Logo
0800200000

Kde sa nachádzajú erotogénne zóny u mužov a žien?

Kde sa nachádzajú erotogénne zóny u mužov a žien?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 6 november 2023 | aktualizované: 6 november 2023 | 2714 2714
Erotogénne zóny sa nachádzajú nielen na pohlavných orgánoch, ale aj na iných častiach tela. Každý človek má jedinečný súbor erotogénnych zón.

Čo sú to erotogénne zóny?

Ženské a mužské erotogénne zóny sú citlivé oblasti tela. Stimulácia (napr. dotýkanie, hladenie) erotogénnych bodov zvyšuje sexuálne vzrušenie, prináša potešenie a pomáha dosiahnuť orgazmus.

Prečo je dôležité poznať svoje erotogénne zóny?

Poznanie vlastných erotogénnych zón a erotogénnych bodov partnera pomáha mužom a ženám spestriť a skvalitniť ich sexuálny život. Pravidelný sex sprevádzaný príjemnými pocitmi pomáha odbúrať stres, zlepšiť náladu a zvýšiť sebavedomie.

Erotogénne zóny u mužov

Najcitlivejšou a najčastejšou erotogénnou zónou u mužov je penis. Stimulovať je možné žaluď, uzdičku alebo hladiť penis po celej jeho dĺžke. K dosiahnutiu erekcie u chlapcov a mužov pomáha aj stimulácia ďalších erotogénnych zón, napr. vnútorných stehien, predlaktia, mieška, semenníkov, zadku, pier a jazyka.

Na dotyk sú citlivé aj spánky a oblasti za ušami. Aby sa zabránilo štekleniu, ktoré sa vyskytuje u niektorých mužov, pohyby (stláčanie, hladenie, bozkávanie) by mali byť intenzívne.

Na rozdiel od ženských pŕs sú mužské prsné žľazy menej vnímavé na dotyk, ale ich citlivosť môže byť pomerne vysoká, takže stimulácia bradaviek môže byť jednou z fáz predohry sexu. Urýchliť erekciu môže aj stimulácia spodnej časti mužského brucha.

Erotogénne zóny u žien

Klitoris a malé pysky ohanbia sú najcitlivejšie erotogénne body u žien. Zvlášť citlivý na dotyk je žaluď klitorisu, ktorú možno nazvať centrom rozkoše, no pre niektoré ženy nemusí byť stimulácia klitorisu príjemná. Medzi ženské erotogénne zóny patrí:

  • vagína. Najcitlivejší sú vchod a vonkajšia časť pošvy, ktoré ako prvé reagujú na dotyk a trenie počas pohlavného styku;
  • ušné lalôčiky. Ušné lalôčiky sú citlivé na bozkávanie a dotyk s nimi má na ženy vzrušujúci účinok;
  • oblasť krku a dekoltu. Dotyk krku a dekoltu zvyšuje vzrušenie;
  • bradavky. Bradavky, ktoré sú citlivé na dotyk, možno dráždiť zubami a stláčať. Je potrebné dbať na to, aby nedošlo k traumatizácii mliečnych žliaz (nie všetky ženy majú rady stimuláciu bradaviek);
  • oblasť kľúčnych kostí a spodnej časti chrbta. Citlivosť oblasti chrbta a kľúčnej kosti na dotyky a bozky je spôsobená veľkým počtom nervových zakončení.

Stupeň vzrušenia ženy je ovplyvnený nielen pôsobením na erotogénne body, ale aj jej pocitmi voči partnerovi. Dôvera a emocionálna intimita prispievajú k zvýšenému vzrušeniu a potešeniu zo sexu.

Čo sú to body G, A, K, U a ako ich nájsť?

Bod G je erotogénna oblasť dlhá až dva centimetre a nachádza na prednej stene pošvy medzi krčkom maternice a zadnou časťou lonovej kosti. Pri stimulácii sa bod G zväčší a po stimulácii sa zmenší a zmäkne. Žena si môže nahmatať bod G posediačky alebo v polohe na chrbte vložením ukazováka a prostredníka do pošvy a ich následným zohnutím. Stimulácia bodu G môže spôsobiť hlboký a dlhotrvajúci orgazmus, ktorý môže byť doplnený čírym výtokom z močovej trubice.

Bod A sa u žien nachádza v hornej časti pošvy, medzi krčkom maternice a močovým mechúrom. Na stimuláciu bodu A, ktorá môže pomôcť zvýšiť lubrikáciu a zvýšiť šance ženy na dosiahnutie orgazmu, by sa mal vyvíjať tlak na hornú (najbližšiu k žalúdku) stenu pošvy.

Bod K sa nachádza na konci pošvy oproti bodu G, kde sa začína krčok maternice, takže je ťažko prístupný. Na stimuláciu bodu K sa odporúča precvičovať pubococcygeálny sval, ktorý sa tiahne od panvovej kosti až po kostrč, alebo používať sexuálne hračky (napríklad vaginálne guličky).

Bod U, niekedy nazývaný ženská prostata, sa nachádza medzi klitorisom a vchodom do pošvy na oboch stranách otvoru močovej trubice. Bod U môže pri jemnom hladení vyvolať vzrušenie.

Erogénne body G, A, K, U

Erogénne body G, A, K, U

Ako si nájsť svoje erotogénne zóny?

Každý človek má individuálnu kombináciu erotogénnych bodov, preto je potrebné preskúmať všetky oblasti svojho tela. Masturbácia a erotická masáž sú niektoré zo spôsobov, ktoré vám pomôžu objaviť citlivé miesta a zmapovať vaše erotogénne zóny. Prostredníctvom masturbácie a masáže môžete zistiť, ktoré dotyky ktorých častí tela spôsobujú potešenie a vzrušenie.

Mapa erotogénnych zón na tele mužov a žien

Mapa erotogénnych zón na tele mužov a žien

Ako stimulovať erotogénne zóny?

Erotogénne zóny možno stimulovať rukami (hladenie, stláčanie, masírovanie) a ústami (bozkávanie, dráždenie zubami, lízanie). Na stimuláciu erotogénnych zón možno použiť aj sexuálne hračky a rôzne predmety (napr. pierka alebo kocky ľadu).

Má každý človek erotogénne zóny?

Ženy aj muži majú erotogénne zóny. Ak si myslíte, že nemáte žiadne erotogénne zóny, pravdepodobne ste ešte úplne nepreskúmali svoje telo a neobjavili všetky citlivé oblasti, ktoré spôsobujú sexuálne vzrušenie.

Nedostatok vzrušenia možno vysvetliť nielen neznalosťou umiestnenia erotogénnych zón, ale aj frigiditou, sexuálnymi poruchami vznikajúcimi na pozadí depresie, stresu, hormonálnych porúch alebo menopauzy, ktorej zhoršenie sa odporúča konzultovať s gynekológom. V prípade sexuálnych porúch u mužov spôsobených ochoreniami reprodukčného systému je potrebné objednať sa na konzultáciu k urológovi.

Vedie stimulácia erotogénnych zón vždy k orgazmu?

Reakcia na stimuláciu erotogénnych bodov je u každého tela individuálna. Stimulácia citlivej oblasti môže byť príjemná, ale nemusí nevyhnutne viesť k orgazmu. Sústredenie sa na potešenie (a nie na orgazmus ako výsledok stimulácie erotogénnych zón) vám umožní spestriť si sexuálny život.

Môžu sa erotogénne zóny meniť?

Citlivosť centier rozkoše u žien a mužov sa časom mení. Pri stimulácii určitých oblastí, ktoré boli predtým menej citlivé, môžete zistiť zvýšené vzrušenie.

Úloha emocionálneho stavu pri citlivosti erotogénnych bodov

Nálada (emocionálny stav) ovplyvňuje nielen citlivosť erotogénnych zón, ale aj schopnosť dosiahnuť orgazmus a záujem o sex vo všeobecnosti. Pri poruchách sexuálneho vzrušenia spôsobených úzkosťou, nízkym sebavedomím, konfliktom, únavou, nekontrolovaným užívaním liekov alebo zlozvykmi môže byť reakcia na stimuláciu erotogénnych zón znížená alebo žiadna.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Kde sa nachádzajú erotogénne zóny u mužov a žien? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže byť znížená citlivosť erotogénnych zón vagíny príčinou gynekologických problémov?

Znížená citlivosť erotogénnych zón pošvy nemusí byť príčinou, ale dôsledkom gynekologických patológií. Pri nedostatočnom sexuálnom vzrušení ako reakcii na vaginálnu stimuláciu je ťažké dosiahnuť orgazmus, čo môže viesť k psycho-emocionálnym poruchám. Diagnostika si vyžaduje vyšetrenie u lekára.

2. Je možné rozvíjať erotogénne zóny?

Rozvoj erotogénnych zón u mužov a žien spočíva v ich pravidelnej stimulácii s cieľom dosiahnuť silnejšie sexuálne vzrušenie. Zvýšenie počtu rozvinutých erotogénnych zón pomáha urýchliť dosiahnutie orgazmu a pôžitok zo sexu.

3. Ako nájsť erotogénnu zónu u svojho partnera?

Nájdenie erotogénnych zón si vyžaduje pomalé oboznámenie sa s reakciami partnera na dotyky na rôznych miestach (v prípade ostychu to môžete robiť v tme). S partnerom môžete diskutovať o miere vzrušenia zo stimulácie citlivých oblastí a ujasniť si, ktoré dotyky mu prinášajú najväčšie potešenie.

4. Nachádza sa hlavná erotogénna zóna u mužov v oblasti pohlavných orgánov?

Spomedzi erotogénnych bodov u mužov je penis orgánom, ktorého hmatová stimulácia spôsobuje sexuálne vzrušenie. Jedným z dôvodov vysokej citlivosti penisu je, že medzi orgazmom a realizáciou plodnosti u mužov existuje úzka súvislosť.

5. Ktoré erotogénne zóny majú muži a ženy spoločné?

Spoločné erotogénne zóny pre obe pohlavia sú genitálie, perineum, prsia a pery. Ľudské erotogénne zóny sa nachádzajú aj na krku, ušiach, ramenách, zápästiach, podpazuší, vnútornej strane stehien, zadku, spodnej časti chrbta a podbrušku. Pre každú erotogénnu zónu existujú výnimky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Kde sa nachádzajú erotogénne zóny u mužov a žien?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Alex pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné určiť erotogénne zóny podľa horoskopu?
Odpovedať
Dobrý deň. Súvislosť medzi dátumom narodenia, umiestnením a citlivosťou erotogénnych bodov nie je vedecky dokázaná. Najspoľahlivejším spôsobom určenia erotogénnych zón je štúdium vlastného tela a citlivých miest na tele partnera.
Anna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Kedy u človeka vznikajú erotogénne zóny?
Odpovedať
Dobrý deň. U dievčat a chlapcov nie je možné určiť presný vek vzniku erotogénnych zón. Keď človek prvýkrát pocíti vzrušenie z dotyku niektorých častí tela, znamená to, že objavil niektoré svoje erotogénne zóny.
Katarzyna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Majú muži bod G?
Odpovedať
Dobrý deň. Mužský bod G sa niekedy označuje ako prostata. U niektorých mužov stimulácia prostaty zvyšuje sexuálne vzrušenie a pomáha dosiahnuť orgazmus.
Nikol pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Ako nájdem bod G a má ho každý?
Odpovedať
Dobrý deň. Výsledky vedeckého výskumu nepotvrdzujú prítomnosť bodu G u všetkých žien. Bod G sa nachádza na prednej stene pošvy medzi krčkom maternice a zadnou časťou lonovej kosti. Bod G nájde žena tak, že si sadne alebo ľahne na chrbát, vloží ukazovák a prostredník do pošvy a dotkne sa prednej steny pošvy.
Eva pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Koľko erotogénnych bodov má žena?
Odpovedať
Dobrý deň. Počet erotogénnych zón je u každej ženy individuálny. V ženskom tele môže byť až niekoľko desiatok bodov, ktoré spôsobujú sexuálne vzrušenie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.