Logo
0800200000

Čo je to análny sex?

Čo je to análny sex?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 24 máj 2023 | aktualizované: 24 máj 2023 | 18826 18826
Análny sex je pohlavný styk, ktorý je sprevádzaný prienikom penisu do konečníka. Taktiež na análnu intimitu môžu byť použité prsty a sexuálne hračky.

Ako sa správne vykonáva análny sex?

Fyziologicky nie sú konečník a análny kanál uspôsobené na sexuálnu funkciu, preto je pri análnom sexe možné poranenie konečníka. Roztrhnutie sliznice konečníka v dôsledku prenikania penisu do neho môže zvýšiť riziko vzniku proktologických ochorení. 

Ak budete dodržiavať nižšie uvedené pravidlá, môžete pravidelne precvičovať análny prienik. Pravidlá análneho sexu:

  • povinné používanie kondómov a lubrikantov;
  • hygiena pred a po análnom sexe;
  • zastavenie prieniku počas bolestivých pocitov.

Na análny sex je vhodný obyčajný lubrikant na vodnej báze bez chladivých a bolesť tlmiacich účinkov, ktoré maskujú neprijemné pocity. Je potrebné vymeniť kondóm vždy pri zmene druhu sexu (análny, orálny, vaginálny). 

Pri análnom sexe sa môžete nakaziť pohlavne prenosnými chorobami (HIV, ľudský papilomavírus a jednoduchým oparom, chlamýdiami, kvapavkami, vírusovou hepatitídou). 

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa infekcie s väčšou pravdepodobnosťou prenášajú análnym sexom ako vaginálnou penetráciou, pretože sliznica konečníka je tenká a náchylná k roztrhnutiu. Kondóm pomáha predchádzať prenosu väčšiny pohlavne prenosných infekcií.

Počas používania sexuálnych pomôcok nezabúdajte ani na kondómy. Je potrebné sledovať sterilitu sexuálnych pomôcok pri netradičných aj tradičných sexuálnych kontaktoch.

Polohy pre análny sex

Análny sex môžete vykonávať v polohách sedenia na vrchu a ľahu na boku. Obe polohy sú vhodné pre začiatočníkov, pretože znižujú bolesť a traumu, ktorá môže vzniknúť počas análneho sexu. Experimenty s extrémnymi polohami zvyšujú riziko poranenia konečníka.

Na zmiernenie nepríjemných pocitov a uvoľnenie zvierača je potrebná predohra, napríklad masáž vnútorného zvierača krúživými pohybmi vankúšikom prstov. Masáž oblasti konečníka by sa mala vykonávať pomaly a opatrne a hĺbka prienikuby sa mala zvyšovať postupne . Pri hrubých alebo ostrých pohyboch v konečníku môže partner poškodiť steny konečníka.

Príprava na análny sex

Počas prípravy na análny sex sa partneri potrebujú osprchovať, pripraviť lubrikanty a kondómy, zabezpečiť sterilitu sexuálnych hračiek v prípade ich použitia. Partnerom, ktorí majú sex cez konečník, sa odporúča poradiť sa s proktológom a uistiť sa, že ani u jedného nie sú prítomné žiadne ochorenia konečníka.

Čo môžete jesť pred análnym sexom?

Strava niekoľko dní pred análnym stykom pomôže znížiť tvorbu plynov a normalizovať pohyby čriev. Pomocou výživy môžete podporiť prirodzené čistenie čriev.

Konzumácia potravín bohatých na vlákninu (obilniny, ovocie a zelenina, tvrdé odrody cestovín) pomáha čistiť črevá a normalizovať pohyby čriev. Pred análnym sexom môžete jesť:

  • zeleninu a ovocie;
  • fermentované mliečne výrobky;
  • kašu;
  • mäso a rybu.

Zo stravy by mali byť vylúčené sýtené nápoje, pekárenské výrobky, kapusta a alkohol. Ak máte sklony k riedkej stolici, mali by ste si do svojho jedálnička pridať ryžu.

Ako si urobiť klystír pred análnym sexom?

Čistenie čriev pred análnym sexom je z hľadiska medicíny kontroverznou záležitosťou, pretože časté prečisťovanie čriev klystírom má svije výhody aj nevýhody. Klystír pred análnym sexom umožňuje vyčistiť konečník od výkalov, čo robí proces hygienickejším a príjemnejším. Na druhej strane časté čistenie čriev pred análnym sexom odplavuje ochrannú mikroflóru a hlieny obsahujúce prirodzené zložky imunity (napríklad protilátky).

Čistiaci klystír pred análnym sexom sa môže vykonať prostredníctvom teplej vody vstreknutej do konečníka pomocou injekčnej striekačky. Pred pohlavným stykom by ste nemali používať lekárenský mikroklystír, pretože dráždi steny čreva.

Aké sú pocity počas análneho sexu?

Pocity pri análnom sexe sú individuálne. Prvý prienik je zvyčajne nepríjemný, ale nemal by spôsobovať bolesť. Sexuálne potešenie z análneho sexu je spôsobené tou skutočnosťou, že konečník obsahuje veľa nervových zakončení a tiež tesne susedí s genitáliami a erotogénnymi zónami.

Bolesť a krv počas análneho sexu

Prvý análny sex môže spôsobiť nepríjemné pocity (nepohodlie v konečníku). Análny prienik by nemal sprevádzať pálenie, rezanie a sekréty z konečníka.

Bolesť a krv pri análnom sexe sú príznakmi poškodenia konečníka a črevnej sliznice. Krv z konečníka a bolestivé pocity počas análneho sexu signalizujú, že prenikanie by malo byť zastavené.

Je análny sex škodlivý?

Análny sex z medicínskeho hľadiska nie je „prirodzený“ ale môžete ho občas praktizovať, ak si chcete spestriť sexuálny život a ak je proces príjemný pre oboch partnerov. Častý, drsný a bolestivý análny sex môže poškodiť zdravie.

Nevýhodou análneho sexu môže byť vývoj proktologických ochorení. Komplikácie po análnom sexe:

  • poranenia análneho zvierača a konečníka;
  • análne trhliny;
  • krvácanie z konečníka;
  • prasknutie hemoroidálnych uzlín;
  • infekcia patogénmi pohlavne prenosných chorôb.

Análna trhlina po sexe môže byť akútna alebo sa môže stať chronickou. Kontakt s výkalmi nachádzajúcimi sa v hrubom čreve často vedie k zápalu urogenitálneho systému u žien a mužov, čo spôsobuje rozvoj uretritídy, vaginitídy a cystitídy. Análna trhlina po sexe môže byť akútna alebo sa môže stať chronickou. Kontakt s výkalmi nachádzajúcimi sa v hrubom čreve často vedie k zápalu urogenitálneho systému u žien a mužov, čo spôsobuje rozvoj uretritídy, vaginitídy a cystitídy.

Najnebezpečnejším dôsledkom po sexe cez konečník môže byť inkontinencia plynov a stolice. Pri výskyte príznakov chorôb konečníka (bolesť, poruchy defekácie, krv z konečníka, perianálne svrbenie) je potrebné poradiť sa s proktológom.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je to análny sex? - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné mať análny sex počas tehotenstva a po pôrode?

Počas tehotenstva nemôžete mať análny sex, pretože zväčšená maternica tlačí na konečník, čo zvyšuje riziko zranenia. Análny sex po pôrode môžete mať najskôr po dvoch až troch mesiacoch (po absolvovaní kontrolného gynekologického vyšetrenia).

2. Čo treba urobiť pred análnym sexom?

Pred análnym sexom sa musíte otestovať na pohlavne prenosné infekcie a poradiť sa s proktológom. Bezprostredne pred análnym stykom je potrebné sa osprchovať, pripraviť si kondómy a lubrikant.

3. Je možné otehotnieť z análneho sexu?

Análny sex nevedie k tehotenstvu. Žena môže otehotnieť počas análneho sexu len vtedy, ak sa spermie dostanú do vagíny, napríklad pri striedavom análnom a vaginálnom sexe.

Možnosť otehotnenia v dôsledku análneho sexu však nemožno úplne vylúčiť. V dôsledku vysokej sexuálnej aktivity partnerov sa spermie z konečníka môžu dostať na steny vagíny, napríklad počas predohry, čím sa zmení typ sexuálneho kontaktu. Neželanému tehotenstvu sa dá vyhnúť, ak budete dodržiavať pravidlá intímnej hygieny a nezanedbávať antikoncepciu. Kondómy sú najlepšou ochranou pred neplánovaným tehotenstvom a infekciami.

4. Ako často môžete mať análny sex?

Análny sex môžete mať maximálne raz alebo dvakrát za mesiac. Časté análne prenikanie zvyšuje riziko fekálnej inkontinencie a plynatosti.

5. Čo je potrebné pre análny sex?

Ak sa partneri rozhodnú pre análny sex, je lepšie sa čo najskôr poradiť s lekárom (proktológom, urológom alebo gynekológom). Lekár vykoná vyšetrenie, pomôže zlepšiť kvalitu sexuálneho života a poskytne odporúčania na predchádzanie možným zdravotným problémom. Análny sex by ste nemali vykonávať, ak máte bolesti v konečníku, diagnostikované hemoroidy, análnu trhlinu, polypy alebo iné zápalové procesy v hrubom čreve kvôli riziku zhoršenia priebehu ochorenia.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo je to análny sex?
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Viktoria pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Čítal som, že análny prienik sa neodporúča bez lubrikantu. Čo sa dá použiť na mazanie pri análnom sexe?
Odpovedať
Dobrý deň! Na análny sex musíte použiť špeciálne navrhnutý lubrikant. Lubrikant na análny prienik by nemal obsahovať látky proti bolesti a anestetické látky, pretože maskovanie pocitov bolesti je nebezpečné pre poranenia konečníka.
Halyna pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Análny prienik mi prináša nepohodlie. Ako mať bezbolestný análny sex?
Odpovedať
Dobrý deň! Sex by mal prinášať len pozitívne pocity a emócie. Análny prienik nie je vhodný pre všetky páry (vzhľadom na veľkosť penisu, zvláštnosti štruktúry panvy). Ak análny sex prináša nepohodlie, musíte si nájsť iný spôsob, ako spestriť svoj sexuálny život.
Kristina pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Dohodli sme sa s partnerom, že vyskúšame análny sex. Ako sa dá pred sexom uvoľniť?
Odpovedať
Dobrý deň! Análny sex by sa mal praktizovať len so silným sexuálnym vzrušením, po predohre. Masáž a postupné prenikanie pomáha uvoľniť zvierač. Nemôžete piť alkohol na relaxáciu.
Ivana pred 11 mesiacmi
Dobrý deň! Manžel chce vyskúšať análny sex, ale tento proces sa mi nezdá sexuálny. Je pred análnym sexom nutný klystír?
Odpovedať
Dobrý deň! Medzi proktológmi neexistuje zhoda v otázke potreby klystíru pred análnym sexom. Prečistenie hrubého čreva zlepšuje análnu hygienu, ale odplavuje hlieny, ktoré sú prirodzenou bariérou čriev.
Zuzana pred 11 mesiacmi
Dobrý deň! Som alergický na lubrikant, chcem vyskúšať análny sex bez neho. Uvoľňuje sa pri análnom sexe smegma?
Odpovedať
Dobrý deň! Smegma je sekrét žliaz, ktorá sa nachádza v ženskej vagíne a nie v konečníku. Počas análného prenikania sa lubrikant uvoľňuje len do vagíny v dôsledku vzrušenia, pre análne prenikanie je absolútne nevyhnutné použiť lubrikant. Je potrebné si vybrať hypoalergénne mazivo, ktoré nespôsobí alergickú reakciu. Reakciu na lubrikant je potrebné otestovať na koži predlaktia.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.