Čo je gastropatia?
Gastropatia je súhrnný termín označujúci rôzne zmeny žalúdočnej sliznice, pri ktorých dochádza k poškodeniu epitelovej vrstvy a k cievnym zmenám. Na diagnostiku, liečbu a prevenciu gastropatie sa špecializuje gastroenterológ.
Ako sa gastropatia líši od gastritídy?
Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!
Pri gastropatii je žalúdočná sliznica postihnutá prevažne deštruktívnymi alebo vaskulárnymi zmenami, zatiaľ čo pri gastritíde je výrazný zápal, na ktorom sa podieľajú imunitné bunky. Gastritída sa potvrdzuje histologickým vyšetrením (biopsiou), zatiaľ čo gastropatia sa často diagnostikuje pomocou endoskopie. Okrem toho, gastritída má častejšie infekčný charakter (napr. Helicobacter pylori), zatiaľ čo gastropatia vzniká v dôsledku pôsobenia dráždivých látok, ako sú lieky, alkohol, žlč, na sliznicu žalúdka. Gastropatia môže vzniknúť aj v dôsledku mechanického poškodenia žalúdočnej sliznice.
Aké sú príznaky gastropatie?
Príznaky gastropatie sa môžu líšiť v závislosti od formy ochorenia, stupňa poškodenia žalúdočnej sliznice a individuálnych vlastností organizmu. Možné príznaky gastropatie:
- pocit ťažoby alebo plnosti v žalúdku po jedle;
- nepríjemné pocity alebo tupá bolesť v oblasti nadbruška (pod hrudnou kosťou);
- nevoľnosť (častejšie po jedle);
- časté pálenie záhy;
- grganie (s kyslým zápachom);
- zhoršenie chuti do jedla, strata chuti do jedla;
- nadúvanie, plynatosť;
- poruchy stolice (zápcha, hnačka);
- nepríjemná chuť v ústach;
- vracanie s prímesou krvi (pri erozívnej alebo hemoragickej gastropatii);
- tmavá stolica pri žalúdočnom krvácaní;
- celková slabosť a rýchla únava;
- závraty (pri anémii spôsobenej chronickou stratou krvi);
- zníženie telesnej hmotnosti (pri chronickom priebehu a poruchách trávenia).
Medzi príznaky erytematóznej gastropatie patrí ťažoba a nepríjemné pocity v hornej časti brucha, najmä po jedle, mierna bolesť v nadbrušku, nevoľnosť, pálenie záhy a znížená chuť do jedla. Tieto prejavy súvisia so zápalom a sčervenaním žalúdočnej sliznice, ktoré zhoršuje jej ochrannú funkciu a dráždi nervové receptory.
Prečo sa vzniká gastropatia?
Gastropatia môže vzniknúť na pozadí ochorení gastrointestinálneho traktu vrátane chronickej gastritídy, pankreatitídy, cholecystitídy, ochorení pečene a dvanástnika. Uvedené stavy narúšajú rovnováhu ochranných a agresívnych faktorov v žalúdku, čo prispieva k poškodeniu jeho sliznice. Ďalšie príčiny gastropatie:
- dlhodobé užívanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID);
- nadmerná konzumácia alkoholu;
- chronický stres a nervové napätie;
- nevyvážená strava (korenené, vyprážané, mastné jedlá, prejedanie);
- infekcie, najmä Helicobacterom pylori;
- duodenogastrický reflux - obsah dvanástnika (potrava, žlč a pankreatické enzýmy) sa vracia späť do žalúdka, niekedy do pažeráka;
- pôsobenie toxických chemických látok;
- poruchy prekrvenia žalúdočnej sliznice;
- celkové závaźné stavy (popáleniny, úrazy, sepsa, pooperačné obdobie).
Ďalším rizikovým faktorom gastropatie je fajčenie, pretože nikotín znižuje tvorbu ochranného hlienu v žalúdku, zhoršuje prekrvenie sliznice žalúdka a zvyšuje agresívne účinky žalúdočnej šťavy. Tieto zmeny prispievajú k poškodeniu epitelu, spomaľujú jeho obnovu a zvyšujú riziko erózií, vredov a chronického zápalu.
Aké sú formy gastropatie?
Podľa dĺžky trvania patologického procesu a charakteru zmien v sliznici sa rozlišujú dve formy gastropatie - akútna a chronická. Líšia sa rýchlosťou rozvoja, hĺbkou poškodenia sliznice a prejavmi klinického priebehu.
Akútna gastropatia
Akútna gastropatia sa vyznačuje rýchlym rozvojom a rýchlym nárastom patologických zmien v žalúdočnej sliznici. Najčastejšie vzniká náhle, ako odpoveď na krátke, ale intenzívne pôsobenie dráždivých faktorov. Poškodenie sliznice sa vyvíja v priebehu niekoľkých hodín alebo dní, priebeh ochorenia má zvyčajne výrazný, ale krátkodobý charakter. Pri včasnom odstránení príčiny poškodenia sliznice môžu akútne prejavy rýchlo vymiznúť bez toho, aby spôsobili trvalé zmeny.
Chronická gastropatia
Chronická gastropatia sa vyvíja postupne a vyznačuje sa pomalým a dlhým priebehom s latentným charakterom. Zmeny na sliznici sa hromadia postupne, a to v dôsledku pravidelného alebo trvalého pôsobenia dráždivých faktorov, vrátane dlhodobého užívania liekov, alkoholu, refluxu žlče, zhoršeného krvného zásobenia alebo stresu. Na rozdiel od akútnej formy gastropatie sa pri chronickej forme patológia môže vyvíjať mesiace alebo roky, a sprevádzajú ju pretrvávajúce štrukturálne zmeny žalúdočnej sliznice.
Typy gastropatie podľa príčiny vzniku
V závislosti od príčiny vzniku gastropatie rozlišujeme rôzne typy, pričom každý z nich je spôsobený konkrétnymi škodlivými faktormi - liekmi, toxickými látkami, infekciou, refluxom, stresom. Príčiny vzniku patológie priamo ovplyvňujú charakter a hĺbku poškodenia žalúdočnej sliznice, jej klinické prejavy, prognózu a spôsob liečby.
Gastropatia vyvolaná liekmi
Gastropatia vyvolaná liekmi vzniká v dôsledku škodlivého účinku liekov na žalúdočnú sliznicu. K rozvoju patológie zvyčajne vedú nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), kortikosteroidy, antikoagulanciá a niektoré antibakteriálne lieky. Tieto lieky narúšajú ochrannú bariéru sliznice, znižujú produkciu hlienu a zvyšujú riziko erózií a krvácania.
Terapia gastropatie vyvolanej liekmi sa začína zrušením užívania agresívneho lieku resp. jeho nahradenia iným. Následne sa predpíšu lieky, ktoré chránia žalúdočnú sliznicu - inhibítory protónovej pumpy, antacidá, gastroprotektory a obaľovacie látky. Charakteristickým spôsobom liečby, liekmi vyvolanej gastropatie, je aj úprava stravy, vyhýbanie sa dráždivým potravinám a dodržiavanie diétneho režimu na obnovenie sliznice a zabránenie recidíve patológie.
Gastropatia v dôsledku nadmerného pitia alkoholu
Alkoholová gastropatia vzniká v dôsledku pravidelnej alebo nadmernej konzumácie alkoholických nápojov, ktoré majú toxický a dráždivý účinok na žalúdočnú sliznicu. Etylalkohol narúša celosť epitelu, znižuje syntézu ochranného hlienu a bikarbonátov, zhoršuje mikrocirkuláciu v žalúdočnej stene. V dôsledku toho sa zvyšuje účinok kyseliny chlorovodíkovej na nechránenú sliznicu, čo vedie k jej začervenaniu, opuchu, bodovému krvácaniu, erózii a v závažných prípadoch ku krvácaniu do žalúdka.
Liečba spočíva v úplnom obmedzení pitia alkoholických nápojov, pretože pretrvávajúci príjem alkoholu neumožňuje obnoviť žalúdočnú sliznicu a zhoršuje jej poškodenie. Terapia zahŕňa nasadenie gastroprotektív, inhibítorov protónovej pumpy, liekov na zlepšenie mikrocirkulácie a regeneráciu tkaniva. K liečbe alkoholovej gastropatie patrí aj šetriaca diéta, delená strava a vylúčenie iných dráždivých látok, vrátane korenených jedál, kávy a fajčenia.
Infekčná gastropatia
Infekčná gastropatia vzniká v dôsledku pôsobenia patogénnych mikroorganizmov, najčastejšie baktérie Helicobacter pylori, menej často vírusov, húb alebo parazitov. Patogény narúšajú integritu epitelu, znižujú ochrannú funkciu sliznice a spôsobujú lokálny zápal, ktorý môže byť sprevádzaný eróziami, opuchmi a zmenami kyslosti žalúdočnej šťavy. Príznaky patológie sú často nešpecifické alebo nenápadné a patologický proces môže byť dlho skrytý.
K základnej liečbe infekčnej gastropatie patrí nevyhnutná identifikácia a eliminácia pôvodcu choroby. Ak sa potvrdí bakteriálny charakter patológie, predpisuje sa eradikačná liečba - komplex antibiotík v kombinácii s inhibítormi protónovej pumpy na zníženie kyslosti a ochranu sliznice. Okrem toho sa užívajú gastroprotektory, probiotiká a lieky na obnovenie rovnováhy mikroflóry a urýchlenie regenerácie tkaniva.
Stresová gastropatia
Stresová gastropatia vzniká pri fyzickom alebo emocionálnom strese, pri vážnom stave organizmu - úrazy, popáleniny, infekcie, operácie, sepsa. Pod vplyvom stresu sa naruší prekrvenie žalúdočnej sliznice, zníži sa tvorba ochranného hlienu a zvýši sa agresivita žalúdočnej šťavy. Tieto zmeny vedú k poškodeniu epitelu, erózii a krvácaniu do žalúdka.
Špecifickým spôsobom liečby stresovej gastropatie je odstránenie hlavného vyvolávajúceho faktora (stresovej situácie alebo somatického stavu) a prevencia poškodenia žalúdočnej sliznice. Na zníženie acidity sa predpisujú inhibítory protónovej pumpy alebo blokátory H2-histamínových receptorov, gastroprotektíva a lieky zlepšujúce mikrocirkuláciu. Rovnako je dôležité zabezpečiť šetrnú diétu a podpornú liečbu základného ochorenia.
Toxická gastropatia
Toxická gastropatia vzniká v dôsledku pôsobenia chemických látok, toxínov alebo agresívnych zlúčenín vrátane kyselín, zásad, etanolu, liekov, solí ťažkých kovov na sliznicu žalúdka. Tieto látky spôsobujú priame chemické poškodenie sliznice popálením alebo narušením štruktúry epitelu, ciev a ochrannej bariéry žalúdka. V závislosti od koncentrácie a trvania expozície chemických látok na sliznicu žalúdka sa môžu vytvoriť oblasti nekróz, erózií, krvácaní a edémov slizničného tkaniva.
K hlavným spôsobom liečby toxickej gastropatie je prerušenie kontaktu sliznice žalúdka s jedovatou látkou, opatrenia na detoxikáciu organizmu a ochranu žalúdočnej sliznice. V závislosti od príčiny vzniku patológie môže byť potrebný výplach žalúdka, príjem sorbentov, infúzna liečba, ako aj užívanie inhibítorov protónovej pumpy a gastroprotektív. V závažných prípadoch liečba prebieha spolu s monitorovaním možných komplikácií vrátane krvácania alebo perforácie sliznice žalúdka.
Gastropatia pri refluxnej chorobe
Gastropatia pri refluxnej chorobe vzniká v dôsledku pravidelného presunu žlče alebo pankreatickej šťavy z dvanástnika do žalúdočnej dutiny. Žlč a enzýmy pôsobia agresívne na žalúdočnú sliznicu, porušujú jej obranné mechanizmy, znižujú produkciu hlienu a spôsobujú chemické podráždenie. V dôsledku toho vzniká chronický zápal, edém, začervenanie sliznice a v závažných prípadoch erozívne zmeny.
Pri tejto forme gastropatie je liečba zameraná na odstránenie duodenogastrického refluxu a ochranu žalúdočnej sliznice pred agresívnym pôsobením žlče a enzýmov. Užívajú sa lieky, ktoré zlepšujú motilitu tráviaceho traktu (prokinetiká), látky viažuce žlčové kyseliny (kyselina ursodeoxycholová), inhibítory protónovej pumpy a gastroprotektory. Dôležitú úlohu pri liečbe zohráva diéta s vylúčením mastných, korenených a vyprážaných jedál, delená strava a kontrola sprievodných ochorení.
Klasifikácia gastropatie podľa charakteru poškodenia sliznice
Gastropatia sa klasifikuje v závislosti od príčiny vzniku (etiológie), lokalizácie lézie, morfologických zmien sliznice a charakteru jej priebehu. Takýto prístup pomáha presnejšie určiť formu ochorenia, stupeň poškodenia a zvoliť najúčinnejšiu taktiku liečby.
Typy gastropatie | |
Typ | Charakteristika |
Vredová gastropatia | Sprevádza ho tvorba hlbokých vredov, ktoré prenikajú nielen do sliznice, ale aj do podslizničného tkaniva, niekedy až do svalovej vrstvy. Okolo vredov je výrazná zápalová reakcia, možná tvorba fibrínu, edému a nekrózy tkanív. Vredovú gastropatiu môže sprevádzať krvácanie, bolesť, riziko perforácie alebo tvorba jaziev. Pri endoskopii sa zobrazujú dobre ohraničené, prehĺbené defekty sliznice s možným fibrínovým nánosom alebo krvácaním. |
Erozívna gastropatia | Prejavuje sa mnohopočetnými povrchovými eróziami, ktoré vytvárajú ohraničené oblasti poškodenej sliznice a ktoré neprenikajú do vlastných žliaz. Erózie môžu byť akútne (jasne červené, s nerovnými okrajmi) alebo chronické (s jasnejšími, "vyhladenými" okrajmi). Často sú sprevádzané krvácaním, kontaktným krvácaním a v závažných prípadoch krvácaním do žalúdka. Pri endoskopii sú viditeľné viacnásobné bodové alebo lineárne erozívne lézie pokryté fibrínom alebo malými krvnými zrazeninami, na pozadí opuchnutej a hyperemickej sliznice. |
Neerozívna gastropatia | "Miernejšia" forma lézie, pri ktorej nie sú prítomné štrukturálne defekty sliznice (vredy a erózie), ale sú prítomné funkčné a cievne poruchy. Sliznica môže byť edematózna, s oblasťami hyperémie, s narušenou cievnou štruktúrou a vyhladeným povrchom, čo svedčí o porušení jej ochranných vlastností. V prípade ak neerozívna gastropatia pretrváva dlho a nelieči sa, môže sa zmeniť na erozívnu alebo atrofickú formu. |
Erytematózna gastropatia | Pri tomto type gastropatie sa na sliznici vyskytuje difúzne alebo fokálne začervenanie (erytém) spojené s dilatáciou kapilár a zvýšeným prietokom krvi, čo môže byť dôsledkom chronického dráždenia (stravou, liekmi, refluxom), a často je počiatočným štádiom zápalovo-dystrofických zmien. Pri endoskopii je sliznica jasne červená, vlhká, edematózna, často s narušeným reliéfom, ale bez erózií alebo vredov. |
Atrofická gastropatia | Forma chronickej gastropatie, pri ktorej dochádza k stenčeniu žalúdočnej sliznice a poruche funkcie žliaz produkujúcich žalúdočnú šťavu. Atrofia môže byť fokálna alebo difúzna, často sa vyvíja na pozadí dlhodobého zápalu alebo infekcie zapríčinenej Helicobacter pylori. Hlavným morfologickým znakom je zníženie hrúbky slizničnej vrstvy, bledá a "suchá" sliznica s oblasťami vyhladeného reliéfu. Možná je aj intestinálna metaplázia (nahradenie žalúdočného epitelu črevným epitelom). |
Kongestívna gastropatia | Vzniká vtedy, keď je narušený proces normálneho vyprázdňovania žalúdka. Patológia môže vzniknúť v dôsledku zníženej motility (napríklad pri gastrostáze alebo kŕči vrátnika), prítomnosti mechanických prekážok - jaziev, nádorov alebo zúžení. V dôsledku toho sa potrava dlhšie zadržiava v žalúdku, zvyšuje sa tlak vnútri žalúdka, narúša sa prietok krvi v sliznici, čo vedie k edému, začervenaniu tkanív, rozšíreniu kapilár a kongestívnym zmenám. Pri endoskopii lekár vidí jasne červenú, opuchnutú sliznicu so zvyškami potravy a nahromadeným hlienom. |
Hemoragická gastropatia. | Vyznačuje sa fokálnym alebo difúznym krvácaním v žalúdočnej sliznici. Často vzniká v dôsledku užívania antikoagulancií, nesteroidných protizápalových liekov, ťažkých infekcií, popálenín alebo úrazov. Sliznica pri endoskopii vyzerá opuchnutá, hyperemická s mnohopočetným bodovým alebo pozdĺžnym krvácaním, možné je aj kontaktné krvácanie. Gastropatia je nebezpečná kvôli zvýšenému riziku žalúdočného krvácania, najmä pri oslabených alebo hospitalizovaných pacientoch. |
Katarálna gastropatia | Najľahšia a najčastejšia forma, ktorá predstavuje povrchové podráždenie žalúdočnej sliznice bez jej hlbšieho poškodenia. Môže ísť o reakciu na potraviny, chemikálie alebo lieky, alkohol alebo korenené jedlá. Morfologicky sa prejavuje hyperémiou, edémom, zvýšenou produkciou hlienu, bez erózií alebo krvácania. |
Antrálna gastropatia | Forma gastropatie, pri ktorej sú zmeny lokalizované v antrálnej časti žalúdka - dolnej časti žalúdka priliehajúcej k dvanástniku. Antrálna zóna je najnáchylnejšia na mechanické a chemické vplyvy, preto ju často poškodzuje reflux žlče, chronický zápal alebo infekcia Helicobacterom. Pri endoskopii je viditeľná hyperémia, edém, oblasti atrofie a narušenie reliéfu sliznice pri progresii erózie. Antrálnu gastropatiu často sprevádza acidita a poruchy žalúdočnej motility. |
Distálna gastropatia | Postihuje dolné častí žalúdka (antrum a oblasť prechodu žalúdka do dvanástnika). Najčastejšie vzniká v dôsledku duodenogastrického refluxu alebo chronického dráždenia sliznice žalúdka nezdravou stravou, liekmi a infekciami. Sliznica je začervenaná, ochabnutá, opuchnutá, možné sú erozívne zmeny. Ak sa nelieči, môže prejsť do chronickej formy s rizikom krvácania. |
Reaktívna gastropatia | Vzniká ako reakcia žalúdočnej sliznice na agresívne vonkajšie faktory (reflux žlče, dlhodobé užívanie nesteroidných protizápalových liekov, alkohol, antibiotiká). Reaktívna gastropatia je charakterizovaná opuchom, hyperémiou, eróziami, vyhladeným alebo narušeným reliéfom sliznice, najmä v antrálnej časti žalúdka. Často je asymptomatická, ale pri dlhodobom dráždení môže prejsť do chronickej formy. |
Zmiešaná gastropatia | Ide o kombináciu viacerých zmien na sliznici žalúdka - napr. erozívnych, atrofických, erytematóznych alebo reaktívnych. Zmiešaná forma gastropatie vzniká v dôsledku pôsobenia rôznych faktorov (infekcia, lieky, reflux žlče, poruchy krvného zásobenia) a charakterizujú ju rôzne prejavy. Sliznica môže byť súčasne edematózna, hyperemická, s eróziami a oblasťami atrofie, čo si vyžaduje komplexný prístup k liečbe a k monitorovaniu priebehu choroby. |
V závislosti od prevalencie lézií žalúdočnej sliznice sa rozlišuje fokálna a difúzna erytematózna gastropatia. Pri fokálnej forme sú hyperémia a zápal obmedzené na malé oblasti sliznice, najčastejšie v antrálnej oblasti, a môžu byť spojené s lokálnym dráždivým faktorom vrátane Helicobacter pylori. Pri difúznej erytematóznej gastropatii začervenanie pokrýva väčšinu alebo celú žalúdočnú sliznicu, čo poukazuje na závažnejší a rozsiahlejší zápalový proces, často spojený so systémovými poruchami alebo dlhodobým pôsobením agresívnych faktorov.
Aké sú fázy rozvoja gastropatie
V závislosti od hĺbky a závažnosti poškodenia žalúdočnej sliznice, ako aj od charakteru morfologických zmien, poznáme štyri štádiá gastropatie. Každé z nich odráža určitý progres patologického procesu. Štádiá gastropatie:
- Počiatočné zmeny (povrchová antrálna gastropatia). V prvom štádiu postihuje lézia len hornú vrstvu epitelu žalúdočnej sliznice. Pri erytematóznej gastropatii 1. stupňa je vizuálne pozorovateľné mierne začervenanie, opuch, zvýšená cievna kresba, ale štrukturálne poškodenie je minimálne. Klinické príznaky zvyčajne chýbajú alebo sú mierne. Môže sa objaviť občasná ťažoba po jedle alebo mierny diskomfort.
- Mierne výrazné zmeny. Poškodenie sliznice je výraznejšie, sliznica je hyperemická (jasne červená), opuchnutá, cievy sú rozšírené, integrita povrchového epitelu môže byť narušená. Objavujú sa erozívne zmeny, plytké defekty, ktoré nezasahujú hlboko do sliznice. Tvorba a vylučovanie hlienu sú narušené a objavujú sa prvé ťažkosti - ťažoba, pálenie záhy, tupá bolesť po jedle, nevoľnosť.
- Erozívne lézie. V treťom štádiu sa vytvárajú mnohopočetné erózie a oblasti povrchovej nekrózy, môže sa vyskytnúť bodové alebo lineárne krvácanie, niekedy dochádza ku krvácaniu sliznice pri kontakte. Epitel je vážne poškodený, trávenie je narušené, ochranná funkcia žalúdka je znížená. Príznaky, ako bolesť v epigastriu, nevoľnosť, možné vracanie s krvou, slabosť, sa zvýrazňujú.
- Chronická erytematózna gastropatia s fokálnou atrofiou. Vo štvrtom štádiu dochádza k hlbokým a pretrvávajúcim zmenám sliznice - stenčenie, zjazvenie tkaniva, vzniká fibróza, porucha produkcie žalúdočnej šťavy a enzýmov. Možný je aj vznik dysplázie epitelu a preulcerózny alebo prekancerózny stav. Toto štádium neustále sprevádzajú nepríjemné pocity, pocit plnosti, poruchy trávenia a strata chuti do jedla.
Správna diagnostika jednotlivých štádií gastropatie zohráva kľúčovú úlohu pri ďalšej liečbe ochorenia. Umožňuje lekárovi posúdiť hĺbku a charakter poškodenia sliznice, určiť, ako ďaleko patologický proces zašiel, a zvoliť optimálnu taktiku liečby - od diéty a podporných liekov v počiatočných štádiách až po aktívnu medikamentóznu alebo nemocničnú liečbu pri ťažkých formách. Okrem toho presná diagnostika štádia ochorenia pomáha pri prognóze priebehu ochorenia, identifikácii rizík komplikácií (erózie, krvácanie, atrofia) a sledovaní účinnosť liečby v dynamike.
Aké sú nebezpečenstvá gastropatie?
Gastropatia je nebezpečná v prípade nesprávnej alebo neskorej liečby, pretože poškodenie žalúdočnej sliznice sa časom zhoršuje, jej obnova je narušená a jej obrana proti žalúdočnej šťave a iným agresívnym faktorom je znížená. Výsledkom ochorenia je chronický zápal, zhoršené trávenie, znížené vstrebávanie vitamínov a minerálov, vznik deficitných stavov a oslabenie celkového metabolizmu.
Erytematózna antrálna gastropatia môže viesť k eróziám, vnútornému krvácaniu, ulceráciám, zjazveniu a atrofii sliznice s výrazným poškodením funkcie žalúdka. Pri dlhodobom chronickom priebehu je zvýšené riziko prekanceróznych zmien vrátane intestinálnej metaplázie alebo epiteliálnej dysplázie.
Ako sa diagnostikuje gastropatia?
Gastroenterológ pri úvodnej konzultácii analyzuje príznaky patológie a upresní kedy sa začali prejavovať a zozbiera anamnézu. Zistí, či nemá pacient chronické alebo infekčné ochorenia, ako sa stravuje, či je vystavený stresu a aké lieky užíva. Metódy diagnostiky gastropatie zahŕňajú:
- fyzikálne vyšetrenie. Umožňuje zistiť bolesť v oblasti žalúdka, svalové napätie a príznaky celkovej nepohody;
- gastroskopiu. Zahŕňa zavedenie endoskopu cez ústnu dutinu do žalúdka na posúdenie stavu sliznice. Umožňuje zistiť hyperémiu, erózie, vredy, krvácania, atrofické a jazvovité zmeny;
- ultrazvuk brucha. Používa sa na posúdenie stavu pečene, žlčníka, pankreasu a prietoku krvi. Zisťuje stázu žlče, zápal, štrukturálne zmeny, nepriamo poukazuje na príčiny gastropatie.
Pri gastropatii sa predpisuje celkové vyšetrenie krvi (na zistenie anémie, zápalu alebo skrytého krvácania), vyšetrenie stolice na skrytú krv (pri podozrení na erózie alebo krvácanie sliznice). Lekár môže pacienta odoslať aj na test na Helicobacter pylori (na zistenie bakteriálneho faktora) a biochemické vyšetrenie krvi (na posúdenie stavu pečene, pankreasu a celkového metabolizmu).
Aké metódy sa používajú na liečbu gastropatie?
Pred liečbou poškodenej sliznice žalúdka pri gastropatii sa predovšetkým musí odstrániť dráždiaci faktor, ktorý podráždenie sliznice vyvolal (napr. lieky, alkohol, reflux žlče alebo infekcia). Hlavné metódy liečby gastropatie:
- farmakologická liečba. Na gastropatiu sa predpisujú lieky, ktoré znižujú agresívne pôsobenie žalúdočnej šťavy, chránia sliznicu žalúdka a odstraňujú príčinu ochorenia. Sú to predovšetkým inhibítory protónovej pumpy (na zníženie kyslosti), gastroprotektory (na obnovu sliznice), prokinetiká (na zlepšenie žalúdočnej motility) a v prípade potreby aj antibiotiká (pri Helicobacter pylori), antacidá a lieky viažuce žlč;
- liečba diétnou stravou. Pri gastropatii je potrebné znížiť zaťaženie žalúdočnej sliznice, urýchliť jej zotavenie a zabrániť ďalšiemu dráždeniu. Zo stravy je potrebné vylúčiť tie potraviny, ktoré zvyšujú kyslosť a spôsobujú mechanické alebo chemické podráždenie sliznice. Dodržiavanie šetrnej diéty zvyšuje účinok farmakologickej liečby a znižuje riziko exacerbácií.
Rovnako sa odporúča vyhýbať sa fajčeniu a alkoholu, znížiť stres, pravidelne sa stravovať a kontrolovať užívanie liekov. Tieto opatrenia pomáhajú eliminovať provokujúce faktory, stabilizovať gastrointestinálny trakt a zabrániť opakovanému poškodeniu sliznice.
Klinické odporúčania na prevenciu gastropatie
Na zníženie rizika vzniku a zhoršenia gastropatie je dôležité dodržiavať súbor preventívnych opatrení zameraných na ochranu žalúdočnej sliznice a elimináciu škodlivých faktorov. Klinické odporúčania na prevenciu gastropatie:
- dodržiavanie diétneho režimu, vyhýbanie sa prejedaniu a dlhým pauzám medzi jedlami;
- vylúčenie dráždivých potravín z jedálnička - korenených, mastných, kyslých a vyprážaných jedál, alkoholu a kávy;
- úplné obmedzenie fajčenia a minimalizáciu konzumácie alkoholu;
- užívanie liekov presne podľa predpisu lekára, najmä nesteroidných protizápalových liekov a antikoagulancií;
- užívanie gastroprotektív pri dlhodobom užívaní potenciálne dráždivých liekov;
- pravidelný lekársky dohľad pri chronickom ochorení žalúdka alebo užívaní agresívnych liekov;
- liečba a kontrola sprievodných ochorení tráviacich orgánov (pečeň, žlčník, pankreas).
Vyhýbanie sa stresu zohráva dôležitú úlohu v prevencii exacerbácií gastropatie, pretože nervové napätie zhoršuje prekrvenie žalúdočnej sliznice, zvyšuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej a znižuje obranné funkcie žalúdka, čím podporuje zápal a poškodenie. Na zníženie hladiny stresu sa odporúča pravidelná fyzická aktivita, napr. joga, pilates, strečing, dychové cvičenia, meditácia a relaxačné techniky. Nápomocné sú aj prechádzky na čerstvom vzduchu, dodržiavanie spánkového režimu, obmedzenie nadmernej námahy a v prípade potreby psychologická podpora.
Diéta pri gastropatii - pravidlá pri diéte, týždenné menu a recepty
Diéta pri gastropatii zohráva kľúčovú úlohu pri liečbe a prevencii exacerbácií, pretože znižuje zaťaženie žalúdočnej sliznice, podporuje jej hojenie a zabraňuje ďalšiemu podráždeniu. Podstatou diéty je šetrná, pravidelná a vyvážená strava rozložená do malých porcií. Jesť treba päť až šesťkrát denne, pričom strava má byť teplá. Potrebné je vyhýbať sa prejedaniu a dlhým intervalom medzi jedlami.
Z jedálnička je potrebné úplne vylúčiť korenené, vyprážané, mastné, kyslé, údené, konzervované jedlá, ako aj jedlá s hrubou konzistenciou, a rovnako aj alkohol, kávu, sýtené nápoje a rýchle občerstvenie. Uprednostňovať treba varené, dusené a pečené jedlá, polievky, zeleninové pyré, chudé mäso a ryby, kaše na vode, kyslé nápoje.
Týždenný jedálniček pri gastropatii | |||||
Deň v týždni | Raňajky | Desiata | Obed | Olovrant | Večera |
Pondelok | Ovsená kaša na vode s banánom, harmančekový čaj | Pečené jablko bez šupky | Ryžová polievka, dusený kurací rezeň, zemiaková kaša | Čučoriedkový kysel, sušienky | Ryby na pare, varené zemiaky, čaj |
Utorok | Krupicová kaša, šípkový čaj | Hruška pečená v rúre | Zeleninová polievka, ryba na pare, cuketa na pare | Pečená tekvica, čaj | Zeleninový guláš, kuracie mäsové guľky, teplá voda s medom |
Streda | Ryžová kaša, toast s vareným vajcom, čaj | Krutóny z bieleho chleba, kysel | Karfiolová krémová polievka, varené kuracie filé, mrkvové pyré | Kompót, krupicový puding | Omeleta na pare, cuketové pyré |
Štvrtok | Ovsená kaša s pečeným jablkom, teplá voda s medom | Banán, slabý čaj | Pohánková polievka, dusené mäsové guľky, cuketové pyré | Biely jogurt, sušienky | Dusená zelenina, dusený rezeň, harmančekový čaj |
Piatok | Pšenová kaša na vode, mätový čaj | Galette sušienky, harmančekový čaj | Zeleninová polievka, omeleta na pare, varená cvikla | Jablková pena, mätový čaj | Ryža s varenou rybou, kysel |
Sobota | Pohánková kaša s dusenou tekvicou, kompót zo sušeného ovocia | Zeleninové pyré (mrkva, zemiaky) | Zemiaková polievka, morčacie mäsové guľky, brokolicové pyré | Krupicové suflé, šípkový čaj | Zelenina na pare, varené kura, mätový čaj |
Nedeľa | Tvarohové suflé, slabý zelený čaj | Nesladený jogurt | Ovsená polievka, varené teľacie mäso, cuketové pyré | Tvarohový nákyp, kompót | Zemiaková kaša, pečená tekvica, čaj |
Nižšie sú uvedené recepty pozostávajúce z produktov povolených pri gastropatii, ktoré nedráždia žalúdočnú sliznicu a prispievajú k jej regenerácii. Pomáhajú spestriť jedálniček tak, aby jedlo bolo nielen užitočné, ale aj chutné.