Logo
0800200000
Čítať 7 minút

Ako sa pripraviť na prvý sex?

Ako sa pripraviť na prvý sex?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 15 november 2023 | aktualizované: 4 december 2023 | 14832 14832
1

Je potrebné sa na prvý sex pripraviť?

Prvý pohlavný styk je dôležitou súčasťou života každého človeka a vplýva na jeho emocionálny stav a zdravie. Aby bol prvý sex čo najpríjemnejší, je potrebné sa naň vopred pripraviť.

Prvý sex je intímny zážitok, ktorý ovplyvňuje ďalší sexuálny život, preto je potrebné sa na prvý pohlavný styk dôkladne pripraviť (oboznámte sa s mužskou a ženskou anatómiou a fyziológiou, s existujúcimi antikoncepčnými prostriedkami, porozprávajte sa s partnerom o tom, ako bude váš prvý sex prebiehať). Zanedbanie prípravy môže viesť k infekcii pohlavne prenosnými chorobami (STD) a nechcenému tehotenstvu.

Kontrolný zoznam prípravy na prvý sex

Kontrolný zoznam prípravy na prvý sex

2

Čo by ste mali o sexe vedieť?

Sex je interakcia medzi ľuďmi, pri ktorej sú stimulované genitálie (pohlavné orgány) rôznymi spôsobmi.

Pohlavné orgány je možné stimulovať rôznymi časťami tela a erotickými pomôckami. Rozlišujeme tieto typy pohlavného styku:

  • vaginálny sex (stimulácia a penetrácia vagíny penisom alebo erotickými pomôckami);
  • orálny sex (stimulácia pohlavných orgánov ústami);
  • análny sex (stimulácia konečníka a penetrácia konečníka penisom alebo erotickými pomôckami);
  • prstovanie (stimulácia pohlavných orgánov prstami).

Samozrejmosťou pohlavného styku by mal byť vzájomný súhlas všetkých zúčastnených. Pohlavne prenosné choroby sa prenášajú nielen vaginálnym prienikom, ale aj akýmkoľvek pohlavným stykom, preto je dôležité vopred myslieť na použitie vhodnej antikoncepcie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

V akom veku môžem mať sex?

Z lekárskeho hľadiska nie je stanovený žiaden konkrétny vek, v ktorom je možné začať intímne žiť. Na území Slovenska je z právneho hľadiska dovolené začať sexuálne žiť osobám starších ako 15 rokov.

Intímny život by mal začať až po úplnom vývine pohlavných orgánov a rozvoji sekundárnych pohlavných znakov. Budúci partneri by si mali byť vedomí možných rizík a dôsledkov sexuálnej aktivity (tehotenstvo, prenos infekčných chorôb), mali by poznať rôzne typy antikoncepcie a byť psychicky zrelí.

4

Čo je to sexuálny súhlas?

S pohlavným stykom musia priamo súhlasiť všetci sexuálni partneri. Sexuálny súhlas znamená, že partner ústne vyjadrí súhlas. Mlčanie neznamená súhlas, pretože partner sa môže hanbiť povedať nie. S partnerom by ste sa mali porozprávať o tom, aký sex je pre vás oboch prijateľný a určiť si záchranné slovo, ktorým pohlavný styk prerušíte.

5

Čo je bezpečný a nechránený sex?

Bezpečný sex je pohlavný styk, ktorý neohrozuje zdravie partnerov a chráni pred neželaným tehotenstvom. Bariérová antikoncepcia (prezervatívy) chráni pred prenosom pohlavne prenosných chorôb (kvapavka, trichomoniáza), vírusu ľudskej imunitnej nedostatočnosti (HIV), hepatitídy typu B a C a účinne zabraňuje počatiu. Iné typy ochrany (napr. hormonálne) je možné použiť v prípade, že sú všetci partneri negatívne testovaní na pohlavne prenosné infekcie. Sex bez kondómu sa nazýva nechránený sex a môže pri ňom dôjsť k infekcii pohlavne prenosnými chorobami.

6

Vyskytuje sa vždy pri prvom sexe bolesť a krvavý výtok?

Po prvom pohlavnom styku sa môže objaviť bolesť a krvavý výtok, no nie je to pravidlo. Počas prvého prieniku by malo byť dievča vzrušené, mať dostatočné množstvo vaginálneho výtoku a ak výtok nie je prítomný, odporúča sa použiť lubrikant. Partner by mal byť opatrný (konať pomaly, bez prudkých pohybov).

Pred pohlavným stykom sú vonkajšie a vnútorné pohlavné orgány ženy oddelené panenskou blanou (hymen), tenkým záhybom sliznice, ktorá sa nachádza pri vchode do pošvy a plní ochrannú funkciu. Počas prvého pohlavného styku sa panenská blana roztiahne a pretrhne (nie vždy pri prvom prieniku). Množstvo krvavého výtoku pri pretrhnutí panenskej blany je individuálne a závisí od anatomických vlastností jej štruktúry a krvného zásobenia. Ak sa v panenskej blane nachádza málo kapilár, tak sa počas prvého pohlavného styku nemusí objaviť žiadne krvácanie.

7

Je potrebné pri prvom pohlavnom styku použiť ochranu?

Dôležitou súčasťou prípravy na prvý pohlavný styk je výber antikoncepcie. Antikoncepciu by ste mali používať pri každom pohlavnom styku, vrátane prvého pohlavného styku. Antikoncepcia by sa mala používať pri každom type pohlavného styku (vaginálny, orálny, análny sex). Kondóm by sa mal meniť pri zmene typu pohlavného styku, pri zmene partnera aj po ejakulácii.

8

Aký typ antikoncepcie sa odporúča použiť pri prvom pohlavnom styku?

Pred pohlavným stykom je dôležité zvoliť si vhodný typ antikoncepcie, ktorá vás ochráni pred nechceným tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami. Pred prvým pohlavným stykom sa môžete tiež nechať vyšetriť na pohlavne prenosné infekcie (ženy u gynekológa, muži u urológa). Výsledky testu na pohlavne prenosné infekcie by ste mali pred pohlavným stykom ukázať partnerovi. Rozlišujeme tieto základné typy antikoncepcie:

  • bariérová (mužské a ženské kondómy);
  • hormonálna (tabletková antikoncepcia, antikoncepčné injekcie a vnútromaternicové telieska).

Výpočet očakávaného dátumu ovulácie a prerušovaný pohlavný styk nie sú spoľahlivé spôsoby prevencie tehotenstva. Bariérová a hormonálna antikoncepcia sú pri prevencii tehotenstva účinné až na 99,8 %, ale iba kondómy chránia pred sexuálnymi infekciami. Pri prvom pohlavnom styku sa odporúča použiť kondóm. S výberom najlepšieho typu antikoncepcie vám pomôže gynekológ.

9

Ako si správne nasadiť kondóm?

Pri príprave na prvý sex si môžete nacvičiť správne nasadenie kondómu. Pred použitím kondómu sa odporúča prečítať si pokyny uvedené na obale.

Kondóm sa nasadzuje na vztýčený penis. Pri používaní kondómu:

  1. Vizuálne skontrolujte či nie je obal od kondómu porušený.
  2. Obal s kondómom otvorte pozdĺž okraja, bez použitia zubov alebo ostrých predmetov.
  3. Prstami stlačte okraje obalu od kondómu.
  4. Kondóm priložte na žaluď penisu a rozroľujte ho po celej jeho dĺžke, pričom kondóm jemne obtočíte okolo penisu.
  5. Ihneď po ejakulácii prezervatív opatrne odstráňte a vyhoďte.

Kondóm je jednorázový výrobok a nedá sa používať opakovane. Kondómy by sa mali meniť pri zmene typu sexu (vaginálny, orálny, análny) a sexuálnych partnerov. Nasadzovať dva kondómy súčasne sa neodporúča. Pri použití lubrikantu (na zabránenie vzniku odrenín pri nízkej prirodzenej lubrikácii) je potrebné zvoliť výrobok, ktorý je kompatibilný s kondómom (podľa návodu).

10

Ako by sa malo dievča pripraviť na prvý sex?

Pred prvým intímnym stykom je potrebné oboznámiť sa so štruktúrou ženských a mužských pohlavných orgánov, ako aj s fyziológiu pohlavného styku. Informácie o prvom sexe čerpajte zo spoľahlivých zdrojov. Dievča môže svoje telo spoznávať aj pomocou zrkadla.

O druhu antikoncepcie by sa dievča malo porozprávať so svojím gynekológom a sexuálnym partnerom. V záujme prevencie gynekologických ochorení je potrebné pravidelne (aspoň raz ročne) absolvovať preventívne prehliadky u gynekológa.

11

Ako by sa mal chlapec pripraviť na prvý sex?

Chlapec by sa mal pre prvým pohlavným stykom oboznámiť s anatómiou a fyziológiou ženy. Je potrebné si vopred nacvičiť nasadenie kondómu a pripraviť lubrikant. Pred pohlavným stykom je dôležité sa osprchovať.

Partneri by sa mali porozprávať o tom, ako bude sex prebiehať a o tom, čo je prijateľné a čo už nie. Pred prvým sexom sa neodporúča konzumovať alkohol.

12

O čom by ste sa mali porozprávať s partnerom pred sexom?

Pred prvým pohlavným stykom by ste mali s partnerom prediskutovať svoje nápady a voľbu antikoncepcie. Vopred by ste sa mali dohodnúť, kde a ako bude pohlavný styk prebiehať, aké typy sexu sú pre vás prijateľné, ako aj záchranné slovo (slovo, ktorým pohlavný styk prerušíte).

13

Čo očakávať od prvého sexu?

Pri prvom sexe sa orgazmus nemusí vždy dostaviť. Pôžitok z pohlavného styku môže prísť až časom.

Pri prvom pohlavnom styku môže dievča pociťovať miernu bolesť. Bolesti počas prvého styku sa dá vyhnúť dostatočným vzrušením ženy predohrou. Krvavý výtok pri prvom sexe sa môže objaviť z dôvodu pretrhnutia panenskej blany. Množstvo krvavého výtoku pri prvom pohlavnom styku závisí od individuálnych vlastností štruktúry a prekrvenia panenskej blany (hymenu).

Počas prvého intímneho styku nie je potrebné ukončiť pohlavný styk ejakuláciou. Ak sa objavia nepríjemné pocity, sex okamžite prerušte.

14

Prečo sa pri prvom sexe môže vyskytnúť pálenie?

Je normálne, že dievča pri prvom pohlavnom styku pociťuje diskomfort, no nie je normálne ak má silné bolesti. Príčinou silnej bolesti a pálenia pri prvom pohlavnom styku môže byť trenie s nedostatočnou prirodzenou lubrikáciou, alergia na latex a zápalové ochorenia pohlavných orgánov (vulvovaginitída u žien a uretritída u mužov).

Alergická reakcia na latex sa prejavuje opuchom a začervenaním pohlavných orgánov, dyspareúniou (bolestivý pohlavný styk) a nepríjemnými pocitmi pri močení. V závažných prípadoch môže alergiu sprevádzať vyrážka na tele, výrazná celková slabosť a ťažkosti s dýchaním.

Medzi prejavy vulvovaginitídy a uretritídy patrí výtok z pohlavných orgánov s nepríjemným zápachom a začervenanie pohlavných orgánov. Ak sú prítomné príznaky zápalu, prvý pohlavný styk je potrebné odložiť a vyhľadať pomoc gynekológa (ženy) alebo urológa (muži).

15

Je výtok pri prvom pohlavnom styku normálny?

Prirodzený lubrikant je viskózna tekutina, ktorá má priehľadnú alebo bielu farbu bez silného zápachu. Tento typ lubrikantu produkujú žľazy umiestnené na vnútornom povrchu pyskov.

Po prvom pohlavnom styku sa krvácanie pri pretrhnutí panenskej blany môže prejaviť ako červená škvrna na posteľnej bielizni alebo hnedý výtok.

Menštruácia po prvom sexe by mala začať normálne. Ak sa menštruácia po pohlavnom styku oneskorí, odporúča sa urobiť si domáci tehotenský test a poradiť sa s gynekológom, pretože oneskorená menštruácia po prvom pohlavnom styku môže znamenať začiatok tehotenstva.

16

Ako dlho by mal trvať prvý pohlavný styk?

Prvý pohlavný styk môže trvať tak dlho, ako je to príjemné pre oboch partnerov. Prvý pohlavný styk môže byť aj krátky (nie je hanba prestať po niekoľkých prienikoch).

Pri prvom sexe je pre ženu pohodlnejšie, ak leží na chrbte a muž je nad ňou. Ak sa po prvom sexe objavia bolesti, tak pri ďalšom intímnom kontakte partnera iba hladkajte.

17

Môžem otehotnieť počas menštruácie?

Riziko počatia počas menštruácie je minimálne, ale nie vylúčené. Spermie zostávajú vo vajíčkovodoch niekoľko dní. Ak žena začne ovulovať skôr, môže dôjsť k oplodneniu.

18

Ako by ste sa mali cítiť po prvom sexe?

Po prvom sexe dochádza k uvoľňovaniu hormónov radosti (oxytocínu a endorfínov), ktoré majú analgetické, protiúzkostné a relaxačné účinky. Po pohlavnom styku môže nastať príval energie alebo ospalosť.

Po sexe by mali byť partneri na seba nežní, navzájom sa podporovať a porozprávať sa o tom, čo sa komu páčilo a čomu by sa chceli v budúcnosti vyhnúť. Po sexe sa môžete spoločne osprchovať teplou vodou.

19

Čo robiť pri prvom nechránenom pohlavnom styku?

Nechránený pohlavný styk môže viesť k prenosu pohlavných chorôb a k tehotenstvu.

Pri nechránenom pohlavnom styku nie je možné zabrániť prenosu infekcie. 

Ľudové metódy, akými sú spreje alebo voda a mydlo, nie sú pri prevencii pohlavne prenosných chorôb účinné, pretože narúšajú prirodzenú mikroflóru pošvy a zvyšujú tak riziko vzniku infekcie. 

Po prvom nechránenom pohlavnom styku by ste nemali čakať na prvé príznaky zápalu (výtok z pohlavných ciest, bolesť, začervenanie pohlavných orgánov), ale radšej sa objednať na vyšetrenie ku gynekológovi (muži k urológovi) a absolvovať testy na pohlavne prenosné infekcie.

Zabrániť počatiu po nechránenom pohlavnom styku je možné pomocou núdzovej antikoncepcie (hormonálne tabletky). Núdzová antikoncepcia sa užíva len na lekársky predpis, preto je potrebné v nasledujúcich hodinách po pohlavnom styku (ak k pohlavnému styku došlo večer, v noci alebo ráno, optimálne do 12 hodín) vyhľadať gynekológa.

20

Čo robiť, keď sa kondóm pretrhne?

Ak sa kondóm pretrhne, pohlavný styk sa stáva nechráneným a následkom prvého pohlavného styku môže byť tehotenstvo alebo infekcia pohlavne prenosnými chorobami. V takom prípade sa odporúča absolvovať vyšetrenie u lekára (ženy - gynekológa, muži - urológa), aby vylúčil prítomnosť pohlavne prenosných chorôb. Ak žena nechce otehotnieť, mala by čo najskôr navštíviť svojho gynekológa (do 12 hodín), aby jej predpísal núdzovú antikoncepciu.

21

Aké problémy môžu nastať po prvom pohlavnom styku?

Jeden až dva dni po prvom pohlavnom styku môžu pretrvávať nepríjemné pocity po pretrhnutí panenskej blany v oblasti vstupu do pošvy. Krv po prvom pohlavnom styku sa uvoľňuje bezprostredne po pohlavnom styku. Ďalšie krvácanie z pohlavných orgánov po pohlavnom styku môže byť známkou poranenia sliznice a vyžaduje si vyšetrenie u gynekológa.

Po prvom pohlavnom styku sa u dievčat môže vyskytnúť cystitída (zápal močového mechúra) a múčnivka kandidóza, kvasinková infekcia pošvy) v dôsledku zmien vaginálnej mikroflóry. Zápal močového mechúra sa môže prejavovať bolesťou v podbrušku a pri močení. Svrbenie pohlavných orgánov u žien, začervenanie vulvy a biely, tvarohovitý výtok z pošvy môžu byť príznakmi kandidózy alebo iných ochorení, na ktorých liečbu sa špecializuje gynekológ (u mužov urológ).

22

Kedy môžem mať po prvom pohlavnom styku opäť sex?

Po prvom sexe môžete mať ďalší pohlavný styk v prípade, že je to všetkým zúčastneným príjemné, aj hneď. Ak po prvom pohlavnom styku pociťujete bolesť v oblasti genitálií, ďalší pohlavný styk odložte. Po prvom pohlavnom styku sa môže vyskytnúť nepríjemný pocit v oblasti pošvy, ktorý pretrváva niekoľko dní.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa pripraviť na prvý sex? - Nataliia Korkh
Nataliia Korkh
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 96 hodnotení
Ako sa pripraviť na prvý sex?
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Patrik pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, pri prvom sexe som ejakuloval ihneď po penetrácii a bojím sa ďalšej predčasnej ejakulácie. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Predčasná ejakulácia je ejakulácia, ktorá nastane pred penetráciou, bezprostredne po nej alebo keď muž nechce ukončiť pohlavný styk. Pri prvom pohlavnom styku môže byť predčasná ejakulácia normálna. Ak predčasná ejakulácia pretrváva, je potrebné vyhľadať urológa, ktorý vykoná vyšetrenie, určí zdravotné a psychologické príčiny a predpíše vhodnú liečbu.
Nadežda pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, cítim sa trápne, keď mi počas pohlavného styku vychádza z pošvy vzduch. Je vzduch vychádzajúci z vagíny počas sexu normálny?
Odpovedať
Dobrý deň. Vzduch, ktorý sa dostáva do pošvy počas pohlavného styku je normálny a závisí od sexuálnej polohy. Vzduch vniká do vaginálnej dutiny pri plytkej penetrácii.
Katarzyna pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, nedávno som mala so svojim priateľom prvý sex, ale nepáčilo sa mi to. Je normálne, že sa mi prvý sex nepáčil?
Odpovedať
Dobrý deň. Prvý sex nie je vždy dokonalý a je to úplne normálne. Aby bol pre vás sex čo najpríjemnejší, oboznámte sa so svojim telom a so svojimi erotogénnymi zónami. Nervozita počas prvého sexu taktiež bráni uvoľneniu.
Maks pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, priateľ mi povedal, že sex bez lubrikácie môže byť bolestivý. Dochádza počas prvého pohlavného styku k prirodzenej lubrikácii?
Odpovedať
Nataliia Korkh
Nataliia Korkh Maks Maks pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Viskózny sekrét žliaz sliznice pošvového vchodu je potrebný na ľahký prienik a chráni pohlavné ústrojenstvo pred poškodením. Ak počas prvého pohlavného styku neprodukujete dostatočné množstvo sekrétu, môžete použiť lubrikant.
Mária pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, môj partner nemá žiadne príznaky pohlavne prenosných infekcií. Musím pri orálnom sexe používať kondómy?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri orálnom sex, rovnako ako aj pri vaginálnom sexe, môže dôjsť k infekcii pohlavne prenosnými ochoreniami (STD). Neprítomnosť príznakov pohlavne prenosných chorôb (začervenanie pohlavných orgánov, výtok z pohlavného ústrojenstva) neznamená, že partner je zdravý. Prítomnosť pohlavne prenosných ochorení sa dá spoľahlivo vylúčiť len testami (výtery z močovej trubice a pošvy), preto by ste pri orálnom sexe s nevyšetreným partnerom mali používať kondóm (na orálny sex si môžete vybrať špeciálny tenký kondóm).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.