Logo
0800200000

Čo je to rádiovlnová terapia a kde sa používa?

Čo je to rádiovlnová terapia a kde sa používa?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 24 máj 2023 | aktualizované: 24 máj 2023 | 1578 1578
Minimálne invazívna chirurgia je typ nízkotraumatickej chirurgie. Jedným zo smerov minimálne invazívnych chirurgických operácií je metóda rádiových vĺn.

Čo je rádiovlnová chirurgia?

Rádiovlnová chirurgia je odvetvie minimálne invazívnej chirurgie založené na využití fyzikálnych vlastností rádiových vĺn (energia rádiových vĺn sa využíva na rezanie tkanív namiesto skalpelu). Metóda rádiových vĺn sa používa v gynekológii, proktológii, urológii, dermatológii, otorinolaryngológii a neurológii.

Metódou rádiových vĺn možno odstrániť novotvary, rozrezať tkanivá, koagulovať cievy. Rádiovlnová vazotómia nosových priechodov sa využíva pri liečbe chronického upchatého nosa. Zákroky sa vykonávajú pomocou špeciálneho zariadenia (napríklad zariadenia Surgitron), ktoré prenáša rádiové vlny do špeciálneho rádiového noža, ktorý nahrádza skalpel. Energia sa sústreďuje na špičke elektródy, čo spôsobuje výbuch intracelulárnej molekulárnej energie, ktorá zahrieva tkanivo. Nedochádza k priamemu kontaktu elektródy s pokožkou a tkanivami a samotná elektróda sa nezahrieva.

Rádiovlnová terapia umožňuje maximálnu kontrolu, všestrannosť, presnosť a bezpečnosť. Výhody chirurgie rádiovými vlnami:

  • nízka traumatizácia (zdravé tkanivá nie sú poškodené);
  • nízke riziko krvácania (rádiové vlny koagulujú cievy v operačnej rane);
  • krátke obdobie zotavenia (v porovnaní s odstránením skalpelom);
  • nízke riziko infekčných komplikácií (rádiové vlny majú dezinfekčné vlastnosti);
  • ambulantný režim (bez hospitalizácie);
  • nie je potrebná dlhotrvajúca anestézia.

Táto metóda je spoľahlivá, nespôsobuje krvácanie, nezanecháva jazvy a má sterilizačný účinok. Rana sa po nej rýchlo zahojí (do dvoch až troch týždňov). Účinnosť rádiochirurgie je vysoká a recidívy po nej prakticky neexistujú.

Aké choroby sa liečia rádiovými vlnami v gynekológii?

Liečba rádiovými vlnami v gynekológii sa využíva na odstránenie dysplázie krčka maternice (prekancerózne zmeny epitelu krčka maternice) a odstránenie novotvarov (akútne kondylómy, polypy) na genitáliách. Gynekológ môže predpísať aj diagnostiku rádiovými vlnami — biopsiu krčka maternice a cervikálneho kanála pomocou rádiových vĺn.

Ako prebieha liečba krčka maternice rádiovými vlnami?

Deštrukcia krčka maternice rádiovými vlnami trvá 30-40 minút a vykonáva sa na gynekologickom kresle. Rádiovlnová konizácia krčka maternice je kužeľovitá excízia tkanív z krčka maternice používaná pri prekanceróznych ochoreniach (erózia, leukoplakia cervikálneho epitelu). Počas excízie z krčka maternice rádiovými vlnami sa odstránia iba oblasti zmeneného tkaniva.

Zotavenie po radiovlnovej terapii erózie krčka maternice trvá až dva týždne. Počas rehabilitačného obdobia po radiovlnovej operácii krčka maternice je potrebné zdržať sa pohlavného styku, plávania v otvorených vodných tokoch, návštevy bazénov, sáun, športového tréningu a používania vaginálnych čapíkov.

Rádiovlnová terapia v proktológii

Proktológ diagnostikuje a lieči choroby análneho otvoru a konečníka. Proktologické ochorenia sa prejavujú poruchami defekácie, krvou v stolici a perianálnym svrbením.

Rádiovlnová operácia v proktológii nahrádza klasické chirurgické zákroky. Indikácie pre rádiovlnovú liečbu v proktológii:

  • hemoroidy;
  • análne trhliny;
  • análne fimbrie;
  • akuminátne kondylómy perianálnej zóny;
  • novotvary konečníka a análneho kanála;
  • rektálne polypy;
  • poranenia konečníka (napríklad tržné rany).

Chronické trhliny konečníka, ktoré sa prejavujú bolesťou a vlhkosťou v oblasti konečníka sa odstraňujú metódou rádiových vĺn. Análne fimbrie sú záhyby sliznice blízko konečníka.

Ako sa odstraňujú hemoroidy metódou rádiových vĺn?

Hemoroidy sú ochorenie konečníka, pri ktorom sa rozširujú žilové pletene čreva, tvoria sa uzly a v prípade ich poškodenia to vedie až ku krvácaniu z konečníka. Odstraňovanie hemoroidov metódou rádiových vĺn vykonáva proktológ cez konečník pomocou anoskopu (prístroj vybavený kamerou, ktorý umožňuje zobraziť konečník, análny kanál a spodnú časť konečníka). Rádiovlnová hemoroidektómia trvá 30-40 minút a vykonáva sa v lokálnej anestézii alebo krátkodobej anestézii.

Rádiovlnová operácia v dermatológii

Rádiovlnová operácia v dermatológii sa využíva na odstránenie novotvarov na koži a slizniciach. Pomocou žiarenia rádiových vĺn je možné odstrániť papilómy, špicaté kondylómy, znamienka a bradavice.

Špicaté kondylómy sú novotvary, ktoré sa vyskytujú pri infekcii ľudským papilomavírusom (HPV). Rádiovlnová deštrukcia kondylómov umožňuje ich odstránenie na koži a slizniciach genitálií a perianálnej oblasti.

Rádiovlnová terapia v kozmetológii sa tiež používa na stimuláciu krvného obehu a zlepšenie kvality pokožky. Na rádiovlnový lifting sa používajú slabé frekvencie rádiových vĺn, ktoré nepoškodzujú pokožku, ale stimulujú prácu buniek.

Ako prebieha rádiovlnové odstránenie znamienok a bradavíc?

Rádiovlnová koagulácia znamienok sa vykonáva v lokálnej anestézii (dermatológ vstrekne do znamienka anestetikum alebo aplikuje mraziaci sprej). Zákrok rádiovlnového odstraňovania znamienok trvá od 15 minút do hodiny (v závislosti od počtu znamienok a ich umiestnenia).

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je to rádiovlnová terapia a kde sa používa? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Rádiovlnová alebo laserová chirurgia - akú si vybrať?

Rádiovlnové a laserové metódy minimálne invazívnej chirurgie sa používajú na nízkotraumatickú excíziu postihnutých oblastí tkaniva. Chirurg by si mal vybrať medzi liečbou laserom alebo rádiovými vlnami v závislosti od ochorenia, lokalizácie problému, dostupného vybavenia a skúseností s prácou s ním.

2. Je rádiovlnová koagulácia krčka maternice bolestivá alebo nie?

Rádiovlnová koagulácia krčka maternice je liečebný a diagnostický zákrok, ktorý možno použiť na odstránenie cervikálnych novotvarov alebo na odber biopsie (tkaniva krčka maternice na analýzu pod mikroskopom). V závislosti od dĺžky a rozsahu zákroku, ako aj citlivosti ženy môžu byť radiovlnové zákroky na krčku maternice vykonané bez anestézie, v lokálnej anestézii alebo v krátkodobej anestézii.

3. Ako sa odstraňujú papilómy metódou rádiových vĺn?

Odstránenie papilómov metódou rádiových vĺn trvá do pol hodiny a vykonáva sa pri lokálnej anestézii. Lekár dezinfikuje miesto zákroky a na kožu okolo novotvaru aplikuje chladiaci sprej alebo vstrekne anestetický liek, po ktorom sa papilóm odreže rádiovým nožom. Lekár môže na ranu buď aplikovať antibiotikum, alebo môže ranu prekryť sterilným obväzom, aby zabránil vniknutiu infekcie do rany. Zákrok prebieha ambulantne (bez hospitalizácie) a po zákroku môžete ísť domov.

4. Môžu byť polypy odstránené rádiovými vlnami?

Pomocou rádiovlnovej vaporizácie je možné odstrániť polypy na koži a slizniciach reprodukčných orgánov, konečníka, močovej trubice, ako aj v črevách, močovom mechúre a nosovej dutine. Po odstránení rádiovými vlnami sa vzorky novotvarov posielajú na histologické (pod mikroskopom) vyšetrenie, čo umožňuje zistiť či boli novotvary zhubné alebo nezhubné.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je to rádiovlnová terapia a kde sa používa?
Lekár oddelenia proktológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Viktoria pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Po pôrode som sa rozhodla odstrániť hemoroidy. Lekár navrhol metódu rádiových vĺn. Je možné počas laktácie odstrániť hemoroidy v blízkosti konečníka?
Odpovedať
Dobrý deň! Obdobie dojčenia je relatívnou kontraindikáciou plánovaných operácií. Ak sa ochorenie nezhorší (napríklad nedochádza k aktívnemu krvácaniu), potom je možné operáciu odložiť až do konca laktácie.
Polina pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Chcem odstrániť znamienka na chrbte pomocou rádiových vĺn. Aké sú kontraindikácie na odstránenie znamienok rádiovými vlnami?
Odpovedať
Dobrý deň! Tehotenstvo, laktácia, zápal kože okolo znamienka a užívanie liekov na riedenie krvi sú kontraindikáciami na odstránenie znamienok pomocou rádiového žiarenia. V prípade podozrenia na zhubnú zmenu materského znamienka (rakovina kože) je potrebné jeho odstránenie konzultovať s onkodermatológom.
Kristina pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Gynekológ mi našiel polyp vo vnútri krčka maternice. Rozbory ukázali, že by sa to malo odstrániť, ale bojím sa operácie. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň! Alternatívou klasickej chirurgie môže byť rádiovlnové odstránenie polypu cervikálneho kanála. Výhodou excízie polypu metódou rádiových vĺn je nízka traumatizácia, nízke riziko krvácania a krátke (do 10 dní) obdobie zotavenia.
Daniela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Zajtra idem na zákrok ku gynekológovi, urobia mi rozbor tkaniva z krčka maternice na rakovinu. Ako dlho trvá zotavenie z radiovlnovej biopsie krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň! Obdobie zotavenia po zásahu rádiovými vlnami na krčku maternice trvá 7-10 dní. Počas rehabilitačného obdobia po rádiovlnovej biopsii orgánov ženského reprodukčného systému je potrebné zdržať sa vaginálneho sexuálneho styku, plávania v otvorených vodných tokoch a bazénoch a fyzickej námahy.
Stanislav pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Už dlhšiu dobu trpím hemoroidmi. Predtým som sa liečil masťou a tabletkami na žily. Teraz proktológ odporúča odstrániť uzly rádiovými vlnami. Čo je to za spôsob a oplatí sa ho robiť?
Odpovedať
Rádiovlnová koagulácia hemoroidálneho uzla je účinná a minimálne invazívna metóda chirurgickej liečby hemoroidov, pri ktorej sa uzliny odstraňujú pomocou rádiovlnového žiarenia. Operácia sa vykonáva bez rezov skalpelom, preto je nízkotraumatická a nezasahuje do zdravých tkanív.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.