0800200000

Genitálne bradavice: čo sú a ako sa ich zbaviť

Genitálne bradavice: čo sú a ako sa ich zbaviť
dermatológia
Čítať 6 minút aktualizované: 27 máj 2024
Čítať 6 minút Zverejnené: 27 May 2024 aktualizované: 27 May 2024 884
75-80% sexuálne aktívnych ľudí mladších ako 50 rokov je infikovaných aspoň jedným kmeňom papilomavírusu. U 10 - 20% infikovaných osôb sa klinickým prejavom vírusu stanú genitálne bradavice.

Čo sú genitálne bradavice?

Genitálne bradavice sú nezhubné epitelové výrastky na koži a slizniciach mužských a ženských pohlavných orgánov. Príčinou genitálnych bradavíc je infekcia ľudským papilomavírusom (HPV).

Prečo sa objavujú genitálne bradavice?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Papilomavírusová infekcia sa prenáša nechráneným vaginálnym, análnym a orálnym sexom. Nakaziť sa môžete od sexuálneho partnera, ktorý má bradavice na intímnych miestach, aj od nositeľa vírusu, ktorý nemá genitálne výrastky.

Nákaza je možná aj kontaktom koža na kožu. HPV, ktorý spôsobuje genitálne bradavice, je schopný dostať sa do tela cez mikrotraumy (praskliny, rezné rany alebo odreniny) na koži. Preto existuje riziko infekcie pri dotyku akejkoľvek časti tela s genitálnymi bradavicami sexuálneho partnera.

Prenos infekcie je možný prostredníctvom nesterilných nástrojov počas gynekologických vyšetrení, chirurgických zákrokov a kozmetických procedúr. Niekedy sa novotvary na genitáliách objavia u detí v dôsledku infekcie papilomavírusom pri prechode pôrodnými cestami infikovanej matky.

Inkubačná doba HPV sa môže pohybovať od 2 týždňov do 8 mesiacov. Faktory, ktoré urýchľujú vznik genitálnych bradavíc u mužov a žien:

Pacienti, ktorí nedávno prekonali iné pohlavne prenosné ochorenia (chlamýdie, kvapavka, herpes, hepatitída, syfilis a trichomoniáza), sú vystavení riziku vzniku vírusových bradavíc. Pravdepodobnosť výskytu výrastkov na koži je vysoká u ľudí s chronickými ochoreniami vnútorných orgánov (srdce, obličky alebo gastrointestinálny trakt).

Ako rozpoznať genitálne bradavice?

Genitálne bradavice u žien a mužov sú ružové, hnedé, sivobiele, svetločervené alebo telové hrbolčeky vystupujúce nad kožu. V počiatočnom štádiu môže bradavica vyzerať ako malý uzlík s priemerom menej ako 1 milimeter, ktorý nie je možné vidieť bez dermatoskopu (diagnostický prístroj so zväčšovacou šošovkou).

Bradavice na mužských a ženských genitáliách môžu spôsobovať nepríjemné pocity. Niektorí pacienti pociťujú bolesť a svrbenie anogenitálií pri chôdzi v dôsledku neustáleho trenia výrastkov o spodnú bielizeň a kožu. Genitálne bradavice u mužov a žien sú často traumatizované a krvácajú počas pohlavného styku.

Ako sa genitálne bradavice líšia od papilómov a kondylómov?

Genitálne a análne kondylómy, papilómy a bradavice sú klinickými prejavmi papilomavírusovej infekcie. Špecifickými znakmi jednoduchých (vulgárnych) bradavíc sú drsný povrch, hustá tuhá štruktúra, zaoblený tvar a jasné hranice. Výrastky sa nachádzajú na plochých podkladoch, sfarbené do čiernosivých, sivobielych a hnedých odtieňov. Bradavice sa zvyčajne objavujú na prstoch rúk, lakťoch, chodidlách, kolenách a tvári, menej často na genitáliách.

Genitálne bradavice

Genitálne bradavice

Na rozdiel od bradavíc sú papilómy výrastky na stopke, ktoré sú sfarbené tak, aby zodpovedali prirodzenému tónu kože. Existujú aj pigmentované papilómy, ktoré majú tmavé škvrny. Papilómy sa tvoria na genitáliách, v podpazuší, v záhyboch slabín, na krku, na tvári a na iných miestach, kde je koža vystavená treniu a vlhkosti.

Genitálne papilómy majú mäkký a hladký povrch a môžu sa vyskytovať jednotlivo alebo v skupinách. V prípade skupinového rastu sa papilómy na pyskoch, penise, jazyku a očných viečkach často navzájom spájajú a vytvárajú veľké, nepravidelne tvarované útvary s nepravidelnými okrajmi.

Kondylómy sú bradavíce, ktoré postihujú genitálie a oblasť konečníka. Vzhľadom na špecifickú lokalizáciu výrastkov dostali ďalší názov - anogenitálne bradavice. Tvar kondylómov je prevažne predĺžený a špicatý a farba je telová, ružovkastá a biela. Rozdiel medzi kondylómami a papilómami je vo veľkosti a rýchlosti rastu. Kondylómy sú často väčšie a majú tendenciu rásť rýchlejšie.

Aké sú rôzne typy genitálnych bradavíc?

V závislosti od miesta lokalizácie existuje niekoľko typov genitálnych bradavíc. U žien sa bradavice môžu tvoriť na vulve, stenách pošvy a krčku maternice, medzi vonkajšími pohlavnými orgánmi a konečníkom, v močovej trubici a v konečníku.

U mužov sa bradavice objavujú na miešku, stopke a špičke penisu, v močovej trubici a konečníku. Bradavice môžu vyrásť aj v ústach a hrdle osoby, ktorá mala orálny sex s infikovaným sexuálnym partnerom.

Ako sa diagnostikujú genitálne bradavice?

Diagnostika genitálnych bradavíc u žien si vyžaduje konzultáciu s gynekológom. Pri prvom stretnutí lekár vyšetrí pacientku, analyzuje jej ťažkosti a vykoná fyzikálne vyšetrenie výrastkov a hrbolčekov na pyskoch, lonovej oblasti, klitorise, medzi vulvou a konečníkom. Gynekológ odlíši mnohopočetné bradavice od vulvitídy (zápalové ochorenie malých pyskov, ktoré sprevádza vyrážka v podobe pupienkov) a tukových lézií v oblasti perinea.

Kolposkopia (vyšetrenie pošvy optickým prístrojom, ktorý poskytuje viacnásobné zväčšenie) môže odhaliť bradavice na stenách pošvy a krčka maternice. Laboratórne testy, ktoré môžu byť potrebné na stanovenie diagnózy u žien:

  • HPV ster - vyšetrenie steru z urogenitálneho traktu na potvrdenie prítomnosti papilomavírusu (najmä karcinogénnych kmeňov) v tele;
  • PAP test - cytologický ster, ktorým možno zistiť predrakovinové alebo rakovinové bunky vo vagíne a na krčku maternice a rozlíšiť nezhubnú bradavicu od zhubného nádoru.

Muži by sa mali objednať k urológovi, aby diagnostikoval genitálne bradavice. Lekár vykoná fyzikálne vyšetrenie novotvaru a v prípade potreby predpíše HPV test na potvrdenie diagnózy.

Metódy liečby genitálnych bradavíc

Papilomavírusu sa nedá zbaviť, preto je liečba zameraná na odstránenie genitálnych bradavíc a zmiernenie stavu pacienta. Malé genitálne bradavice možno liečiť medikamentózne. Existujú roztoky, gély, masti a krémy, obsahujúce účinnú látku, ktorá potláča papilomavírus. Lieky na genitálne bradavice pomáhajú ničiť bunky nezhubného novotvaru a stimulovať rast zdravých buniek.

Zbaviť sa veľkých a viacpočetných genitálnych bradavíc možno pomocou terapie rádiofrekvenčnými vlnami. Liečba sa vykonáva pomocou prístroja "Surgitron". Počas zákroku lekár pôsobí na hrčku na pyskoch alebo na penise vysokofrekvenčnými rádiovými vlnami, pričom sa elektródou nedotýka kože ani sliznice.

Liečba genitálnych bradavíc pomocou prístroja "Surgitron" zabezpečí zničenie novotvarov na bunkovej úrovni. Pod vplyvom rádiofrekvenčných vĺn sa z buniek výrastku odparí tekutina, čo spôsobí jeho odumretie. Počas zákroku nie sú traumatizované zdravé okolité tkanivá, ako v prípade vyrezania koreňa bradavice skalpelom. Výhody liečby genitálnych bradavíc rádiofrekvenčnými vlnami:

  • bez straty krvi;
  • bezbolestnosť;
  • rýchle hojenie bez opuchov a jaziev;
  • nie je potrebná hospitalizácia.

Liečba bradavíc pomocou rádiofrekvenčných vĺn prebieha podľa štandardizovanej schémy. Lekár vydezinfikuje postihnutú oblasť tela, aplikuje lokálne anestetikum a odstráni novotvar. Procedúra odstránenia jednej bradavice netrvá dlhšie ako 2-3 minúty.

V dôsledku rádiofrekvenčnej terapie sa na koži vytvoria krusty, ktoré sa po zahojení rany samostatne odlupujú. Na urýchlenie regenerácie tkaniva lekár predpíše liek na genitálne bradavice vo forme krému alebo masti s protizápalovým účinkom. Na zníženie rizika recidívy môže byť pacientovi po odstránení genitálnych bradavíc odporučené užívanie imunomodulátorov a imunostimulátorov v tabletách.

Čo sa stane, ak sa genitálne bradavice nebudú liečiť?

Výrastky na pyskoch u žien môžu skomplikovať priebeh tehotenstva. V dôsledku hormonálnych zmien v tele sa bradavice často zväčšujú a sťažujú močenie. Počas pôrodu sa môžu viaceré výrastky poškodiť a krvácať, brániť rozťahovaniu vaginálnych a perineálnych tkanív a dokonca blokovať pôrodné cesty.

Ženy s bradavicami na pyskoch spôsobenými kmeňmi HPV č. 16 a 18 majú zvýšené riziko rakoviny vulvy, krčka maternice a pošvy. U mužov môžu tieto typy papilomavírusov spôsobiť rakovinu penisu a análneho kanála. Kmene HPV č. 6 a 11, ktoré spôsobujú bradavice na penise a pyskoch, niekedy vedú k respiračnej papilomatóze (rozšírenie bradavíc v dýchacích cestách) a rakovine hltana.

Prevencia vzniku genitálnych bradavíc

Najúčinnejším spôsobom prevencie genitálnych bradavíc u žien a mužov je očkovanie proti HPV, ktoré chráni pred 9 onkogénnymi typmi papilomavírusu (kmene č. 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 a 58). Vakcína je schválená pre obe pohlavia vo veku od 9 do 45 rokov.

Aby sa zabránilo vzniku bradavíc na lonovej oblasti a penise, odporúča sa vyhýbať sa náhodnému sexu a pri vaginálnom, análnom a orálnom styku vždy používať kondóm. Treba však mať na pamäti, že kondómy nezaručujú stopercentnú ochranu pred infekciou. Vírus sa môže šíriť cez nezakrytú kožu a v okolí penisu.

Mali by ste tiež absolvovať pravidelné preventívne prehliadky: ženy u gynekológa a muži u urológa. Pri zmene sexuálnych partnerov sa odporúča absolvovať komplexný krvný test na pohlavne prenosné choroby, ktorý dokáže odhaliť hneď 12 sexuálnych infekcií (vrátane papilomavírusu) v tele pacienta. Včasná diagnostika HPV a genitálnych bradavíc umožní začať liečbu včas, zabrániť progresii ochorenia a predísť vzniku komplikácií.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Genitálne bradavice: čo sú a ako sa ich zbaviť
Genitálne bradavice: čo sú a ako sa ich zbaviť
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako dlho trvá odstránenie genitálnych novotvarov?

Rádiofrekvenčné odstránenie jednej malej genitálnej bradavice trvá 2-3 minúty. Počas jedného sedenia je možné zbaviť sa 10-15 malých genitálnych bradavíc.

Ako sa prenášajú genitálne bradavice?

Bradavice sa prenášajú nechráneným pohlavným stykom (vaginálnym, orálnym alebo análnym), kontaktom kože s kožou prostredníctvom mikrotraumy, počas chirurgických zákrokov, gynekologických vyšetrení a kozmetických zákrokov prostredníctvom nesterilných nástrojov. Je možná infekcia dieťaťa od infikovanej matky počas pôrodu.

Čo je príčinou vzniku bradavíc?

Bradavice sú spôsobené infekciou ľudským papilomavírusom (HPV). Inkubačná doba papilomavírusu môže byť 2 týždne až 8 mesiacov. K aktivácii infekcie v organizme prispieva fajčenie, užívanie alkoholu a drog, stres, nedostatok vitamínov a minerálov, znížená imunita, hormonálne poruchy, chronické patologické stavy vnútorných orgánov a pohlavne prenosné choroby (STD).

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Genitálne bradavice: čo sú a ako sa ich zbaviť
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Zlatan pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Všimol som si niekoľko mäkkých podlhovastých výrastkov na žaludi penisu. Môžete mi poradiť, na koho sa mám obrátiť, aby mi ich odstránili: na chirurga alebo na urológa? Ktorý lekár lieči takéto vredy na mužskom orgáne?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Na úvodnú konzultáciu sa odporúča navštíviť urológa. Lekár vyšetrí postihnuté miesto, stanoví diagnózu a zvolí liečbu.
Eleonóra pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môžete mi prosím poradiť, aké sú spôsoby domácej liečby hrbolčekov na pyskoch? Ďakujem.
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Samoliečba výrastkov na genitáliách v domácich podmienkach nie je účinná. Lekár by mal novotvar vyšetriť, určiť jeho typ a na základe získaných údajov zvoliť spôsob liečby.
Eva pred 1 mesiacom
Dobrý večer, pred niekoľkými dňami som si na pyskoch ohanbia nahmatala malý hrlbolček. Ako môžem zistiť, či ide o tukový nádor alebo bradavicu?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Na rozdiel od bradavíc majú tukové bradavice zvyčajne mäkkú štruktúru a sú pohyblivé pod kožou. Odtieň bradavíc môže byť telový, ružový, svetlosivý, zatiaľ čo tukové bradavice sú zvyčajne žltkasté. Gynekológ môže po fyzikálnom vyšetrení stanoviť presnú diagnózu a predpísať vhodnú liečbu.
Frederika pred 1 mesiacom
Dobrý deň! Pri poslednej kontrole mi gynekológ našiel na krčku maternice hrčku. Môžete mi povedať, čo by to mohlo byť?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Na stanovenie diagnózy je potrebná ďalšia rozšírená diagnostika (kolposkopia, ultrazvuk a HPV testy). Hrbolček môže byť bradavica, cysta alebo polyp. V závislosti od typu novotvaru sa zvolí liečba.
Irena pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môžete mi povedať, čo sa stane, ak si poškodím výrastky na malých pyskoch?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. V mieste poškodenia sa často vytvorí krvácajúca a zle sa hojaca rana. Cez otvorený vred sa môže do tela dostať infekcia.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie