0800200000

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
recepty na zdravé jedlá
aktualizované: 27 June 2025
Čítať 13 minút Zverejnené: 27 June 2025 13
Moderná liečba gastropatie je založená na komplexnom prístupe, ktorý zahŕňa farmakoterapiu, nutričnú korekciu a elimináciu provokujúcich faktorov. Vďaka inovatívnym diagnostickým metódam a individuálne zvolenej liečbe možno účinne zmierniť prejavy gastropatie a predísť komplikáciám.

Čo je gastropatia?

Gastropatia je súhrnný termín označujúci rôzne zmeny žalúdočnej sliznice, pri ktorých dochádza k poškodeniu epitelovej vrstvy a k cievnym zmenám. Na diagnostiku, liečbu a prevenciu gastropatie sa špecializuje gastroenterológ.

Ako sa gastropatia líši od gastritídy?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Pri gastropatii je žalúdočná sliznica postihnutá prevažne deštruktívnymi alebo vaskulárnymi zmenami, zatiaľ čo pri gastritíde je výrazný zápal, na ktorom sa podieľajú imunitné bunky. Gastritída sa potvrdzuje histologickým vyšetrením (biopsiou), zatiaľ čo gastropatia sa často diagnostikuje  pomocou endoskopie. Okrem toho, gastritída má častejšie infekčný charakter (napr. Helicobacter pylori), zatiaľ čo gastropatia vzniká v dôsledku pôsobenia dráždivých látok, ako sú lieky, alkohol, žlč, na sliznicu žalúdka. Gastropatia môže vzniknúť aj v dôsledku mechanického poškodenia žalúdočnej  sliznice.

Aké sú príznaky gastropatie?

Príznaky gastropatie sa môžu líšiť v závislosti od formy ochorenia, stupňa poškodenia žalúdočnej sliznice a individuálnych vlastností organizmu. Možné príznaky gastropatie:

  • pocit ťažoby alebo plnosti v žalúdku po jedle;
  • nepríjemné pocity alebo tupá bolesť v oblasti nadbruška (pod hrudnou kosťou);
  • nevoľnosť (častejšie po jedle);
  • časté pálenie záhy;
  • grganie (s kyslým zápachom);
  • zhoršenie chuti do jedla, strata chuti do jedla;
  • nadúvanie, plynatosť;
  • poruchy stolice (zápcha, hnačka);
  • nepríjemná chuť v ústach;
  • vracanie s prímesou krvi (pri erozívnej alebo hemoragickej gastropatii);
  • tmavá stolica pri žalúdočnom krvácaní;
  • celková slabosť a rýchla únava;
  • závraty (pri anémii spôsobenej chronickou stratou krvi);
  • zníženie telesnej hmotnosti (pri chronickom priebehu a poruchách trávenia).

Medzi príznaky erytematóznej gastropatie patrí ťažoba a nepríjemné pocity v hornej časti brucha, najmä po jedle, mierna bolesť v nadbrušku, nevoľnosť, pálenie záhy a znížená chuť do jedla. Tieto prejavy súvisia so zápalom a sčervenaním žalúdočnej sliznice, ktoré zhoršuje jej ochrannú funkciu a dráždi nervové receptory.

Prečo sa vzniká gastropatia?

Gastropatia môže vzniknúť na pozadí ochorení gastrointestinálneho traktu vrátane chronickej gastritídy, pankreatitídy, cholecystitídy, ochorení pečene a dvanástnika. Uvedené stavy narúšajú rovnováhu ochranných a agresívnych faktorov v žalúdku, čo prispieva k poškodeniu jeho sliznice. Ďalšie príčiny gastropatie:

  • dlhodobé užívanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID);
  • nadmerná konzumácia alkoholu;
  • chronický stres a nervové napätie;
  • nevyvážená strava (korenené, vyprážané, mastné jedlá, prejedanie);
  • infekcie, najmä Helicobacterom pylori;
  • duodenogastrický reflux - obsah dvanástnika (potrava, žlč a pankreatické enzýmy) sa vracia späť do žalúdka, niekedy do pažeráka;
  • pôsobenie toxických chemických látok;
  • poruchy prekrvenia žalúdočnej sliznice;
  • celkové závaźné stavy (popáleniny, úrazy, sepsa, pooperačné obdobie).

Ďalším rizikovým faktorom gastropatie je fajčenie, pretože nikotín znižuje tvorbu ochranného hlienu v žalúdku, zhoršuje prekrvenie sliznice žalúdka a zvyšuje agresívne účinky žalúdočnej šťavy. Tieto zmeny prispievajú k poškodeniu epitelu, spomaľujú jeho obnovu a zvyšujú riziko erózií, vredov a chronického zápalu.

Aké sú formy gastropatie?

Podľa dĺžky trvania patologického procesu a charakteru zmien v sliznici sa rozlišujú dve formy gastropatie - akútna a chronická. Líšia sa rýchlosťou rozvoja, hĺbkou poškodenia sliznice a prejavmi klinického priebehu.

Akútna gastropatia

Akútna gastropatia sa vyznačuje rýchlym rozvojom a rýchlym nárastom patologických zmien v žalúdočnej sliznici. Najčastejšie vzniká náhle, ako odpoveď na krátke, ale intenzívne pôsobenie dráždivých faktorov. Poškodenie sliznice sa vyvíja v priebehu niekoľkých hodín alebo dní, priebeh ochorenia má zvyčajne výrazný, ale krátkodobý charakter. Pri včasnom odstránení príčiny poškodenia sliznice môžu akútne prejavy rýchlo vymiznúť bez toho, aby spôsobili trvalé zmeny.

Chronická gastropatia

Chronická gastropatia sa vyvíja postupne a vyznačuje sa pomalým a dlhým priebehom s latentným charakterom. Zmeny na sliznici sa  hromadia postupne, a to v dôsledku pravidelného alebo trvalého pôsobenia dráždivých faktorov, vrátane dlhodobého užívania liekov, alkoholu, refluxu žlče, zhoršeného krvného zásobenia alebo stresu. Na rozdiel od akútnej formy gastropatie sa pri chronickej forme patológia môže vyvíjať mesiace alebo roky, a sprevádzajú ju pretrvávajúce štrukturálne zmeny žalúdočnej sliznice.

Typy gastropatie podľa príčiny vzniku

V závislosti od príčiny vzniku gastropatie rozlišujeme rôzne typy, pričom každý z nich je spôsobený konkrétnymi škodlivými faktormi - liekmi, toxickými látkami, infekciou, refluxom, stresom. Príčiny vzniku patológie priamo ovplyvňujú charakter a hĺbku poškodenia žalúdočnej sliznice, jej  klinické prejavy, prognózu a spôsob  liečby.

Gastropatia vyvolaná liekmi

Gastropatia vyvolaná liekmi vzniká v dôsledku škodlivého účinku liekov na žalúdočnú sliznicu. K rozvoju patológie zvyčajne vedú nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), kortikosteroidy, antikoagulanciá a niektoré antibakteriálne lieky. Tieto lieky narúšajú ochrannú bariéru sliznice, znižujú produkciu hlienu a zvyšujú riziko erózií a krvácania.

Terapia gastropatie vyvolanej liekmi sa začína zrušením užívania agresívneho lieku resp. jeho nahradenia iným. Následne sa predpíšu lieky, ktoré chránia žalúdočnú sliznicu - inhibítory protónovej pumpy, antacidá, gastroprotektory a obaľovacie látky. Charakteristickým spôsobom liečby, liekmi vyvolanej gastropatie, je aj úprava stravy, vyhýbanie sa dráždivým potravinám a dodržiavanie diétneho režimu na obnovenie sliznice a zabránenie recidíve patológie.

Gastropatia v dôsledku nadmerného pitia alkoholu  

Alkoholová gastropatia vzniká v dôsledku pravidelnej alebo nadmernej konzumácie alkoholických nápojov, ktoré majú toxický a dráždivý účinok na žalúdočnú sliznicu. Etylalkohol narúša celosť epitelu, znižuje syntézu ochranného hlienu a bikarbonátov, zhoršuje mikrocirkuláciu v žalúdočnej stene. V dôsledku toho sa zvyšuje účinok kyseliny chlorovodíkovej na nechránenú sliznicu, čo vedie k jej začervenaniu, opuchu, bodovému krvácaniu, erózii a v závažných prípadoch ku krvácaniu do žalúdka.

Liečba spočíva v úplnom obmedzení pitia alkoholických nápojov, pretože pretrvávajúci príjem alkoholu neumožňuje obnoviť žalúdočnú sliznicu a zhoršuje jej poškodenie. Terapia zahŕňa nasadenie gastroprotektív, inhibítorov protónovej pumpy, liekov na zlepšenie mikrocirkulácie a regeneráciu tkaniva. K liečbe  alkoholovej gastropatie patrí aj šetriaca diéta, delená strava a vylúčenie iných dráždivých látok, vrátane korenených jedál, kávy a fajčenia.

Infekčná gastropatia

Infekčná gastropatia vzniká v dôsledku pôsobenia patogénnych mikroorganizmov, najčastejšie baktérie Helicobacter pylori, menej často vírusov, húb alebo parazitov. Patogény narúšajú integritu epitelu, znižujú ochrannú funkciu sliznice a spôsobujú lokálny zápal, ktorý môže byť sprevádzaný eróziami, opuchmi a zmenami kyslosti žalúdočnej šťavy. Príznaky patológie sú často nešpecifické alebo nenápadné a patologický  proces môže byť dlho skrytý.

K základnej liečbe infekčnej gastropatie patrí nevyhnutná identifikácia a eliminácia pôvodcu choroby. Ak sa potvrdí bakteriálny charakter patológie, predpisuje sa eradikačná liečba - komplex antibiotík v kombinácii s inhibítormi protónovej pumpy na zníženie kyslosti a ochranu sliznice. Okrem toho sa užívajú gastroprotektory, probiotiká a lieky na obnovenie rovnováhy mikroflóry a urýchlenie regenerácie tkaniva.

Stresová gastropatia

Stresová gastropatia vzniká pri fyzickom alebo emocionálnom strese, pri vážnom stave organizmu - úrazy, popáleniny, infekcie, operácie, sepsa. Pod vplyvom stresu sa naruší prekrvenie žalúdočnej sliznice, zníži sa tvorba ochranného hlienu a zvýši sa agresivita žalúdočnej šťavy. Tieto zmeny vedú k poškodeniu epitelu, erózii a krvácaniu do žalúdka.

Špecifickým spôsobom liečby stresovej gastropatie je odstránenie hlavného vyvolávajúceho faktora (stresovej situácie alebo somatického stavu) a prevencia poškodenia žalúdočnej sliznice. Na zníženie acidity sa predpisujú inhibítory protónovej pumpy alebo blokátory H2-histamínových receptorov, gastroprotektíva a lieky zlepšujúce mikrocirkuláciu. Rovnako je dôležité zabezpečiť šetrnú diétu a podpornú liečbu základného ochorenia.

Toxická gastropatia

Toxická gastropatia vzniká v dôsledku pôsobenia chemických látok, toxínov alebo agresívnych zlúčenín  vrátane kyselín, zásad, etanolu, liekov, solí ťažkých kovov na sliznicu žalúdka. Tieto látky spôsobujú priame chemické poškodenie sliznice popálením alebo narušením štruktúry epitelu, ciev a ochrannej  bariéry žalúdka. V závislosti od koncentrácie a trvania expozície chemických látok na sliznicu žalúdka sa môžu vytvoriť oblasti nekróz, erózií, krvácaní a edémov slizničného tkaniva.

K hlavným spôsobom liečby toxickej gastropatie je prerušenie kontaktu sliznice žalúdka s jedovatou látkou, opatrenia na detoxikáciu organizmu a ochranu žalúdočnej sliznice. V závislosti od príčiny vzniku patológie môže byť potrebný výplach žalúdka, príjem sorbentov, infúzna liečba, ako aj užívanie inhibítorov protónovej pumpy a gastroprotektív. V závažných prípadoch liečba prebieha spolu s monitorovaním možných komplikácií vrátane krvácania alebo perforácie sliznice žalúdka.

Gastropatia pri refluxnej chorobe

Gastropatia pri refluxnej chorobe vzniká v dôsledku pravidelného presunu žlče alebo pankreatickej šťavy z dvanástnika do žalúdočnej dutiny. Žlč a enzýmy pôsobia agresívne na žalúdočnú sliznicu, porušujú jej obranné mechanizmy, znižujú produkciu hlienu a spôsobujú chemické podráždenie. V dôsledku toho vzniká chronický zápal, edém, začervenanie sliznice a v závažných prípadoch erozívne zmeny.

Pri tejto forme gastropatie je liečba zameraná na odstránenie duodenogastrického refluxu a ochranu žalúdočnej sliznice pred agresívnym pôsobením žlče a enzýmov. Užívajú sa lieky, ktoré zlepšujú motilitu tráviaceho traktu (prokinetiká), látky viažuce žlčové kyseliny (kyselina ursodeoxycholová), inhibítory protónovej pumpy a gastroprotektory. Dôležitú úlohu pri liečbe zohráva diéta s vylúčením mastných, korenených a vyprážaných jedál, delená strava a kontrola sprievodných ochorení.

Klasifikácia gastropatie podľa charakteru poškodenia sliznice

Gastropatia sa klasifikuje v závislosti od príčiny vzniku (etiológie), lokalizácie lézie, morfologických zmien sliznice a charakteru jej priebehu. Takýto prístup pomáha presnejšie určiť formu ochorenia, stupeň poškodenia a zvoliť najúčinnejšiu taktiku liečby.

Typy gastropatie

Typ

Charakteristika

Vredová gastropatia

Sprevádza ho tvorba hlbokých vredov, ktoré prenikajú nielen do sliznice, ale aj do podslizničného tkaniva, niekedy až do svalovej vrstvy. Okolo vredov je výrazná zápalová reakcia, možná tvorba fibrínu, edému a nekrózy tkanív. Vredovú gastropatiu môže sprevádzať krvácanie, bolesť, riziko perforácie alebo tvorba jaziev. Pri endoskopii sa zobrazujú dobre ohraničené, prehĺbené defekty sliznice s možným fibrínovým nánosom alebo krvácaním.

Erozívna gastropatia

Prejavuje sa mnohopočetnými povrchovými eróziami, ktoré vytvárajú ohraničené oblasti poškodenej sliznice a ktoré neprenikajú do vlastných žliaz. Erózie môžu byť akútne (jasne červené, s nerovnými okrajmi) alebo chronické (s jasnejšími, "vyhladenými" okrajmi). Často sú sprevádzané krvácaním, kontaktným krvácaním a v závažných prípadoch krvácaním do žalúdka. Pri endoskopii sú viditeľné viacnásobné bodové alebo lineárne erozívne lézie pokryté fibrínom alebo malými krvnými zrazeninami, na pozadí opuchnutej a hyperemickej sliznice.

Neerozívna gastropatia

"Miernejšia" forma lézie, pri ktorej nie sú prítomné štrukturálne defekty sliznice (vredy a erózie), ale sú prítomné funkčné a cievne poruchy. Sliznica môže byť edematózna, s oblasťami hyperémie, s narušenou cievnou štruktúrou a vyhladeným povrchom, čo svedčí o porušení jej ochranných vlastností. V prípade ak neerozívna gastropatia pretrváva dlho a nelieči sa, môže sa zmeniť na erozívnu alebo atrofickú formu.

Erytematózna gastropatia

Pri tomto type gastropatie sa na sliznici vyskytuje difúzne alebo fokálne začervenanie (erytém) spojené s dilatáciou kapilár a zvýšeným prietokom krvi, čo môže byť dôsledkom chronického dráždenia (stravou, liekmi, refluxom), a často je počiatočným štádiom zápalovo-dystrofických zmien. Pri endoskopii je sliznica jasne červená, vlhká, edematózna, často s narušeným reliéfom, ale bez erózií alebo vredov.

Atrofická gastropatia

Forma chronickej gastropatie, pri ktorej dochádza k stenčeniu žalúdočnej sliznice a poruche funkcie žliaz produkujúcich žalúdočnú šťavu. Atrofia môže byť fokálna alebo difúzna, často sa vyvíja na pozadí dlhodobého zápalu alebo infekcie zapríčinenej Helicobacter pylori. Hlavným morfologickým znakom je zníženie hrúbky slizničnej vrstvy, bledá a "suchá" sliznica s oblasťami vyhladeného reliéfu. Možná je aj intestinálna metaplázia (nahradenie žalúdočného epitelu črevným epitelom).

Kongestívna gastropatia

Vzniká vtedy, keď je narušený proces normálneho vyprázdňovania žalúdka. Patológia môže vzniknúť v dôsledku zníženej motility (napríklad pri gastrostáze alebo kŕči vrátnika), prítomnosti mechanických prekážok - jaziev, nádorov alebo zúžení. V dôsledku toho sa potrava dlhšie zadržiava v žalúdku, zvyšuje sa tlak vnútri žalúdka, narúša sa prietok krvi v sliznici, čo vedie k edému, začervenaniu tkanív, rozšíreniu kapilár a kongestívnym zmenám. Pri endoskopii lekár vidí jasne červenú, opuchnutú sliznicu so zvyškami potravy a nahromadeným hlienom.

Hemoragická gastropatia.

Vyznačuje sa fokálnym alebo difúznym krvácaním v žalúdočnej sliznici. Často vzniká v dôsledku užívania antikoagulancií, nesteroidných protizápalových liekov, ťažkých infekcií, popálenín alebo úrazov. Sliznica pri endoskopii vyzerá opuchnutá, hyperemická s mnohopočetným bodovým alebo pozdĺžnym krvácaním, možné je aj kontaktné krvácanie. Gastropatia je nebezpečná kvôli zvýšenému riziku žalúdočného krvácania, najmä pri oslabených alebo hospitalizovaných pacientoch.

Katarálna gastropatia

Najľahšia a najčastejšia forma, ktorá predstavuje povrchové podráždenie žalúdočnej sliznice bez jej hlbšieho poškodenia. Môže ísť o reakciu na potraviny, chemikálie alebo lieky, alkohol alebo korenené jedlá. Morfologicky sa prejavuje hyperémiou, edémom, zvýšenou produkciou hlienu, bez erózií alebo krvácania.

Antrálna gastropatia

Forma gastropatie, pri ktorej sú zmeny lokalizované v antrálnej časti žalúdka - dolnej časti žalúdka priliehajúcej k dvanástniku. Antrálna zóna je najnáchylnejšia na mechanické a chemické vplyvy, preto ju často poškodzuje reflux žlče, chronický zápal alebo infekcia Helicobacterom. Pri endoskopii je viditeľná hyperémia, edém, oblasti atrofie a narušenie reliéfu sliznice pri progresii erózie. Antrálnu gastropatiu často sprevádza acidita a poruchy žalúdočnej motility.

Distálna gastropatia

Postihuje dolné častí žalúdka (antrum a oblasť prechodu žalúdka do dvanástnika). Najčastejšie vzniká v dôsledku duodenogastrického refluxu alebo chronického dráždenia sliznice žalúdka nezdravou stravou, liekmi a infekciami. Sliznica je začervenaná, ochabnutá, opuchnutá, možné sú erozívne zmeny. Ak sa nelieči, môže prejsť do chronickej formy s rizikom krvácania.

Reaktívna gastropatia

Vzniká ako reakcia žalúdočnej sliznice na agresívne vonkajšie faktory (reflux žlče, dlhodobé užívanie nesteroidných protizápalových liekov, alkohol, antibiotiká). Reaktívna gastropatia je charakterizovaná opuchom, hyperémiou, eróziami, vyhladeným alebo narušeným reliéfom sliznice, najmä v antrálnej časti žalúdka. Často je asymptomatická, ale pri dlhodobom dráždení môže prejsť do chronickej formy.

Zmiešaná gastropatia

Ide o kombináciu viacerých zmien na sliznici žalúdka - napr. erozívnych, atrofických, erytematóznych alebo reaktívnych. Zmiešaná forma gastropatie vzniká v dôsledku pôsobenia rôznych faktorov (infekcia, lieky, reflux žlče, poruchy krvného zásobenia) a charakterizujú ju rôzne prejavy. Sliznica môže byť súčasne edematózna, hyperemická, s eróziami a oblasťami atrofie, čo si vyžaduje komplexný prístup k liečbe a k monitorovaniu priebehu choroby.

V závislosti od prevalencie lézií žalúdočnej sliznice sa rozlišuje fokálna a difúzna erytematózna gastropatia. Pri fokálnej forme sú hyperémia a zápal obmedzené na malé oblasti sliznice, najčastejšie v antrálnej oblasti, a môžu byť spojené s lokálnym dráždivým faktorom vrátane Helicobacter pylori. Pri difúznej erytematóznej gastropatii začervenanie pokrýva väčšinu alebo celú žalúdočnú sliznicu, čo poukazuje na závažnejší a rozsiahlejší zápalový proces, často spojený so systémovými poruchami alebo dlhodobým pôsobením agresívnych faktorov.

Aké sú fázy rozvoja gastropatie

V závislosti od hĺbky a závažnosti poškodenia žalúdočnej sliznice, ako aj od charakteru morfologických zmien, poznáme štyri štádiá gastropatie. Každé z nich odráža určitý progres patologického procesu. Štádiá gastropatie:

  1. Počiatočné zmeny (povrchová antrálna gastropatia). V prvom štádiu postihuje lézia len hornú vrstvu epitelu žalúdočnej sliznice. Pri erytematóznej gastropatii 1. stupňa je  vizuálne pozorovateľné mierne začervenanie, opuch, zvýšená cievna kresba, ale štrukturálne poškodenie je minimálne. Klinické príznaky zvyčajne chýbajú alebo sú mierne. Môže sa objaviť občasná ťažoba po jedle alebo mierny diskomfort.
  2. Mierne výrazné zmeny. Poškodenie sliznice je výraznejšie, sliznica je hyperemická (jasne červená), opuchnutá, cievy sú rozšírené, integrita povrchového epitelu môže byť narušená. Objavujú sa erozívne zmeny, plytké defekty, ktoré nezasahujú hlboko do sliznice. Tvorba a vylučovanie hlienu sú narušené a objavujú sa prvé ťažkosti - ťažoba, pálenie záhy, tupá bolesť po jedle, nevoľnosť.
  3. Erozívne lézie. V treťom štádiu sa vytvárajú mnohopočetné erózie a oblasti povrchovej nekrózy, môže  sa vyskytnúť bodové alebo lineárne krvácanie, niekedy dochádza ku krvácaniu sliznice pri kontakte. Epitel je vážne poškodený, trávenie je narušené, ochranná funkcia žalúdka je znížená. Príznaky, ako bolesť v epigastriu, nevoľnosť, možné vracanie s krvou, slabosť, sa zvýrazňujú.
  4. Chronická erytematózna gastropatia s fokálnou atrofiou. Vo štvrtom štádiu dochádza k hlbokým a pretrvávajúcim zmenám sliznice - stenčenie, zjazvenie tkaniva, vzniká fibróza, porucha produkcie žalúdočnej šťavy a enzýmov. Možný je aj vznik dysplázie epitelu a preulcerózny alebo prekancerózny stav. Toto štádium neustále sprevádzajú nepríjemné pocity, pocit plnosti, poruchy trávenia a strata chuti do jedla.

Správna diagnostika jednotlivých štádií gastropatie zohráva kľúčovú úlohu pri ďalšej liečbe ochorenia. Umožňuje lekárovi posúdiť hĺbku a charakter poškodenia sliznice, určiť, ako ďaleko patologický proces zašiel, a zvoliť optimálnu taktiku liečby - od diéty a podporných liekov v počiatočných štádiách až po aktívnu medikamentóznu alebo nemocničnú liečbu pri ťažkých formách. Okrem toho presná diagnostika štádia ochorenia  pomáha pri prognóze priebehu ochorenia, identifikácii rizík komplikácií (erózie, krvácanie, atrofia) a sledovaní účinnosť liečby v dynamike.

Aké sú nebezpečenstvá gastropatie?

Gastropatia je nebezpečná v prípade nesprávnej alebo neskorej liečby, pretože poškodenie žalúdočnej sliznice sa časom zhoršuje, jej obnova je narušená a jej obrana proti žalúdočnej šťave a iným agresívnym faktorom je znížená. Výsledkom ochorenia je chronický zápal, zhoršené trávenie, znížené vstrebávanie vitamínov a minerálov, vznik deficitných stavov a oslabenie celkového metabolizmu.

Erytematózna antrálna gastropatia môže viesť k eróziám, vnútornému krvácaniu, ulceráciám, zjazveniu a atrofii sliznice s výrazným poškodením funkcie žalúdka. Pri dlhodobom chronickom priebehu je zvýšené riziko prekanceróznych zmien vrátane intestinálnej metaplázie alebo epiteliálnej dysplázie.

Ako sa diagnostikuje gastropatia?

Gastroenterológ pri úvodnej konzultácii analyzuje príznaky patológie a upresní kedy sa začali prejavovať a zozbiera anamnézu. Zistí, či nemá pacient chronické alebo infekčné ochorenia, ako sa stravuje, či je vystavený stresu a aké lieky užíva. Metódy diagnostiky gastropatie zahŕňajú:

  • fyzikálne vyšetrenie. Umožňuje zistiť bolesť v oblasti žalúdka, svalové napätie a príznaky celkovej nepohody;
  • gastroskopiu. Zahŕňa zavedenie endoskopu cez ústnu dutinu do žalúdka na posúdenie stavu sliznice. Umožňuje zistiť hyperémiu, erózie, vredy, krvácania, atrofické a jazvovité zmeny;
  • ultrazvuk brucha. Používa sa na posúdenie stavu pečene, žlčníka, pankreasu a prietoku krvi. Zisťuje stázu žlče, zápal, štrukturálne zmeny, nepriamo poukazuje na príčiny gastropatie.

Pri gastropatii sa predpisuje celkové vyšetrenie krvi (na zistenie anémie, zápalu alebo skrytého krvácania), vyšetrenie stolice na skrytú krv (pri podozrení na erózie alebo krvácanie sliznice). Lekár môže pacienta odoslať aj na test na Helicobacter pylori (na zistenie bakteriálneho faktora) a biochemické vyšetrenie krvi (na posúdenie stavu  pečene, pankreasu a celkového metabolizmu).

Aké metódy sa používajú na liečbu gastropatie?

Pred liečbou poškodenej sliznice žalúdka pri gastropatii sa  predovšetkým musí odstrániť dráždiaci faktor, ktorý podráždenie sliznice vyvolal (napr. lieky, alkohol, reflux žlče alebo infekcia). Hlavné metódy liečby gastropatie:

  • farmakologická liečba. Na gastropatiu sa predpisujú lieky, ktoré znižujú agresívne pôsobenie žalúdočnej šťavy, chránia sliznicu žalúdka a odstraňujú príčinu ochorenia. Sú to predovšetkým inhibítory protónovej pumpy (na zníženie kyslosti), gastroprotektory (na obnovu sliznice), prokinetiká (na zlepšenie žalúdočnej motility) a v prípade potreby aj antibiotiká (pri Helicobacter pylori), antacidá a lieky viažuce žlč;
  • liečba diétnou stravou. Pri gastropatii je potrebné znížiť zaťaženie žalúdočnej sliznice, urýchliť jej zotavenie a zabrániť ďalšiemu dráždeniu. Zo stravy je potrebné vylúčiť tie potraviny, ktoré zvyšujú kyslosť a spôsobujú mechanické alebo chemické podráždenie sliznice. Dodržiavanie šetrnej diéty zvyšuje účinok farmakologickej liečby a znižuje riziko exacerbácií.

Rovnako sa odporúča vyhýbať sa fajčeniu a alkoholu, znížiť stres, pravidelne sa stravovať a kontrolovať užívanie liekov. Tieto opatrenia pomáhajú eliminovať provokujúce faktory, stabilizovať gastrointestinálny trakt a zabrániť opakovanému poškodeniu sliznice.

Klinické odporúčania na prevenciu gastropatie

Na zníženie rizika vzniku a zhoršenia gastropatie je dôležité dodržiavať súbor preventívnych opatrení zameraných na ochranu žalúdočnej sliznice a elimináciu škodlivých faktorov. Klinické odporúčania na prevenciu gastropatie:

  • dodržiavanie diétneho režimu, vyhýbanie sa prejedaniu a dlhým pauzám medzi jedlami;
  • vylúčenie dráždivých potravín z jedálnička - korenených, mastných, kyslých a vyprážaných jedál, alkoholu a kávy;
  • úplné obmedzenie fajčenia a minimalizáciu konzumácie alkoholu;
  • užívanie liekov presne podľa predpisu lekára, najmä nesteroidných protizápalových liekov a antikoagulancií;
  • užívanie gastroprotektív pri dlhodobom užívaní potenciálne dráždivých liekov;
  • pravidelný lekársky dohľad pri chronickom ochorení žalúdka alebo užívaní agresívnych liekov;
  • liečba a kontrola sprievodných ochorení tráviacich orgánov (pečeň, žlčník, pankreas).

Vyhýbanie sa stresu zohráva dôležitú úlohu v prevencii exacerbácií gastropatie, pretože nervové napätie zhoršuje prekrvenie žalúdočnej sliznice, zvyšuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej a znižuje obranné funkcie žalúdka, čím podporuje zápal a poškodenie. Na zníženie hladiny stresu sa odporúča pravidelná fyzická aktivita, napr. joga, pilates, strečing, dychové cvičenia, meditácia a relaxačné techniky. Nápomocné sú aj prechádzky na čerstvom vzduchu, dodržiavanie spánkového režimu, obmedzenie nadmernej námahy a v prípade potreby psychologická podpora.

Diéta pri gastropatii - pravidlá pri diéte, týždenné menu a recepty 

Diéta pri gastropatii zohráva kľúčovú úlohu pri liečbe a prevencii exacerbácií, pretože znižuje zaťaženie žalúdočnej sliznice, podporuje jej hojenie a zabraňuje ďalšiemu podráždeniu. Podstatou diéty je šetrná, pravidelná a vyvážená strava rozložená do malých porcií. Jesť treba päť až šesťkrát denne, pričom strava má byť teplá. Potrebné je vyhýbať sa prejedaniu a dlhým intervalom medzi jedlami.

Z jedálnička je potrebné úplne vylúčiť korenené, vyprážané, mastné, kyslé, údené, konzervované jedlá, ako aj jedlá s hrubou konzistenciou, a rovnako aj alkohol, kávu, sýtené nápoje a rýchle občerstvenie. Uprednostňovať treba varené, dusené a pečené jedlá, polievky, zeleninové pyré, chudé mäso a ryby, kaše na vode, kyslé nápoje.

Týždenný jedálniček pri gastropatii 

Deň v týždni

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsená kaša na vode s banánom, harmančekový čaj

Pečené jablko bez šupky

Ryžová polievka, dusený kurací rezeň, zemiaková kaša

Čučoriedkový kysel,  sušienky

Ryby na pare, varené zemiaky, čaj

Utorok

Krupicová kaša, šípkový čaj

Hruška pečená v rúre

Zeleninová polievka, ryba na pare, cuketa na pare

Pečená tekvica, čaj

Zeleninový guláš, kuracie mäsové guľky, teplá voda s medom

Streda

Ryžová kaša, toast s vareným vajcom, čaj

Krutóny z bieleho chleba, kysel

Karfiolová krémová polievka, varené kuracie filé, mrkvové pyré

Kompót, krupicový puding

Omeleta na pare, cuketové pyré

Štvrtok

Ovsená kaša s pečeným jablkom, teplá voda s medom

Banán, slabý čaj

Pohánková polievka, dusené mäsové guľky, cuketové pyré

Biely jogurt, sušienky

Dusená zelenina, dusený rezeň, harmančekový čaj

Piatok

Pšenová kaša na vode, mätový čaj

Galette sušienky, harmančekový čaj

Zeleninová polievka, omeleta na pare, varená cvikla 

Jablková pena, mätový čaj

Ryža s varenou rybou, kysel

Sobota

Pohánková kaša s dusenou tekvicou, kompót zo sušeného ovocia

Zeleninové pyré (mrkva, zemiaky)

Zemiaková polievka, morčacie mäsové guľky, brokolicové pyré

Krupicové suflé, šípkový čaj

Zelenina na pare, varené kura, mätový čaj

Nedeľa

Tvarohové suflé, slabý zelený čaj

Nesladený jogurt

Ovsená polievka, varené teľacie mäso, cuketové pyré

Tvarohový nákyp, kompót

Zemiaková kaša, pečená tekvica, čaj

Nižšie sú uvedené recepty pozostávajúce z produktov povolených pri gastropatii, ktoré nedráždia žalúdočnú sliznicu a prispievajú k jej regenerácii. Pomáhajú spestriť jedálniček tak, aby jedlo bolo nielen užitočné, ale aj chutné.

Diétne recepty

1
Ovsená kaša s pečeným jablkom a medom
2
Zeleninové pyré z karfiolu a zemiakov
3
Šalát s vareným kuracím mäsom, zemiakmi a cuketou
4
Treska na pare s cuketovým pyré
5
Jablkovo-krupicový puding na pare
1

Ovsená kaša s pečeným jablkom a medom

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Celkový čas
20 minút
Príprava
5 minút
Varenie
15 minút
Kcal na porciu
220
Porcie
1

Ingrediencie

  • ovsené vločky (dlho varené) - 4 PL;
  • voda - 250 ml;
  • jablko (sladké; bez šupky) - 1 ks;
  • med - 1 lyžička (nepovinné);
  • štipka soli (podľa chuti).

Varenie

  1. Jablko zbavte šupky a jadierok a nakrájajte ho na malé kocky. Pečte v rúre pri 180 °C asi 15 minút, kým nie je mäkké.
  2. Dajte zovrieť vodu, pridajte ovsené vločky a za občasného miešania varte na miernom ohni 10-15 minút.
  3. Do uvarenej kaše pridajte štipku soli a dôkladne premiešajte.
  4. Navrch položte pečené jablko a podľa potreby pridajte trochu medu.

Podávajte teplé (bez pridania masla alebo mlieka).

2

Zeleninové pyré z karfiolu a zemiakov

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Celkový čas
30 minút
Príprava
5 minút
Varenie
25 minút
Kcal na porciu
180
Porcie
1

Ingrediencie

  • karfiol - 150 g;
  • zemiaky - 1 ks;
  • mrkva - polovica;
  • voda - 500 ml;
  • rastlinný olej (olivový alebo rafinovaný slnečnicový) - 1 lyžička;
  • štipka soli (podľa chuti).

Varenie

  1. Zemiaky a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky. Karfiol rozoberte na ružičky.                                                                                                              
  2. Priveďte vodu do varu, pridajte zeleninu a varte ju na miernom ohni 20-25 minút, kým úplne nezmäkne.
  3. Všetko jemne rozmixujte mixérom na hladké pyré.
  4. Pridajte štipku soli a rastlinný olej a premiešajte. V prípade potreby mierne zrieďte vodou na požadovanú konzistenciu.                                        
  5. Podávajte teplé, bez chleba a pikantného korenia.
3

Šalát s vareným kuracím mäsom, zemiakmi a cuketou

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Celkový čas
30 minút
Príprava
20 minút
Varenie
10 minút
Kcal na porciu
165
Porcie
1

Ingrediencie

  • kuracie filé (varené) - 100 g;
  • zemiak (stredne veľký) - 1 ks;
  • cuketa (varená alebo dusená) - polovica;
  • biely jogurt alebo nízkotučná kyslá smotana - 1-2 PL;
  • štipka soli (podľa chuti);
  • kôpor (jemne nasekaný) - štipka na dochutenie.

Varenie

  1. Kuracie filé a zemiaky uvarte do mäkka, cuketu uvarte v pare alebo vo vode do mäkka. Nechajte vychladnúť.
  2. Kuracie mäso a zeleninu nakrájajte na malé kocky.
  3. V miske zmiešajte nakrájané prísady, pridajte trochu kôpru.
  4. Zalejte bielym jogurtom alebo kyslou smotanou a podľa potreby osoľte.
  5. Šalát podávajte vychladený alebo izbovej teploty.
4

Treska na pare s cuketovým pyré

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Celkový čas
25 minút
Príprava
5 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
190
Porcie
1

Ingrediencie

  • filé z tresky - 150 g;
  • malá cuketa - 1 ks;
  • mrkva - polovica;
  • rastlinný olej (rafinovaný) - 1 lyžička;
  • štipka soli (podľa chuti).

Varenie

  1. Rybie filé mierne osolíme a dusíme 15-20 minút, kým nie je mäkké.
  2. Cuketu a mrkvu ošúpeme, nakrájame a varíme v malom množstve vody do úplného zmäknutia.
  3. Zeleninu scedíme, pridáme 1 lyžičku rastlinného oleja a jemne rozmixujeme.
  4. Na tanier dajte cuketové pyré a  porciu ryby pripravenej na pare.
  5. Podávajte teplé, bez ostrých korenín.  
5

Jablkovo-krupicový puding na pare

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Celkový čas
30 minút
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
380
Porcie
1

Ingrediencie

  • jablko (sladké; bez šupky) - 1 ks;
  • krupica - 2 polievkové lyžice;
  • voda - 150 ml;
  • vajce - 1 ks;
  • trochu medu (podľa potreby) - 1 lyžička.

Varenie

  1. Jablko ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Keď začne vrieť voda, postupne prisypeme, krupicu a za stáleho miešania varíme približne 5-7 minút, pokým kaša nezhustne. Kašu necháme vychladnúť.
  3. Do vychladnutej krupicovej kaše pridáme nastrúhané jablko a vajce. Všetko spolu dobre vymiešame. V prípade potreby pridáme trochu medu.
  4. Takto vymiešanú kašu prelejeme do silikónovej formy a varíme nad parou 15 - 20 minút, až kým nebude mať pevnú konzistenciu.
  5. Puding podávame teplý alebo studený, podľa vlastného výberu.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO: 8:00-17:00
NE: 9:00-13:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Ako zabrániť exacerbácii gastropatie?

Predísť zhoršeniu gastropatie pomôže vyvážená a šetrná strava, vylúčenie dráždivých jedál zo stravy, (pikantné, vyprážané, kyslé jedlá), vyhýbanie sa alkoholu a fajčeniu, kontrola príjmu liekov, ktoré môžu poškodiť žalúdočnú sliznicu (napríklad NSAID alebo hormóny). Dôležitú úlohu tiež zohráva dodržiavanie diéty a stravovanie v malých porciách, bez dlhých prestávok medzi jednotlivými jedlami. Dôležitá je aj včasná liečba sprievodných ochorení tráviaceho traktu a vyhýbanie sa stresu. V prípade potreby je vhodné absolvovať preventívny cyklus gastroprotektívnej liečby.

Prečo sa gastropatia zhoršuje?

Gastropatiu môžu zhoršovať dráždivé faktory vrátane nesprávnej stravy, nadmernej konzumácie alkoholu, fajčenia, stresu, infekčných ochorení, dlhodobého užívania alebo nekontrolovaného užívania liekov. Tieto faktory narúšajú obranné mechanizmy žalúdočnej sliznice, zvyšujú kyslosť žalúdočnej šťavy a prispievajú k progresii zápalu, edému a erozívnych zmien.

Dá sa gastropatia liečiť doma?

Domáca liečba gastropatie je možná len vtedy, ak sa dodržiavajú odporúčania lekára a užívajú predpísané lieky na ochranu žalúdočnej sliznice a odstránenie príčin ochorenia. Používanie ľudových prostriedkov na liečbu gastropatie je bez lekárskeho dohľadu nebezpečné, pretože bylinkové extrakty a rôzne domáce elixíry neodstránia primárne poškodenie sliznice, ale naopak, v niektorých prípadoch môžu žalúdočnú sliznicu dráždiť, zvýšiť zápal alebo maskovať príznaky patológie, čo môže viesť ku komplikáciám a k zhoršeniu choroby.

Dá sa gastropatia úplne vyliečiť?

Úplné vyliečenie gastropatie je možné, najmä ak sa ochorenie odhalí v ranom štádiu a odstráni sa príčina, ktorá za patológiou stojí. Pri akútnej alebo nekomplikovanej forme gastropatie je obnova žalúdočnej sliznice pomerne rýchla za predpokladu správnej liečby, diéty a vyhýbania sa zlým návykom. Pri chronických formách s výraznými štrukturálnymi zmenami (napríklad atrofia alebo erózie) je však dosiahnutie úplného uzdravenia ťažšie - liečba je zameraná na kontrolu prejavov choroby, prevenciu exacerbácií a spomalenie rozvoja patológie.

Ako sa začína gastropatia?

Gastropatia začína podráždením a postupným poškodením žalúdočnej sliznice pod vplyvom rôznych faktorov - nesprávnej stravy, alkoholu, užívania dráždivých liekov, stresu alebo refluxu žlče. V počiatočných štádiách dochádza k zmenám povrchového epitelu, narušuje sa tvorba ochranného hlienu a prekrvenie sliznice, čo ju robí zraniteľnejšou voči pôsobeniu žalúdočnej šťavy. Patologické procesy sa môžu vyvíjať nenápadne, bez výrazných príznakov, často sa zistia až pri endoskopickom vyšetrení.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Gastropatia: príčiny, príznaky, typy a liečba
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Ievheniia pred 17 hodín
Dobrý deň, hneď ako sa mi zhoršila chuť do jedla a začal som mať  nepríjemné pocity v oblasti brucha, pociťovať nevoľnosť a vracať, okamžite som išiel ku gastroenterológovi. Ten mi diagnostikoval gastropatiu. Viete mi poradiť, ako liečiť zápal pri erytematóznej gastropatii 2. stupňa?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 16 hodín
Dobrý deň, pri liečbu erytematóznej gastropatie druhého stupňa je dôležité dodržiavať šetrnú diétu (vylúčiť korenené, vyprážané, kyslé jedlá), užívať lieky znižujúce kyslosť žalúdka a gastroprotektíva. V prípade prítomnosti infekcie Helicobacter pylori sa vykonáva eradikačná liečba.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie