Logo
0800200000

Príčiny výskytu análnych kondylómov, papilómov a bradavíc

Príčiny výskytu análnych kondylómov, papilómov a bradavíc
Čítať 6 minút | Vytvorené: 24 december 2021 | aktualizované: 24 december 2021 | 40688 40688
Papilómy, kondylómy a bradavice sú nezhubné výrastky, ktoré sa objavujú na povrchu kože v dôsledku infikovania ľudským papilomavírusom (HPV).

Vírus sa môže prenášať poranením, trhlinami, reznými ranami, pohlavným stykom a z matky na dieťa. Keď sa infekcia dostane do tela, šíri sa kožou a sliznicou, čo vyvoláva vznik výrastkov – papilómov, genitálnych kondylómov a bradavíc. 

Aké sú typy genitálnych kondylómov, papilómov a bradavíc?

Bradavice sú výrastky na koži alebo sliznici, majú tvar hrášku a hrubý povrch, môžu sa vyskytnúť na ktorejkoľvek časti tela (najčastejšie sa objavujú na rukách, na tvári a na nohách). Papilómy sú výrastky „na stopke“, ktoré sa objavujú v záhyboch kože, kde sa zadržiava vlhkosť (kolená, lakte, krk). Kondylómy sú bradavice, ktoré sa vyskytujú v oblasti genitálií (pohlavné orgány, konečník). Bradavice môžu zmiznúť (vyschnúť) a znova sa objaviť, na rozdiel od papilómov, ktoré sami nezmiznú.

Podľa klinického vzhľadu a lokalizácie sa rozlišujú nasledujúce typy bradavíc:

  • obyčajné bradavice;
  • nitkovité bradavice;
  • ploché bradavice;
  • palmárne a plantárne bradavice;
  • mozaikové bradavice;
  • anogenitálne bradavice (kondylómy). 

Prečo sa objavujú análne kondylómy, papilómy a bradavice?

Análne papilómy (genitálne kondylómy) sú výrastky vo forme bradavíc vo vnútri a v okolí konečníka. Análne papilómy sú spôsobené ľudským papilomavírusom (HPV). HPV je pohlavne prenosná infekcia (STI), ktorá sa prenáša priamym kontaktom so sliznicou alebo s pokožkou infikovanej osoby HPV.

Infekcia môže byť dlho v latentnej fáze. Vírus sa aktivuje hlavne pri oslabenej imunite. Análne bradavice sa objavujú ako malé výrastky a vo väčšine prípadov nespôsobujú bolesť ani nepríjemné pocity. Je množstvo príčin, ktoré vyvolávajú šírenie a rast análnych bradavíc na rôznych miestach pohlavných orgánov:

  • chaotický sexuálny život (nechránený pohlavný styk, skorý začiatok sexuálneho života);
  • nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie;
  • dlhodobá liečba antibiotikami;
  • chronické ochorenia gastrointestinálneho traktu a urogenitálneho systému.

Symptómy análnych kondylómov, papilómov a bradavíc

Análne kondylómy sú zvyčajne bezbolestné a začínajú sa vyvíjať ako malé hrbolčeky, ktoré sú ťažko viditeľné. Niekedy sú análne kondylómy sprevádzané nasledujúcimi príznakmi:

Diagnostikovať genitálne kondylómy je možné vizuálnym vyšetrením u proktológa. Proktológ pomocou anoskopu vyšetrí kožu okolo konečníka i análny kanál.

Metódy liečby genitálnych kondylómov

Vzhľadom na to, že kondylómy majú schopnosť rýchlo rásť, je nutné ich odstráňovať. Okrem toho kondylóm môže prerásť do malígneho nádoru. Spôsoby liečby genitálnych kondylómov:

  • medikamentózna liečba genitálnych kondylómov;
  • kryoterapia (zmrazenie genitálnych kondylómov tekutým dusíkom);
  • elektrokauterizácia (odstránenie genitálnych kondylómov pomocou elektrokoagulátora, ktorý produkuje elektrický prúd na kauterizáciu);
  • laserové odstránenie genitálnych kondylómov;
  • rádiaofrekvenčná metóda odstránenia genitálnych kondylómov.

Liečba kondylómov lokálnymi liekmi je možná, ak sú kondylómy malé a nachádzajú sa iba na koži. V niektorých prípadoch (pri veľkých kondylómoch) je potrebná chirurgická excízia.

Kondylómy sa po odstránení môžu objaviť opakovane, pretože HPV je chronické infekčné ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť. Preto je dôležité dodržiavať preventívne opatrenia a absolvovať kontrolné vyšetrenia u proktológa, najmä prvé tri mesiace.

Genitálne bradavice sa často objavujú u žien počas tehotenstva, hoci predtým sa u nich nevyskytli žiadne príznaky HPV. K nadmernému rastu genitálnych kondylómov dochádza v dôsledku zmeny hormonálnej hladiny a imunitného systému. Genitálne kondylómy nepredstavujú pre ženu a nenarodené dieťa veľké riziko. Je však potrebné ich konzultovať s gynekológom. Odstránenie genitálnych kondylómov počas tehotenstva sa nevykonáva skôr ako v 28. týždni, pretože v tomto období sú už vyvinuté všetky orgánové systémy dieťaťa a nehrozia mu negatívne účinky liekov.

V klinike DoktorPRO Bratislave liečia genitálne kondylómy a iné typy papilómov. Miniinvazívne bezbolestné odstraňovanie bradavíc, papilómov, genitálnych kondylómov sa vykonáva v lokálnej anestézii. V prípade rozsiahlej kolónie výrastkov, býva zákrok realizovaný v priebehu niekoľkých návštev. Spolu s excíziou bradavíc, papilómov, genitálnych kondylómov sa vykonáva terapia zameraná na posilnenie imunity. 

Prevencia vzniku genitálnych kondylómov, papilómov a bradavíc

Vzniku papilómov, genitálnych kondylómov a bradavíc je možné zabrániť dodržiavaním nasledujúcich preventívnych opatrení:

  • podrobte sa testu aj so svojim sexuálnym partnerom na pohlavne prenosné choroby (ak máte viac ako jedného partnera, opakujte test každých šesť mesiacov);
  • včasná liečba pohlavne prenosných chorôb;
  • používanie antikoncepcie;
  • očkovanie proti ľudskému papilomavírusu.

K prevencii genitálnych kondylómov patrí aj osobná hygiena a prevencia STD. Očkovanie proti HPV je tiež účinným preventívnym opatrením. Očkovanie sa odporúča na prevenciu HPV infekcií a ochorení súvisiacich s HPV, vrátane niektorých druhov rakoviny. Poradný výbor pre imunizačné postupy (ACIP) odporúča očkovanie proti HPV v puberte pred začiatkom sexuálneho života.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny výskytu análnych kondylómov, papilómov a bradavíc - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžu sa kondylómy škriabať?

Kondylómy, rovnako ako akékoľvek iné druhy bradavic, by sa nemali škrabať, pretože môže dôjsť k zápalu a krvácaniu. Svrbenie bradavice môže spôsobovať jej rýchly rast a zmenu jej štruktúry, preto by ste sa mali okamžite poradiť s lekárom, napríklad s gynekológom, proktológom alebo urológom.

2. Dajú sa kondylómy liečiť doma?

Liečbu kondylómov sa neodporúča realizovať v domácich podmienkach, pretože taká liečba je neúčinná a môže byť nebezpečná. Lekár vám môže predpísať lieky na liečbu daného ochorenia doma. V závislosti od lokalizácie genitálnych kondylómov sa liečbou zaoberá urológ, proktológ alebo gynekológ.

3. Prečo kondylómy sčernejú?

Kondylómy môžu rásť, stmavnúť alebo vyschnúť. Medzi príčiny černenia genitálnych bradavíc patria:

  • porušenie integrity rastu, t.j zranenie;
  • vplyv liekov, zvyčajne vypálenie spôsobujú černenie a vysychanie bradavice;
  • zmena kondylómu na zhubný nádor.

V každom prípade pri zmenách veľkosti genitálnych bradavíc, stmavnutí alebo ich poranení by ste sa mali obrátiť na odborníka t.j.: na dermatológa, gynekológa, urológa či proktológa.

Diagnóza a liečba papilómov, kondylómov a bradavíc by sa mala vykonávať včas. Existuje viac ako 100 kmeňov vírusu HPV, z ktorých niektoré môžu byť nebezpečné pre rozvoj rakoviny. Preto pri žiadnom z nich by ste nemali podstupovať liečbu ľudovými prostriedkami.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Príčiny výskytu análnych kondylómov, papilómov a bradavíc
Lekár oddelenia proktológie.
Príčiny výskytu análnych kondylómov, papilómov a bradavíc
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Adriána pred rokom
Dobrý deň, chcel by som odstrániť dva kondylómy, ktoré sa nachádzajú v okolí konečníka. Čo pre to musím podstúpiť? Aké testy je potrebné vykonať pred ich odstránením, alebo je nutné sa najskôr poradiť s lekárom? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, najprv sa musíte poradiť s proktológom. Lekár vyšetrí kondylómy a navrhne najlepší spôsob ich odstránenia. Pred návštevou proktológa nie je potrebné urobiť žiadne testy. Lekár vám v prípade potreby, po absolvovaní vyšetrenia, predpíše laboratórne testy.
Dominika pred rokom
Dobrý deň, som v 24 týždni tehotenstva. Gynekológ mi pri vyšetrení diagnostikoval drobné výrastky v pošve. Povedzte mi, prosím, je možné odstrániť papilómy počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň, odstránenie papilómov v pošve počas tehotenstva nie je vylúčené, avšak je potrebná konzultácia s gynekológom, pretože môžu existovať individuálne komplikácie, ktoré sú spojené s lokalizáciou a veľkosťou výrastkov, prítomnosťou gynekologických ochorení alebo priebehom tehotenstva, ktoré môžu ovplyvniť odstránenie papilómov.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, rozhodol som sa pre odstránenie análnych kondylómy pomocou metódy rádiových vĺn a prístroja Surgitron. Ako dlho trvá odstránenie kondylómov?
Odpovedať
Dobrý deň, odstránenie kondylómov pomocou prístroja Surgitron zvyčajne trvá okolo 10 až 20 minút, ale dĺžka odstránenia sa môže líšiť v závislosti od počtu výrastkov. Lekár vám môže odporučiť odstránenie genitálnych kondylómov, a to počas jedného sedenia, alebo aj počas viacerých.
Irina pred rokom
Mám problém: na tele sa mi objavili tri veľké bradavice. Kamarát mi poradil, že ich môžem stiahnuť nitkou a oni sami odpadnú. Daná metóda vo mne však vzbudzuje nedôveru. Poraďte mi, môžu sa bradavice sťahovať nitkami?
Odpovedať
Dobrý deň, bradavice nie je možné sťahovať, bez ohľadu na ich umiestnenie alebo veľkosť. Sťahovanie bradavíc môže viesť k zlyhaniu krvného obehu, poškodeniu a k infekcii rany. Ak chcete odstrániť bradavice, alebo iné výrastky na chrbte, rukách, alebo nohách musíte navštíviť dermatológa a ak máte bradavice v blízkosti konečníka, navštívte proktológa.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň. Veľmi mi prekážajú masívne kondylómy v konečníku. Už som vyskúšal všetky prostriedky domácej liečby, no bezvýsledne. Je možné odtrhnúť kondylóm a následne ošetriť dané miesto peroxidom?
Odpovedať
Dobrý deň, kondylómy a papilómy nie je možné odtrhnúť alebo odrezať z dôvodu rizika vzniku infekcie v otvorenej rane. Toto samovyšetrenie môže viesť k vývoju nových útvarov a zhoršeniu príznakov ľudského papilomavírusu, ktorý zapríčiňuje vznik výrastkov. Ak sa zistia kondylómy v konečníku, je potrebné navštíviť proktológa.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, mám niekoľko papilómov v okolí konečníka. Proktológ ma poslal na ich odstránenie, ale obávam sa negatívnych následkov. Avšak po náhodnom poškodení jedného z nich som sa rozhodla pre ich odstránenie. Povedzte mi, aké komplikácie môžu vzniknúť po odstránení papilómu?
Odpovedať
Dobrý deň, kryoterapia, liečba rádiovými vlnami alebo laserové odstránenie papilómov sa vyznačuje rýchlym obdobím zotavenia a nízkymi rizikami komplikácií. Po odstránení výrastkov môže pacient niekoľko hodín po zákroku pociťovať svrbenie, bolesť a pálenie. Jednou z možných komplikácií je aj alergická reakcia na anestézu, preto, aby sa predišlo alergickej reakcii, lekár vykoná predbežné vyšetrenia.
Karina pred rokom
Dobrý deň, obraciam sa na Vás s delikátnym problémom. Po prvom sexe s priateľom ma začala svrbieť vagína a pred tromi dňami som si vo vaginálnej oblasti všimla malý novotvar. Prečítala som si, že môže ísť o kondylómy alebo papilómy. Aký je medzi nimi rozdiel a ako mám ďalej postupovať?
Odpovedať
Dobrý deň, papilómy sú výrastky, ktoré majú vláknitú štruktúru a taktiež majú okrúhly tvar, ku koži sú pripevnené pomocou tenkej stonky. Kondylómy sú charakteristické nepravidelným tvarom a nie sú pripevnené pomocou stonky. V konečníku a vo vagíne sa zvyčajne objavujú kondylómy, avšak pre presnú diagnózu a správny výber liečebného postupu treba navštíviť gynekológa.
Anna pred rokom
Dobrý deň, mám niekoľko kondylómov vo vaginálnej oblasti, ktoré sa nezväčšujú, ale ani mi nespôsobujú nepríjemnosti. Povedzte mi, čo sa stane, ak sa kondylómy neodstránia?
Odpovedať
Dobrý deň, nedostatočná liečba genitálnych kondylómov môže spôsobiť vznik nových výrastkov, keďže lekár kondylómy nielen odstraňuje, ale aj predpisuje liečbu. Taktiež výrastky v oblasti vonkajších genitálií môžu viesť k poškodeniam počas vaginálneho alebo análneho pohlavného styku.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.