Logo
0800200000

Prečo vznikajú vrásky a ako sa ich zbaviť?

Prečo vznikajú vrásky a ako sa ich zbaviť?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 20 september 2022 | aktualizované: 20 september 2022 | 14370 14370
Vrásky sú prirodzenou súčasťou starnutia tváre, rúk a krku. Umiestnenie, hĺbka a počet vrások sa môže líšiť v závislosti od pohlavia, veku, typu pleti, farby a stavby tela.

Čo sú to vrásky?

Vrásky sú línie a záhyby na pokožke, ktoré sa s pribúdajúcim vekom objavujú okolo očí a pier, na krku a na rukách. Spomaliť vznik vrások vám pomôže dermatológ, ktorý určí typ vašej pleti a pomôže nájsť správny hydratačný krém na tvár a na telo. 

Typy a príčiny vzniku vrások

Vrásky sa líšia veľkosťou, umiestnením, hĺbkou a príčinou vzniku. Podľa miesta výskytu rozlišujeme tieto typy vrások:

  • marionetové vrásky - vyzerajú ako vertikálne línie, ktoré sa tiahnu od kútikov pier až po bradu;
  • vranie nohy -  objavujú sa v kútikoch očí a sú zvyčajne tenké a plytké;
  • zajačie vrásky - objavujú sa na bočnej alebo hornej ploche nosa a niekedy sa šíria smerom k dolnému viečku alebo k lícam;
  • Venušine prstene - horizontálne vrásky, ktoré sa objavujú na krku (pripomínajú hlboké brázdy);
  • nasolabiálne vrásky - vertikálne záhyby, ktoré sa tvoria medzi hornou perou a nosom.

Rozlišujeme dynamické (mimické) a statické vrásky. Mimické vrásky sú dočasné a vznikajú v dôsledku zvýšenej aktivity tvárových svalov (napr. pri smiechu, pri prekvapení alebo pri strachu). Statické vrásky sú spôsobené úbytkom kolagénu a elastínu v pokožke. Šírka a dĺžka statických vrások sa môže s vekom zväčšovať.

Vrásky na krku, na rukách a na tvári vznikajú v dôsledku zmien súvisiacich s vekom, keď sa pokožka stáva menej pružnou, ochabnutou a ovisnutou. S pribúdajúcim vekom sa tiež znižuje produkcia prirodzene sa vyskytujúcich olejov a znižuje sa množstvo tuku v hlbších vrstvách pokožky, čo má za následok zvýšenú suchosť a tvorbu vrások a záhybov na tvári. Ďalšie príčiny vzniku vrások sú:

  • pôsobenie ultrafialového žiarenia. UV žiarenie poškodzuje spojivové tkanivo pokožky tým, že ničí elastínové a kolagénové vlákna, čo vedie k ochabovaniu pokožky a jej predčasnému starnutiu;
  • fajčenie. Tabak zužuje cievy, čo znižuje prietok krvi, a tým aj prenos živín a kyslíka do kožných buniek. Znižuje tvorbu kolagénu, čím urýchľuje prirodzený proces starnutia;
  • alkoholické nápoje. Alkohol vysušuje pokožku a prispieva k vzniku vrások na krku a tvári;
  • opakujúce sa výrazy tváre. Pohyby a výrazy tváre vedú k vzniku jemných liniek a vrások, ktoré vytvárajú brázdy pod povrchom pokožky. S pribúdajúcim vekom sa v dôsledku straty pružnosti pokožky vytvárajú vrásky;
  • vplyv znečisťujúcich a jedovatých látok (napr. sadza, špina, prach, dym, oxid dusičitý). Pevné a tekuté častice upchávajú póry, čo vedie k rozpadu kolagénu.

Rádioterapia môže rovnako urýchliť vznik vrások na čele a na tvári. Pri liečbe rakoviny sa rádioterapia zameriava na rakovinové bunky, čo vedie k zvýšenej citlivosti, k šupinateniu, k suchej a svrbivej pokožke a k tvorbe plytkých vrások a škvŕn podobným spáleninám od slnka.

K predčasným vráskam môže tiež viesť nedôkladné alebo žiadne odličovanie pred spánkom. Zvyšky kozmetiky upchávajú póry a obmedzujú schopnosť tela produkovať kolagénové proteíny.

Typy starnutia tváre

Výskyt vrások na čele, na krku a na tvári, ich hĺbka a množstvo súvisia s typom starnutia tváre. Typ starnutia je ovplyvnený typom postavy, typom pleti (suchá, mastná, zmiešaná, normálna), vývojom tvárových svalov a množstvom podkožného tuku.

Typy starnutia tváre

Morfotyp

Charakteristické črty

Kto je náchylný

Unavený typ starnutia

Matný tón pleti, poklesnuté kútiky úst a očí, znížený tonus a turgor tvárových svalov. Vznik nazolabiálnych vrások a slzných brázd.

Ženy s kosoštvorcovým a oválnym tvarom tváre, zmiešaným alebo normálnym typom pleti.

Deformačný (pastózny) typ starnutia

Pastózny typ starnutia sa vyznačuje nízkym počtom mimických vrások, kuperózou (tzv. cievnymi hviezdičkami), opuchnutými lícami, kruhmi pod očami, ochabnutou pokožkou a dvojitou bradou.

Ženy so sklonom k obezite a s mastnou alebo zmiešanou pleťou.

Typ starnutia s jemnými vráskami

Vrásky na čele a okolo pier, vrásky okolo kútikov očí, ovisnuté viečka. Zmenšený objem tváre, absentuje ochabnutie alebo opuchnutie pokožky.

Ženy so suchou pokožkou alebo výraznou mimikou.

Svalový (muskulárny) typ starnutia

Výrazná oválna tvár, malé množstvo jemných vrások, hlboké nazolabiálne záhyby, vrásky na čele, vrásky na hornom viečku, poruchy pigmentácie. Pri svalovom type starnutia si pokožka zachováva svoju pružnosť.

Ženy s malým množstvom podkožného tuku, ale s dobre vyvinutými tvárovými svalmi.

Kombinovaný typ starnutia

Jemné, plytké vrásky vyskytujúce sa na suchých častiach pleti, pastóza (opuch) v oblasti tváre, vznik nazolabiálnych záhybov.

Ženy so sklonom k opuchom alebo so zmiešaným typom pleti.

Dermatológ môže určiť typ starnutia pokožky tváre. Po vyšetrení vám odporučí kozmetické prípravky na starostlivosť o pleť á tvarové cvičenia. V prípade potreby odporučí masáž, botoxové injekcie, plazmolifting alebo mezoterapiu.

Vrásky na čele

Vrásky na čele vznikajú v dôsledku starnutia alebo genetických predispozícií. Vrásky medzi obočím a vrásky na čele môžete zmierniť dostatočným denným príjmom tekutín (1,5 - 2 litre), aby ste zabránili dehydratácii a vysušovaniu pokožky.

Vyvážená strava pomáha spomaliť vznik vrások v čelovej oblasti. Riziko vzniku suchej pokožky znižuje konzumácia potravín s obsahom kyseliny linolenovej (olivový, orechový a makový olej) a vitamínu C (paprika, rakytník, ríbezle, citrusové plody, paradajky a jablká). Z jedálnička by ste mali vynechať potraviny s vysokým obsahom sacharidov a tukov (ktoré zvyšujú riziko atrofie kože a vzniku vrások).

Vrásky pod očami

Keďže sa pod očnými buľvami nachádza tenká koža s cievami, pri strate schopnosti samoobnovy v dôsledku zmien súvisiacich s vekom, sa ako prvé objavia vrásky pod očami. Polyfenoly a chemické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v granátových jablkách a v zelenom čaji, spolu s vhodne zvolenými prípravkami na starostlivosť o pokožku, ktoré obsahujú vitamín C a môžu pomôcť zabrániť skorému vzniku vrások pod očami.

Vrásky okolo úst

Vrásky okolo úst sú spôsobené stratou elastínu, kolagénu a glykozaminoglykánov (GAG), ktoré pomáhajú hydratovať a zlepšovať pružnosť pokožky. Vrásky a záhyby sa môžu objaviť nad hornou perou, po stranách pier, vertikálne od úst k brade alebo priamo na perách.

Esenciálne oleje môžu pomôcť zlepšiť pevnosť pokožky a urýchliť obnovu kožných buniek okolo pier. Druhy esenciálnych olejov na redukciu vrások okolo pier sú:

  • santalové drevo (pôsobí protizápalovo);
  • kadidlo (zvyšuje bunkový obrat);
  • levanduľa (má hojivé účinky na rany);
  • citrón (obsahuje antioxidanty).

Rastlinné oleje (kokosový olej, olivový olej, slnečnicový olej, ricínový olej a olej z hroznových jadierok) možno použiť na zlepšenie pružnosti pokožky. Pred použitím esenciálnych alebo rastlinných olejov je však vhodné poradiť sa s dermatológom, pretože nie je možné vylúčiť precitlivenosť na zložky olejov a alergické reakcie po ich aplikácii na pery.

Ako funguje masáž tváre proti vráskam?

Masáž tváre proti vráskam zlepšuje tonus pokožky, znižuje opuchy a zlepšuje krvný obeh. Masáž tiež okysličuje pokožku, čím urýchľuje regeneračné procesy a zabraňuje vzniku vrások.

Aké krémy sú vhodné proti vráskam?

Starostlivosť o pleť zameraná proti vráskam môže zahŕňať krémy, masti a pleťové masky. Krémy na vrásky sú:

  • retinoidný krém na vrásky. Krémy s obsahom retinoidov môžu znížiť drsnosť, starecké škvrny a jemné vrásky, môžu však spôsobiť vysušenie, pálenie, začervenanie a svrbenie. Opaľovací krém, ktorý je možné aplikovať na vopred nanesený krém, môže pomôcť predísť popáleninám pokožky;
  • metyluracilový krém na vrásky. Podporuje obnovu kožných buniek, normalizuje metabolizmus nukleových kyselín a urýchľuje regeneráciu tkaniva.

Krémy proti vráskam s obsahom alfa-hydroxykyselín (kyselina mliečna a kyselina glykolová) odstraňujú vrchnú vrstvu odumretej kože a stimulujú rast nových buniek, čo vedie k omladeniu pokožky tváre. Pri suchej pleti môže dermatológ odporučiť aj používanie pleťových masiek proti vráskam, ktoré pleť hydratujú.

Aké cviky pomáhajú v boji proti vráskam?

Pravidelná tvárová gymnastika proti vráskam môže pomôcť posilniť tvárové svaly a spevniť spodnú a hornú časť tváre. Vyvinuté tvárové svaly pomáhajú predchádzať úbytku tuku, ochabovaniu pokožky a spomaľujú proces starnutia.

Tvárová gymnastika proti vráskam vám nepomôže zbaviť sa úplne vrások na tvári, ale vďaka nej budú vrásky menej viditeľné. Dermatológ vypracuje súbor cvičení v závislosti od typu starnutia, veku a stavu pokožky.

Darsonval proti vráskam

Darsonval má vďaka vysokofrekvenčnému pulznému elektrickému prúdu kozmetický a terapeutický účinok na pokožku (táto informácia má len informatívny charakter, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Darsonval sa používa na zlepšenie výživy tkanív, rozšírenie ciev a aktiváciu krvného obehu.

Dermatológ môže odporučiť Darsonval na dosiahnutie liftingového účinku na pokožke. Darsonval tiež zvyšuje účinok používaných krémov alebo mastí, takže je často súčasťou komplexného ošetrenia na vizuálne omladenie pleti.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo vznikajú vrásky a ako sa ich zbaviť? - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako odstrániť hlboké vrásky?

Hlboké vrásky sa zvyčajne dajú odstrániť mezoterapiou alebo plazmoliftingom. Dermatológ vás však môže odporučiť aj k plastickému chirurgovi, ktorý vám urobí lifting tváre a odstráni dvojitú bradu, záhyby a hlboké vrásky na čele.

2. Ako sa podávajú injekcie proti vráskam?

Injekcie proti vráskam na čele podáva dermatológ, ktorý po vyšetrení tváre určí typ prípravku, ktorý sa má pod kožu vstreknúť (v závislosti od citlivosti pokožky, počtu, umiestnenia a hĺbky vrások). Botox na vrásky blokuje nervové signály, čím umožňuje uvoľnenie svalov a odstránenie vrások na tri až šesť mesiacov. Kontraindikácie injekcií botoxu:

  • nervovosvalové ochorenia (napr. myasténia gravis alebo roztrúsená skleróza multiplex);
  • tehotenstvo alebo dojčenie;
  • zápalové ochorenia kože v oblasti vpichu;
  • poklesnuté očné viečka (ptóza);
  • hlboké jazvy na tvári.

Lekár vám môže odporučiť aj plazmolifting, pri ktorom sa do kože vstrekuje plazma obohatená o trombocyty. Plazmatický lifting môže omladiť pokožku zvýšením jej pružnosti a pevnosti.

3. Ako fungujú tejpy proti vráskam?

Tejpy sú elastické pásky vyrobené z prírodnej bavlny s lepiacou podložkou. Aplikácia tejpov na vrásky znižuje tlak na cievy, zlepšuje prietok krvi a dodáva kožným bunkám živiny. Tejpovanie môže znížiť hypertonicitu tvárových svalov a vyhladiť mimické vrásky.

4. Ako sa môžem zbaviť vrások pod očami?

Vrásky pod očami možno odstrániť injekciami botoxu. Dermatológ vám môže odporučiť aj mezoterapiu (podkožné injekcie kolagénu, kyseliny hyalurónovej a výživných látok), ktorá zlepšuje stav pokožky, redukuje vrásky, zvyšuje elasticitu a hydratuje pokožku.

Injekcie botoxu a kyseliny hyalurónovej by sa nemali podávať samostatne kvôli riziku vzniku krvácania, modrín a infekcie a odumierania tkaniva. Nesprávne podanie injekcie môže spôsobiť ochrnutie svalov, poškodenie očí alebo Bellovu obrnu. Aby ste predišli komplikáciám, je potrebné sa poradiť s dermatológom, ktorý otestuje citlivosť na lieky a určí počet potrebných ošetrení.

5. Ako odstrániť vrásky na čele?

Vrásky na čele možno odstrániť blanšírovaním. Pred blanšírovaním sa pokožka ošetrí anestetickým krémom. Dermatológ vstrekne pod povrch vrásky výplň na báze kyseliny hyalurónovej, ktorá ju vyhladí a následne si vráska dokáže svojpomocne vytvoriť zásobu živín na ďalšie omladenie pleti.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo vznikajú vrásky a ako sa ich zbaviť?
Dermatológ, trichológ.
Prečo vznikajú vrásky a ako sa ich zbaviť?
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Irina pred rokom
Dobrý deň. Na internete som sa dočítala, že metyluracil ová masť pomáha zbaviť sa hlbokých vrások. Ako používať metyluracilovú masť na vrásky?
Odpovedať
Dobrý deň, metyluracilová masť vám nepomôže zbaviť sa hlbokých vrások. Aj masti a krémy by vám mal predpísať dermatológ, pretože masť nemusí byť vhodná pre váš typ pleti, môže mať kontraindikácie alebo môže byť neúčinná vzhľadom na miesto výskytu a hĺbku vrások.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, mám vrásky okolo pier. Vizuálne vyzerajú ako tenké biele vlákna. Mám navštíviť dermatológa alebo si mám kúpiť balzam na zjemnenie vrások okolo pier?
Odpovedať
Dobrý deň, balzam nepomôže odstrániť vrásky okolo pier. Výber prípravku na starostlivosť o pleť (ako sú masti alebo krémy) je potrebné konzultovať s dermatológom. Lekár vám môže tiež odporučiť použitie injekcií s obsahom kyseliny hyalurónovej, vitamínov a živín.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, mám 40 rokov a zatiaľ nemám žiadne viditeľné vrásky (okrem vrások okolo kútikov očí), ale moja priateľka (35) už má viditeľné vrásky v oblasti pier, krku a očí. Kedy sa u žien objavujú vrásky alebo je to u každého individuálne?
Odpovedať
Dobrý deň, „vranie nohy” sa objavujú vo veku 28 až 35 rokov a vrásky na špičke nosa, čele, okolo očí a úst sa objavujú vo veku 35-45 rokov. Genetické predispozície, fajčenie, nadmerné požívanie alkoholu a neustále vystavovanie sa slnku môžu spôsobiť skorší výskyt vrások.
Karina pred rokom
Dobrý deň. Ako sa dajú odstrániť jemné vrásky? Oplatí sa hneď prihlásiť na botoxové injekcie? Vopred vám ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, botoxové injekcie nie sú jedinou možnosťou na odstránenie vrások. Ak máte jemné vrásky okolo kútikov očí, pier a nosa, môžu vám pomôcť hydratačné prípravky starostlivosti o pleť, ktoré vám vyberie dermatológ v závislosti od typu a veku vašej pleti.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Po dvoch rokoch práce v Španielsku pod páliacim slnkom moja pleť výrazne zostarla. Ako môžem spomaliť starnutie pleti? Môže mi pomôcť vankúš proti vráskam?
Odpovedať
Dobrý deň, na spomalenie starnutia pleti vám pomôže dermatológ, ktorý po určení typu pleti vyberie ošetrujúce prípravky, navrhne plazmolifting, mezoterapiu alebo botoxové injekcie. Vankúš proti vráskam môže vďaka tvaru a materiálu výplne zabrániť skorým vráskam medzi lícami a nosom, pod očami a na čele, ale nepomôže odstrániť existujúce vrásky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.