Čo je gastritída a aké sú jej príznaky?
Gastritída je zápal sliznice žalúdka, ktorý vedie k poruchám trávenia a nedostatku živín v tele. Akútna forma sa prejavuje rýchlym nasýtením sa jedlom, nevoľnosťou a vracaním. Gastritída spôsobuje ostrú alebo kŕčovitú bolesť, často v hornej časti brucha. Ďalšie príznaky gastritídy sú:
- zápcha;
- hnačka;
- grganie s kyslým alebo skazeným zápachom;
- nadúvanie žalúdka.
Chronická gastritída môže byť dlho asymptomatická, s výskytom občasnej ťažkosti v žalúdku a pálením záhy. Exacerbácia gastritídy môže mať za následok vznik bieleho povlaku na jazyku, bolesť brucha a zvýšenie telesnej teploty.
Pri výskyte vyššie uvedených príznakoch je potrebné navštíviť gastroenterológa. Lekár odoberie anamnézu, vykoná vyšetrenie a odporučí absolvovať krvné testy a gastroskopiu (endoskopické vyšetrenie žalúdočnej sliznice).
V závislosti od výsledkov vyšetrenia môže gastroenterológ predpísať lieky na gastritídu vrátane antibiotík, liekov proti bolesti a liekov, ktoré regulujú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej a taktiež upraviť stravu.
Čo je vhodné konzumovať pri gastritíde?
Diéta pri gastritíde pomáha normalizovať produkciu kyseliny chlorovodíkovej a znižuje podráždenie žalúdočnej sliznice. Aby sa jedlo stihlo stráviť a nedošlo k nadmernému zaťaženiu žalúdočnej sliznice, je potrebné konzumovať malé porcie jedla v tom istom čase. V priemere je potrebné konzumovať približne 5-6krát počas dňa. Diéta pri akútnej gastritíde zahŕňa:
- chudé mäso (králičie, kuracie, teľacie, morčacie) a ryby (šťuka, ostriež, treska);
- 1-dňový pšeničný chlieb, sušienky;
- varené vajcia (najviac dve denne).
Strava počas exacerbácie gastritídy zahŕňa zeleninové polievky varené na vode a obilniny, ako aj kaše (pohánková, ryžová, ovsená). Pri zápale žalúdočnej sliznice je vhodné konzumovať: zemiaky, červenú repu, cuketu, karfiol, mrkvu, avokádo, banány, pečené jablká a hrušky.
Pri erozívnej (povrchové defekty na sliznici žalúdka) alebo atrofickej (stenčenie žalúdočnej sliznice) gastritíde by diéta mala byť čo najprísnejšia. Všetky jedlá by mali byť varené alebo pripravované na pare. Jedlo je potrebné konzumovať pri optimálnej teplote (nie horúce a nie studené) a dôkladne ho požuť.
Diéta pri chronickej gastritíde zahŕňa jedlá pripravované na pare (fašírky, mäsové guľky), odtučnené mlieko a mliečne výrobky, polievky so zeleninovými vývarmi. Uvedené potraviny sú povolené aj pri pankreatitíde — zápale pankreasu. Držať diétu pri pankreatitíde je potrebné na normalizáciu trávenia potravy a živín.
Pri nedodržiavaní diéty môže gastritída viesť k vzniku vredom, krvácaniu a anémii. Diéta pri žalúdočných vredoch by mala byť vyvážená a mala by obsahovať všetky potrebné vitamíny a mikroživiny a jedlo by malo byť pripravované na pare alebo v rúre.
Čo nie je vhodné konzumovať pri gastritíde?
Medzi zakázané potraviny pri gastritíde patrí tučné mäso (bravčové, jahňacie), údené jedlá, slané ryby, klobásy a masť. Pri gastritíde nie je vhodné konzumovať ani:
- žitný a čerstvý chlieb;
- kaše: strukovinové, krúpové, jačmenné, kukuricicové;
- mastné mliečne výrobky.
Strava pri gastritíde by nemala obsahovať korenie, koreniny, mäsové a rybacie konzervy a uhorky. Je tiež potrebné znížiť príjem tvrdého syra, výrobkov z lístkového cesta a pečiva.
Pri zápale žalúdočnej sliznice je potrebné sa vyhýbať konzumácii cibule, cesnaku, špenátu, šťaveľu a húb. Pri gastritíde je potrebné vyhýbať sa konzumácii nasledujúcich druhov zeleniny, aby sa predišlo podráždeniu sliznice žalúdka:
- biela kapusta;
- baklažán;
- reďkovka;
- repa;
- paprika.
Pri zápale sliznice žalúdka je potrebné zo stravy vylúčiť mäsové a rybacie vývary. Pri gastritíde nie je vhodné piť kávu ani alkoholické nápoje, pretože zosilňujú zápal sliznice žalúdka.
Diéta pri cukrovke so sprievodnou gastritídou spočíva v príprave jedál so sledovaním chlebových jednotiek, ako aj vo vylúčení z jedálnička výrobky obsahujúce ľahko stráviteľné (jednoduché) sacharidy (ovsená a krupicová kaša, zemiaková kaša).
Čo piť pri gastritíde?
Pri gastritíde sa môže piť slabý čaj, šípkový odvar a v malom množstve aj banánová, jahodová a mrkvová šťava. Počas exacerbácie hypoacidnej (málo kyslej) gastritídy sa odporúča piť minerálnu vodu na normalizáciu žalúdočnej kyseliny.
Mlieko, kefír a tvaroh pri gastritíde
Pri gastritíde sa môže konzumovať odstredené mlieko, jogurt, tvaroh a kefír, pretože obsahujú probiotiká, ktoré sú nevyhnutné pre normálne fungovanie gastrointestinálneho traktu. Gastroenterológovia odporúčajú konzumovať mliečne a fermentované mliečne výrobky v malých množstvách, aby sa zistila ich individuálna znášanlivosť.
Diéta pri gastritíde so zvýšenou aciditou
Gastritída s hyperaciditou zvyšuje sekréciu kyseliny chlorovodíkovej, čo vedie k zápalu a poškodeniu stien žalúdka. Pri hyperkyslej (zvýšená acidita) gastritíde by strava mala obsahovať potraviny, ktoré pomáhajú znižovať množstvo žalúdočnej šťavy. Diéta pri gastritíde s hyperaciditou zahŕňa:
- varená, dusená, pečená zelenina;
- chudé mäso a ryby;
- zeleninové polievky;
- ovsené vločky, ryža, krupica a pohánková kaša.
Pri gastritíde s hyperaciditou je možné konzumovať hurmikaki bez šupky, nie kyslé jablká, hrušky a banány. Počas gastritídy je možné piť zemiakovú šťavu na neutralizáciu žalúdočných štiav a zlepšenie stavu tráviaceho traktu.
Pri hyperkyslom zápale žalúdka je potrebné sa vyhýbať konzumácii cibule, kapusty, paradajok, húb, rýb a mäsových vývarov, nakladaných uhoriek a marinád. Z jedálnička by sa mali vylúčiť aj pikantné zeleninové pochutiny, údené jedlá, sladkosti z maslového cesta, koláče a čierny chlieb.
Strava pri gastritíde so zníženou aciditou
Pri hypoacidnej (málo kyslej) gastritíde je narušené trávenie a vstrebávanie potravy, preto je potrebné konzumovať potraviny, ktoré pomáhajú zvyšovať pohyblivosť žalúdka a stimulujú tvorbu žalúdočnej šťavy. Diéta pri gastritíde so zníženou kyslosťou zahŕňa:
- vajcia (varené alebo omelety);
- dobre uvarené kaše;
- varené cestoviny.
Jedálniček pri gastritíde by mal obsahovať výrobky s vysokou výživovou hodnotou: chudé mäso, varené a pečené ryby, polievky s dostatkom obilnín. Pri hypoacidickej gastritíde je možné piť marhuľové, mrkvové a tekvicové šťavy.
Na normalizáciu funkcie žalúdka by sa mala konzumovať aj zelenina (brokolica, paradajky, tekvica, uhorky a mrkva). Pri hypoacidnej gastritíde je vhodné konzumovať nasledujúce druhy ovocia:
- banány;
- jablká;
- citrusové plody (mandarínky, grapefruity a pomaranče).
Strava pri gastritíde so zníženou kyslosťou by nemala obsahovať mäsové alebo rybacie konzervy, fazuľové a hrachové polievky, cibuľu, cesnak, reďkovku a sladkú papriku. Pri hypoacidickej gastritíde je potrebné znížiť konzumáciu sladkostí a čokolády.
Diéta pri gastritíde: týždenný jedálniček s receptami
Strava pri gastritíde by mala byť vyvážená a mala by obsahovať dostatočné množstvo základných živín — bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a mikroprvkov. Pri gastritíde by sa jedlo malo pripravovať na pare, v rúre alebo v multifunkčnom variči. Nižšie uvádzame diétny týždenný jedálniček pri gastritíde:
Zeleninová polievka

Ingrediencie
- voda — 1.5 l;
- zemiaky — 1-2 ks;
- cibuľa — 1 ks;
- mrkva — 1 ks;
- brokolica — 300 g;
- kôpor — podľa chuti;
- soľ — max. ½ polievkovej lyžice.
- Zeleninu dôkladne opláchneme.
- Zemiaky a cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu nastrúhame. Brokolicu rozdelíme na ružičky.
- Zeleninu zalejeme čistou vodou.
- Zeleninovú zmes varíme približne 15 minút, až kým zemiaky nezmäknú.
- Polievku osolíme a pridáme kôpor.
Kuracie fašírky na pare

Ingrediencie
- kuracie filé — 400 gr;
- vajce — 1 ks;
- nízkotučné mlieko — 120 g;
- včerajší čierny chlieb;
- maslo — 100 gr;
- mrkva — 1 ks.
- Čierny chlieb vopred namočíme do mlieka.
- Na mlynčeku na mäso pomelieme kuracie mäso a nastrúhame mrkvu.
- K mletému mäsu pridáme chlieb, mrkvu a vajce.
- Zo zmesi vytvarujeme malé fašírky a vložíme ich do parného hrnca na približne 15-20 minút.
Tvarohový nákyp

Ingrediencie
- 1% kefír — 200 ml;
- nízkotučný tvaroh — 200 g;
- krupica — 70 gr;
- vajce — 1 ks;
- kvások — štipka.
- Tvaroh pretlačíme cez sitko a zmiešame ho s kefírom.
- Zmes zmiešame s vajcom, práškom do pečiva a krupicou. Všetky prísady miešame, kým nevznikne homogénna zmes.
- Pečieme v rúre pri 180 °C približne 40 minút.
Diétny boršč

Ingrediencie
- voda — 1.5 l;
- červená repa — 1 ks;
- mrkva — 1 ks;
- zemiaky — 2 ks;
- kyslá smotana — 2-3 lyžice;
- krutóny podľa chuti;
- kôpor — 1 stonka;
- soľ — štipka.
- Nakrájame alebo nastrúhame červenú repu a dáme ju variť.
- Zemiaky a mrkvu nakrájame na kocky alebo tenké pásiky. Keď je repa mäkká, pridáme do vody nakrájanú zeleninu.
- Keď je zelenina uvarená, boršč osolíme, pridáme kyslú smotanu a ešte chvíľu povaríme.
- Z bieleho chlebu si pripravíme krutóny, nakrájame kôpor.
- Do hotového boršču pridáme krutóny a kôpor.
Do diétneho boršču sa nesmie pridávať cibuľa, kapusta, paprika a paradajky, pretože tieto potraviny dráždia žalúdočnú sliznicu.
Mrkvové muffiny

Ingrediencie
- mrkva — 3 ks;
- cukor — 0.25 polievkovej lyžice;
- slepačie vajcia — 2 ks;
- krupica — 1 polievková lyžica;
- kyslá smotana — 1 polievková lyžica;
- jablkový džem — 50 gr.
- Mrkvu nastrúhame na stredne veľké pásiky a vložíme ju do misy.
- V samostatnej miske vyšľaháme mixérom dve vajcia a cukor, kým sa nevytvorí jemná pena.
- Zmes pridáme k mrkve. Pridáme šálku krupice a premiešame. Zmes necháme variť 15 minút, aby krupica napučala.
- Formu na muffiny vymastíme maslom. Na dno formy dáme trochu mrkvového cesta, potom pridáme lyžicu džemu a opäť pridáme cesto.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a muffiny pečieme približne 35 minút.
Prosná kaša s tekvicou

Ingrediencie
- tekvicová dužina — 3 PL;
- proso — 1 polievková lyžica;
- mlieko — 2 PL;
- voda — ¾ polievkovej lyžice;
- soľ — 1 lyžička;
- cukor — 1 polievková lyžica + 1 lyžička.
- Ošúpanú tekvicu nakrájame na kocky a vložíme do hrnca.
- Do hrnca nalejeme 1 šálku mlieka a ¾ šálky vody.
- Tekvicu varíme na miernom ohni 15-20 minút, kým nezmäkne.
- Do hrnca nalejeme zvyšok mlieka, prisypeme proso, pridáme soľ a cukor.
- Premiešame a varíme na miernom ohni približne 45 minút, kým proso nezmäkne.
Ovsené sušienky

Ingrediencie
- ovsené vločky — 200 g;
- ovocné (jablkové alebo banánové) pyré — 200 gr;
- kokosová dužina — 10 gr.
- Obilniny rozomelieme v mixéri.
- Zmiešame ovocné pyré a kokosom.
- Vytvarujeme sušienky a vložíme ich do rúry.
- Pečieme pri teplote 180 °C do mäkka.
Ultrasonografia v DoktorPRO v Bratislave


Časté otázky
Brandy a whisky sú pri gastritíde menej škodlivé, pretože majú malý vplyv na vylučovanie kyseliny chlorovodíkovej a počas remisie ochorenia (bez príznakov) sa môžu konzumovať v malých množstvách.
Pri gastritíde, by mali ste konzumovať zeleninové polievky a mäsové vývary s nízkym obsahom tuku. Pri varení jedál nepoužívajte zásmažku a paradajkový pretlak.
Diéta pri gastritíde by mala trvať najmenej tri mesiace. Na zabránenie relapsu (opätovnému výskytu patológie) by sa mala dodržiavať celoživotná diéta.
Pri gastritíde sa môžu jesť tieto sladkosti: marmeláda, želé, lisované ovocie, zefír, pravý med, kondenzované mlieko a džem.
Pri gastritíde sa môžu jesť banány, jablká a hrušky. V prípade nízkej kyslosti sa môže konzumovať malé množstvo citrusových plodov (mandarínky, grapefruity, pomaranče).