Logo
0800200000

Papilómy: príčiny výskytu a spôsoby ich odstránenia

Papilómy: príčiny výskytu a spôsoby ich odstránenia
Čítať 6 minút | Vytvorené: 13 máj 2022 | aktualizované: 13 máj 2022 | 186069 186069
Papilómy vznikajú v dôsledku infekcie spôsobenej ľudským papilomavírusom (HPV). Existuje asi 200 typov HPV, z ktorých 40 vedie k tvorbe papilómov.

Ľudský papilomavírus sa vyskytuje u žien a mužov všetkých vekových skupín, ktorí sú sexuálne aktívni. Vo väčšine prípadov sú papilómy benígne novotvary, ale existuje riziko ich degenerácie do malígnych nádorov.

Čo je papilóm?

Papilómy sú výrastky na koži alebo sliznici. Majú hrudkovitý tvar a malú stopku (1-2 cm). Vyskytujú sa samostatne alebo sú mnohopočetné a zväčša nevyvolávajú nepríjemné pocity. Ak sa nachádzajú na miestach, ktoré sú neustále v kontakte s oblečením, môžu sa poškodiť. Pri výraznom zvýšení ich počtu alebo ich veľkosti, či ich poškodení, je potrebné vyhľadať lekára.

Prečo sa objavujú papilómy?

Hlavnou príčinou vzniku papilómov u žien a mužov je ľudský papilomavírus, ktorý sa prenáša pri nechránenom pohlavnom styku. Vírus sa môže preniesť aj počas pôrodu z matky na dieťa, cez rany, poškodenú pokožku, pri chirurgických a kozmetických zákrokoch (ak nie sú dodržané bezpečnostné a sterilné opatrenia).

Vo vačšine prípadov sa s ľudským papilomavírusom vyrovná imunitný systém samostatne a nie je potrebná žiadna liečba. Ak sa objavia príznaky infekcie ľudským papilomavírusom (novotvary na koži alebo na sliznici), je potrebné navštíviť lekára. Existuje množstvo faktorov, ktoré vyvolávajú vznik papilómov : 

  • znížená imunita;
  • pohlavne prenosné choroby;
  • metabolické ochorenie;
  • chronické ochorenia tráviaceho systému a endokrinného systému;
  • častý stres, zlé návyky.

Papilómy sa často objavujú aj počas tehotenstva. Je to spôsobené hormonálnymi zmenami v tele ženy. 

Ako vyzerajú papilómy?

Papilómy sa tvoria počas rastu hornej vrstvy epidermy. Vyzerajú ako kožný výrastok podobný bradavici, s veľkosťou od jedného milimetra do dvoch centimetrov. Farba výrastkov sa mení od telesnej alebo bielej až po tmavohnedú.

Vzhľad papilómu závisí od jeho typu. Rozlišuje nasledovné typy papilómov:

  • nitkovité – sú podlhovasté a visia na tenkej stonke;
  • bradavičnaté – sú podobné bradaviciam a vyčnievajú nad povrchom kože o 1 až 2 mm;
  • špicaté – nachádzajú sa na genitáliách, vyzerajú ako karfiol;
  • ploché – drobné výrastky (farby kože) s hladkým povrchom, mierne vyčnievajú nad kožu;
  • intraduktálne – nachádzajú sa v mliečnych žľazách a nie sú viditeľné. Dajú sa diagnostikovať len pomocou ultrazvuku prsníkov.

Na fotografii môžete vidieť ako vyzerajú benígne alebo nebezpečné malígne papilómy. Rozlíšiť papilóm od polypu alebo od malígneho novotvaru voľným okon nie je vždy možné. Na vylúčenie rizika karcinogénnych papilómov je potrebné vyšetrenie u lekára.  

Kde sa objavujú papilómy?

Najčastejšie sa papilómy objavujú na vlhkých a teplých miestach pokožky, na genitáliách a na slizniciach. Postupne sa v blízkosti jedného papilómu môžu objaviť aj ďalšie. Papilómy sa najčastejšie nachádzajú na nasledovných miestach:

  • na krku;
  • na genitáliách (u žien sa papilómy objavujú na pyskoch ohanbia a na krčku maternice, u mužov sa objavujú papilómy na penise a sliznici);
  • na rukách a nohách (často sa objavujú papilómy na chodidlách);
  • na tvári a očných viečkach;
  • v ústach a na zadnej strane hrdla;
  • pod pazuchou.

Análne papilómy sa vyskytujú vo vnútri alebo v okolí konečníka. Intraduktálne papilómy sa môžu objaviť na bradavkách, ale najčastejšie sa nachádzajú pod kožou. 

Liečba papilómov ľudovými prostriedkami

Ľudová medicína ponúka množstvo spôsobov, ako sa vysporiadať s kožnými novotvarmi, ale nie všetky majú preukázanú účinnosť. Odstrániť papilómy svojpomocne pomocou ľudových prostriedkov je nemožné. Pri svojpomocnom odstraňovaní papilómov vzniká riziko ich poranenia, čo môže zapríčiniť ich krvácanie alebo zápal. Samoliečba je pre zdravie nebezpečná. Na odstránenie papilómov by ste mali kontaktovať gynekológa, proktológa alebo urológa v závislosti od lokalizácie novotvarov. 

Sú papilómy nebezpečné?

Papilómy sú benígne novotvary. Existuje však nebezpečenstvo ich degenerácie do malígnych nádorov. Najnebezpečnejšie papilómy sú spôsobené typmi HPV 16 a 18, ich bunky sú schopné degenerovať z neškodných na onkologické. Na posúdenie rizika degenerácie papilómu s následným onkologickým ochorením, je potrebné vykonať krvný test.

Aj benígne papilómy môžu spôsobiť komplikácie. Ak sa papilóm nachádza v miestach neustáleho kontaktu s odevom alebo v oblastiach pokožky, ktoré sú často holené, existuje vysoká pravdepodobnosť ich poškodenia. Poškodenie papilómov môže viesť k infekcii v krvi. 

Ako sa zbaviť papilómov?

Väčšina papilómov nie je nebezpečná, ale aby sa vylúčilo riziko ich degenerácie na zhubné novotvary, je potrebné vyšetrenie u lekára. Na odstránenie papilómov je potrebná komplexná liečba, ktorá zahŕňa lokálne odstránenie novotvarov a užívanie antivírusových liekov. Najefektívnejší spôsob liečby papilómov a spôsob ich odstránenia určí lekár po vyšetrení. V klinike DoktorPRO Bratislava je možné odstrániť papilómy nasledovnými spôsobmi:

  • rádiofrekvenčná metóda, pomocou prístroja „Surgitron“ – pôsobí iba na tkanivá výrastku, bez poškodenia okolitej pokožky;
  • kryoterapia;
  • chirurgické odstránenie.

Výber spôsobu odstránenia papilómu závisí od ich typu a lokalizácie. Napríklad špicaté papilómy na genitáliách sa najúčinnejšie odstraňujú rádiofrekvenčnou metódou.  

Ako rozlíšiť papilóm od bradavice?

Bradavice a papilómy môžu na prvý pohľad vyzerať rovnako, no sú medzi nimi značné rozdiely. Bradavice sa najčastejšie nachádzajú na chodidlách, lakťoch, rukách, nohách a na tvári. Papilómy sa často objavujú na genitáliách, hrudníku, chrbte, krku a v podpazuší. Papilóm na rozdiel od bradavice má stopku, vďaka ktorej vyzerá ako visiaca kvapka. Bradavica má tvrdý povrch a jasné okraje, papilóm má roztrapkané okraje a hrboľatý povrch.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Papilómy: príčiny výskytu a spôsoby ich odstránenia - MUDr. Katarzyna Maria Pluta
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako sa prenáša ľudský papilomavírus?

Ľudský papilomavírus sa prenáša nechráneným pohlavným stykom. K prenosu HPV dochádza prostredníctvom orálneho, vaginálneho a análneho sexuálneho kontaktu s nosičom vírusu. Môžete sa nakaziť aj keď máte jedného partnera, ten nemusí vedieť, že je nositeľom HPV. Počas pohlavného styku používajte kondómy, aby ste zabránili prenosu vírusu.

2. Aké papilómy nie je možne odstraňovať?

Akékoľvek papilómy nie je možne odstraňovať ľudovými metódami samostatne, pretože existuje riziko poranenia kože a infekcie v tele. Spôsob odstránenia papilómu by mal určiť iba lekár po vyšetrení, získaní výsledkov testov a identifikácii typu novotvaru.

3. Čo sa stane, ak odtrhnete papilóm?

Ak je papilóm poškodený, na jeho mieste zostane rana nechránená epidermou, do ktorej sa môžu dostať huby a mikroorganizmy. V dôsledku toho sa môže vyvinúť infekcia a zápal rany. Poškodenie papilómov na sliznici je obzvlášť nebezpečné, pretože slúži ako priaznivé prostredie na prenikanie infekcie. Ak náhodou odtrhnete papilóm, mali by ste sa okamžite obrátiť na lekára, aby ste predišli negatívnym následkom.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 13 hodnotení
Papilómy: príčiny výskytu a spôsoby ich odstránenia
Dermatológ, trichológ.
Papilómy: príčiny výskytu a spôsoby ich odstránenia
Článok preveril: MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
Dobrý deň, na genitáliách sa mi objavili papilómy, môžem nimi nakaziť svojho partnera?
Odpovedať
Dobrý deň, hlavnou príčinou výskytu papilómov v oblasti genitálií je ľudský papilomavírus HPV, ktorý sa prenáša nechráneným pohlavným stykom, takže áno, môžete ním nakaziť aj svojho partnera. Aby ste sa vyhli infekcii, používajte pri pohlavnom styku prezervatív.
Irena pred rokom
Dobrý deň, môžu papilómy zmiznúť samy ak sa posilni imunita?
Odpovedať
Existujú prípady, kedy papilómy časom zmizli, ale v žiadnom prípade by ste nemali čakať a dúfať, že zmiznú samy. Existuje riziko zhoršenia a degenerácie papilómov do zhubnej formy ochorenia, preto by ste sa o liečbe mali poradiť s lekárom.
Mária  pred rokom
Prosím, poraďte mi, akým spôsobom je možné efektívne odstrániť papilóm?
Odpovedať
Všetky metódy odstraňovania papilómov, ktoré sa používajú v ON Klinik sú účinné a bezpečné. Na odstránenie novotvarov používame laserové, elektrokoagulačné metódy alebo metódu rádiových vĺn. Lekár vie po vyšetrení určiť, ktorá metóda je pre Vás tá najvhodnejšia.
Frederika pred rokom
Aké sú kontraindikácie pre odstránenie papilómov?
Odpovedať
Lekár musí určiť či je vhodné odstrániť novotvary a akú metódu na to použije. Medzi kontraindikácie pre odstránenie papilómov patria: horúčkovité stavy, zhoršenie chronických ochorení, zápalové ochorenia kože alebo onkologické ochorenia.
Adriána pred rokom
Počas tehotenstva sa mi na tele objavili papilómy, dajú sa odstrániť?
Odpovedať
Hormonálne zmeny v tele počas tehotenstva môžu viesť k vzniku HPV a novotvarov na koži. Papilómy sa počas tehotenstva musia vyšetriť, aby sa vylúčilo riziko vývoja nezhubných nádorov do ich zhubnej formy.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.