0800200000

Čo je dermatofibróm na koži a ako sa ho zbaviť?

Čo je dermatofibróm na koži a ako sa ho zbaviť?
dermatológia
aktualizované: 31 July 2024
Čítať 8 minút Zverejnené: 31 July 2024 635
Dermatofibróm je nezhubný novotvar, ktorý vyzerá ako znamienko. Najčastejšie sa vyskytuje na pokožke dolných končatín, ale môže sa objaviť aj na rukách, na ramenách, na trupe, na chodidlách a na chrbte.

Čo je dermatofibróm?

Fibrómy vyzerajú ako znamienka alebo uzlíky na koži, sú nezhubné a nevyžadujú si liečbu. V niektorých prípadoch (bolesť, svrbenie, zväčšenie) spôsobujú novotvary nepríjemné pocity. Na fotografii môžete vidieť, ako vyzerá fibróm tvrdej kože.

Tvrdý kožný fibróm

Tvrdý kožný fibróm

Existuje niekoľko druhov fibrotických výrastkov na koži. Typy dermatofibrómu:

  • bunkové. Má vysokú pravdepodobnosť recidívy a metastázovania;
  • epiteloidné. Vizuálne pripomína polypoidný červený uzlík, preto sa často mýli s kožným polypom;
  • aneuryzmatické. Rýchlorastúci uzlík modro-hnedej farby;
  • atypické. Pseudosarkomatózny dermatofibróm s ložiskovými oblasťami pozostávajúcimi z veľkých polymorfných (rôzneho tvaru, štruktúry a veľkosti) buniek;
  • hemosiderotické. Môže mať pigmentáciu, niekedy sa zamieňa za melanóm.

Rozlišujú sa aj fibrokolagénne, lipidizované, svetlobunkové fibrómy kože. Typ dermatofibrómu určí lekár po vyšetrení a testoch.

Aké sú príčiny vzniku dermatofibrómu?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia dermatológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Príčinou vzniku dermatofibrómu je prerastanie buniek pod povrchom kože. Podľa výskumov môže byť vyvolávajúcim faktorom trauma (malé rezné rany, uštipnutie hmyzom). Taktiež sa patológia môže prejaviť v dôsledku oslabenej imunity proti HIV, leukémii, systémovému lupus erythematosus. Ľudia s chronickými ochoreniami sú náchylnejší na vznik dermatofibrómov. Presnejšie príčiny vzniku dermatofibrómu nie sú známe. Neexistuje žiadny dôkaz o dedičnosti ochorenia. 

Ako vyzerá tvrdý fibróm na koži?

Tvrdý kožný fibróm vyzerá ako malá hrčka. Dermatofibrómy sú zvyčajne malé (do jedného centimetra v priemere), ale existujú aj väčšie (okolo 15 mm). Na dotyk je dermatofibróm tvrdý, môže svrbieť, byť citlivý a bolestivý. Niekedy má tvar jamky - stred lézie je "znížený" a okraje okolo neho sú zvrásnené. Farba dermatofibrómu sa mení od fialovej po ružovú, niekedy sa javí ako sivá alebo hnedá. Na fotografii môžete vidieť rôzne farebné varianty. 

Dermatofibróm na pokožke

Dermatofibróm na pokožke

Kde na tele sa môže vytvoriť dermatofibróm?

Pevné kožné novotvary sa môžu nachádzať na ktorejkoľvek časti tela, ale dermatofibrómy sa zvyčajne tvoria na rukách alebo na nohách. Častejšie sa novotvar vyvíja na dolných končatinách a na ramenách (u žien). Podľa štatistík je u 74 % ľudí novotvar lokalizovaný na končatinách, u 23 % na trupe, u 3 % na krku a tvári. 

U koho sa najčastejšie objaví dermatofibróm?

Fibróm sa môže objaviť u mužov aj u žien v rôznom veku. Dermatofibróm vzniká na pokožke rúk a nôh vo veku od 20 do 50 rokov. Priemerný vek pacientov je 48 rokov. Podľa štúdií sa patológia vyskytuje dvakrát častejšie u žien ako u mužov. 

Aké nebezpečenstvo predstavujú dermatofibrómy?

Nebezpečenstvo dermatofibrómu spočíva v tom, že v zriedkavých prípadoch môže metastázovať. V prípade rýchleho rastu na koži, nepravidelného tvaru, zmeny vzhľadu a atypickej lokalizácie je potrebné vyhľadať lekára, aby sa vylúčili iné nebezpečné patológie (melanóm, bazalióm). V prípade potreby treba podstúpiť komplexné vyšetrenie. 

Ako zistím, že mám dermatofibróm?

Zvyčajne je vznik dermatofibrómu asymptomatický. Človek si všimne malú hrčku pod kožou, ktorá sa môže objaviť na ktorejkoľvek časti tela. Typické príznaky dermatofibrómu:

  • priemer do jedného centimetra;
  • po stlačení prstami sa môžu na ňom vytvoriť jamky (stred novotvaru "klesá");
  • niekedy novotvar spôsobuje nepríjemné pocity a miernu bolestivosť pri dotyku.

Dermatofibróm na tvári, na nohe alebo na ruke môže krvácať, ak je traumatizovaný (napr. pri holení). Povrch fibrómu je zvyčajne hladký, ale niekedy sa môže odlupovať. Veľkosť fibrómu sa časom nemení. Na koži môže byť jeden alebo viacero novotvarov.

Ako liečiť dermatofibróm?

Vo väčšine prípadov dermatofibrómy na nohe alebo ruke nepotrebujú liečbu. Ak sú dermatofibrómy zapálené, príliš veľké, alebo spôsobujú fyzické alebo kozmetické problémy, môžu sa odstrániť. Ak pacient pociťuje svrbenie, lekár môže predpísať liečbu lokálnymi kortikosteroidmi s nízkou účinnosťou.

Spôsoby odstránenia dermatofibrómu

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť výrastkov na koži. Metódy odstránenia kožného fibrómu:

  • chirurgické odstránenie. Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii. Existuje riziko zanechania lineárnej jazvy, ktorá môže byť väčšia ako pôvodný výrastok;
  • kryodeštrukcia. Spočíva v zmrazení útvaru tekutým dusíkom. Po zákroku nie je potrebná špeciálna starostlivosť a regenerácia. Kryodeštrukcia môže spôsobiť poškodenie nervových zakončení, opuch ošetrenej oblasti, zjazvenie tkaniva. U ľudí s tmavou farbou pokožky sa v mieste zákroku môže na dlhší čas zmeniť farba kože;
  • odstránenie laserom. Na novotvar sa aplikuje laserový lúč. Vysoká teplota zabezpečí odstránenie malého výrastku na koži, pričom je vylúčená infekcia alebo krvácanie. Po odstránení dermatofibrómu laserom môžu zostať jazvy, ktoré sú však malé a ich farba je takmer rovnaká ako farba kože. Bezprostredne po zákroku sa v mieste pôsobenia môže objaviť opuch a začervenanie, ktoré do 72 hodín zmiznú.

Je potrebné dermatofibróm odstrániť?

Neexistujú žiadne lekárske indikácie na odstránenie výrastku. Dermatofibróm sa môže odstrániť z kozmetických dôvodov alebo v prípade nepríjemných pocitov (svrbenie, bolesť). Odstraňuje sa aj vtedy, keď narastie do veľkých rozmerov, čo je zriedkavé.

Aký lekár odstraňuje dermatofibróm?

Fibróm je uzlík na koži. Dermatofibróm lieči dermatológ. Pred jeho odstránením je potrebné vyšetrenie vrátane vyšetrenia dermatoskopom.

Bolí odstránenie dermatofibrómu?

Pred odstránením sa vykoná lokálna anestézia, takže pacient počas zákroku necíti bolesť (alebo minimálnu). Pri odstraňovaní dermatofibrómu môže mať pacient nepríjemné pocity.

Ako sa mám pripraviť na odstránenie dermatofibrómu?

Pred odstránením fibrómu na koži nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. Ak pacient užíva určité lieky, musí o tom informovať svojho lekára. Možno bude potrebné ich užívanie na určitý čas prerušiť alebo lekár zmení ich dávkovanie.

Ako odstrániť dermatofibróm svojpomocne?

Existujú rady na liečbu dermatofibrómu doma pomocou jablčného octu, oleja z čajovníka a zmrazovacích súprav. Samostatné odstraňovanie však môže viesť ku vzniku jaziev a škvŕn. Hrozí aj zlé hojenie rany alebo jej infekcia.

Ak sa na tele objaví akýkoľvek novotvar, treba sa objednať k dermatológovi, ktorý fibróm na koži vyšetrí a v prípade potreby odstráni. 

Prečo by som si nemal strhávať kožné výrastky?

Malé výrastky, červené znamienka na koži si sami neodtrhávajte! To môže viesť k infekcii rany alebok nekontrolovanému krvácaniu, ktoré je nebezpečné pre zdravie. Svojpomocné odstránenie výrastku na koži môže zanechať jazvu, ktorej sa budete ťažko zbavovať.

Môže dôjsť k recidíve dermatofibrómu?

Po odstránení existuje možnosť recidívy dermatofibrómu. Najmä v prípade bunkového dermatofibrómu, ktorý vrastá hlbšie do kože. Ostatné typy kožných fibrómov recidivujú menej často (menej ako jeden z 50).

Vyskytuje sa výtok z pevného fibrómu?

Fibróm je nezhubný kožný útvar, takže by z neho nemalo nič vytekať. Akékoľvek zmeny vrátane výskytu infiltrátu v dermatofibróme môžu naznačovať rozvoj malígneho procesu a vyžadujú si okamžitú lekársku pomoc a dermatoskopiu.

Je materské znamienko dermatofibróm kože?

Materské znamienko nie je dermatofibróm. Materské znamienka sú tvorené melanocytmi. Dermatofibrómy sú tvorené fibróznymi bunkami, ktoré sa nachádzajú hlbšie v koži. Na rozdiel od materských znamienok sú fibrómy tvrdšie. Nebezpečenstvo znamienok spočíva v tom, že sa môžu stať malígnymi, zatiaľ čo fibrómy sú malígne len zriedkavo.

Dermatológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je dermatofibróm na koži a ako sa ho zbaviť?
Čo je dermatofibróm na koži a ako sa ho zbaviť?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Kedy by sa nemal odstraňovať tvrdý fibróm na koži?

Ak tvrdý fibróm na koži nespôsobuje problémy, zvyčajne sa neodstraňuje. Niekedy môže dermatofibróm svrbieť, bolieť, meniť farbu. V prípade bolestivých pocitov je potrebné vyšetrenie u dermatológa. Na základe výsledkov vyšetrenia sa rozhodne o potrebe odstránenia novotvaru.

Má liečba dermatofibrómov nejaký účinok?

Účinnosť liečby dermatofibrómu pomocou lastovičníka nie je vedecky podložená. Existujú dôkazy, ktoré potvrdzujú skutočnosť, že výťažok z lastovičníka je vhodný na odstránenie vírusových bradavíc. V roku 2008 Európska rada rozhodla, že dostupné údaje nie sú dostatočné na potvrdenie bezpečnosti výťažku z lastovičníka v kozmetických výrobkoch.

Môže sa dermatofibróm resorbovať?

V niektorých prípadoch môže novotvar spontánne zmiznúť. Príčiny vzniku kožných fibrómov nie sú presne známe. Zvyčajne dermatofibrómy narastú do určitej veľkosti a potom prestanú rásť a zostávajú na tele na neurčitú dobu.

Je dermatofibróm rakovina?

Dermatofibróm nie je rakovina ani melanóm. Zvyčajne je benígny a nevyžaduje si liečbu. Aby ste pochopili, či sa na tele objavil dermatofibróm alebo melanóm, je potrebné ho vyšetriť. Ak má lekár pochybnosti o tom, či ide o dermatofibróm, môže nariadiť histologické vyšetrenie (vyšetrenie tkaniva).

Čo mám robiť, ak uzlík na mojej pokožke zmenil farbu?

Ak tuhý uzlík na pokožke zmenil farbu, je potrebné vyhľadať dermatológa. Po vyšetrení lekár zistí príčinu zmeny farby a v prípade potreby predpíše liečbu kožného fibrómu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je dermatofibróm na koži a ako sa ho zbaviť?
Autor
MUDr. Katarzyna Maria Pluta
Dermatológ, trichológ.
Čo je dermatofibróm na koži a ako sa ho zbaviť?
Článok preveril
MUDr. Denisa Košecká
Lekár - dermatológ. Odborný garant oddelenia dermatológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Lucia pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Sú masti účinné na kožné výrastky?
Odpovedať
Dobrý deň. Na odstránenie kožných výrastkov existujú voľne predajné prostriedky vo forme mastí, pleťových vôd a sprejov. Väčšina prípravkov obsahuje kyselinu salicylovú alebo čajovníkový olej, ktoré ničia kožné tkanivo, môžu spôsobiť podráždenie alebo alergickú reakciu. Účinnosť mastí na kožné výrastky a na ich odstránenie nebola vedecky dokázaná. Tieto prípravky možno použiť ako doplnkovú metódu liečby a po konzultácii s lekárom.
Blažena pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môže sa po pupienku vytvoriť fibróm?
Odpovedať
Dobrý deň. Fibróm je nezhubný kožný útvar pozostávajúci z buniek vláknitého a spojivového tkaniva. Môže sa objaviť po traumatizácii kože (porezanie, uštipnutie hmyzom). Keďže stláčanie pupienka je traumatický zákrok, vznik fibrómu je možný.
Rene pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Na nohe sa mi objavila červená hrčka. Mohla by to byť rakovina?
Odpovedať
Dobrý deň. Hrčka na nohe nemusí byť nevyhnutne rakovina. Červená hrčka môže byť prejavom erytému, dermatofibrómu, lipodermatosklerózy. Ak chcete zistiť diagnózu, obráťte sa na dermatológa.
Anna pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Na pokožke členka mám guľôčku pripomínajúcu hrču. Nebolí to, ale v poslednom čase sa to trochu zväčšilo. Čo by to mohlo byť?
Odpovedať
Dobrý deň. Hoci sú príznaky a lokalizácia typické pre dermatofibróm, je vhodné, aby to vyšetril dermatológ (aj dermatoskopom) a stanovil presnú diagnózu.
Kristína pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Moje dieťa má dermatofibróm. Je potrebné ho odstrániť?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak dermatofibróm nespôsobuje problémy, nebolí a nerastie, zvyčajne sa neodstraňuje. Novotvar sledujte a pravidelne navštevujte s dieťaťom dermatológa.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie