Na liečbu patológií pečene, žlčníka a žlčových ciest, ako aj chorôb žalúdka a pankreasu sa používajú nielen lieky, ale aj lekárska strava č. 5.
Čo je to diéta (strava) č. 5?
Diéta (strava) č. 5 je liečebná diéta, ktorú vyvinul sovietsky dietológ M.I.Pevzner v polovici 20. storočia a je určená najmä pre pacientov s chorobami pečene, žlčníka a žlčových ciest. Gastroenterologická diéta č. 5 je súčasťou všeobecného radu diétnych odporúčaní na liečbu a prevenciu ochorení tráviaceho traktu.
Kto predpisuje diétu č. 5?
Diétu č. 5 predpisuje gastroenterológ – lekár, ktorý sa špecializuje na diagnostiku, liečbu a prevenciu ochorení tráviaceho traktu (pečeň, žalúdok, črevá a žlčník). Vyšetrenia pred predpísaním diétnej stravy č. 5 zahŕňajú:
- odobratie anamnézy a analýza symptómov. Lekár sa pýta na ťažkosti, analyzuje osobnú a rodinnú anamnézu pacienta;
- fyzické vyšetrenie. Gastroenterológ vyšetrí kožu, skléru a jazyk, prehmatá brucho;
- krvné testy. Zahŕňajú celkové (CBC) a biochemické krvné testy (celkový proteín, bilirubín, aminotransferázy a albumín), ktoré môžu pomôcť posúdiť funkčný stav pečene a žalúdka;
- ultrazvuk brušných orgánov. Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje skontrolovať a vyhodnotiť veľkosť pečene, žlčníka a žalúdka, identifikovať zápaly, vredy a nádory;
- endoskopia. Lekár môže predpísať gastroskopiu na vyhodnotenie stavu tráviaceho traktu;
- biopsia. Ak sa zistia lézie alebo novotvary, gastroenterológ vykoná biopsiu (odobratie kúska tkaniva), aby zistil či je patológia nezhubná alebo zhubná.
Lekár môže taktiež predpísať vyšetrenie stolice, ktoré umožňuje identifikovať prítomnosť krvi, tuku a patogénnych mikroorganizmov (napríklad červov alebo baktérie Helicobacter pylori) vo výkaloch. Röntgenové vyšetrenie brucha sa využíva na hodnotenie štruktúry a funkcie brušných orgánov.
Kedy je predpísaná strava č. 5?
Strava č. 5 je súčasťou kurzu liečby chorôb tráviaceho traktu, ktorá je doplnená rôznymi liečebnými prípravkami. Choroby, pri ktorých sa predpisuje diéta č. 5:
- cholecystitída. Zápal žlčníka, často spôsobený žlčovými kameňmi, môže viesť k bolestiam brucha, nevoľnosti a zvracaniu. Diéta č. 5 pri cholecystitíde pomáha znižovať podráždenie žlčníka obmedzením spotreby tukov a ťažkých potravín;
- cholelitiáza. Tvorba kameňov v žlčníku alebo žlčových cestách môže spôsobiť koliku, dyspepsiu, hnačku a grganie. Diéta č. 5 pri cholitiáze pomáha znižovať sekréciu žlče a znižovať riziko tvorby nových kameňov;
- hepatitída. Zápal pečene môže byť spôsobený infekciami a toxickými látkami (napríklad alkoholom). Diéta č. 5 pri hepatitíde C znižuje zaťaženie pečene konzumáciou ľahko stráviteľných bielkovín a znížením tuku a soli v strave;
- cirhóza pečene (chronické ochorenie pečene, pri ktorom je zdravé pečeňové tkanivo nahradené tkanivom jazvy). Diéta (strava) č. 5 pri cirhóze pečene pomáha znižovať zaťaženie tkanív a predchádzať ďalšiemu poškodeniu orgánu;
- biliárny kal (stav charakterizovaný tvorbou tvrdých častíc, akými sú kamene v žlčníku). Diéta č. 5 pomáha predchádzať žlčovým kameňom a udržiavať zdravie žlčníka;
- pankreatitída (zápal pankreasu). Diéta pri pankreatitíde (strava č. 5) pomáha znižovať produkciu tráviacich enzýmov a znižuje zaťaženie podžalúdkovej žľazy;
- kolitída (zápal hrubého čreva). Diéta pomáha znižovať podráždenie črevnej sliznice a pomáha zmierniť príznaky (bolesť brucha, hnačka a zápcha);
- gastroduodenitída (zápal žalúdka a dvanástnika). Pri gastroduodenitíde pomáha diéta (strava) č. 5 znižovať podráždenie sliznice tráviaceho traktu, zmierňovať príznaky a podporovať trávenie.
Strava č.5 stimuluje motorickú funkciu čriev, tvorbu žlče, upravuje cholesterol a metabolizmus tukov. Keď sa dodržiavajú všetky odporúčania gastroenterológa, diéta pomáha normalizovať stav pacienta, znižovať príznaky a predchádzať exacerbácii.
Na čo slúži diéta (strava) č. 5?
Pôsobenie stravy č. 5 závisí od postihnutého orgánu, na liečbu ktorého je predpísaná lekárska diéta. Výhody diéty č. 5:
- zníženie zápalu pečene a zníženie zaťaženia orgánu;
- minimalizácia rizika exacerbácie a progresie patológií tráviaceho traktu;
- zníženie akumulácie tuku v pečeni;
- prevencia podráždenia stien žalúdka;
- zníženie tvorby kameňov v žlčníku;
- zníženie zaťaženia žlčových ciest a zjednodušenie uvoľňovania žlče;
- uľahčenie procesu trávenia;
- zamedzenie tvorby pevných častíc v žlčníku.
Diéta pomáha znižovať zaťaženie pečene, žlčníka a žlčových ciest, čo pomáha k udržiavaniu ich funkcie a zabraňuje exacerbácii patológií. Strava č. 5 pomáha kontrolovať hmotnosť a znižovať riziko obezity, čo je dôležité aj pre zdravie pečene a žlčových ciest.
Diéta (strava) č. 5: základné pravidlá
Diéta č. 5 vyžaduje dodržiavanie vyváženej stravy, ktorá zahŕňa obmedzenie tukov. Základné pravidlá diéty číslo 5:
- obmedzenie tukov. Mali by ste vylúčiť ťažké živočíšne tuky (bravčové mäso a rýchle občerstvenie) a dať prednosť rastlinným olejom a zdravým tukom, ktoré obsahujú chia semienka, červené ryby a avokádo;
- mierne množstvo bielkovín. Odporúča sa zahrnúť do stravy rastlinné bielkoviny (napríklad strukoviny a sójové výrobky);
- komplexné sacharidy. Uprednostňovať by sa mali sacharidy zo zeleniny, ovocia, obilnín, zemiakov a pečiva z celozrnnej múky;
- obmedzenie soli. Znížte príjem soli na 10-12 g denne;
- vyhýbanie sa dráždivým potravinám. Zahŕňa vylúčenie pikantných korenín, údenín, marinád, sladkých sýtených nápojov a alkoholu;
- obmedzenie hrubých vlákien. Lekár môže odporučiť obmedzenie hrubých vlákien (ako je surová kapusta alebo reďkovky).
Ak dodržiavate diétu, mali by ste dať prednosť jedlám, ktoré sú varené, dusené, pečené a pripravované na pare. Vyhýbajte sa vyprážaniu potravín s veľkým množstvom oleja alebo tuku. Diéta obsahuje stravovanie 4 až 5-krát denne.
Povolené potraviny: čo môžete konzumovať pri diéte č. 5
Pri diéte číslo 5 by mala byť strava rôznorodá a vyvážená, aby sa predišlo poruchám a podvýžive.
Zoznam povolených potravín pri diéte č. 5 | |
Mäso | Chudé mäso bez fascií a šliach, hydina bez kože. Povolené mladé chudé jahňacie, hovädzie, králičie, kuracie, morčacie, zverina, prepelica a teľacie mäso |
Ryby | Ružový losos, pražma, platesa, morský ostriež, sumec, treska, pstruh, šťuka, merlúza a ostriež |
Morské plody | Kalmáre, hrebenatky, krevety, kraby a chobotnice |
Mliečne výrobky | Nízkotučný kefir a mlieko, polotučný a nízkotučný tvaroh a jedlá z neho, jemný a nízkotučný syr. |
Zelenina | Batáty, cuketa, kapusta (biela a červenál), brokolica, pór, mrkva, šalát (ľadový a rímsky), uhorka, tekvica a fazuľa. Pri diéte č. 5 sa odporúča konzumovať najmä dusenú kapustu. |
Ovocie | Marhuľa, banán, hruška, mango, maracuja, nektarinka a broskyňa |
Bobuľové ovocie | Čučoriedky, černice a jahody |
Komplexné sacharidy | Kaše (pohánka, quinoa, ovsené vločky, proso, ryža a raž), sušený chlieb a tvrdé cestoviny |
Tuky | Nerafinovaný slnečnicový a olivový olej, avokádo |
Nápoje | Šťavy a smoothies zeleninové a ovocné, kompóty, želé, šípkový vývar a zelený bylinkový čaj |
Do stravy môžete zaradiť aj sušené ovocie, sušienky a dezerty z povolených produktov. Odporúča sa uprednostňovať rastlinné tuky a bielkoviny. Pri diéte č. 5 si môžete pripravovať kuracie a rybie fašírky na pare, alebo polievky a pyré.
Zakázané potraviny: čo nemôžete konzumovať pri diéte č. 5
Zo stravy pri diéte č. 5 by sa mali vylúčiť vyprážané a korenené jedlá, ktoré môžu dráždiť sliznicu orgánov gastrointestinálneho traktu a zhoršiť príznaky.
Zakázané potraviny pri diéte č. 5 | |
Mäso a hydina | Tučné druhy mäsa (bravčové mäso) a hydiny (hus a kačica) |
Ryby | Akékoľvek vyprážané ryby |
Ovocie | Citróny, granátové jablká, ananás, višne a grapefruity |
Bobuľové ovocie | Brusnice, egreše, maliny, rakytník, kiwi a červené ríbezle |
Zelenina | Reďkovky, kukurica a cesnak |
Omáčky a marinády | Sójová omáčka, majonéza, kečup, horčica, chren, ocot a feferónka |
Nápoje | Káva a kofeínové nápoje (čaj a energetické nápoje) |
Pekárenské výrobky | Maslové cesto, buchty a koláče |
Sladkosti | Zmrzlina, krémy a koláče, čokoláda |
Je dôležité zo stravy vylúčiť alkohol, pretože alkohol môže nepriaznivo ovplyvniť pečeň, zhoršiť jej stav a vyvolať exacerbáciu ochorení pečene (chronická hepatitída alebo cirhóza). Alkohol dráždi aj sliznicu tráviaceho traktu, nepriaznivo ovplyvňuje činnosť žlčníka a žlčových ciest, zvyšuje riziko žlčníkových kameňov a zhoršuje prejavy cholecystitídy.
Čiastočne zakázané potraviny pri diéte č. 5
Diéta č. 5 obsahuje aj potraviny, ktoré môžete konzumovať v malých množstvách.
Čiastočne zakázané potraviny pri diéte č. 5 | |
Vajcia | Kuracie a prepeličie vajcia |
Ryby | Losos, sleď a makrela |
Mliečne výrobky | Plnotučné mlieko (viac ako 3,2 %), domáca smotana a kyslá smotana |
Zelenina | Paradajky, reďkovka a špenát |
Ovocie | Citrusové plody (pomaranč, mandarínka a limetka) |
Kaše | Perlová a kukuričná kaša |
Tuky | Sadlo a maslo |
Chlieb | Čerstvý chlieb |
Presné množstvo produktov uvedených v tabuľke musíte konzultovať so svojím lekárom. Odporúčania sa môžu líšiť v závislosti od postihnutého orgánu (pečeň, črevá, žalúdok alebo žlčník), stupňa poškodenia, ako aj charakteru priebehu ochorenia (akútneho alebo chronického).
Ako často môžete porušovať diétu č. 5?
Diétu č. 5 nemôžete porušiť, pretože zabraňuje exacerbácii gastrointestinálnych ochorení, zlepšuje trávenie a zmierňuje príznaky. Používanie zakázaných potravín môže viesť k progresii patológií a k zhoršeniu účinku liekov.
Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri diéte č. 5?
Pri dodržiavaní diétnej stravy č. 5 musíte obmedziť sladké jedlá a uprednostňovať prírodné sladkosti. Povolené sladkosti, ktoré môžete konzumovať pri diéte č. 5:
- med. Je to prírodný sladký produkt, ktorý možno v malom množstve pridávať do rôznych jedál alebo konzumovať ako sladký dezert;
- marmeláda a pastila. Sú považované za menej tučné sladkosti a sú povolené pri diéte č. 5. Je však dôležité vybrať produkty bez pridania umelých farbív a príchutí;
- lekvár a džem. Do stravy môžete zaradiť lekvár a džem z nízkotučného ovocia, ale treba sa vyhnúť veľkým kusom ovocia, ktoré môžu zaťažovať tráviaci systém;
- sušienky. Je potrebné uprednostniť sušienky bez pridaných tukov a krémových naplní.
Vyhýbať sa treba pudingom a krémom zo smotany alebo živočíšnych tukov. Pri diéte č. 5 sa odporúča, aby ste si pripravovali vlastné chudé pečivo a pudingy s použitím nízkotučných mliečnych a kyslomliečnych výrobkov.
Diéta (strava) č. 5: menu na týždeň
Pri diéte č. 5 môže byť výživa nielen zdravá, ale aj chutná. Nižšie je uvedený variant denného menu na týždeň pri strave č. 5.
Tabuľka jedálnička na každý deň pri diéte č. 5 | |||||
Deň týždňa | Raňajky | Desiata | Obed | Olovrant | Večera |
Pondelok | Ovsené vločky na vode s jablkom a škoricou | Nízkotučný neochutený jogurt | Kuracie filé na pare so zemiakovou kašou | Strúhané jablko | Varená merlúza s dusenou zeleninou |
Utorok | Omeleta s vaječných bielkov so sladkými paradajkami a bylinkami | Ovocné smoothie | Ryža s dusenou zeleninou a kuracím filé | Nízkotučný tvaroh s medom a broskyňou | Pohánka s morčacími fašírkami |
Streda | Tvarohový kastról so sladkým bobuľovým ovocím | Nízkotučný jogurt | Šalát s morskými riasami a vareným hovädzím mäsom | Zrelá a mäkká hruška | Kuracie fašírky na pare s cuketovou prílohou |
Štvrtok | Müsli s jogurtom a čučoriedkami | Zeleninový šalát | Pohánka s kuracím filé | Sladké bobuľové ovocie | Vaječný bielok na pare s bylinkami |
Piatok | Celozrnný chlebový sendvič s vareným morčacím mäsom a zeleninou | Smoothies z ovocia a bobúľ | Pšeničná kaša s pečeným králikom | Jahody | Polievka s bielou rybou a zeleninou |
Sobota | Ryža s hrozienkami a škoricou | Jogurt s orechami | Dusená ryba s prílohou | Nízkotučný tvaroh s medom | Kuracie rezne a zemiaková kaša na pare |
Nedeľa | Celozrnné palacinky s medom | Ovocný šalát | Kuracie mäso s dusenou zeleninou | Bobuľový puding | Pollock s pečenou zeleninou |
Zvláštnosti diéty č. 5 pri ochoreniach pečene
Diéta číslo 5 je predpísaná pri steatóze (tukové ochorenie) pečene, chronickej hepatitíde, cirhóze, žlčových kameňoch, alkoholických ochoreniach pečene a hepatóze (metabolické poruchy) u tehotných žien. Zvláštnosti diéty (stravy) č. 5 pri ochoreniach pečene:
- obmedzenie tukov. Zníženie príjmu nasýtených a trans-tukov pomáha zmierniť záťažovanie pečene a zabraňuje tvorbe tukových usadenín;
- redukcia cukrov a rýchlych sacharidov. Obmedzenie konzumácie jednoduchých cukrov a rýchlych sacharidov zlepšuje hladinu cukru v krvi a pomáha predchádzať hromadeniu tuku v pečeni;
- mierny príjem bielkovín. Hoci je bielkovina dôležitá pre zdravie, mala by byť pri ochoreniach pečene kontrolovaná, aby sa znížila záťaž pečene a zabránilo sa tvorbe amoniaku;
- zvýšenie príjmu vlákniny. Potraviny bohaté na vlákninu (ovocie, zelenina a obilniny) pomáhajú zlepšovať trávenie a uľahčujú funkciu pečene;
- zvýšený príjem tekutín. Pitie dostatočného množstva vody pomáha zlepšovať funkciu pečene a podporuje vylučovanie toxínov z tela.
Diéta č. 5 pri stukovatení pečene zahŕňa obmedzenie počtu kalórií pre zníženie celkovej telesnej hmotnosti a zníženie zaťaženia orgánu. Ak máte stukovatenú pečeň, je dôležité úplne sa vyhnúť konzumácii alkoholu, pretože môže zhoršiť stav pečene a prispieť k tvorbe tukových usadenín.
Čo je dôležité zvážiť pri diéte č. 5 počas ochorení žalúdka
Diéta č. 5 môže byť predpísaná pri gastritíde, žalúdočných vredoch, polypoch, dispenzácií (porucha trávenia), gastroduodenitíde a refluxnej ezofagitíde. Odporúčania stravovania pri žalúdočných problémoch:
- vyhybanie sa ostrým, mastným a údeným jedlám;
- rozdelenie jedla na menšie porcie;
- vylúčenie kyslých potravín;
- uprednostňovanie nízkotučných a nízkokyslých potravín;
- odmietnutie alkoholu a kávy;
- nízky príjem soli;
- vyhýbanie sa surovým jedlám;
- konzumácia teplých jedál.
Pri žalúdočných vredoch sa používa diéta (strava) č. 5 na zníženie kyslosti, zníženie podráždenia, urýchlenie hojenia a prevenciu vzniku nových vredov a zlepšenie trávenia. Diéta pri gastritíde (strava č. 5) sa využíva na udržanie tráviaceho systému a zníženie zápalu žalúdka.
Diéta č. 5 pri dráždivom čreve
Pri dráždivom čreve diéta č. 5 pomáha minimalizovať bolesť,a znižovať zápal. Pri dráždivom čreve treba vylúčiť korenené a vyprážané jedlá, umelé sladidlá a prídavné látky v potravinách. Nové potraviny je dôležité zavádzať opatrne a postupne, aby bolo možné sledovať reakciu tela na ne.
Diéta č. 5: recepty na šaláty
Pri diéte č. 5 môžete konzumovať šaláty, vyhýbajúc sa množstvu tvrdej (biela kapusta a reďkovka) a kyslej (paradajky) zeleniny. Nižšie sú uvedené recepty na každý deň pri diéte č. 5.
Recept tekvicového šalátu pri diéte č. 5

Ingrediencie
- tekvica - 300 g;
- mrkva - 1 ks;
- brokolica - 150 g;
- kuracie filé - 200 g;
- olivový olej - 2 polievkové lyžice;
- soľ a korenie - podľa chuti.
- Tekvicu a mrkvu nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky.
- BrokolicU oddeľte od stonky a nakrájajte ju na malé kúsky.
- Kuracie filé nakrájajte na malé kúsky alebo prúžky.
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Kuracie filé opečte do zlatista. Rozložte ho na tanier.
- Na tej istej panvici orestujte nakrájanú mrkvu a tekvicu do mäkka. Pridajte brokolicu a varte ešte niekoľko minút, kým zelenina nie je mäkká, ale chrumkavá.
- Vráťte vyprážané kuracie filé na panvicu so zeleninou.
- Šalát dochuťte soľou a korením podľa chuti. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili.

Recept na vinegretový šalát pri diéte č. 5

Ingrediencie
- zemiaky - 2 ks;
- mrkva - 2 ks;
- cvikla - 2 ks;
- zavárané uhorky - 3 ks;
- zelený hrášok (konzervovaný) - 100 g;
- olivový olej - 2 polievkové lyžice;
- soľ a korenie - podľa chuti;
- čerstvé bylinky (kôpor a petržlen) - na ozdobu.
- Zemiaky, mrkvu a cviklu ošúpte a potom ich nakrájajte na malé kocky alebo tenké polkruhy.
- Zemiaky a mrkvu vložte do samostatných hrncov, zalejte vodou, aby ste zakryli zeleninu, a varte na strednom ohni, kým nie sú mäkké, ale nie prevarené.
- Cviklu uvarte do mäkka. Čas varenia závisí od veľkosti kúskov, ale zvyčajne trvá asi 15-20 minút.
- Keď je zelenina hotová, nechajte ju vychladnúť do izbovej teploty.
- Uhorky nakrájajte na malé kocky a pridajte do veľkej misy.
- Do misy pridajte konzervovaný zelený hrášok.
- Samostatne zmiešajte olivový olej, soľ a korenie.
- Do misky s uhorkami a hráškom pridajte vychladnuté uvarené zemiaky, mrkvu a cviklu.
- Pridajte k zelenine omáčku a jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Ozdobte vinegretový šalát čerstvými bylinkami.
Recept na tekvicovú polievku pri diéte č. 5

Ingrediencie
- tekvica - 500 g;
- zemiaky - 2 ks;
- mrkva - 1 ks;
- cibuľa - 1 ks;
- olivový olej - 1 polievková lyžica;
- nízkotučný zeleninový vývar - cca 1 liter;
- soľ a korenie - podľa chuti;
- čerstvé bylinky (petržlen alebo kôpor) - na ozdobu.
- Tekvicu očistite od kôry a jadierok a nakrájajte ju na malé kúsky.
- Zemiaky, mrkvu a cibuľu ošúpte a potom ich nakrájajte na kocky alebo malé krúžky.
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Opečte cibuľu, kým nebude priehľadná, pridajte mrkvu a zemiaky.
- Do panvice pridajte nakrájanú tekvicu, premiešajte a všetko spolu ešte pár minút opečte.
- Zeleninu zalejte zeleninovým vývarom, kým nebude úplne pokrytá tekutinou. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte pod pokrievkou cca 20-25 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
- Ponorným mixérom rozmixujte polievku na hladkú kašu. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru, aby ste dosiahli požadovanúhustotu.
- Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Tekvicovú polievku podávajte teplú, ozdobenú čerstvými bylinkami.
Recept na zeleninovú polievku s králikom pri diéte č. 5

Ingrediencie
- králik (filé alebo stehno) - 400 g;
- zemiaky - 2 ks;
- mrkva - 1 ks;
- cibuľa - 1 stredná;
- brokolica - 150 g;
- bobkový list - 1-2 ks;
- olivový olej - 1 polievková lyžica;
- soľ a korenie - podľa chuti;
- zeleninový vývar - cca 1.5 litra;
- čerstvé bylinky (petržlen alebo kôpor) - na ozdobu.
- Zeleninu opláchnite pod tečúcou vodou a ošúpte.
- Zemiaky nakrájajte na kocky, mrkvu na kolieska, cibuľu na polkolieska a brokolicu rozdeľte na zväzky.
- Zohrejte olivový olej v hrnci na strednom ohni. Cibuľu opražte do priehľadnosti, pridajte králika a trochu vody, duste do mäkka.
- Pridajte zemiaky a mrkvu, duste ešte pár minút.
- Zeleninu a králika zalejte zeleninovým vývarom, až kým nebude úplne pokrytý tekutinou. Pridajte bobkový list.
- Priveďte k varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou, duste cca 30-40 minút.
- Do polievky pridajte brokolicu a duste ešte 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Zeleninovú polievku podávajte s králikom, ozdobenú čerstvými bylinkami.
Recept na zeleninové ragú pri diéte č. 5

Ingrediencie
- zemiaky - 2 ks;
- mrkva - 2 ks;
- karfiol - ¼ hlavy;
- brokolica - ¼ hlavy;
- zelený hrášok - 100 g;
- sladké paradajky - 2 ks;
- olivový olej - 2 polievkové lyžice;
- zeleninový vývar - 1 šálka;
- soľ a korenie - podľa chuti;
- petržlen alebo kôpor - na ozdobu.
- Očistite a umyte zeleninu. Zemiaky, mrkvu, karfiol a brokolicu nakrájajte na krúžky.
- Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Cibuľu a cesnak pražte, kým nebudú priehľadné.
- Pridajte mrkvu, pár minút restujte, potom pridajte zemiaky a pokračujte v restovaní ešte 5 minút.
- Pridajte karfiol a brokolicu, ešte pár minút restujte.
- Pridajte čerstvý alebo mrazený zelený hrášok a paradajky. Premiešame a smažte ďalšie 2-3 minúty.
- Zeleninu zalejte vývarom. Priveďte k varu, potom znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte a na miernom ohni varte zeleninový guláš, kým zelenina nezmäkne (zvyčajne cca 15-20 minút).
- Guláš dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Diétny zeleninový guláš podávajte teplý, ozdobený čerstvými bylinkami.
Recept na diétny pilaf pri diéte č. 5

Ingrediencie
- kuracie alebo morčacie filé - 400 g;
- mrkva - 2 ks;
- ryža - 1.5 šálky;
- kurací vývar s nízkym obsahom tuku - 3 šálky;
- cibuľa - 1 ks;
- olivový olej - 2 polievkové lyžice;
- kurkuma - ½ čajovej lyžičky (na pridanie farby);
- soľ a korenie - podľa chuti;
- čerstvé bylinky (petržlen alebo kôpor) - na ozdobu.
- Mäso nakrájajte na kocky alebo pásiky. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu nakrájajte na malé pol krúžky.
- Zohrejte rastlinný olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Cibuľu orestujte do priehľadnosti a potom pridajte mäso.
- Pridajte mrkvu a restujte ešte pár minút, kým nezmäkne.
- Ryžu dajte do hrnca, zmiešajte so zvyškom ingrediencií a smažte 2-3 minúty.
- Obsah hrnca zalejte kuracím vývarom. Pridajte soľ, korenie a kurkumu, aby pilaf získal pestrú farbu.
- Priveďte do varu, potom znížte plameň na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste, kým ryža a mäso nezmäknú (zvyčajne asi 20-25 minút).
- Keď je pilaf hotový, nechajte ho na miernom ohni pod pokrievkou ešte 5 minút, aby sa chute dobre prepojili.
- Diétny pilaf podávajte teplý, ozdobený čerstvými bylinkami.
Recept na tvarohový puding pri diéte č. 5

Ingrediencie
- tvaroh bez tuku - 400 g;
- vajcia - 2 ks;
- pšeničná krupica - 2 polievkové lyžice;
- nízkotučné mlieko - 1 šálka;
- prírodné sladidlá - 2-3 lyžice;
- vanilkový extrakt - 1 čajová lyžica;
- soľ - ¼ čajovej lyžičky;
- bobule alebo ovocie - podľa chuti (na ozdobu).
- V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, krupicu, mlieko, sladidlo, vanilkový extrakt a soľ. Všetky ingrediencie dobre premiešajte, kým sa nedosiahne homogénna hmota.
- Zmes nechajte na 10-15 minút postáť, aby krupica napučala a opäť premiešajte.
- Tvarohovú hmotu nalejte do zapekacej misy alebo do misiek.
- Rúru prehrejte na 180°C.
- Puding pečte v predhriatej rúre asi 25 – 30 minút alebo kým nie je puding zlatistý a pevný.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Tvarohový puding pred podávaním ozdobte čerstvým ovocím alebo bobuľovým ovocím podľa vlastného výberu.
Recept na suché sušienky pri diéte č. 5

Ingrediencie
- vajcia - 3 ks;
- med - ½ čajovej lyžičky;
- pšeničná múka - 1 šálka;
- vanilkový extrakt - 1 čajová lyžička;
- citrónová kôra (iba strúhaná časť žltej kôry) - 1 čajová lyžička.
- Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F). Pripravte si plech na pečenie, na ktorom budete sušienku piecť, pokrytý papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajce s medom mixérom alebo metličkou, kým nevznikne hustá hmota.
- Pridajte vanilkový extrakt a citrónovú kôru, dobre premiešajte.
- Do misy postupne pridávajte za stáleho miešania pšeničnú múku, aby nevznikli hrudky.
- Keď sa cesto stane homogénnym, vylejte ho na pripravený plech a rovnomerne rozotrite po povrchu.
- Plech s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte cca 20-25 minút alebo do zlatista.
- Keď je koláč hotový, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť.
Gastroenterológia v DoktorPRO v Bratislave

Časté otázky
Pri diéte č. 5 môžete konzumovať sušienky z ovsenej, ryžovej a celozrnnej múky. Pri nákupe v obchode si musíte vybrať sušienky bez pridania tuku a masla, čokolády a orechov.
Pri diéte č. 5 môžete konzumovať tvrdé nízkotučné syry, mladé syry (parmezán, mozzarella, bryndza a suluguni). Je dôležité vyhnúť sa syrom s ostrým korením, bylinkami, sušeným ovocím a vysokým obsahom soli. Je lepšie uprednostniť nízkotučné syrové výrobky.
Králik pri diéte č. 5 môže byť pripravený na pare, pečený, dusený alebo varený. Existuje veľa receptov pripravy králika v multifunkčnom hrnci alebo rúre pri diéte č. 5.
Diéta č. 5 je určená pre ľudí s ochoreniami pečene, žlčníka a žlčových ciest. Hlavným účelom diéty je uľahčenie práce orgánov, ako aj zabránenie exacerbácii chorôb. Odporúčania na výrobu pelmeni doma:
- Používajte chudé mäso. Použite morku alebo kurča bez kože.
- Nahraďte tradičné cesto ľahším. Môžete skúsiť pripraviť pelmene z cesta z celozrnnej múky alebo použiť cesto bez vajec.
- Znížte množstvo soli a korenia. Vyhnite sa nadmernej konzumácii štipľavých korenín, pretože môžu zaťažiť pečeň a žlčové cesty.
- Kontrolujte si veľkosť porcií. Nekonzumujte veľké množstvo pelmeni v jednej porcii.
- Vyhnite sa vyprážaniu pelmeni. Prípravou pelmeni spôsobom varenia, pečenia alebo na pare môžu byť menej mastné.
Pelmene z obchodu sa neodporúčajú pri diéte č. 5, pretože môžu byť dosť ťažké a mastné. V závislosti od receptúry môžu pelmene obsahovať mastné mäso a cesto, ktoré nemusia byť pre diétu prijateľné.