0800200000

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
recepty na zdravé jedlá
aktualizované: 30 May 2025
Čítať 7 minút Zverejnené: 30 May 2025 200687
Gastritída je zápal sliznice žalúdka, pri ktorom je narušená jeho štruktúra a funkcie. V dôsledku zápalu žalúdok stráca schopnosť normálne tráviť potravu, môže sa tvoriť príliš veľa alebo naopak málo žalúdočnej šťavy.

Ochorenie vedie k bolesti v hornej časti brucha (najmä po jedle), páleniu záhy, nevoľnosti, ťažobe, nadúvaniu, zníženej chuti do jedla a vracaniu. Na liečbu gastritídy sa predpisuje medikamentózna liečba a úprava stravy.

Prečo je potrebná diéta pri gastritíde?

Diéta pri gastritíde je potrebná na zníženie zápalu žalúdočnej sliznice, zmiernenie nepríjemných príznakov a prevenciu exacerbácie. Zapálený žalúdok akútne reaguje na dráždivé potraviny, najmä na korenené, mastné, vyprážané alebo príliš horúce jedlá. Šetrná diéta znižuje záťaž tráviaceho systému, pomáha normalizovať kyslosť, zlepšuje trávenie a urýchľuje hojenie poškodených tkanív. Pri výbere diéty pri gastritíde je potrebná konzultácia s gastroenterológom.

Čo sa stane, ak nebudete dodržiavať diétu pri gastritíde?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Odmietanie diétneho stravovania pri gastritíde vedie k zhošeniu zápalového procesu a zhoršeniu stavu žalúdočnej sliznice. Nevyvážená strava vyvoláva zvýšenie bolesti brucha, pálenie záhy, nevoľnosť a nadúvanie. Neustále dráždenie žalúdka môže spôsobiť chronickú formu gastritídy, pri ktorej je narušený tráviaci systém a znížené vstrebávanie živín. Bez diéty sa tiež znižuje účinnosť medikamentóznej liečby a zvyšuje sa riziko komplikácií vrátane vredovej choroby žalúdka alebo krvácania do žalúdka.

Ako funguje diéta pri gastritíde a aký je jej princíp?

Diéta je dôležitým doplnkom medikamentóznej liečby gastritídy (antacidá, inhibítory protónovej pumpy, prokinetiká a enzýmové lieky), zvyšuje jej účinnosť a podporuje rýchlejšie zotavenie žalúdočnej sliznice. Princíp diéty pri gastritíde zahŕňa:

  • zníženie mechanického podráždenia. Jedlo by malo byť mäkké, dobre uvarené alebo vo forme pyré (kaša, zemiaková kaša, suflé a pyré polievky). Vyvážená diétna strava znižuje mechanický tlak na zapálenú žalúdočnú sliznicu a zlepšuje trávenie, najmä pri akútnej gastritíde;
  • odstránenie chemického podráždenia. Je potrebné úplne vylúčiť zo stravy produkty, ktoré spôsobujú aktívnu tvorbu žalúdočných štiav: ostré koreniny, kyslé ovocie a zeleninu, vyprážané a údené jedlá, ocot, sódu a alkohol. V dôsledku toho je možné znížiť agresívny účinok kyseliny na sliznicu a zabrániť jej ďalšiemu poškodeniu;
  • normalizácia kyslosti. Diéta pri gastritíde pomáha stabilizovať hladinu kyslosti žalúdočnej šťavy. Alkalické a neutrálne potraviny (ovsené vločky, zemiaky, cuketa a chudé mäso) pri gastritíde „zmäkčujú“ prostredie v žalúdku, zmierňujú pálenie a zabraňujú vzniku pálenia záhy a erózií;
  • obnova sliznice. Bielkovinové výrobky (tvaroh, kuracie mäso a vajcia) a zelenina bohatá na vitamíny A, C a skupiny B prispievajú k regenerácii poškodeného žalúdočného tkaniva, čo je dôležité najmä v období hojenia po exacerbácii gastritídy;
  • prevencia komplikácií. Dodržiavanie diéty znižuje riziko závažných následkov vrátane prechodu gastritídy do chronickej formy, vzniku vredov a vnútorného krvácania.

Diéta pri gastritíde sa zostavuje s ohľadom na formu priebehu (akútna alebo chronická) a štádium ochorenia, kyslosť žalúdočnej šťavy (vysoká, normálna alebo nízka), individuálne charakteristiky pacienta – tolerancia produktov, prítomnosť sprievodných ochorení a celkový zdravotný stav. Lekár zohľadňuje aj denný režim a životný štýl pacienta a vyberá diétu, ktorá poskytuje dostatok živín bez zbytočného zaťaženia tráviaceho systému.

Aké sú základné pravidlá stravovania pri gastritíde?

Naplánovať diétu pri gastritíde s vysokou a nízkou kyslosťou vám pomôžu súkromní gastroenterológovia medicínskeho centra DoKtorpro. Hlavné pravidlá diéty pri gastritíde zahŕňajú:

  • stravovanie malými porciámi. Je potrebné jesť päť alebo šesťkrát denne, v malých dávkach (približne 200-300 g). Stravovanie malými porciami umožňuje nepreťažovať žalúdok, udržiavať stabilnú hladinu kyslosti a predchádzať podráždeniu sliznice. Prejedanie a dlhé prestávky medzi jedlami sú pri gastritíde kontraindikované;
  • šetrné tepelné spracovanie potravín. Všetky jedlá by mali byť pripravené v pare, dusené alebo pečené bez kôrky. Takéto spracovanie zachováva živiny a nespôsobuje podráždenie žalúdka. Vyprážané jedlá, najmä s chrumkavou kôrkou, obsahujú škodlivé zlúčeniny a zvyšujú zápal;
  • mäkkej konzistencie. V akútnej fáze gastritídy by mala byť strava tekutá, polotekutá alebo vo forme pyré. Vhodné sú kašovité polievky, kaše, zeleninové pyré, kotlety pripravené v pare. To uľahčuje trávenie a znižuje mechanické zaťaženie zapálenej žalúdočnej sliznice;
  • optimálnu teplotu potravy. Jedlo by malo byť teplé – nie chladnejšie ako 25 °C a nie teplejšie ako 50 °C. Horúce a studené jedlá pri gastritíde môžu spôsobiť žalúdočné kŕče, narušiť činnosť tráviacich enzýmov a podráždiť sliznicu. Zvlášť nebezpečné sú náhle zmeny teploty jedla;
  • pravidelnosť jedál. Jedlá by sa mali konzumovať každý deň v rovnakom čase. To pomáha žalúdku produkovať šťavy v určitých hodinách, čím sa znižuje riziko poškodenia sliznice žalúdočnou kyselinou pri čakaní na jedlo.

Pri gastritíde je tiež potrebné dodržiavať pitný režim, ktorý je dôležitý na udržanie normálnej kyslosti žalúdočnej šťavy, zlepšenie trávenia a vylučovanie toxínov. Dostatočný príjem tekutín zabraňuje zahusťovaniu žalúdočnej šťavy a podporuje rýchlejšie zotavenie organizmu. Voda by sa mala piť v malých dávkach počas celého dňa, aby sa udržala vodná rovnováha, stimuloval metabolizmus a predišlo sa žalúdočným ťažkostiam, najmä pri citlivom žalúdku.

Čo sa môže konzumovať pri gastritíde?

Diéta č. 5 je indikovaná pri gastritíde, pretože poskytuje šetrnú stravu, znižuje zaťaženie žalúdka a podporuje obnovu sliznice. Diéta vylučuje dráždivé potraviny a obsahuje ľahko stráviteľné jedlá, pripravené bez vyprážania. Zoznam produktov, ktoré sa môžu konzumovať pri gastritíde, zahŕňa:

  • obilniny a kaše (ovsené, pohánkové, ryžové, krupicové a pšeničné – v dobre uvarenej forme, bez vyprážania, soli a korenených prísad);
  • polievky (zeleninové pyré, polievky na báze chudého mäsa alebo kuracieho vývaru, ryžové a ovsené polievky, bez vyprážania);
  • varené, dusené alebo pečené mäso: kuracie, morčacie, králičie a chudé hovädzie; 
  • chudé ryby: vajcia (vo forme omelety varenej v pare alebo na tvrdo);
  • tepelne upravená zelenina (zemiaky, mrkva, cuketa, karfiol, tekvica, červená repa, brokolica – vo varenej, pečenej alebo dusenej forme);
  • ovocie a bobuľovité ovocie (banány, pečené sladké jablká, čučoriedky, sladké maliny – v remisii, najlepšie vo forme pyré alebo pečené);
  • chlieb a pekárenské výrobky (sušený biely chlieb, galetové sušienky, sucháre, nie však kysnuté buchty);
  • mliečne výrobky (odtučnené mlieko zriedené v kaši, maslo, odtučnený tvaroh, prírodný jogurt bez prísad);
  • fermentované mliečne výrobky (1-2-dňový kefír, obyčajné kyslé mlieko bez tuku – najmä pri nízkej kyslosti);
  • mäkké syry (adygejský, mozzarella, ricotta – v malom množstve a bez korenín);
  • nápoje (neperlivá voda, slabý zelený čaj, harmančekový čaj, kompót zo sušeného ovocia, zahustený ovocný nápoj, odvar zo šípok a ľanových semienok);
  • oleje (olivový olej, maslo, ľanový olej – pridávať do varených jedál, nepoužívať na vyprážanie);
  • sladkosti (marshmallow, marmeláda, pečené jablká, med – ak sa dobre znášajú a počas remisie).

Cestoviny pri gastritíde sa môžu konzumovať, ale len vo varenej forme a z tvrdej pšenice. Mali by byť dobre uvarené, bez pikantných omáčok, vyprážaného mäsa alebo mastných prísad. Sú vhodné ako príloha k varenému mäsu, dusenej zelenine alebo nízkotučnej omáčke (napr. cuketovej alebo karfiolovej).

Čo sa nesmie konzumovať pri gastritíde?

Pri gastritíde je potrebné vyhýbať sa potravinám, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu, zvyšujú kyslosť alebo sú ťažko stráviteľné. Medzi nevhodné potraviny pri gastritíde patria:

  • pikantné jedlá (čierne korenie, červené korenie, chilli, horčica, chren, adžika, kečup, ocot či marinády);
  • vyprážané a mastné jedlá (tučné bravčové mäso, jahňacina, kačacie a husacie mäso, masť, vyprážané vajcia a hranolky);
  • údené a surové alebo priemyselne spracované potraviny (klobásy, slanina, šunka, párky, knedle, mäsové a rybie konzervy);
  • pečivo a chlieb (čerstvý biely chlieb, rožky, koláče, obložené chlebíky, šišky a výrobky z kysnutého cesta);
  • sladkosti a dezerty (čokoláda, plnené cukríky, kondenzované mlieko, zákusky, torty, smotanové dezerty a kyslé džemy);
  • tučné mliečne výrobky (plnotučné mlieko, smotana, kondenzované mlieko, tučný tvaroh, smotanové syry a mliečne koktaily);
  • kyslé a ťažko stráviteľné ovocie a bobuľoviny (citrón, pomaranč, grapefruit, kyslé jablká, kiwi, ananás, hrozno, datle, brusnice, ríbezle a egreše);
  • agresívna zelenina (paradajky, paradajková šťava, surová biela kapusta, reďkovka, cibuľa, cesnak a feferónky);
  • orechy a semená (pražené orechy, arašidy, pistácie, semená so šupkou, solené alebo karamelizované orechy);
  • hrubé pečivo a obilniny (ražný chlieb, perlová, jačmenná a kukuričná krupica, müsli a instantné kaše);
  • nápoje (alkohol, káva, silný čierny čaj, sóda, energetické nápoje, pomarančová, paradajková, hroznová šťava a alkoholové tinktúry).

Kyslá kapusta je kontraindikovaná aj pri gastritíde, najmä počas exacerbácie a pri zvýšenej kyslosti. Obsahuje kyseliny a hrubú vlákninu, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu, zhoršujú zápal, spôsobujú nadúvanie, pálenie záhy a bolesť. Aj v remisii je jej konzumácia bez tepelnej úpravy nežiaduce. V zriedkavých prípadoch gastritídy s nízkou kyslosťou a dobrou znášanlivosťou môže byť kyslá kapusta povolená vo veľmi malých množstvách, avšak vždy po konzultácii s lekárom.

Aké nápoje sú povolené alebo zakázané pri gastritíde?

Pri gastritíde je žalúdočná sliznica obzvlášť citlivá na vonkajšie podnety, vrátane nápojov. Niektoré z nich môžu žalúdok upokojiť a ochrániť, iné môžu spôsobiť zhoršenie, zvýšiť zápal a vyvolať bolesť.

Nápoje, ktoré sa môžu a nemôžu piť pri gastritíde

Povolené

  • neperlivá voda – hlavný a najbezpečnejší nápoj. Udržiava vodnú rovnováhu a nedráždi žalúdok;
  • slabý zelený čaj – prijateľný pri gastritíde, najmä bez cukru a v miernom množstve. Má mierny protizápalový účinok;
  • zemiaková šťava – často sa používa ako ľudový liek pri gastritíde s prekyslením. Znižuje kyslosť a podporuje hojenie sliznice, pije sa však čerstvá a prísne na odporúčanie lekára;
  • slabý harmančekový, mätový alebo lipový čaj – zmierňuje kŕče, zápaly a zlepšuje trávenie pri gastritíde;
  • mierne zásaditá minerálna voda – pri gastritíde sa môže piť len bez plynu, teplá a na lekársky predpis. Je užitočná pri gastritíde s vysokou kyslosťou.

Zakázané

  • alkohol – zakázaný pri všetkých formách gastritídy. Dráždi sliznicu, zvyšuje zápal a zvyšuje riziko vzniku vredov;
  • silný čierny čaj a káva – obsahujú kofeín, zvyšujú kyslosť a dráždia žalúdok, preto sú pri gastritíde zakázané;
  • citrusové šťavy (pomaranč, citrón a grapefruit) – zvyšujú kyslosť a agresívne pôsobia na sliznicu pri gastritíde;
  • sýtené nápoje, energetické nápoje a sladké limonády – obsahujú kyselinu uhličitú, cukor, konzervačné látky a dráždivé prísady;
  • mliečne koktaily a plnotučné mlieko – môžu byť ťažko stráviteľné, najmä pri zníženej enzymatickej aktivite.

Ako sa mení diéta v závislosti od typu gastritídy?

Diéta pri gastritíde sa volí individuálne a závisí predovšetkým od formy ochorenia a úrovne kyslosti žalúdočnej šťavy. Pri rôznych typoch gastritídy sa dôraz na výživu mení: v niektorých prípadoch je dôležité znížiť kyslosť, v iných ju naopak jemne stimulovať. Do úvahy sa berie aj štádium ochorenia (exacerbácia alebo remisia), pridružené príznaky a celková tolerancia potravín. Napriek rozdielom zostáva diéta založená na šetrných spôsoboch varenia, pravidelnosti jedál a vylúčení dráždivých potravín.

Diéta pri gastritíde s hyperaciditou

Pri gastritíde s hyperaciditou je diéta zameraná na zníženie produkcie kyseliny chlorovodíkovej a ochranu žalúdočnej sliznice pred podráždením. Vylúčené sú potraviny, ktoré zvyšujú kyslosť: kyslé ovocie a bobuľoviny, citrusové plody, džúsy, silný čaj a káva, ostré koreniny, mastné a vyprážané jedlá, sýtené nápoje.

Základom stravy sú mäkké, varené a ľahko stráviteľné jedlá – kaše na vode alebo mlieku, kašovité polievky, varené chudé mäso, dusené rezne a dusená zelenina. Jedlá by mali byť pravidelné, čiastkové a teplé, aby nevyvolávali zvýšený zápal a pálenie záhy.

Diéta pri gastritíde s nízkou kyslosťou

Pri gastritíde s nízkou kyslosťou je diéta zameraná na miernu stimuláciu produkcie žalúdočných štiav a zlepšenie trávenia. Diéta obsahuje mäsové a rybie vývary, fermentované mliečne výrobky, mierne okyslené ovocie (napr. pečené jablká), varenú zeleninu, chudé mäso a kaše. Ľahko vyprážané jedlá a koreniny v malom množstve sú povolené (ak sú dobre tolerované). Vylúčte hrubú vlákninu, ťažko stráviteľné jedlá, korenené, mastné a vyprážané jedlá. Jedlo udržiavajte teplé, dôkladne ho prežúvajte a jedzte malé porcie, aby ste nepreťažili žalúdok.

Menu na týždeň pri gastritíde

Strava pri gastritíde by mala byť vyvážená a obsahovať dostatočné množstvo základných živín – bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a mikroprvkov. Pri gastritíde by sa jedlo malo pripravovať na pare, v rúre alebo v multifunkčnom variči.

Týždenné menu pri gastritíde

Deň týždňa

Raňajky

Desiata

Obed

Olovrant

Večera

Pondelok

Ovsená kaša na vode, banán a čaj

Pečené jablko

Zeleninová polievka, fašírka na pare a zemiaková kaša

Čaj a sušienky

Dusená zelenina a varené kuracie filé

Utorok 

Omeleta na pare, toastový chlieb a kompót

Banan

Kuracia polievka s ryžou, pečený moriak s cuketou

Kisel a sucháre

Pohánková kaša a fašírka na pare

Streda

Ryžová kaša s mliekom a pečené jablko

Nesladený jogurt bez prísad

Karfiolová polievka, dusené hovädzie mäso s pohánkou

Prírodný jogurt a banán

Zemiaková kaša, dusená ryba

Štvrtok

Tvarohový kastról, čaj s medom

Krekry, nekyslý ovocný kompót

Zeleninová polievka, ryža s dusenými rezňami

Pečené jablko, čaj

Zeleninový kastról, varené mäso

Piatok

Pohánková kaša, vajce uvarené natvrdo, kisel

Nízkotučný tvaroh

Kurací vývar, zemiaková kaša, varené ryby

Krekry, kompót

Zeleninový guláš, kuracie prsia

Sobota

Mliečna krupica, banán a čaj

Ovsené sušienky

Zeleninové pyré, dusené morčacie mäso s mrkvou

Med s teplou vodou, sušienky

Ryžová kaša, kotlety na pare

Nedeľa

Tvarohové suflé, sušienky a čaj

Sucháre s kompótom

Polievka s ovsenými vločkami, kuracím mäsom a zemiakovým nákypom

Nízkotučný tvaroh a sucháre

Dusená cuketa a kúsok vareného hovädzieho mäsa

Nižšie je uvedený týždenné menu s receptami, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička pri gastritíde.

Aká je najlepšia kuchyňa pri gastritíde?

Pri gastritíde je najvhodnejšia domáca kuchyňa s jemnými jedlami. Osvedčila sa najmä tradičná slovanská kuchyňa s varenými, dusenými a pečenými jedlami – kaše, zeleninové polievky, dusené rezne a nákypy. Vhodné sú aj niektoré jedlá stredomorskej kuchyne, pokiaľ neobsahujú ostré koreniny, paradajky a ocot.

Aké jedlá by sa mali úplne vynechať pri gastritíde?

Pri zápale žalúdka je potrebné úplne odmietnuť jedlá, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu, zvyšujú kyslosť a komplikujú trávenie. Pri gastritíde nemôžete konzumovať vyprážané, korenené, údené a mastné jedlá, nakladané potraviny, rýchle jedlá, údeniny, konzervované potraviny, jedlá s octom a korením. Zakázané sú aj silné vývary, sýte polievky, kyslé omáčky, huby, čerstvé pečivo, sýtené nápoje, káva a alkohol.

Aké ovocie a bobuľové ovocie sú povolené a zakázané pri gastritíde?

Ovocie a bobuľové ovocie pri gastritíde možno konzumovať, ale len v šetrnej forme – hlavne v pečenej, varenej alebo pyré forme. Tento spôsob prípravy znižuje kyslosť, mechanické podráždenie a uľahčuje ich trávenie.

Ovocie, bobuľové ovocie a zelenina pri gastritíde

Produkty

Povolené

Zakázané

Ovocie

  • banány – mäkké, obklopujúce, ľahko stráviteľné, užitočné najmä pri gastritíde s vysokou kyslosťou;
  • avokádo – obsahuje zdravé tuky, neutrálnu chuť a nezvyšuje kyslosť pri gastritíde;
  • sladké jablká (pečené) – bohaté na pektín a dobre stráviteľné, najmä pri nízkej kyslosti;
  • hurmikaki (zrelý) – majú sťahujúci účinok, upokojuje žalúdok pri gastritíde;
  • melón – prijateľný pri gastritíde v malých množstvách a mimo exacerbácie, pri absencii nadúvania;
  • dyňa – tiež je povolená pri dobrej znášanlivosti, nie na prázdny žalúdok;
  • hrušky (zrelé, mäkké alebo pečené) – lepšie pri nízkej kyslosti.
  • kyslé jablká – zvyšujú kyslosť, môžu spôsobiť pálenie záhy a bolesť pri gastritíde;
  • citrusové plody (citrón, pomaranč a grapefruit) – obsahujú kyseliny a dráždia žalúdočnú sliznicu;
  • datle – bohaté na vlákninu a cukry, ťažko stráviteľné, najmä pri gastritíde s vysokou kyslosťou;
  • kiwi a ananás – obsahujú agresívne enzýmy a kyseliny, vyvolávajú zápal.

Bobuľové ovocie

  • čučoriedky – majú protizápalový účinok a sú prijateľné vo forme kompótov alebo kyslej zeleniny;
  • sladké maliny a jahody (bez jadierok) – možné vo forme pyré alebo ako súčasť kysnutých nálevov;
  • čerešne (zrelé, bez šupky) – mäkké a menej kyslé, povolené v malých množstvách.
  • hrozno (najmä s jadierkami) – spôsobuje kvasenie a ťažkosti, môže zvýšiť príznaky gastritídy;
  • brusnice, ríbezle, rakytník a brusnice – kyslé, zvyšujú produkciu žalúdočných štiav a dráždia sliznicu;
  • egreše, čerešne a černice (najmä s jadierkami) – môžu dráždiť žalúdok, vyvolávať pálenie záhy a ťažkosti.

Zelenina

  • cuketa a tekvica – mäkká, jemná, dobre stráviteľná a nezvyšuje kyslosť;
  • karfiol – menej hrubý ako biela kapusta, vhodný do polievok a kaší;
  • zemiaky – kaša alebo varené, základ stravy pri gastritíde;
  • mrkva (varená) – sladká, obsahuje betakarotén, dobre sa trávi;
  • cvikla (varená) – užitočná pri gastritíde, zlepšuje trávenie, obzvlášť užitočná, ak máte sklon k zápche;
  • brokolica (v malých množstvách) – prijateľná, ak sa dobre znáša, vo varenej forme;
  • uhorky (len v remisii, zbavené šupky) – v miernom množstve a bez soli.
  • paradajky a paradajková šťava – kyslé, dráždia sliznicu, najmä pri gastritíde s vysokou kyslosťou;
  • biela kapusta (surová) – obsahuje hrubú vlákninu, spôsobuje nadúvanie a kvasenie pri gastritíde;
  • reďkovka, cibuľa a cesnak – pikantné, ťažko stráviteľné, zvyšujú zápal a podráždenie žalúdka;
  • baklažány (najmä vyprážané) – obsahujú horkosť, sú ťažko stráviteľné;
  • korenie (najmä pálivé) – stimuluje tvorbu kyseliny, kontraindikované pri akejkoľvek forme gastritídy.

Aké mliečne výrobky sú povolené a zakázané pri gastritíde?

Mliečne výrobky pri gastritíde môžu byť prospešné aj škodlivé – všetko závisí od obsahu tuku, kyslosti a spôsobu konzumácie. Ak sú zvolené správne, pokrývajú žalúdočnú sliznicu, zlepšujú trávenie a podporujú regeneráciu; ak nie, môžu zvyšovať zápal a spôsobovať nepríjemné pocity.

Mliečne a fermentované mliečne výrobky pri gastritíde

Produkty

Povolené

Zakázané

Mliečné

  • nízkotučné mlieko – môže sa používať pri gastritíde, ak je dobre znášané a v miernom množstve. Je lepšie zvoliť mlieko s obsahom tuku 1,5-2,5 %, piť ho teplé a malými hltami.  Obzvlášť užitočné pri gastritíde s vysokou kyslosťou;
  • nízkotučná smotana (do 10-15 %) – povolená v malých množstvách ako prídavok do čaju alebo kaše, za predpokladu dobrej znášanlivosti.
  • tučné mlieko a smotana (viac ako 20 %) – ťažko stráviteľné, môžu spôsobiť ťažobu, pálenie záhy a poruchy trávenia;
  • kondenzované mlieko – obsahuje cukor a koncentrované tuky a veľmi dráždi žalúdočnú sliznicu.

Kyslé mlieko

  • nízkotučný tvaroh – ľahko stráviteľný, bohatý na bielkoviny a vápnik, pri gastritíde je prijateľný vo forme kastrólu alebo suflé;
  • kefír s nízkou kyslosťou – prijateľný pri gastritíde s nízkou kyslosťou, pretože stimuluje tvorbu žalúdočnej šťavy;
  • fermentované mlieko – môže sa piť, ak sa dobre znáša, pri gastritíde je vhodnejšie zvoliť netučné, bez prísad;
  • prírodný jogurt bez cukru a príchutí – jemne pôsobí na žalúdok, pomáha obnoviť črevnú mikroflóru pri gastritíde;
  • biokefír a probiotické nápoje – možné, ale s opatrnosťou a len v remisii.
  • kyslé mliečne výrobky – najmä pri gastritíde s hyperaciditou: zvyšujú sekréciu žalúdočnej šťavy a dráždia sliznicu;
  • tučné tvarohy, smotanové syry a tučné jogurty – preťažujú trávenie, môžu spôsobiť ťažkosti a pálenie záhy;
  • výrobky s prísadami (ovocie, cukor a príchute) – dráždia žalúdok a zhoršujú priebeh ochorenia.
  • kefír starší ako dva dni – stáva sa kyslejším a môže spôsobiť zhoršenie gastritídy.

Syry

  • nízkotučné mäkké syry (adygejský syr, mozzarella, ricotta a tvarohové pasty bez prísad) – majú mäkkú konzistenciu, neutrálnu chuť a minimálne ovplyvňujú žalúdok pri gastritíde;
  • prírodné mladé syry bez korenia – v malých množstvách (do 30-40 g denne), nie na lačný žalúdok a nie počas exacerbácie.
  • ostré, slané a vyzreté syry (rokfort, parmezán, čedar, dorblu, plesňové alebo korenené) – stimulujú vylučovanie žalúdočných štiav, sú ťažko stráviteľné a môžu spôsobiť pálenie záhy alebo zhoršenie stavu;
  • údené a tavené syry – obsahujú prísady, zvýrazňovače chuti a sú ťažko stráviteľné.

Aké druhy pečiva sú povolené a zakázané pri gastritíde?

Pri gastritíde je povolené len šetrné pečivo: sucháre z bieleho pečiva a nesladené sušienky. Povolené je malé množstvo domácich nákypov z tvarohu alebo zeleniny, sušienok bez smotany a korenia. Neodporúča sa konzumovať čerstvý chlieb, rožky, obložené chlebíčky, koláče s mastnou alebo kyslou náplňou, kysnuté pečivo, najmä v teplej forme – sú ťažko stráviteľné, zvyšujú kyslosť a dráždia žalúdočnú sliznicu.

Aké oleje, doplnky a koreniny sú povolené a zakázané pri gastritíde?

Pri gastritíde sú prijateľné len jemné, nedráždivé oleje a koreniny v miernom množstve.

Oleje a koreniny pri gastritíde

Produkty

Povolené

Zakázané

Oleje

  • olivový olej – má mierny obalový účinok, zlepšuje trávenie, pri gastritíde je vhodný v malom množstve (napríklad do šalátu alebo kaše);
  • rakytníkový olej – známy svojimi hojivými a protizápalovými vlastnosťami, často sa používa ako pomocný prostriedok pri gastritíde, najmä pri erozívnej forme (na odporúčanie lekára);
  • maslo – pri gastritíde je povolené v malom množstve (5-10 g denne), ak sa dobre znáša, najlepšie pridané do kaše alebo zemiakovej kaše;
  • ľanový olej – bohatý na omega-3 mastné kyseliny, pôsobí ochranným spôsobom, ale pri gastritíde by sa mal používať opatrne a iba počas remisie. 
  • pálivé a aromatické oleje (napr. čierna rasca, horčica) – môžu spôsobiť podráždenie a zhoršiť príznaky;
  • rafinované a lacné kuchynské oleje často obsahujú škodlivé látky, ktoré podporujú zápal v tráviacom trakte;
  • oleje na vyprážanie (najmä ak sa používajú opakovane) sú prísne zakázané, pretože  dráždia sliznicu a podporujú nadmernú tvorbu žalúdočných štiav.

Koreniny a prísady

  • kôpor a petržlen (čerstvý alebo sušený) – jemné, nie ostré, zlepšujú chuť jedál a nedráždia žalúdok;
  • bobkový list – vhodný  na dochutenie polievok, pretože dodáva jemnú arómu bez výraznej ostrosti;
  • rasca, koriander a bazalka – môžu v malých množstvách podporiť trávenie, ak ich organizmus dobre znáša; 
  • kurkuma – má protizápalové účinky, ale pri gastritíde by sa mala používať opatrne a  s časovým odstupom.
  • ostré a pálivé korenie – čierne, červené a biele korenie, chilli, zázvor, chren, horčica, ajika, wasabi – výrazne dráždia sliznice a môžu zhoršiť priebeh gastritídy;
  • ocot, marinády a hotové omáčky (kečup a majonéza) – obsahujú kyseliny, cukor, konzervačné látky, ktoré môžu zvyšovať zápal žalúdočnej sliznice;
  • cesnak a cibuľa (najmä surová) – môžu spôsobiť pálenie záhy a nadmernú tvorbu žalúdočných štiav pri gastritíde.

Aké semená, orechy a bylinky sú povolené a zakázané pri gastritíde?

Semená, orechy a bylinky obsahujú veľa užitočných látok, ale pri gastritíde si ich užívanie vyžaduje opatrnosť. Niektoré z nich majú mierny, hojivý účinok na žalúdočnú sliznicu, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť podráždenie, zvýšiť kyslosť a zhoršiť priebeh ochorenia.

Semená, orechy a bylinky pri gastritíde

Produkty

Povolené

Zakázané

Semená

  • ľanové semienka patria medzi z najúčinnejšie prírodné prostriedky pri gastritíde. Po uvarení vytvárajú slizovitý odvar, ktorý obalí žalúdočnú sliznicu, zmierňuje podráždenie a podporuje hojenie. Najvhodnejšie je konzumovať ich vo forme nálevu alebo odvaru;
  • tekvicové semená (lúpané a sušené) – povolené pri gastritíde s nízkou kyslosťou v malých množstvách, pretože obsahujú užitočné oleje a bielkoviny.
  • slnečnicové semienka (lúpané a nie vyprážané) – povolené len vo veľmi malom množstve a nie na prázdny žalúdok. Len nie vyprážané a bez soli.
  • pražené semená – dráždia sliznicu, sú ťažko stráviteľné a môžu vyvolať pálenie záhy;
  • lúpané semená – môžu poškodiť steny žalúdka počas zápalu, najmä v akútnej fáze;
  • chia semienka – napučiavajú v žalúdku a môžu spôsobiť pocit ťažoby a nadúvanie pri gastritíde;
  • semienka s pikantnými alebo korenenými prísadami – môžu dráždiť žalúdok, kontraindikované v akútnej fáze a počas remisie.

Orechy

  • vlašské orechy – majú protizápalové vlastnosti, povolené v malých množstvách (1-2 kusy denne) v remisii;
  • mandle – majú mäkkú štruktúru, sú bohaté na vitamín E, môžu byť prijateľné pri gastritíde bez zhoršenia, najlepšie nakrájané;
  • píniové oriešky – ľahko stráviteľné, obsahujú zdravé tuky, povolené v obmedzenom množstve;
  • kešu oriešky – menej tučné a mäkké, povolené pri dobrej tolerancii.
  • pistácie a arašidy – často spôsobujú alergie a obsahujú veľa tuku, môžu dráždiť žalúdok;
  • vyprážané, solené a karamelizované orechy – prísne zakázané, pretože zvyšujú produkciu žalúdočných štiav a dráždia sliznicu.

Bylinki

  • harmanček – pôsobí protizápalovo, antisepticky a protikŕčovo, znižuje bolesť a podráždenie;
  • nechtík lekársky – podporuje hojenie slizníc, zlepšuje trávenie a má mierny choleretický účinok;
  • medovka a mäta pieporná – upokojuje, uvoľňuje kŕče a zlepšuje celkový stav tráviaceho traktu, najmä pri gastritíde na podklade stresu.
  • oregano a tymián – povolené v slabých nálevoch a pri dobrej znášanlivosti;
  • propolis (tinktúra) – pri gastritíde môže byť užitočný vďaka svojim výrazným protizápalovým, antimikrobiálnym a hojivým vlastnostiam. Pomáha chrániť žalúdočnú sliznicu, urýchľuje jej regeneráciu a môže znížiť aktivitu baktérií Helicobacter pylori.
  • čerstvé aloe – môže spôsobiť podráždenie a zvýšenú bolesť, najmä ak je kyslosť vysoká;
  • ľubovník bodkovaný – hoci má protizápalový účinok, jeho dlhodobé užívanie môže zvýšiť kyslosť žalúdka;
  • palina a rebríček (v čistej forme) – sú príliš horké a stimulujú tvorbu žalúdočných štiav, čo je nebezpečné pri hyperkyslej gastritíde;
  • korenisté a silne aromatické byliny (mäta pieporná vo veľkých dávkach, klinčeky a koriander v čistej forme) – môžu dráždiť sliznicu.

Aké kaše a obilniny sú povolené a zakázané pri gastritíde?

Kaša je základom jemnej diéty pri zápale žalúdočnej sliznice. Pri gastritíde môžete konzumovať kašu, ktorá je ľahko stráviteľná, obklopuje žalúdočnú sliznicu a podporuje jej regeneráciu.

Kaše, ktoré sa môžu a nemôžu konzumovať pri gastritíde

Obilniny, ktoré možno konzumovať pri gastritíde

  • ovsené vločky – užitočné pri gastritíde, pretože pokrývajú sliznicu, znižujú podráždenie a sú dobre stráviteľné. Je lepšie variť ju na vode alebo zriedenom mlieku, bez cukru a masla;
  • pohánka – bohatá na bielkoviny a železo, ľahko stráviteľná, preto je užitočná pri gastritíde. Odporúča sa pri všetkých formách gastritídy, ale len vo forme dobre uvarenej kaše; 
  • krupica – má mäkkú konzistenciu, ľahko sa trávi a nedráždi žalúdok pri gastritíde. Vhodná najmä v období exacerbácie;
  • ryžová kaša – upokojuje žalúdok, najmä pri hnačke, pomáha pri exacerbácii gastritídy. Je lepšie variť z bielej leštenej ryže;
  • bulgur – povolený pri gastritíde v remisii, ak je dobre uvarený a nedochádza k exacerbáciám. Je lepšie zavádzať postupne a sledovať reakciu.

Obilniny, ktoré sa nemôžu konzumovať pri gastritíde

  • pšeničná kaša – môže byť ťažko stráviteľná, najmä počas exacerbácie gastritídy. V remisii je povolená v dobre uvarenej forme a v malých množstvách;
  • perlovka, kukuričná a jačmeňová kaša – majú hrubú štruktúru, obsahujú veľa vlákniny, dráždia sliznicu a sú ťažko stráviteľné;
  • müsli a instantné kaše – často obsahujú cukor, príchute a hrubú vlákninu, ktorá môže poškodiť žalúdok.

Aké druhy mäsa sú povolené a zakázané pri gastritíde?

Pri gastritíde je povolené chudé mäso, do stravy možno zaradiť varené alebo pečené kuracie mäso (bez kože), morčacie, teľacie, hovädzie a králičie mäso. Mäso by malo byť dobre uvarené alebo pripravené v pare, nakrájané na malé kúsky. Vyhýbajte sa vyprážanému, údenému, tučnému mäsu, vrátane bravčového, jahňacieho, kačacieho, klobás, slaniny a akéhokoľvek tepelne neupraveného mäsa. Zvyšujú zápal a preťažujú žalúdok, najmä počas exacerbácie.

Aké šaláty sa môžu konzumovať pri gastritíde?

Pri gastritíde sú povolené šaláty z varenej alebo dusenej zeleniny, vrátane zemiakov, mrkvy, červenej repy, cukety a karfiolu. Aj pri gastritíde možno do šalátov pridávať chudé varené mäso (kuracie a morčacie) a natvrdo uvarené vajcia. Ako dresing je vhodný rastlinný olej (lepší je olivový) alebo nízkotučná kyslá smotana v malom množstve. Pri gastritíde sa neodporúčajú šaláty s nakladanými, korenenými, slanými prísadami, majonézou, octom, cesnakom a čerstvou kapustou, pretože dráždia žalúdočnú sliznicu.

Aké polievky sa môžu konzumovať pri gastritíde?

Prvé jedlá pri gastritíde sú užitočné, pretože sú ľahko stráviteľné, obklopujú žalúdočnú sliznicu, znižujú jej podráždenie a podporujú trávenie. Vhodné sú ľahké zeleninové polievky, polievky vo forme pyré a polievky na chudom mäse alebo kurací vývar. Môženo pridať dobre uvarené obilniny – ryžu, ovsené vločky a pohánku. Povolené sú aj mliečne polievky s rezancami  alebo ryžou (pri dobrej tolerancii laktózy). Ak máte gastritídu, nemali by ste konzumovať polievky so smažením, tučné mäsové či hubové vývary, kyslé polievky, ani polievky s pikantným korením alebo mastným mäsom.

Aké sladkosti sa môžu konzumovať pri gastritíde?

Pri gastritíde sa môžu konzumovať sladkosti v miernom množstve a mimo obdobia zhoršenia. Pri gastritíde sú povolené piškóty, pastila, marmeláda, sušienky, sucháre, domáce pečené jablká, džem a tvarohové suflé. Med pri gastritíde je povolený, pretože má mierny obaľujúci a protizápalový účinok, pomáha znižovať hladinu kyslosti. Sladkosti pri gastritíde by nemali obsahovať kyseliny, korenisté prísady ani tuky.

Zmrzlina by sa pri gastritíde nemala konzumovať, pretože je studená, mastná a často obsahuje umelé prísady, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu, môžu vyvolávať kŕče a bolesť, zvyšovať zápal. Čokoláda sa pri gastritíde tiež neodporúča: obsahuje kofeín, tuky a kakao, ktoré zvyšujú kyslosť a dráždia žalúdok. Okrem toho sú pri gastritíde kontraindikované keksy, koláče, torty s krémom, cukríky s náplňou a kyslé ovocie v sirupe. Tieto výrobky sú ťažko stráviteľné, zvyšujú produkciu žalúdočných štiav a môžu spôsobiť zhoršenie stavu.

Aké raňajky si dať pri gastritíde?

Raňajky pri gastritíde by mali byť teplé, ľahké, ale výživné, aby šetrne naštartovali trávenie a nedráždili žalúdočnú sliznicu. Najvhodnejšie sú jedlá bohaté na komplexné sacharidy a bielkoviny, s minimom tukov a kyselín. Pri gastritíde sa na raňajky odporúča ovsená alebo ryžová kaša s vodou alebo mliekom, omeleta na pare, nízkotučný tvaroh, banán, pečené jablko, sušený chlieb alebo hrianky s čajom.

Ako má vyzerať obed pri gastritíde?

Obed pri gastritíde by mal byť ľahký, ale výživný a vyvážený, aby nepreťažil žalúdok a nespôsobil zhoršenie príznakov. Pri zápale žalúdka môžete na obed konzumovať zeleninové polievky, zemiakovú kašu, nízkotučné vývary bez vyprážania, varené alebo pečené diétne mäso (kuracie, morčacie a hovädzie), mäkké prílohy, ryžu, pohánku a dusenú zeleninu. Všetky jedlá by mali byť teplé, neostré a pripravené šetrným spôsobom (napr. v pare alebo v rúre).

Ako má vyzerať večera pri gastritíde?

Na večeru pri gastritíde sú vhodné ľahko stráviteľné jedlá, ktoré nedráždia sliznicu: varená či dusená zelenina, dusené rezne z chudého mäsa alebo rýb, pečené jablko, nízkotučný tvaroh, dusená omeleta alebo tekutá kaša. Vylúčené sú ťažké, korenisté, mastné jedlá a čerstvé pečivo. Ľahká večera zabráni nočným ťažkostiam, páleniu záhy a zabezpečí pokojný spánok.

Diétne recepty

1
Zeleninová polievka
2
Kuracie fašírky na pare
3
Tvarohový nákyp
4
Diétny boršč
5
Mrkvové muffiny
6
Prosná kaša s tekvicou
7
Ovsené sušienky
1

Zeleninová polievka

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
30 minút
Príprava
15 minút
Varenie
15 minút
Kcal na porciu
110
Porcie
4

Ingrediencie

  • voda — 1.5 l;
  • zemiaky — 1-2 ks;
  • cibuľa — 1 ks;
  • mrkva — 1 ks;
  • brokolica — 300 g;
  • kôpor — podľa chuti;
  • soľ — max. ½ polievkovej lyžice.

Varenie

  1. Zeleninu dôkladne opláchneme.
  2. Zemiaky a cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu nastrúhame. Brokolicu rozdelíme na ružičky.
  3. Zeleninu zalejeme čistou vodou.
  4. Zeleninovú zmes varíme približne 15 minút, až kým zemiaky nezmäknú.
  5. Polievku osolíme a pridáme kôpor.
2

Kuracie fašírky na pare

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
30 minút
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
160
Porcie
2

Ingrediencie

  • kuracie filé — 400 gr;
  • vajce — 1 ks;
  • nízkotučné mlieko — 120 g;
  • včerajší čierny chlieb;
  • maslo — 100 gr;
  • mrkva — 1 ks.

Varenie

  1. Čierny chlieb vopred namočíme do mlieka.
  2. Na mlynčeku na mäso pomelieme kuracie mäso a nastrúhame mrkvu.
  3. K mletému mäsu pridáme chlieb, mrkvu a vajce.
  4. Zo zmesi vytvarujeme malé fašírky a vložíme ich do parného hrnca na približne 15-20 minút.
3

Tvarohový nákyp

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
50 minút
Príprava
10 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
230
Porcie
2

Ingrediencie

  • 1% kefír — 200 ml;
  • nízkotučný tvaroh — 200 g;
  • krupica — 70 gr;
  • vajce — 1 ks;
  • kvások — štipka.

Varenie

  1. Tvaroh pretlačíme cez sitko a zmiešame ho s kefírom.
  2. Zmes zmiešame s vajcom, práškom do pečiva a krupicou. Všetky prísady miešame, kým nevznikne homogénna zmes.
  3. Pečieme v rúre pri 180 °C približne 40 minút.
4

Diétny boršč

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
45 minút
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
205
Porcie
4

Ingrediencie

  • voda — 1.5 l;
  • červená repa — 1 ks;
  • mrkva — 1 ks;
  • zemiaky — 2 ks;
  • kyslá smotana — 2-3 lyžice;
  • krutóny podľa chuti;
  • kôpor — 1 stonka;
  • soľ — štipka.

Varenie

  1. Nakrájame alebo nastrúhame červenú repu a dáme ju variť.
  2. Zemiaky a mrkvu nakrájame na kocky alebo tenké pásiky. Keď je repa mäkká, pridáme do vody nakrájanú zeleninu.
  3. Keď je zelenina uvarená, boršč osolíme, pridáme kyslú smotanu a ešte chvíľu povaríme.
  4. Z bieleho chlebu si pripravíme krutóny, nakrájame kôpor.
  5. Do hotového boršču pridáme krutóny a kôpor.

Do diétneho boršču sa nesmie pridávať cibuľa, kapusta, paprika a paradajky, pretože tieto potraviny dráždia žalúdočnú sliznicu.

5

Mrkvové muffiny

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
50 minút
Príprava
15 minút
Varenie
35 minút
Kcal na porciu
280
Porcie
2

Ingrediencie

  • mrkva — 3 ks;
  • cukor — 0.25 polievkovej lyžice;
  • slepačie vajcia — 2 ks;
  • krupica — 1 polievková lyžica;
  • kyslá smotana — 1 polievková lyžica;
  • jablkový džem — 50 gr.

Varenie

  1. Mrkvu nastrúhame na stredne veľké pásiky a vložíme ju do misy.
  2. V samostatnej miske vyšľaháme mixérom dve vajcia a cukor, kým sa nevytvorí jemná pena.
  3. Zmes pridáme k mrkve. Pridáme šálku krupice a premiešame. Zmes necháme variť 15 minút, aby krupica napučala.
  4. Formu na muffiny vymastíme maslom. Na dno formy dáme trochu mrkvového cesta, potom pridáme lyžicu džemu a opäť pridáme cesto.
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C a muffiny pečieme približne 35 minút.
6

Prosná kaša s tekvicou

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
70 minút
Príprava
10 minút
Varenie
60 minút
Kcal na porciu
215
Porcie
2

Ingrediencie

  • tekvicová dužina — 3 PL;
  • proso — 1 polievková lyžica;
  • mlieko — 2 PL;
  • voda — ¾ polievkovej lyžice;
  • soľ — 1 lyžička;
  • cukor — 1 polievková lyžica + 1 lyžička.

Varenie

  1. Ošúpanú tekvicu nakrájame na kocky a vložíme do hrnca.
  2. Do hrnca nalejeme 1 šálku mlieka a ¾ šálky vody.
  3. Tekvicu varíme na miernom ohni 15-20 minút, kým nezmäkne.
  4. Do hrnca nalejeme zvyšok mlieka, prisypeme proso, pridáme soľ a cukor.
  5. Premiešame a varíme na miernom ohni približne 45 minút, kým proso nezmäkne.
7

Ovsené sušienky

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Celkový čas
35 minút
Príprava
5 minút
Varenie
30 minút
Kcal na porciu
280
Porcie
2

Ingrediencie

  • ovsené vločky — 200 g;
  • ovocné (jablkové alebo banánové) pyré — 200 gr;
  • kokosová dužina — 10 gr.

Varenie

  1. Obilniny rozomelieme v mixéri.
  2. Zmiešame ovocné pyré a kokosom.
  3. Vytvarujeme sušienky a vložíme ich do rúry.
  4. Pečieme pri teplote 180 °C do mäkka.

Gastroenterológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00
SO: 8:00-17:00
NE: 9:00-13:00

Objednať sa na konzultáciu s lekárom

Časté otázky

Je pri gastritíde vhodný prerušovaný pôst?

Prerušovaný pôst je systém stravovania, pri ktorom sa počas dňa striedajú obdobia príjmu potravy (zvyčajne 6 až 8 hodín) a úplnej abstinencie (zvyčajne 16 až 18 hodín alebo viac). Napriek popularite prerušovaného pôstu je pri gastritíde kontraindikovaný. Dlhšie prestávky bez jedla narúšajú rovnomernú činnosť žalúdka, zvyšujú kyslosť a vytvárajú podmienky na podráždenie a poškodenie žalúdočnej sliznice. Takýto režim môže spôsobiť zhoršenie ochorenia, zvýšenú bolesť a vznik komplikácií.

Je možné schudnúť pri gastritíde?

Pri gastritíde môžete schudnúť pomocou vyváženej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity. Základom chudnutia by mala byť šetrná strava s vylúčením mastných, korenených, vyprážaných jedál a polotovarov. Strava by mala obsahovať varené, dusené alebo pečené jedlá bohaté na bielkoviny, komplexné sacharidy a vlákninu. Dôležité je jesť pravidelne, malé porcie, vyhýbať sa prejedaniu a dlhým prestávkam medzi jedlami.

Fyzická aktivita pri gastritíde je vhodná, ale je dôležité vyhnúť sa nadmernej záťaži, náhlym pohybom a cvikom, ktoré spôsobujú silné napätie v oblasti brucha. Odporúčajú sa ľahké druhy aktivít – chôdza, plávanie, joga, liečebný telocvik, ktoré zlepšujú metabolizmus, trávenie a celkovú pohodu bez zbýtočného zaťaženia žalúdka.

Je možné vynechať jedlo pri gastritíde?

Vynechávanie jedál pri gastritíde nie je vhodné, pretože dlhé prestávky medzi jedlami vyvolávajú nadmernú produkciu žalúdočnej šťavy, ktorá začne rozožierať sliznicu. V dôsledku toho sa zvyšuje zápal, objavuje sa bolesť, pálenie, nevoľnosť a ťažoba v žalúdku. Po hladovaní pri gastritíde vedie jedenie k nadmernej záťaži už aj tak podráždenej sliznice, čo narúša trávenie a zhoršuje príznaky.

Je možné jesť v noci pri gastritíde?

Pri gastritíde sa neodporúča jesť v noci, pretože ležanie spomaľuje trávenie a žalúdočná šťava sa môže ľahšie dostať do pažeráka, čo spôsobuje pálenie záhy a podráždenie sliznice. Neskoré jedlá zvyšujú záťaž žalúdka, najmä ak je jedlo ťažké, mastné alebo korenisté. Jedenie pred spaním môže viesť k nočným bolestiam, pocitu ťažoby a poruchám spánku. Posledné jedlo pri gastritíde by sa malo naplánovať dve až tri hodiny pred spaním a malo by byť ľahké a jemné (napr. kaša, nízkotučný tvaroh alebo varená brokolica, červená repa alebo mrkva).

Je možné piť vodu nalačno pri gastritíde?

Pri gastritíde môžete piť teplú vodu na lačný žalúdok v malom množstve, ale len ak nemáte bolesti alebo nepríjemné pocity. Teplá voda pomáha znižovať kyslosť žalúdočnej šťavy, jemne pripravuje žalúdok na príjem potravy, zlepšuje trávenie, pomáha odstraňovať toxíny a škodliviny. Pri gastritíde sa neodporúča piť sýtenú, veľmi studenú alebo horúcu vodu.

Aký alkohol je možné piť pri gastritíde?

Brandy a whisky sú pri gastritíde menej škodlivé, pretože majú malý vplyv na vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej a počas remisie ochorenia (bez príznakov) sa môžu konzumovať v malých množstvách.

Aké polievky je vhodné konzumovať pri gastritíde?

Pri gastritíde, by mali ste konzumovať zeleninové polievky a mäsové vývary s nízkym obsahom tuku. Pri varení jedál nepoužívajte zásmažku a paradajkový pretlak.

Ako dlho trvá diéta pri gastritíde?

Diéta pri gastritíde by mala trvať najmenej tri mesiace. Na zabránenie relapsu (opätovnému výskytu patológie) by sa mala dodržiavať celoživotná diéta.

Aké sladkosti je vhodné jesť pri gastritíde?

Pri gastritíde sa môžu jesť tieto sladkosti: marmeláda, želé, lisované ovocie, zefír, pravý med, kondenzované mlieko a džem.

Aké ovocie je vhodné jesť pri gastritíde?

Pri gastritíde sa môžu jesť banány, jablká a hrušky. V prípade nízkej kyslosti sa môže konzumovať malé množstvo citrusových plodov (mandarínky, grapefruity, pomaranče).

4.4 s 5 na základe 5 hodnotení
Diéta pri gastritíde: pravidlá stravovania a týždenné menu s užitočnými receptami
Autor
Anna Komarova
Gastroenterológ, rádiológ (USG).

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Angelina pred 2 dňami
Dobrý deň. Som veľa počula o užitočných bylinkách pri zápale sliznice žalúdka. Povedzte mi, prosím, Môže sa šafran používať pri gastritíde?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 dňami
Dobrý deň. Šafran pri gastritíde je povolený v minimálnych množstvách a len v remisii. Korenie má mierny protizápalový účinok a môže zlepšiť trávenie, ale vo veľkých dávkach môže dráždiť žalúdočnú sliznicu. Ak je gastritída zhoršená, šafran, ako aj akékoľvek korenie, je lepšie vylúčiť.
Nataliia pred 5 dní
Dobrý deň. Gastritídu mám od študentských rokov, exacerbácie sú zriedkavé, takže som na ňu prakticky zabudla. V poslednom čase sa mi však kvôli veľkému stresu zápal žalúdka zhoršil. Môžem pri zhoršení gastritídy jesť ryžu?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 5 dní
Dobrý deň. Ryža pri zhoršení gastritídy sa môže konzumovať, najmä vo forme dobre uvarenej kaše alebo ryžového vývaru. Má obaľujúci účinok, ľahko sa trávi, nedráždi žalúdočnú sliznicu a pomáha zmierňovať zápal. Najlepšie je používať bielu leštenú ryžu, pretože je mäkšia a rýchlejšie sa trávi. Dôležité je variť ju bez oleja, soli a korenia – na vode, do polotekutej konzistencie.
Eva pred 1 týždňom
Dobrý deň. Asi pred dvoma rokmi mi bola diagnostikovaná chronická gastritída. Pravidelne som užívala lieky a dodržiavala diétu. Rada by som sa však spýtala, ako dlho by som mala dodržiavať diétu po zhoršení gastritídy?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Počas zhoršenia gastritídy sa odporúča dodržiavať diétu v priemere 2 až 4 týždne – podľa závažnosti príznakov a odporúčania lekára. Počas tohto obdobia je dôležité prísne dodržiavať šetrnú diétu: vylúčiť dráždivé potraviny, jesť teplé jedlá mäkkej konzistencie, malé porcie päť až šesťkrát denne. Po odznení akútnych príznakov je vhodné prejsť na mierne rozšírenú, no stále šetrnú diétu, ktorú sa odporúča dodržiavať aspoň 2 až 3 mesiace. Na predchádzanie zhoršeniu a udržanie remisie je vhodné dlhodobo sa riadiť zásadami liečebnej výživy, najmä pri chronickej forme gastritídy.
Júlia pred 2 týždňami
Dobrý deň. Asi pred týždňom som mala akútne bolesti brucha, a preto sa objednala ku gastroenterológovi. Lekár mi urobil viacero laboratórnych a prístrojových vyšetrení a potom diagnostikoval zápal žalúdka. Mohli by ste mi, prosím, povedať, či môžem pri erozívnej gastritíde jesť zemiakovú kašu ?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Zemiaková kaša pri erozívnej gastritíde môže byť súčasťou stravy, najmä v akútnej fáze. Má mäkkú konzistenciu, ľahko sa trávi a pomáha chrániť zapálenú žalúdočnú sliznicu. Zemiaková kaša by sa mala pripravovať bez smotany, veľkého množstva masla, korenia a smaženej cibule, ideálne len s vodou alebo malým množstvom mlieka.
Maria pred 2 týždňami
Dobrý deň, keď som mala bolesti žalúdka, zvýšené nadúvanie brucha, nevoľnosť a vracanie, okamžite som vyhľadala gastroenterológa. Lekár mi predpísal absolvovať gastroskopiu, ultrazvuk brušných orgánov a krvné testy, na základe ktorých mi diagnostikoval gastritídu. Lekár predpísal medikamentóznu liečbu a diétu. Chcela by som sk opýtať, či sa pri gastritíde môže používať biele suché víno?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Biele suché víno pri gastritíde sa neodporúča konzumovať, a to ani v malom množstve. Akýkoľvek alkohol dráždi žalúdočnú sliznicu, zvyšuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej a môže spôsobiť zhoršenie zápalu, najmä pri vysokej kyslosti. Víno navýše obsahuje organické kyseliny, ktoré dodatočne zaťažujú žalúdok. Aj počas remisie môže víno vyvolať návrat príznakov, najmä pálenie záhy, bolesť a nevoľnosť.
Júlia pred 2 rokmi
Dobrý deň. Môžem piť mlieko pri gastritíde s hyperaciditou?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 rokmi
Dobrý deň. Áno, pri gastritíde s hyperaciditou môžete piť a používať mlieko na prípravu kaší a mliečnych polievok.
Diana pred 2 rokmi
Môže spôsobiť gastritída škvŕkanie v žalúdku?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 rokmi
Dobrý deň. Áno, gastritída môže spôsobiť škvŕkanie v žalúdku medzi jedlami, ako aj plynatosť, nevoľnosť, hnačku alebo zápchu. Ak máte tieto príznaky, objednajte sa na vyšetrenie ku gastroenterológovi.
Frederika pred 2 rokmi
Dobrý deň, ako môžem doma zmierniť bolesť pri gastritíde?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 rokmi
Dobrý deň. Ak máte akútnu bolesť pri gastritíde, mali by ste užiť liek proti bolesti a poradiť sa s gastroenterológom. Váš lekár určí príčinu bolesti a predpíše liečbu.
Jaroslav pred 2 rokmi
Dobrý deň. Akú diétu by som mal dodržiavať pri gastritíde?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 rokmi
Dobrý deň. Pri gastritíde je potrebné dodržiavať diétu: mali by ste sa vyhýbať vyprážaným a mastným jedlám, koreniu a pikantným a údeným výrobkom. Mali by ste jesť chudé mäso a ryby, zeleninové polievky, kaše, sucháre a sušienky.
Irena pred 2 rokmi
Dobrý deň. V čom spočíva diéta číslo päť pri gastritíde?
Odpovedať
Anna Komarova
Anna Komarova
pred 2 rokmi
Dobrý deň. Pri diéte číslo päť pri gastritíde sa konzumuje chudé mäso, zeleninové polievky, kaše, zelenina a ovocie. Pri gastritíde sa odporúčajú varené, dusené a pečené jedlá.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie