kuliem na vlasy);
  • nepriaznivé podnebie (suchý vzduch).

Vnútorné

  • štrukturálne poruchy (napr. monilethrix, ktorý sa vyznačuje výskytom guľovitých uzlíkov na koži); 
  • ochorenia pokožky hlavy (psoriáza, lichen planus);
  • systémové patológie (diabetes mellitus, onkologické procesy);
  • hypotyreóza a hypoparatyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy a prištítnych teliesok);
  • fajčenie;
  • chronická depresia;
  • nedostatočný príjem vody.

Krehké rozštiepené končeky sa vyskytujú pri podvýžive a anorexii v dôsledku nedostatočného príjmu živín do tela. Dochádza tak k nedostatku mikroprvkov a vitamínov potrebných pre silné vlasy. Zachrániť suché a lámavé vlasy vám pomôže trichológ, ktorý včas stanoví diagnózu a vypracuje liečebný plán.

Príznaky suchých a lámavých vlasov

Krehké vlasy sa vyznačujú oslabením alebo lámavosťou pozdĺž vlasového stvolu. Vlasy sa tiež môžu lámať a vypadávať. Medzi príznaky suchých a lámavých končekov vlasov patrí:

  • svrbenie a nepríjemné pocity v postihnutej oblasti;
  • rozštiepené končeky;
  • odlupovanie, lupiny;
  • nerovnomerná hrúbka vlasov.

Príznaky suchých a krehkých vlasov

Príznaky suchých a krehkých vlasov

Vlasy sa lámu a strácajú svoj zdravý vzhľad v dôsledku nesprávnej starostlivosti, genetických alebo získaných patológií. Oslabené vlasy majú matnú farbu a môžu byť tvrdé na dotyk.

Typy lámavosti vlasov

Trichoklázia je nadmerné lámanie vlasov. Pri idiopatickej trichoklázii sa vlasy lámu pri tvári pri česaní v rovnakej vzdialenosti od koreňových cibuliek. V dôsledku fyzikálneho alebo chemického poranenia vlasového stvolu sa vlasy môžu lámať uzlovito a vytvárať uzlíky v podobe bielych škvŕn. Medzi ďalšie typy lámavosti vlasov patrí:

  • trichonodóza (nodulárna trichorexia) — patológia, pri ktorej sa vlasy stávajú akoby slučkami, v ktorých sa hromadí sekrét mazu;
  • monilethrix — dedičná porucha spôsobená mutáciou keratínu a prejavujúca sa útvarmi, ktoré pripomínajú koráliky. Vlasy sa lámu 0,5 - 2,5 cm od korienkov a vyzerajú spálené;
  • pili torti — sploštenie a stočenie vlasového stvolu o 180 stupňov.

Trichokláziu často sprevádza trichoptilóza (rozštiepené končeky). Na určenie typu patológie je potrebné objednať sa na vyšetrenie k trichológovi.

Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu suchých a lámavých vlasov?

Na liečbu suchých a lámavých vlasov sa špecializuje trichológ, ktorý predpíše klinické vyšetrenie krvi a zoškrab z pokožky hlavy na prítomnosť plesňových patológií. Po stanovení diagnózy lekár zostaví liečebný plán a v prípade potreby predpíše vyšetrenie u iných špecialistov (endokrinológ, gastroenterológ).

Ako sa diagnostikujú a vyšetrujú suché a lámavé vlasy?

Lekár si vypočuje pacientove ťažkosti a vyšetrí ho. Počas vyšetrenia lekár skontroluje pokožku hlavy na prítomnosť príznakov zápalu (olupovanie, začervenanie, papuly) a prítomnosť vypadávania vlasov.

Na diagnostikovanie trichoklázie lekári používajú trichoskopiu. Zákrok sa vykonáva pomocou trichoskopu (zariadenie s videokamerou s vysokým rozlíšením). Vďaka trichoskopii môže lekár posúdiť stupeň poškodenia vlasov, určiť typ alopécie (vypadávania vlasov) a sledovať kvalitu liečby. Dva týždne pred vyšetrením sa vlasy nesmú farbiť ani tepelne upravovať. Dva dni pred zákrokom sa neodporúča umývať si vlasy.

Ako zachrániť suché a lámavé vlasy?

Na liečbu suchých a lámavých vlasov môže lekár predpísať liečebné šampóny, ktoré je potrebné používať dva - trikrát týždenne počas dvoch týždňov. Príčinou lámavosti vlasov môže byť seboroická dermatitída, na ktorú môže lekár predpísať antimykotické šampóny.

Liečba poškodených vlasov

Typ lámavosti

Odporúčania

Trichonodóza

Zníženie mechanického a tepelného poškodenia vlasov

Moniletrix

Aplikácia lokálnych vazodilatačných látok na postihnuté oblasti

Pili torti

Užívanie medených prípravkov

Pri lámavých vlasoch môže lekár predpísať aj lieky s kortikosteroidmi a hojivé masti. Trichoklázia sa lieči vlasovou mezoterapiou (injekčné podávanie vitamínov skupiny B, zinku a aminokyselín do pokožky hlavy). Biologicky aktívne látky posilňujú vlasové folikuly a aktivujú rast zdravých vlasov. Pri mezoterapii vlasov a vlasovej pokožky sa vďaka mechanickému pôsobeniu ihly začína regenerácia, tvorba nových vlákien štrukturálnych bielkovín (elastínu a kolagénu) a zlepšuje sa prekrvenie dermy. 

Pri plazmoliftingu si pacient lokálne pod kožu vstrekuje vlastnú plazmu bohatú na trombocyty (krv, očistenú od formujúcich prvkov (erytrocyty, leukocyty)). Plazmalifting vlasov trvá 30-60 minút a je účinný pri kompletnom absolvovaní procedúry. Trvanie liečby predpisuje lekár (môže trvať od dvoch do desiatich sedení).

Pomáhajú ľudové prostriedky pri liečbe suchých a lámavých vlasoch?

Liečbu suchých a lámavých vlasov možno doplniť ľudovými prostriedkami, ale pred ich použitím by ste sa mali poradiť s trichológom. Na obnovu lámavých vlasov si môžete po umytí liečivým šampónom opláchnuť hlavu odvarom z harmančeka. Na lámavé vlasy je účinný šampón s čajovníkovým olejom alebo s aloe.

Ako predchádzať lámaniu vlasov?

Lámavosti vlasov je možné predchádzať opatrným masírovaním pokožky vlasov. V prípade idiopatickej trichoklázie je preventívnym opatrením aj zníženie stresu prostredníctvom meditácie a dýchacích cvičení. Ďalšie spôsoby prevencie trichoklázie zahŕňa:

  • vyvážená strava,
  • vyhýbanie sa fajčeniu a nadmernej konzumácie cukru);
  • vyhýbanie sa pravidelnému používaniu fénov, žehličiek a stylingových prípravkov;
  • opatrné česanie vlasov od koncov ku korienkom vlasov.

Pri starostlivosti o suché vlasy sa odporúča používať kefy na vlasy z pevných štetín alebo z mäkkého plastu. Hrebene jemne masírujú pokožku hlavy, čím prekrvujú a vyživujú vlasy.

Ako sa správne starať o vlasy, aby sa nevysúšali a nelámali?

Trichoklázia sa vyznačuje suchými a lámavými vlasmi a môže byť spôsobená nesprávnou starostlivosťou. Pri prevencii ochorenia sa odporúča používať šampóny bez sulfátov, ako aj kondicionéry na lámavé vlasy bez alkoholu. Oleje, rastlinné výťažky (napríklad makadamiový a rozmarínový), panthenol, vitamíny A, E, B, ktoré sú obsiahnuté v zložení prípravkov na starostlivosť, pomôžu vlasy vyživiť. S výberom správnej starostlivosti o svoj typ vlasov vám pomôže trichológ.

Ako odlíšiť lámanie vlasov od ich vypadávania?

Pri vypadávaní vlasov (alopécii) sa na pokožke hlavy nachádzajú miesta zbavené vlasov v dôsledku poškodenia folikulov. Alopéciu môžu sprevádzať vyrážky a tvorba jaziev. Krehkosť vlasov sa vyznačuje svrbením pokožky hlavy, matnou farbou vlasov a lámavosťou vlasov až do vzdialenosti desať centimetrov od pokožky.

Aké potraviny môžu pomôcť posilniť vlasy?

Pri starostlivosti o tenké a lámavé vlasy je dôležitá konzumácia potravín s dostatočným množstvom bielkovín, tukov a mikroživín. Dôležité je tiež udržiavať rovnováhu vody v tele. Do stravy na posilnenie a rast vlasov sa odporúča zaradiť:

  • čerstvé ovocie a zeleninu (zdroje vitamínov C, A, E, K);
  • potraviny bohaté na vlákninu (obilniny, celozrnný chlieb a otruby na zlepšenie trávenia);
  • mäso a semená (zdroje vitamínov skupiny B);
  • morské plody bohaté na zinok.

Vlasy môžu pomôcť posilniť omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v orechoch a rybách. Ľuďom so slabými vlasmi sa odporúča prijímať probiotiká v mliečnych výrobkoch, pretože pomáhajú pri vstrebávaní živín.

Ako si vybrať vitamíny na suché vlasy?

Vitamíny na vlasy by mali byť certifikované a bezpečné pre zdravie. Vitamíny na posilnenie a rast vlasov sa odporúča užívať komplexne, aby sa účinne vstrebávali. Základné vitamíny na vlasy zahŕňajú:

  • Vitamín A (podporuje syntézu keratínu a zabraňuje zápalom pokožky hlavy); 
  • Vitamín E (normalizuje tvorbu kožného mazu a dodáva vlasom jemnosť);
  • Vitamín C (vyživuje vlasové folikuly a urýchľuje rast zdravých vlasov);
  • Vitamíny skupiny B (zabraňujú šediveniu a vypadávaniu vlasov);
  • Vitamín D (urýchľuje krvný obeh v cievach pokožky hlavy a dodáva vlasom lesk).

Vitamíny na vlasy je možné užívať v ampulkách alebo ich vstrekovať priamo do pokožky hlavy (mezoterapia). Pri výbere vitamínového komplexu by ste sa mali poradiť so svojím lekárom.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Krehké, slabé a suché vlasy - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Pomáha tepelná ochrana suchých vlasov?

Tepelná ochrana vlasov znižuje negatívne účinky vysokých teplôt z prístrojov na sušenie a úpravu vlasov. Prípravok by sa mal používať pred stylingom. Pri fénovaní by sa tepelná ochrana mala aplikovať na mokré vlasy, pri použití žehličky — na suché vlasy. Sprej sa môže aplikovať po celej dĺžke vlasov a olej na tepelnú ochranu tri - päť centimetrov od korienkov. Postup vykonávajte na umytých vlasoch, aby stopy zvyšných ošetrujúcich prípravkov nepoškodili štruktúru pri zahrievaní.

2. Ako liečiť suché a lámavé vlasy doma?

Na domácu liečbu suchých vlasov sa predpisujú vitamíny A, E, B vo forme kapsúl alebo olejových roztokov. Do domácej starostlivosti o vlasy môžete zaradiť výrobky proti lámaniu vlasov, ktoré obsahujú potrebné mikroprvky a vyrobiť si tak vyživujúce masky.

3. Ako hydratovať veľmi suché vlasy?

Na hydratáciu suchých vlasov sa na poškodené miesta môžu aplikovať rastlinné oleje (rakytníkový, arganový, repíkový, olivový, kokosový). K dvom - trom lyžiciam rastlinného oleja je potrebné pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja z kanagy voňavej, pomaranča a čajovníka. Po natretí teplej zmesi na pokožku hlavy sa na hlavu odporúča nasadiť čiapku, zabaliť ju do uteráka a po polhodine zmes zmyť. Silikóny a botox na vlasy taktiež pomáhajú vlasom dodať hydratovaný vzhľad na jeden - dva mesiace.

4. Aký hormón je zodpovedný za lámavosť vlasov?

Nedostatok alebo nadbytok hormónov štítnej žľazy (tyroxínu a trijódtyronínu) môže vplývať na vznik lámavosti vlasov, pretože stimulujú delenie buniek a rast vlasov. V dôsledku nedostatku pohlavných hormónov (testosterón, estrogén) tiež dochádza k oslabeniu vlasov. Pri patológii sa vlasy lámu na temene hlavy, spánkoch, temene a v čelovej oblasti.

5. Prečo sa vlasy lámu?

Keď sú vlasy slabé, v organizme môže chýbať železo, zinok, horčík a síra. Užívanie omega-3 mastných kyselín a antioxidačných doplnkov zabraňuje lámavosti vlasov pri nedostatku týchto živín v tele. Posilniť vlasy pomáha aj používanie sér s vlasovými derivátmi kyseliny nikotínovej (vitamín B3).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Krehké, slabé a suché vlasy
Dermatológ, trichológ.
Krehké, slabé a suché vlasy
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Mária pred 5 mesiacmi
Dajú sa rozštiepené končeky obnoviť?
Odpovedať
Pravidelné strihanie vlasov za účelom odstránenia poškodených miest pomôže pri štiepení končekov. Kozmetické prípravky, keratín, botox môžu rozštiepené vlasy iba opticky sceliť.
Nadežda pred 5 mesiacmi
Čo mám robiť, ak sa mi vlasy stále zamotávajú?
Odpovedať
Zamotávaniu vlasov možno predísť zapletením vlasov do vrkoča pred spaním. Pred česaním môžete tiež použiť zmäkčujúce sérum alebo sprej.
Valentyna pred 5 mesiacmi
Pomôže pri rozštiepených končekoch maska na vlasy s terpentínovým olejom?
Odpovedať
Rozštiepené končeky sa nedajú obnoviť pomocou masiek. Pri štiepení vlasov pomôže zastrihnutie poškodených miest. Masky na lámavé vlasy možno použiť na prevenciu vysušenia a štiepenia vlasov.
Nataliia pred 5 mesiacmi
Ako si doma pripraviť masku na vlasy?
Odpovedať
Pri suchých vlasoch si raz týždenne môžete urobiť masku s vaječným žĺtkom spolu s prostriedkom proti lupinám. Na prípravu masiek doma môžete použiť ricínový a olivový olej.
Anna pred 5 mesiacmi
Ako často by sa mali umývať suché vlasy?
Odpovedať
Slabé vlasy by sa nemali umývať častejšie ako raz - dvakrát týždenne. Pri umývaní vlasov sa odporúča vyhýbať sa tvrdej vode. Alkalickú vodu je možné zmäkčiť jej prevarením.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.