Logo
0800200000

Pravidlá bezpečného sexu v prírode

Pravidlá bezpečného sexu v prírode
Čítať 7 minút | Vytvorené: 16 august 2023 | aktualizované: 16 august 2023 | 1831 1831
1831
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Leto sa spája s dobrodružstvom, relaxáciou, pozitívnymi emóciami, romantikou a sexom v prírode. Pohľad na sporo odeté ženy a mužov v teplom počasí prispieva k zvýšenému vzrušeniu a myšlienkam na sex.

Aby bol sex v prírode v lete zdraviu bezpečný, je potrebné zohľadniť niektoré nuansy.

Základné pravidlá bezpečnejšieho sexu

Odporúčania pre bezpečnejší sex sú zamerané na udržanie zdravia partnerov a prevenciu neplánovaného tehotenstva. Pravidlá bezpečnejšieho sexu zahŕňajú:

  • používanie kondómu (otehotnieť a nakaziť sa môžete kdekoľvek (pri sexe v parku, v horách, vo vodnej nádrži, v sprche a podobne));
  • dodržiavanie intímnej hygieny;
  • používanie lubrikantu;
  • zdržanie sa pohlavného styku v prípade rán alebo vyrážok na pohlavných orgánoch.

Dôležité je tiež vyhýbať sa dotyku kontaminovaných predmetov a povrchov. Čo najskôr po pohlavnom styku je potrebné sa osprchovať s použitím sprchového gélu, ktorý nespôsobuje alergie.

Ako mať bezpečný sex vo vode?

Voda vám môže pomôcť uvoľniť sa, vzrušiť sa, zmierniť únavu a zažiť nezvyčajné pocity. Pobyt vo vodnom prostredí nebráni stimulácii bodu G a dosiahnutiu orgazmu, ale vedľajším účinkom kontaktu s vodou je odplavenie prirodzenej vaginálnej lubrikácie, čo môže spôsobiť nepríjemné pocity obom partnerom počas pohlavného styku. Aby sa predišlo takýmto situáciám, používajte pri sexe vo vode lubrikanty, napríklad lubrikanty na báze silikónu odolné voči vode.

Počas sexu v sladkej alebo morskej vode hrozí zvýšené riziko prasknutia kondómu a následne nechceného tehotenstva, preto je dôležité dbať na komplexnú antikoncepciu. Podľa doktorky Leah Milheiserovej, riaditeľky programu sexuálnej medicíny pre ženy na Stanfordskej univerzite, „pobyt vo vode neznižuje pravdepodobnosť otehotnenia, pretože ejakulácia vo vagíne umožňuje spermiám oplodniť vajíčko”.

Môžem mať sex v mori alebo oceáne?

Koncentrácia soli vo vode nemá nič spoločné s čistotou a bezpečnosťou. Turisti často vyhadzujú do vody odpadky, cigaretové ohorky, zvyšky jedla a dokonca chemikálie z domácnosti, čím vodnú nádrž znečisťujú.

Štúdie potvrdzujú, že vodné nádrže, najmä tie morské, obsahujú mnoho patogénov, ako napríklad E. coli. Aj jednorazové ponorenie do vody môže viesť k zápalu močového mechúra a iným zápalom močovopohlavného systému.

Samozrejme, slaná voda má určité výhody, ale nie počas vaginálneho a análneho sexu. Vystavenie soli vyvoláva podráždenie slizníc pohlavných orgánov, zápaly a alergie, preto sa sex v mori neodporúča.

Čo je potrebné zohľadniť pri sexe v bazéne?

Pred letným sexom v bazéne je dôležité pamätať na prítomnosť chlóru vo vode. Zlúčeniny chlóru nielenže neutralizujú nebezpečné mikroorganizmy, ale narúšajú aj mikroflóru pohlavných orgánov. Pri kontakte s chlórovou vodou sa u žien môžu objaviť múčnivka a vaginálna dysbakterióza.

Mnohí ľudia si myslia, že sex v bazéne je bezpečný (vzhľadom na účinky chlórovanej vody, ktorá deaktivuje všetky spermie), no nie je to pravda. Chlór síce dokáže zničiť niektoré spermie, ale nie všetky, to znamená, že pravdepodobnosť otehotnenia z vody v bazéne je znížená, ale nie nulová.

Nevyhnutným vedľajším účinkom pobytu v bazéne je kontakt s močom. Po výskume, ktorý sa konal v Kanade sa preukázalo, že do bazéna s objemom 830 000 litrov sa vyplaví v priemere 75 litrov moču každý týždeň. Mať sex v takýchto nehygienických podmienkach sa neodporúča. 

Aké nebezpečenstvo predstavuje sex na pláži?

Nehygienické podmienky na plážach sú často spôsobené potravinovým odpadom, ako aj výkalmi vtákov, zvierat a iných živočíchov. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Environmental Science & Technology môže piesok na pláži obsahovať viac fekálnych baktérií ako morská voda. To znamená, že sex na pláži môže byť zdravie ohrozujúci (napr. môže vyvolať zápal močového mechúra).

Čo je potrebné zohľadniť pri sexe v lese a v horách?

Intimita v horskej alebo zalesnenej oblasti je pomerne nezvyčajná a extrémna zábavka. Ak chcete mať sex v lese alebo v horách, snažte sa dostať ďalej od ciest, chodníkov, hubárov a iných turistov. Zoberte si zo sebou mapu, podložku a sprej proti hmyzu.

Po návrate domov sa ihneď osprchujte a prezrite si telo kvôli kliešťom. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa každoročne na celom svete nakazí kliešťovou encefalitídou viac ako 10 000 ľudí, a to aj pri pobyte v lese.

Ďalším nebezpečným dôsledkom sexu v horách je nepredvídateľnosť reakcie organizmu. Sexuálna námaha prežívaná v značnej nadmorskej výške môže spôsobiť bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť a výkyvy tlaku.

Podľa Melissy Taborovej, riaditeľky College of Osteopathic Medicine na Nova Southeastern University, „je telo pri nízkom tlaku a suchom vzduchu nedostatočne okysličené, čo môže viesť k pomerne nebezpečným príznakom nedostatku kyslíka". Okrem toho, počas sexu v lese alebo v horách môže dôjsť k stretu s hadmi a inými nebezpečnými živočíchmi.

Je sex v parku bezpečný?

Námestia a parky nie sú o nič menej extrémne miesta na sex ako lesné pasienky a hory. V parkoch sa nachádzajú hojdačky, lavičky, šmýkačky a iné nezvyčajné predmety. Na rozdiel od lesov a hôr, kde ste prakticky odlúčený od spoločnosti, v parku alebo verejnej záhrade vás kedykoľvek môžu pristihnúť okoloidúci, deti a policajti.

Keď uvažujete o sexe v parku zo sterilného hľadiska, mali by ste vedieť, že aj tento verejný priestor so sebou nesie určité riziká. Mnohí ľudia sa rukami a oblečením dotýkajú predmetov, ktoré nie sú dezinfikované.

Podľa melbournského centra pre sexuálne zdravie, letný sex zvyšuje pravdepodobnosť vzniku infekčných ochorení. Horúce počasie je priaznivé pre množenie vírusov, plesní a baktérií, preto je v lete viac prípadov sexuálne prenosných infekcií ako v zime. 

Na čo si dať pozor pri sexe na streche?

Vaginálny, análny alebo orálny sex vo výške môže priniesť vzrušujúce zážitky, najmä počas teplých letných nocí. Najdôležitejšie je posúdiť nebezpečenstvo tohto nápadu, pretože nie každá strecha je vhodná na takýto druh zábavy. Mnohé strechy sú zle osvetlené alebo v havarijnom stave a preto môže hroziť riziko vzniku úrazu. Aby ste sa vyhli zraneniam, nájdite si hladký a stabilný povrch bez drôtov a káblov a držte sa ďalej od okraja strechy.

Pri porovnávaní rôznych miest na extrémny sex je potrebné venovať osobitnú pozornosť poveternostným podmienkam (rýchlosť vetra, teplota vzduchu, pravdepodobnosť zrážok). Vlhkosť, chlad a prievan môžu spôsobiť zápal pohlavných orgánov (vaječníkov a vajíčkovodov u žien, hlavičky penisu u mužov a močového mechúra). Okrem toho môže mať chladné, vlhké a veterné počasie negatívny vplyv na pohybový aparát.

Podobne ako v parkoch, aj na strechách sa môžete stretnúť so strážnikmi a inými cudzími ľuďmi, čo môže mať nepredvídateľné následky. Pri posudzovaní nebezpečenstva sexu vo výške môže byť balkón dobrou alternatívou strechy.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Pravidlá bezpečného sexu v prírode - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem dostať múčnivku po sexe v mori?

Sex v morskej vode a na pláži je spojený s rizikom vzniku infekcií v oblasti pohlavných orgánov, ktoré môže vyvolať mokré oblečenie, zvýšené potenie a vysoká teplota vzduchu, ktorá spôsobuje rýchle množenie kvasinkových baktérií a vznik múčnivky.

2. Ako si zariadiť romantiku v prírode a vyhnúť sa pri tom zdravotným problémom?

Ak je sex v prírode neoddeliteľnou súčasťou vášho života, vždy pamätajte na pravidlá hygieny a antikoncepcie. V honbe za romantikou a rozkošou v prírode nezabúdajte na starostlivosť o svoje zdravie.

3. Môžem otehotnieť pri sexe vo vode?

Z hľadiska pravdepodobnosti otehotnenia sa sex vo vode prakticky nelíši od sexu na súši. Voda nezabraňuje prenikaniu spermií do pošvy a oplodnení vajíčka. Okrem toho, príčinou otehotnenia môže byť prasknutie kondómu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Pravidlá bezpečného sexu v prírode
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Denisa pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Aký by mal byť výtok pri sexe v prírode?
Odpovedať
Dobrý deň. Za normálny sa považuje priehľadný výtok bez štipľavého, nepríjemného zápachu. Ak je výtok nepriehľadný s výrazným špecifickým zápachom, sprevádzaný svrbením alebo bolesťou, odporúča sa vyhľadať lekára.
Patrícia pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Čím sa môžem nakaziť pri sexe vo vode bez kondómu?
Odpovedať
Dobrý deň. Nechránený sex vo vode je sprevádzaný zvýšeným rizikom nákazy mnohými typmi infekcií v závislosti od toho, aké patogény sú vo vode prítomné. Používanie kondómu je účinným spôsobom prevencie chlamýdií, kvapavky, hepatitídy a iných infekčných ochorení.
Blažena pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem dostať ľudský papilomavírus pri orálnom sexe v prírode?
Odpovedať
Dobrý deň. Orálny sex je jednou z hlavných ciest prenosu ľudského papilomavírusu. V prípade diagnostikovania tejto infekcie sa odporúča zdržať sa nielen sexuálneho styku, ale aj bozkávania.
Štefan pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo nemôžem mať sex v prírode počas liečby chlamýdií?
Odpovedať
Dobrý deň. Kým sa neukončí liečba pohlavne prenosných infekčných ochorení, stále existuje riziko nákazy zdravého partnera. Preto sa odporúča zdržať sa sexu až do úplného vyliečenia chlamýdií.
Róbert pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho by som sa mal zdržať sexu v prírode po obriezke?
Odpovedať
Dobrý deň. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zdržať sa sexu v interiéri a exteriéri šesť týždňov po obriezke. Toto obdobie je potrebné na úplné zahojenie poškodeného tkaniva.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.