0800200000

Liečba alimentárnej (tráviacej) dyspepsie v Bratislave

Alimentárna (tráviaca) dyspepsia je porucha trávenia spojená so zlou stravou alebo konzumáciou niektorých potravín. V prípade patológie v organizme dochádza k narušeniu procesu trávenia, spomaleniu pohyblivosti žalúdka a čriev, čo vedie k stagnácii potravy a zvýšenej tvorbe plynov.

Lekári medicínskeho centra Doktorpro Bratislava sa špecializujú na diagnostiku a liečbu alimentárnej dyspepsie žalúdka, čriev, pečene a pankreasu. Objednať sa k súkromnému gastroenterológovi je možné 24 hodín denne.

Príčiny alimentárnej dyspepsie

Prejedanie a nevyvážená strava preťažujú tráviaci trakt, spomaľujú trávenie a spôsobujú stagnáciu, kvasenie alebo hnilobu v črevách. Medzi ďalšie príčiny alimentárnej dyspepsie patria:

  • nadmerná konzumácia sacharidov (sladkosti, múka);
  • nadmerná konzumácia bielkovinových potravín (najmä mäsa);
  • nadmerná konzumácia tukov v strave;
  • konzumácia ťažko stráviteľných potravín;
  • nedostatočné prežúvanie potravy;
  • príliš rýchle jedenie;
  • pitie sýtených nápojov;
  • nadmerná konzumácia alkoholu alebo fajčenie;
  • nedostatočné vylučovanie tráviacich enzýmov;
  • porucha žalúdočnej a črevnej motility;
  • nízka kyslosť žalúdočnej šťavy;
  • nedostatočné vylučovanie žlče;
  • stres a emocionálne preťaženie, ktoré ovplyvňujú činnosť tráviaceho traktu;
  • narušenie črevnej mikroflóry (dysbakterióza).

Ochorenia gastrointestinálneho traktu môžu spôsobiť alimentárnu dyspepsiu v dôsledku poruchy vylučovania tráviacich štiav a enzýmov potrebných na úplné strávenie potravy. Napríklad pri gastritíde znížená alebo zvýšená kyslosť žalúdočnej šťavy sťažuje rozklad bielkovín a sacharidov, čo vyvoláva kvasenie a nadúvanie.

Chronická pankreatitída vedie k nedostatku pankreatických enzýmov, čo zhoršuje trávenie tukov a spôsobuje steatoreu (nadbytok tuku v stolici), plynatosť a poruchy stolice. Pri cholecystitíde a stáze žlče dochádza k poruche emulgovania tukov, čo vedie k ich neúplnému stráveniu a vzniku tukovej dyspepsie s pocitom ťažoby a nafukovania.

Príznaky alimentárnej dyspepsie

Príznaky alimentárnej dyspepsie sa môžu líšiť v závislosti od typu štádia ochorenia, ako aj od príčiny tráviacej poruchy. Príznaky alimentárnej dyspepsie:

  • ťažkosť v žalúdku po jedle;
  • pocit plnosti v žalúdku;
  • nafukovanie brucha;
  • nadmerná tvorba plynov (plynatosť);
  • grganie (vzduch alebo nepríjemný zápach);
  • nevoľnosť a vracanie;
  • zhoršenie alebo nedostatok chuti do jedla;
  • nepríjemné pocity alebo bolesť v hornej časti brucha;
  • poruchy stolice (hnačka alebo zápcha);
  • zápach z úst;
  • slabosť, zvýšená únava (pri dlhodobých poruchách trávenia).

Komplikácie alimentárnej dyspepsie sa vyskytujú pri dlhodobých poruchách trávenia a nedostatočnej nutričnej korekcii. Neustále kvasné alebo hnilobné procesy v čreve môžu viesť k dysbakterióze, chronickému zápalu žalúdočnej a črevnej sliznice a zhoršenému vstrebávaniu živín, čo môže spôsobiť nedostatok vitamínov a stopových prvkov.

Pri tukovej dyspepsii sa môže vyvinúť steatorea, ktorá vedie k nedostatku vitamínov rozpustných v tukoch a metabolickým poruchám. Dlhodobé podráždenie žalúdočnej sliznice zvyšuje riziko gastritídy a funkčných porúch čreva, silná plynatosť a poruchy motility môžu vyvolať syndróm dráždivého čreva.

Druhy alimentárnej dyspepsie

Podľa charakteru priebehu akútnej (vzniká náhle, príznaky sa rýchlo zvyšujú) a chronickej (striedanie období exacerbácie a remisie) alimentárnej dyspepsie. V závislosti od príčiny tráviacich porúch sa rozlišujú tri typy výživovej dyspepsie: fermentatívna, tuková a hnilobná.

Fermentatívna dyspepsia

Fermentatívna dyspepsia je spôsobená nadmernou konzumáciou sacharidov (cukrov, pečiva, ovocia, strukovín) a poruchou trávenia v čreve. V dôsledku toho sa v hrubom čreve aktívne začínajú fermentačné procesy, pretože sa v orgáne množia baktérie, ktoré rozkladajú sacharidy za vzniku veľkého množstva plynov a organických kyselín.

Syndróm fermentatívnej dyspepsie vedie k nafukovaniu, škvŕkaniu v bruchu, tekutej spenenej stolici s kyslým zápachom a nepríjemným pocitom v podbrušku. Stav sprevádza zmena acidobázickej rovnováhy čreva, podráždenie jeho sliznice a možné zhoršenie vstrebávania živín. Liečba fermentatívnej dyspepsie si zvyčajne vyžaduje diétnu korekciu s obmedzením jednoduchých sacharidov a zavedením stráviteľných bielkovín a vlákniny.

Hnilobná dyspepsia

Hnilobná dyspepsia súvisí s nadmernou konzumáciou bielkovinových potravín, najmä ťažko stráviteľného mäsa (napr. baraniny a bravčoviny), ako aj s poruchami jeho rozkladu v čreve. V dôsledku nedostatočnej enzymatickej aktivity sa bielkoviny začnú rozkladať pôsobením hnilobných baktérií, čo vedie k tvorbe toxických produktov rozkladu, ktoré dráždia črevnú sliznicu.

Medzi hlavné príznaky alimentárnej hnilobnej žalúdočnej dyspepsie patrí nafukovanie, tmavá zapáchajúca stolica, pocit ťažoby v podbrušku, celková slabosť a príznaky intoxikácie (napr. bolesť hlavy). Stav sa zhoršuje pri nízkej kyslosti žalúdka a poruchách mikroflóry. Liečba hnilobnej dyspepsie zahŕňa obmedzenie ťažkých bielkovinových jedál, zvýšenie obsahu vlákniny v strave a probiotiká na obnovenie rovnováhy črevnej flóry.

Tuková (mydlová) dyspepsia

Tuková (mydlová) dyspepsia súvisí s nadmernou konzumáciou tukov, najmä ťažko stráviteľných alebo nasýtených tukov, ako aj s nedostatočným množstvom enzýmov, ktoré rozkladajú lipidy. V dôsledku toho sa tuky nerozkladajú úplne a v kombinácii s vápnikom tvoria nerozpustné tukové zlúčeniny, ktoré bránia vstrebávaniu živín a dráždia črevnú sliznicu.

Medzi hlavné príznaky pankreatickej alimentárnej dyspepsie patrí hnačka s mastnou, lesklou, zle splachovateľnou stolicou, nafukovanie, dvíhanie brucha a pocit ťažoby po jedle. Tuková alimentárna dyspepsia sa môže vyskytnúť pri ochoreniach pankreasu, pečene a žlčníka, ako aj pri nerovnováhe črevnej mikroflóry. Liečba tukovej dyspepsie zahŕňa diétu s obmedzením tučných jedál, užívanie enzýmových prípravkov a normalizáciu tráviacich orgánov.

Diagnostika alimentárnej dyspepsie v Bratislave

Pri úvodnej konzultácii gastroenterológ analyzuje ťažkosti a čas ich výskytu, zozbiera osobnú anamnézu pacienta, opýta sa na stravu a chronické ochorenia. Diagnostika alimentárnej dyspepsie zahŕňa:

  • fyzikálne vyšetrenie s palpáciou. Lekár zhodnotí celkový stav pacienta, pričom venuje pozornosť nafukovaniu brucha, bolesti žalúdka a čriev. Palpácia pomáha odhaliť napätie svalov brušnej steny, kŕče alebo nadmernú tvorbu plynu. Vyšetrenie tiež pomáha vylúčiť iné závažné patologické stavy vrátane zápalu alebo zväčšenia vnútorných orgánov;
  • ultrazvuk brušných orgánov. Umožňuje posúdiť stav pečene, žlčníka, pankreasu a čriev, zistiť stagnáciu žlče, známky zápalu, štrukturálne zmeny alebo kamene, ktoré môžu byť príčinou zhoršeného trávenia. Pri alimentárnej dyspepsii môže ultrazvuk preukázať oneskorené vyprázdňovanie žalúdka, dysfunkciu žlčníka alebo zvýšenú plynatosť;
  • endoskopia. Ezofagogastroduodenoskopia (EGDS) umožňuje vizuálnu kontrolu sliznice pažeráka, žalúdka a dvanástnika, pričom sa odhalí zápal, erózie, gastritída alebo vredové zmeny, ktoré môžu byť vyvolané poruchami výživy. Pri alimentárnej dyspepsii zostáva sliznica zvyčajne bez výrazných zmien, ale pri dlhodobom dráždení sa môže vyvinúť gastritída.

Všeobecné a biochemické krvné testy pomáhajú určiť prítomnosť zápalových procesov, anémie a metabolických porúch, ktoré môžu byť spojené s nedostatočnou absorpciou živín. Hodnotí sa aj hladina pečeňových a pankreatických enzýmov (ALT, AST, amyláza, lipáza), čo je dôležité pri podozrení na poruchu metabolizmu tukov alebo bielkovín.

Lekár môže predpísať aj test stolice (koprogram), ktorý umožňuje posúdiť kvalitu trávenia potravy a identifikovať prítomnosť nestrávených tukov, škrobu alebo svalových vlákien, čo poukazuje na enzymatický deficit alebo nerovnováhu črevnej mikroflóry. Test na skrytú krv sa robí aj pri podozrení na poškodenie sliznice tráviaceho traktu.

Medikamentózna liečba alimentárnej dyspepsie v Bratislave

Liečba alimentárnej dyspepsie môže trvať dva až tri týždne, ale presnú dĺžku trvania liečby určuje gastroenterológ. Medikamentózna liečba alimentárnej dyspepsie zahŕňa:

  • enzýmové prípravky. Zlepšujú štiepenie bielkovín, tukov a uhľohydrátov, čím kompenzujú nedostatok enzýmov v žalúdku, pankrease a črevách. Ich použitie pomáha znižovať pocit ťažkosti, nafukovania, plynatosti a steatorey pri tukovej dyspepsii a tiež urýchľuje vstrebávanie potravy v hnilobných a fermentačných formách;
  • spazmolytiká. Uvoľňujú hladké svalstvo žalúdka a čriev, uvoľňujú kŕče, ktoré môžu nastať pri kvasení, podráždení sliznice či nadmernej tvorbe plynov. Lieky pomáhajú znižovať bolesť, pocit tlaku v bruchu a kŕčovité sťahy čriev, ktoré sprevádzajú hnilobnú a tukovú dyspepsiu;
  • sorbenty. Viažu a odstraňujú toxické produkty, ktoré vznikajú pri nesprávnom trávení potravy. Pomáhajú znižovať príznaky intoxikácie vrátane bolesti hlavy, slabosti, zápachu z úst a tiež znižujú nafukovanie a plynatosť;
  • prokinetika. Zlepšujú motilitu žalúdka a čriev, urýchľujú pohyb potravy, zabraňujú jej stagnácii a kvaseniu. Sú obzvlášť užitočné pri fermentačnej a tukovej dyspepsii, keď potrava zostáva v žalúdku alebo v črevách dlhšie, čo spôsobuje nepohodlie a tvorbu plynov;
  • antacidá a algináty. Znižujú kyslosť žalúdočnej šťavy a chránia sliznicu žalúdka, čo je dôležité pri alimentárnej dyspepsii spôsobenej nadbytkom mastných alebo korenistých jedál;
  • probiotiká a prebiotiká. Obnovujú rovnováhu črevnej mikroflóry, potláčajú rast patogénnych baktérií a podporujú normálne trávenie. Lieky sú účinné pri fermentačnej a hnilobnej dyspepsii, kedy zmenené zloženie črevnej mikroflóry vedie k zvýšenej fermentácii alebo rozkladu bielkovín za vzniku toxických látok.

Lekár môže predpísať tiež aj choleretické lieky, ktoré zlepšujú sekréciu a odtok žlče, čo je nevyhnutné pre normálne odbúravanie tukov. Lieky sa užívajú pri tukovej dyspepsii, najmä ak je spojená s nedostatočnou sekréciou žlče alebo preťažením v žlčových cestách.

Nemedikamentózna liečba alimentárnej dyspepsie v Bratislave

Liečba alimentárnej dyspepsie bez liekov je založená na úprave stravy, životného štýlu a stravovacích návykov s cieľom obnoviť normálne trávenie. Je dôležité dodržiavať diétu, vyhýbať sa prejedaniu a konzumácii mastných, vyprážaných a korenených jedál, nadbytku sacharidov alebo bielkovín v závislosti od typu dyspepsie. Odporúča sa konzumovať jedlá v malých porciách, jedlo dôkladne prežúvať, vyhýbať sa sýteným nápojom, alkoholu a fajčeniu, ktoré negatívne ovplyvňujú činnosť žalúdka a čriev.

Fyzická aktivita vrátane chôdze po jedle pomáha zlepšiť gastrointestinálnu motilitu a zabrániť stagnácii potravy. Dôležité je aj zvládanie stresu, pretože emočný stres zhoršuje symptómy dyspepsie spomalením alebo narušením procesov trávenia.

Na konzultáciu ku gastroenterológovi a liečbu alimentárnej dyspepsie žalúdka, pečene a žlčníka v Bratislave sa môžete objednať v medicínskom centre Doktorpro Bratislava na telefónnom čísle uvedenom na webovej stránke alebo prostredníctvom objednávkového formulára.

Anna Komarova
Anna Komarova
Lekári oddelenia gastroenterológie
pattern
time
V Doktorpro sa môžete objednať na vyšetrenie 24 hodín denne, 7 dní v týždni!

Cena vyšetrenia lekárov gastroenterológov v Bratislave

Ceny za vyšetrenie sú uvedené v cenníku. Cena liečby závisí od výsledkov vyšetrenia. Platia vekové obmedzenia.
Kontrolné vyšetrenie u gastroenterológa
55 eur / 52 eur
Konzultácia s gastroenterológom on-line opakovana
29 eur / 28 eur
Opakovaná konzultácia s gastroenterológom
29 eur / 28 eur
Vstupné vyšetrenie u gastroenterológa
55 eur / 52 eur

Lekári oddelenia gastroenterológie Doktorpro Bratislava

Najnovšie články z oblasti Gastroenterológie

Všetky články

Recenzie o gastroenterológoch Doktorpro v Bratislave

Služby sú dostupné v medicínskych centrách

Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO: 8:00-17:00
NE: 9:00-13:00
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie