Logo
0800200000

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 17 august 2023 | aktualizované: 17 august 2023 | 8254 8254
Choroby pečene (cirhóza, vírusová hepatitída a rakovina) spôsobujú každoročne viac ako 2 milióny úmrtí, čo predstavuje 4 % úmrtí po celom svete. Ochorenia žlčníka a žlčových ciest sú diagnostikované u viac ako 52 miliónov ľudí.

Na liečbu patológií pečene, žlčníka a žlčových ciest, ako aj chorôb žalúdka a pankreasu sa používajú nielen lieky, ale aj lekárska strava č. 5.

Čo je to diéta (strava) č. 5?

Diéta (strava) č. 5 je liečebná diéta, ktorú vyvinul sovietsky dietológ M.I.Pevzner v polovici 20. storočia a je určená najmä pre pacientov s chorobami pečene, žlčníka a žlčových ciest. Gastroenterologická diéta č. 5 je súčasťou všeobecného radu diétnych odporúčaní na liečbu a prevenciu ochorení tráviaceho traktu.

Kto predpisuje diétu č. 5?

Diétu č. 5 predpisuje gastroenterológ – lekár, ktorý sa špecializuje na diagnostiku, liečbu a prevenciu ochorení tráviaceho traktu (pečeň, žalúdok, črevá a žlčník). Vyšetrenia pred predpísaním diétnej stravy č. 5 zahŕňajú:

  • odobratie anamnézy a analýza symptómov. Lekár sa pýta na ťažkosti, analyzuje osobnú a rodinnú anamnézu pacienta;
  • fyzické vyšetrenie. Gastroenterológ vyšetrí kožu, skléru a jazyk, prehmatá brucho;
  • krvné testy. Zahŕňajú celkové (CBC) a biochemické krvné testy (celkový proteín, bilirubín, aminotransferázy a albumín), ktoré môžu pomôcť posúdiť funkčný stav pečene a žalúdka;
  • ultrazvuk brušných orgánov. Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje skontrolovať a vyhodnotiť veľkosť pečene, žlčníka a žalúdka, identifikovať zápaly, vredy a nádory;
  • endoskopia. Lekár môže predpísať gastroskopiu na vyhodnotenie stavu tráviaceho traktu;
  • biopsia. Ak sa zistia lézie alebo novotvary, gastroenterológ vykoná biopsiu (odobratie kúska tkaniva), aby zistil či je patológia nezhubná alebo zhubná.

Lekár môže taktiež predpísať vyšetrenie stolice, ktoré umožňuje identifikovať prítomnosť krvi, tuku a patogénnych mikroorganizmov (napríklad červov alebo baktérie Helicobacter pylori) vo výkaloch. Röntgenové vyšetrenie brucha sa využíva na hodnotenie štruktúry a funkcie brušných orgánov.

Kedy je predpísaná strava č. 5?

Strava č. 5 je súčasťou kurzu liečby chorôb tráviaceho traktu, ktorá je doplnená rôznymi liečebnými prípravkami. Choroby, pri ktorých sa predpisuje diéta č. 5:

  • cholecystitída. Zápal žlčníka, často spôsobený žlčovými kameňmi, môže viesť k bolestiam brucha, nevoľnosti a zvracaniu. Diéta č. 5 pri cholecystitíde pomáha znižovať podráždenie žlčníka obmedzením spotreby tukov a ťažkých potravín;
  • cholelitiáza. Tvorba kameňov v žlčníku alebo žlčových cestách môže spôsobiť koliku, dyspepsiu, hnačku a grganie. Diéta č. 5 pri cholitiáze pomáha znižovať sekréciu žlče a znižovať riziko tvorby nových kameňov;
  • hepatitída. Zápal pečene môže byť spôsobený infekciami a toxickými látkami (napríklad alkoholom). Diéta č. 5 pri hepatitíde C znižuje zaťaženie pečene konzumáciou ľahko stráviteľných bielkovín a znížením tuku a soli v strave;
  • cirhóza pečene (chronické ochorenie pečene, pri ktorom je zdravé pečeňové tkanivo nahradené tkanivom jazvy). Diéta (strava) č. 5 pri cirhóze pečene pomáha znižovať zaťaženie tkanív a predchádzať ďalšiemu poškodeniu orgánu;
  • biliárny kal (stav charakterizovaný tvorbou tvrdých častíc, akými sú kamene v žlčníku). Diéta č. 5 pomáha predchádzať žlčovým kameňom a udržiavať zdravie žlčníka;
  • pankreatitída (zápal pankreasu). Diéta pri pankreatitíde (strava č. 5) pomáha znižovať produkciu tráviacich enzýmov a znižuje zaťaženie podžalúdkovej žľazy;
  • kolitída (zápal hrubého čreva). Diéta pomáha znižovať podráždenie črevnej sliznice a pomáha zmierniť príznaky (bolesť brucha, hnačka a zápcha);
  • gastroduodenitída (zápal žalúdka a dvanástnika). Pri gastroduodenitíde pomáha diéta (strava) č. 5 znižovať podráždenie sliznice tráviaceho traktu, zmierňovať príznaky a podporovať trávenie.

Strava č.5 stimuluje motorickú funkciu čriev, tvorbu žlče, upravuje cholesterol a metabolizmus tukov. Keď sa dodržiavajú všetky odporúčania gastroenterológa, diéta pomáha normalizovať stav pacienta, znižovať príznaky a predchádzať exacerbácii.

Na čo slúži diéta (strava) č. 5?

Pôsobenie stravy č. 5 závisí od postihnutého orgánu, na liečbu ktorého je predpísaná lekárska diéta. Výhody diéty č. 5:

  • zníženie zápalu pečene a zníženie zaťaženia orgánu;
  • minimalizácia rizika exacerbácie a progresie patológií tráviaceho traktu;
  • zníženie akumulácie tuku v pečeni;
  • prevencia podráždenia stien žalúdka;
  • zníženie tvorby kameňov v žlčníku;
  • zníženie zaťaženia žlčových ciest a zjednodušenie uvoľňovania žlče;
  • uľahčenie procesu trávenia;
  • zamedzenie tvorby pevných častíc v žlčníku.

Diéta pomáha znižovať zaťaženie pečene, žlčníka a žlčových ciest, čo pomáha k udržiavaniu ich funkcie a zabraňuje exacerbácii patológií. Strava č. 5 pomáha kontrolovať hmotnosť a znižovať riziko obezity, čo je dôležité aj pre zdravie pečene a žlčových ciest.

Diéta (strava) č. 5: základné pravidlá

Diéta č. 5 vyžaduje dodržiavanie vyváženej stravy, ktorá zahŕňa obmedzenie tukov. Základné pravidlá diéty číslo 5:

  • obmedzenie tukov. Mali by ste vylúčiť ťažké živočíšne tuky (bravčové mäso a rýchle občerstvenie) a dať prednosť rastlinným olejom a zdravým tukom, ktoré obsahujú chia semienka, červené ryby a avokádo;
  • mierne množstvo bielkovín. Odporúča sa zahrnúť do stravy rastlinné bielkoviny (napríklad strukoviny a sójové výrobky);
  • komplexné sacharidy. Uprednostňovať by sa mali sacharidy zo zeleniny, ovocia, obilnín, zemiakov a pečiva z celozrnnej múky;
  • obmedzenie soli. Znížte príjem soli na 10-12 g denne;
  • vyhýbanie sa dráždivým potravinám. Zahŕňa vylúčenie pikantných korenín, údenín, marinád, sladkých sýtených nápojov a alkoholu;
  • obmedzenie hrubých vlákien. Lekár môže odporučiť obmedzenie hrubých vlákien (ako je surová kapusta alebo reďkovky).

Ak dodržiavate diétu, mali by ste dať prednosť jedlám, ktoré sú varené, dusené, pečené a pripravované na pare. Vyhýbajte sa vyprážaniu potravín s veľkým množstvom oleja alebo tuku. Diéta obsahuje stravovanie 4 až 5-krát denne.

Povolené potraviny: čo môžete konzumovať pri diéte č. 5

Pri diéte číslo 5 by mala byť strava rôznorodá a vyvážená, aby sa predišlo poruchám a podvýžive.

Zoznam povolených potravín pri diéte č. 5

Mäso

Chudé mäso bez fascií a šliach, hydina bez kože. Povolené mladé chudé jahňacie, hovädzie, králičie, kuracie, morčacie, zverina, prepelica a teľacie mäso

Ryby

Ružový losos, pražma, platesa, morský ostriež, sumec, treska, pstruh, šťuka, merlúza a ostriež

Morské plody

Kalmáre, hrebenatky, krevety, kraby a chobotnice

Mliečne výrobky

Nízkotučný kefir a mlieko, polotučný a nízkotučný tvaroh a jedlá z neho, jemný a nízkotučný syr.

Zelenina

Batáty, cuketa, kapusta (biela a červenál), brokolica, pór, mrkva, šalát (ľadový a rímsky), uhorka, tekvica a fazuľa. Pri diéte č. 5 sa odporúča konzumovať najmä dusenú kapustu.

Ovocie

Marhuľa, banán, hruška, mango, maracuja, nektarinka a broskyňa

Bobuľové ovocie

Čučoriedky, černice a jahody

Komplexné sacharidy

Kaše (pohánka, quinoa, ovsené vločky, proso, ryža a raž), sušený chlieb a tvrdé cestoviny

Tuky

Nerafinovaný slnečnicový a olivový olej, avokádo

Nápoje

Šťavy a smoothies zeleninové a ovocné, kompóty, želé, šípkový vývar a zelený bylinkový čaj

Do stravy môžete zaradiť aj sušené ovocie, sušienky a dezerty z povolených produktov. Odporúča sa uprednostňovať rastlinné tuky a bielkoviny. Pri diéte č. 5 si môžete pripravovať kuracie a rybie fašírky na pare, alebo polievky a pyré.

Zakázané potraviny: čo nemôžete konzumovať pri diéte č. 5

Zo stravy pri diéte č. 5 by sa mali vylúčiť vyprážané a korenené jedlá, ktoré môžu dráždiť sliznicu orgánov gastrointestinálneho traktu a zhoršiť príznaky.

Zakázané potraviny pri diéte č. 5

Mäso a hydina

Tučné druhy mäsa (bravčové mäso) a hydiny (hus a kačica)

Ryby

Akékoľvek vyprážané ryby

Ovocie

Citróny, granátové jablká, ananás, višne a  grapefruity

Bobuľové ovocie

Brusnice, egreše, maliny, rakytník, kiwi a červené ríbezle

Zelenina

Reďkovky, kukurica a cesnak

Omáčky a marinády

Sójová omáčka, majonéza, kečup, horčica, chren, ocot a feferónka

Nápoje

Káva a kofeínové nápoje (čaj a energetické nápoje)

Pekárenské výrobky

Maslové cesto, buchty a koláče

Sladkosti

Zmrzlina, krémy a koláče, čokoláda

Je dôležité zo stravy vylúčiť alkohol, pretože alkohol môže nepriaznivo ovplyvniť pečeň, zhoršiť jej stav a vyvolať exacerbáciu ochorení pečene (chronická hepatitída alebo cirhóza). Alkohol dráždi aj sliznicu tráviaceho traktu, nepriaznivo ovplyvňuje činnosť žlčníka a žlčových ciest, zvyšuje riziko žlčníkových kameňov a zhoršuje prejavy cholecystitídy.

Čiastočne zakázané potraviny pri diéte č. 5

Diéta č. 5 obsahuje aj potraviny, ktoré môžete konzumovať v malých množstvách.

Čiastočne zakázané potraviny pri diéte č. 5

Vajcia

Kuracie a prepeličie vajcia

Ryby

Losos, sleď a makrela

Mliečne výrobky

Plnotučné mlieko (viac ako 3,2 %), domáca smotana a kyslá smotana

Zelenina

Paradajky, reďkovka a špenát

Ovocie

Citrusové plody (pomaranč, mandarínka a limetka)

Kaše

Perlová a kukuričná kaša

Tuky

Sadlo a maslo

Chlieb

Čerstvý chlieb

Presné množstvo produktov uvedených v tabuľke musíte konzultovať so svojím lekárom. Odporúčania sa môžu líšiť v závislosti od postihnutého orgánu (pečeň, črevá, žalúdok alebo žlčník), stupňa poškodenia, ako aj charakteru priebehu ochorenia (akútneho alebo chronického).

Ako často môžete porušovať diétu č. 5?

Diétu č. 5 nemôžete porušiť, pretože zabraňuje exacerbácii gastrointestinálnych ochorení, zlepšuje trávenie a zmierňuje príznaky. Používanie zakázaných potravín môže viesť k progresii patológií a k zhoršeniu účinku liekov.

Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri diéte č. 5?

Pri dodržiavaní diétnej stravy č. 5 musíte obmedziť sladké jedlá a uprednostňovať prírodné sladkosti. Povolené sladkosti, ktoré môžete konzumovať pri diéte č. 5:

  • med. Je to prírodný sladký produkt, ktorý možno v malom množstve pridávať do rôznych jedál alebo konzumovať ako sladký dezert;
  • marmeláda a pastila. Sú považované za menej tučné sladkosti a sú povolené pri diéte č. 5. Je však dôležité vybrať produkty bez pridania umelých farbív a príchutí;
  • lekvár a džem. Do stravy môžete zaradiť lekvár a džem z nízkotučného ovocia, ale treba sa vyhnúť veľkým kusom ovocia, ktoré môžu zaťažovať tráviaci systém;
  • sušienky. Je potrebné uprednostniť sušienky bez pridaných tukov a krémových naplní.

Vyhýbať sa treba pudingom a krémom zo smotany alebo živočíšnych tukov. Pri diéte č. 5 sa odporúča, aby ste si pripravovali vlastné chudé pečivo a pudingy s použitím nízkotučných mliečnych a kyslomliečnych výrobkov.

Diéta (strava) č. 5: menu na týždeň

Pri diéte č. 5 môže byť výživa nielen zdravá, ale aj chutná. Nižšie je uvedený variant denného menu na týždeň pri strave č. 5.

Tabuľka jedálnička na každý deň pri diéte č. 5

Deň týždňa

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsené vločky na vode s jablkom a škoricou

Nízkotučný neochutený jogurt

Kuracie filé na pare so zemiakovou kašou

Strúhané jablko

Varená merlúza s dusenou zeleninou

Utorok

Omeleta s vaječných bielkov so sladkými paradajkami a bylinkami

Ovocné smoothie

Ryža s dusenou zeleninou a kuracím filé

Nízkotučný tvaroh s medom a broskyňou

Pohánka s morčacími fašírkami

Streda

Tvarohový kastról so sladkým bobuľovým ovocím

Nízkotučný jogurt

Šalát s morskými riasami a vareným hovädzím mäsom

Zrelá a mäkká hruška

Kuracie fašírky na pare s cuketovou prílohou

Štvrtok

Müsli s jogurtom a čučoriedkami

Zeleninový šalát

Pohánka s kuracím filé

Sladké bobuľové ovocie

Vaječný bielok na pare s bylinkami

Piatok

Celozrnný chlebový sendvič s vareným morčacím mäsom a zeleninou

Smoothies z ovocia a bobúľ

Pšeničná kaša s pečeným králikom

Jahody

Polievka s bielou rybou a zeleninou

Sobota

Ryža s hrozienkami a škoricou

Jogurt s orechami

Dusená ryba s prílohou

Nízkotučný tvaroh s medom

Kuracie rezne a zemiaková kaša na pare

Nedeľa

Celozrnné palacinky s medom

Ovocný šalát

Kuracie mäso s dusenou zeleninou

Bobuľový puding

Pollock s pečenou zeleninou

Zvláštnosti diéty č. 5 pri ochoreniach pečene

Diéta číslo 5 je predpísaná pri steatóze (tukové ochorenie) pečene, chronickej hepatitíde, cirhóze, žlčových kameňoch, alkoholických ochoreniach pečene a hepatóze (metabolické poruchy) u tehotných žien. Zvláštnosti diéty (stravy) č. 5 pri ochoreniach pečene:

  • obmedzenie tukov. Zníženie príjmu nasýtených a trans-tukov pomáha zmierniť záťažovanie pečene a zabraňuje tvorbe tukových usadenín;
  • redukcia cukrov a rýchlych sacharidov. Obmedzenie konzumácie jednoduchých cukrov a rýchlych sacharidov zlepšuje hladinu cukru v krvi a pomáha predchádzať hromadeniu tuku v pečeni;
  • mierny príjem bielkovín. Hoci je bielkovina dôležitá pre zdravie, mala by byť pri ochoreniach pečene kontrolovaná, aby sa znížila záťaž pečene a zabránilo sa tvorbe amoniaku;
  • zvýšenie príjmu vlákniny. Potraviny bohaté na vlákninu (ovocie, zelenina a obilniny) pomáhajú zlepšovať trávenie a uľahčujú funkciu pečene;
  • zvýšený príjem tekutín. Pitie dostatočného množstva vody pomáha zlepšovať funkciu pečene a podporuje vylučovanie toxínov z tela.

Diéta č. 5 pri stukovatení pečene zahŕňa obmedzenie počtu kalórií pre zníženie celkovej telesnej hmotnosti a zníženie zaťaženia orgánu. Ak máte stukovatenú pečeň, je dôležité úplne sa vyhnúť konzumácii alkoholu, pretože môže zhoršiť stav pečene a prispieť k tvorbe tukových usadenín.

Čo je dôležité zvážiť pri diéte č. 5 počas ochorení žalúdka

Diéta č. 5 môže byť predpísaná pri gastritíde, žalúdočných vredoch, polypoch, dispenzácií (porucha trávenia), gastroduodenitíde a refluxnej ezofagitíde. Odporúčania stravovania pri žalúdočných problémoch:

  • vyhybanie sa ostrým, mastným a údeným jedlám;
  • rozdelenie jedla na menšie porcie;
  • vylúčenie kyslých potravín;
  • uprednostňovanie nízkotučných a nízkokyslých potravín;
  • odmietnutie alkoholu a kávy;
  • nízky príjem soli;
  • vyhýbanie sa surovým jedlám;
  • konzumácia teplých jedál.

Pri žalúdočných vredoch sa používa diéta (strava) č. 5 na zníženie kyslosti, zníženie podráždenia, urýchlenie hojenia a prevenciu vzniku nových vredov a zlepšenie trávenia. Diéta pri gastritíde (strava č. 5) sa využíva na udržanie tráviaceho systému a zníženie zápalu žalúdka.

Diéta č. 5 pri dráždivom čreve

Pri dráždivom čreve diéta č. 5 pomáha minimalizovať bolesť,a znižovať zápal. Pri dráždivom čreve treba vylúčiť korenené a vyprážané jedlá, umelé sladidlá a prídavné látky v potravinách. Nové potraviny je dôležité zavádzať opatrne a postupne, aby bolo možné sledovať reakciu tela na ne.

Diéta č. 5: recepty na šaláty

Pri diéte č. 5 môžete konzumovať šaláty, vyhýbajúc sa množstvu tvrdej (biela kapusta a reďkovka) a kyslej (paradajky) zeleniny. Nižšie sú uvedené recepty na každý deň pri diéte č. 5.

1

Recept tekvicového šalátu pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
20 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
50 minút
Kcal na porciu
250
Porcie
2

Ingrediencie

  • tekvica - 300 g;
  • mrkva - 1 ks;
  • brokolica - 150 g;
  • kuracie filé - 200 g;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • soľ a korenie - podľa chuti.
  1. Tekvicu a mrkvu nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky.
  2. BrokolicU oddeľte od stonky a nakrájajte ju na malé kúsky.
  3. Kuracie filé nakrájajte na malé kúsky alebo prúžky.
  4. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni.
  5. Kuracie filé opečte do zlatista. Rozložte ho na tanier.
  6. Na tej istej panvici orestujte nakrájanú mrkvu a tekvicu do mäkka. Pridajte brokolicu a varte ešte niekoľko minút, kým zelenina nie je mäkká, ale chrumkavá.
  7. Vráťte vyprážané kuracie filé na panvicu so zeleninou.
  8. Šalát dochuťte soľou a korením podľa chuti. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili.
2

Recept na vinegretový šalát pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
30 minút
Varenie
15 minút
Celkový čas
45 minút
Kcal na porciu
150
Porcie
2

Ingrediencie

  • zemiaky - 2 ks;
  • mrkva - 2 ks;
  • cvikla - 2 ks;
  • zavárané uhorky - 3 ks;
  • zelený hrášok (konzervovaný) - 100 g;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • soľ a korenie - podľa chuti;
  • čerstvé bylinky (kôpor a petržlen) - na ozdobu.
  1. Zemiaky, mrkvu a cviklu ošúpte a potom ich nakrájajte na malé kocky alebo tenké polkruhy.
  2. Zemiaky a mrkvu vložte do samostatných hrncov, zalejte vodou, aby ste zakryli zeleninu, a varte na strednom ohni, kým nie sú mäkké, ale nie prevarené.
  3. Cviklu uvarte do mäkka. Čas varenia závisí od veľkosti kúskov, ale zvyčajne trvá asi 15-20 minút.
  4. Keď je zelenina hotová, nechajte ju vychladnúť do izbovej teploty.
  5. Uhorky nakrájajte na malé kocky a pridajte do veľkej misy.
  6. Do misy pridajte konzervovaný zelený hrášok.
  7. Samostatne zmiešajte olivový olej, soľ a korenie.
  8. Do misky s uhorkami a hráškom pridajte vychladnuté uvarené zemiaky, mrkvu a cviklu.
  9. Pridajte k zelenine omáčku a jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  10. Ozdobte vinegretový šalát čerstvými bylinkami.
3

Recept na tekvicovú polievku pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
20 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
50 minút
Kcal na porciu
130
Porcie
2

Ingrediencie

  • tekvica - 500 g;
  • zemiaky - 2 ks;
  • mrkva - 1 ks;
  • cibuľa - 1 ks;
  • olivový olej - 1 polievková lyžica;
  • nízkotučný zeleninový vývar - cca 1 liter;
  • soľ a korenie - podľa chuti;
  • čerstvé bylinky (petržlen alebo kôpor) - na ozdobu.
  1. Tekvicu očistite od kôry a jadierok a nakrájajte ju na malé kúsky.
  2. Zemiaky, mrkvu a cibuľu ošúpte a potom ich nakrájajte na kocky alebo malé krúžky.
  3. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Opečte cibuľu, kým nebude priehľadná, pridajte mrkvu a zemiaky.
  4. Do panvice pridajte nakrájanú tekvicu, premiešajte a všetko spolu ešte pár minút opečte.
  5. Zeleninu zalejte zeleninovým vývarom, kým nebude úplne pokrytá tekutinou. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte pod pokrievkou cca 20-25 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
  6. Ponorným mixérom rozmixujte polievku na hladkú kašu. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru, aby ste dosiahli požadovanúhustotu.
  7. Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  8. Tekvicovú polievku podávajte teplú, ozdobenú čerstvými bylinkami.
4

Recept na zeleninovú polievku s králikom pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
30 minút
Varenie
50 minút
Celkový čas
80 minút
Kcal na porciu
140
Porcie
2

Ingrediencie

  • králik (filé alebo stehno) - 400 g;
  • zemiaky - 2 ks;
  • mrkva - 1 ks;
  • cibuľa - 1 stredná;
  • brokolica - 150 g;
  • bobkový list - 1-2 ks;
  • olivový olej - 1 polievková lyžica;
  • soľ a korenie - podľa chuti;
  • zeleninový vývar - cca 1.5 litra;
  • čerstvé bylinky (petržlen alebo kôpor) - na ozdobu.
  1. Zeleninu opláchnite pod tečúcou vodou a ošúpte.
  2. Zemiaky nakrájajte na kocky, mrkvu na kolieska, cibuľu na polkolieska a brokolicu rozdeľte na zväzky.
  3. Zohrejte olivový olej v hrnci na strednom ohni. Cibuľu opražte do priehľadnosti, pridajte králika a trochu vody, duste do mäkka.
  4. Pridajte zemiaky a mrkvu, duste ešte pár minút.
  5. Zeleninu a králika zalejte zeleninovým vývarom, až kým nebude úplne pokrytý tekutinou. Pridajte bobkový list.
  6. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou, duste cca 30-40 minút.
  7. Do polievky pridajte brokolicu a duste ešte 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
  8. Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  9. Zeleninovú polievku podávajte s králikom, ozdobenú čerstvými bylinkami.
5

Recept na zeleninové ragú pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
20 minút
Varenie
40 minút
Celkový čas
60 minút
Kcal na porciu
160
Porcie
2

Ingrediencie

  • zemiaky - 2 ks;
  • mrkva - 2 ks;
  • karfiol - ¼ hlavy;
  • brokolica - ¼ hlavy;
  • zelený hrášok - 100 g;
  • sladké paradajky - 2 ks;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • zeleninový vývar - 1 šálka;
  • soľ a korenie - podľa chuti;
  • petržlen alebo kôpor - na ozdobu.
  1. Očistite a umyte zeleninu. Zemiaky, mrkvu, karfiol a brokolicu nakrájajte na krúžky.
  2. Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Cibuľu a cesnak pražte, kým nebudú priehľadné.
  3. Pridajte mrkvu, pár minút restujte, potom pridajte zemiaky a pokračujte v restovaní ešte 5 minút.
  4. Pridajte karfiol a brokolicu, ešte pár minút restujte.
  5. Pridajte čerstvý alebo mrazený zelený hrášok a paradajky. Premiešame a smažte ďalšie 2-3 minúty.
  6. Zeleninu zalejte vývarom. Priveďte k varu, potom znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte a na miernom ohni varte zeleninový guláš, kým zelenina nezmäkne (zvyčajne cca 15-20 minút).
  7. Guláš dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  8. Diétny zeleninový guláš podávajte teplý, ozdobený čerstvými bylinkami.
6

Recept na diétny pilaf pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
20 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
50 minút
Kcal na porciu
230
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie alebo morčacie filé - 400 g;
  • mrkva - 2 ks;
  • ryža - 1.5 šálky;
  • kurací vývar s nízkym obsahom tuku - 3 šálky;
  • cibuľa - 1 ks;
  • olivový olej - 2 polievkové lyžice;
  • kurkuma - ½ čajovej lyžičky (na pridanie farby);
  • soľ a korenie - podľa chuti;
  • čerstvé bylinky (petržlen alebo kôpor) - na ozdobu.
  1. Mäso nakrájajte na kocky alebo pásiky. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu nakrájajte na malé pol krúžky.
  2. Zohrejte rastlinný olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Cibuľu orestujte do priehľadnosti a potom pridajte mäso.
  3. Pridajte mrkvu a restujte ešte pár minút, kým nezmäkne.
  4. Ryžu dajte do hrnca, zmiešajte so zvyškom ingrediencií a smažte 2-3 minúty.
  5. Obsah hrnca zalejte kuracím vývarom. Pridajte soľ, korenie a kurkumu, aby pilaf získal pestrú farbu.
  6. Priveďte do varu, potom znížte plameň na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste, kým ryža a mäso nezmäknú (zvyčajne asi 20-25 minút).
  7. Keď je pilaf hotový, nechajte ho na miernom ohni pod pokrievkou ešte 5 minút, aby sa chute dobre prepojili.
  8. Diétny pilaf podávajte teplý, ozdobený čerstvými bylinkami.
7

Recept na tvarohový puding pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
20 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
50 minút
Kcal na porciu
120
Porcie
2

Ingrediencie

  • tvaroh bez tuku - 400 g;
  • vajcia - 2 ks;
  • pšeničná krupica - 2 polievkové lyžice;
  • nízkotučné mlieko - 1 šálka;
  • prírodné sladidlá - 2-3 lyžice;
  • vanilkový extrakt - 1 čajová lyžica;
  • soľ - ¼ čajovej lyžičky;
  • bobule alebo ovocie - podľa chuti (na ozdobu).
  1. V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, krupicu, mlieko, sladidlo, vanilkový extrakt a soľ. Všetky ingrediencie dobre premiešajte, kým sa nedosiahne homogénna hmota.
  2. Zmes nechajte na 10-15 minút postáť, aby krupica napučala a opäť premiešajte.
  3. Tvarohovú hmotu nalejte do zapekacej misy alebo do misiek.
  4. Rúru prehrejte na 180°C.
  5. Puding pečte v predhriatej rúre asi 25 – 30 minút alebo kým nie je puding zlatistý a pevný.
  6. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  7. Tvarohový puding pred podávaním ozdobte čerstvým ovocím alebo bobuľovým ovocím podľa vlastného výberu.
8

Recept na suché sušienky pri diéte č. 5

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Príprava
15 minút
Varenie
25 minút
Celkový čas
40 minút
Kcal na porciu
220
Porcie
2

Ingrediencie

  • vajcia - 3 ks;
  • med - ½ čajovej lyžičky;
  • pšeničná múka - 1 šálka;
  • vanilkový extrakt - 1 čajová lyžička;
  • citrónová kôra (iba strúhaná časť žltej kôry) - 1 čajová lyžička.
  1. Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F). Pripravte si plech na pečenie, na ktorom budete sušienku piecť, pokrytý papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte vajce s medom mixérom alebo metličkou, kým nevznikne hustá hmota.
  3. Pridajte vanilkový extrakt a citrónovú kôru, dobre premiešajte.
  4. Do misy postupne pridávajte za stáleho miešania pšeničnú múku, aby nevznikli hrudky.
  5. Keď sa cesto stane homogénnym, vylejte ho na pripravený plech a rovnomerne rozotrite po povrchu.
  6. Plech s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte cca 20-25 minút alebo do zlatista.
  7. Keď je koláč hotový, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť? - Anna Komarova
Anna Komarova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké pečivo môžete konzumovať pri diéte č. 5?

Pri diéte č. 5 môžete konzumovať sušienky z ovsenej, ryžovej a celozrnnej múky. Pri nákupe v obchode si musíte vybrať sušienky bez pridania tuku a masla, čokolády a orechov.

2. Aký druh syra môžete konzumovať pri diéte č. 5?

Pri diéte č. 5 môžete konzumovať tvrdé nízkotučné syry, mladé syry (parmezán, mozzarella, bryndza a suluguni). Je dôležité vyhnúť sa syrom s ostrým korením, bylinkami, sušeným ovocím a vysokým obsahom soli. Je lepšie uprednostniť nízkotučné syrové výrobky.

3. Ako pripraviť králika pri diéte č. 5?

Králik pri diéte č. 5 môže byť pripravený na pare, pečený, dusený alebo varený. Existuje veľa receptov pripravy králika v multifunkčnom hrnci alebo rúre pri diéte č. 5.

4. Je konzumácia pelmeni pri diéte č. 5 zakázaná?

Diéta č. 5 je určená pre ľudí s ochoreniami pečene, žlčníka a žlčových ciest. Hlavným účelom diéty je uľahčenie práce orgánov, ako aj zabránenie exacerbácii chorôb. Odporúčania na výrobu pelmeni doma:

  1. Používajte chudé mäso. Použite morku alebo kurča bez kože.
  2. Nahraďte tradičné cesto ľahším. Môžete skúsiť pripraviť pelmene z cesta z celozrnnej múky alebo použiť cesto bez vajec.
  3. Znížte množstvo soli a korenia. Vyhnite sa nadmernej konzumácii štipľavých korenín, pretože môžu zaťažiť pečeň a žlčové cesty.
  4. Kontrolujte si veľkosť porcií. Nekonzumujte veľké množstvo pelmeni v jednej porcii. 
  5. Vyhnite sa vyprážaniu pelmeni. Prípravou pelmeni spôsobom varenia, pečenia alebo na pare môžu byť menej mastné.

Pelmene z obchodu sa neodporúčajú pri diéte č. 5, pretože môžu byť dosť ťažké a mastné. V závislosti od receptúry môžu pelmene obsahovať mastné mäso a cesto, ktoré nemusia byť pre diétu prijateľné.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta (strava) č. 5: kedy sa predpisuje, aké produkty obsahuje a aký jedálniček možno zostaviť?
Autor: Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Aké jedlá z karfiolu sa môžu variť pri diéte č. 5? Naozaj chcem niečo neobvyklé a chutné, lebo fakt už mám dosť kapusty varenej bez soli.
Odpovedať
Dobrý deň. Z karfiolu v kombinácii s inou zeleninou môžete pripraviť steaky v rúre, krémové polievky, zemiakovú kašu alebo chutné prílohy. Môžete taktiež pripraviť suflé alebo smoothies.
Eva pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné z vlastnej vôle dodržiavať diétu (stravu) č. 5 pri alergii? Alebo stačí vylúčiť alergénny produkt a vzdať sa škodlivých látok (alkohol a sladkosti)?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Eva Eva pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Pri alergii stačí vylúčiť zo stravy alergénny produkt a škodlivé produkty (alkohol a sladkosti). Dodržiavanie diéty č. 5 pri alergii nemá zmysel, pretože je určená na liečbu ochorení žlčových ciest a pečene, čo nie je spojené s alergickými reakciami.
Irena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Je váš diétny jedálniček na týždeň vhodný pri hepatitíde typu C? A čo treba zvážiť pri plánovaní vlastného jedálnička?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova Irena Irena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Diéta predpísaná v článku by mala byť vhodná, ale musíte to konzultovať s lekárom, pretože sú možné individuálne kontraindikácie. Pri plánovaní stravy sa vyhýbajte alkoholu a obmedzte príjem tukov. Dôležité je dodržiavať vyváženú stravu s miernym príjmom bielkovín, sacharidov, ovocia a zeleniny, s vylúčením potravín, ktoré zvyšujú záťaž pečene.
Adriána pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Z dôvodu choroby mi bol odstránený žlčník. Teraz sa snažím upraviť stravu. Povedzte mi, prosím, je možné konzumovať pečeň po odstránení žlčníka?
Odpovedať
Dobrý deň. Po odstránení žlčníka sa odporúča vyhýbať sa tučným a ťažkým jedlám, vrátane vyprážanej pečene, kým sa telo neprispôsobí fungovaniu bez žlčníka. Špecifické odporúčania týkajúce sa pečene a iných produktov je potrebné získať od gastroenterológa berúc do úvahy individuálne zdravotné charakteristiky.
Karina pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, čo je dovolené a čo je zakázané pri diéte (strave) č. 5 pri cholelitiáze? Vopred ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň. Pri diéte č. 5 pri cholelitiáze môžete konzumovať nízkotučné jedlá, ovocie a zeleninu, kaše na vode. Je potrebné vyhnúť sa mastným, vyprážaným, ostrým jedlám a koreninám, alkoholu a sýteným nápojom.
Katarzyna pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Mám hepatitídu a bola mi predpísaná diéta č. 5. Povedzte mi, prosím, aké jedlá z cukety môžem variť pri diéte č. 5? Cuketu mám veľmi rada, ale predtým som len vyprážala cuketové kolieska na panvici.
Odpovedať
Dobrý deň. Pri diéte č. 5 môžete pripraviť cuketový kaviár, zeleninové ragú alebo cuketové steaky. Môžete taktiež urobiť plnené cukety, krémovú polievku alebo palacinky. Cuketu môžete marinovať aj tak, že vynecháte ocot a ostré korenie, vďaka čomu bude jedlo zdravšie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.