Logo
0800200000

Môžem mať sex počas tehotenstva? Je to bezpečné?

Môžem mať sex počas tehotenstva? Je to bezpečné?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 19 júl 2023 | aktualizované: 19 júl 2023 | 15725 15725
15725
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Je normálne, že tehotná žena má zvýšenú alebo zníženú sexuálnu túžbu. Sex počas tehotenstva je pre plod bezpečný, ale je potrebné poradiť sa s gynekológom, aby vylúčil akékoľvek kontraindikácie.

Prečo mám chuť na sex počas tehotenstva?

Počas tehotenstva sa zvyšuje chuť na sex kvôli hormonálnym zmenám t. j. vysoké hladiny estrogénu a progesterónu prispievajú k zvýšeniu libida (sexuálnej túžby). U tehotných žien sa zvyšuje prietok krvi do pohlavných orgánov, čo tiež vedie k zvýšeniu sexuálnej túžby. Sexuálna túžba najčastejšie klesá počas prvého trimestra, vrcholí v druhom trimestri a mierne klesá v treťom trimestri.

Môžem mať sex počas tehotenstva?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Počas tehotenstva môžete mať sex, pretože dieťa je chránené plodovou vodou a maternicovým svalstvom. Pohlavný styk počas tehotenstva zlepšuje náladu a znižuje stres, pretože sex uvoľňuje endorfíny (hormóny šťastia).

Sex počas tehotenstva

Počas tehotenstva sa vyhnite intenzívnemu sexu, pretože náhle a rýchle pohyby môžu žene spôsobiť nepríjemné pocity. Počas sexu v priebehu tehotenstva:

  • sa vyhýbajte polohám, ktoré vyvíjajú tlak na brucho;
  • si umiestnite vankúš pod brucho alebo medzi nohy, aby ste znížili tlak.

Ak sa počas sexu objaví bolesť, nepríjemné pocity alebo krvácanie, prerušte pohlavný styk a poraďte sa s gynekológom. Lekár sa oboznámi s vašou anamnézou, vykoná gynekologické vyšetrenie a v prípade potreby vykoná kolposkopiu (vyšetrenie krčka maternice s mnohonásobným zväčšením).

V akej polohe môžem mať sex počas tehotenstva?

Každé tehotenstvo je iné. Poloha, ktorá je pre jednu ženu pohodlná, môže byť pre inú nepríjemná. Aby ste počas sexu dosiahli potešenie, je potrebné, aby ste sa s partnerom dohodli na rytme a tempe pohybov počas pohlavného styku. Polohy na sex počas tehotenstva:

  • na boku — obaja partneri ležia na boku, čím sa vyhnú tlaku na brucho a nepríjemným pocitom;
  • zozadu — žena si kľakne na kolená a podopiera sa rukami alebo lakťami a muž prichádza zozadu, aby zmiernil tlak na brucho;
  • zhora — žena sedí na mužovi, čo jej umožňuje kontrolovať hĺbku a rytmus pohybov;
  • na chrbte — žena leží na chrbte s vankúšom pod zadkom na dodatočnú oporu. Muž môže byť na vrchu alebo na boku, aby netlačil na brucho.

Masturbácia a orálny sex sa tiež môžu vykonávať počas tehotenstva. Pri používaní sexuálnych hračiek je dôležité ich dôkladne umyť pod tečúcou vodou a pri nedostatočnej prirodzenej lubrikácii možno použiť lubrikant.

Do ktorého týždňa tehotenstva môžem mať sex?

V normálnom priebehu tehotenstva môžete mať sex až do deviateho mesiaca. Pohlavný styk v prvých mesiacoch nespôsobuje potrat ani predčasný pôrod. V prípade možných kontraindikácií (napr. eklampsia alebo vysoké riziko ukončenia tehotenstva) môže lekár odporučiť pokoj.

Ako často môžem mať sex počas tehotenstva?

Frekvencia sexu závisí od fyzického a emocionálneho komfortu ženy. Ak tehotenstvo prebieha normálne a nie sú prítomné žiadne zdravotné kontraindikácie, sexuálna aktivita nie je obmedzená. Počet sexuálnych aktov sa môže líšiť v závislosti od obdobia tehotenstva: v prvom trimestri sa žena môže cítiť unavená a malátna, čo vedie k zníženiu libida, potom sa sexuálna aktivita postupne zvyšuje.

Je orgazmus počas tehotenstva bezpečný?

Orgazmus je pri normálnom tehotenstve bezpečný. Sťah pohlavných orgánov je prirodzený fyziologický proces a nezvyšuje riziko predčasného pôrodu alebo potratu. V neskorom tehotenstve môže orgazmus a sex vyvolať mierne kontrakcie, ktoré sú pre plod bezpečné a samé vymiznú.

V ktorom mesiaci tehotenstva by som nemala mať sex?

V tehotenstve, ktoré prebieha normálne, môžete mať sex v ktoromkoľvek mesiaci. Sexuálna aktivita závisí od celkového zdravotného stavu ženy a existencie kontraindikácií. V prvom trimestri môže byť potrebné sexuálnu aktivitu obmedziť z dôvodu toxikózy alebo zvýšenej únavy.

Aké sú kontraindikácie sexu počas tehotenstva?

V prípade vaginálneho krvácania alebo úniku plodovej vody je potrebné sa počas tehotenstva zdržať pohlavného styku. Medzi ďalšie kontraindikácie sexu počas tehotenstva patrí:

  • vcestná placenta (patologický stav, pri ktorom sa placenta nachádza v dolných častiach maternice);
  • pohlavne prenosné infekcie (chlamýdie, trichomoniáza, syfilis);
  • predchádzajúce tehotenstvá, ktoré sa skončili predčasným pôrodom.

Viacplodové tehotenstvo a istmocervikálna insuficiencia (abnormálne skrátenie krčka maternice alebo rozšírenie kanála krčka maternice) zvyšujú riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Objednajte sa na vyšetrenie ku gynekológovi, aby zistil možné kontraindikácie pohlavného styku.

Čo mám robiť, keď krvácam po sexe počas tehotenstva?

Krvácanie po sexe počas tehotenstva môže byť spôsobené zvýšenou priepustnosťou ciev a citlivosťou krčka maternice v dôsledku hormonálnych zmien. Za normálnych okolností sa po pohlavnom styku môže objaviť malé množstvo krvavého výtoku bez toho, aby spôsoboval bolesť. Ak je krvácanie po sexe silné, sprevádzané silnou bolesťou alebo pretrváva dlhší čas, vyhľadajte gynekológa, aby zistil príčinu patologického stavu.

Prečo ma po sexe počas tehotenstva bolí brucho?

Brucho po sexe počas tehotenstva môže byť bolestivé v dôsledku zápalových ochorení pohlavných orgánov (cervicitída, endometritída) a zhubných alebo nezhubných nádorov (myóm, polyp). Ak tehotná žena pociťuje pri sexe bolesť a objavia sa ďalšie príznaky (napr. pálenie pri močení, abnormálny vaginálny výtok), mali by ste sa akútne poradiť s gynekológom.

Kedy je potrebná dočasná sexuálna zdržanlivosť?

Dočasná sexuálna zdržanlivosť môže byť potrebná pri riziku predčasného pôrodu, aby sa zabránilo stimulácii maternice. Dočasná sexuálna zdržanlivosť je potrebná aj v prípade krvácania, vcestnej placenty, genitálnych infekcií alebo vysokého krvného tlaku, aby sa zabezpečil normálny vývoj plodu a zabránilo sa potratu.

Prečo nemám chuť na sex počas tehotenstva?

Je normálne, že kvôli zmenám hormonálneho profilu, výkyvom nálad, nevoľnosti alebo zvýšenej únave, žena počas tehotenstva nemusí mať chuť na sex. Dôvodom zníženého libida a nedostatku sexu počas tehotenstva môže byť úzkosť a strach o nenarodené dieťa, ako aj nepohodlie spôsobené rastúcim bruchom.

Porozprávajte sa o zmenách súvisiacich so sexom so svojím partnerom a v prípade potreby sa obráťte na gynekológa. Lekár vylúči prípadné kontraindikácie sexu a poradí bezpečné polohy počas pohlavného styku.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Môžem mať sex počas tehotenstva? Je to bezpečné? - Nataliia Kuričova
Nataliia Kuričova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem mať počas tehotenstva nechránený sex?

Počas tehotenstva môžete mať nechránený sex, ak váš partner nemá pohlavne prenosnú infekciu. Ak máte pohlavný styk s viacerými partnermi alebo máte pohlavný styk s mužom, ktorého nepoznáte, použite bariérovú antikoncepciu (kondómy), aby ste predišli pohlavne prenosným chorobám (chlamýdie, trichomoniáza, kvapavka).

2. Je sex počas tehotenstva pre ženu prospešný?

Sex počas tehotenstva je pre ženu prospešný. Pohlavný styk zmierňuje napätie, zlepšuje náladu a zbližuje vás s partnerom.

3. Čo sa stane, ak budem mať sex počas tehotenstva?

Sex v tehotenstve, ktoré prebieha normálne, pomáha žene uvoľniť sa a zblížiť sa s partnerom. Pohlavný styk nie je pre plod škodlivý, pretože je chránený plodovou vodou a svalstvom maternice, ale ak je kontraindikovaný (vcestná placenta, eklampsia), sex môže spôsobiť predčasný pôrod alebo potrat.

4. Môžem mať sex v 32. týždni tehotenstva?

Ak sa cítite dobre a nemáte potvrdené žiadne kontraindikácie, môžete mať sex v 32. týždni tehotenstva. V treťom trimestri by ste nemali mať sex na chrbte, pretože zužuje cievy a znižuje zásobovanie plodu kyslíkom.

5. Môžem mať sex na začiatku tehotenstva?

Ak nehrozí riziko predčasného pôrodu alebo potratu, môžete mať sex na začiatku tehotenstva. Váš gynekológ vás informuje o akýchkoľvek kontraindikáciách a o sexe počas tehotenstva.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Môžem mať sex počas tehotenstva? Je to bezpečné?
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, musím používať ochranu počas tehotenstva?
Odpovedať
Nataliia Kuričova
Nataliia Kuričova pred 7 mesiacmi
Dobrý deň, počas sexu by ste mali používať ochranu, aby sa zabránilo prenosu pohlavne prenosných infekcií. Počas tehotenstva nemusíte pri sexe so stálym sexuálnym partnerom, ktorý nemá pohlavne prenosné ochorenie, používať kondóm.
pred 8 mesiacmi
Dobrý deň, prečo sa po sexe počas tehotenstva objavuje hnedý výtok?
Odpovedať
Nataliia Kuričova
Nataliia Kuričova pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Hnedý výtok počas tehotenstva po sexe môže vzniknúť v dôsledku zvýšeného prietoku krvi do pohlavných orgánov, poškodenia ciev krčka maternice, zápalových ochorení pošvy a prítomnosti novotvarov (polyp, myóm). Príčinu krvácania môže určiť gynekológ po vyšetrení a oboznámení sa s anamnézou.
Michala pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem mať orálny sex, keď som tehotná?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, počas tehotenstva môžete vykonávať orálny sex. Je však dôležité vylúčiť prítomnosť infekčnej pohlavne prenosnej choroby u partnera.
Patrícia pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, je možné otehotnieť pri análnom sexe?
Odpovedať
Dobrý deň. Nie, pri análnom sexe nie je možné otehotnieť. Aby došlo k otehotneniu, musia sa spermie dostať do pošvy, kde sa oplodní vajíčko.
Kateryna pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem mať sex v prvom trimestri?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, v prvom trimestri tehotenstva môžete mať sex. Je však dôležité vylúčiť všetky kontraindikácie, aby ste sa vyhli komplikáciám (potrat, predčasný pôrod).
Lenka pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, je bezpečné mať sex v 20. týždni tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, ak sa cítite dobre, v 20. týždni tehotenstva môžete mať sex. Počas pohlavného styku je dôležité vyhnúť sa tlaku na brucho a prudkým pohybom.
Sofiia pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo sa môže vyskytnúť krvácanie po sexe počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň. Krvácanie počas sexu môže poukazovať na abnormality krčka maternice (napr. erózie), novotvary pohlavných orgánov (polypy) a placentu previa. Mali by ste sa poradiť s gynekológom, aby zistil príčinu krvácania.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.